vineri, mai 7, 2021

Mesaj catre noul Ministru al Sanatatii

O opinie scrisa in 2012, anul cand s-au succedat cinci ministri la sanatate. La fel de actuala si astazi, pentru ca nimic nu s-a schimbat de atunci.

Stimate Domnule Ministru,

In primul rand va urez succes la venirea in turnul de control a sistemului sanitar, sistem cunoscut in ultima vreme sub denumirea de “devoratorul”, “rasnita” sau “malaxorul de ministri”, asta pentru ca sistemul a inghitit un ministru pe an (statistic vorbind), fie el politic sau tehnic, cu experienta sau nu, permanent sau interimar . Va place sau nu, personal veti valida statistica de mai sus, si asta pentru ca mandatul Dumneavoastra este doar de circa un an, pana la alegeri. Asa cum analistii au vazut deja in bila de cristal aveti in mod evident doua variante tactice de lucru, ambele defavorabile in scurtul parcurs al carierei Dumneavoastra la Ministerul Sanatatii: sa continuati si sa accelerati reforma sistemului sanitar deschizand inca doua-trei fronturi in zonele dureroase  (veti fi acuzat de succesor ca ati prapadit banii unde nu trebuia si ca i-ati transferat un dezastru) sau sa parcati reforma in conservare, facand ce se poate face cu o eventuala rectificare in octombrie plus un credit de angajament si un buget mai important in valoare absoluta pentru 2012 si neuitand a oferi cand vine momentul si unde este cazul cateva cadouri electorale (veti fi acuzat de succesor ca nu ati facut nimic in ultimul an si ca i-ati transferat un dezastru).

Oricum ar fi, trebuie fiti prevenit si pregatit ca pe biroul ministerial zace vraful de documente care descriu cu lux de amanunte problemele si multimea de solutii pentru reformarea sanatatii: nevoia modernizarii legislatiei, problemele de finantare incluzand noi resurse, administrarea si finantarea spitalelor, nemultumirea si exodul medicilor, independenta fata de Ministerul Sanatatii si modalitatea de administrarea a CNASS, SIUI-ul, pachetul bazal, cardul de sanatate, asigurarile private, interesele si lobby-ul industriei, medicamente inovative vs. generice, etc., etc., etc. A, si sa sa nu uit, coruptia, frauda, risipa.

Cred ca am omis in enumerarea de mai sus multe teme care au fost pe agenda predecesorilor Dumneavoastra. Dar nu despre asta este vorba in demersul meu catre Dumneavoastra. Mai jos imi permit sa enumar o serie de solutii de strategie sau de crestere a veniturilor si scadere a cheltuielilor care au fost mai putin sau deloc discutate la nivel public, un fel de “thinking outside the box”, care ar putea sa ajute la unele decizii pe care le veti lua. Astfel, puteti avea in vedere si urmatoarele:

Crearea unei Comisii Nationale de Reforma

Creati-va o comisie de guvernare a reformei formata din minti pragmatice, nepervertite de analize de televizor, declaratii tragice si nevoi urgente. O comisie formata de specialisti tehnici care sa va elaboreze o foaie de drum a reformei, cu tot ceea ce asta inseamna.

Contributii diferentiate la FNUASS

Contributia unforma a angajatului desi echitabila este evident ineficienta, de fapt  nemultumitoare pentru cei care vor sa investeasca mai multi bani prin sistemul public in propria sanatate. O solutie ar fi s-o diferentiati optional, dand la schimb un sistem de carduri diferentiate (argint, aur, platina) care sa acceseze pachete de servicii diferentiate. Dupa modelul “frequent flyer” din transporturile aeriene, de exemplu.

Privatizarea spitalelor prin metoda MEBO

Oricum extrem de multe spitale sunt “privatizate”, cred ca stiti la ce ma refer. Vindeti-le angajatilor asa cum sunt, chiar si pentru un leu daca au datorii, si lasiti-i sa le administreze singuri. Va veti mira cum noii proprietari vor sti sa isi gestioneze eficient noua proprietate iar sistemul sanitar va scapa de o mare bataie de cap, de data asta fara victime colaterale.

“Supra-programul” national de oncologie

Europa si mapamondul se confrunta cu cresterea nevoilor in oncologie, cu atat mai mult cu cat cancerul poate fi depistat din ce in ce mai precoce si este din ce in ce mai tratabil; se estimeaza ca nevoile de servicii medicale vor creste cu 35% pana in 2015 pe segmentul oncologie, si asta doar in UE. De aceea, o solutie ar fi sa scoateti oncologia din practica pachetului comun al administrarii programelor nationale si sa alocati absolut tot ceea este necesar pentru a se incepe obtinerea unor rezultate masurabile.

Medicamentele

Aici nu sunt pe departe la fel de bun cat sunt cei care apar la televizor si isi dau cu parerea despre gama variata de solutii originale sau importate care pot fi aplicate pentru “aprovizionarea cu medicamente a populatiei”. Nici nu am sa vorbesc despre teme indelung analizate si despre solutiile vehiculate in zona arieratelor create de industrie, a listelor generoase de compensare, a rolului medicamentului inovativ si a celui generic, a cauzei disparitiei medicamentelor, a claw-back-ului , a “concubinajului” dintre companiile farmaceutice si medici, etc. Dar, daca doriti sa aflati si solutii neabordate la problemele legate de “aprovizionarea cu medicamente a populatiei” va stau la dispozitie sa discutam despre nevoia de strategie nationala a medicamentului (ca sa nu mai avem “cazul Cantacuzino”), despre campaniile guvernamentale de educatie pro-generice (ca sa nu mai fim victimele manipularii practicate de interese comerciale), despre incentivul generic (in asa fel incat medicul sa fie incurajat sa prescrie medicamentul generic), despre sisteme de marje fixe (in asa fel incat farmacia sa fie incurajata sa elibereze medicamentul generic), despre modalitati de atragere a investitiilor in industrie (si modul in care o fac eficient China, India, Rusia, Turcia, unde se concentreaza noile platforme tehnologice din domeniu)

Vor fi multe nopti nedormite in mandatul Dumneavoastra la Ministerul Sanatatii, dupa ce va veti aseza in fotoliul ministerial, asa ca sincer, inca o data va urez succes.

Cu respect,

Dragos Damian

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Eu nu inteleg de ce tot incercam sa „reinventam roata”, de ce nu copiem pur si simplu un sistem de sanatate european performant, de exemplu cel din Germania? Pe principiul „suntem mandri ca suntem romani” si „trebuie avut in vedere specificul national” am facut si o „democratie originala” iar rezultatele se vad, dupa 27 de ani de „tranzitie”: suntem pe ultimele locuri in Europa la toate capitolele care conteaza (economie, sanatate, invatamant).

  De ce sistemul de sanatate din Germania?

  Eurobarometru, 2014:

  Cand li s-a cerut SA COMPARE calitetea serviciilor medicale din propria tara cu cea din alte state europene, in medie 34% dintre europeni au raspuns ca aceasta este mai buna in tara lor. Cel mai mare procent al cetatenilor carea au avut aceasta parere a fost in urmatoarele tari:

  1. Belgia – 67%
  2. GERMANIA – 61%
  3. Austria – 60%
  4. Olanda 55%
  5. Franta – 54%
  6. Finlanda – 54%
  7. Danemarca – 46%
  8. Spania – 44%
  9. Luxemburg – 41%
  10. Suedia – 37%
  11. Marea Britanie – 36%

  Tarile care au avut cea mai mare crestere a increderii in calitatea serviciilor medicale din propria tara au fost GERMANIA si Lituania, amandoua cu 8%, in timp ce tarile cu cel mai mare declin al increderii au fost Suedia, cu 6% scadere, si Slovacia, cu 7% scadere (in Marea Britanie, scaderea a fost de 2% in comparatie cu anul 2009).

  71% dintre cetatenii Uniunii Europene apreciaza ca, in general, calitatea serviciilor medicale este buna, totusi nivelul satisfactiei variaza dramatic printre cele 28 de tari membre, de la 97% in Belgia la doar 25% in Romania.

  http://tinyurl.com/okbxqen

 2. in ce priveste metoda MEBO sau alta similara, sunt curios daca exista vreun exemplu anterior de succes, fie el si minimal
  eu unul am fost angajat pe la astfel de societati comerciale, cu capitalul faramitat, in care, in conditii de concurenta, managementul nu avea nici o rezerva sa vaneze contracte in pierdere, nici macar sub amenintarea falimentului iminent, distorsionand totodata si concurenta loiala pe piata, atata timp cat balanta propriului buzunar era pozitiva, iar pe termen scurt actionarii-salariati se multumeau cu iluzia mentinerii sau chiar cresterii cifrei de afaceri

 3. Nu sunt de acord cu solutia privatizarii spitalelor catre angajati.
  Le vor duce in faliment in scurt timp.

  Sunt atatea exemple concrete in ramurile industriale, unde societati socialiste au fost transferate catre angajati. Rezultatul este ca angajatii au inchis sectiile de productie si au inchiriat spatiile libere catre terti. Pentru ei venitul din chirie este suficient si nu au niciun gand de dezvoltare a afacerii in domeniul industrial in care ar fi trebuit sa activeze.
  Si chiar daca ar intelege suficient management incat sa isi doreasca sa investeasca in spital nu ar avea suficienta credibilitate incat sa obtina credite bancare.

  Trebuie gasita alta formula.

 4. Excelente sugestii, as mai adauga una: luarea la puricat a celor care se ocupa de registrele regionale de cancer. Sunt ca si inexistente desi au trecut noua ani de la infiintarea lor. Oare cine nu e interesat de obtinerea unui instrument de evaluare obiectiva a eficientei politicilor publice in cancer? In mod sigur nu companiile farma si medicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damian
Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro