luni, mai 10, 2021

O săptămână de coșmar pentru imaginea României în lume

Încheiem una dintre cele mai proaste, mai de coșmar săptămâni pentru ceea ce numim îndeobște ‘’imaginea României în lume‘’.
De data aceasta însă daunele nu cad nici în sarcina grupurilor nomade despre care se spune că atacă, fură undeva la colț de stradă ori în hypermarketuri, nici în aceea a unor prezumtivi mâncători de lebede. Ci au fost comise de reprezentanți ai clasei politice, de ziși, pretinși demnitari, de componenți ai guvernului României.

Nu avea el, respectivul Executiv, nici până astăzi presă prea bună în străinătate, se știa fără doar și poate în toate cancelariile occidentale că este alcătuit din oameni cu școală puțină și proastă, cu diplome universitare dobândite la o anumită vârstă, mult peste aceea socotită ca normală pentru încheierea respectivelor studii și de la instituții de învățământ superior fără expunere reală și lipsite de credibilitate, cu doctorate fie dovedite, fie susceptibile de a fi fost plagiate. Se mai știa și că Executivul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă este mai prost, mai de slabă calitate decât cele anterioare, care i-au avut drept prim-miniștri pe domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar că existau între ele oarecare diferențe chiar dacă toate au fost alcătuite în principal așa cum a fost vrerea președintelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Și el repetent în studenție, iar astăzi cu două condamnări penale pronunțate și cu alte câteva grele dosare aflate în așteptare. Se mai știa și că, deși majoritatea parlamentară ducea la ordinea aceluiași Dragnea o pretinsă luptă împotriva implicării serviciilor secrete în politic, aceasta în pofida faptului că însuși dl. Dragnea era bănuit că agrease și făcuse parte dintr-o astfel de afacere pentru care are de dat multe explicații, unele ministere aveau și au pe mai departe în frunte foști agenți ai Securității comuniste recrutați încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Imaginea aceasta negativă de care are parte în străinătate Guvernul României s-a colorat în cursul săptămânii ce se încheie încă și mai mult în negru. Toate marile agenții de presă, toate televiziunile importante au relatat cu lux de amănunte despre impardonabilele gafe comise de ministrul Agriculturii, dl. Petre Daea, și, mai apoi, la o distanță de numai câteva ore, de însuși premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă.
Domnului Daea, cunoscut îndeosebi pentru relația lui specială cu oaia, i-a ieșit pe gură o scandaloasă comparație între ceea ce s-a întâmplat în vremea Holocaustului și Shoah-ului și arderea porcilor răpuși de pesta porcină. Chiar dacă, la o adică, am putea accepta explicația că cetățeanul Petre Daea a vorbit fără să gândească, și a făcut-o fiindcă nu prea îl duce capul, că nu a intenționat nici o clipă să întineze suferința, sacrificiul, memoria unor oameni care au fost trimiși la moarte doar pentru motivul apartenenței la o anumită etnie în anii care înseamnă o imensă pată pe obrazul umanității și pe idea însăși de umanitate, toate acestea sunt impardonabile pentru ministrul cu același nume. Tocmai de aceea este cu totul inacceptabilă rămânerea pe mai departe a acestui ipochimen în guvernul României.

În orice țară civilizată, unde mai pui că și membră a Uniunii Europene așa cum este România, se acordă o atenție aparte stilisticii apariției publice. Există cutume care nu pot fi sub nici un motiv încălcate. Orice demnitar, orice om cu funcție guvernamentală știe că este obligat prin însăși fișa postului să își cumpănească foarte bine și faptele, și vorbele și că orice greșeală se plătește instantaneu și necondiționat cu demisia. La București lucrurile par să stea cu totul altfel. Dl. Daea dă declarații “îndurerate”, dl. Dragnea mimează cererea ipocrită de scuze, oficialii guvernamentali tac, purtătorul de cuvânt al Executivului, oricum un om fără pregnanță și cu o prezență fantomatică, tace și el la fel de filosofic.
Presa aservită guvernului și coaliției parlamentare PSD-ALDE nu știe cum să îl scoată la vopsea pe dl, Daea și pune semnul egalității între vorbele sale de neiertat și cele ale președintelui Iohannis, nici ele nu tocmai inspirate, din vremea vizitei neautorizate a d-nei Dăncilă și a d-lui Dragnea în capitala Israelului. Așa ceva s-a petrecut chiar la Televiziunea Română, abuziv autointitulată “națională”, devenită, sub conducerea d-nei Doina Gradea, complice incalificabil la prostiile și fărădelegile în cascadă comise de guvernarea PSD-ALDE.

Iată însă că prostia incomensurabilă a d-lui Daea avea să fie depășită de aceea de campioană absolută a tuturor gafelor posibile, premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Care aflată în Capitala Muntenegrului era pe punctul de a declanșa, din cauza IQ-ului redus al domniei-sale, a diletantismului său cronic, a absenței oricărei pregătiri în domeniul politicii externe, a absenței cunoștințelor elementare de geografie a Europei, indiciu clar că doamna Dăncilă trebuie trimisă să refacă studiile gimnaziale, un grav conflict diplomatic, confundând, chiar în prezența premierului țării gazdă, dl, Duško Markovič, Podgorica cu Pristina. Dacă dl, Markovič a trecut cu eleganță peste grotesca, aiuritaorea faptă a d-nei Dăncilă (probabil că fusese avertizat în prealabil cu cine are de-a face și că se poate aștepta de la respectiva insă la toate relele posibile), nu același lucru se poate spune despre presa muntenegreană ca și despre cea din marile capitale ale Europei. O Europă care nu poate decât să se gândească la ce o așteaptă din ianuarie când România, cu garnitura ei guvernamentală de o astfel de proastă calitate, va prelua președinția Consiliului European.

La București nimic concret. Conducerea PSD a dat ordin de zi pe unitate să se pună batista pe țambal, comunicatorii partidului se execută, dl. Codrin Ștefănescu se mai dă o dată în spectacol, doar-doar va fi recompensat în viitor cu o ciozvârtă nițeluș mai mare, televiziunile aservite găsesc explicații, pe facebook se fac glumițe mai mult sau mai puțin inspirate. La toate insensibilă doamna de fier oxidat și vechi din România și-a continuat în consecință recitalurile de incultură, vineri în Macedonia. Să aibă oare de gând cetățeana respectivă să declanșeze un nou război balcanic prin gafele ei interminabile?

Da, suntem, vorba lui Poincaré, la porțile Orientului, însă lejeritatea aferentă are costuri. Nu a venit oare vremea ca ele să fie limitate, stopate și această echipă guvernamentală să-și facă bgajele și să se ducă unde o vedea cu ochii? Demisia doamnei Dăncilă și a celor care îi stau smeriți în preajmă prin Palatul Victoria se impune cu necesitate.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „…[daunele] au fost comise de reprezentanți ai clasei politice”

  Au fost comise de reprezentanții mei. De cei pe care i-am desemnat să mă reprezite la nivel internațional. Să mă reprezinte și să-mi apere interesele.

  Nu mai pot spune, cu rușine, când sunt întrebat de interlocutori din alte țări despre „mâncătorii de lebede” că nu suntem toți așa, Să-i invit apoi în România să ne cunoască mai bine etc. Sunt făcut de rușine de către cei pe care i-am ales să ne reprezinte. Ei sunt cei mai reprezentativi români! Ei reflectă azi, indiferent ce spun unii și alții, societatea românească așa cum este.

  În afară de câțiva jurnaliști, puțini activiști și actori nu am văzut pe nimeni revoltat. Românii se simt confortabil cu acești reprezentanți. Îmi amintesc că în timpul altor guvernări derahjul social era mai mare, acum cetățenii sunt mulțumiți (indiferent ce spun sondajele institutelor care sunt toate apropiate de PSD) .

  Mă aștept ca cleptocrații să investească suficient (din banii mei) pentru a se menține la putere, pentru a fura în continuare și a-și recupera resursele investite. Probabil viața [social-economică] în România se va degrada în continuare.

 2. “ dl, Markovič a trecut cu eleganță peste grotesca, aiuritaorea faptă a d-nei Dăncilă“

  Asta e. Recunostinta lui Markovic, si Muntenegrului, penca nu au facut caz. Desi, daca lui Markovic ii fierbea sangele muntenegrean in vine si ii rupea Veorikai un scaun pe spate, poporul roman i-ar fi dat cetatenia onorifica si statuie la Universitate, fata pe bancnota si nume pe fregata.

 3. Penibil!Romania in deriva totala!Si nu vad nici o cale de salvare…..Mai ales ca alegatorii par a fi imbacilizati total!E de prevazut ca la viitoarela alegeri situatia va fi mai rea;psd-ul va triumfa glorios pe baza de mici si bare,plus adunari de solidaritate cu prostia cronica….

  • ” la viitoarela alegeri situatia va fi mai rea;psd-ul va triumfa glorios pe baza de mici si bare”

   Inteleg ca preferati sa triumfati pe baza de M*IE…

 4. demisia unui presedinte incompetent, fara principii. romanii trebuie sa-si ia tara inapoi cit mai curind. acesti parinti care ies cu copiii in strada ar trebui sa inteleaga, in 15 ani, vor lua calea exilului urmindu-si copiii pe unde vor fi ei. va asteapta o viata zbuciumata, plina de neprevazut si cu siguranta nu o sa va regasiti. o sa umblati orbeste si o sa va intrebati ce ar fi fost daca, acum 20 ani am fi fost uniti. ei incearca sa ne tina dezbinati….acest presedinte dezbina si pune umarul la destramarea romaniei. nu neaparat teritoriala, dar aceea a unitatii noastre…e timpul sa plece si altul mai bun sa duca romania unde vrem cu totii.

 5. pfff… daca elitele din fruncea tarii sint de cosmar, oare cum arata institutiile din subordine de la tara ?! geme sireaca Romanie de hoti si prosti, unsa n functiile bugetare gras platite, de toti nasii, finii si progeniturile lor analfabete. desteapta te romane (care mai esti) pina n oi fi de tot asimilat de alde copchilul minune, gutza si salam

 6. Ce te poti astepta de la Petre Daia, ministrul agriculturii, care provine din vechiul aparat al P.C.R. A slujit ,,neabatut” interresele partidului sub Ceausescu in calitate de djunct al sectiei judetene de patrid ,, pe probleme de agricultura.”A terminat facultatea de Agronomie pe vremea cand se spunea ca ,, trebuie sa fii atent sa nu te calce tramvaiul” ca devii inginer agronom si iti ei in primire postul de inginer la c. a.p, un fel de vataf, ca pe vremuri, la noii boieri Si avem pretentia sa stie ce-i aia un holocaust. L-a intrebat oare cineva daca a citit macar vreo brosurica despre ororile lagarilor de exterminare in masa a evreilor si a tiganilor, organizate de regimul hitlerist?
  Despre doamna Viorica Dancila nu mai e nevoie de niciun comentariu. Se spunea in vremea lui Ceausescu : ,, Fie omul cat de prost ,mintea-i n vine dupa post.”Caragiale, vesnicul Caragiale zicea: , Cap ai, minte ce-ti mai trebuie.”

 7. Trebuie să recunosc că nu mă simt confortabil. Deloc! Peste episodul „lebăda” s-a trecut. La momentul respectiv credeam că este…ultimul rău ce putea să fie țării mele. N-a fost să fie. Am convingerea că de la „Să trăiți bine!” până la „Mândru că sunt român”, s-au întâmplat niște derapaje pe care acum le regretăm toți. Singura speranță este ca Dragnea să se trezească din „beția puterii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein. Opinia publică a reacționat...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro