duminică, iunie 22, 2025

O şansă nesperată, dar doar dacă liberalii se ţin de cuvânt: ridicarea imunităţii lui Vosganian

M-am bucurat să aud că, ieri, liberalii, au decis să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului UNPR Titi Holban în comisia judirică a Camerei Deputaţilor. E un gest îmbucurător, deşi de contat va conta votul de mâine, în plen, unde ar fi cazul ca toată lumea, şi mai ales cei care nu vor să facă zid în jurul penalilor contra justiţiei, s-o dovedească votând cu bilele la vedere.

Dacă tot suntem aici, e un moment numai bun pentru liberali ca să şi rediscute cazul identic al cuiva mai apropiat lor decât UNPR-istul Holban, al cuiva din propriul partid. Hai, că se poate! În octombrie anul trecut, dl Varujan Vosganian, fost ministru al economiei, şi-a dat demisia doar din funcţia de ministru şi nu şi din cea de senator pentru a-şi păstra imunitatea în faţa acuzaţiilor procurorilor. Aduc aminte că în acest caz (gaz ieftin de la Romgaz pentru dl Niculae) am discutat despre doi foşti miniştri implicaţi: liberalul Vosganian, în jurul căruia au făcut zid parlamentarii, inclusiv cei de la PNL; şi dl Videanu, care, nefiind parlamentar ci doar fost ministru, n-a fost protejat la fel de preşedinte. Nu doar că liberalii au votat pentru imunitatea lui Vosganian, dar dl Ghişe a făcut chiar un adevărat circ contra „acestei mizerii băsiste cu nuanţă juridică„.

Discutăm de un prejudiciu de 130 de milioane de euro, într-un dosar care ar avea şansele să cureţe odată pentru totdeauna corupţia din sectorul gazelor. Hai să vedem cine ţine într-adevăr cu statul de drept şi cât te poţi încrede în schimbarea la faţă a liberalilor.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. 130 milioane euro? Parfum pe linga sifonarea anuala a 7% din productia de gaze a Romaniei intre 1997 si 2006. Detalii in Adevarul din perioada Craciunului 2006 (Robert Veres).Vreti amanunte, stiti unde ma gasiti!

  2. Parlamentarii au legi speciale de functionare, au case de sanatate, au baze de tratament etc.. La fel si magistratii, le fel si Politia si asa mai departe. Ei sunt supraoamenii. Restul suntem niste idioti care functionam dupa legea standard. Am ajuns sa aplaudam cand mai voteaza pentru cate unul sa beneficieze de tratament egal cu noi si sa fie judecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analistă de politici publice în energie la Expert Forum și a fost Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro