duminică, mai 16, 2021

O singură patrie, mai multe Românii

Au trecut mai mult de zece ani de când s-a întâmplat ca destinul meu să se intersecteze temporar cu Palatul Victoria. Era o experienţă profesională nouă şi mă simţeam motivat să dau tot ce era mai bun în mine pentru a fi părtaş la un efort aproape istoric de integrare euroatlantică a României. Liste de priorităţi, preaderare, comunicare, transparență, acces la informaţii, participare civică, strategii – erau câteva din instrumentele mele în noua misiune pe care mi-am asumat-o odată cu schimbarea unei traiectorii profesionale. Totul părea în regulă, munceam de dimineaţa până seara ca parte a unei echipe ce vroia să fie dedicată schimbării. Credeam că e suficient pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. Guvernul se lăuda cu programul “Cornul şi laptele”, cu inaugurări de poduri şi săli de sport, cu încheierea negocierilor privind capitolele de aderare şi cu alte realizări. Apoi a venit o zi când, în drumul meu spre casă, din maşina de serviciu, am observat chipurile oamenilor din troleibuz. Erau trişti, cenuşii, fără zâmbet şi goliţi de orice urmă de bucurie. Aveam impresia că trăiesc în două Românii paralele. A fost ca un soi de dezvrăjire şi ceva s-a rupt în mine când priveam spre Palatul Victoria. Mă întrebam aproape naiv: “La ce folos o guvernare bună, dacă oamenii o duc prost?”.

Am înţeles atunci că distorsiunea de percepţie privind România e un rezultat al perspectivei fenomenologice, prin care fiecare suntem condamnaţi să experimentăm propria realitate. Trăim un soi de polisemie a realităţii pentru că fiecare avem lumea noastră. De aceea nu există o singură Românie, ci mai multe. Fiecare are România lui!
Există o Românie a politicienilor, o lume văzută din spatele geamurilor fumurii ale bmw-urilor care se plimbă între Cartierul Primăverii, Palatul Victoria, Cotroceni, Palatul Parlamentului şi aeroportul Otopeni. În acest perimetru, dintr-o maşină cu girofar, România arată bine: spaţii verzi şi curate, drumuri îngrijite, vile somptuoase, clădiri de birouri, maşini scumpe şi oameni zâmbitori. Dacă te mişti suficient de mult în acest spaţiu, te contaminezi cu bună dispoziţie şi chiar îţi vine să crezi că lucrurile merg bine, că România e prosperă. Uşor, uşor pierzi contactul cu realitatea, cu ţara de dincolo de centură şi dacă cineva încearcă să te critice, îţi vine să spui că totul e demagogie sau pură propagandă. Ţara o duce foarte bine, domnilor, iar cei care nu vor să vadă acest lucru sunt rău intenţionaţi, nu-i aşa? Atenţie, duşmanii poporului sunt mereu la datorie!

Şi deşi Bucureştiul arată din ce în ce mai bine, adevărul e că la nici cinci kilometri de Palatul Parlamentului, în sectorul păstorit de “primarul care este”, există străzi întregi fără canalizare, unde rahatul şi apa reziduală se scurg pe străzi ca în secolul XVIII. Oamenii de acolo trăiesc într-o sărăcie lucie, iar în România lor nu mai e loc nici de speranţă. E bine însă că primarul general al capitalei visează la pasaje multiple şi autostrăzi suspendate!

Există şi o Românie a celor de după blocuri, revoltaţi pe sistemul care îi păcăleşte mereu. În România lor nu se mai primeşte nimic, pentru că “marea împărţeală” nu ajunge la ei. În lumea lor totul e luptă şi nimic nu se primeşte, se ia pur şi simplu. E România celor care vor să îşi depăşească propria condiţie, a celor sătui de un destin ingrat, de reguli injuste şi politicieni plini de ipocrizie.

O altă Românie este cea a oamenilor de afaceri. E lumea celor care muncesc de la nouă la nouă, a celor care câştigă bine, au case mari şi televizoare imense, dar nu au timp să se bucure de ele. E lumea celor care trebuie să se lupte cu birocraţia şi cu corupţia politicienilor şi a funcţionarilor, pentru a-şi proteja afacerile proprii şi a pentru a da salarii angajaţilor. E România celor pe care statul mai degrabă îi exploatează, în loc să îi încurajeze. În fond, prosperitatea oamenilor de afaceri ar însemna şi prosperitatea României.

Cei care muncesc în multinaţionale au parte de o altă Românie. Ei trăiesc un soi de normalitate de import, construită pe o cultură organizaţională specifică firmei mamă. În România lor lucrurile arată mai bine. Sunt bine plătiţi, motivaţi şi respectaţi pentru ceea ce fac. Dar pentru că nu mai au timp liber, pentru că pe primul loc e cariera, iar familia nu e pe lista de priorităţi, preţul pe care îl plătesc pentru această normalitate este uneori mult prea mare.

Pentru cei care muncesc la stat, România este România lor. Ei reprezintă sistemul. Ceilalţi sunt pur şi simplu toleraţi în acest spaţiu. Nu statul este în slujba cetăţeanului, ci mai degrabă invers:” Voi ceilalţi munciţi, plătiţi taxe şi impozite pentru ca noi, pretorienii şi mandarinii, să o ducem bine”. În România lor, „cine împarte, parte îşi face”. Mulţi dintre ei au dreptul la salarii şi pensii speciale, prime de vacanţă, policlinici şi spitale cu circuit închis, concedii în vile şi hoteluri cu preţuri ridicol de mici. Şi când cineva a încercat să tulbure acest sanctuar al privilegiilor, sistemul a reacţionat destul de dur.

Despre România ţăranului nu pot spune decât că e încremenită în timp. Ca un paradox, cu cât centrele urbane par să se fi dezvoltat mai mult, cu atât mai mult par să fi sărăcit zonele rurale din jur. Pentru România rurală nu există decât un singur cuvânt: subdezvoltare. Sărăcie totală! Țăranul român este uitat de toţi. Politicienii îşi aduc aminte de el o dată la patru ani, când vin să îi cumpere votul. El nu are unde să îşi vândă produsele pentru că piaţa este ocupată de produse de import şi este controlată de intermediari. Ţăranul român este incapabil să se asocieze pentru că în România lui nu mai e loc de încredere. Pentru ţăranul român nu mai există nici o aşteptare, România se rezumă pur şi simplu la supraviețuire.

Există şi o Românie a tinerilor fără speranţă pentru care Occidentul e singura soluţie. În România lor lucrurile nu stau chiar atât de prost pe cât se spune (părinţii se zbat să fie altfel), dar vorba multă alimentează deziluzia. Şi dacă emigrăm toţi, oare cine o să mai rămână în ţara asta?

În România celor mulţi, care nu se bucură de privilegii, plătim milioane bune pe asigurări de sănătate, dar bugetul de sănătate este mereu pe minus. În timpul acesta, medicii ne pleacă în străinătate pentru că sunt prost plătiţi, iar bolnavii de cancer mor pur şi simplu pentru că statul nu vrea sau este incapabil să mai facă faţă unui lobby al industriei farmaceutice recunoscut ca o mafie a medicamentelor. În România noastră nu sunt bani pentru pensionari, pentru medici, pentru profesori, dar sunt zeci de milioane de euro pentru un soft, ca şi cum bugetul ar fi un moft.

Mai există şi o Românie a cămătarilor, a hoţilor şi a speculanţilor, a falsificatorilor de carduri şi a cerşetorilor, a tuturor celor care profită de bunul simţ şi de civilitatea altor popoare care i-au primit ca oaspeţi. Cu paşaport de România, ei terfelesc fără jenă imaginea acestei ţări, făcând din condiţia de a fi român ceva similar cu infracţionalitatea. Este nedrept ca, în virtutea unei generalizări aberante, milioane de români care trudesc în străinătate să fie asimilaţi cu infractorii. Străinii se uită acum bănuitor când vorbeşti româneşte şi asta nu te face deloc să fii mândru că eşti român. Într-o zi se va goli paharul toleranţei în Uniunea Europeană şi să sperăm că actele unor tembeli iraţionali şi în nici un caz patrioţi nu vor face din libertatea de circulaţie doar o amintire.

Avem o singură patrie, dar mai multe Românii. O iubim în felul nostru, o înjurăm de fiecare dată pentru că nu ne oferă atât de mult pe cât am dori. Ne întrebăm însă mult prea puţin ce ar trebui să facem fiecare dintre noi pentru ca ea să ne poată oferi mai mult.

P.S. Asta e România pe care o văd eu. Nu trebuie să fiţi de acord cu ea! S-ar putea să greşesc, dar e România mea.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. deci asha;oamenii de afaceri lupta si lupta cu coruptzia!!?mai sa fie!
  romanica mea arata altfel tinere domn:cirdashia sta la baza acele patrii
  tot inainte!

 2. „Ne întrebăm însă mult prea puţin ce ar trebui să facem fiecare dintre noi pentru ca ea să ne poată oferi mai mult.”

  Concret, puteti numi trei lucruri pe care am putea noi, romanii, sa le facem pentru patria Romania?

  Multumesc!

  • Daca vrem sa ne imbunatatim viata e cazul sa creeam o Romanie perceputa de cat mai multi la fel, si in care sa predomine Respectul, Meritocratia, Decenta, Empatia , Implicarea.

   Putem incepe prin a ne implica sincer in actiuni care sa ne conduca la o Romanie mai buna, altfel vom involua pana la statutul la care ne vom compara cu un stat african subdezvoltat.

   @bugsy :
   Cele 3 lucruri ar fi: 3 x Implica-te si nu-i mai lasa pe altii sa decida in locul tau!

 3. Stimate domnule Jurcan,

  Excursul dvs., un pic parodic, este și un pic nedrept. ”Cei care muncesc la stat” trebuie separați de ”cei care conduc statul”- de la nivel de directori în sus. ”Cei care muncesc” în general n-au parte de nimic- probabil că dvs. trăiți într-o lume paralelă în care există și policlinici cu circuit închis (n-am auzit de așa ceva încă din 1989) și alte beneficii.
  Realitatea cruntă este că nimeni- dar absolut NIMENI n-are absolut nici un fel de idee reală despre cum ar putea să arate România în 2020- să spunem. Cu un pic de efort și extrem de real. Pentru că poveștile vehiculate de teoreticienii lui pește prăjit- fie ei keynesieni sau reaganiști- sunt doar povești în dulcea Românie.

 4. Foarte bun articolul dumneavoastra. Se pare ca nu toti comentatorii sunt de acord cu tot ce spuneti, insa acest lucru nu ii reduce valoarea. Valoarea lui consta in faptul ca realitatea este privita din perspective multiple, unele diametral opuse. Putini oameni reusesc acest lucru. Aceasta deprindere ar trebui insa sa fie obligatorie pentru un politician.

 5. Felicitari pentru comentariu! Ati trecut tangential pe langa formularea nemuritoare a lui J.F. Kennedy: Nu te intreba ce face tara ta pentru tine, intreaba-te ce faci tu pentru tara ta! Aici este una din cheile charadei.

  • Din pacate insa formularea este inaplicabila, motivul fiind tot o formulare nemuritoare, apartinand lui Tudor Vladimirescu: „Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor”.

   Deci pentru cine propuneati sa facem ceva?

 6. Din pacate, dl. Jurcan are dreptate! Experimentam doar realitatea noastra! Am lucrat un timp intr-o firma la export, aveam un salariu bun si ma uitam usor „de sus” la cei care, la casa supermarketului isi numarau banutii, in timp ce eu aruncam cardul, la care stiam ca nu va aparea „fonduri insuficiente” . Acum sunt pensionar, am si acum cardul, dar trebuie sa-mi socotesc cu grija cosul! Am trecut eu intr-o alta Romanie? Nop! E aceeasi Romanie haotica, in care singura filosofie e „descurca-te cum poti”! Fura daca poti, cerseste daca esti in stare, mori de foame daca n-ai de lucru, prinde cateva consilii de administratie (ca doar suntem la putere), trage sforile in Parlament, pune-le piedici tuturor pana se vor prinde nesimtiti ca trebuie sa bage mana in buzunar ca sa obtina aprobarea, fute-l pe angajatul tau pana cade lat la locul de munca, pacaleste-l pe patron (ca doar eu il imbogatesc, ce p..la mea) s.a.m.d. In haosul asta nu prea cred ca mai e ceva de facut! La asemenea situatii se impun solutii radicale:
  RADE TOT SI IA-O DE LA CAPAT! Socoteste cam cati morti, cati raniti, cate victime colaterale presupune asta, arata socoteala natiunii, nu astepta aprobarea ei (pe care oricum n-o s-o ai) si treci la treaba. Dar unde sunt oamenii aceia care ar putea face asta???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dan Jurcan
Dan Jurcan
Din 2010 - sociolog IRES; in perioada 2003 - 2010 director general al Agentiei pentru strategii guvernamentale; 2001-2003 sef al Departamentului de comunicare si imagine publica din Guvernul Romaniei; din 2001 profesor asociat la Universitatea Bucuresti si SNSPA; Experienta in comunicare, studii sociale, marketing politic, leadership si planificare strategica, management de proiect, lobby si advocacy.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro