Rămân la opinia exprimată în cursul comentariului publicat ieri. Mă îndoiesc că ieșirea cu caracter naționalist a președintelui Iohannis i-ar fi adus lui personal cine știe ce mare câștig de imagine.
Cei care i-au dat votul sunt în marea lor majoritate destul de imuni la tensiunile naționaliste, reglate periodic cu termostatul și conștienți că niciodată Ținutul Secuiesc nu va benficia de autonomia pe care și-ar dori-o actuala conducere a UDMR mai curând din motive electorale, și guvernul iliberal de la Budapesta. Și, în plus, domnul Iohannis nu mai candidează. Iar dacă, la o adică, se va ajunge vreodată la o operațiune de suspendare, despre care vorbesc unii indivizi complet iresponsabil politic, și nu numai, în frunte cu expiratul și tot mai defazatul ins Călin Popescu-Tăriceanu, dar și cu sluguța lui din presă, dl. Cornel Nistorescu, ceea ce a spus la mijlocul acestei săptămâni dl. Iohannis s-ar putea chiar să îi sporească numărul voturilor necesare pentru a rămâne pe mai departe în fruntea Statului.
Nu cred nici că ieșirea publică necontrolată a d-lui Klaus Werner Iohannis va aduce cine știe ce mari plusuri nici în conturile electorale din ce în ce mai goale ale PNL. În cel mai bun caz, le va opri scăderea lunară, așa cum apare ea atestată de feluritele sondaje de opinie ieșite pe piață. Greu de crezut că cei care până mai ieri erau nestrămutat deciși, poate și din motive cu caracter naționalist, să voteze PSD- să nu uităm că social-democrații români sau cei care se intitulează astfel au mizat puternic pe coarda naționalistă pe vremea când erau conduși fie de Liviu Nicolae Dragnea, fie de Viorica Vasilica Dăncilă- vor renunța la a lor nestrămutare.
Însă ceea ce a spus miercuri președintele Iohannis va afecta, direct, PSD. Nu doar conducerea interimară a acestuia, în frunte cu dl. Marcel Ciolacu. Electoratul PSD este unul mai puțin educat și foarte puțin dispus să asculte explicațiile cu caracter tehnic ale d-lui Ciolacu. Explicații care sunt la mijlocul distanței dintre adevăr și minciună. Votanții obișnuiți ai PSD vor rămâne la ideea că PSD nu a făcut nimic spre a stăvili trecerea de votul Camerei Deputaților a unei inițiative legislative care subminează grav ordinea constituțională din România. Unitatea Statului român. Mai mult ca sigur, ei vor taxa pentru asta PSD-ul la viitoarele alegeri. Pe care nu știu, zău!, dacă dl. Ciolacu le va mai prinde din fotoliul oricum șubrezit de nacealnik șef.
Chiar și până la data de 9 martie când, în sfârșit, în Româania a început să se vorbească serios despre amenințarea reprezentată de COVID 19, poziția d-lui Ciolacu în fruntea PSD nu era una foarte sigură. Așa se explică amânarea cu argumente care mai de care mai străvezii a Congresului extraordinar al PSD care ar fi trebuit să îi dea partidului o conducere cu drepturi depline. Instaurarea stării de urgență și așa numita distanțare socială impusă de ordonanțele militare i-au oferit d-lui Ciolacu motivul de a amâna confruntarea finală. Acum, indiferent la ce dată va ajunge ea să se desfășoare, e clar că dl. Marcel Ciolacu a pierdut partida. Au simțit lucrul acesta ori au fost ajutați să îl simtă doamna Viorica Dăncilă și dl. Codrin Ștefănescu. Primii care l-au atacat și i-au cerut demisia d-lui Ciolacu. Insul care a ajuns la faza de delirium tremens pretinzând că am avea de-a face cu o diversiune pusă la cale de președintele Iohannis și de Viorica Dăncilă, de profesiune fără.
Apropiați ai partidului, stipendiații din presă ai acestuia au început să dea din casă și vorbesc despre creșterea tensiunilor din PSD. E cum nu se poate mai posibil ca în zilele ce vin ele să crească. E clar că legea avortată vizând acordarea unei ilegale și anticonstituționale autonomii Ținutului Secuiesc are un efect nimicitor pentru dl. Marcel Ciolacu, dl. Paul Stănescu și susținătorii lor. Marea necunoscută este însă cine le va lua acestora locul din fruntea bucatelor. Iar această necunoscută poate să se transforme într-o mare problemă atât pentru PNL cât și pentru președintele Klaus Werner Iohannis.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Declarațiile cumpătate ale Președintelui Republicii erau obligatorii în contextul periculos creat de Camera Deputaților, dominată de PSD.
Tocmai această cumpătare, reacția la moment, binevenită și neașteptată i-a înfuriat pe PSD-iști și pe admiratorii lor, fără scrupule.
Este absurd să zicem „da, PSD, care a aprobat, și Partidul Civic Maghiar, care a depus proiectul, au greșit, dar nu trebuia să semnalăm acest lucru”. Iar Președintele trebuia să tacă, ori „să dea scatoalce peste ceafă”, după cum spune dl Traian Băsescu.
Precedentul creat la nivel european de iresponsabilitatea Camerei Deputaților dominată de PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia vulnerabilizează România.
Președintele Iohannis merită respectul și admirația românilor, iar acțiunea sa pro-europeană a fost cu siguranță apreciată de partenerii româniei din UE (a se vedea discuția de ieri cu Președintele Macron).
Apoi, era necesar ca derapajele antieuropene ale d-lui Viktor Orban, inclusv de ordin iredentist, să fie cumva semnalate și corectate.
Sa repetam . Cuvintele presedintelui faceau referire la aprobarea (tacita )oferita unei initiative parlamentare (neconstitutionala ) a UDMR ce solicita AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC. In fapt , una din camerele parlamentului a votat (nu are importanta forma ) si aprobat cererera UDMR, fapt de o gravitate fara precedent in istoria ultimilor 30 de ani a Romaniei .Presedintele a iesit in public si a prezentat intregii natiuni acest derapaj parlamentar ,ce dealtfel a fost extrem de rapid corectat de Parlament (deci se poate ).Politic ,presedintele nu avea nevoie de as consolida nici mandatul (este la al doilea si ultimul ), nici de a mari procentul votantilor PNL. Totusi ,cuvintele alese cu grija de catre presedinte au avut ca urmare imediata ,votul de respingere a proiectului UDMR si nu numai atit . In parlament , orisice actiune politica viitoare, ce este parte a unei intelegeri UDMR-PSD ,sau UDMR – indiferent cine altcineva ,produce pagube electorale. Aceasta divizare parlamentara este favorabila deciziilor urmatoare ale PNL.PSD deja se confrunta cu contestari la nivel de conducere dar este posibil(asa cum ne zice textul ) ca orisice schimbare sa fie resimtita negativ de PNL. Pina atunci insa mai este drum lung . Partidele (dupa emotia primara evident creata de presedinte cu buna stiinta ) se vor gindi de doua ori atunci cind vor fi puse in fata unui vot si parte din parlamentarii , ce au simtit cumva ca au fost pacaliti sau sarinti (ca metoda de ocolire ) , vor capata o alta intelegere a propriei decizii . Parlamentarii , cei care au inteles ce se intimpla ,vor dori sa nu fie parte a unor decizii viitoare de acest fel (decizie ce nu este o scapare de moment sau o uitare ) .Din nefericire se observa o UDMR-izare a partidelor parlamentare. . Dar despre asta cu alta ocazie .
Tensiunile din PSD sunt legate si de faptul ca mai mult de jumatate din actualii parlamentari nu vor prinde un nou mandat. Lucru valabil si pentru foarte multi primari, consilieri locali si judeteni. Iar daca atacul dlui Iohannis mareste numarul celor care vor fi „fără” la urmatoarea runda, cu atat mai ascutite vor fi topoarele in luptele interne din partid.
Unduirile sub vant sau repozitionarile ,cum le numesc altii,m-au amuzat dintotdeauna.
Asta pentru ca e cam greu sa se pastrezi o nota de credibilitatea in fata unora ( chiar daca se folosesc tehnici invaluitoare pentru a devia atentia cititorului ) atunci cand afirmatiile „cheie” dintrun text intra usor in coliziune cu afirmatiile de acelasi gen dintrun alt text.
Pentru mine afirmatia din textul de ieri,citez :
” 4. A intervenit declarația complet nepotrivit a președintelui Klaus Iohannis ”
Precum si afirmatia de azi :
” …ceea ce a spus la mijlocul acestei săptămâni dl. Iohannis s-ar putea chiar să îi sporească numărul voturilor necesare pentru a rămâne pe mai departe în fruntea Statului.”
fac parte din acelasi gen de afirmatii „cheie” ale unui text.
Amuzamentul ,in cazul asta ,provine din faptul ca cele doua afirmatii se contrazic.
O declaratie nepotrivita ar fi trebuit sa-i dauneze si nu sa-i aduca beneficii Presedintelui.
Am spus toate acestea ca sa fie clar ca mie declaratia lui KWI mi s-a parut de bun simt si oportuna fara nici un fel de dubii,lucru pe care l-am mentionat si prin alte comentarii.
Si nu,nu sunt vreun nationalist,consider doar ca exista niste limite peste care nu se poate trece.
Oricine ar veni in fruntea PSD, cel putin lui Johannis ii este egal iar PNL-ul n-are decat sa se acomodeze cu nume noi, PSD-ul e pe duca si n-ar fi rau.