marți, mai 30, 2023

O greșeală

În urmă cu mai bine de un an am căzut eu însumi în greșeală.
I-am reproșat unui tânăr și extrem de competent deputat USR prezența la emisiunea România 9 care continuă să paraziteze mizer și incalificabil programele așa-zisei Televiziuni naționale. Moderatorul, un ins care habar nu are de meserie, transferat în interesul PSD, de la Antenele felixiene la TVR-ul aflat în moartea clinică, o televiziune devenită un semi-cadavru pe care își continua vesela țopăială și unde continuă să își facă veacul inși și inse insalubre de genul Doina Gradea, Eduard Dârvariu, Smaranda Vornicu, Carla Tompea-Haralambie, Alexandru Sassu, acesta totuși silit de vreo săptămână-două să facă un pas în spate, de abia dacă îl lăsase pe deputatul în chestiune să spună câteva cuvinte.
Politicianul mi-a ascultat reproșurile și apoi m-a contrazis cu o politețe, dar și cu o argumentație exemplare. Prezența, chiar și în condiții vitrege, evident ostile, este unica soluție pentru ca telespectatorii TVR, mulți, puțini, nu are importanță, să afle că USR există și că are ce să spună. Și, mai presus de toate, ce să ofere. Datoria vectorilor de imagine ai USR este aceea de a-și transmite cât mai inteligent mesajul, într-o formă cât mai accesibilă și mai concentrată. Și, pe urmă, a adăugat interlocutorul, nici la alte televiziuni care, teoretic, nu sunt capturate de putere, USR nu beneficiază de un tratament cu mult mai favorabilă. Cu câteva zile în urmă politicianul cu pricina fusese invitat la o dezbatere la Realitatea, moderată de cu totul altcineva decât mereu ostilul și etern ridicolul Octavian Hoandră, insul căruia i-au cam crescut cornițele dar nu și inteligența de când a fost promovat pe o treaptă superioară în ierarhia purtărilor de geantă ai patronului insolvabil Gușă. Cu acea ocazie, mi-a mărturisit deputatul cu care stăteam de vorbă, de abia dacă a izbutit să vorbească neîntrerupt preț de trei minute. În fața acestui șir de argumente, a trebuit să admit că avea dreptate. Trebuie să intri și în bârlogul ursului.
Tocmai de aceea nu văd ce mare grozăvie ori impietate a săvârșit președintele USR, dl. Dan Barna, și mai apoi cu ce au greșit și alți reprezentanți ai partidului ori ai coaliției 2020 acceptând o invitație venită din partea d-lui Mihai Gâdea. Doar dl. Barna l-a făcut pe bietul pastor în rezervă cu veleități de teleast praf și pulbere. Arătându-i cât de prost meseriaș este și că atunci când nu trebuie să repete papagalicește și dându-și ochii peste cap ceea ce l-a învățat cu doar câteva ore înainte generalul Voiculescu se dovedește incapabil să lege măcar două propoziții cât de cât logice și coerente.
Tocmai de aceea nu înțeleg decizia publicației Newseek România de a-i boicota mediatic pe toți acei politicieni ai Opoziției care acceptă invitații din partea oficinelor felixiene. Care nu văd nici cu ce ar fi mai onorabile decât emisiunea de pe TVR 1 a lui Ionuț Cristache. Partea proastă este că oficinele cu pricina, intens finanțate de PSD, au un mare grad de penetrabilitate într-o consistentă parte a electoratului. Trebuie oare acest electorat lăsat în exclusivitatea PSD-lui ori în aceea a deja cvasi-inexistentului partid al d-lui Călin Popescu –Tăriceanu ori se cuvine încercat să i se deschidă cât de cât ochii?
Până la urmă nu faptul că dl. Orcan& co au luat sus-menționata decizie profund neinspirată mă șochează. Ci că s-au găsit câțiva intelectuali de marcă pregătiți să o aplaude. Sper ca cei din USR-PLUS să rămână indiferenți la astfel de sfaturi. Și să își amintească că nici marii intelectuali nu sunt întotdeauna necondiționat infailibili.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. „Allow me to disagree!”

  Dumneavoastra nu credeti in RESPONSABILITATE?
  In vita faci alegeri, si trebuie sa suporti consecintele acestora. Alegerea fundamentala este daca esti cu Binele sau cu raul: fie cu Dreptatea si Adevarul, cu Lumina, cu Lumea Libera, fie cu Imperiul Raului, cu Intunericul. Acest imperiu include si Latrinele, respectiv omania 9 de care spuneti (nu stiam).
  De aceea si eu i-am dat Unfriend primarului de Sibiu, in clipa in care s-a dus in Parlament (era intr-o miercuri) si a inceput sa il linga pe Varan!

  „m-a contrazis cu o politețe, dar și cu o argumentație exemplare.” – foarte frumos in teorie, insa in practica este valabila vorba din batrani a poprului nostru „daca te bagi in troaca, te mananca porcii!”

  • Allow me to disagree too! With you!
   Mărturisesc că îmi aduc aminte cu plăcere de medul în care a fost făcut KO zâmbărețul Gâdea de către Mihai Răzvan Ungureanu. Pe teren propriu.
   Problema este că cei care reprezintă USR-PLUS trebuie atent selecționați pentru a-și putea dezarma (intelectual) competitorii și bruma lor de cunoștințe. Nu oricine (și nu ține nici de cunoștințe și nici de inteligență, ci de un anumit umor vag răutăcios) poate să facă asta. Atunci am început să-l admir pe MRU, care nu m-a dezamăgit nici până astăzi.
   După cum voi fi încântat de venirea momentului în care candidații nu vor mai fi propuși/votați pe liste de partid ci nominal și pe bază de activitate profesională anterioară.

   • Politicianul trebuie să fie eficient pentru a ajunge la putere şi a-şi putea pune în practică ideile.

    În cazul de faţă e simplu. Domnul Barna a câştigat sau a pierdut adepţi prin prezenţa la A3? Părerea mea este că a pierdut destul de mult. Nu contează dacă pe drept sau nu. Restul sunt vorbe.
    Nu e acelaşi lucru cu prezenţa la TVR, deşi aparent situaţiile par similare.

 2. Un punct de vedere sau poate nu ? O intrebare ce se poate pune : Este bine sau este gresit sa intri in birlogul ursului ? Ce avantaje sau dezavantaje aduce gestul in sine ? Este aceasta, normalitatea atit de mult aclamata de publicul larg ? Cum se pot raporta la gestul in sine , masele mari de cetateni, ce au votat asa cum bine stim cu totii ? Este oare momentul propice , aducerii in spatiul public , al unui gest, sau a mai multor gesturi similare ? Este oare mai importanta lupta pentru a capta un electorat ,pe jumatate trezit la realitate, sau acel electorat ,parte din el , se va duce , fara nici o interventie , catre noul absolut din politica romaneasca ? Constientizeaza cei ce incearca sa faca asta , ca pierd automat , parte din votantii ce au investit incredere si numai incredere in viitorul lor .?Poate niste intrebari , la care cineva interesat , va da un raspuns , sau poate nu . . Este adevarat ,un rol major in acceptarea si intelegerea binefacerilor , impuse de democratie , drepturile omului si o contributie majora in acest sens , apartine mesajul transmis in tara de diaspora romaneasca .Nu in ultimul rind , ba chiar in primul rind aș putea zice ,presedintele natiunii a avut si va avea un rol imediat, in maximizarea acestei situatii. .Rugamintea imediata, sau mai bine zis cererea adresata de electorat , catre alianta USR-PLUS ,este de sustinere la urmatoarele alegeri ,a candidaturii actualului presedinte si ocuparea de catre alianta a postului de prim ministru in viitorul ciclu electoral, concomitent cu pregatirea unuia dintre conducatorii actuali ai aliantei si maximizarea sanselor acestuia pentru alegerile prezidentiale din 2024 . Cred ca aceasta varianta daca va fi acceptata de USR-PLUS ,o va transforma nu numai in cistigatoarea absoluta a mizelor politice viitoare, ci si in detinatoarea preferintelor electoratului roman . Poate vor face asta .

 3. D-le Morariu n-o fi rau sa mergi la acele televiziuni, numai ca eu cred ca e timp pierdut pt.ca telespectatorii lor sunt asa de inapoiati,indobitociti incat nu o sa inteleaga nimic din ce la poate spune un USR-ist, de ex.!

 4. Nu numai ca trebuie sa participe la emisiunile TV, dar USR & co trebuie sa fie si foarte bine pregatiti cu argumente si fapte. La cite minciuni si hotii au la activ PSD & co nici nu ar trebui sa fie greu! Si in plus, trebuie sa prezinte si lucrurile pozitive obtinute sau propuse de USR.

 5. Dupa ce democratia romaneasca a generat, pentru perioade mai lungi sau mai scurte,
  forme de politicieni din categoriile Vadim si Becalli ( reprezentanti ai Romaniei chiar si la Bruxelles) si dupa fulminanta parada politica executata la un moment dat de catre PPDD adica DAN DIACONESCU DIRECT , succesul recent al lui Rares Bogdan nu avea cum sa ne mire.
  Personajul e un fruct al mediocritatii celei mai mediocre care parjoleste plaiurile noastre
  si este usor de pronosticat jalnica sa cariera viitoare.
  ***
  Ieri insa domnul RB a executat O MISCARE CONTRA CURENTULUI OBTUZ
  si a intrat intr-un dialog cu Mihai Gadea .

  Ba a spus si ca este ~onorat~ sa faca asa ceva.
  Asta cu ~onoratul~ e destul de deplasata (lipsa masurii fiind unul dintre viciile constructive esentiale ale personajului)

  Dar gestul de a dialoga cu unul dintre corifeii Antenei 3 tocmai acum cand se ridica
  un bizar tzunami al INTERDICTIEI / poate generate de invidie profesionala /
  …gestul lui Rares merita o reverenta.
  ***
  Citind titlul articolului ~O GRESEALA – ma asteptam sa citesc ca Rares Bogdan a gresit.
  Nu stiu de ce credeam asa ! Nu tin minte ca eu sa fi fost vreodata cenzurat pe nedrept
  de catre dl Morariu – deci de ce sa ma astept ca dansul sa puna altcuiva calush ?

  Nici macar pentru Ionutz Cristache – pe care altminteri il face in mod constant arsice ( parca excesiv dupa gustul meu , dar repet nu sunt pe aceeasi baricada cu dl MM) – ei bine nici pentru Cristache nu tin minte ca gazda noastra din acest coltisor sa fi cerut inscrierea pe vreo lista neagra.
  ***
  Tentatiile autoritariste comunistoide scot mereu capul si este reconfortant cand oameni de caracter se delimiteaza de turma si pun lucrurile in matca lor democratica.

 6. Se pare ca in politica corecta, orice incercare de dialog este superioara oricarei atitudini de fronda. Citeodata, si pentru un timp, atitudinea de respingere totala isi poate avea rostul, dar si atitudinea de colaborare isi are valentele ei evidente. Din cauza faptului ca societatea romaneasca a fost adusa de catre PSDALDEUDMR, prin comportamentul lor general, intr-o stare de ura maxima, o buna parte din cetateni considera perpetuarea urii ca fiind obligatorie si total eficienta. Numai ca, cu disparitia lui Dragnea de pe firmament, se pare ca si aceasta ura s-a mai dezumflat putin. Probabil ca si Viorica, care stim, este neconflictuala, sa fi avut vreo influenta in aceasta schimbare… Poate ca si Antena 3, vazind ca isi pierde obiectul muncii, incearca sa se apropie de opozitie, de frica de a nu-si pierde total audienta, intr-un termen de 1-2 ani, daca (sa speram!) PSDALDEUDMR va dispare, asa cum se prefigureaza…
  In acest context, poate ca intentia lui Barna ar fi trebuit un pic pregatita, explicata si anuntata public mai din timp… Astfel s-ar fi evitat, poate, reactiile total revoltate de dupa respectivul interviu.

 7. Ce nu prea se intelege este ca azi se infrunta o echipa castigatoare efectiv si eficient in 2016 cu o echipa care a castigat doar posibilitatea de a da un semnal Semnal care va fi endosat cum se spune in finante la alegerile din toamna asta9fara probleme) dar in primul rand la cele din 2020 pentru parlament si pentru locale (acolo daca opozitia este in stare sa se uneasca in mod rational de la primul si singurul tur.
  Evident ca asta fiind situatia, este o copilarie sa astepti sa treaca motiunea si sa plece PSD de la guvernare cat timp nu doreste el asta. .

  • PS: Dupa picarea motiunii: Cei 7 care au votat contra motiunii sunt din tabara noastra, nu cred ca si-au aratat votul si desigur sunt cartite de ale psd sau alde aflate printre noi . Idem probabil si petru cei trei care s-au abtinut.

   • Am vazut ca la un moment dat a votat si Varujan Pambuccian . Daca au votat toti reprezentantii MINORITATILOR, altele decat mogyor , este foarte posibil ca optiunile CONTRAS sa fi fost ale lor….adica nu ale unor CARTITE – CARTITE din PNL ori USR.
    PMP este exclus – ei avnd ETICA DE OȚEL a Sefului/

 8. „Tocmai de aceea nu văd ce mare grozăvie ori impietate a săvârșit președintele USR, dl. Dan Barna […] acceptând o invitație venită din partea d-lui Mihai Gâdea”

  Răspunsul este extrem de simplu, domnule Mircea Morariu.
  Este vorba despre fenomenul pe care l-am numit „iluzia PP-DD” și care m-am temut, ca mulți alții, că se va repeta în cazul USR.

  Partid nou, „justițiar” și „antisistem”, PP-DD a adunat speranțele a milioane de români, nu demult, în 2012, când PNL s-a înfrățit cu PSD în [pentru mulți monstruoasa] USL. Cam așa arătau rezultatele:

  Camera Deputaţilor
  USL 4.327.475 voturi 58,61%
  ARD 1.219.973 voturi16,52%
  PP-DD 1.032.208 voturi 13,98%
  UDMR 380.513 voturi 5,15%

  Senat
  USL 4.439.884 voturi 60,07%
  ARD 1.236.144 voturi 16,72%
  PP-DD 1.081.601 voturi 14,63%
  UDMR 388.372 voturi 5,25%

  A fost o perioadă înfloritoare de consolidare a cleptoicrației.
  În cvasitotalitatea lor parlamentarii PP-DD au făcut cerere rapid de înscriere în PSD…

  Or, vedeți dumneavoastră?! Surpriză! Parlamentarii USR nici nu participă la „combinații”, nu „pun botu’ la funcții și șpăgi” și nici nu se înghesuie să scrie adeziuni la PSD. Cel puțin deocamdată… Iar acest lucru îi face extrem de periculoși pentru întreaga scenă politică, cea pe care defilează marionertele cleptocrației sub foma diverselor partide.

  Acesta este motivul cu care USR este atacat atât de intens cam de toate partidele. Ba că nu vrea la guvernare, ba că nu mărește pensiile deși a câștigat voturile unui sfert din electorat, ba că participă la diverse emisiuni, interviuri etc. la posturi TV „nepotrivite”.

  Bun! Acum, orice jurnalist, oricât de prost [pregătit] ar fi (iar Newsweek are resurse pentru a angaja unii buni, chiar dacă se află și domnișoara R Ursu pe-acolo), știe cât de important este ratingul și audiența. Dacă este atât de naiv ori novice încât nu știe, poate întreba la departamentul economic al publicației la care lucrează cum anume se obține suma din care i se plătește salariul. Or, cum ar putea un om care are cât de cât habar de marketing (comercial sau politic) să refuze apariția la postul TV cu cea mai mare audiență?! Sau la cel cu cea mai largă difuzare?!

  Oare, în cazul în care d-na prim-ministru, să zicem, ar dori să ofere un interviu în exclusivitate Newsweek cu privire la un subiect important de politică internă, sau externă, va fi refuzată, pentru că este marioneta securisto-comuniștilor cleptocrați „voiculescieni”?! Bineînțeles că nu.

  Așadar, acesta este doar începutul. Pe USR-iști nu prea au de unde „să-i apuce” nici porcii de guvernanți cleptocrați (în sens orwellian), nici javrele din servicii care-i slujesc (în același sens, desigur). Așadar, „bidoanele” și „conservele” serviciilor aflate în mass-media (de data aceasta am folosit sensurile „de specialitate” ale termenilor) sunt puse la treabă și înjură la greu USR_PLUS. Ce-i mai rău de-acum urmează.

  Apropo, pentru că gestul lor ofensează susținătorii USR_PLUS (printre care mărturisesc că NU mă număr) și libera exprimare, folosesc prilejul de a anunța revista Newsweek (chiar dacă nu le-o păsa redactorilor) că am decis să institui și eu un boicot mediatic la adresa ei. Îmi voi ruga și prietenii să nu cumpere publicația și să nu acceseze site-ul.

 9. Sa punem o intrebare simpla:
  De ce nu s-a dus Rares Bogdan la emisiunile lui Gadea inainte de 26 mai, cand chiar ar fi putut sa mai castige cativa votanti si sa lamureasca pe niste oameni manipulati? Acum, dupa ce 26 mai a trecut, n-ar trebui mai bine sa vina Gadea la Realitatea TV si sa-i ceara scuze in direct lui Rares Bogdan pentru calomniile si minciunile pe care le-a lansat cu atata consecventa impotriva PNL si a Opozitiei?

 10. „daca te amesteci cu taritele, te maninca porcii” – proverb romanesc

  Practic spuneti ca dl barna a vizitat latrina pt a emite reclama nesolicitata catre auditoriul respectivei oficine? Ca inttodeauna cind apar reclame, sint convins ca privitorii au schimbat canalul…. cei care au ramas asteptau momentul cind il injura gidea, ca altceva nu ar fi putut pricepe.
  Oricum dupa ce l-am vazut pe realitatea m-am felicitat ca am votat PMP! Regret vorul dat lor la celelalte alegeri.
  Cel putin acum par orbiti de sansa pe care o au, sint disperati sa ia ciolanul fara nici un plan coerent. Mai nou se cearta cu celelalte tate din pnl…. in conditiile in care sint pe nicaieri…
  Tot tambalaul asta inutil, senzatia de tradare si de lupta strict pt ciolan – se si vede presedinte!!!! – va face ca la urmatoarele alegeri alegatorii sa migreze spre alte optiuni sau sa stea acasa.
  pnl sint la fel de abulici ca intotdeauna. Daca nu pleaca dinozaurii si nu lasa persoane credibile… nu cred ca mandolina va mai avea succesul de acum.
  Vai de noi daca astia sint speranta noastra de mai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro