duminică, noiembrie 27, 2022

O hiper-activă

Avea și comunismul propriul lui mod de a înțelege și de a transpune în fapte corectitudinea politică.

Înainte de orice congres, și slavă Domnului  că erau multe, ba al PCR, ba al Învățământului, ba al Agriculturii, ba al Țărănimii, ba al Educației Politice și Culturii Socialiste, se elaborau norme de reprezentare. Nomenklaturiștii erau roși de grija ca în sală să se afle un foarte atent stabilit număr de tovarăși de nădejde recrutați din toate clasele și păturile sociale, astfel încât aplauzele, ovațiile, uralele să reflecte adeziunea întregului popor la magistraele spuse ale tov. Nicolae Ceaușescu ale muncitorilor, țăranilor, intelectualilor.Ai căror trimiși trebuiau și ei să respecte proporții socotite juste între sexe, vârste, naționalități.

În orișice prezidiu trebuia obligatoriu să se găsească și un tovarăș tânăr, dar și o tovarășă femeie. Stabilită dinainte, nu de alta dar respectiva trebuia să aibă răgazul să facă astfel încât să amintească cât mai mult de tovarășa Elena Ceaușescu. Sau măcar de tovarășele Suzana Gâdea, Alexandrina Găinușă, Ana Mureșan, Elena Bărbulescu, Maria Ghițulică, Aneta Spornic. Care în numele principiul sacrosanct al rotației cadrelor erau când ministre, când președinte ale tot felul de comitete și comiții.

Când s-a format guvernul condus de dl. Florin-Vasile Cîțu pretențiile componenților coaliției au fost atât de multe încât, chiar dacă s-a înmulțit numărul de ministere (asta deși întreag  coaliție se dă de ceasul morții să ne livreze verzi și uscate despre necesitatea eficientizării, a unificării și coordonării deciziilor și a scăderii cheltuielilor bugetare), a fost uitat ori pus în cui sacrosanctul principiu al păstrării unei bune, echitabile, juste reprezentări a femeilor.

Așa se face că Executivul aflat la ora actuală în funcție are în linia întâi doar o femeie-ministru. E vorba, ați ghicit! de doamna Raluca Turcan. Activist politic de cursă lungă. Mereu hiper-activă. Care deși din 1999, de când cv-ul ei publicat pe site-ul Camerei Deputaților ne spune că s-ar fi încadrat în câmpul muncii,  nu a lucrat pe bune decât vreo doi ani la Tofan Grup, a fost socotită cea mai potrivită în vederea ocupării portofoliul Muncii și al Protecției Sociale. Nu-i vorbă că mai pe urmă principiul justei reprezentări pe sexe a fost respectat prin înmulțirea numărului de secretari de Stat. Așa se face că numai la Sănătate sunt vreo șase astfel de dregători. Iar inocentul nostru prim-ministru se miră strategic că s-au înmulțit cheltuielile cu salariile, făcându-se a nu ști că modelul instituit la nivelul guvernului s-a perpetuat în agenții și noianul  organizații și organisme. Adică mai peste tot acolo unde se găsesc și dacă nu se găsesc pot fi inventate posturi bine plătite numai bune să fie ocupate de clientela politică a coaliției.

S-a tăiat propagandistic în rândul salariaților obișnuiți, chiar în aceste zile auzindu-se că,  după modelul patentat de hiper-lăudatul Ilie Bolojan,  silviculturnicul arădean Călin Bibarț s-ar pregăti să dea o lovitură de moarte Filarmonicii din municipiu, la adăpost nefiind, din păcate, nici Teatrul Clasic Ioan Slavici.  Acesta în vreme ce la nivel superior plouă cu inventatul de posturi și de recompense politice.

Expertă în datul din gură, ba pe lângă dl. Theodor Stolojan, ba pe lângă fostul președinte Traian Băsescu, membră de frunte a fostului PDL, partid de care se leagă atâtea decizii aberante și un noian de suferințe puse în cârca populației, doamna Raluca Turcan continuă și azi, din noua ei poziție, să facă exact același lucru. Adică ceea ce știe. Ceea ce a făcut din momentul în care s-a întors de la studii din Rusia. Să își aleagă ținuta potrivită pe care a dat câteva mii de euro (le-a plătit, după propriile spuse, în rate, cu cardul, făcând pentru asta economii la sânge), să facă turul televiziunilor și să ne împărtășească ce i-a mai trecut ei pe minte. Adică cum plănuiește ilustrissima ei persoană să pună la punct o nouă Lege a salarizării în care nimic să nu scape regulilor echității. Pe care le-a încălcat flagrant legea acum în vigoare, făcută de PSD și de d-na Lia Olguța Vasilescu. Și pe care ar urma să o repună ea în drepturi. După principii și reguli proprii. Ale ei și ale noului ei șef ierarhic,

Fidelă revoluției în filosofie făcută de premierul Cîțu care a unificat liberalismul cu bolșevismul, doamna Raluca Turcan nu uită să lanseze frecvente atacuri la adresa bugetarilor. Nu a celor de lux (Doamne ferește!) din rândul cărora face ea însăși parte, nu a celor care mânâncă pe nici zece lei un prânz consistent la Restaurantul Parlamentului, nu a celor numiți pe pile și pe criteriul apartenenței politice în tot felul de agenții și organisme guvernamentale (PNL s-a dovedit în această privință  cu nimic mai prejos decât PSD-ul), ci a medicilor ori a profesorilor. Cărora ține morțiș să le diminueze sporurile și, implicit, veniturile. Recurgând la tot felul de tertipuri pe care speră că noi, oamenii de rând, nu le-am înțelege. Doamna Raluca Turcan ăși îndeplinește cu cinste și cu pasiune rolul de hăitaș principal al actualului guvern.

Doamna Turcan, această Mioriță a guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR, s-a legat mai întâi de medici.  Însă atunci când s-a văzut că se îngroașă gluma și că riscă o revoltă în sistem și aceasta  în plină pandemie a pretins ba că a fost greșit înțeleasă, ba că vorbele i-ar fi fost distorsionate, răstălmăcite de propaganda PSD. Acum, resuscitând gândirea băsesciană, de care s-a atașat pesemne trup și suflet și care i-a devenit o a doua natură,  transformându-se în traducătorul în limba română al greu inteligibilelor vorbe ale premierului Florin Vasile Cîțu, d-na Raluca Turcan a pus gând rău personalului din Educație. Căruia nu doar că nu îi va mări salariile, așa cum prevedea legea, ci pare-se că, din contră, i le va reduce cu vreo  20%. Anulând ba alocația de hrană, ba tăind sporul neuro-psihic, ba tot ce se mai poate.Doamna Turcan nu s-a hotărât definitiv încă. Cum nu s-a hotărât nici premierul Cîțu.  Dovedind și unul, și celălalt încă o dată că în politica românească nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă. Ci totul se transformă. Și că falimentarele învățături ale pedelismului bazate pe principiul Divide et Impera se propagă grație unor personaje precum d-na Raluca Turcan sau Florin Vasile Cîțu. Doamna Raluca Turcan, care nu știu cum se face dar mie mi se pare a fi un alter-ego nu doar al d-nei Lia Olguța Vasilescu ( în nici 5 luni, de când este ministru, noul ministru al Muncii și-a depășit predecesoarea la capitolele dat cu bâta în baltă, în gropi și vorbe de clacă), ci și al tovarășelor Ana Mureșan, Alexandrina Găinușă sau Maria Ghițulică. Că doar nu degeaba,, cum spuneam,  d-na Raluca Turcan și-a făcut o parte de studii în Rusia.

Pesemne prin tot ceea ce face zilnic, doamna Turcan vrea să ne reamintească zicerea Cine a stat cinci ani la ruși/ Nu poate gândi ca Bush! Care știa că orice stat modern trebuie să investească în sănătate și în educație. Dar și că nu se pot asigura nici servicii de sănătate, nici de educație fără personal decent plătit. Sau măcar nehăituit.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. cam asa, cam asa se nvirte roata si azi. de frica vreunei razmerite, e bine ca toti sa fie reprezentati : albi / negri / galbeni / tuciurii, femei / barbati / nedeclarati, fetite / matuse, ingineri / cooperatori / dansatoare din buric / kickboxeri. cu cit reprezentativitatea i acopera pe toti (no single one left behind) cu atit mai mult va creste prosperitatea. veti vedea oameni maturi acoperiti cu frunze de palmieri in drumul lor pe trotinete catre servici, radiind de fericire (joy of life / joie de vivre)

  • Baietii, cind sunt mici se joaca cu masinute, iar fetele cu papusele. baietii, cind sunt mari si merg la circiuma discuta despre politica, sport si bautura, femeile merg la coafor si discuta despre moda, birfa, machiaj, copii.
   Se vede deci o diferenta de interes, fiecare cu domeniul lui. A incerca insa sa pui femei la conducerea firmelor de masini, sau barbati la firmele de moda, sau femei in posturi de virf in politica contrazice acel 50-50, deoarece acest juma-juma, ar trebui sa includa juma din cei interesati. Cred ca maxim 10% din femei s eintereseaza d epolitica, deci cam asta ar trebui si sa fie raportul in pozitii de virf.

 2. Foarte buna analiza. Dar asemenea turcane se gasesc in mai toate ministerele si agentiile guvernamentale, ca secretari de stat, sefi de directii. Cand coalitia de acum a ajuns la guvernare a promis o reducere a numarului de directii care se calca una pe alta in atributii. La fel si in tot felul de agentii si autoritati ale statului. Nimic nu s-a intamplat, decat niste reduceri de posturi asa pe hartie, de forma. Despre pregatire profesionala si meritocratie nu se mai spune nimic, despre depolitizare nimic. Un exemplu bun este si actualul ministru al sanatatii care nici nu stie ce ordine a semnat. Programul de guvernare a fost dat la cos demult ca si Romania educata.

 3. De-abia cînd am văzut nenorocirea asta mi-am dat seama de unde vine vorba cu ”mai urîtă ca limba rusă”. Numai Stolojan Totenkopf e de vină că a listat la bursă hiena asta care acum a ajuns la cotația de ministru. Trebuia să o ia la el acasă ca să-i ascuță pixurile și să-i puie ventuzele, că pe postul ăsta o angajase, nu ca să debuteze ca mireasa lui Frankenstein și să ajungă mîna dreaptă a lui Robocop. Sper să nu mai fie p-acolo atunci cînd vom scăpa de măști și o să aibă voie să apară fără botniță, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, să-și arate toată fața care, când te gândeşti, te-apucă groaza, monşer, groaza!…

 4. Articol magistral. Dar, lehamitea adunată timp de treizeci de ani mă pune pe gânduri. După ce am făcut în toți acești ani „Revista Presei” am obosit. Mulțumesc domnule Morariu pentru minunatele sugestii literare.
  Cum am renunțat la televizor, nemaiavând ce urmări pe micul ecran, cred că trebuie să abandonez presa ca îndrumător politic. Voi urmări titlurile culturale și mă voi cufunda în lectură și muzică.
  Cum nimeni în presă nu a reușit să disloce primitivismul și mediocritatea clasei politice hulpavă, nu cred să o facă de azi înainte. Ce să mai vorbim de autoritățile inexistente.
  Tot respectul și prețuirea mea, domnule Morariu.
  Cu cele mai alese gânduri,
  L. Nicolescu

 5. „…asta deși întreaga coaliție se dă de ceasul morții să ne livreze verzi și uscate despre necesitatea eficientizării, a unificării și coordonării deciziilor și a scăderii cheltuielilor bugetare […]Iar inocentul nostru prim-ministru se miră strategic că s-au înmulțit cheltuielile cu salariile, făcându-se a nu ști că modelul instituit la nivelul guvernului s-a perpetuat în agenții și noianul organizații și organisme.”

  Deși foarte acid cu actuala coaliție, articolul transmite, cred eu, un mesaj just cu privire la politicile salariale din Educație. Aș îndrăzni, însă, câteva modeste observații.

  Cadrul instituțional, inclusiv salarial, dezechilibrat și injust, a fost stabilit prin legi adoptate de către guvernările socialiste anterioare, care „au tot dat” poporului, fără a se preocupa și de sursele de venit la Buget în acest scop. Prin urmare, „pomenile” populiste se fac astăzi (ca și ieri) din împrumuturi.

  În consecință, da, din motive de eficiență, este necesară reducerea urgentă a cheltuielilor bugetare.

  Pe de altă parte, sporurile și subvențiile sunt o altă manifestare a ineficienței socio-economice. Cleptocrația și-a creat astfel o pătură de susținători, ușor manipulabili, cărora le-a dat sporuri și pensii speciale, ori pensionare la vârste fragede. Spre binele public, este necesar ca salarizarea să elimine feluritele sporuri, iar subvențiile să fie înlocuite cu deduceri.

 6. In ce lume traim sau cum mereu credem ca suntem mai cu mot decit altii . Ideal ar fi ca noi toti sa discutam , atunci cind avem ceva a spune , fara sa intercalam in discutie , defecte sau calitati ,descoperite sau doar intelese , ca si perceptie proprie , la altii .Tot mai evident pare a fi cum tot greul este dus de catre premier , chiar daca discursul sau nu are parte de taria glasului celebrului actor George Vraca . Motivele sunt si ele cunoscute . Pina la urma , putem viziualiza , cit de greu va fi si este actualei guvernari sa puna in miscare tara .Motivele , sunt si aici stiute . Mai degraba faci totul de nou decit sa incerci a repara dezastrul lasat , mai peste tot , de catre fostele aliante de guvernare .Vointa politica exista , ea este vizibila cu ochiul liber . Greu este a repara partea juridica a lucrurilor , folosindu-te tot de legislatia in vigoare . O expetiza juridica , ce ar putea fi reparatorie este foarte greu de gasit . Te lovesti la tot pasul de deciziile CCR , de contestarile parmanente ale fostelor partide de guvernamint , de jocul duplicitar al unor politicieni ce se prefac a fi la putere , de mass media ce deja creaza false probleme minore ce se vor a fi transformate in probleme grave sau majore .Interesele, de tot felul , se afirma cit se poate de clar in spatiul public . Fiecare ,dintre noi , se erijeaza in detinatorul adevarului absolut . Nimeni nu vrea sa piarda nici macar un banut atita timp cit fostele guvernari le-au facilitat acesul , unii chiar vor mariri peste mariri ,de salarii , de alte modele de recompensare , fara a avea nici macar cel mai mic merit .Situatii penibile sunt create artificial spre a decredibiliza cind pe unii cind pe altii .Cu masca sau fara masca a devenit si el sloganul de campanie electorala . Totul este facut la vedere, nimeni nu se mai ascunde . Oameni ce pina mai ieri sustineau o anume ideie , fie ea si politica sau sociala , isi dau acum arama pe fata si trec cu bagaj cu tot in barca noneuropeana .Alegerile nu au facut posibila realizarea unei majoritati confortabile (stim cine a facut si asta ) si noua alianta de guvernare pare a nu a avea forta necesara si hotarirea deciziei politice de a schimba totul , chiar daca inca cetatenii spera asta . Speranta moare ultima , ne zice o veche zicala si noi toti inca asteptam de la acesta noua coalitie si de la acest nou guvern ,afirmarea si realizarea bunelor lor intentii . Daca pandemia se opreste si o parte din promisiunile electorale sunt puse in practica atunci perspectiva temporala ne poate arata o alta Romanie , daca nu ,suntem in impas .La trecut nu ne mai putem intoarce iar pentru viitor ceea ce acum avem este prea putin .Cum- necum speram sa iesim la liman si din acesta situatie .

 7. Hiper-activa incearca o metoda originala de a promova o noua lege a salarizarii: printr-un memorandum – ca prim pas – pe care unii ministri din alianta de guvernare nu prea vor sa-l semneze. Este o inovatie, trebuie sa recunosc.

  Vrand sa reduca sporuruile, d-na ministru loveste chiar in viitorul fostului presedinte care, dupa terminarea celui de-al doilea mandat, poate reveni, pana la varsta de 70 de ani la profesia de baza aceea de profesor de fizica, titular, avand si catedra rezevata de peste 20 de ani dupa cate stiu eu.
  E minunat sa primesti sporuri: de calculator, de antena, de hrana, de stres etc. si nu inteleg daca se acorda atatea sporuri de ce-ti mai trebuie salariu? Poate doar sa fie o baza la care se refera fiecare spor acordata procentual. Ca inginer electric cu experiente de vreo 40 de ani, cel mai tare mi se pare sporul de antena pentru ca radiatiile emise de orice aparat electric sunt inofensive pentru oameni. Cei care au inventat asemenea spor si-l cer in continuare fie au cunostinte de 4 clase primare fie sunt rau hapsani si ar trebui sa renunte la orice aparat electrical inclusiv telefonul mobil.

  De peste 25 ani profesez peste ocean in diferite pozitii ingineresti lucrand la inaltime (sky lifts/teleferice, roof cars/platforme suspendate pentru intretinerea zgarie-norilor de pana la 72 de etaje), sau in zgomot mare (pe aerodrom la incercarea la sol avioanleor) si niciodata n-am primit nici un spor. Firmele mi-au asigurat echipament de protectie certificat si aprobat conform legilor in vigoare. Aici, daca nu exista vreun mijloc de protectie sea corda timp redus sau un spor temporar pana la gasirea unuia cotrespunzator ca sa te protejeze.
  Deci, aici, statul este axat pe protejarea sanatatii lucratorului prin obligarea angajatorilor sa creeze conditii care nu afecteaza starea de sanatate a lucratorului……..si nu pe acordare de sporuri.
  Ar fi in pierdere ambele parti: lucratorul care va fi afectat dpdv sanatatea sa (chiar daca a primit spor de conditii periculoase) si statul, care prin sistemul sanitar, trebuie sa-i asigure medicatia si spitalizarea/vindecarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro