miercuri, octombrie 27, 2021

O mini-istorie electorală a PSD – partea 2

În partea 1 a acestei postări am prezentat primii şapte ani de existenţă ai PSD. Prin comparaţie, perioada 1997-2000 a fost una de mari frământări. Anii de opoziţie erau o experienţă neobişnuită pentru un partid care depinsese de bugetul statului şi de funcţii în administraţie. T. Meleşcanu s-a rupt de partid, formând APR. Dar partidul a supravieţuit.

Una din priorităţile strategice definite în acel moment a fost unificarea treptată a stângii, lucru realizat şi cu ajutorul indirect al PD. Să punem problema astfel: exceptând FDSN/PDSR/PSD şi PRM, câte partide de stânga sau nostalgice după naţionalist-comunism au obţinut mai mult de 100 de mii de voturi?

În 1996: şase
În 2000: trei
În 2004: două
În 2008: unu

Câte procente au strâns aceste partide la parlamentare?

În 1996: 24%
În 2000: 13,5%
În 2004: 13% (aproximativ)
În 2008: 2%

Revenind la anii ’96-2000: reformele CDR au fost exact lucrul de care avea nevoie PSD pentru a se reface în planul opţiunilor de vot. O bună parte din cei care votaseră CDR aparţineau bazinelor electorale ale stângii de la începutul deceniului – detalii aici. Valul pro-PSD din 2000 a fost în multe privinţe asemănător dar în sens contrar, social-democraţii primind votul multor persoane care cu 4 sau 8 ani înainte nici nu s-ar fi gândit să voteze PSD.

Concret: la momentul alegerilor, PSD a obţinut mai multe voturi decât în 1992 sau 1996. Ion Iliescu s-a stabilizat la cota din 1996 (4 milioane de voturi). Pentru a înţelege cât de mare era acest electorat, merită spus că dacă în turul doi n-ar fi votat pentru Ion Iliescu decât cei care au votat în turul unu pentru candidatul PSD, el tot ar fi câştigat în faţa lui Corneliu Vadim Tudor.

Despre aparenta prăbuşire a PSD din anul care a precedat alegerile (zece procente pierdute în şase luni!) am mai scris aici.

Iată ce scrie Bogdan Teodorescu în „Marketing politic şi electoral” despre campania din 2000 a PSD, în construcţia căreia el a jucat un rol important:

„[Campania] a fost construită în jurul conceptului împrumutat din campania lui Mitterand, ‘forţa liniştită’. PDSR nu a utilizat decât foarte rar atacurile la CDR iar atunci când le-a făcut, criticile [din spoturile electorale] nu aparţineau liderilor PDSR ci unor oameni obişnuiţi care-şi spuneau of-urile. ‘Strada acuză CDR, nu conducerea PDSR’ era ideea acestor spoturi. În acelaşi timp, PDSR şi-a construit pentru prima dată spoturi calde şi calme, în care se vorbea de normalitate, despre oameni fericiţi, în care predominau imaginile frumoase (…) Sloganul central al campaniei PDSR, ‘împreună cu oamenii, alături de ei’ reflectă una din cele două mari probleme ale cetăţeanului român la momentul 2000: nevoia de grijă, nevoia de protecţie din partea statului (…) La întâlnirile televizate, PDSR a trimis în genere oameni din eşalonul doi, tehnicieni specializaţi [pe subiectul aflat în discuţie].”

Efectele au fost următoarele:

Scorul partidului în mediul urban s-a dublat, PD fiind principalul „donator” de voturi. PSD a primit 33% din voturile locuitorilor oraşelor mari, un scor identic cu cel înregistrat în rândul unui electorat teoretic mai apropiat de partid şi anume locuitorii oraşelor mici, cu populaţia sub 100 de mii de locuitori.

Partidul a ocupat un neaşteptat şi neobişnuit loc unu în rândul decreţeilor (30% din voturile decreţeilor care s-au prezentat la urne).

Priorităţile votanţilor PSD nu mai erau aceleaşi ca la mijlocul anilor ’90: şaptezeci şi unu la sută din votanţii partidului erau de părere că populaţia ar trebui să accepte sacrificii în numele reformei.

Guvernarea care a urmat a fost, în plan electoral, una dintre cele mai eficiente din istorie, obţinând în 2004 acelaşi scor ca şi în 2000: 37%. Explicaţiile sunt numeroase dar un factor anume mi se pare subevaluat. Graficul de mai jos descrie evoluţia ratei inflaţiei între ianuarie 1992 şi decembrie 2004:

Am detaliat înfrângerea lui Adrian Năstase aici. Un verdict mai sintetic a fost dat de către Sebastian Lăzăroiu în noiembrie 2011:

„Guvernul Năstase a contribuit cel mai mult la apariţia electoratului de dreapta din România, între 2001-2004. Guvernul Năstase a avut o abordare mai de dreapta, pentru că ei au fost nevoiţi să ia nişte măsuri de reformă, trebuia să închidă dosarele cu UE (…) Atunci au fost şi primii ani de creştere economică şi s-a creat şi acest electorat de dreapta, care vrea şi altceva decît să stea la mila statului. Vreau autonomie, individualitate, vrea şanse să se dezvolte (..) germenii s-au creat atunci, în guvernarea Năstase, care a şi căzut de la putere tocmai din acest motiv”.

Partidul făcuse între timp o schimbare a generaţiei de lideri. La centru se aflau figuri cu o alură semnificativ mai (pro-)occidentală decât conducătorii din anii ’90, iar în teritoriu PSD se baza pe organizatori capabili, dezinteresaţi de aspectele fine ale ideologiei dar experţi în mobilizarea electoratului din rural şi din oraşele mici. Deşi combinaţia părea una perfectă – fiind în mare parte copiată de PDL în perioada 2005-2011 – ea a fost puternică testată de ce s-a întâmplat în continuare. Pentru PSD urmau ani extrem de dificili.

Dar ce s-a întâmplat cu social-democraţii după 2004, în postarea viitoare.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Nu stiu cati anisori aveati in perioada 1996-2000, dar faptele si intamplarile acelei perioade ar trebui un pic rememorate…

  Daca ati inteles ca nu momentul alegerile este cel care dicteaza pozitia electoratului, asa cum ati prezentat in cazul perioadei 2000=2004, nu inteleg de ce nu faceti aceeasi interpretare pentru perioada 1996-2000? Poate va lipseste informatia, ei bine, totusi exista memoria vie, la care puteti apela…

  In perioada 1996-2000 a fost pentru prima data cand s-a incercat gandirea unor politici publice. S-a apelat la consultanta straina, care in termen relativ scurt a fixat primele jaloane. Nu au existat miscari sindicale numeroase -minerii intotdeauna au fost fruncea – dar a existat o opozitie in sistemul guvernamental pentru ca CDR nu a inteles ca doar cu ministrii si secretarii de stat noi numiti nu poti misca colosul birocratic anchilozat… Trebuia si o schimbare de mentalitate, trebuia o intinerire a personalului administrativ care nu a fost operata. De aceea in tot ceea ce a incercat sa intreprinda CDR-ul apareau mereu blocaje…

  Perioada 1996-2000 a fost un test important pentru Banca Mondiala in RO care a propus o lista cu companii – numita „lista lui Ciorbea” – Companiile s-au inchis, au aparut numerosi someri si nici o perspectiva de relansare economica…In Braila, de exemplu, totul se vindea in rate, oamenii nu mai aveau bani – este locul in care s-au inchis simultan 3 mari companii locale – a fost o crima fara de bagare de seama, fara sa se estimeze corect impactul asupra acelei comunitati…Prin 1998 s-a inteles ca este nevoie si de un program social de ajustare. Prin 1999 a inceput sa opereze, cu succes in teritoriu, dar si atunci cu piedici la nivel national, ca de exemplu un angajat a ultat sa cuprinda in bugetul rectificat in August 1999 linia cu alocarea majorata necesara si in a doua jumatate a anului 1999, prin sabotaj, acel program nu a mai fost operational…

  In perioada 1997-1998 a fost grea si la BNR. Cred ca tot pe atunci unii experti straini au recomandat infiintarea unui Consiliu Director similar cu cel din Bulgaria – propunere respectos respinsa… S-a trecut cu bine perioada si in 1999 guvernatorul este numit PM. Are loc o importanta si semnificativa schimbare in mersul economic…

  Dar era prea tarziu pentru CDR-ul facut tandari, pentru electoratul obosit, si unde se mai pune treaba ca nea Miluta in 2000 s-a impiedicat sau a fost „ranit” chiar in preajma de alegeri…

  Electoratul debusolat a mai primit doua sarje: mosul Iliescu, necuviincios propus a treia oara Presedinte, face tandem cu nenea 4case, iar PNL-ul refuza alianta propusa Stolojan-Isarescu sau vice-versa… Asta era atmosfera in nov. 2000…Cu cine credeti ca a votat electoratul pe acest fundal? Cu cei mai hotarati, cu cei mai fericiti sa preia conducerea…

  Ca sa rezum: in 2000 electoratul era flamand si debusolat, dreapta divizata, dar RO plecase pe un nou drum, as spune cam de prin 1998-1999.

  Daca ne uitam pe cifre vedem ca Ro incepe sa inregistreze crestere economica din 2000 – adica multumesc domnului Isarescu pentru guvernarea sa scurta ca PM!

  In 2000 Dec. PSD-ul de atunci preia conducerea – exact ca in 2012 – si cu o mana autoritare face exact ceea ce face si acum – dar mai cosmetic, mai diplomatic si lumea nu prea intelegea ce se intampla atunci. Era idem si la fel cu ceea ce este astazi. Singura deosebire ca presiunea cu mult mai mare venita de la UE a obligat majoritatea politica sa respecte regulile jocului. La fel ca si acum, de fata occidentalilor, ca o spoiala, RO a executat, dar clasa politica conducatoare de atunci se pregatea ca si dupa 2004 tot la butoane sa fie…

  Ei bine electoratul nu este chiar prost, a inteles jocurile si in 2004 a dorit schimbarea, desi situatia economica era cu mult mai buna, dar minciuna crescuse la cote alarmante… Nedreptatea si minciuna au fost principalele motoare pentru schimbarea din 2004! Electoratul intelese ca se poate si altfel si exista speranta pentru infaptuire!

  Rolul lui Basescu in perioada 2000-2004 a fost extrem de important pentru ca in aceea perioada mereu s-a opus primarilor de sectoare si consilierilor locali majoritari apartinind PDSR-ului…Si mai important, tot in aceasta perioada, Basescu si echipa sa reusesc, la nivelul capitalei, sa pregateasca importante proiecte – ele cu adevarat au schimbat infatisarea capitalei!

  Basescu a demonstrat practic ca se poate si altfel!

  Pana la urma cel care decide jocurile este electoratul care isi construieste opinia in timp, nu numai in campania electorala…

  Unii nu au inteles asta nici in Aprilie 2012 cand l-au demis pe MRU! Deh, ce sa ii faci!

  Mortul este imposibil sa il mai intorci de la groapa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.