marți, octombrie 3, 2023

O nouă situație pe scena politică românească?

Aproape că nu există jurnalist ori comentator politic care să socotească Congresul extraordinar al PSD ce va avea loc mâine în Capitală un eveniment politic căruia îi e foarte greu să i se stabilească rostul
Nimeni nu a putut să identifice vreo situație politică extraordinară ce ar fi putut să explice cât de cât justețea deciziei d-lui Liviu Dragnea de a convoca în mare grabă un areopag al cărui rost nu este nicidecum acela de a găsi vreo soluție la tot mai serioasa criză de încredere a electoratului în PSD. Nu există nici cea mai mică informație că la Congres se vor dezbate cine știe ce documente cu caracter programatic. Nu se va discuta, din câte se aude, nici despre drastica scădere în sondaje a partidului (după Sociopolul d-lui Mirel Palada, PSD mai dispune doar de 34% dintre opțiunile electoratului, după IMAS situația a devenit încă și mai îngrijorătoare), nici despre faptul că liderul partidului nu mai este decât pe placul a aproximativ 10% dintre cei ce se presupune că s-ar duce la urne în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri.
Congresul extraordinar al PSD a fost convocat de dl. Dragnea doar spre a-și întări controlul, putererea personală, pentru a-i oferi acestuia prilejul aruncării peste bord a ultimii mohicani, a supraviețuitorilor din vechea gardă (se pare că d-na Ecaterina Andronescu își va pierde funcția de vicepreședinte) și spre a-i da afară și pe câțiva dintre cei pe care însuși dl. Liviu Dragnea i-a miluit cu funcții și care s-au cam luat în serios, începând să și gândească. Or, în PSD, ca în toate partidele de esență bolșevică, gânditul pe cont propriu este o faptă interzisă, unicul îndreptățit să o facă fiind El Lider Maximo. Adică dl. Liviu Dragnea.
Partea interesantă, din perspectivă social-democrată, a săptămânii care este aproape de sfârșit, nu pare, analizând faptele pe care le știm astăzi, Congresul, ci știrile referitoare la prăbușirea în sondaje a PSD.
Știu, sunt unii sociologi și analiști politici care îndeamnă la prudență, care atrag atenția asupra credibilității limitate a Casei de sondaje al cărui patron este dl. Mirel Palada. Cu toate acestea, mi se pare că trebuie privită cu interes informația potrivit căreia PNL s-ar bucura de votul a vreo 33% dintre românii dispuși să meargă la vot duminica viitoare. Aceasta în condițiile în care PNL nu a înfăptuit nimic ieșit din comun, nu s-a ilustrat prin acțiuni de opoziție cu adevărat consistente, nefăcând decât să beneficieze de erodarea tot mai accentuată a PSD.
Cu toate acestea, acești 33% ar putea făcuți să sporească în cazul în care PNL ar ști să profite de noua situație creată odată cu achitarea definitivă a președintelui partidului, dl. Ludovic Orban, în procesul ce i-a fost intentat în anul 2016. Aceasta ar presupune că indisciplinații din rândurile partidului care își justificau acțiunile de frondă prin pretinsa jenă sau nemulțumire provocate de situația juridică incertă a d-lui Ludovic Orban să își vadă de treabă și să pună capăt acțiunilor lor de frondă. Ori ca cei care s-au supărat de-a dreptul la auzul veștii achitării să își transforme năduful în acțiune pozitivă, punând în cui resentimentele.
Întărit de scoaterea lui totală de sub orice acuzație, de la dl. Orban se așteaptă să acționeze mult mai ferm, mai coerent, mai dinamic decât a făcut-o până astăzi. Să încerce să instaureze disciplina, să rezolve problemele rămase încă nerezolvate generate de incompatibilitățile care încă mai există în teritoriu între vechii peneliștii și pedeliștii care încă mai duc dorul vremurilor în care ei reprezentau vioara întâi.
Deocamdată, dl. Ludovic Orban a făcut dovada unei neșteptate și de salutat înțelepciuni politice. Cu atât mai demnă de evidențiat cu cât i se cunoaște firea avântată. Ludovic Orban comentat prudent, cumpănindu-și fiecare cuvânt, vestea achitării sale. Nu s-a lansat în atacuri la scenă deschisă la adresa procurorilor DNA care l-au trimis, după cum s-a dovedit, pe nedrept în judecată. Deși e în afara oricărui dubiu că cei ce au greșit grav ar trebui să își asume greșeala și să o plătească. Domnul Orban a preferat o poziție extrem de sobră, de echilibrată poate gândindu-se că ieșirea la atac împotriva DNA i-ar furniza chiar PSD-ului un plus de muniție neșteptată.
Săptămânile și lunile viitoare ne vor arăta dacă PNL știe să profite de noua situație care îi este în cel mai evident chip cu putință favorabilă.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. Pentru cunoscatori pare ceva de „ieri”: exista o asemenea vinzoleala mediatica in preajma Congresului extraordinar al PSD, de parca ar fi congresul fostului pcr in frunte cu conducatorul iubit, tovarasullll…..
    Ca e minimalizat, ca „nu i se gaseste rostul”, rezultatul e acelasi: i se face PR si nu e lasat sa treaca in anonimat.
    Iar manelistilor, atentia exagerata ce li se acorda le prieste.
    Cit despre recentul sondaj incurajator ce bintuie prin presa, este lansat pentru a-i adormi pe adormitii liberali. La ce le foloseste daca fug de guvernare ca ala de tamiie?!

  2. Sondajele sunt relative. Bazinul electoral PSD stabil/dur, depaseste pe cel al PNl, ,categoric!!
    De moment electoratul indecis, este posibil, sa dea acest echilibru instabil. Privind actualul
    presedinte PNL,sau alti actuali sefi ai partidului, trebuie constatat, ca in timp, nu au performat
    si este timpul sa cedeze initiativa .Cu riscul de a dezamagi , afirm ca presedintele PNL are capitalul politic erodat, ca sa nu folosesc o expresie mai dura. Initiativa politica,in opozitie
    este neglijabila si permite,in Parlament,fantezii politice de necomentat sau acceptat. Cred ca
    societatea civila trebuie sa fie activa si decisa, pentru a preveni previzibilele derapaje ale
    Parlamentului si Guvernului , generate de -vremelnicii- presedinti celor doua camere
    apartinand Legislativului.

  3. Organizarea, impentestiva, cei drept, a acestui congres, este o reacție normală a dl. Dragnea. In ultimul an PSD-ul a schimbat doua guverne, motivul oficial fiind neindeplinirea programului de guvernare, cel neoficial fiind de creare de grupuri de putere in partid, altele decât cel teleormanean. Sa nu uitam ca in acest an o parte însemnată din liderii partidului, au avut tendinte de aderare si sustinere a acestor grupuri, desigur in functie de interese. Acum, dl. Dragnea a hotărât ( singur ) ca este cazul sa-i asaneze , si la nivelul conducerii partidului, pe cei care in ultimul an au fost prea vocali, au uitat interesul de tara sau au jucat la doua capete. Bine ca unii si-au revenit, astfel cine stie ce ne-ar mai fi asteptat.
    Din pacate, nici celelalte partide nu sunt scutite de astfel de jocuri.
    In privinta dl. Orban, raman la parerea ca este, in continuare, vulnerabil. Functia lui este compromisul grupurilor de putere din partid. Este raul cel mai mic. Nu este liderul care s-a impus, ci care a fost impus. Abordarea lui referitoare la achitare, este benefică pentru imaginea sa, insa este mai degrabă precauta ( impaciuitoare ) in vederea posibilelor viitoare dosare.

  4. Rostul este destul de simplu de explicat, iar explicatia decurge din cele 10% pe persoana fizica, la care a coborat.
    Dragnea vrea sa-si faca din partid un scut si isi construieste o „zona tampon” pentru mentinerea in fruntea acestuia:
    Un baraj din 16 vicepresedinti dintre care cel putin 8 fideli (adica fidele – cine crede in bunele intentii ale lui Dragnea in promovarea femeii? … ), plus premiera Dancila vor fi greu de strapuns, pentru orice recalcitrant care nu vrea sa riste insasi unitatea partidului.
    PSD o sa fie pentru mult timp la nivelul de 25-35%. In orice caz, va fi cel mai bine sustinut partid dintre toate ce vor rezista sau vor mai aparea n urmatoarele cicluri, indiferent ca, din cand in cand nu va mai avea majoritatea absoluta.
    Deci, grija cea mai mare, prioritatea momentului, este sa-si pastreze postul din fruntea partidului. Altceva mai sus, nu va mai putea obtine. Functii in stat nu sunt disponibile pentru el.
    Cu o baza buna si-ar putea permite sa-si pastreze postul de lider psd chiar si din puscarie.
    Singura problema este sa nu-l lase nervii si sa fuga din tara, dar se pare ca portita asta se cam inchide fiindca refugiul din Brazilia este cam nesigur.

  5. Congresul PSD este începutul sfârşitului pentru Dragnea şi chiar pentru PSD. Aşa a greşit şi Ceauşescu în ’89 cu mitingul din Bucureşti de la care i-a venit sfârşitul, probabil aşa va păţi şi alt paranoic numit Dragnea. Oricum social-democraţia este în scădere peste tot în Europa( vezi ultimele alegeri din Franţa, Germania, Italia) fiind înlocuită de liberal-progresism. Unii zic că tocmai asta este adevarata miză a Congresului, respectiv părăsirea grupului socialist-democrat din PE( S&D) şi adoptarea unei ideologii conservator-naţionaliste(ca în Polonia, Hungaria, Austria, etc) prin aderarea la grupul politic ECR. Vom vedea dacă va fi aşa.
    Nu ştiu de ce lumea se miră de revenirea PNL în sondaje. Scăderea PSD unde trebuia să se transmită? Au luat câte ceva, în proporţii relativ egale, PNL, USR şi ALDE. Să nu uităm, PNL are un potenţial de aprox. 30%(+/-)5%, deci mai poate să crească. Probabil disputele vor fi închise fiindcă se prefigurează succese electorale şi la europarlamentarele şi prezidenţialele din 2019. Dl Orban poate nu este cea mai bună soluţie, dar este un tip decent şi constructiv, necesar în acest moment de reconstrucţie a PNL.

    • Interesant ce spuneti- …”părăsirea grupului socialist-democrat din PE( S&D) şi adoptarea unei ideologii conservator-naţionaliste(ca în Polonia, Hungaria, Austria, etc”. Ar mai fi un lucru ingrijorator semnalat tot aici, pe Contributors, legat de activarea comisiei speciale Iordache, „specialistii” in modificarea legilor justitiei. Problema este ca s-ar putea ca aceasta comisie sa nu tina cont de Comisia de le Venetia, de mesajele Comisiei Europene, de nimic, si sa accelereze modificarea acestor legi. Practic se va intampla ce s-a intamplat si in Polonia, UNgaria, etc. Ar insemna o izolare a Romaniei de restul lumii democrate.

  6. Haide nea’ Liviu arata-ne si noua niste brazilience de la matale din Rio…te rugam. Am auzit ca esti „investigat” si in Brazilia. Un adevarat lider maximo nea Liviu asta! Traieste la maxim!

  7. Nu inteleg afirmatia „…procurorilor DNA care l-au trimis, după cum s-a dovedit, pe nedrept în judecată”.
    Cum pe nedrept? Au existat suspiciuni si au fost suficiente probe incat un judecator sa admita deschiderea actiunii in instanta. Ca in cele din urma dovezile admise nu au fost suficiente, e alta poveste. Asta e rolul unui proces. Daca s-ar gasi reteta miraculoasa pt ca procurorii sa trimita in instanta 100% dosare care se termina cu o condamnare, nici n-am mai avea nevoie de procese.

    De asta in tarile civilizate demnitarii demisioneaza in cazul aparitiei unui dosar: nu conteaza daca esti vinovat sau nu, numai faptul ca ai fost suficient de aproape de o conjunctura penala te descalifica pentru pozitia de adimnistrator public. Te duci frumos in instanta, iti dovedesti nevinovatia daca esti curat si iti recladesti ulterior cariera. Dar faptul ca cineva a putut sa te asocieze cu fapte/anturaje dubioase, se plateste.

  8. Nici vorba ca PNL sa profite, in interesul nationla, nu in cel propriu al liderilor sai, de actuala conjunctura.
    Ba dimpotriva, vad isi face reaparitia VAMESUL bihorean naravit la rele, si care are de a face cu liberalismul cam cit are Preafericitul Daniel cu ortodoxia. Partidul NATIONAL si LIBERAL ROMAN nu mai exista, trebuie inteles de toata lumea, este numai o fantosa, ci o ceata de fosti si viitori profitori pe seama tarii la fel ca is PSD, doar ca mai scoliti.
    Timp pentru unificarea opozitie, ar mai fi, dar dac se vrea cu adevarat o alternativa pozitiva la dezastrul PSD-ist, atunci nus epoate face decit in jurul unei personalitati pozitive, nepatate si care a dovedit ceva.
    Vedeti pe altcineva in aceasta pozitie decit pe Dl.Ciolos ?
    Credeti ca maruntii la suflet ( altfel mari in gura, proiecte, unii si in studii , activitate si onorabilitate reale , dar macinatii de orgolii ) politicieni din PNL, USR si altele , vor avea constiinta unui moment al adevarului ?
    Credeti ca exista cineva, chiar si Dl. Ciolos, care sa puna ferm capat colaborarii cu infama UDMR si sa accepte parteneriat numai cu un partid POLITIC maghiar neiredentist ?

  9. Sondajul IMAS este incomplet. Dupa cum stim cu totii, prezenta la alegeri este mica. La astfel de sondaje exista si o rata de asa numite „non-raspunsuri” care ii includ pe nehotarati si pe cei care nu sunt interesati de politica.
    Fara sa stim cum s-a modificat dinamica non-raspunurilor, orice analiza este faultata din start. Nu stim daca procentele au trecut de la un partid la altul. Poate ca o parte din electoratul PSD prefera sa isi ascunda preferintele politice dupa ultimele runde de probleme cu justitia?..

    • „Poate ca o parte din electoratul PSD prefera sa isi ascunda preferintele politice dupa ultimele runde de probleme cu justitia?”

      Adica, au fost la manifestatie la Cotroceni, au strigat „Jos justitia, sus coruptia!”, dar la sondaj le-a fost rusine sa spuna ca voteaza PSD?! Priviti, ALDE a crescut in sondaje, cu toate problemele etc. Daca tot speculam, poate dl Teodorescu a primit de la o parte dintre membrii partidului rugamintea ca sa mai tempereze entuziasmul autoritarului domn Dragnea…Nu stiu, poate. Pentru ca, vedeti dumneavoastra, nu mai poate oligarhul sa fure linistit, intrucat tulbura apele nationale si internationale dl Dragnea si camarila, in disperare sa scape de necazurile cu justitia. Si, zic unii, oare nu este mai simplu sa-l intrebam daca nu cumva ii este dor de fostul coleg de partid, dl Mazare? Ori, de fosta colega de partid, d-na Udrea?

  10. Dom’le, pe ce lume traiti? „Doar” 34% ? Puneti-va un reminder cu acest articol, iar dupa alegerile viitoare castigate de psd cu 45%, recititi articolul; si lasati analizele politice, reintoarceti-va la teatru. Si in pnl va puneti speranta ? Adica in usl ? Cum spuneam, reintoarceti-va la teatru !

  11. Mă îndoiesc că salvarea României va veni din partea PNL.
    Cel puţin, nu din partea celui de azi.
    Aşa că lăsaţi-o mai domol cu marele politician Orban şi cu ale sale idealuri liberale.
    Lumea încă n-a uitat hidoşenia aceea numită usl

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro