sâmbătă, octombrie 16, 2021

O poveste tristă cu liberali. Despre nereprezentare și subrepezentare în RECONSTRUCTIA DREPTEI AZI

Am fost liberal… adică vreau să spun că am fost PNL-list, căci liberal încă sunt, spre deosebire de impostorii care au acaparat astăzi acest mare partid istoric. Ani la rândul mi-am spus că, după ce voi fi muncit și dezvoltat profesional suficient, o să mă întorc în PNL. Ani la rândul a trebuit să stau și să văd cum, cu fiecare nouă decizie pe care o ia conducerea acestui partid, se îndepărtează de mine și de principiile care m-au făcut în anul trei de facultate, în 1998, să-i devin membru.

Am intrat în PNL după lecturile obligatorii asupra tuturor curentelor și doctrinelor politice majore la care mă obligau profesorii de la științe politiice – SNSPA. Realizam atunci că citeam pe nerăsuflate toate cărţile liberalilor clasici și moderni în timp ce socialiştii, comuniștii, corporatiștii, anarhiștii, creștin-democrații, etc. mă indignau, plictiseau sau îmi insultau inteligența. Eminentul profesor Nicolae Frigioiu mă alinta (sau ironiza?) cu expresia “domnul Ciucu, marele îndrăgostit de liberalism”. Apăruse Institutul de Studii Liberale iar Thomas Kleininger făcea o treabă extraoridară cu ajutorul unor tineri politologi cum era și Cristian Preda: colocviile, dezbaterile, aparițiile editoriale se țineau lanț. Pe partea politică, Valeriu Stoica își pusese în cap reunificarea liberală, o acțiune politică pe care avea să o reușească. Erau vremuri romantice pentru liberalismul postcomunist și mă simțeam bine în pielea de memru de partid, al acelui partid. Crema intelectualității era acolo sau gravita pe acolo, seniiorii la care mă uitam cu admirație erau acolo (deși mai târziu aveam să fiu profund dezamăgit de un alde Dan Amedeo Lăzăescu și alții). PNL-ul era opțiunea naturală, logică și afectivă ce se potrivea cel mai bine firii mele activiste, implicate social.

Bine, erau anii ’90, și probabil că un tânăr student, dornic de schimbare și de o țară ca în Occident, nu avea multe alternative. Identitatea politică de astăzi o datorez mitingurilor Convenției Democrate de până în 1996.

Scriu cu nostalgie aceste rânduri, acum când nu văd niciun drum care să mă poată readuce spre PNL. Spuneam că partidul acesta, cu fiecare decizie pe care a luat-o, m-a îndepărtat. Au fost multe, nu le mai țin minte pe toate, le voi enumera doar pe acelea care m-au impresionat mai mult și sunt percepții pur subiective.

–          Și-a îndepărtat doi foști președinți, dintre care unul, căruia mulți liberali îi datorau enorm, a realizat unificarea liberală; Celălalt abea ce făcuse posibilă căștigarea alegreilor de către Alianța DA în 2004.

–          A guvernat ca un partid de stânga tipic, susținut de PSD în Parlament, de dragul puterii fiind permanent la cheremul foștilor comuniști. Rezultatul: după ce a preluat țara cu creștere economică demnă de tigrii asiatici, a lăsat-o cu un deficit bugetar de cca. 5 procente, fix în prag de anunațată recesiune economică;

–          A guvernat cu marionete, nulități profesionale de genul Chiuariu, Adomniței, David (eu l-am cunoscut de Troacă) și n-a performat. (Nici PDL-ul nu a fost cu alde Udrea și Igaș mai breaz, dar eu aveam așteptări de la PNL).

–          A făcut alianță cu partidul lui Dan Voiculescu, un fost securist dovedit, reprezentant direct al celor care au distrus PNL-ul interbelic, i-au băgat pe liberali în pușcării și au confiscat libertatea pentru 50 de ani. USL = PSD + (PNL-PC). Între PNL și PC e o cratimă, denumirea lor ca-n siglă, nu semnul minus.

–          S-a aliat cu partidul foștilor comuniști, formând USL-ul, lăsându-i pe lupii tineri de factură socialistă (PD-ul) să ocupe zona de dreapta după ce, mulți care nu au mai suportat comportamentul politic aberant al PNL, au format la PLD și au fost absorbiți în PDL-ul rebotezat, care, cu ajutorul lor, și-a luat galoane liberale.

–          A făcut o opoziție stupidă, nefundamentată altfel decât demagogic, la reformele de dreapta încercate de PDL: reevaluarea asistaților sociali, blocarea posturilor la stat, legea educației naționale (insuficeint de dreapta, dar infinit mai bună), clasificarea universităților, legea unică a salarizării, reforma sănătății (ce a umplut paharul antireformiștilor), reforma din justiție pentru care ne laudă UE și altele. Singurul său program politic a fost Jos Băsescu! Și asta fără să ne spună exact de ce.

–          Prin acțiunea sa politică de azi distruge statul de drept și ne face să arătăm în Uniunea Europeană ca o țară instabilă, de neîncredere, făcându-i pe occidentali să le pară efectiv rău că ne-au luat în clubul lor.

Cum să mai fii în PNL astăzi, când și fiul lui Alexandru Paleologul se bate pentru dreaptă nu în partidul tatălui său ci într-un alt partid? Când Cristian Preda, care poatea da lecții de oricărui membru PNL, fără excepție, este vicepreședinte PDL? Când doi din foștii președinți ai național-liberalilor sunt în PDL? Și după ce profesorul Vladimir Tismăneanu și-a returnat premiul “I. C. Brătianu” primit de la liberali după ce aceștia au “decis sa fraternizeze cu formațiuni care au boicotat decomunizarea țării”.

Azi nu se mai vorbește de reunificarea liberală ci de unificarea dreptei. Evident, fără PNL, ei s-au amalgamat cu stânga. Unificarea dreptei este o acțiune politică pe care și eu o urmăresc cu interes. Singura mâhnire pe care o am este că liberalii (foștii PNL-iști) mi se par subreprezentați. Un PDL (creștin-democrat și în PPE) + Noua Republică (cu un Mihai Neamțu orientat serios către creștin-democrație) + o structură civică – Fundația Creștin-Democrată, + PNŢ – Creștin Democrat mi se par prea mult în comparație cu dreapta liberală. Lăsați-mă măcar să-l număr pe M. R. Ungureanu și a sa Inițiativă Civică de Centru Dreapta la liberali. Dar oricum mă simt subreprezentat. Dar măcar nu mă mai simt nerepezentat așa cum mi s-a întâmplat cu PNL-ul.

P.S. Gândurile de mai sus mi-au fost inspirate de Adrian Papahagi care întoarce cuțitul în rană, astfel: “Nu acord în schimb nici o șansă de revenire la normalitate liberalilor vânduți lui Felix. PNL-ul lui Antonescu este un cadavru galvanizat de ură, care își consumă ultimele spasme. Au rămas în PNL doar urmașii lui Guță Tătărescu – cei ai Brătienilor au părăsit de mult acest coșciug.”

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Te inseli. Nu poti fi si liberal si fan Basescu. Nu spun ca PNL e liberal, dar voi sigur nu sinteti. De exemplu, prin lecturile obligatorii ai gasit si publicarea in presa a discutiilor private ale tuturor inamicilor politici? Asta asa, ca un mic inceput.

  • EX -ule vad ca nu te-ai tgrezit si nu vezi ca nu mai axista PNL sub acest Antonescu.Poate te mai gandesti,daca nu mai bine taci si cugeta in nestiinta ta.

  • poate fi PNL de dreapta/centru-dreapta? daca da, afilierea la ALDE e gresita caci ALDE e de centru-stanga! avem un conflict ideologic IN AFARA ROMANIEI ! Daca se reafirma ideologia de dreapta nu cumva locul lor este mai curand in PPE? PS. mie nu mi se par de dreapta: A. amnistierea functionarilor care au incasat spor de antena (decizia Curtii de Conturi) B. amnistierea pensionarilor militari care au incasat pensii mai mari decat recalcularea C. amnistierea falsilor pensionati medicali care trebuiau sa returneze sumele incasate pe nedrept

  • ..dar poti fi liberal si fan Iliescu? Apropo, am facut curatenie la sediul PNL Bucuresti dupa mineriada aia mare…. Daca as fi stiut….

 2. Crin, Norica, Voicu, Fenechiu, Vosganian au reusit sa radicalizeze obsesiv PNL.
  Nu e de mirare ca oamenii cinstiti precum Adriana Saftoiu au plecat din acest partid.

  Aliatii Iliescu si Ponta au alaturi de Crin & Co obiectivul comun de a nu include in cvorum votul romanilor din diaspora … Este posibila o degradare mai mare? Ce a ajuns PNL?

 3. Eu nu ma simt reprezentat de pnl… inca. Cu siguranta o m-as simti reprezentat de pnl dupa ce ar distruge pdl 9pdlistii sunt o adunatura de securisti wannabe…). Ungureanu e cel mai bun exemplu, la scoala ii admira afoarte mult pe securisti, pentru asta se vede treaba ca dupa 20 de ani a si fost rasplatit.

  Desigur, va spune ca el nu vroia sa fie securist, el era doar premiant, dar va imaginati ce fel de premiant puteai fi intr-o scoala care citez „produce tampiti” :)

  • Dle, ai fost coleg de scoala cu MRU? De unde stii ca „la scoala ii admira foarte mult pe securisti”? Nu as crede – ai fi stiut ca pe vremea aceea scoala romaneasca nu „scotea timpiti”. Cred ca matale ai trecut prin scoala… mai de curind.

 4. SPER ca macar MRU cu ICCD sa fie liberali. Ca de dreapta conservatoare (sociala, nu economica) ma pot lipsi.
  Stim ceva despre orientarea politica a lui MRU si ICCD inafara de orientarea economica?

 5. Nu ca zic, da’vreau sa spun:

  Cu voia Dumneavoastra, adaug la lista si marsavia „Parteneriat pentru Timişoara” ,1 Decembrie 2009, semnat de PNL -prin crin antonescu- si PSD, in OPERA Timisoara, loc sacru pentru Romani.

  Nu se poate spune despre liberali prosti da’multi! De ceva vreme, numai prostii se aud/vad.
  Din toamna/septembrie – liberalii cei multi – se vor auzi/vedea in proiectul MRU.

  poanta si antenescu sunt terminati politic pentru liberali!

 6. Domnule Ciucu, nu ma pricep la doctrine, dar din ’90 mi-am inchipuit PNL-ul ca fiind apropiat clasei de mijloc (mici intreprinzatori, meserii liberale) si i-am votat ca atare.
  Revelatia am avut-o in momentul celebrului biletel, cand practic s-a produs fractura in alianta DA, Monica Macovei a fost declarata proscrisa si a inceput nebunia in politica romaneasca. Atunci am realizat ca era un partid menit a apara doar marii bogatasi ai tarii cu idei de dreapta. Imi pare si azi ca nu m-am inselat.
  Iar sotul meu imi spune mereu cu amaraciune de cate ori vorbim despre politica: „De ce sunt obligat eu mereu sa votez cu PDL?” Iar eu adaug: mai exista oare liberali pro-europeni si care sa sprijine justitia?

  • Cred totusi ca va inselati. Nu prea exista legatura intre „dreapta” si „a apara doar marii bogatasi ai tarii cu idei de dreapta” In primul rind, „marii bogatasi” (romani) nu au ideologie, nici principii. Sunt, daca vreti, transpartinici. Al doilea, nu doar liberalii apara „marii bogatasi”, o fac si „socialistii”, ba chiar si „democratii”. Vorbim, in acest moment, de niste partide mafiote, intr-o economie de cumetrie. Si, in sfirsit, liberalii NU SUNT DE DREAPTA!
   Nu uintimplator a aparut termenul de „neo-liberalism” – cu o conotatie de „radical de dreapta”. Asta e pentur ca „liberalismul” este, de o buna bucata de vreme, cit se poate de centru-STINGA! Acest lucru este cit se poate de evident in Canada, unde partidulLiberal este extremd e asemanator partidului Democrat american – si nicidecum cel Republican! A fost nevoie sa se reformeze partidul Conservator (acum se numeste Reform) pentur a se vedea acest lucru. Daca nu ar exisa si partidul de „stinga” New Democrats, PLC ar fi singurul partid de centru-stinga pe esichierul politic canadian. De aceea, sa nu ne miram prea mult de aplecarea vizibila spre stinga a PNL. Nu numai masurile – dar chiar faptul ca dna Campeanu, ministrul Muncii, este liberala este o dovada!

 7. Un individ (oricare individ) se poate declara ce vrea, dar este …ce este.
  Te poti declara „stelist” cat vrei dar nu poti depasi cu asta, „forma” si nu „fondul” pentru ca
  singurul „stelist” ( ca forma si ca fond) e proprietarul clubului.
  „Proprietatea” este in aceeasi masura „proprietate” si cand apartine unor „asociati”.
  Abia atunci (dar nu in mod obligatoriu ( poti investi bani in Steaua dar fii sufleteste legat de ..
  Dinamo (spre ex).

  Daca intr-un vagon de metro (sau intr-un autobuz de naveta) punem fiecarui scaun cate o
  eticheta, alternand intre ele denumiri precum : „liberal”, „democrat”, „monarhist”, „comunist”,
  socialist”, „social-democrat” etc nu va insemna cu nimic ca cel ce si-a prins loc`pe vreunul
  concorda in mod automat cu ceea ce il declara eticheta scaunului.
  Nu e suficient sa vrei sa fii liberal, ca sa si fii. Nu e suficient sa declari ca esti, si sa si fie
  adevarat. Faptele tale sunt cele care te fac, una sau alta si nu vorbele.

  Daca luand viata in joaca, ne putem permite sa fim „suporteri” (in fapt, chibiti) a ceva care
  de fapt nu ne apartine cu nimic, in Viata serioasa e o alta poveste.
  Libertatea de optiune, libertatea de opinie, libertatea de decizie, libertatea (in toata
  splendoarea acestui concept) iti permite sa spui ce vrei, tu insa, in spiritul acelui
  „libertatea pe care o ai este libertatea de a nu incalca libertatea nimanui”, trebuie sa te obligi
  sa te identifici.
  Cui? Tie. Tie insuti. Este cea mai „cu adevarat eficienta” actiune a ta. …….samd

  PS. Etichetele pe care si le-au lipit in frunte, incercand sa ocupe locuri „cat mai in fatza”,
  imediat dupa scaparea din cusca zoo, actorii „”balului mascat” romanesc, nu sunt cu
  nimic relevante.
  Pe multe scrie „mere” si cand ajungi acasa, desfaci punga si gusti din ele vezi ca sunt „pere”
  Sunt etichete care „vand” si etichete care „vand mai putin bine” iar altele care te lasa cu
  marfa in raft. Este …o problema de marketing.

  Politica romaneasca isi urmeaza cursul de „distilare” ( asemanator cu cea a petrolului).
  Va dura mult „limpezirea” pentru ca 50 de ani de „tulburare voita a apei) a creat unora
  reflexul (pavlov) ca „apa tulbure” este cadrul natural cel mai propice vietii lor.

  Pe piata (politica, evident) romaneasca nu avem inca „asezate” curentele politice.
  Eu sunt de optiune politica PD ( si apoi, L).
  Dupa parerea mea sintagma de „democrat” nu ar trebui sa si-o puna nici un partid din
  lume, pentru ca „democratia” ( ca, spre exemplu „comunismul”, „monarhismul”,
  „feudalismul”, sclavagismul”
  nu sunt „curente politice” ci „stari sociale”.
  In cadrul fiecareia dintre aceste stari, pot fi prezentef oricare din curentele politice.
  O societate democrata nu exista ( si niici nu se va ajunge la performanta de a exista)
  ci doar „democratica ( adica tanjind spre maximumul omenesc posibil.
  Este ca la saritura in inaltime. Nimeni nu ne opreste sa sarim mai sus. Recordurile vor
  fi mereu (mereu?) depasite. O limita insa ( umana) nu are cum sa nu existe.
  Nu cred ca prin fortele lui naturale omul va sari 5 metri in inaltime, dar asta nu pentru
  ca ne opreste cineva ci, pentru ca suntem, totusi, limitati.

  Partea noastra cea mai proasta este ca nu ne cunoastem ( si nu ne admitem) limitele.
  Decat atunci cand esti intr-adevar … democrat.

  • Si in politica este ca si in muzica.
   Te poti declara ce vrei, dar daca esti orice altceva decat ascultator de muzica simfonica,
   nu rezisti in sala cum n-a rezistat frunzaverde sau placinta in ceea ce nu erau.

   PS. PDL, este partidul cu tendinta cea mai puternica spre democratie.
   De-abia cand va ajunge suficient de puternic incat sciziunea sa sa dea ca rezultat doua
   parti ( oricare din ele mai mare decat o a treia forta, abia de atunci incolo se va putea
   vorbi despre doua curente politice democratic calificate, de un fel de Madrid si Barcelona
   pentru fotbal.

   Dar, pana atunci, mai batem goanga in miutza noastra de pe maidan.

   • si cum e cu trecerea de la socialisti la conservatori peste noapte si cu berceanu- metorex,branza -deratizare metrou,videanu- marmura-borduri- hidroelectrica casuneanu -basescu,etc…si inca cati mai sunt…olteanu,pnalti -energie ieftina, de astia uitasem…?

 8. Am fost si eu stupefiat cand ministrul liberal al muncii, (oare ce cauta un liberal la minsterul muncii cand este in coalitie cu PSD?) dna Campeanu declara, nici mai mult nici mai putin, ca Codul muncii trebuie amendat in favoarea muncitorilor care sunt insuficient protejati? Ce este liberal in asta? Ce este liberal in opozitia lui Hasoti cu privire la analiza ADN a Basarabilor? Ce este liberal in incercarea lui Crin Antonescu de a se alia cu Biserca Ortodoxa Romana? Marirea pensiilor si salariilor bugetarilor sunt masuri liberale?

 9. O interventie mai mult decat binevenita.
  Nimic din ceea ce a fost si s-a vrut PNL nu se mai regaseste in intreprinderea de azi cu acelasi nume.
  Felicitari.

 10. Imi joaca oare memoria feste, sau asocierea PNL cu PSD s-a produs cu cativa ani dupa parasirea partidului de catre cei asociati in gruparea Stoica – Stolojan (PLD) ? Daca asa stau lucrurile, al cincilea paragraf cu cratima ar trebui reformulat, pentru a evita perceperea eronata a ideii. De altfel, gurile rele spun ca formarea USL este tocmai rezultatul refuzului lui base de a-l nominaliza pe K. Johanis in functia de premier, desi era sustinut de o larga majoritate si, cu certitudine, ar fi organizat in conditii impecabile de corectitudine scrutinul din 2009. Incurcate sunt caile politichiei dambovitene…

 11. Contabilul Securităţii a trecut de la PNL la PD. Şi le-a oferit ălora pe tavă, „L” ul din coadă. Mare tragedie pentru liberali, ce să spun, au rămas destui să ţină sus steagul Băieţilor. E la fel de liberal aici cât a fost şi în partea cealaltă. Aşa. Ca să nu uit. Şi Paleologu The Older parcă a ciripit pe la aceeaşi nobilă instituţie. Cinste lui că şi-a pus cenuşa de rigoare în cap imediat după 90. Nu a aşteptat, precum liberala Muscă, să vie CNSAS-ul şi să-i dea verdict.
  Doo observaţii la un articol cu ale cărui idei, în principiu, sunt de acord. Chiar dacă sunt însăilate într-o formă profund viciată. Şi când spun viciată mă refer la faptul că aţi fi putut prezenta dezertarea lui contabilu’ valutist cu ochi albaştri dacă ar fi fost vorba de vreun purtător al numelui de Brătianu, sau de vreun urmaş al lui Toma Arnăuţoiu, vreun duşman ireconciliabil al comuniştilor.

 12. in pnl sunt campeanu,quintus, tariceanu si chiar si d-na saftoiu demisionara din parlament. ptr ca la pnl vocile care nu sunt de acord cu seful de partid nu sunt eliminate.
  cand antonescu se opunea pe fata lui tariceanu prin 2007-2008 nu a fost data afara si a ajuns presedintele partidului.
  cand basescu a vrut sa destructureze pnl, aripa de oportunisti: stolojan,stoica, boureanu,flutur,pinalti si alti mari abonati la ctr cu statul, de la servicii juridice pana la energie hidro ieftina, au emigrat de la pnl la pd. si le-au facut un mare bine ca i-au lasat mai curati.
  nu vad niciun fost ministru liberal macar anchetat ptr fapte de natura penala. nu vad niciun mare sef pnl trimis in justitie. doar patriciu a fost reevaluat precum oprea si acum nu mai e vehiculat alaturi de voiculescu. ca doar la adevarul , gregoire ecrivan face spume la gura impotriva pnl…si totusi dl patriciu e membru pnl.
  singurul fost presedinte de partid din pd e boc…si nici nu mai trebuie sa comentez.

  • Relu Fenechiu, ring any bell? Afacerea Transformatorul; cumparat transformatoare furate de tigani de la transelectrica, vindut inapoi la transelectrica de vreo 10 ori mai scump…. Curat Prin noi insine….

 13. Marea eroare politica a Partidului Liberal a fost crearea ADA. Au castigat alegerile dar pretul platit a fost imens. Prin aceea alianta a castigat doar PD-ul. Dintr-un minuscul partid socialist (urmas de drept al monstruozitatii nascute la revolutie, adica FSN), care si-ar fi incheiat misiunea istorica in 2004, prin disparitia de pe scena politica, ne-am trezit cu nasterea unui alt monstru politic, acum de dreapta cica (si Mussolini a fost socialist, redactor sef la Avanti, si a creat partidul fascist). Parerea mea fara echivoc este ca datorita PNL-ului ADA a castigat alegerile iar Basescu a ajuns presedinte. Nu sunt de acord nici cu alianta actuala dintre Partidul Liberal si PSD (tot o feseneala, macar astia au ramas ceea ce sunt, socialisti, deci sti cu cine stai de vorba), dar cateodata scopul scuza mijloacele. In 2005 Basescu (canalia perfecta, cum bine la caracterizat Octavian Paler) a declarat razboi PNL-ului spunand ca il va distruge. Acum e care pe care. Daca se reuseste eliminarea PD-ului si a lui Basescu ar fi extraordinar. Sper ca in toamna romanii sa arunce gunoiul asta fesenist la cos.
  Asa sa ne ajute DUMNEZEU.

 14. Tot din amintirile unui tanar liberal. In anul IV de facultate, anul 1990, dupa cursuri imi petreceam timpul intre Piata Universitatii, GDS si sediul PNL. Tin minte ca atunci ii priveam cu mare admiratie venind alaturi, la sediul PNL, pe Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu. Barbati cu staif si prestanta, costume si genti diplomat, de mare viitor.
  Peste ani, eu avocat de afaceri, sotul meu antreprenor de succes, contributori net la buget, ne-am gandit ca este cazul sa punem umarul la constructia liberalismului in Dolj. Am facut cerere de adeziune la organizatie. Nu ne-au primit. Bine ne-au facut.
  Acum doi ani TVR 1 a difuzat imagini de arhiva din primele sedinte ale CFSN -ului. Ion Iliescu vorbea unei adunari restranse despre cum sa preia puterea si cum sa opreasca ascensiunea partidelor istorice PNL si PNTCD si a liderilor care vin de-afara sa dea lectii. Printre auditorii lui Iliescu – Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu.
  Asa s-a scris istoria.

 15. Marele reunificator al liberalilor:

  1968 – 1972 : Secretar al organizației UTC la Liceul Gheorghe Lazăr – 1972 – 1976: activist într-o brigadă de propagandă juridică în organizațiile UTC din cadrul Întreprinderii „Grivița Roșie” – 1972 – 1976: activist într-o brigadă de propagandă electorală în asociațiile studenților comuniști din Centrul Universitar București – Din aprilie 1974: membru PCR – 1974 – 1976: membru în comisia politico-ideologică de pe lîngă consiliul Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar București – 1974 – 1976: coordonator și îndrumător al muncii politico-ideologice din institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, Institutul de arte plastice ”Nicolae Grigorescu” și Institutul de educație Fizică și Sport București. – 1980-1981: Secretar al organizației UTC din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 București – 1980 – 1981: propagandist la nivelul Comitetului UTC al Sectorului 5 – 1980 – 1981: prezintă lunar informări politice în cadrul adunărilor generale ale organizației de bază PCR. – 1981-1985: Secretar al organizației de bază PCR din Judecătoria Sectorului 5. – 1981 – 1985: lector la cabinetul politico – ideologic de pe lîngă Comitetul de partid al Sectorului 5 – iunie 1985: absolvent al Universității politice de conducere (cu media 10) – 1985 – 1986: organizator al grupei sindicale din cadrul secției civile a Tribunalului București – 1985 – 1986: curs special de pregătire la Cabinetul politico ideologic de pe lîngă Comitetul de partid al Sectorului 4 București – Decorat cu medalia „A 40-a aniversare a zilei de 23 August 1944” pentru activitatea profesională și obștească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.