duminică, decembrie 3, 2023

O relaţie bună cu China comunistă nu exclude deschiderea economică spre Taiwan

Nu vreau să-i tulbur domnului premier Victor Ponta vizita în Republica Populară Chineză. Sunt convins că va fi un succes. Mediatic. Totuşi, în aceste momente diplomatice sensibile, nu mă pot abţine să nu mă întreb de ce România este una din puţinele ţări europene care nu permite deschiderea unei reprezentanţe economice şi culturale a Taipei-ului şi, la rândul ei, nu deschide un oficiu economic în această „entitate economică şi comercială” („economic and commercial entity” – termenul oficial folosit de către Serviciul de Acţiune Externă al Uniunii Europene pentru regimul de la Taipei).

Fapte: dintre fostele state comuniste din Europa de Est, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Letonia au acest tip de relaţii diplomatico-economice cu Taiwanul. Aceste aşa-numite „Oficii economice şi culturale” (de exemplu: „Taipei Economic and Cultural Office, Prague, Czech Republic” sau “Taipei Mission in the Republic of Latvia”) sunt nişte ambasade neoficiale, întrucât se bucură de privilegii diplomatice, angajaţii lor au imunitate, iar clădirea oficiului are statut de extra-teritorialitate. Am fost surprins să văd că nu doar Uniunea Europeană are acest tip de relaţii cu Taiwanul, dar chiar şi Rusia – da, Rusia! – are la Taipei un aşa-numit “Representative Office in Taipei for the Moscow-Taipei Coordination Commission on Economic and Cultural Cooperation”.

Sigur, se poate discuta politic despre legăturile dintre PSD şi Victor Ponta  personal cu China comunistă. Este însă un teritoriu deja explorat şi vreau să am o altă abordare, economică, cu menţiunea că statisticile sunt relativ puţine. Pe scurt, sunt tentat să afirm că decizia politică de a ignora Taiwanul, din teama că vom supăra Beijingul, ne face să pierdem din punct de vedere economic. În 2012, din totalul exporturilor UE-27 către Taiwan, România şi Bulgaria împărţeau, împreună!, nişte firimituri: 0,42% (undeva sub 100 de milioane de euro). Mai mult, datele Biroului de Comerţ al Taiwanului arată că, din 2004 în 2012, aceste exporturi au scăzut. În schimb, ţările este-europene care au deschis legăturile diplomatice semi-oficiale cu Taiwanul au cunoscut o creştere explozivă a comerţului: 299% cu Letonia (2012 faţă de 2004), 210% cu Slovacia şi 180% cu Cehia!

Aş avea o singură menţiune: da, recunosc, China este un colos în ascensiune şi trebuie privit ca atare, dioncolo de opţiunile politice. Însă România trebuie să aibă relaţii economice “reciproc avantajoase”, nu să favorizeze companiile din această ţară, fără să respecte regulile din UE. Am văzut cu oarecare îngrijorare – şi este păcat că presa a ignorat informaţia – opinia preşedintelui Consiliului Concurenţei despre posibilul ajutor de stat către viitorii investitori de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi de la hidrocentrala de la Tarniţa. Din câte înţeleg, aceşti investitori ar putea fi din R.P.Chineză şi repet: regulile europene în materie de transparenţă, licitaţii şi ajutor de stat sunt bune şi nu trebuie încălcate de dragul unei legături politice privilegiate cu Beijingul!

Nu vreau să mai insist, ştim cu toţii forţa economiei taiwaneze: telefoanele HTC, computerele Asus şi Acer, routere wi-fi D-Link, iar toţi cei care aveţi un Kindle, un iPad sau un iPhone trebuie să ştiţi că probabil a fost fabricat de Foxconn, o companie cu sediul în New Taipei. România trebuie să depăşească barierele ideologice şi prejudecăţile apărute în regimul comunist, să gestioneze relaţia cu R.P.Chineză profesionist şi fără teamă şi să ofere oamenilor de afaceri din ţara noastră toate oportunităţile, prin promovarea undei deschideri către Taiwan, exact la nivelul Uniunii Europene, nimic în plus, nimic în minus.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cred ca intrebarea este retorica:
  ” Totuşi, în aceste momente diplomatice sensibile, nu mă pot abţine să nu mă întreb de ce România este una din puţinele ţări europene care nu permite deschiderea unei reprezentanţe economice şi culturale a Taipei-ului „.
  Intrebarea este indreptatita, dar doar pentru cine nu stie/vede ce pretini sintem cu popolul frate chinez :P Obiceiurile „stramosesti” (de la cizmar incoace), nu s-au perimat.
  Dovada ca daca nu il avem pe Ernesto Che Guevara, il avem pe Victor Fa Ponta.

 2. Felicitari pentru articol dl. Mioc. Se simte o alta anvergura a informatiei si a abordarii. Daca asa cum spuneti aveam asteptari marturisec ca acum asteptarile sint pe masa. Sa vedem cine le ridica.

 3. Pentru simplul fapt că Ponta nu este Mioc.M_aş bucura nespus dacă nu v-aţi face că nu ştiţi că Germania,Franţa şi alte democraţii occidentale derulează proiecte de milioane cu China.La critică se pricepe toată lumea.Nu ştiu de ce România are interzis la miliardele Chinei.Văspun eu;chinezii sunt foarte cinstiţi şi nu pun botul la hoţii:Asta doare1

  • Impresia mea este că proiectele derulate (de Germania, cel puțin) sunt exact invers: nemții construiesc, iar chinezii plătesc. N-am auzit să construiască chinezii nici autostrăzi și nici căi ferate de mare viteză în Germania.

   Baloanele colorate pe care le tot înalță Ponta nu prea par din aceeași categorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro