duminică, noiembrie 27, 2022

O lege născută moartă

Argumentele aduse de președinta ÎCCJ, d-na Irina Corbu, în favoarea neimpozitării pensiilor speciale mi s-au părut a fi culmea penibilului. D-na Corbu prezintă activitatea celor din subordine de parcă aceștia, din clipa intrării în magistratură, nu s-ar gândi decât la momentul izbăvitor al pensiei. Lipsiți de perspectiva unei pensii cu multe cifre, tinerii absolvenți ai facultăților de Drept din România nu își vor mai dori, argumentează comic, fără nici urmă a simțului ridicolului d-na Irina Corbu, să intre în magistratură. Iar cei odată intrați își vor simți libertatea exercitării meseriei amputată.
Ceea ce a scos pe năzdrăvana ei gurița sus-menționata insă nu are egal decât în gugumănia debitată pe gură de așa-zisul Avocat al Poporului atunci când și-a făcut cunoscută hotărârea de a monitoriza spitalelele din România unde se încearcă vindecarea celor atingi de COVID 19. Fiindcă, vezi Doamne!, ar avea ea semnale că în interiorul acestora s-ar practica tortura.
Doamna Renate Weber nu s-a mulțumit cu atât. Hiperactivă, la fel cum este și șeful ei politic, dl. Călin Popescu-Tăriceanu., cel care vrea să îi scoată pe membrii ALDE (care membri?) în stradă la o Goloniadă, doamna Renate Weber a denunțat la CCR o posibilă încălcare a drepturilor omului prin internarea obligatorie a pacienților asimptomatici. Halucinantă argumentarea acestei decizii, așa cum a fost ea făcută duminică seară în interviul acordat de cucoana în chestiune lui Ion Cristoiu. Care de când cu gugumănia cristoiutv seamănă din ce în ce mai mult, dar și mai îngrijorător cu gogolianul Popriscin.
Ceva adevărat a scos totuși pe gură în cursul interviului în cauză d-na Renate Weber. Și anume că nici nu fusese bine votată Legea vizând impozitarea la sânge a așa-numitelor pensii speciale că aleșii neamului se și gândeau la posibilitatea atacării ei la CCR. Indiciu limpede că săptâmâna trecută în Parlamentul României nu s-a săvârșit decât un mare, un grotesc spectacol de circ politic. O cacealma, așa după cum scriam într-un comentariu publicat la sfârșitul săptămânii. Cacealma în al cărui scenariu au intrat de bună voie și doamna Corbu, și doamna Weber și în care zilele viitoare vor intra mai mult ca sigur și judecătorii CCR.
La foarte puține ore după adoptarea legii în chestiune s-a făcut auzită vocea ministrului Apărării Naționale, dl. Nicolae Ciucă. Domnia-sa a susținut sus și tare că pensiile militarilor nu pot fi subsumate legii. Nu e vorba despre pensii speciale, a tunat vocea d-lui ministru. Nu l-a contrazis nimeni. Semn că pe dl. Ciucă nu chiar l-a luat gura pe dinainte. Nici nu l-a chinuit simțul dreptății. Că respectabilul general nu s-a trezit vorbind de unul singur, fără a avea acceptul șefului guvernului, dl. Ludovic Orban.’
Mai apoi în asentimentul d-lui Ciucă s-a arătat a fi d-na Violeta Alexandru, ministrul Muncii. Care nu ne-a luat, precum personajele lui Caragiale, nu chiar de la 1848 încoace, ci de la Alexandru Ioan Cuza. Aștept să se înscrie la cuvânt și dl. Marcel Vela, ministrul de Interne, care să apere, tot cu argumente istorice, pensiile speciale ale polițiștilor.
Într-un comentariu publicat în luna decembrie 2019 scriam negru pe alb că nimeni în vecii vecilor nu se va putea vreodată atinge în România post-decembristă de pensiile celor din MAN și MAI. Or, aceștia reprezintă grosul beneficiarilor. Ei încasează cele mai multe astfel de pensii, chiar dacă nu cele mai mari.
Ceea ce se întâmplă în zilele acestea nu face decât să mă confirme. Iar de aceasta vor profita indubitabil și magistrații, adică și judecătorii de la CCR.
Legea impozitării speciale nu este decât o manevră electorală. O lege născută moartă.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  • Articolul la care se refera domnul Mircea Morariu
   a fost publicat la 16 decembrie 2019 ,
   s-a numit ”PENSII SPECIALE ȘI EXCEPȚII” și
   a avut mai mult de 1700 de vizualizari precum si 17 comentarii.
   Recomand cu căldură recitirea acelui articol si a comentariilor cititorilor la adresa
   http://www.contributors.ro/editorial/pensii-speciale-%c8%99i-excep%c8%9bii/
   pentru că oferă – indirect – o fisă medicală a realitatii romanesti dintr-un moment in care,
   chiar fără Covid 19 (el era, dar statea la panda in culise) scena vietii politice romanesti era la
   fel de deraiata. Placuta si constarea ca intre cele doua articole – cel din decembrie si cel de azi – autorul a ramas consecvent cu sine insusi , chestie mai rară in peisaj.

   • @Psihopatolog modest _ „Articolul la care se refera domnul Mircea Morariu a fost publicat la 16 decembrie 2019…”

    Da?! Scuzați-mă. Mie mi s-a părut că se referă la „argumentele aduse de președinta ÎCCJ, d-na Irina Corbu, în favoarea neimpozitării pensiilor speciale”. Adică, la documentul acesta :
    https://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=22321
    și la acesta: https://media.stiripesurse.ro/other/202001/media-158029314649757800.pdf

    Carevasăzică, dacă există în patria noastră lucrători care desfășoară o activitate cu importanță socială deosebită, ori din pricina profesiei suferă privațiuni deosebite, munca lor este răsplătită cu venituri deosebite.

    Din aceste venituri deosebite (speciale, dacă doriți) ei plătesc contribuții deosebite la fondul de pensii (pilonul I) în urma cărora, la fel ca orice lucrător din patria noastră, primesc pensii deosebite conform principiului contributivității. Așadar, fără discriminare cu privire la algoritmul de calcul, dar mai mari decât ale celor care au contribuit cu sume mai mici la fondul de pensii.

    De asemenea, veniturile lor fiind deosebite (speciale, dacă vreți să le numiți astfel, sau de serviciu, ori ocupaționale șamd.), contribuțiile lor la pilonii II și III de pensii vor fi speciale, conform importanței sociale deosebite a activității lor.

    …Pentru că nu în starea domniilor-lor de pensionari suferă privațiuni, și nu ca pensionari au o importanță socială deosebită, ci în timpul activității profesionale sunt deosebiți. Prin urmare, nu pensiile lor trebuie să fie speciale, ci veniturile pe timpul activității.

    Alianța de guvernare PSD-PNL, numită USL a creat o castă de privilegiați!

    Dumneavoastră faceți trimitere la un articol al d-lui Mircea Morariu referitor la majorarea cu 40% a TUTUROR pensiilor, conform Legii nr. 127/2019 din 8 iulie 2019privind sistemul public de pensii (http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/Lege_127_2019_Pensii.pdf), adică, mă iertați, la altceva…

   • In ACEST articol autorul insusi mentioneaza expres:
    ”Într-un comentariu publicat în luna decembrie 2019 scriam negru pe alb că nimeni în vecii vecilor nu se va putea vreodată atinge în România post-decembristă de pensiile celor din MAN și MAI. ”
    Eu nu am facut decat o completare ”bibliografica” pentru a facilita accesul eventualilor amatori si la acel articol initial.
    Intrucat in articolul din decembrie 2019 exista multiple referiri SI LA PENSIILE SPECIALE
    ca de exemplu
    //Parlamentul a amânat pentru luna februarie luarea în dezbatere a legii desființării pensiilor speciale….etc etc //
    m-as mira ca eu sa il fi identificat gresit
    Scuze totusi – am pozitionat postarea mea ca si cum ar fi fost o ”replica” adresata Dvs.
    Nu am intentionat sa polemizez cu Dvs , doar am speculat putin asezarea in varful coloanei de comentarii ca sa fac si postarea mea cat de cat vizibila – tocmai pentru ca era neutra si conceputa in folosul public.

 1. Acu’ vreau să-i văz pe corifeii care cu peptu’ gol au apărat onoarea și endepandanța justiției sărind pe baricade, luînd în mînă stindardul dreptății și suflînd în trîmbița adevărului care va nărui pensiile șpețiale ca cum au căzut zidurile Ierihonului. Tînărul jude Dănileț, prea grațioasa doamnă Kovesi, respectabila matroană Stanciu sau venerabilul procoror Lazăr, ridicați-vă, boborul împilat de biruri așteaptă să vă înălțați la nivelul aspirațiunilor sale! Luați sabia dreptății și retezați capetele hidrei care suge sudoarea uvrierilor întru îmbuibarea zbirilor care împilează brava nație română și desființați pensiile astea! Veți binemerita de la patria recunoscătoare și laurii victoriei se vor așterne la picioarele voastre!
  Mdeh, acu’ aveți nițică treabă și nu puteți, este? Așa ziceam și io…

 2. Pensiile speciale – creația USL (pentru cei cu memorie scurtă, USL=PNL+PSD). Cleptocrația post-(sau krypto?)comunistă a descoperit că nu prea mai merge cu furăciunile pe față (vă amintiți celebra butadă a filozofului olandez primar al sectorului 5, Van Ghelie?”Ăștia nici nu știu să fure!” exclama el indignat, deoarece PDL, venit la putere, fura mai cu ștaif, mai cu fereală. Adică bordurile lui Videanu chiar existau, și muncitorii chiar le înlocuiau, deși nu era nevoie. Păi PCR-FSN-PDSR-PSD nici nu s-ar fi deranjat, totul ar fi avut loc scriptic, și nimic faptic.
  De aia PNL simulează acțiunea de legiferare a impozitării pensiilor speciale, iar PSD, conștient că pierde la greu la capitolul imagine (singurul care contează, in mintea agit-propagandiștilor de partid), s-a făcut că votează și el legea. Deoarece ambele partide știau foarte bine că CCR (Curtea antiConstituțională Română) și Avocatul Popo(r)ului vor acționa imediat și concertat pentru anularea pe motiv de anticonstituționalitate.
  Cum spunea și autorul, un circ politic grotesc care nu mai păcălește pe nimeni – de aia PNL este încolțit – pe de o parte trebuie să împlinească așteptările electoratului de dreapta și să acționeze în alianță cu USR-PLUS, pe de altă parte este conștient că acest aliat este de fapt concurent nu doar cu PSD, ci și cu PNL, un partid doar declarativ de dreapta, în realitate tot o gașcă de oportuniști, un picuț mai inteligenți (nu mult!) decât gașca GIO-PSD.

  • Pensiile, toate pensiile, se impozitează și astăzi cu 10%, ca orice venit. Sigur că, media lor fiind sub 2000, un număr semnificativ de pensii nu sunt practic impozitate, dar nu pentru că pensiile nu se impozitează, ci pentru că ele sunt sub pragul de impunere – prag valabil pentru toate veniturile, nu doar pentru pensii.

  • Comentariu de mai sus este pentru dl Doru – l-am plasat eu greșit.

   Pentru dumneavoastră: pensiile de serviciu sunt creația puterii din perioada ’96-2000 (anticomuniștii, știți dumneavoastră…). Media pensiilor de serviciu în România astăzi, dacă excludem elefantul din cameră, este în jur de 7000, deci majoritatea nu vor păți nimic. Sau vor păți foarte puțin.

   Care este marea economie, dacă s-ar aplica? Eu zic că vreo 10 milioane de euro anual. Ceea ce e nimic la nivel de stat.

   După părerea mea, cei care sunt obsedați de „pensiile speciale” sunt prostiți și acceptă să fie prostiți. Sigur că, pe de altă parte și pentru a spune adevărul până la capăt, se poate să existe pensii de serviciu, dar se poate și să nu existe.

   Depinde de ce vrem de la viață.

   • Nu ar trebui să existe pensii speciale, întrucât salariile polițiștilor, militarilor și magistraților sunt speciale – adică mari – și din ele trebuie oprit același procent care să le confere la bătrânețe o pensie ”specială”(specială prin faptul că reprezintă un procentaj dintr-un salariu foarte mare).

    Nu valoarea mediei pensiilor speciale e relevantă, ci (în cazul de față) câte depășesc acel prag peste care sunt impozitate cu 85%.

    Pe de altă parte, aveți dreptate. Toată această tevatură este o perdea de fum menită să ascundă alte lucruri – poate o convenție PNL-PSD, care să refacă de facto USL pe anumite aspecte sau legi dubioase.

    • Nu știu, poate că într-adevăr n-ar trebui să existe. Adevărul este că nu e o obligație să le dai. Magistraților, de exemplu, unii le dau pensii speciale (Germania), alții nu (Franța).

     Procentul e oprit, că și ei plătesc contribuții la pensie.

     Cât privește obsesia pentru PNL-PSD, să știți că și USR a votat „perdeaua asta de fum”, cum îi ziceți dumneavoastră… Adică sincer nu înțeleg de unde tratamentul separat pentru cea mai demnă de dispreț creație politică postdecembristă.

 3. E o mare prostie sa impozitezi pensiile!
  Nu aici trebuie intervenit in plan legislativ. Sistemul de pensii – asa-zisul Pilonul I – are doua mari probleme:
  Prima e de natura functionala: Pensia de stat functioneaza ca o „pusculita” unde se aduna contributiile anagajatilor/angajatorilor si se varsa in buzunarul pensionarilor de toate felurile, in fiecare luna. Cata vreme suma contributiilor e mai mare sau cel mult egala cu suma pensiilor date in plata, exista un excedent care poate fi folosit la majorarea pensiilor fara a afecta economia.
  In fapt, suma pensiilor in plata depaseste suma contributiilor iar fenomenul se va acutiza in perioada viitoare, in conditiile in care avem spor demografic negativ. Peste cativa ani, cand generatia „decreteilor” va iesi la pensie, nr. pensionarilor se va dubla brusc iar nr. contribuabililor se va reduce. Anticipez un salariat la 4 pensionari. Fie ne vom imprumuta pe termen lung, sa platim pensii, caz in care copiii vor trebui sa plateasca pensiile parintilor si bunicilor in acelasi timp, fie vom desfiinta sistemul in ansamblu (a doua varianta e mai plauzibila).

  A doua problema e structurala: Sistemul aclimatizeaza foarte multe feluri de pensionari, de la pensionarii „speciali” la pensionarii „cu handicap”, „cu limita de varsta”, pe caz de boala” sau „simpli pensionari” Pensiile lor se calculeaza foarte diferit. La pensionarul special, pensia se calculeaza in functie de ultimul salariu/solda, in timp ce pensionarul care a contribuit 40 ani, are o pensie calculata in baza contributiilor de-a lungul timpului. Sistemul este profund inechitabil si chiar nerestructurabil. Se va prabusi la un moment dat..

 4. „Legea impozitării speciale nu este decât o manevră electorală. O lege născută moartă.”
  Si totusi, cu mare vehementa o tintuiti la zidul infamiei pe dna Renate Weber, pe dna Irina Corbu, dar o omiteti pe sefa CSM: pentru o lege nascuta moarta.
  Si bine zice @ cetățeanul turmentat, unde ni sint cei pentru care se striga „lasati Justitia sa-si faca treaba”?
  NB,
  s-a iscat o isterie a „pensiilor nesimtit de mari”, trecindu-se cu vederea nesimtirea pensiilor nesimtit de mici.

 5. Discutia despre aceste pensii speciale -in acest moment – ne arata doar pozitionarea unor partide si a unor organisme statale, fata de evenimentul in sine . Avocatul Poporului contesta legea la CCR , USR spune in clar ca aceasta lege va fi (cumva ca o premonitie ) respinsa in integralitate , de CCR , ca neconstitutionala , PSD cere acceptarea acestei lege ,ce – nota bene – impoziteaza doar valorile de peste 7000 de lei cu 85 de procente si cele de peste 2000 de lei cu 10 procente , PNL accepta tacit aceasta lege (este usor favorizanta )dar se exprima in clar ca numai o lege bazata pe contributivitate este normalitatea . In acelasi timp PNL, ne arata , cumva, cum ca momentul in care majoritatea parlamentara , aparuta in urma noilor alegeri parlamentare , va modifica oricum intreaga legislatie a pensiilor si deci CCR nu are nici un motiv sa se impotriveasca dorintelor majoritar cetatenesti . La fel stau lucrurile si in deja ceruta demitere a avocatului poporului , indiferent de decizia parlamentului ,actualul avocat al poporului va fi demis dupa alegeri . Constatam ca PNL arata tuturor ca nu este de acceptat o impotrivire , in acest moment ,stiind foarte bine ca toate aceste modificari vor fi facute ca rezultat al compunerii politice a noului parlament .

 6. ,, Argumentele aduse de președinta ÎCCJ, d-na Irina Corbu, în favoarea neimpozitării pensiilor speciale mi s-au părut a fi culmea penibilului. ” , ?
  Mircea Morariu iunie 23, 2020 Opinie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro