luni, martie 24, 2025

O rușine absolută

Da, am făcut-o și pe asta. Am mai comis o prostie în viață și mi-am mai bătut o dată joc de propriu-mi buget de timp de parcă nu aș fi auzit în veci de zicerea englezilor cu timpul care înseamnă bani. Ba am pierdut  și 29 de lei plătind biletul de intrare la subproducția cinematografică numită Țăndări  cu care publicitarul despre care aud că ar fi unul de succes și care se cheamă Bogdan Naumovici vrea să se prezinte drept scenarist și regizor de film. Vrea și să ne convigă că ar fi asta. Nu izbutește să fie decât o jalnică precupeață ce-și justifică și lipsa de talent, și nepriceperea, și absența totală de inspirație cu zicerea că mai avem nevoie și de bancuri.

Da, avem nu zic nu, însă nu de cele de multă vreme ofilite pe care crede că ar putea să ni le prezinte drept trufandale mai sus numitul domn Naumovici.

Cu insprația evidentă sleită, scenaristul și regizorul peliculei numite Țândări recurge la vechea schemă a rivalității dntre două comune. Țăndărești și Movilița. La Movilița domnește un nou primar, rol în care joacă altminteri stimabilul actor Alin Florea, pe care l-am apreciat pe vremea în care făcea roluri excelente în spectacole Trupei fără Nume a lui Victor Ioan Frunză. La Țăndărești s-a refugiat și reciclat în antrenor de fotbal fostul primar interpretat de un alt foarte bun actor pe nume Constantin Florescu.

Legătura dintre comune și cei doi lideri, unul în exercițiu, celălalt silit să-și lingă rănile,  este asigurată de un fel de secretară a Primăriei Movllița. Secretară jucată de etern prezenta Carmen Tănase care cred că și-a făurit mărețul plan de a juca în toate subproducțiile cinematografice din România. Nu i-a scăpat una. Până acum, reușita celei pe care nu o voi uita vreodată pentru extraordinarul rol din tinerețe din Cerere în căsătorie de la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași ca și pentru câteva reușite roluri de la Teatrul Odeon este deplină. Cincinalul în patru ani și jumătate.

Mai apar pe genericul încropelii cumplit de anartistice a domnului Naumovici alte câteva nume de actori cel puțin stimabili (Nicodim Ungureanu, Andreea Samson, Gabriel Spahiu, Alexandru Conovaru) cărora pare-se că puțin le pasă de faptul  că se află într-o vecinătate dezonorantă cu o mulțime de no-name-uri.Chiar dacă domnul Naumovici susține sus și tare că lucrurile ar sta altfel. Nu lipsesc Dan Badea, Sergiu Costache și Cristian Bota. Cu toții, indiferent de valoarea lor de astăzi ori de cea trecută, joacă fără să știe cu adevărat în ce joacă. Acoperiți fiind de muzica de mahala și absolut asurzitoare compusă de Damian Drăghici.

 Cred că nici dl. Naumovici nu a știut când a început filmările cum le va continua. Cum se va încheia povestea nici atât. Banii să iasă. A știut doar că trebuie să fie și puțin sex, și drama femeii nemăritate, și lipsa fondurilor de la guvern, și nesimțirea politicienilor, și manipularea electoratului.

A ieșit ce a ieșit. Ceva fără o minimă valoare artistică. O rușine absolută.

AKA, HI-FI PRODUCTIONS

ȚĂNDĂRI

Scenariul și regia: Bogdan Naumovici

Muzica: Damian Drăghici

Producător: Laura Georgescu Baron

Cu: Alin Florea, Constantin Florescu, Cristian Bota, Nicodim Ungureanu, Cătălin Neamțu, Carmen Tănase, Andreea Samson, Dan Badea, Alexandru Conovaru, Sergiu Costache, Gabriel Spahiu

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Ehei, sunt ani buni de cand nu mai merg la cinematograf. Consider că sunt bani aruncați. Niciun film nu trebuie văzut, neapărat, atunci când este lansat, pot aștepta un an, până apare pe streaming (pay per view), dacă chiar consider că merită văzut. O să văd și „Țăndări” pe streaming, așa cum am văzut și „Teambuilding” (alt film românesc modern, ce a făcut valuri, la lansare).

    Cu vreo 10 ani în urmă, Martin Scorsese spunea, într-un interviu, că nu mai sunt scenariști la Hollywood, că filmele vor fi din ce în ce mai proaste și că multe filme vor fi remake -uri sau bazate pe fapte reale. Astăzi, dacă mă uit la ce filme se fac în SUA, îi dau dreptate.

    Cât despre România, e la fel ca oriunde în lume, dacă vrei să scoți bani dintr-un film, trebuie să-l faci cât mai aproape de ceea ce place publicului. Adică audiența dictează, prin propriul nivel de educație și de instruire, cam cum ar trebui să arate un film „de succes”. Cine mai are bani de cheltuit, astăzi, pe „filme de artă”?…

    Chiar și în ceea ce privește filmele de acțiune, deși posibilitâțile tehnice sunt practic nelimitate, astăzi, când revăd unele filme vechi de 20 de ani, constat că sunt infinit mai consistente, mai închegate, mai bine făcute, decât cele noi. Urmărirea de mașini din „Ronin”, scenele debarcării în Normandia din „Saving Private Ryan” sau luptele corp la corp din „The Bourne Identity” mi se par neegalate, încă.

    De fapt, n-ar trebui să ne mirăm, omul modern este din ce în ce mai superficial și mai grăbit să caute distracția ieftină, facilă. Vedem ce succes are tic-toc-ul. 😊

  2. Daca a fost o obligatie profesionala va acceptam ratacirea temporara. Va rog se continuati ciclul criticilor. Vorba savantei de renume international. Mai e filme! Asteptam cu nerabdare completarea serialului fluviu cu Morometii 4.

  3. Attention span-ul multora nascuti dupa 1990 e cam de o jumatate de ora, maxim. Sunt invatati cu comunicarea rapida si facila de pe tiktok, fb, insta, etc. Daca vad o tita goala, sau un fund de femeie sau o bataie, cred ca sunt aranjati, ca s-au „distrat”. Analfabetismul functional e in floare, piata de carte de la noi e prinre cele mai mici. Acest Naumovici mi-a displacut intotdeauna, un ins foarte plin de el, cu un umor gregar, mare „smecher” in publicitate… O baba spunea o data vai ce „creativi” si destepti sunt cei din publicitate, de fapt vai de capul lor de „creativi”… in afara de un clip de 30 secunde care sa incerce sa vanda ceva prost (altfel nevandabil), altceva nu pot crea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro