luni, aprilie 28, 2025

O șușă

Ca fetele, filmul regizat de Camelia Popa și construit pe un scenariu scris de ea și de Tiberiu Ioana care pornește de la o idee a aceluiași Tiberiu Ioana, acesta fiind și producătorul, și interpretul unui personaj în care e foarte puțin credibil, spune povestea a trei femei. Prietene de o viață, bine situate financiar, foarte aproape, dacă nu cumva chiar de vârsta a treia.

Două dintre ele, Cela (Adriana Trandafir), proprietara cam zăpăcită însă extrem de generoasă a unei florării, și Rozana (Aura Călărașu), avocată de succes, cu un fiu pe nume Radu ( tot Tiberiu Ioana) care o urmează cu succes în profesie, se mobilizează spre a o susține pe cea de-a treia. Pe Silvia (Maia Morgenstern), probabil de profesiune arhitectă, care și-a pierdut de foarte puțină vreme soțul. Un anume Tavi despre care biata Silvia află foarte târziu, adică doar post-mortem,  că o înșela sistematic și temeinic cu cea numită generic Pescara. O insipidă funcționară la Administrația financiară.

Despre trădarea lui Tavi cele trei femei nu știau absolut nimic, cu totul alta fiind situația lui Mitu (Marian Râlea), de profesie mecanic auto și soțul Celei, și a lui Virgil (Cătălin Cățoiu), căpitan de vas, de mulți an căsătorit cu Rozana. Fidel acesteia, așa cum îi este și ea lui. Așa cum putem înțelege din secvența în care un fost client (Cezar Ouatu) o poftește pe Rozana la o cină sau măcar la un prânz. Fiind tratat cu un ironic refuz.  

În contextul operațiunii de salvare a văduvei neconsolate care era mai –mai să se sinucidă dacă prietenele ei nu o vizitau aducându-i și un delicios cremșnit pe care Silvia îl mănâncă la modul compulsiv, cele trei “fete” comit noian de nebunii. Pe care scenariștii filmului (Camelia Popa și Tiberiu Ioana) le doresc cum nu se poate mai amuzante. Asta în vreme ce Radu (tot Tiberiu Ioana) suferă neconsolat după fosta lui colegă de liceu pe nume Clara (pe care o interpretează o anume Lora), i se confesează prietenului lui tânăr și gay, un hair stilist pe nume Berty (Emil Rengle) și sfârșește prin a se căsători cu monumentala Sabina (Alina Eremia), fata superbă care, cu câtva timp în urmă, a salvat de la un posibil dezastru prin jaf florăria Celei.

La aniversarea Celei cu Mitu toată lumea participă fericită. Inclusiv mai sus menționatul Berty care și-a găsit fericirea alături de călărețul admirat de mult timp în tăcere Pe care îl joacă Adi Gheo. Alina și iubita ei le trimit tuturor salutări vesele și împlinite din America. Bine primite de toată lumea căci, asemenea scenariștilor, și personajele filmului sunt toate open minded.

Scenariul filmului e cum nu se poate mai subțire, chiar dacă semnatarii lui vor să atingă în ceva mai mult de 90 de minute toate chestiunile arzătoare aflate la ordinea zilei. Și problema prieteniei, și pe aceea a fidelității în căsnicie, și chestiunea vieții care nu se termină nicidecum de îndată ce ajungi la vârsta a treia. Și mai vor să se arate și open minded abordând deschis problema iubirilor gay. Care au și ele, ca toate celelalte,  dreptul la împlinire.

Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Aura Călărașu sunt bune, bune dar cu măsură, convocând în procesul de construcție a rolurilor încredințate procedee de mult verificate și de lungă  vreme de mai toți spectatorii știute. Atâta doar că la proiecția la care am fost eu, eram singur, singurel în sală. Bun e, deși cam în aceiași parametri, Marian Râlea. Cătălin Cățoiu, fost operator de imagine la TVR, recidivează cu rezultate aproximative în dorința de a fi actor, iar Emil Rengle își expune generos trupul cu toate unduirile aferente. 

Pe românește spus, Ca fetele nu e mai mult decât o șușă. Că pentru șușa asta unii actori au luat și premii arată clar că trăim în plină confuzie a valorilor.  

Tiral Music and Film

CA FETELE
Regia: Camelia Popa

Scenariul: Camelia Popa și Tiberiu Ioana

Producător: Tiberiu Ioana

Imaginea: Lulu de Hillerin

Montajul: Ovidiu Văcaru

Producători executivi: Camelia Popa, Alexandra Butnaru

Coloana sonoră: Vlad Isac

Design de producție: Ștefan Constantinescu

Sunet: Sorin Neagu

Cu: Maia Morgenstern (Silvia), Adriana Trandafir (Cela), Aura Călărașu (Rozana), Marian Râlea (Mitu), Cătălin Cățoiu (Virgil), Alina Eremia (Sabina), Mircea Andreescu (Bunicul), Emil Rengle (Berti), Lora (Clara), Tiberiu Ioana (Radu), Luis Gabriel (Luis)

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. „open minded abordând deschis problema iubirilor gay”

    In ziua de azi indiferent ce vezi documentare despre animale, despre vulcani, filme politiste, documentare tehnice despre motoare de masini, avioane, etc. nu se poate sa nu existe subiectul el cu ea, el cu el, ea cu ea, el cu doua, ea cu doi si cu ea si cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro