joi, august 13, 2020

O lume plina de oportunitati. Cum le aducem acasa?

Se intampla tot mai des sa ma intalnesc cu replica: “Pozitia Romaniei este cea a Uniunii Europene”, sau mai mult cu: “Nu putem avea o pozitie nationala pentru ca riscam sa intram in contradictie cu cea a Uniunii Europene”.

Aceasta idee de a NU avea un proiect propriu de tara, pentru ca ne sunt suficiente indrumarile de la Bruxelles, o consider un mit construit in jurul unei autosuficiente false.

A avea un proiect national de tara, fara a iesi din constructul european, ci completand si aducand plusvaloare clubului, consider ca este sau ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania.

Pentru a intelege necesitatea si importanta unor actiuni complementare strategiei europene de crestere economica si dezvoltare am sa redau demersurile statelor vecine Romaniei, si ele state membre UE, precum Ungaria, Bulgaria, dar si Serbia in consolidarea unei relatii politice si economice cu statele arabe.

Aceasta viziune se poate folosi ca principiu de ghidaj pentru toate zonele non-UE care pot aduce Europei si Romaniei piete noi, cresterea schimburilor comerciale, intarirea retelei de parteneriate economice si politice, stabilirea unui dialog cu poli de putere regionali intr-o lume tot mai globalizata si dominata de interdependente de tot felul.

Doar un exemplu…

Asadar Bulgaria si-a construit in timp o relatie stransa cu Qatar si Arabia Saudita. La fel ca si Ungaria.

Domeniile vizate de catre investitorii arabi sunt sanatatea, agricultura si industria miniera, Europa Centrala si de Est fiind propulsata in vizorul arabilor printr-o campanie desfasurata de premierul ungar, care intentioneaza sa intre cu produse nationale pe piata Orientului Mijlociu, sa faca proiecte comune si sa contribuie cu tehnologie.

Recent, la inceputul lunii martie, presedintele bulgar, Rosen Plevniev, a declarat ca statul Qatar intentioneaza sa investeasca in infrastructura din Bulgaria pana in 2017 o suma de 20 miliarde de dolari, iar companiile de constructii din Bulgaria sunt pregatite sa participe la proiectele de constructie planificate de Qatar pentru anul 2022 cand va fi gazda Cupei Mondiale de fotbal. Cifrele puse la dispozitie sunt suficiente pentru a observa ca intre Bulgaria si Qatar se dezvolta un parteneriat benefic pentru ambele economii, relatie care nu contravine calitatii de membru al Uniunii Europene, ci din contra.

Lumea araba are si va avea un rol important in economia globala si asemenea altor piete emergente, trebuie luata in calcul in orice strategie de crestere economica am dori sa realizam, cu atat mai mult cu cat exportul este unul dintre factorii de crestere relevanti in acest moment pentru Romania si pentru Europa.

La finalul lunii martie, o delegatie formata din ambasadori ai tarilor arabe la Bucuresti a mers in Constanta cu scopul de a dezvolta relatii romano-arabe in privinta investitiilor. Asa cum si reprezentantii statelor arabe mentionau, exista o deschidere pentru investitii. Se sustine ca investitorii arabi au la dispozitie sute de milioane de dolari gata de a fi adusi in Romania, dar au nevoie de siguranta investitiilor si de un dialog constructiv cu oficialii romani.

Cu atat mai mult putem observa ca Romania are la indemana aceste parghii, trebuie sa le dezvolte si intreaga societate romaneasca sa vada si sa inteleaga ca a fi membru al Uniunii Europene nu inseamna ca noi, romanii, nu mai trebuie sa depunem niciun efort in a avea propriile abordari, propriile pozitii, sau propriile parteneriate. Ma refer la genul de parteneriate solide, coerente, oneste si constructive.

Parteneriate care in final contribuie la revitalizarea relatiei Uniunii Europene cu restul actorilor internationali si o mentine la masa negocierilor politicii internationale sub orice aspect, de politica externa, de securitate sau economica, domenii unde in ultimii ani au fost descoperite grave lacune.

Expansiunea relatiei cu China este un inceput bun. Dar nu va fi suficient. Sunt atat de multe zone prolifice dezvoltarii relatiilor economice si comerciale ale Romaniei, incat ele nu pot fi abordate decat sistemic, organizat.

Pentru a putea face aceasta abordare sistemica avem nevoie, mai mult decat oricand de un Minister al Comertului Exterior si de un Institut de Cercetare in domeniul comertului exterior – bine finantat, bine articulat, care sa puna pe masa producatorilor romani oportunitatile pe care acestia le au si cum anume le pot fructifica.

Ministerul Comertului Exterior ar trebui apoi, printr-o abordare pragmatica si eficienta sa sprijine acesti producatori in efortul lor de fructificare a oportunitatilor. Astfel, am putea sa ne asiguram o crestere economica stabila si consistenta din exporturi. Cu toate avantajele si cu toate implicatiile de dezvoltare ale pietei romanesti ce decurg din aceasta optiune.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Stimate,
  d-le Marius Dobre,
  Pentru a aduce masiv investitorii straini, Romania are nevoie de un „proiect national de reconstructie economica si industriala”, ca proiect postintegrare, de tara, in UE.
  Din pacate pentru economisti (si Romania), acest model de proiect, nu se afla in domeniul lor de activitate si cultura stiintifica si nu poate fi inteles si evaluat ca stiinta ,,aplicata” – ci in cel al ,,economiei institutionale”, capabila sa aduca indicele de competitivitate economica (de la actualul indice 74 -sub-african), catre indicele 1-10, apropiat de al tarilor dezvoltate.
  Un astfel de proiect economic, presupune o astfel de ”terapie a schimbarii’, incit cea a Poloniei (lui Balcerovicz, dupa 1991) este una palida, partiala.
  Proiectul exista, iar daca doriti sa va relatez despre el, va rog sa-mi comunicati un E-mail personal, la :Caliman.eugen@yahoo.com, sau la tel. 0721 316019.
  Intrucit domeniul de constructie si schimbare economica majora al proiectului nu se afla in domeniul ,,econometriei clasice” si nici a modelului bugetar de dezvoltare economica, el n-a ,,interesat” Presedentia si nici actualul Guvern.El pare de domeniul SF, desi a fost utilizat de ,,tigrii asiatici”, care intr-o generatie au iesit din starea de feudalism agrar tirziu, catre capitalsmul industrial, intr-o generatie si ceva.
  2.Intrucit (se pare ca) sint unica persoana, care a studiat (timp de peste 3 decenii) problematica dezvoltarii economice accelerate (de ajungere din urma a tarilor dezvoltate – chatching-up), construind un proiect adecvat epocii globalizarii pietelor nationale, daca nu vreti sa cunoasteti acest proiect, veti cauta fara succes asa ceva si peste (viitorii) 7 ani,de cind facem parte din UE.
  Aceasta asigurare se fundamenteaza pe lipsa oricarui indiciu stiintific,ca in Romania piata stiintifica si-a propus/planificat sa produca astfel de proiecte, unica sa oferta raminind masurile fiscale si financiare bugetare, intr-o tara lipsita de economie nationala, unde activele straine nu asigura decit ocuparea in procent de 20 la suta a fortei de munca active.
  3.In lipsa acestui proiect, orice lucrari si programe de dezvoltare economica, ramin simple strategii nationale, care arata/repeta(de 15 ani) ce trebuie facut, dar nu si CUM, lipsindu-le tehnicile si instrumentarul ,,epocii globalizarii”, de reconstructie economica si industriala.
  Asa ca banii asteptati de la SUA sau UE pentru investitii, nu vor veni, pina cind competitivitatea/functionalitatea economica a tarii,nu va avea indicii sub 35, sub care banii se transforma in pierderi si faliment, in loc de profit si succesul afacerilor…
  4.Cresterea competitivitatii economice nationale, cu 10 procente, ceruta de organizatia dvs. este la fel de utopica, ca si posibilitatea guvernului prezent (sau viitor) de a o asigura, in lipsa unui astfel de proiect…
  cu multa stima,
  pentru functia si statura dvs. in zona manageriala,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Gâlceavă pe Nil. Cum au ajuns Egiptul, Etiopia și Sudanul în prag de război

Un conflict major, implicând trei țări cu o populație însumată de peste 260 milioane de oameni - ceva mai mult de jumătate...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Duminică, 9 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată - alegeri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.