marți, mai 21, 2024

O invitatie la normalitate: Viata politica a Romaniei de azi

Confuzie, debusolare, demoralizare: acestea ar fi cele trei cuvinte care capteaza starea de spirit din Romania acestui sfarsit de an convulsiv si nevrozant. In pofida eforturilor pucistilor, Romania continua sa fie un stat de drept. Unul sub atac, dar unul functional. Ce se poate intelege din declaratiie rastite ale presedintelui PNL si al Senatului, acest personaj aflat intr-o permanenta stare de iritata urgenta, care recurge, din nou si mereu, la ultimatumuri, admonestari si amenintari cu suspendarea? Ca n-a inteles nimic din ce s-a intamplat in vara anului acesta? Ca putin le pasa, lui Crin Antonescu si lui Victor Ponta, ca si celor din spatele lor, de Uniunea Europeana, de Statele Unite, de imaginea Romaniei in lume? Ca va continua, nestingherita de reactiile interne si internationale, agresiunea faradelegii? Eu cred ca a sosit din plin timpul revenirii la normalitate. Iar in Europa de azi normalitate inseamna stat de drept, respect pentru proceduri si institutii, cultivarea adevarului, nu a minciunii; a tolerantei, nu a delirului xenofob; a transparentei, nu a coruptiei cleptocratice.

In 2014 se vor implini o suta de ani de la nasterea lui Corneliu Coposu. Nimic nu a fost mai important pentru acest vizionar si demn om politic, ca si pentru figurile de seama ale rezistentei si gandirii democratice din Romania, intre care Constantin Ticu Dumitrescu, Ioan Barbus, Serban Ghica, Iosif Jumanca, N. Carandino, Nicolae Margineanu, Vladimir Ghika, I. D. Sirbu, N. Steinhardt, Ion Negoitescu, Alice Voinescu, Petre Pandrea, spre a-i numi doar pe acestia, decat apararea statului de drept si a libertatilor civice impotriva tiraniei totalitare. Cand ne intalnim cu noi asalturi autoritariste este firesc si util sa ne reamintim de mostenirea morala si politica a lui Corneliu Coposu si a celorlalti luptatori anti-totalitari.

Raspunsul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dat fostului presedinte Emil Constantinescu mi se pare de o claritate cristalina, menita sa inlature orice urma de ambiguitate: Actiunile CE au fost si sunt „motivate exclusiv de necesitatea de a se asigura că statul de drept şi independenţa sistemului judiciar sunt pe deplin respectate. În mod evident, respectarea normelor constituţionale este de o importanţă fundamentală în acest context. Comisia are responsabilitatea de a se asigura că aceste principii democratice fundamentale ale Uniunii Europene sunt respectate pe deplin în toate statele membre. În raportul său, adoptat la 18 iulie în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, Comisia a luat toate măsurile necesare pentru a prezenta o analiză echilibrată şi imparţială a evoluţiilor care au loc în România. Recomandările Comisiei în atenţia României au fost clar direcţionate asupra obiectivului privind respectarea deplină a statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.”

Tocmai de aceea astept cu mare interes ce va avea de spus doamna ministru Ecaterina Andronescu la mesajul Rectorului Universitatii din Bucuresti care i-a trimis zilele trecute Raportul acestei prestigioase institutii in cazul plagiatului, dovedit si ultra-dovedit, al lui Victor Ponta. „Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti”, a spus profesorul Mircea Dumitru. Doamna ministru Andronescu poate inchide ochii, poate continua sa traiasca in negatie, in cazul de fata in minciuna. Ori poate alege adevarul si recunoaste ca perpetuarea actualei situatii distruge credibilitatea educatiei din Romania. Poate face un gest curajos. In decembrie 1989, din cate stim, generalul Vasile Milea a refuzat sa fie responsabil pentru un masacru. S-a sinucis ori a fost ucis.

La peste doua decenii de la Revolutie, profesoara Ecaterina Andronescu nu-si risca viata luind partea adevarului impotriva minciunii. Poate actiona onest, adica normal, asemeni celor cinci judecatoare care au dat verdictul in cazul lui Adrian Nastase. Poate contribui in mod decisiv la asanarea climatului public. Ori se poate sustrage responsabilitatii morale, pactizand in chip cinic cu frauda si cu minciuna. Doar o Romanie in care Ministrul Educatiei are curajul de a apara integritatea si onoarea vietii universitare este una normala. Nu este singura conditie a normalitatii, desigur, dar este una necesara.

Public mai jos un scurt interviu pe care l-am dat ziarului “Jurnalul de Bacau”. Ii multumesc si pe aceasta cale lui Gabriel Pop pentru cuvintele bune pe care mi le-a trimis in momente dificile din acest an tulbure.

Redactor: – Ce parere aveti despre viata politica, de azi, din Romania?

Vladimir Tismaneanu: – Este o mare deruta, o confuzie axiologica, o bulversare a valorilor, spre a relua formularea lui Dan Tapalaga. Lovitura de stat esuata din 3-6 iulie 2012 a dovedit ca fortele anti-democratice, populist-xenofobe, anti-occidentale, corupte si cleptocratice, sunt extrem de active si urmaresc subminarea cat mai rapida a statului de drept. Nu e vorba doar de varful acestui aisberg al revansei, de duumvirii Ponta si Antonescu, ci de adevaratii papusari, Iliescu si Felix.

Incercarea de demitere a lui Traian Basescu a avut o miza care depasea persoana acestuia. Este vorba de un intreg proiect care trebuia lichidat. Actiunile de restauratie au debutat cu suspendarea din primavara anului 2007. Dan Voiculescu a condus si atunci operatiunea. Omul acesta nu-i va ierta niciodata lui Traian Basescu condamnarea dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala. Fara acea condamnare nu ar fi avut loc transferul a mii si mii de dosare catre Colegiul CNSAS, Felix ar fi fi scapat de marea sa umilire: decizia finala a justitiei ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica. “Cu o ura ne-mpacata” si-a jurat el atunci ca nu-l va ierta in veci de veci pe Traian Basescu.

USL este de fapt PSD-ul care a inghitit un PNL anihilat de ambitiile nesabuite ale lui El Crin. A avut loc practic sinuciderea PNL. Opozitia are nevoie de coerenta, de consecventa, de tenacitate, de imaginatie politica. Nu sunt pesimist, observ mobilizarea fortelor de centru-dreapta, urmaresc cu mare interes dezbaterile din tara. Cum stiti, nu sunt un defetist, imi place sa lupt intelectual. Ceea ce detest sunt loviturile sub centura, infamiile, miselia. Ceea ce dispretuiesc este rinocerizarea unor intelectuali deveniti pionii lui Crin, Ponta si Felix.

Red: – Exista pericolul ca democratia sa se dilueze sau sa inghete chiar daca suntem membrii UE si NATO?

V.T.: – Pericolul nu poate fi negat, s-a vazut limpede si alarmant in vara anului 2012 ca exista posibilitatea reculului, a de-democratizarii, a utilizarii formelor legale pentru distrugerea statului de drept. Pe de alta parte, a fost un test si pentru UE. Dincolo de polarizarile ideologice, dincolo de afinitatile politice, UE a pus piciorul in prag si le-a spus pucistilor ca practicile lor sunt intolerabile. A existat o robustete a institutiilor care apara statul de drept, in primul rand Curtea Constitutionala. Dar este clar ca manipularile au fost teribil de eficiente, ca Antenele si surorile lor si-au creat un public dispus sa accepte balivernele isterizante transmise necontenit.

Red.: – Cum vedeti anul politic 2013?

V.T.: – Va fi un an agitat, deopotriva economic si politic. S-a acumulat multa ura in psihologia colectiva. Nu este o ura spontana, ci una construita metodic. Cred ca razboiul cultural va continua: vor fi confruntari puternice in lumea intelectuala intre cei care sustin valorile occidentale si cei care, din varii ratiuni, s-au raliat USL-ului. Politic, va avea loc o intarire a zonei de centru-dreapta, mai ales in conditiile unei posibile guvernari USL. Nemultumirile inevitabile se vor focaliza in directia celor aflati la guvernare.

Probabil ca plagiatorul Ponta va parasi cumva prim-planul scenei politice, dar acest lucru depinde de baronii uselisti. Un lucru este sigur: cat timp Felix si Iliescu trag sforile, nu va fi pace in Romania. Pentru acesti oameni despartirea de mentalitatile si cutumele comuniste este inacceptabila. Mentalul lor este unul totalitar. Discipolii lor, Ponta si Antonescu, nu fac decat sa exacerbeze metodele invatate la scoala iliesciana de minciuni si dezinformare. Dar exista si alte forte politice in Romania, viitorul nu este concesionat sarlatanilor, snapanilor, borfasilor si demagogilor de balci.

Red.: – Si pentru ca suntem in pragul alegerilor din Statele Unite, pe scurt, cum vi s aparut desfasurarea campaniei electorale americane si, pentru Romania, cine ar fi mai bine sa fie presedinte la Casa Alba?

V.T.: – Evident, Europa nu este miza alegerilor din Statele Unite. As merge mai departe si as spune ca nu politica externa ii diferentiaza cel mai puternic pe cei doi candidati. Divergentele tin de filosofia economica si sociala. Sigur, Mitt Romney este mai putin dispus sa se angajeze in negocieri cu dictatorii din ceea ce numim “rogue states”. La fel, Romney a identificat mai limpede decat Barack Obama primejdia renasterii expansionismului rus. Faptul ca Romney s-a referit la politica de-odinioara fata de Africa de Sud (din perioada apartheid-ului) ca forma de presiune asupra Iranului este incurajator. Cred ca Romney are o perspectiva globala mai clara si mai hotarata. In timpul vizitei in Polonia a spus lucruri care sugereaza un interes mai accentuat pentru Europa de Est si Centrala decat in cazul actualului presedinte.

Red.: – Va multumim pentru analiza dvoastra si pentru rapiditatea cu care ne-ati raspuns la intrebari.

A consemnat Gabriel Pop

http://www.jdb.ro/interviu-in-exclusivitate-cu-vladimir-tismaneanu-s-a-acumulat-multa-ura-in-psihologia-colectiva/

Distribuie acest articol

55 COMENTARII

 1. dle profesor, buna ziua! viata politica „normala” adica o convietuire/coabitare intre un partid cripto comunist si oricare alt partid de sorginte democratica e ca coabitarea aligatorului cu antilopa (posibila in teorie sau in SF). Tattarascu, Vojtech, Groza sunt martori de nerefutat.

 2. Va imbatati cu apa rece, dle Tismaneanu: dna Andronescu nu ii va retrage titlul dlui Ponta. Ca doar de aceea l-a si pus pe dl decan Iovu (una dintre mainile sale drepte, daca pot spune asa…) in Comisia de Etica, ca sa evite surprize d-astea. Fiindca dl Iovu e foarte obedient fata de dna Andronescu si voteaza cum i se indica… Chiar primind „mutarea in plic…
  Obedienta se rasplateste, nu-i asa? Poate ca drumul spre functiile de conducere din UPB e conditionat de astfel de servicii. In plus, cate cadre didactice universitare cunoasteti in Romania care castiga 25.000 de lei pe luna din „invatamant, cercetare si management de proiecte”?
  (http://www.upb.ro/files/pdf/relatii_publice/declaratii_avere_2012/Iovu_Horia_declaratie_avere_2012.pdf)

  • Important este sa mentinem discutia vie. Mega-plagiatorul vrea sa inmormanteze definitiv subiectul. Doamna Andronescu stie ca va veni ziua cand plagiatul lui Ponta va fi recunoscut de Ministerul Educatiei. Sunt ptuine lucruri de care sunt foarte sigur, acesta este unul dintre ele. Vrea doamna Andronescu sa intre in istoria invatamantului din Romania drept complice la frauda, drept enabler? Vom vedea :) Dar nu va contrazic, mi-e tare teama ca aveti dreptate.

 3. Domnule profesor,

  va marturisesc faptul ca nu m-am putut abtine a comenta serii intregi ale postarilor dvs., dupa cum probabil ati si vazut.

  Nu m-am putut abtine a ma irita pur si simplu, vazand cum numai de o anume parte a spectrului politic (o anume gashca) ,,va luati”, pe cand cealalta va lasa complet rece.

  Am auzit de candidatura lui Gigi Becali din partea USL la alegeri. Nici nu stiu daca sa ma revolt sau daca sa fiu blazat, indiferent. Cunoscand acest lucru acum, este primul articol al dvs. pe care il citesc cu inima usoara. Din acest moment nu ma mai misca nimic.

  Totusi, daca imi permiteti un umil sfat. USL este o alianta de rahat. Clar. Asta cu Becali chiar i-a pus capac. Este dezolant. Dar domnule profesor, cancerul din Romania nu se numeste DOAR USL. Scriind in permanenta NUMAI si NUMAI de USL-ul imputit, ne face pe noi cititorii sa credem ca personaje precum Basescu, Boc, Udrea, Videanu, Berceanu va sunt foarte dragi. Chiar asa sa fie ? Trist …

  Ganduri bune

  • Subscriu.
   Si eu am pus de mai multe ori aceasta intrebare Dlui Tismaneanu dar nu am primit raspuns.
   Aveti dreptate, toata clasa politica romaneasca este RESPONSABILA pentru dezastrul in care se zbate Romania dupa 20 de ani.
   Si spune asta si unul dintre romanii care au ce spune si care stie ce spune:

   „“Mişu Negriţoiu, CEO al ING Bank România, a declarat într-un interviu pentru Ziarul Financiar că, în politică, totul se reduce la promovarea unor membri de gaşcă: “‘Dilema României este că sunt foarte multe de făcut, dar sunt foarte puţini cei care înţeleg şi se angajează să facă. Nivelul de înţelegere a problemelor este mai în urmă ca acum 20 de ani’, constată bancherul acum când aproape se împlinesc 23 de ani de la schimbarea de regim politic din 1989.

   Având în spate o experienţă relevantă în administraţia dâmboviţeană de la începutul anilor ’90, Negriţoiu critică în termeni duri lipsa de progres a lumii politice româneşti. ‘Nu se poate ca o ţară întreagă să nu producă oameni competenţi şi să tot vii cu colegi de şcoală, să improvizezi’”.

   http://www.romanialibera.ro/actualitate/revista-presei/revista-presei-intoxicare-ponta-nu-i-a-dat-nicio-scrisoare-lui-barroso-281299.html

  • Impartasesc cu Dvs convingerea ca este nevoie de o radicala improspatare a clasei politice din Romania. Dar cred ca miza este statul de drept, nu Traian Basescu. Cei care vor sa loveasca in statul de drept, cei care nu-i iarta condamnarea comunismului, cei scandalizati si panicati de condamnarea cu executarea sentintei a lui Adrian Nastase (decisa de justitie, nu de presedinte, orice-ar scrie fostul premier pe blogul din inchisoare), nu mai vorbesc de plagiator, l-au desemnat ca tinta. Nu sunt dintre cei care idealizeaza PDL. Cand a fost exclus Cristian Preda am scris in semn de protest. Intram insa pe un teritoriu unde parerile noastre sunt, probabil, divergente. Nu este nimic grav in acest lucru, important este sa putem dialoga cu civilitate si respect mutual. Ganduri bune.

   • Domnule profesor,

    ,,Dar cred ca miza este statul de drept”.

    De acord cu dvs. Eu consider insa ca nu numai borfasii din USL calca acest concept in picioare. Caracatita portocalie nu a ratat nicio ocazie in a-si impune propriile decizii, proprii oameni, propriile verdicte, propriile interese, oriunde s-a putut in timpul guvernarii acesteia. Asta se intampla pe cand al dvs. ,,El Crin” si ,,El Che” nu erau decat niste rahati in ploaie, scuzati-mi expresia. Cu toate acestea, tot pe amaratii astia (la vremea aceea) i-ati gasit vinovati de toate belele, cand ei de fapt nu erau decat niste maidanezi pe langa un balaur cu trei capete portocaliu.

    Oricum, eu si alte 7,4 milioane de romani (sau cati or fi fost pe bune, nu cred ca-s putini), ne-am exprimat nemultumirea fata de acest sistem. Ramasitile grupului infractional portocaliu a reusit cu ultimele puteri sa anuleze cu un dispret nemaiintalnit vointa noastra.

    In schimb nici cu astialalti nu-mi este rusine. Au primit ocazia de a arata ce pot, si am primit un fas.

    In fine, permiteti-mi sa cred ca aveti ,,treshold-uri” foarte diferite in privinta celor doua famiglii din politica romaneasca. E interesant de vazut cat de putin trebuie sa faca una si mai ales cat de mult ar trebui sa faca cealalta pentru a va starni atentia.

    Va urez o zi frumoasa.

  • Domnule Gigi,

   Va atrag atentia ca d-l Tismaneanu face o „invitatie la normalitate”, nu o „invitatie contra USL”.
   Dupa stiinta mea o invitatie e o forma de interactiune cat se poate de civilizata…

   Eu unul nu m-as supara sa vina chiar d-l Ponta si sa scrie cum vede el normalitatea de care-l lipseste d-l Basescu. Si nu m-as supara sa vad un partid socialist al carui program cuprinde si altceva decat „jos Basescu”. Si mai cred ca invitatia d-lui Tismaneanu se adreseaza inclusiv d-lui Ponta.

   Ce-ar fi sa o luam de buna si sa scriem fiecare ceva despre normalitatea pe care ne-o dorim in loc sa scriem despre manifestarile pe care le detestam, care ne supara sau ne intristeaza?

   Cu un pic de efort chestia asta s-ar putea dezvolta si ar putea deveni chiar programul unui partid… ca tot se cam simte lipsa de asa ceva in Romania…

   • Excelenta idee. Poate ne spun domnii Ponta si Antonescu cam cum vad ei normalitatea. M-ar interesa si conceptia despre normalitate a lui Gigi Becali :) Serios vorbind, cred ca inca din anii 90 s-a pus aceasta problema. Volumul de scrieri politice al lui N. Manolescu se intitula chiar „Dreptul la normalitate”. Ganduri bune.

  • Draga Gigi,

   A fost nevoie de acest experiment pentru ca o masa larga sa inteleaga ca USL=ul este ceea ce este. Au aparut in toata splendoare lor naravurile PSD-istilor la care se adauga ifosele de „cucoana cu pretentii” a celor de la PNL.

   Multi, si dintre cei care au votat USL, inteleg ca este nevoie de altceva!

   Inclin sa cred ca toata lumea intelege acum ca mai devreme sau mai tarziu Ponta va fi dezmostenit de titlul pe care si l-a pus in mod nemeritat. Ramane important de stiut cine va comunica aceasta decizie: actualul Ministru al Educatiei sau urmatorul, sau urmatorul urmatorului…Este numai o chestiune de timp…

   Ma astept ca in scurt timp sa vedem in tribunale dosarele legate de fraudarea alegerilor din cadrul referendumului National din Iulie 2012. Nu se poate asterne linistea, pentru ca problemele sunt extrem de grave si Comisia de la Venetia vegheaza in aceasta chestiune importanta. Nimeni nu va mai scapa…

   Referitor la fostul PM care a sfarsit in inchisoare v-as intreba sincer: cine este mai vinovat? Nastase – care a primit 2 ani pedeapsa – sau ceilalti care au facut jocurile si s-au ales cu 6-7 ani de puscarie??? Rog raspuns sincer. Multumesc!

   Afacerea de pe stadionul Arena Nationala este o reluare de prost gust a afacerii „trofelul Calitatii”. Oare nu se vad asemanarile? De ce persevereaza PSD-ul, brat la brat, cu PNL-ul in acest nou caz de manipulare a banilor pentru campania electorala??? Nu se invata nimic din lectiile anterioare? Nu le pasa pentru ca au senzatia ca nu se va intampla nimic? Imi pare rau, dar si in acest caz, situatia nu este simpla si numeroase organizatii, inclin sa cred ca atat nationale cat si mai ales internationale, au interesul de a eradica aceste practici, asa ca pregatiti-va pentru evenimente grele dupa Dec. 2012.

   Cat sunteti Dvs. de pro-altii decat PDL ar trebui sa faceti efortul de a recunoaste ca extrem de multe lucruri au avansat in directia normalizarii in ultimii 8 ani, ca urmare a unor eforturi venite de la Presedentie si de la PDL. Nimeni si nimic nu este perfect, dar este un punct de plecare cu mult mai bun, asa dupa cum au demonstrat evenimentele si statisticile din ultima vreme.

   Sigur ca imi doresc conducatori mai buni, mai competenti si mai „curati” in viitor, si cred ca aici suntem in acelasi gand, sau nu?

   Politica in Ro are nevoie de normalitate – dar aceasta va veni numai daca va exista STATUL de DREPT.

   Evident ca era mult mai simplu daca exista constiinta fiecaruia treaza sa vegheze la respectarea legilor si daca responsabilizare individuala facea parte din „normalitatea individuala”… Cum suntem inca mici in democratie, ne trebuie o normalizare prin STATUL de DREPT…

   Asta este, mergem mai departe!

   • ,,Multi, si dintre cei care au votat USL, inteleg ca este nevoie de altceva!”

    Foarte corect. Dar in niciun caz PDL, ARD, sau cum s-o numi acuma.

 4. „La peste doua decenii de la Revolutie, profesoara Ecaterina Andronescu nu-si risca viata luind partea adevarului impotriva minciunii. Poate actiona onest, adica normal, asemeni celor cinci judecatoare care au dat verdictul in cazul lui Adrian Nastase. Poate contribui in mod decisiv la asanarea climatului public. Ori se poate sustrage responsabilitatii morale, pactizand in chip cinic cu frauda si cu minciuna. Doar o Romanie in care Ministrul Educatiei are curajul de a apara integritatea si onoarea vietii universitare este una normala. Nu este singura conditie a normalitatii, desigur, dar este una necesara.”

  Dl.Tismaneanu, cred ca aveti asteptari nerealiste. Este naiv sa credem ca d-na Andronescu si-ar condamna seful. Inevitabil, ar urma o demisie, lucru pe care d-na ministru nu ar fi dispusa sa il faca. Trebuie sa ne obisnuim cu idea ca responsabilitatea morala nu exista pe agenda celui mai cinstit guvern din istoria Romaniei.

  • Poate ca sunt naiv, dar ma intreb de ce ar trebui sa demisioneze doamna Andronescu si nu Victor Ponta? El este cel care a afirmat raspicat in interviul din „El Pais” ca, daca se dovedeste ca a plagiat, va demisiona. Deci, de fapt, doamna Andronescu nu risca nimic.

   • Dl. Tismaneanu, poate nu am articulat destul de clar…indiferent de ce a declarat, Victor Ponta nu va demisiona. Recordul sau indica foarte clar ca minciuna sfruntata este parte din arsenalul sau politic. Nimic nu il va schimba, indiferent la ce concluzie ar ajunge orice autoritate etica in domeniu, inclusiv d-na ministru a invatamantului. In aceste conditii, presupunand ca d-na Andronescu este o persoana responsabila moral si profesional, domnia sa si-ar prezenta demisia din Cabinetul Ponta. Un alt punct de vedere.

    Aceste anormalitati sunt normale intr-o tara a carei populatie gandeste asa:

    http://www.adevarul.ro/actualitate/dezbatere_adevarul-sefi_de_stat-cel_mai_bun_conducator_al_romaniei-ceausescu-regele_mihai_0_800320022.html#

    dupa mai bine de 22 de ani petrecuti in libertate. Cu nota ca studiul ziarului Adevarul pe FB nu este stiintific.
    Poate merita sa scrieti cate ceva in aceasta directie cu alta ocazie. Cu bine.

 5. A propos de demisia dnei Andronescu. Dupa cunostintele mele dna Andronescu cumuleaza in acest moment urmatoarele pozitii:

  1. Profesor conducator de doctorat la UPB, deci cu doctoranzi, cursuri, etc
  2. Sef de departament la departamentul de stiinta si ingineria materialelor oxidice si nanomaterialelor, tot din UPB
  3. Presedinte al Senatului UPB
  4. Vicepresedinte PSD
  5. Senator PSD
  6. Ministru al invatamantului.

  In opinia mea demisia din 4 oricare functii va imbunatati semnificativ calitatea activitatii in cele ramase… Va intreb dle Tismaneanu, ca sunteti om umblat prin lume, mai cunoasteti vreun astfel de „titan” pe undeva?

  • Vasile Astarastoae : 1) rector IMF Iasi 2) sef catedra bioetica si deontologie medicala IMF Iasi

   3) director general–Institutul de medicina legala Iasi (teritorial Moldova) 4) Presedintele Colegiului medicilor din Romania 5) inca vreo 2, pe la Min. Sanatatii , dar nu-mi amintesc pe moment .

   • Era o intrebare retorica… Banuiam ca mai exista astfel de specimene; Trahanache si le scrisese pe cartea de vizita sa nu le uite…

 6. Se candideaza cumva la un concurs gen Mister World sau Mister Universe? …. „Iar in Europa de azi normalitate inseamna stat de drept, respect pentru proceduri si institutii, cultivarea adevarului, nu a minciunii; a tolerantei, nu a delirului xenofob; a transparentei, nu a coruptiei cleptocratice. ”
  O normalitate ca in acest caz? http://www.spiegel.de/politik/deutschland/axa-vergibt-rabatt-an-cdu-mitglieder-und-familien-a-863860.html
  Sau ca in acest caz? http://www.welt.de/politik/deutschland/article110256317/Seehofer-schiebt-Dobrindt-den-schwarzen-Peter-zu.html
  Sau vorbim despre asa o normalitate? http://de.euronews.com/2012/10/19/athen-an-bruessel-mit-unfreundlichen-gruessen/
  Sigur ca sunt supus oprobiului public cu argumentul ca sunt franturi de realitate europeana si nicidecum emblematice, deci nu as fi tocmai fairplay ca le afisez………eu cred ca spun o multime de lucruri despre normalitatea pe care o invocati in Europa! Mai mult decat vreti Dvs. si cei ce va venereaza pe aici! I-am spus-o si dlui Stefan Vlaston si altor noi ilustri formatori de opinie din noua romanie: ce ziceti de o revenire la valorile bunului simt si ale decentei: faptul ca prezentati totul atat de partinic va descalifica in calitatea Dvs. de intelectual. Adica ce sa intelegem noi cititorii din ce ati scris? ca anul asta s-a atins punctul ultim al involutiei Romaniei? Ca pana sa nu vina Ponta la guvernare totul a fost roz si normal in Romania? Va rog mult sa nu imi dati replica ci sa va insusiti aceste intrebari si sa meditati indelung in privinta gasirii unui raspuns: Cine a fost liderul suprem din ultimii 8 ani? Daca tot ii acuzati pe cei din USL de instaurarea anormalitatii, prin deductie le atribuiti celorlalti meritul de a fi instaurat normalitatea in romanica………..atunci de ce nu s-a perpetuat normalitatea……cine i-a manat pe dezertori spre tradare, spre instabilitate…de s-a ajuns aici? Ce demon l-a impiedicat pe ilustrul razboinic de la Cotroceni sa isi puna la punct si la respect subalternii….astfel incat realizarile „revolutiei” sa fie protejate? Vedeti, tot ce ziceti nu se leaga…..de nici o culoare „politica”…….. si nu mai incercati sa atribuiti politicii europene intentii de stabilire a normalitatii……ca sunteti cu totii partinici pana in maduva oaselor! Opriti-va din ipocrita tentativa de a inocula cititorilor ideea ca unii sunt diferiti de ceilalti!!! Sunt toti o apa si un pamant! Ganduri sincere!

 7. Domnule Tismaneanu,

  Va multumesc pentru ca pastrati vie discutia si vizibile reperele morale.
  Romania are nevoie de aceste repere mai mult decat orice.
  Eu cred ca societatea care se construieste astazi va fi mai buna datorita dumneavoastra.

  Va multumesc,
  Mircea Lut ic

 8. Domnule Tismaneanu, angajamentul dumneavoastra financiar cu regimul Basescu va descalifica in a emite orice judecati despre situatia din Romania. Absurditatea juridica a unei lovituri de stat ‘in Parlamentul Romaniei, cu un vot democratic de 256-114 , si apoi ,un referendum in care 87% din participanti la vot au votat contra lui Basescu , descalifica orice argument in favoarea absurditatii „loviturii de stat” . Din pacate, poporul roman resimte umilinta de a fi suferi un dictat gratuit din partea CE, cea ce echivaleaza cu statutul de colonie priferica UE. Scoaterea procurorilor in campanie de denigrare a rezultatului referendum-ului este unul dintre cele mai umilitoare actiuni ale chiracilor lui Basescu , impotriva propriului popor. Administratia americana nu a avut nici un motiv sa intervina , de partea lui Basescu, intr-un conflict intern. Nu este pentru prima oara cand State Departament se situeaza aiurea de partea unui presedinte fara legitimitate , impotriva interedelor nationale ale unei natiuni aliate.
  Adevarul este ca poporul roman se afla in fata inceputului unei noi dictaturi pe continentul European, noua dictatura a suprastatului corporatist UE, reprezentand interesele oligariei financiare.

  • Nu am niciun fel de angajament financiar cu ceea ce numiti „regimul Basescu”. Cat priveste interpretarea pe care o dau eu, si nu doar eu, evenimentelor din vara anului 2012, permiteti-mi sa va spun ca este bazata pe analize comparative si pe o cercetare aprofundata, inclusiv analize de continut de discursuri, luari de pozitie etc Textul Dvs apare aici ca mostra de discurs apodictic si de refuz al dialogului civilizat.

   • Domnule Tismaneanu, interpretarea evenimentelor , din partea dumneavoastra implica subiectivism. Dar, nici o analiza , „analiza comparativa” sau ” cercetare aprofundata” nu poate schimba realitatea. A fost, este si va fi o aberatie , din punct de vedere juridic, dar si din punct de vedere rational , afirmatia unei lovituri de stat in Parlament prin votul majoritatii, apoi confirmat zdrobitor de rezultatul la referendum. Numai in mintea unei persoane needucate in domeniul justitiei , ca doamna comisar Reding „pe justitie” votul in Parlament are semnificatia unei lovituri de stat! Nu se poate ca sa imbracati in ” spirit academic” irationalitatea afirmatiei : ca indoctrinarea cetatenilor romani’ de catre antene, sta la baza rezultatului votului de la referendum. Din contra, aceasta afirmatie seamana leit cu propaganda PDL. De cand propaganda politica a unui partid devine ” o cercetare aprofundata, analiza comparativa ” o alura academica care ,frizeaza ridicolul , atunci cand , vine din partea unui „analist ” apropiat lui Basescu ??
    Scrisoarea lui Barosso reprezinta un monument de raspuns in dialogul surzilor, in nici un caz nu a raspunsns acuzatiilor detaliate in scrisoarea lui Constantinescu. Intrebarea arzatoare ramane : de ce CE a impus cvorum-ul in referendum-ul din vara, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia si, in ciuda uzantelor, de pana atunci din UE, nici unui alt popor nefiindu-i dictat o
    asemenea aberatie antidemocratica ??
    In cea ce priveste dialogul, va stau oricand la dispozitie, deocamdata dumneavoastra santeti la rand, sa explicati cum poate fi un vot in Parlament echivalent cu o lovitura de stat!! Pana atunci, mai incet cu epitetele de caracterizare a interventiilor interlocutorilor , ca mine, care respecta normele discutiei civilizate!

 9. ia uitati ce am gasit:-Directorul Institutului pentru Studii Globale, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), profesorul universitar doctor Vasile Boari, a susţinut că în dezbaterea crizei economice se ocoleşte un subiect esenţial: criza spiritului. „Eu cred că dacă nu reuşim să dăm Europei un suflet, partida e pierdută. Marele pericol al Europei şi al României este să-şi piardă sufletul. În Constituţia Europei s-a respins ideea creştinătăţii. Astăzi liderii Europei fac gesturi precum cel al cancelarului german Angela Merkel, care la o întâlnire cu sportivii din Berlin, îi îndeamna să nu se sfiască să-şi declare homosexualitatea, pentru că <>. Dostoievski spunea: <<Dacă Dumnezeu nu există, atunci nu există virtute şi totul e permis. Am constatat că în studiile legate de criză se dezbate doar în termeni tehnici şi nu se pune şi problema spiritului. Acolo este problema. Dacă nu reuşim să schimbăm valorile, atunci nu vom putea rezolva criza financiară şi economică-stire azi.
  ce spuneti domnule Tismaneanu?viitorul patriei e asigurat!

 10. Asa este, d-le Tismaneanu, trebuie pastrata vie discutia, si nu numai aici unde predicati celor convinsi, ci si in media din tara, inclusiv din provincie, precum Jurnalul de Bacau. Poate s-or mai trezi macar cativa din cititorii zisului jurnal. Buna aceasta initiativa a dvs.

  Asta fiind spuse, avem totusi o mare problema : opozitia. Intre PDL, ma rog, ARD cu cei abia 12 candidati eliminati de pe liste (si aceia cu scandal), si NR cu „valorile crestine in politica” (o incercare fara sanse dupa parerea mea de a prinde in RO, stiuta fiind complicitatea BOR cu cine-i mai „tare” la un moment dat, deci acum, cu USL), nu prea am ce alege. Ar mai fi MRU, dar fiind la pachet cu PDL… e ca pe vremuri cand se puteau cumpara carti bune numai la pachet cu maculatura.

  Cunosc destul de multi alegatori ca mine : nu neaparat crestin-democrat, nu neaparat liberal-democrat, nu neaparat social-democrat, dar cu siguranta democrat. Noi cu cine sa votam?

 11. Domnule Tismaneanu,
  Titlul articolului se refera la o invitatie la normalitate. Sa inteleg ca veti inceta cu atacurile demolatoare la adresa celor din USL ? Nu cred ca cineva a mai scris cu atata densitate impotriva celor din USL. Nici macar adversarii lor politici. De ce va substituiti opozitiei ? Ce interese va mana in aceasta lupta care pare ca nu va oboseste ? Stiu ca ati fost foarte suparat pe schimbarea conducerii ICR si am crezut ca datorita unei noi viziuni a acestei institutii, dar dupa cele publicate de Stelian Tanase (mai putin datele personale) am vazut ca pana la urma era o problema financiara care se pierde. Ce dreptate are Baroso ? Care norme constitutionale nu au fost respectate ? Acelea ca suspendarea presedintelui nu este prevazuita in Constitutie ? Sau inventarea unui cvorum pentru o participare cat mai larga ce urma sa fie boicotata ? Este cumva neconstitutional ca lumea sa participe la referendum si sa voteze pentru demiterea presedintelui ? Chiar credeti ca Romania este condusa de Voiculescu ? Mai ieri era condusa de Vantu. Sa inteleg ca vreti dialog intre fortele politice din Romania (chiar nu stiu de ce va intereseaza asa de tare de dincolo de ocean) dar fara Ponta, Antonescu, Voiculescu si toti cei care sprijina USL. Atunci cine sa dialogheze, cei din ARD intre ei ? Nu cred ca veti lasa acest comentariu sa treaca. Daca il lasati inseamna ca dumneavoastra faceti primii pasi spre dialog cu cei care nu va aproba.

  • Va multumesc pentru mesaj si chiar pentru compliment („densitate”). Stiti ce salariu are un full professor la o mare univesitate de cercetare din Statele Unite? Chiar credeti ca fiecare dintre noi are convingeri de vanzare? Ca suntem cu totii mercenari? Va asigur ca scriu aici si pe Hyde Park fara sa fiu platit. O fac pentru ca asa simt si pentru ca stiu ca sunt oameni care ma citesc si cu care pot pruta un dialog onest.

   Stiti cat primesc onorariu cand particip la conferintele NEXUS organizate de Insitutul NEXUS din Olanda? Poate nu sunteti la curent, dar detin Premiul Fundatiei Culturale Romane oferit pe vremea cand presedinte era dl Augustin Buzura. Credeti ca m-a influentat politic? In acelasi an am primit si Premiul „Bratianu” al PNL, un premiu la care am tinut foarte mult si pe care l-am returnat in semn de protest impotriva derivei acestui partid sub conducerea echipei Antonescu. Da, chiar cred ca Romania este condusa de Dan Voiculescu si asociatii sai. De ce ma intereseaza ce se petrece in Romania? Asta se intrebau si securistii cand transmiteam la „Europa Libera” in anii 80 texte extrem de critice. Nu va acuz de nimic, constat. Cam atat, pentru moment.

   • ,,Da, chiar cred ca Romania este condusa de Dan Voiculescu si asociatii sai”

    Divin …

    P.S. De cand se intampla asta ? Probabil ca Voiculescu a fost prieten de pahar si cu Burebista

    • Nu cu Burebista, ci cu cel care celebra 2050 de ani de la infiintarea imperiului lui Burebista, ori macar cu membrii garzii pretoriene a acestuia :)

     Incepem cu ironiile? S-a evaporat dialogul? Folosim forumul pentru propaganda?

 12. Re. alegatia de plagiat V. Ponta .

  Domnule profesor , in urma cu 4 saptamani am aratat ,intr-un schimb cu A. Klein , de ce este acceptata teza respectiva si de ce dna Andronescu considera cazul inchis si rezolvat legal ; Textul este aici (si n-am vazut sa fie opinii contrare) ;

  http://www.contributors.ro/cultura/inepuizabila-ticalosie-a-tipului-infect/#comment-102177

  Ramasese atunci sa explic de ce ,chiar intr-o actiune in constatare , V. Ponta has a case . Adica LA FOND–ce aparare are (si nici macar nu e originala –a folosit-o Dersowitz intr-un caz celebru de plagiat contra Finkelstein).Am sa o fac mai tarziu azi,fiindca e f. important de apreciat la rece , fara patima .Pe moment sint f. obosit, vin de la un meci nebun,cu Red Devils invingatori la Londra.

  • Nu e chiar asa simplu… In LEN scrie asa la articolul 170 (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_educatiei_nationale_lege_1_2011.php):
   „In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:
   a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;
   b) retragerea titlului de doctor;
   …..”
   E adevarat, numai ministerul poate retrage diploma, dar o poate face si la cererea Consiliului de etica si management universitar, nu doar a CNE. Oricare din comisiile de mai sus poate cere acest lucru, cel putin asa citesc eu legea.
   Eu unul in documentele de la UB (cel putin in raport si scrisoare) parca n-am vazut termenul „opinie”, ci, daca-mi amintesc bine, „punct de vedere”. Iar in „punctul de vedere”scrie clar ca teza incalca „principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare” (http://www.unibuc.ro/n/organizare/Comisiile_subordonate_Consiliului_de_Administratie.php).
   Apoi plagiatul academic difera nitel de cel muzical (sa zicem), fiindca plagiatul nu este o infractiune, este doar ceva imoral (cam ca adulterul, desi in multe culturi adulterul este o infractiune); plagiatul nu este totuna cu incalcarea drepturilor de autor (desi admit ca granita e una foarte fina). Pot sa plagiez si ceva ce nu a fost publicat niciodata. Daca eu am scris ceva important dar il tin la mine in seif si altcineva il descopera si il publica in numele lui, tot plagiat este. Mai multe aici (http://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism#Legal_aspects). De aceea plagiatul academic este judecat de o comisie de etica, fiindca reprezinta o abatere de la niste norme de buna conduita, de la cei sapte ani de-acasa daca vreti.
   Totusi legea e destul e ambigua si dna Andronescu poate foarte bine sa ignore in decizia sa „punctul de vedere” al UB. O sa fie nitel cam albastru pentru pozitia externa a dansei si a dlui Ponta, dar ei nu s-au cramponat niciodata prea mult de asta…

 13. „Ceea ce dispretuiesc este rinocerizarea unor intelectuali deveniti pionii lui Crin, Ponta si Felix.”
  Domnule Profesor, daca il aveti in vedere si pe dl. acad. Dinu Giurescu, eu va rog sa nu-l atacati public. Sa nu uitam ca are deja mult peste 80 ani. Sa-l compatimim pentru recunostinta pe care o arata lui Felix, care l-a determinat personal sa candideze din partea partidului conservator la Camera deputatilor. Sa incercam sa intelegem ce se intampla cu Domnia Sa! Sa fim intelegatori! Pentru cine nu a urmarit emisiunea de azi, 28 oct., moderata de Radu Tudor, o poate vedea pe siteul postului A3. E tragic sa-l vezi cum isi ia angajamente in fata moderatorului, privind modul in care se va comporta in Parlament.

  • Ma leaga vechi relatii cordiale cu dl Dinu C. Giurescu, am mai spus-o si o repet: nu voi comenta decizia sa. Nu pentru ca as aproba-o ori ca as intelege-o, ci pentru ca nu pot uita rolul sau in anii 80 in sensibilizarea Occidentului in legatura cu distrugerea patrimoniului cultural din Romania. Nu-l pot compara pe dl Giurescu cu cei care, mult mai tineri fiind, n-au trait cumplitii ani 50, nu au lucrat pe santiere ca muncitori necalificati, nu au trebuit sa accepte compromisuri umilitoare pentru a reveni in viata profesionala fireasca si a permite familiei sa traiasca normal etc etc In 1999, profesorul Giurescu a propus cartea mea „Fantasmele salvarii” pentru Premiul „Dimitrie Onciul” al Fundatiuei „Magazin Istoric”. A vorbit cu mare caldura la lansarea cartii la Centrul Cultural al Ambasadei Statelor Unite, alaturi de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies si Dan Pavel. O tempora…

 14. Nu stiu cat castiga un profesor in SUA si nici cat se plateste la alte conferinte. N-am comentat ca ati fost platit de ICR si nici suma n-am pus-o in discutie. Presupun ca in viitor ICR nu va mai incheia contracte cu dumneavoastra si probabil ca nu este placut pentru dumneavoastra. Atat. N-am ochi albastri si nici n-am colaborat cu cei care au. Pentru mine este cel putin ciudat (mai greu de inteles) ca cel mai activ critic al USL-ului este un cetatean care a plecat din Romania acum 30 de ani si caruia regimul politic de dupa 1990 nu i-a facut niciun rau, ba dimpotriva. S-ar putea ca Ponta sa fie un mincinos si sa faca rau tarii din postura de sef al guvernului, dar despre cea mai mincinoasa europarlamentara, catalogata asa de straini, care aduce mari deservicii Romaniei de ce nu pomeniti nimic ? Dumneavoastra, un specialist al regimului politic roamanesc de dupa razboi, nu gasiti nicio asemanare intre condamnarea lui Nastase si procesele staliniste ? Va rog sa cititi motivarea sentintei. Este absolut jenanta. Peste ani va fi unul din exemplele negative ale justitiei din acesti ani si care isigur se va preda la facultatile de drept.

  • Sper sa nu va enervati: o consider pe Monica Macovei o personalitate politica si morala exemplara. Nu accept nici in gluma analogia intre procesul lui Nastase si procesele staliniste. Va asigur ca ma pricep, stiu despre ce vorbesc, am studiat atent documentele procesului Patrascanu, am scris despre procesele-spectacol (show trials), atat cele de la Moscova din timpul Marii Teori (1936-138), cai despre cele din „democratiile populare” (Kostov, Rajk, Slansky). Chiar mai grava, pentru ca invita in zona obscenitatii istorice, este analogia cu procesul lui Iuliu Maniu si al lui Ion Mihalache. Faptul ca aceasta analogie a fost propusa de autoarea „Memorialului durerii” este stupefiant. Propun sa meditam cu totii la ceea ce scrie doamna Mihaela Barbus, fiica liderului taranist Ioan Barbus, intemnitat, intre alte locuri de detentie, la Rimnicu-Sarat, sinistra inchisoare a a tacerii:

   http://inliniedreapta.net/doamna-longin-si-acapararea-eroilor/

   Pentru a critica un regim dictatorial (ori cripto-dictatorial) nu trebuie neaparat sa fi fost tu insuti victima sa. Altfel n-am mai scrie despre Hitler, Lenin, Stalin, Mussolini, Mao, Pol Pot, Enver Hoxha, Milosevici etc Istoria si memoria sunt lucruri diferite.

   • sehr geehrter herr professor,

    mai acum cateva saptamani v-am postat doua link-uri in legatura cu respectiva doamna. am impresia ca nici nu le-ati citit pentru ca nu doriti nici sa reflectati asupra opiniei dumneavoastra, daramite sa v-o schimbati.

    hochachtungsvoll,
    ihr frank g. schmidt

 15. D-le Sorin Muncaciu,

  Problema se pune cu cateva mutari mai ‘nainte. Ati ascultat raportul celebrului senator Grebla in care se spune ca Traian Basescu a incalcat grav Constitutia! Presedintele nu stie nici acum ce articol din Constitutie a incalcat grav!!! Asa ca suspendarea a demarat gresit! De altfel nici in raspunsul Curtii Constitutionale nu se intalneste cuvantul „grav”! Problema cu cei 7.400.000 de romani e o prostie! Potrivit ultimilor alegeri prezidentiale cam jumatate din romani nu-l vor pe Traian Basescu. Deci sunt mai multi! Dar sa nu uitam ca a fost ales PENTRU 5 ANI! La fel cum s-a intamplat cu Bush jr la cea de a doua candidatura! Si in America nimeni nu s-a gandit sa-l suspende!
  Uitati-va la cei doi „politicieni” ajunsi la putere. Nu vor puterea, vor TOATA PUTEREA. Se pregatesc sa schimbe legile, Constitutia dupa bunul lor plac, numai sa obtina o putere deplina, fara sa mai dea socoteala cuiva! „Norocul” poporului roman este ca vor duce repede tara in faliment si vom scapa destul de repede de ei!
  Nu va dati seama de raul care ne pashte!
  Ca fapt divers va spun ce zicea un amic:” Astia nu vor mai taia din salarii si pensii, nu le vor mai da deloc!”

 16. De ce va faceti ca nu intelegeti ? Singura analogie este condamnarea fara vina sau singura vina este ca apartii unei clase politice sau mai nou unei tabere politice. Nu o spun eu. O spune motivarea sentintei lui Nastase de catre cea mai inalta instanta juridica din Romania, nu judecatoria din nu stiu ce comuna de „dupa dealuri”. Cand motivarea este de genul : Nastase este emblema coruptiei din Romania, (asa spune presa sau partidul) nu i s-a gasit o vina directa, dar printr-un rationament juridic ( care nu este prezentat) se presupune ca este vinovat si trebuie sa dispara o vreme din viata politica, chiar nu vi se par aberant intr-un regim democratic si cu o presupusa independenta a justitiei ? Daca n-au fost in stare sa-i gaseasca o culpa fara dubii atunci condamnarea are iz politic si face mai mult rau, nu persoanei ci sistemului juridic si politic, in general.

  • Alo NAEEEEEE….ho cu calu draga….tu nu vezi ca nu ai cu cine! Daca esti sarcastic sau direct, esti necivilizat….daca expui niste argumente de bun simt si evident in contradictie cu domnia sa full professor cu un salariu baban…..nu ai inteles…..daca….daca….daca…….oricum…..din postarea ta (ma gandesc ca esti apolitic, sau in cel mai rau caz partinic dar cu cunostinte juridice cat de cat solide) ei o sa inteleaga ca esti USL-ist, ca tii cu Nastase, deci PSD, esti comunist si nu ai ce cauta in cadrul acestui dialog civilizat si corect politic! :) Dumnezeu sa ne ajute…..desi nu cred ca are ceva a face cu aceasta mascarada numita politichia din romania si sustinatorii aprigi ai diverselor grupuri de baieiti destepti! :p

  • Cititi textul intreg al motivarii si pe urma mai vorbim:
   http://mariusmioc.wordpress.com/2012/06/23/motivarea-condamnarii-lui-adrian-nastase-inclusiv-opinia-separata/
   90% din ea e tehnica, asa cum e si normal sa fie. Pe cat posibil evitati sa va formati parerea doar din ce cititi in ziare: nici unul nu e o sursa credibila…
   Si a propos, nu e „emblematic”, ci „personificare”. E cu totul altceva, dar n-are rost sa facem exercitii de limba romana…

   • Ora de romana: Lectia de sinonimie! Lectia de semantica!

    PERSONIFICÁRE s. incarnare, întruchipare, întrupare, reprezentare, simbolizare, (înv.) personificație. (~ răului.)

    EMBLÉMĂ, embleme, s.f. Obiect, imagine care poartă în mod convențional un anumit înțeles, care simbolizează o anumită idee. ♦ Simbol; figură alegorică. – Din fr. emblème, lat. emblema.
    Sursa: DEX ’98

    EMBLÉMĂ s. 1. simbol, (rar) atribut, (înv. fig.) pecete. (~ unei mărci de fabrică.) 2. v. blazon.
    Sursa: Sinonime

    • Poate, dar a personifica inseamna si „A găsi expresia concretă în cineva sau în ceva” (vezi dexonline). Exact la asta se refera acel 2% din motivare. Dvs gasiti ceea ce vreti sa gasiti…

    • Ca sa nu existe dubii:
     „Corupţia clasei politice din România, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de inculpatul Năstase Adrian, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de către societatea românească, justiţia fiind obligată să riposteze cu fermitate ori de câte ori are de-a face cu un asemenea caz, ca o dovadă că statul de drept nu este o chestiune iluzorie, ci funcţionează în beneficiul propriilor cetăţeni.”

 17. Lupta asta de uzura impotriva unei realitati din ce in ce mai ciudate (vezi acceptarea lui Becali in PNL pe motiv ca ii reprezinta pe stelisti, intrarea dl. Giurescu in tovarasia lui Felix sau decorarea lui Nistorescu de catre casa regala) trebuie sa fie din ce in ce mai obositoare.

  O lupta a valorilor si argumentelor logice cu MALEABILUL. Totul e negociabil in ziua de azi. Totul are un pret. Totul se poate interpreta si re-interpreta in functie de interesul de moment. Si toate astea pentru ca pe teritoriul logicii si al bunului simt, nu au nici o sansa.

  De aceea articolele dvs imi dau o linistitoare senzatie de normalitate. O liniste ca mai sunt si altii care nu inteleg argumentarile si loviturile sub centura aplicate in toate directiile zilnic, in studiourile celei mai nocive televiziuni de la OTV incoace. O vreme am crezut ca Ponta si Antonescu mint cu buna stiinta. Acum cred insa ca au petrecut atata timp in minciuna incat minciuna a devenit realitatea lor. Cati traiesc in „realitatea” asta nu stiu. Dar tare ma tem ca devin majoritari, iar „realitatea” lor devine realitatea tuturor.

  Ziua in care veti inceta sa mai analizati viata politica din Romania va fi si ziua in care cortina va cadea peste realitatea normalului. Iar noua realitate fabricata in studiourile televiziunilor se va asterne peste o Romanie nationalista, anti europeana, cuprinsa de nostalgiile perioadei de aur.

  • Va multumesc mult. Oricate presiuni se vor exercita, nu voi inceta sa comentez aceasta realitate care sfideaza realitatea. Ponta si Antonescu au facut din minciuna refugiu, adapost, mantie si camuflaj. Adepti si practicanti ai relativismului etic, ei, ca si patronii lor, dar ca si intelectualii care ii sustin, traiesc in minciuna. Vaclav Havel (si, mai devreme, Aleksandr Soljenitin) spuneau ca libertatea incepe atunci cand oamenii decid sa traiasca in adevar. Aceasta este marea miza a luptei care se poarta in Romania. Particip la ea fara a fi partizanul vreunui partid. Sustin ceea ce mi se pare a fi adevarat si protestez impotriva a ceea ce mi se pare a fi mincinos, duplicitar, ipocrit, fals. Este optiunea mea, intemeiata pe un registru valoric de care sunt atasat, in care cred si pe care nu inteleg sa-l abjur. Dimpotriva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro