sâmbătă, august 13, 2022

O săptămână de coșmar pentru imaginea României în lume

Încheiem una dintre cele mai proaste, mai de coșmar săptămâni pentru ceea ce numim îndeobște ‘’imaginea României în lume‘’.
De data aceasta însă daunele nu cad nici în sarcina grupurilor nomade despre care se spune că atacă, fură undeva la colț de stradă ori în hypermarketuri, nici în aceea a unor prezumtivi mâncători de lebede. Ci au fost comise de reprezentanți ai clasei politice, de ziși, pretinși demnitari, de componenți ai guvernului României.

Nu avea el, respectivul Executiv, nici până astăzi presă prea bună în străinătate, se știa fără doar și poate în toate cancelariile occidentale că este alcătuit din oameni cu școală puțină și proastă, cu diplome universitare dobândite la o anumită vârstă, mult peste aceea socotită ca normală pentru încheierea respectivelor studii și de la instituții de învățământ superior fără expunere reală și lipsite de credibilitate, cu doctorate fie dovedite, fie susceptibile de a fi fost plagiate. Se mai știa și că Executivul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă este mai prost, mai de slabă calitate decât cele anterioare, care i-au avut drept prim-miniștri pe domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, dar că existau între ele oarecare diferențe chiar dacă toate au fost alcătuite în principal așa cum a fost vrerea președintelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Și el repetent în studenție, iar astăzi cu două condamnări penale pronunțate și cu alte câteva grele dosare aflate în așteptare. Se mai știa și că, deși majoritatea parlamentară ducea la ordinea aceluiași Dragnea o pretinsă luptă împotriva implicării serviciilor secrete în politic, aceasta în pofida faptului că însuși dl. Dragnea era bănuit că agrease și făcuse parte dintr-o astfel de afacere pentru care are de dat multe explicații, unele ministere aveau și au pe mai departe în frunte foști agenți ai Securității comuniste recrutați încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Imaginea aceasta negativă de care are parte în străinătate Guvernul României s-a colorat în cursul săptămânii ce se încheie încă și mai mult în negru. Toate marile agenții de presă, toate televiziunile importante au relatat cu lux de amănunte despre impardonabilele gafe comise de ministrul Agriculturii, dl. Petre Daea, și, mai apoi, la o distanță de numai câteva ore, de însuși premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă.
Domnului Daea, cunoscut îndeosebi pentru relația lui specială cu oaia, i-a ieșit pe gură o scandaloasă comparație între ceea ce s-a întâmplat în vremea Holocaustului și Shoah-ului și arderea porcilor răpuși de pesta porcină. Chiar dacă, la o adică, am putea accepta explicația că cetățeanul Petre Daea a vorbit fără să gândească, și a făcut-o fiindcă nu prea îl duce capul, că nu a intenționat nici o clipă să întineze suferința, sacrificiul, memoria unor oameni care au fost trimiși la moarte doar pentru motivul apartenenței la o anumită etnie în anii care înseamnă o imensă pată pe obrazul umanității și pe idea însăși de umanitate, toate acestea sunt impardonabile pentru ministrul cu același nume. Tocmai de aceea este cu totul inacceptabilă rămânerea pe mai departe a acestui ipochimen în guvernul României.

În orice țară civilizată, unde mai pui că și membră a Uniunii Europene așa cum este România, se acordă o atenție aparte stilisticii apariției publice. Există cutume care nu pot fi sub nici un motiv încălcate. Orice demnitar, orice om cu funcție guvernamentală știe că este obligat prin însăși fișa postului să își cumpănească foarte bine și faptele, și vorbele și că orice greșeală se plătește instantaneu și necondiționat cu demisia. La București lucrurile par să stea cu totul altfel. Dl. Daea dă declarații “îndurerate”, dl. Dragnea mimează cererea ipocrită de scuze, oficialii guvernamentali tac, purtătorul de cuvânt al Executivului, oricum un om fără pregnanță și cu o prezență fantomatică, tace și el la fel de filosofic.
Presa aservită guvernului și coaliției parlamentare PSD-ALDE nu știe cum să îl scoată la vopsea pe dl, Daea și pune semnul egalității între vorbele sale de neiertat și cele ale președintelui Iohannis, nici ele nu tocmai inspirate, din vremea vizitei neautorizate a d-nei Dăncilă și a d-lui Dragnea în capitala Israelului. Așa ceva s-a petrecut chiar la Televiziunea Română, abuziv autointitulată “națională”, devenită, sub conducerea d-nei Doina Gradea, complice incalificabil la prostiile și fărădelegile în cascadă comise de guvernarea PSD-ALDE.

Iată însă că prostia incomensurabilă a d-lui Daea avea să fie depășită de aceea de campioană absolută a tuturor gafelor posibile, premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Care aflată în Capitala Muntenegrului era pe punctul de a declanșa, din cauza IQ-ului redus al domniei-sale, a diletantismului său cronic, a absenței oricărei pregătiri în domeniul politicii externe, a absenței cunoștințelor elementare de geografie a Europei, indiciu clar că doamna Dăncilă trebuie trimisă să refacă studiile gimnaziale, un grav conflict diplomatic, confundând, chiar în prezența premierului țării gazdă, dl, Duško Markovič, Podgorica cu Pristina. Dacă dl, Markovič a trecut cu eleganță peste grotesca, aiuritaorea faptă a d-nei Dăncilă (probabil că fusese avertizat în prealabil cu cine are de-a face și că se poate aștepta de la respectiva insă la toate relele posibile), nu același lucru se poate spune despre presa muntenegreană ca și despre cea din marile capitale ale Europei. O Europă care nu poate decât să se gândească la ce o așteaptă din ianuarie când România, cu garnitura ei guvernamentală de o astfel de proastă calitate, va prelua președinția Consiliului European.

La București nimic concret. Conducerea PSD a dat ordin de zi pe unitate să se pună batista pe țambal, comunicatorii partidului se execută, dl. Codrin Ștefănescu se mai dă o dată în spectacol, doar-doar va fi recompensat în viitor cu o ciozvârtă nițeluș mai mare, televiziunile aservite găsesc explicații, pe facebook se fac glumițe mai mult sau mai puțin inspirate. La toate insensibilă doamna de fier oxidat și vechi din România și-a continuat în consecință recitalurile de incultură, vineri în Macedonia. Să aibă oare de gând cetățeana respectivă să declanșeze un nou război balcanic prin gafele ei interminabile?

Da, suntem, vorba lui Poincaré, la porțile Orientului, însă lejeritatea aferentă are costuri. Nu a venit oare vremea ca ele să fie limitate, stopate și această echipă guvernamentală să-și facă bgajele și să se ducă unde o vedea cu ochii? Demisia doamnei Dăncilă și a celor care îi stau smeriți în preajmă prin Palatul Victoria se impune cu necesitate.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „…[daunele] au fost comise de reprezentanți ai clasei politice”

  Au fost comise de reprezentanții mei. De cei pe care i-am desemnat să mă reprezite la nivel internațional. Să mă reprezinte și să-mi apere interesele.

  Nu mai pot spune, cu rușine, când sunt întrebat de interlocutori din alte țări despre „mâncătorii de lebede” că nu suntem toți așa, Să-i invit apoi în România să ne cunoască mai bine etc. Sunt făcut de rușine de către cei pe care i-am ales să ne reprezinte. Ei sunt cei mai reprezentativi români! Ei reflectă azi, indiferent ce spun unii și alții, societatea românească așa cum este.

  În afară de câțiva jurnaliști, puțini activiști și actori nu am văzut pe nimeni revoltat. Românii se simt confortabil cu acești reprezentanți. Îmi amintesc că în timpul altor guvernări derahjul social era mai mare, acum cetățenii sunt mulțumiți (indiferent ce spun sondajele institutelor care sunt toate apropiate de PSD) .

  Mă aștept ca cleptocrații să investească suficient (din banii mei) pentru a se menține la putere, pentru a fura în continuare și a-și recupera resursele investite. Probabil viața [social-economică] în România se va degrada în continuare.

 2. “ dl, Markovič a trecut cu eleganță peste grotesca, aiuritaorea faptă a d-nei Dăncilă“

  Asta e. Recunostinta lui Markovic, si Muntenegrului, penca nu au facut caz. Desi, daca lui Markovic ii fierbea sangele muntenegrean in vine si ii rupea Veorikai un scaun pe spate, poporul roman i-ar fi dat cetatenia onorifica si statuie la Universitate, fata pe bancnota si nume pe fregata.

 3. Penibil!Romania in deriva totala!Si nu vad nici o cale de salvare…..Mai ales ca alegatorii par a fi imbacilizati total!E de prevazut ca la viitoarela alegeri situatia va fi mai rea;psd-ul va triumfa glorios pe baza de mici si bare,plus adunari de solidaritate cu prostia cronica….

  • ” la viitoarela alegeri situatia va fi mai rea;psd-ul va triumfa glorios pe baza de mici si bare”

   Inteleg ca preferati sa triumfati pe baza de M*IE…

 4. demisia unui presedinte incompetent, fara principii. romanii trebuie sa-si ia tara inapoi cit mai curind. acesti parinti care ies cu copiii in strada ar trebui sa inteleaga, in 15 ani, vor lua calea exilului urmindu-si copiii pe unde vor fi ei. va asteapta o viata zbuciumata, plina de neprevazut si cu siguranta nu o sa va regasiti. o sa umblati orbeste si o sa va intrebati ce ar fi fost daca, acum 20 ani am fi fost uniti. ei incearca sa ne tina dezbinati….acest presedinte dezbina si pune umarul la destramarea romaniei. nu neaparat teritoriala, dar aceea a unitatii noastre…e timpul sa plece si altul mai bun sa duca romania unde vrem cu totii.

 5. pfff… daca elitele din fruncea tarii sint de cosmar, oare cum arata institutiile din subordine de la tara ?! geme sireaca Romanie de hoti si prosti, unsa n functiile bugetare gras platite, de toti nasii, finii si progeniturile lor analfabete. desteapta te romane (care mai esti) pina n oi fi de tot asimilat de alde copchilul minune, gutza si salam

 6. Ce te poti astepta de la Petre Daia, ministrul agriculturii, care provine din vechiul aparat al P.C.R. A slujit ,,neabatut” interresele partidului sub Ceausescu in calitate de djunct al sectiei judetene de patrid ,, pe probleme de agricultura.”A terminat facultatea de Agronomie pe vremea cand se spunea ca ,, trebuie sa fii atent sa nu te calce tramvaiul” ca devii inginer agronom si iti ei in primire postul de inginer la c. a.p, un fel de vataf, ca pe vremuri, la noii boieri Si avem pretentia sa stie ce-i aia un holocaust. L-a intrebat oare cineva daca a citit macar vreo brosurica despre ororile lagarilor de exterminare in masa a evreilor si a tiganilor, organizate de regimul hitlerist?
  Despre doamna Viorica Dancila nu mai e nevoie de niciun comentariu. Se spunea in vremea lui Ceausescu : ,, Fie omul cat de prost ,mintea-i n vine dupa post.”Caragiale, vesnicul Caragiale zicea: , Cap ai, minte ce-ti mai trebuie.”

 7. Trebuie să recunosc că nu mă simt confortabil. Deloc! Peste episodul „lebăda” s-a trecut. La momentul respectiv credeam că este…ultimul rău ce putea să fie țării mele. N-a fost să fie. Am convingerea că de la „Să trăiți bine!” până la „Mândru că sunt român”, s-au întâmplat niște derapaje pe care acum le regretăm toți. Singura speranță este ca Dragnea să se trezească din „beția puterii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro