miercuri, aprilie 30, 2025

O revoltă diluată – oglinzile realităţii

Continuarea articolului precedent. Parafrazand  cunoscutul cliseul “un caine a muscat un om – nu e stire; un om a muscat un caine, breaking-news” se poate scrie ca “guvernul da in cetateni – nu-i o stire; cetatenii se revolta, este stire.” Pana aici, axiomatic vorbind, lucrurile trebuie sa se aseze in acest fel. De aici si pana la modul in care au fost prezentate evenimentele saptamanii trecute distantele sunt direct egale cu pozitionarea patronilor mass-media din Romania. Ceva pur romanesc? Nu,  nici aici rapunsul nu poate fi afirmativ.  Diferentele dintre Rupert Murdoch si Dan (Felix) Voiculescu sunt numai de stil, capacitate, dimensiune si poate ca Murdoch nu si-a turnat familia la MI-5 pentru o bucata de paine mai alba.

Rolul mass-media in evenimentele din Piata Universitatii a fost neglijabil in primele trei zile ale manifestatiilor. Alinierea mediatica s-a facut instinctiv de catre realizatorii programelor de stiri si ale jurnalistilor din presa scrisa. Cam din ziua de marti, “mogulizoarele” au intrat in forta in procesul de amplificare sau atenuare a evenimentelor, fiecare cu interesele lui.  Am urmarit cat am putut ceea ce s-a intamplat in studiorile televiziunilor stiriste si mizamplasul pregatit de baietii si fetele “varsati” ca desant de carele de transmisie in zona de manifestatii. Daca ProTv a scos in teren pe vechii si experimentatii reporteri ai evenimentelor de acest gen, b1Tv a trimis niste jalnici diletanti  vrednici de toata mila in lipsa lor de aptitudini. Cam astia au fost antipozii profesionali. La mijloc s-au aliniat cu totii fiecare dupa capabilitati si dupa interese.

In studiouri lucrurile au fost amplificate si imaginile, de multe ori cosmetizate,  transmise de la fata locului, care au fost interpretate de comentatorii invitati, o parte din ei, obiectul protestelor din Piata Universitatii. Aranjamentele din teritoriu se faceau cu unii dintre “fruntasii” protestatarilor, localizati si mobilizati incepand cu ziua a patra de unele dintre televiziunile de stiri.  “Instructajele”  cu acesti cetateni “mobilizati” se faceau in afara zonei de transmisie. Am surprins doua instructaje de acest gen – prima in parcarea de la Intercontinental si a doua intre strazile Ghica si Radulescu. Lucrurile se faceau simplu – noi (televiziunea respectiva) vrem sa vedem X; cetateanul “mobilizator” trebuia sa-si  aduca membrii grupului din care facea parte sa faca ceea ce dorea  televiziunea implicata.    Lucruri de acest gen s-au facut si cu ocazia aparitiilor “spontane” ale starurilor mediatice de gen Tatulici sau Badea – succesele vizitelor erau profund dependente de aranjamentele de culise. Simpatiile si antipatiile protestatarilor au fost partial dirijate si manipulate prin sunet si imagine. S-au incercat filmari care sa accentueze cat mai mult revolta si numarul participantilor la aceasta manifestatie, maestrii absoluti au fost fara indoiala Antenele, care   de multe ori au creat  un colaj insotit de etichete pe ecran, care nu aveau nici o legatura cu ceea ce s-a petrecut  in Piata Victoriei (in cazul manifestatiei USL) sau in Piata Univesitatii de multe ori, poate in majoritatea cazurilor.

Ca de obicei si din nefericire, stirile au devenit comentarii, transformandu-se de cele mai multe ori  in purtatoare de mesaj pro / contra. De mentionat ca cele mai ciudate si militante stiri nu le-am vizionat la Antene sau Realitatii, ci la b1Tv in emisiunea de stiri de la miezul noptii. Purtatoarea celei mai enervante (la propriu) voci de pe “sticla” romaneasca, dna Sanda Nicola citea niste stiri cu o dictiune care aproape anunta ca un  tur de tancuri rusesti se afla in directia Bucurestiului. Mare pacat comis de o jurnalista cu experienta.

Melanjul dintre mass-media si politica este  prezent cam peste tot in lume. Din nefericire este mult mai toxic la noi! Simplu, media romaneasca a devenit o unealta principla de manipulare si deturnare, in occidentul democratic, manipularea este mult mai minora si mult mai decenta si in majoritatea cazurilor se pot auzi, citi si viziona si pareri diferite.

Mass-media romaneasca, in majoritatea ei (au existat si exceptii notabile), continua sa se compromita, compromitand si miscarile civice, chiar daca sunt protestatare si chiar daca sunt minoritare si indoielnic motivate. Mass-media nu mai poate fi cainele democratiei, el devenind deja mult prea dresat ca sa reflecte adevarul. Un singur sfat – nu tot ceea ce ati vazut este ceea ce se intampla. Bolile democratiei romanesti necesita o o a doua opinie pentru a ajunge la un diagnostic corect ( al doilea articol din serial) .

Articol preluat de pe blogul Politeia

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. hitler s a folosit de radio.a fost una din armele preferate ale propagandei.
    romanica sa ramina unitara a folosit televiziunea ptr rivolutzia in direct.
    dupa 2ore de program tv pina in dec89,voiculescu sau sirbu shi au vindut ushor produsele,iar dependentza nu e numai la fumat,asha ca manipularea continua.
    in rest,divide et impera!

  2. Excelente obervaţii Teophyle.

    Eu am urmărit protestele prin prisma reţelelor sociale de pe Internet, recte Facebook.
    Ce m-a suprins că şi din anumite zone s-a încercat o manipulare a lor, prin mobilizarea unor anumite reţele rodate deja anterioare prin activism politic spre alte cauze (să spunem că democratic e ok, aşa funcţionează lumea, când nu este de acord), dar tipul de mesaj extremist alimentat pe canalele respective cu imagini deformate la extrem ( texte, poze, cu aluzie clară la eliminarea fizică a unor personaje politice) şi frecvenţa introducerii lor în fluxul de informaţii şi actualizări de către anumite personaje centrale care au înfiinţat grupurile respective să spunem că e profund antidemocratic.

    Un alt tip de dezinformare, prezentarea trunchiată a intervenţiilor autorităţilor (recte jandarmerie), s-a încercat prezentarea unor abuzuri acolo unde chiar că intervenţiile au fost legitime- răspuns la violenţă stradală, protejarea securităţii altora.

    Revendicările au fost vagi, schimbare, schimbare.

    La nivel general, un grup particular mi-a atras atenţia, din rândul liberalilor din zona bussines cu o nouă orientare cea spre o reactivare a monarhiei, la niveluri de anumite interese economice private autohtone modelul actual de a face bussines e considerat că e ameninţat sub ameninţarea actualei guvernări politice .

    Au dispărut banii sau contractele politice cu Statul?(publicitate, evenimente, IT media online etc..etc).

    • Foarte bune link-urile date. Mai exista si altele dar cele doua alese sint… perfecte.
      Astept cu nerabdare continuarea analizei. :-)

  3. Se confirmă ceea ce am mai afirmat:
    Tocmai aureinceput procesele marilor rechini (Patriciu, Vantu, Voiculescu etc…), in mod accelerat, datorita micii reforme in justitie. Campania media, detinuta de acestia, care coordoneaza manifestatiile, credeti ca nu are legatura? Cred ca nu se vor opri pana nu se vor pune la „adapost” si vor iesi basma curata, asa ca sa va mai taie elanul de a cere pedepsirea jefuitorilor. E o cursa abila, trebuie sa recunosc.
    Oricum, in situatia de criza mondiala si a micimii bugetului national, nimeni nu are solutii mai bune, decat de a da cu o mana( pomeni) si de a lua cu doua=inflatie.
    PS: Nu aș scoate din ecuație nici lupta est-vest, noile amenințări de la Moscova. Cine sunt cozile de topor, sub comanda estului, care vor să-l înlăture pe Băsescu, omul vestului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro