marți, decembrie 5, 2023

O replică pentru doamna Alina Mungiu- Pippidi

Oricât de violentă stilistic, polemica intelectuală este unul dintre elementele fără de care o societate liberă nu poate fi imaginată. Există, însă, o graniţă invizibilă care nu poate fi depăşită: este linia care separă dreptul la opinie de  punerea în circulaţie a unei informaţii false, cu intenţia de a afecta dreptul la imagine al persoanei.

Doamna Alina Mungiu – Pippidi a trecut această graniţă,  postând pe site –ul “Ziare.com.” articolul “Salvaţi-l pe Volodea. De el însuşi”.  Nu doresc să contest  libertatea domniei sale de a formula judecăţi, oricât de dure, la adresa  textelor mele şi ale altora, după cum nu voi pune în discuţie îndreptăţirea domniei sale de a critica conduita mea publică.

Ceea ce este inacceptabil şi descalificant deontologic este să recurgi la  o informaţie inexactă, creând o aparenţă de adevăr. Domnia sa face referire, în mod explicit, la o relaţie instituţională care m-ar lega de Universitatea “Lucian  Blaga” din Sibiu, relaţie  din care ar fi rezultat, fapt agravant, obţinerea unor titluri academice în absenţa  respectării cerinţelor legale şi ştiinţifice.  Această informaţie este falsă:  întregul meu parcurs de formare, de la licenţă la doctorat, s-a desfăşurat sub egida Universităţii  din Bucureşti.  Cariera mea didactică şi de cercetare este pusă sub semnul Universităţii  din  Bucureşti.

Dincolo de  tonul polemic, precizia factuală este  o  exigenţă esenţială.  Această precizare  sper să fie de ajutor doamnei Alina Mungiu- Pippidi, căreia îi solicit să rectifice public informaţiile vehiculate. Cu alte ocazii, o  referire corectă ar putea evita recursul la neadevăr, ca  formă de  justificare  a  judecăţilor  publicistice.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. dar de cand rigurozitatea a devenit o calitate a dnei AMP??? cititi-i articolele, unul cate unul si veti vedea cel putin o deformare a adevarului. Cum spuneam, ranchiuna nu tine loc de caracter. PS. Nu stiam ca dna AMP e „per tu”cu prof. Tismaneanu, dar ce ma pot astepta de la o admiratoare a lui Ponta?

  • D-nule Stanomir…….articole ISI …pauza….cartile dvs sunt autoplagiat redutabil…..adica e o singura carte, careia i-ati schimbat titlul si primul paragraf din prima pagina….se dauga o cariera rapida pe linie universitara…..e clar, sunteti de Nobel, caci Science sau Nature nu va dau voie nici sa stergeti praful pe birouri. Succesuri! iar doamnei Mungiu, chiar daca va bateti capul cu nulitati, e bine s-o faca cineva si p-asta, nu?

 2. Domnule Stanomir,
  Imi pare rau ca dna Mungiu a decazut atit de mult incit v-a ales ca tinta. Ni-am citit articolul, insa imi pot imagina din titlu cam ce contine. Mult curaj!
  Florea Ioncioaia

  • Chestie de optica: mie mi se pare ca a decazut pentru ca l-a ales pe domnul Stanomir drept subiect.

   Daca greseala domnei Mungiu-Pippidi este, intr-adevar, de neiertat, celelalte afirmatii pe care dumneaei le face in articol nu depind, vrem-nu vrem, de exactitatea acesteia. Desigur, putem mai usor afirma ca ele ar fi la fel de false, insa alte informatii pe care isi bazeaza dumneaei articolul sunt adevaruri la fel de verificabile ca si traseul academic al domnului Stanomir. Si atunci?! Sa le credem sau nu?

 3. Alina Mungiu ar trebui sa-si ceara scuze pentru afirmatia respectiva: chiar daca ignora totul despre studiile lui Ioan Stanomir, ca autoare a unui articol era obligata sa se informeze inainte de a scrie. Pe de alta parte, marturisesc ca, date fiind publicatiile lui Ioan Stanomir in „Revista de drept public ” ( Sibiu) si mai ales parcursul universitar, doctorat sustinut in noiembrie 2002, conferentiar in 2003 si profesor universitar in 2006, ai impresia unui universitar care este mai degraba „produs” al unei universitati ca cea din Sibiu decat cea bucuresteana.
  Marturisesc ca am fost si sunt mereu surprinsa de viteza cu care unii avanseaza in mediul universitar romanesc, fata de cel international! Oare care este secretul?

  • „Va felicit” Ilinca pentru atacurile ad hominem care vi se par onorabile acte publice. Ce se poate raspunde la acest stil de a dezbate public? cautati galceava? o veti avea, insa ma intreb daca veti avea si altceva dupa sau doar un desert intelectual?

 4. In cazul in care dna AMP nu isi cere scuze si nu rectifica, cred ca s-ar impune informarea celor din conducerea Hertie School of Governance, unde preda domnia sa.

 5. Domnule Stanomir,
  la comentariile extrem de viscerale si, intr adevar, total inexacte in ceea ce va priveste ale doamnei A. M. P., dvs. ati folosit un ton extrem de ponderat si elegant totodata. Iata ca se poate. Numai bine.

 6. Incairati-va intre voi,intelectualii Romaniei,luati-va posturile ,contestati-va diplomele…
  Aveti o influenta total negativa in aceasta tara.Intelectualii din vremurile trecute au ajutat si ei mult la mentinerea unei anumite stari ..La fel astazi,va intereseaza strict ce tine de persoanele domniilor voastre in rest,daca nu aveti nimic de castigat …meditati…

 7. Doamna Mungiu, dincolo de realizările civice remarcabile şi intenţiile bune a greşit de mai multe ori simplificând şi ridiculizând personalităţi de aceiaşi parte a barierei. Atacurile la persoană directe iniţiate de dânsa au devenit un act cu care ne-a obişnuit. A pierdut noţiunea argumentelor căzând într-un soi de fervoare aproape religioasă când părerea dânsei nu se regăseşte pe teren comun cu părerea altora. Pericolul cel mai mare, e că deşi în unele cazuri are dreptate pe fond, să spunem, nu are tot timpul dreptate, suntem umani iar erorile fac parte din noi. Dna AMP nu mai sesizează când a greşit şi de ce, a trecut la etapa demolării individuale a personalităţilor cu care chimia personală a dânsei nu funcţionează.

 8. alina mungiu pipidi -reprezinta din pacate -un arhetip autohton al esecului universitar translatat in lumea politica. Implicarea ei, recenta, in linia intai a activismului politic ne dezvaluie umorile acumulate in ultimii ani de Basescu. Sunt foarte curios cum va justifica – derapajul Romaniei (imi asum aceasta proiectie – bazandu-ma pe istoricul existential al „elitei” pesedisto-penelista care va conduce Romania).

 9. tocmai ca doamna alina mungiu pippidi a reusit sa dezvalue adevaruri cruciale si ,cum face ca niciodata nu se inseala ,in modul cum ii parvine informatia a spus-o si prof . mircea orasanu

 10. draga dle Stanomir, o recomandare. Publicati aici lista lucrarilor internationale ISI pe constitutionalism de care vorbeste dna Pippidi – daca ele exista – e cel mai bun raspuns, daca ele exista, nu cum va acuza dumneaei, ca nu aveti niciuna. Si vad din CVul dvs ca a disparut faptul ca sinteti absolvent de litere. Nu ati absolvit Litere> Si unde?

 11. nu cunosc continutul polemicii dar am urmarit ocazional anumite pareri mai ciudate ale doamnei. pot sa spun lejer ca daca probabil nu o pot banui neaparat de caracter grobian, anumite parti din ideatica dumneaei imi evoca melancolic o anumita pampleziritate de taraba, alienanta. spun ptr ca banuiesc ca nu e caracterul ci o anumita frustrare intelectuala… ceea ce se pare ca nu intelege e ca lipsa de stil care era de presupus sa insoteasca nivelul intelectual nu face decat sa respinga in loc sa atraga. sunt anumite personalitati la care din pacate parerea personala e sintetizata de expresii scurte, gen ‘ce idiot, d’le!’ sau ‘ei, e doar o vaca..’

 12. deci alina mungiu pippidii a observat extrem de exact si acut lucrueile intr-adevar ,cum de le stie mai ales cele observate in articolul pe internet resusrsele umane ale guvernarii ,ori este un fin observator ori si mai serios are un simt extrem de acut al preciziei si inciziei deci sigur stie ca cei la care se refera ,sun aceia pe care dacaii intrebi ceva de specialitate ,spun ca nu stiu in timp ce uneltesc

 13. Domnule Stanomir, doamna Pippidi e cea mai mare dezamagire a mea din politica romaneasca! Pentru ca a trecut cu tot cu convingeri si bagaje alaturi de cei pe care candva ii numea pericolul si inamicii Romaniei moderne: Iliescu, Nastase, Voiculescu, Hrebenciuc, Mazare.
  Aceasta doamna nu merita din partea noastra decat uitarea!

 14. Incerc sa fiu foarte drastic cu dvs.
  Lucrari ISI se cer doar de cativa ani, maxim5 daca nu ma insel.
  Cand ati inaintat in grad ultima data dvs.?
  Daca ati facut-o de curand, si nu aveti astfel de lucrari, are dreptate sa spuna asta !!

 15. Draga Ionut, de ce te miri? Doar stii ca onorabila doamna Mungiu e plina de resentimente fata de Facultatea de Stiinte Politice a UB, si asta din anii 90 cand a incercat sa se angajeze la FSP si a fost respinsa….Nu ii contest defel calitatile intelectuale reale dar dpdv al caracterului da dovada de o agresivitate si o lipsa de demnitate peste medie. Asa ca nu pune la suflet. Sper din inima sa nu ajunga vreodata ministru al educatiei…mai bine Funeriu cu toate gafele lui, macar e mai uman. Fata de tine are o „simpatie” uriasa, ar trebui sa se ia de mana cu minunatul Dinu Zamfirescu, un adevarat Leonardo Da Vinci al zilelor noastre….

 16. Aici se publica numai pro-Stanomir? Ii urmaresccompunerile din revista 22, credeam ca a terminat Literele. UIte ca este absolvent de Drept.

 17. Pai vad ca lucrarile dvs sint publicate la Sibiu, dle Stanomir, ca aveti licenta in Litere, e confuza biografia dvs, ar trebui sa meditati oamenii la ea ca sa nu mai faca asemenea greseli. Ma alatur insa celor care prefera sa vada fondul argumentului si nu pot sa nu remarc ca nu ati publicat nici o lucrare de drept constitutional in ISI dar va recomandati constitutionalist…si publicati niste recenzii pe aici, alea de care ride dna Pippidi..de fapt la ce va pricepeti dvs?

 18. Da’ nu va mai agitati atata, Dom’le, ca oricum chestia cu diplomele, lucrarile copiate, pardon, publicate, si titlurile universitare din Romania e frectie la piciorul de lemn, nimeni nu da doi bani pe ele, tot papushi suntem…doar fondurile babane de la ICR conteaza, ca deschid orice usa, si de-aci si d-aiurea, ca de, banu’i ochiul ingerasilor lui conu’ Pleschku….

 19. Cred ca Romania a devenit in ultimii ani tara cu cei mai multi profesori-doctori si cei mai multi generali. Asa se intampla intr-o tara condusa prin abuz, santaj si coruptie de catre semidoctii din Romania si de catre sfertodoctii frustrati aflati pe la universitati straine de mana a treia.
  Ajuns in acest punct, trebuie sa afirm ca nu am simpatie nici pentru „intelectualii lui Basescu” dar nici pentru ceilalti care s-ar afla in alta tabara politica. Trebuie sa mai afirm ca toata pleiada tinerilor „intelectuali de dreapta” au singurul „merit” ca au sustinut politica „inteleapta” a sponsorului de la Cotroceni, drept pentru care au primit „cerificat de intelectual” de la d-nii Tismaneanu, Liiceanu sau Patapievici.
  Dupa esecul politic al lui MRU, care fusese promovat drept „noul Mesia” de catre propaganda basista,”sponsorul de la Cotroceni” nu va mai dispune de prea multe resurse financiare sa sature toata sleahta de hamesiti. De aceea se incerca pe toate caile posibile compromiterea guvernului Ponta care a anuntat trecerea ICR sub patronajul Parlamentului.
  In finalul comentarilui meu care sper sa fie postat, as mai face precizarea ca de Alina Mungiu-Pippidi am auzit dar de domnii, Aligica, Mihaies, Stanomir si toti „noii intelectuali” de dreapta ” mositi de catre Tismaneanu, Liiceanu si Patapievici, nu am auzit. Le-am citit numele in articolele d-lui Tismaneanu care-i lauda, ca pe niste buni „tzutzeri”, deoarece ori de cate ori cineva, let’s say this is AMP, scria impotriva lui Volodea, acesti „anonimi bucuresteni, cujeni ori sibieni” sareau sa-l apere pe Volodea Tismaneanu.

 20. Citat de mai jos „Marturisesc ca am fost si sunt mereu surprinsa de viteza cu care unii avanseaza in mediul universitar romanesc, fata de cel international!”. Exact! Iatà ce ar trebui sà ne uimeascà pe toti. Acuma, cu noul caz „Copy-Pase” al personajului în centrul atentiei, viteza de care se vorbeste devine tot mai interesant de studiat. Càci cu cât viteza este mai mare cu atât calitatea este mai micà. Nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro