marți, noiembrie 30, 2021

O nouă victorie a Securității

Sâmbătă, 19 octombrie, în cea de-a doua zi a Festivalului Național de Teatru, s-a consumat un eveniment aparte.
E vorba despre o întâlnire între publicul larg și, în principal, doi dintre foștii redactori ai Europei Libere în limba română. Lui Neculai Constantin Munteanu și lui Emil Hurezeanu li s-au mai alăturat câțiva dintre componenții Biroului din București ai postului, Birou ale cărei operațiuni au fost sistate în anul 2006, reprezentanți ai Europei libere în românește de la Praga, dar și câțiva dintre cei care, începând cu data 14 ianuarie anul acesta, se străduiesc să reînvie ceea ce a fost, indiscutabil, cea mai eficientă acțiune a politicii externe americane în țările Europei de Est. Inclusiv România. Evenimentul a fost onorat de prezența ambasadorului Statelor Unite la București, E.S. dl. Hans Klemm.
De ce a socotit oare conducerea FNT că nu este deloc nepotrivit să consacre o dimineață unei discuții simbolic intitulată Aici e Radio Europa Liberă! Ne-am întors? Mai întâi fiindcă, așa după cum o știm încă de la Shakespeare, teatrul este oglinda vieții, actorii înseamnă cronică vie și prescurtată a vremurilor, drept pentru care arta scenei nu poate rămâne insensibilă nici la trecutul, nici la prezentul unuia dintre cele mai acute fenomene ale vieții cotidiene din România. Adică emisiunile spre România ale unui post de radio care zeci de ani ne-a dat încredere, speranț că nu suntem nici singuri, nici cu desăvârșire abandonați și că încă mai contăm pentru lumea căreia darul libertății nu i-a fost confiscat vredodată.
În al doilea rând, poate, și pentru că la Radio Europa Liberă în limba română au lucrat și oameni de teatru care, după ce au ales libertatea, s-au gândit că au datoria de a le rămâne aproape semenilor lor din țară. Așa au fost Armand Gurian (Ion Turcu), Ioana Măgură-Bernard, Alexandra Polizu, Andi Ștefănescu (Horia Costescu), Horia Georgescu (Ștefan Carabin), Dan Nuțu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Moraru care au lucrat la Producție. În marea lor majoritate, pe post de crainici. Dar și redactori precum regizorul Vlad Mugur, Gelu Ionescu care, critic literar și profesor de Literatură, a avut în țară preocupări legate de teatru, Carmen Pompey (Anca Croitoru), odinioară secretar literar la Teatrul Dramatic din Brașov sau Neculai Constantin Munteanu însușii, în tinerețe critic de teatru.
În al treilea rând, fiindcă suntem în anul în care se împlinesc 30 de ani de la Revoluție în reflectarea căreia- eu aș zice că și în victorie, atâta câtă a fost- un rol de seamă a revenit Serviciului românesc al postului. Normal, așadar, ca dincolo de discuții și amintiri, întâlnirea de sâmbăta trecută să fi cedat locul cuvenit ascultării unor înregistrări-document din arhiva sonoră a postului. Pagini din istoria zilelor de foc ale Revoluției.
Întâlnirea s-a încheiat cu un fragment din acea ediție a Actualității românești în care Gelu Ionescu a comunicat țării vestea morții în închisoare a disidentului Gheorghe Ursu. De ce acest lucru? Fiindcă numai cu două zile înainte, la 17 octombrie 2019, Curtea de Apel București i-a achitat pe numiții Pîrvulescu Marin și Hodiș Vasile, foști ofițeri ai Securității, Direcția a VI a Cercetări penale. Cei care au condus ancheta împotriva inginerului Gheorghe Ursu.
Carevasăzică, așa. În anul 2006, de la înalta tribună a Parlamentului, președintele României dă citire Raportului final al Comisiei prezidențiale care condamnă comunismul. Inclusiv crimele Securității. De atunci au trecut 13 ani, însă în plan legislativ nu s-a întâmplat nimic astfel încât condamnarea să dobândească și aspecte concrete. Aflăm aproape zilnic despre desconspirarea câte unui informator al Securității și îl punem, nu zic că nemeritat, la zidul infamiei. Pe de altă parte, ziare precum cotidianul Evenimentul zilei sau postul de televiziune Realitatea tv ne tot repetă ce mare patriot ar fi fost ultimul șef al Securității, generalul Iulian Vlad.Vorbele șefului de cabinet al acestuia, un nemernic pe nume Rogojanu, care încă este general și are o pensie considerabilă, sunt citate cu evlavie de un alt nemernic pe nume Ion Cristoiu. Iar în urmă cu două săptămâni autorii morali ai unei crime odioase sunt scoși la vopsea de Curtea de Apel București. Pe când li se va acorda și o înaltă distincție? Așa, ca victoria, sfidarea, batjocura Securității la adresa națiunii române să fie depline.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Confruntarea electorala dintre candidatii GEOANA si BASESCU a fost arbitrata/moderată de catre Robert Turcescu, , ofiter acoperit, descoperit ulterior ca membru al PMP cu Basescu in inima.
  Confruntarile electorale dintre PONTA si JOHANNIS au fost arbitrate de Rareș Bogdan si Mădălina Puscalău, ambii aflati in solda lui Klaus.
  CONDAMNAREA COMUNISMULUI a fost initiata si apoi rostita – fara pic de jena – in Parlamentul Romaniei de catre un informator dovedit al Securitatii, numitul Petrov.
  Totul este manjit.

 2. Multa lume s-a intrebat, fara raspuns, dar a venit Ion Creanga si ne-a spus frumos „dece nu are ursul coada”. Mici cum eram, am ris caci ne-a placut sa ridem de mos Martin :P
  Dar am crescut. Ne-am acrit si nu mai credem in povesti de adormit copiii. Oare?Caci am aflat ca un partid politic a fost format de un fost securist si beizadeaua sa. Apoi dat la cheie altcuiva. Si? omul e de-al nostru vor unii sa ne convinga.
  Am sa spun si altceva, neplacut. Unii vor zice ca sint rautacios; problema lor.
  Iulian Vlad era invitat de Florian Coldea la parangheliile SRI. Paranghelii la care participa si Procurorul General apoi procuror sef DNA,.
  GDS l-a premiat pe Augustin Lazar.
  NB,
  despre dosarele Revolutiei si Mineriadelor , inchise in 2009 de Procurorul General de atunci, mai stiti ceva?
  „Boala” lunga, moarte sigura au aceste dosare. Si ne miram ca Securitatea e cu noi si printre oi :D

 3. Generația actualei puteri politice era adolescenta acum 30 de ani. Nu fac un titlu de laudă din faptul ca am împărțit 11 în 17 ani cu actualul premier desemnat.

  Vă pot confirma ca Ludovic Orban asculta Europa Liberă împreună cu toți studenții înfipți într-o oarecare unitate militară prin 1981-2.

  Europa Liberă a făcut mai mult ca un milion de tancuri sovietice.

  Guvernarea strâmbă din ultimii ani a îndepărtat România de grupul european. Plini de complexe de inferioritate au preferat să se balacareaeasca cu rușii, in loc să lupte pentru un loc decent între națiunile europene.

  Hemoragia emigrației este un fapt. 90% din cei plecați nu vor să mai știe sau influențeze cu nimic România. Este datoria celor rămași să își stabilească direcția, cu europenii sau cu rușii

 4. Asta că nu v-aţi interesat cu adevărat de soarta foştilor deţinuţi politici anticomunişti, catalogaţi în bloc drept legionari. Las de o parte faptul că este o discriminare gravă , de o ilegalitate strigătoare la cer – doar că nu are cine să strige – pentru că aşa cum nici comuniştii nu au fost condamnaţi în bloc pentru crimele făcute de regim, tot aşa nici legionarii nu ar trebui condamnaţi în bloc , ci individual pentru ilegalităţile săvârşite individual. Ca să nu mai vorbim că nu toţi au fost legionari, dar asta e o victorie a securităţii că şi azi e din acest pdv e la fel.
  Dar ca să nu intrăm în polemici incorecte din ştart (Institutul Wiesel veghează ), vă rog dle Moraru să analizaţi destinul L.221/2009 după ce a căsăpită de CCR şi ICCJ . Atât ! Şi eventual să publicaţi după aceea opinii..
  Chiar dacă îmi veţi şterge comentariul . făceţi dv- o analiză..
  În plus, trebuie spus că destinul constituţional şi legsl sl foştilor deţinuţi politici este hârtia de turnesol care arată starea democraţiei la noi, dar şi la alţii. La noi, ei sunt discriminaţi din 1990 de DL.118/90 şi nici vorbă să se rezolve ceva, timp în care revoluţionariloe din 89 li se tot ridică osanale, merite şi bani…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro