marți, octombrie 3, 2023

„ O guvernare mai inteligentă” : Provocările şi promisiunile programului lui Obama (Starea Naţiunii 2013)

Eliberat de constrângeri electorale, discursul de anul acesta părea (putea) să fie primul susţinut de Barack Obama fără accentele populiste binecunoscute şi apelul la clişeele înrădăcinate în cultura politică americană. În parte, aşa şi fost. Nu a putut fi în totalitate ne-electoral şi desprins de retorica briliantă de etern candidat, care l-a purtat pe braţe de-a lungul vieţii, din Hawaii la Casa Albă pentru că, dincolo de victoria clară din noiembrie trecut, privirile sunt deja îndreptate spre mid-term election (noiembrie anul viitor) care ar putea bloca definitiv programul legislativ al administraţiei democrate, în cazul pierderii fragilei majorităţi de la Senat. Alocuţiunea anuală a preşedintelui în faţa Congresului a fost mai importantă aşadar acum decât în anii trecuţi, pentru că priveşte oarecum relaxat spre o fereastră de oportunitate politică de 1-2 ani în care realmente se pot face lucruri esenţiale pentru societatea americană. În primul mandat, State of the Union este de regulă instrumentat de preşedinţii americani pentru consolidarea imaginii şi a platformei personale, în vederea campaniei de realegere.

„Meniul” legislativ pe care administraţia democrată se pregăteşte să-l servească anul acesta Congresului pare, la prima vedere, bogat, diversificat, generos în valorile fundamentale şi principiile politice promovate şi mai ales scump. Costul ridicat al agendei legislative a democraţilor (în pofida asigurărilor preşedintelui că nu va fi aşa) este de departe punctul vulnerabil şi imediat criticat de republicani. Clivajul pe tema fiscalităţii şi plafonului datoriei publice nu este nou, a devenit o constantă apăsătoare a politicii americane, care se reactivează, de fiecare dată tot mai intens, cu ocazia fiecărui nou ciclu (calendar) fiscal-bugetar anual. De altfel, curând după Starea Naţiunii, vor urma două voturi cruciale care trebuie acordate în Congres: aprobarea creşterii plafonului de îndatorare peste cele 16,4 trilioane de dolari (data limită cu tot cu procedura de promulgare: 28 februarie, ora 24, dincolo de care guvernul Statelor Unite nu mai are abilitarea legală de a se împrumuta, limita stabilită anul trecut fiind deja atinsă, după cum a anunţat Trezoreria pe 2 ianuarie) şi sfârşitul lunii martie pentru evitarea government shutdown (aprobarea propriu-zisă a efectuării plăţilor de către departamentele şi agenţiile guvernamentale).

Presupunând că aceste două voturi de „încuviinţare” vor fi date (alternativa este greu de imaginat, dar teoretic nu imposibilă), preşedintele şi administraţia sa se pregătesc să atace în viitorul apropiat câteva teme mari ale Americii de astăzi: educaţia, sănătatea, infrastructura publică, imigraţia, controlul armelor (violenţa armată), salariul minim (sărăcia). Deşi declarativ întregul program de orientare liberală este destinat sprijinirii clasei mijlocii, cea care a avut cel mai mult de pierdut în perioada declinului economic, o privire mai atentă şi punctuală relevă că redistribuţia resurselor la nivel federal se va face predominant pentru lower middle class şi pentru cei aflaţi la baza piramidei sociale, ceea ce este până la urmă de înţeles în raport cu baza electorală a Partidului Democrat.

De la generalizarea accesului la servicii educaţionale preşcolare pentru toţi copiii în vârstă de patru ani la alocarea a 50 de miliarde pentru refacerea infrastructurii erodate (în special în unele state mai sărace din sudul şi centrul federaţiei), şi de la înăsprirea controlului armelor de foc la creşterea salariului minim la 9 dolari pe oră până în 2015 (unele state îl au deja asigurat), plus prioritatea unei noi legi a imigraţiei (care să reglementeze situaţia a aproximativ 10 milioane de imigranţi ilegali de pe teritoriul Statelor Unite, mulţi trăind şi muncind „la negru” de ani de zile), Barack Obama pare decis să încerce cel mai ambiţios şi controversat program de reforme din istoria recentă a Americii. Cât priveşte temele de politică externă şi securitate, oarecum previzibile au fost: aşteptata referire la retragerea ultimelor trupe americane din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, necesitatea unui program mai consistent şi bine reglementat de utilizare a dronelor (în locul desfăşurării militarilor), o idee care l-a cucerit se pare pe Obama, condamnarea testului nuclear nord-coreean, în fine, generalităţi fără soluţii (cele cu soluţii costă iar Obama nu mai vrea să cheltuiască în afara ţării) şi principii fără mijloace în chestiunile vechi şi complicate ale Orientului Mijlociu şi Africii de Nord. Toate acestea nu fac decât să confirme intrarea în paradigma „lumii post-americane” de care vorbea încă din 2008 Fareed Zakaria.

„Nu un guvern mai mare, ci unul mai inteligent” (cine din lume n-ar vrea asta?, zicem noi de pe margine) promite astăzi preşedintele Obama, provocându-i totodată pe republicani la un urgent efort politic de rebrand-uire şi identificare de alternative, având în vedere că (şi aici are dreptate preşedintele) „singură, reducere deficitului nu este un program de guvernare”.

Nu va costa mai mult („not a single dime” după cum au fost asiguraţi senatorii şi reprezentanţii), dar va aduce desigur satisfacţie şi resurse suplimentare celor afectaţi de sărăcie, de calitatea proastă a educaţiei, de violenţă, de costul uriaş al serviciilor medicale, de lipsa documentelor americane, de surparea podurilor şi autostrăzilor. Greu de refuzat dar şi mai greu de pus în practică, programul legislativ al lui Barack Obama ne aminteşte de fraza atribuită reginei Maria Antoaneta în timpul Revoluţiei Franceze: Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac! E rândul conservatorilor să mute: cu negrele, căci cu albele a deschis şi joacă tare (n-aţi crede!) Barack Obama.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Obama a incercat o reinventare. Da Job-urile au crescut, dar nu sunt stabile. Prioritatile mentionate pentru dezvotarea economica nu cred ca vor aduce un plus sustantial de locuri de munca. Obama a recunoscut ca sunt locuri unde se poate face mai nimic….

    Obama a incercat sa aduca un suflu nou: a schimbat pana si culorile fata de prezentarile cu care eram obisnuit.

    Mesajul nu mi s-a parut ca a convins. Interventiile de dupa discurs au fost in aceeasi nota – sa ni se dea…

    Obama insa are o putere carismatica de invidiat. Speaker=ul Congresului a fost extrem de acru cu Biden, dar in fata lui Obama nu a putut sa nu zambeasca.

    In ciuda aplauzelor de sustinere venite de la putere, opozitia pare din ce in ce mai puternica.

    Oare exista cheia economica pe termen lung in USA.?
    Cred ca DA, pentru ca daca NU vom tusi rosu rau de tot…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro