luni, august 15, 2022

O normalitate numită AUR?

Tare mi-ar fi plăcut să pot începe comentariul meu de azi cu o frază în care să spun că duminică, 6 decembrie am fost la vot ca tot românul. Din păcate, 68% dintre cetățenii cu drept de vot ai României au preferat să stea acasă. Respectivii sunt criticați, puși la zid, demonizați pe toate rețelele sociale, prietenii virtuali îi amenință pe cei absenți cu excomunicarea.

Dacă cetățenii obișnuiți au oricând dreptul să facă asta, adică să își verse năduful pe facebook sau pe twitter, socotesc  că atât analiștii politici și jurnaliștii cât și conducerile acelor partide dezavantajate de absenteismul masiv ( în primul rând PNL și Alianța USR-PLUS care au obținut scoruri proaste, mult sub așteptări, dar și PMP care încă nu e sigur dacă va intra în viitorul Parlament, nu însă și Pro România din care luni, 7 decembrie nu cred să fi rămas mai mult decât Victor Ponta) s-ar cuveni să își pună întrebări serioase.

Enumăr doar câteva dintre ele. De ce atât de puțin entuziasm, de ce atât de mulți români au declarat că nu au pe cine să voteze, de ce par ei dispuși să pună în practică celebrul vers eminescian de-o fi una, de-o fi alta, ce e scris și pentru noi, bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război. Deși numai de bucurie nu poate fi vorba atunci când hotărăști că e preferabil să stai acasă și nu mai crezi în puterea votului de a face ca viitorul să fie mai puțin rău decât s-a dovedit a fi prezentul.

M-am dus, așadar, la vot duminică în jurul orei 11. În secția de votare căreia i-am fost arondat nu era chiar o liniște totală, dar nici prea mare zumzet. Cum nimeni nu stătea la coadă, cum erau destule cabine de vot goale, cum nici măcar o singură persoană nu aștepta să devină disponibilă vreo ștampilă, mi-am îngăduit să prelungesc ceva mai mult momentul votului. Atenția mi-a fost atrasă în primul rând de detaliul că Partidul România Mare, cel despre care nici nu mai știam că există, avea totuși câte un candidat  și pentru Senat, și pentru Camera Deputaților. Ce să însemne asta? Să fi murit odată cu Vadim și extremismul, și xenofobia, și antieuropenismul? Să fi devenit noi deodată sfinți, numai buni de puși în ramă?

Nici vorbă. Toate aceste tare s-au disipat în primul rând în PSD-ul condus de Liviu Nicolae Dragnea. De aici și succesul lui neașteptat în alegerile din decembrie 2016, de aici și miraculoasa carieră a unor inși precum Lia Olguța Vasilescu și ilustrul său consort, Claudiu Manda, Carmen Dan, Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu și mulți, mulți alțiiNecontaminate nu au rămas nici celelalte mari partide printre care și prea-cinstitul PNL  fiindcă cum altfel un orator, retor și limbut de teapa lui Rareș Bogdan care, în studiourile falimentarei Realitatea tv, se înfășura în tricolor precum odinioară Heliade-Rădulescu, a ajuns prim-vicepreședinte al partidului, post de unde îi face concurență serioasă lui domn Nae Cațavencu.

Duminică, la ora 19, un prieten mi-a trimis rezultatele exit-poll-ului de la ora 15. Pe al șaptelea loc se situa noul partid AUR care crescuse în doar câteva luni precum odinioară Făt Frumos cel din poveste.Mrturisesc că nu mă interesase prea mult nici AUR, nici liderul lui, cvasi-ncunoscutul George Simion, despre care știam totuși că îi stârniseră admirația fostului binecunoscut actor Mircea Diaconu. Câteva ore mai târziu, cu puține minute înainte de ora 21, un alt prieten care lucrează într-o foarte serioasă televiziune, mi-a dat ca sigură intrarea în Parlament a până mai deunăzi necunoscutului partid. 

Ceea ce a urmat în orele următoare a depășit orice închipuire. După ora 24, procentele dobândite de AUR se înmulțeau, în vreme ce rezultatele electorale ale PNL și ale Alianței USR-PLUS scădeau amețitor. Până într-atât încât e mai clar ca oricând că la masa viitorului guvern va trebui să se așeze mai multe partide, că guvernarea va fi fragilă, că vor urma dispute mai ceva ca în vremea CDR-PD și a Co-Co-Po și Co-Co-Pa. Asta dacă viitorul guvern condus, probabil tot de dl. Ludovic Orban, va dobândi votul de învestitură. Nu mă îndoiesc că PSD care iar a câștigat alegerile, cum o tot face din 1990 încoace, cât și noul AUR îl vor șicana și îi vor temporiza învestirea. Scorul slab, obținut atât de PNL cât și de Alianța USR-PLUS pune sub semnul întrebării speranța că vom avea măcar trei ani de pace, adică fără preocupări electorale. Se va putea oricând ajunge la blocaje, la crize democratice care ar putea duce la alegeri anticipate.

Începând de ieri, de la ora 21, tot aud feluriți analiști politici făcând apel la calm. AUR nu reprezintă nici pe departe o primejdie atât de mare. AUR se confundă cu o șansă de europenizare dată PSD. AUR înseamnă coagularea a ceva ce .d.oricum eraprezent difuz în societatea românească. Potențialul de creștere în viitor al noului partid este, indubitabil, unul limitat. În orice țară europeană există partide extremiste. Ș.a.m.d

Carevasăzică, odată cu fabulosul rezultat al AUR, România a reintrat în rând cu lumea. A redobândit ceva ce a mai avut. Un partid pe calapodul celui condus pe vremuri de Tribun. Avem acum și noi faliții noștri înregistrați legal la tribunal și cu reprezentare parlamentară. Cum am mai avut odinioară. Or, în anul 2000, noi, românii am dovedit că putem genera anticorpi și am oprit ascensiunea noului Arturo UI. Așadar, beneficii și optimism pe toată linia.

Să dea bunul Dumnezeu ca lucrurile să fie chiar atât de simple și de normale!        

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Asa a castigat si Trump. Obositi de aceleasi ineptii politicice, de politicianism corect si de tot felul de manevre la nivel inalt a aparut unul care parea sa disturbe acest establishment. Aproape instinctiv, emotional il imbratisezi. Singura ta sansa sa le mai arati nuielusa e votul la 4 ani. Situatia de acum e similara cu cea de dupa 4 anid e CDR si Milica. Oamenii s-au refuguiat intr-un bofon securist mizerabil. Cu emotia oamenilor nut e poti pune, asta e.

 2. …”… AUR înseamnă coagularea a ceva ce oricum era în societatea românească. …”….

  Peștele de la cap se impute
  („… Președintele Academiei Române: Legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională – o împlinire a proniei cerești / Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de ‘preoţi cu crucea-n mână’, ca şi Revoluţia din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele oraşelor cu prapori în frunte / „Este timpul, după atâta ură şi hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor. La mulţi ani, români!”,… „…).

  „ Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt”
  Ludwig Wittgenstein ( 26. April 1889 / 29. April 1951, a scris și „ Tractatus Logico-Philosophicus.”)
  Limitele limbii (naționale) mele sunt limitele (orizontului) lumii mele.

   • …”.. „Die Welt ist alles, was der Fall ist“. So lautet der erste Satz des Buchs, in dem es dann später heißt: „Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt“. Philosoph Ludwig Wittgenstein
    „Lumea este totul ce e ??(cuvântul „Fall”/ cazul ?).

 3. Aparitia AUR ului, asa de gras si de frumos, cu voturi bogate
  obtinute in fiecare județ este SUSPECTA.
  Cinstit vorbind nu am auzit si nu am citit nici
  cea mai vagă atentionare prealabila. Doar cu 2 – 3 zile inainte
  l-am auzit pe Cristoiu spunându-i lui Tucă (care ranjea incantat)
  ca sunt unii numiti AUR CARE VOR LUA 10%.
  Nu m-am emotionat , stiin d ca pentru un ban domnul
  Cristoiu se preteaza.
  Acum constat ca cică DIASPORA e chiar mai indragostita de
  acest AUR decat judetele; o bizarerie daca admitem ca fratii
  bejeniti nu voteaza chiar de capul lor ci doar ca ecou la invataturile
  primite de acasă, din Țărisoară.
  Când Doamne iartă -mă s-a dus asa vestea !?
  ***
  Mai bine sa luam aminte la modul elegant in care a fost amputata ALDE
  la europarlamentare , dar Pro Romania abia acum.
  Pentru ca atunci, la europarlamentare, era musai sa
  mearga la Bruxelles prietena Generalului , Corina Cretu , ceea ce
  a salvat Lista lui Pinocchio din 2019.
  In 2020 insa nu au mai fost impedimente, iar BISTURIUL
  a functionat impecabil taind restul de cioturi (Pro R si PMP).
  De-aia zic ca AUR nu a aparut chiar de capul lui .

  • Daca n-ai auzit tu de AUR, partidul, nu inseamna ca girafa n-a existat.
   Parlamentul va avea doua partide cu pistoalele la vedere: UDMR si AUR.

 4. Cu totii dori sa intelegem , cu cit mai mare acuratete, ce s-a intimplat la aceste alegeri parlamentare . Nu o sa vorbesc despre AUR ca si asa nu stiu nimic despre ei , nu stiu decit mesajul , aratat in presa, cumva nationalist -o -religios cu nuante anti Uniunea Europeana si anti comunitatilor de persoane GAY .Spre surprinderea mea si poate nu numai a mea inainte de alegeri s-a intimplat un cumul de fapte pe care eu unul le numesc curioase si care imi aduc in fata un set imens de nedumeriri . Doar o sa le enumar : Inchiderea scolilor (recomandarea OMS era taman inversa ), inchiderea unor piete perceputa ca inchiderea tuturor pietelor taranesti din Romania , aminarea fara explicatii a banilor atribuiti de catre PMP persoanelor cu handicap , plata de urgenta a tva-ului catre firme ca prioritate guvernamentala , lipsa caldurii si a apei calde in Bucuresti o lunga perioda de timp ce continua si acum , neridicarea gunoaielor in sectorul unu din Bucuresti si poate si in alta parte , neprezentarea unui parcurs sigur a cresterii pensiilor in anii ce urmeaza , neprezentarea publica a tuturor modificarilor ca si program de guvernare PNL in viitoarea legislatura , plimbarea unor membrii de seama din PNLsi chiar a presedintelui si implicarea acestora in discursuri sterile in locuri improprii( gari , sosele etc ) unor astfel de evenimente , punerea pe agenda PNL a aliantelor de dupa alegeri cu nominalizarea explicita a UDMR (nu era mai bine sa fie anuntata dupa ) , carantinarea ,fara rost , inainte de alegeri a multor orase comune etc .Toate aceste actiuni nonnecesare facute de PNL,inainte de alegeri , au deranjat extraordinar de mult cetatenii tarii . Mare mirare ca PNL a abtinut si atit ca si procent . Au fost aceste actiuni facute cu buna stiinta sau doar …..?

 5. Daca n-au cu cine sa voteze romanii pun o intrebare foarte incitanta ? Ardealul care a votat altfel decat restul tarii n-ar fi mai bine sa se gandeasca la desprinderea de restul tarii, urmand drumul european, restul n-are decat sa intre in influenta ruso-turca ? la Cluj si nu numai cu sigranta aceste ganduri vor deveni actuale.

  • Nu. Asa ar trebui ca si tarile Europene care au alte valori sa se desprinda de EU. Sau Statele Americane care voteaza Trump sa se desprinda e cele care voteaza Biden. Sau invers. Mereu se gasesc „separatisme”.

  • Esti sigur ca nu faci propaganda kominternista ?!
   Nu de lata dar eu am apucaturi de dreapata dreapta si …… nu sunt chiar atat de bland precum fu maresalul !

  • Au votat altfel in adevar, dar au fost la vot la fel de putini ca in restul tarii, caci si ei tot romani impartiali s-au dovedit a fi. Nu incercati sa acreditati ideea unei alte fibre pentru locuitorii Ardealului, caci este fals. Am avut nevoie ieri de ei sa ne ajute cu prezenta lor la vot pe noi, cei care am votat ca si ei, dar am fost coplesiti numeric de vecinii nostri care nu au vrut sa evolueze in ultimii 30 de ani. De ce nu ati iesit la vot ardelenilor, cum de nu ati inteles ce se intampla in Moldova si in sud? Daca urmareati evolutia prezentei in toata tara ati fi inteles. Unde ati fost? Puteati sa salvati totul in numai 20 de minute din viata voastra.

   • Nici eu nu sint de acord cu propunerea de doi bani a lui @ Hans.
    Dar nici sa dai vina pe ardeleni (ori banateni) pentru ca in unele parti ale tarii se prefera culoarea rosie, iar ardelenii nu v-au dat culoare galbena.
    Fiecare cu culoarea lui.

  • N-am facut nici o propunere, am pus o intrebare.
   Asa cum a aparut din neant AUR asa pot apare peste noapte si forte centrifuge daca o tot dam inainte, nu avem cu cine vota si preferam sa stam dupa soba.
   Dupa 30 de ani romanii n-au inteles rostul si miza enorma a alegerilor parlamentare, pleasca primita acum nu mai este scuzabila, este prostie, delasare, dezinteres.
   Va dati seama cat de greu va fi PNL-lui sa conduca tara cu inca 3 parteneri de coalitie, am inteles ca PMP-ul a intrat in parlament astfel pargul de +50 % fiind depasit si totul fara nici o experienta in acest sens.
   Fiecare partid din coalitia care ca urma va incerca sa-si impuna maximul din cele dorite, iesirea din coalitie si spargerea guvernului planand precum sabia lul Damocles asupra tarii.
   Vom vedea ce fel de cioba va iesi pt ca acum este nevoie de vointa maxima de compromis politic.
   Nu stiu daca vremurile sunt pe seama unor experimente de acest fel, criza majora abia va urma dupa ce pandemia se va mai imblanzi.
   In occident se vehiculeaza, adevrat speculativ, inflatie posibila de pana 10 % , inseamna ca leul va ajunge precum lira turceasca.

 6. „O normalitate numită AUR?”

  Am auzit mulți analiști întrebându-se cu multă ipocrizie cum de-au devenit AUR și Qanon „normalitate”.

  Păi, după ce PSD a cam ajuns la nucleul dur de votanți, iar ceilalți cetățeni nu mai vor PSD, iar ‘telectualii români înjură vârtos la PNL și USRPLUS, ce altceva s-ai fi putut să fie votat?! Marțienii cioalacieni, klingonienii? Nu! Majoritatea au stat acasă, iar cei care au votat au votat alternativa la PSD (PMP este apendicele PSD, iar POroRomânia estre Noul PSD), mai puțin PNL și USRPLUS, care au fost beșteliți de „analiști”.

 7. Hans,sunt ardelean si fac parte din cei 68% care nu am fost la vot.Mentionez ca in ultimii 3o de ani nu am lipsit,
  Sa nu crezi ca nu am inteles „rostul si miza enorma a alegerilor parlamentare”,ba am inteles foarte bine dar am preferat sa sfidam intreaga clasa politica.De ce? Pt ca NU am mai avut optiunea „raul cel mai mic”,absolut toti candidati erau niste jogodii.Ca atare noi cei care am boicotat suntem adevaratii castigatori,

  • Nu, nu sinteti cistigatorii, ci voi sinteti cei care faceti sîc sîc, n-am vazut “raul cel mai mic”.
   Cu sloganul „toate partidele aceiasi mizerie” („absolut toti candidati erau niste jogodii”) se defileaza de multisor, si e al treilea rind de alegeri parlamentare cind PSD ajunge pe primul loc.
   Doar cautind gasesti, para malaiata care-ti cade in gura e o poveste de adormit copiii.

  • Esti convins de ce le spuse ? Am impresia ca nu constientizezi intru totul semnificatia acestor alegeri.
   Cu sfidare nu rezolvi absolut nimic, dar absolut nimic, pe ei ii doare in cot si raman tot acelasi lichele la putere, asa, o schimbare nu va avea loc , never ever !!! Cei care n-au votat sunt perdantii, de fapt toti au pierdut.
   In alta rodine de idei, care este propunerea pt o alta forma de guvernare ? vrei iar dictatura ! sau numai stiu ce tampenie ?
   In 18 Lenin, in 33 Adolf iar in 47 comunistii in Romania, minoritatile si-au impus vointa, gloata a trebuit cu miloane de morti sa puna capat acestor cosmaruri ale istoriei recente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro