duminică, noiembrie 27, 2022

O taxa la puterea trei pentru populatia Romaniei

Cum sa mai stoarcem un ban-doi de la omul de rand, sau jocul de-a inflatia

Desi a trecut aproape un an de cand guvernul Ponta a luat decizia de a lega acciza pe carburanti, energie electrica si alte bunuri de consum de baza la rata inflatiei, putini dintre noi au remarcat din facturi (cel putin din cele pe care scrie) ca platim niste preturi absurde, umflate artificial, din cauza unui curs valutar fictiv menit sa ia bani din buzunarele populatiei intr-un mod pur si simplu abuziv. Pentru anul 2014, acest curs este de 4.74 lei la 1 euro, un curs care nu a existat niciodata in istoria leului, maxima fiind de 4.64 atinsa – o zi doar – in vara lui 2012. Cursul valutar euro/leu mediu din 2012, cu toate ca leul a fost cel mai slab in vara acelui an, a fost de 4.46, conform datelor BNR. Dar iata ca acciza aplicata prin lege bunurilor de baza pe care le platim si consumam foloseste un curs de 4.74, cu 6.4% mai mare decat cursul mediu pe acest an. De unde acest misterios curs de 4.74 si ce nu este in regula cu el?

Cursul valutar pentru calculul accizei pe anul 2014 este obtinut din cursul valutar oficial publicat de Banca Centrala Europeana in octombrie 2013 (4.5223) inmultit cu indicele inflatiei din anul 2013 (104.77). Iata o reteta fiscala creativa pentru a mai stoarce un ban-doi de la omul de rand. Dar in fond ce este atat de rau ca guvernul a “aruncat” in reteta accizei si un pic de inflatie, mai ales ca banii astfel colectati merg la buget si sunt folositi cu iscusinta pentru bunastarea poporului?

In primul rand, nu este in regula ca guvernul isi indexeaza veniturile la rata inflatiei pentru ca inflatia se refera la cresterea preturilor bunurilor de consum ale populatiei. Inflatia reprezinta cresterea anuala procentuala a preturilor bunurilor si serviciilor dintr-un “cos de cumparaturi” tipic al gospodariei medii. Atat cosul de cumparaturi tipic cat si calculul indicelui de preturi este in esenta simplu, dar presupune procesarea multor date. Reprezentantii oficiului statistic creeaza un esantion de gospodarii din toata tara, apoi ii intreaba pe acesti cetateni ce anume consuma luna de luna. Se creeaza astfel o imagine medie statistica a ceea ce consuma o gospodarie tipica. Stiind exact care sunt aceste bunuri si servicii, oficiul statistic verifica apoi pretul acestora in diverse magazine si calculeaza un pret mediu pentru fiecare bun si/sau serviciu si, agregand aceste preturi in functie de ponderea bunurilor in cosul de cumparaturi, obtine indicele de preturi publicat lunar pe site-ul Institutului National de Statistica. Inflatia este cresterea in timp a acestui indice de preturi si este inamicul numarul unu al consumatorului. De aceea, in multe tari, salariile si pensiile sunt indexate la rata inflatiei pentru a proteja cetatenii de scaderea puterii de cumparare rezultata din inflatie. Ce treaba are guvernul in a-si indexa o sursa de venit bugetar la inflatie? Nici una! Din contra, a majora salariile si pensiile in functie de inflatie pe de o parte, si a indexa o sursa de venit bugetar tot la aceeasi rata a inflatiei, pe de alta parte, este exact ca si cum dai cu o mana si iei cu alta.

In al doilea rand, cu ocazia introducerii acestui giumbusluc fiscal, premierul Victor Ponta a spus ca din fericire inflatia a avut o cota mica in 2013 si astfel indexarea accizei la inflatie ar avea o influenta limitata. Intr-adevar, anul trecut, inflatia medie a fost de aproximativ 4%. Dar ce se intampla daca inflatia creste? Faptul ca inflatia a fost de doar 4% in 2013 nu inseamna ca aceasta nu ar putea creste la 10%, poate chiar si la 35% cat era in anul 2001 (sau, Doamne pazeste, la 155% cat era in anul 1997). Si atunci ce facem? Daca inflatia ar fi de 15%, atunci cursul valutar pentru calculul accizei ar fi de 5.20 lei pentru 1 euro. Ar fi in regula acest curs? De ce sa platim noi, consumatorii, o taxa pe baza unui curs inventat? Argumentul ca inflatia este mica acum si, de aceea, indexarea accizei la rata inflatiei este acceptabila este precum a-i spune: “Nu imi ajungeau banii si am furat un leu din casa magazinului mixt de la colt, dar era doar un leu.

Si, in al treilea rand, este un grav abuz faptul ca nivelul accizei pe bunurile de baza este stabilita in euro, dar acciza este platita in lei, in timp ce populatia are castiguri in lei, nu in euro. Practic populatia este taxata tot mai mult pe masura ce leul se depreciaza (si leul s-a tot depreciat, de la aproximativ 1.5 lei per euro la inceputul anilor 2000 la cursul mediu actual de 4.5). Si, ca si cum aceasta practica nu este suficient de aberanta, acum avem si rata inflatiei aruncata in formula. Iata deci un trio de taxe care ar face un expert fiscal sa se simta precum un om de stiinta care descopera o noua specie de broasca cu cinci ochi si trei picioare. Acciza in sine este o taxa. Legarea accizei la cursul valutar care s-a tot depreciat este alta taxa, o taxa care creste tot mai mult. Si legarea cursului valutar aplicabil in calculul accizei la rata inflatiei este si aceasta o taxa. Iata deci, o taxa la puterea trei, pentru populatia Romaniei.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

   • domnule clopu; guvernul care va taxeaza este condus de o persoana care promoveaza ideea de mindrie ca i rumin.deduc ca mindria de a fi rumin ii si aceea de a sustine statul cu taxele colectate.
    nu cunosc bine cultura maghiara ,dar daca dvs spunetzi,asha o fi !

    • Domnu’ Dushu Rece( o chestie de care romanii au mare nevoie inainte de alegeri, in loc de a se imbata cu acelasi tip de lichid), conform acestui proverb unguresc, romanii de fapt platesc de doua ori aceeasi taxe: odata de prosti si inca o data sa se simta domni.Dar pentru ca mandria nationala v-a stimulat fermentarea cerealiera(adica s-a umflat tarata-n domnia voastra) o sa mentionez inca doua proverbe, romanesti de data asta, tot pe aceeasi tema a gargarei nationaliste „Mandri ca suntem romani”: prostul pana nu-i fudul, parca nu e prost destul, si fala goala, traista usoara. Este vorba de traista pe care cei care nu sunt prosti si-o agata-n bat si iau calea Occidentului, aici in Romania ramanand doar cei mandri.

 1. Ce scapati din vedere este faptul ca baza de calcul pentru acciza din anul urmator contine o componenta care este inflatia din urma cu 2 ani samd la infinit. Adica insasi inflatia este influentata (crescuta) datorita faptului ca acciza a crescut din cauza inflatiei din anul anterior.

  Vestea buna e ca daca am avea deflatie, si aceasta ar fi accelerata.

  Cel mai amuzant e ca de fapt acesta e un curs paralel, poate ajunge la 10 lei. Normal ar fi fost eventual sa creasca acciza dar dadea rau. Si nu in functie de inflatie. Ar fi trebuit sa faca o prognoza pe cativa ani a inflatiei si a cursului si sa stabileasca un calendar de crestere a accizelor daca tot vroiau sa pastreze sau sa creasca veniturile.

 2. Se mai poate adauga un nivel al aberatiei unei astfel de masuri, faptul ca formula de calcul e ciclica: accizele sunt o componenta a preturilor, deci o crestere a accizelor determina o crestere a preturilor, ceea ce inseamna o crestere a inflatiei, ceea ce determina o crestere a accizelor samd.

 3. O, wow, un guvern incompetent caviar-socialist care jupoaie populatia ca sa isi indestuleze clica de partid. Niciodata Romania n-a mai vazut asa ceva…

 4. E aberant din toate punctele de vedere, dar ce sa ne asteptam de la pontalau? Nu spunea el ca nici nu se va simti acciza, pentru ca pretul benzinei e in scadere? A scazut pretul fantastic de mult, nu?
  Sa zicem ca ar trebui sa acoperi inflatia. Nici intr-un caz nu aplici coeficientul de la lei la euro. Cel mult aplica inflatia euro, ca acciza e in euro. Cum ar fi daca eu as calcula lungimea necesara a unei sine de cale ferata de otel, dar aplicand coeficientul de dilatare de la aluminiu? Ce ar iesi (in afara de accidente!)?
  Apoi, nu am auzit nicaieri, in nici o tara, sa se aplice inflatia in avans. De obicei se spune ca da, am avut inflatie de n% asa ca marim pretul DE LA ANUL cu n%. Si se mareste PRETUL, nu CURSUL DE SCHIMB!!

  • Foarte buna observatie, nu am considerat ca merita intrat in atata detaliu pentru un text scurt, asa ca nu am mentionat…dar da, sa aplici inflatia RON la o acciza in euro este originala, desi personal am experimentat incercari de acest tip in contracte de inchiriere de spatii private. Si privatii sunt creativi cand vine vorba de maximizarea profitului, de fapt. Evident, motivul pentru care guvernul a ales inflatia in lei pentru acciza este ca aceasta a fost istoric mult mai mare decat cea in euro. Daca guvernul aplica inflatia in euro la acciza in euro, atunci nu iesea mare diferenta la buget. Sunt totusi curios sa aflu cine si cum a gandit aceasta masura. Cineva din staff-ul Finantelor trebuie sa fi venit cu ideea acesta brilianta, doar nu a aparut din senin. Este o idee de nota 10, in slujba maximizarii taxelor, si de nota zece la imoralitate. Acea persoana stia ca inflatia in lei este mai mare decat cea in euro, si ca astfel se storc maximum de bani din buzunarele oamenilor. As vrea sa il cunosc pe acel om, ce l-a motivat sa propuna asta, ce a gandit, cum de a ignorat sa vada aspectul moral al problemei, cum se simte sa stie ca propunerea sa loveste intr-un popor intreg. De la acel cineva, persoana X, si pana la facturile noastre, exista o legatura directa. Mie personal mi-ar fi rusine si imposibil sa “indic” o metoda prin care sa sug cat mai multa seva dintr-o populatie care in majoritate nu stie ce este inflatia, cat este rata inflatiei, daraminte diferenta dintre inflatia in lei si cea in euro. Banuiesc ca aceasta persoana X a fost mangaiata pe crestet si laudata pentru creativitate…in timp ce eu vad pe factura Enel un curs de 4.738…si platesc corespunzator, ca si Dvs, ca si toti cei conectati la reteaua Enel. Partea ironica este ca motivatia de a scrie aceste randuri a fost un pur accident. Ma aflam la Enel pentru o schimbare de contract si am avut mai bine de o ora si jumatate sa astept, cu o factura in mana…iata deci ca am avut tot timpul din lume sa o citesc atent si cand am vazut 4.738 langa cursul valutar s-a oprit timpul pentru un moment. Am crezut ca nu vad bine, ca de fapt cursul este 4.378. Ma intreb cati oameni au luxul de a parcurge factura Enel cu atata devotiune. Pesemene ca nu multi, si asta iarasi trebuie sa fi fost un element al argumentului pesoanei X. Bine gandit, nota 10.

 5. Si aceste taxe au fost aprobate si binecuvantate de marea speranta a finantelor romanesti, absolventa de Harvard Ioana Petrescu. Cred ca trebuie sa-si schimbe numele ca atunci cand Plagiatorul a numit-o, el si televiziunile aferente, au repetat ad nauseam „absolventa de Harvard” impreuna cu numele incat am crezut ca e un fel de nume de botez.

  • Ceea ce putem face cu siguranta este sa votam inteligent la toate alegerile. Si sa ii ajutam si pe altii sa inteleaga ceea ce se intimpla in realitate.

  • Exact, asta ma intreb si eu: cum putem face greva fiscala?!? Cum putem sa ne opunem?!?
   Sa nu imi spuneti va votind, pentru ca asa nu am nici o garantie ca cei ce vor veni in loc nu vor face la fel, ca doar oricine vine va dori sa stea, si ca sa stea va trebui sa umple gaurile negre ale bugetului, si nu am nici o garantie ca votul va aduce pe altcineva in loc.

   • Am expilcat deja de zeci de ori, insa se pare ca unii nu au tinere de minte:
    1. Cei care sunteti angajatori, trimiteti angajatii in somaj tehnic pentru o luna: statul va prelua plata salariilor si a taxelor.
    2. Retrageti banii din banci – statul se imprumuta masiv de la acestea, care sunt practic in criza de lichiditati: vedeti procentul rezervei minime obligatorii.
    3. Comparati „la negru” sau abtineti-va de la cumparaturi timp de o luna. Pentru cine nu stie, asa a fost abolit regimul apartheid de la Pretoria: cetatenii de culoare au boicotat magazinele detinute preponderent de care albi.
    4. In fine, nu virati catre stat taxele si impozitele! Desigur, veti fi dati in judecata dar un sistem juridic deficitar nu va putea sa trateze la timp cateva zeci (sute) de mii de cazuri, deci va garantez ca veti rezista mai mult decat statul.
    E simplu: va trebuie vointa! Oare o aveti?

   • Pe vremuri, opozitia la taxare se traducea prin iesit in strada si dat cu bata in capul ho-guvernantilor. Chiar daca noi credem ca acum suntem mai civilizati, ei ne jefuiesc la fel de salbatic ca pe vremuri. Prin urmare noi avem o impresie gresita asupra semnificatiei regimului numit democratiei.
    Singura varianta cu adevarat functionala este amenintarea cu violenta fizica prin iesitul in strada. Spuneau unii mai destepti pe vremuri ca pomul democratiei se uda cu sangele patriotilor.

    • De ce trebuie sa ameninti cu violenta fizica? Poti sa iesi in strada, sa faci presiuni asupra guvernantilor fara violenta.
     Cum ne-a demonstrat istoria recenta, inca nu s-au terminat de schimbat toate sutele de euro astfel incat sunt destul de putine exemplele din Romania in care presiunea demostratiilor publice a determinat o schimbare in atitudinea celor care ne conduc. La momentul taierii salariilor cu 25% ar fi trebuit sa crape asfaltul sub greutatea nemultumitilor. Am aratat atunci ca suntem un popor cultivat care intelege si aproba masurile de austritate impuse de cei inteligenti de la guvernare, indiferent cine sunt ei :). Sau ca avem suficiente bancnote de o suta, pregatite pentru zile negre.

     • Este simplu: tu iesi in strada, strigi civilizat intr-un spatiu delimitat si inconjurat de politie in costume anti-revolta (iar bastoanele alea nu sunt facute pt. discutii), dupa care ti se spune sa eliberezi carosabilul. La televizor se transmite populatiei ca au fost niste hipsteri care au pierdut vremea ca n-aveau ce face acasa si gata. O minoritate plangacioasa.
      Ce faci dupa asta? Mai iesi o data? Apare la televizor ca ocupi carosabilul si ca ar trebui sa fii evacuat de jandarmerie. Care-i imbracata in costumatie de lupta, cu casti si bastoane facute sa rupa oase si maxilare. Iesi 10 saptamani la rand si afli ca esti platit de agenturi straine, de rusi, de americani, de Soros si de altii. Din cand in cand vezi agitatori in civil care incearca sa genereze motive pt. interventia in forta a jandarmeriei. Adica a unor oameni care petrec 8 ore pe zi la sala de forta si pe tatami pt. a invata sa discute cu demonstrantii.
      (incerc sa-mi imaginez cateva scenarii pe baza experientelor din ultimii ani).
      Ce faci? Ti s-a spus in fata ca daca ai sange in instalatie trebuie sa te bati cu trupele regimului inainte de a te putea face auzit.

      Parerea mea este ca nu ne-a ajuns cutitul la os. Mai este loc de vreo 30 de taxe si impozite noi pt. ca nu avem sange in instalatie.

 6. ARTICOLUL 137

  (2) Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.

  ARTICOLUL 139
  (1) Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.

  Am inceput cu cele 2 articole din Constitutie deoarece sunteti primul care scrie intr-un articol inchegat ca in Romania este o aberatie sa cistigi lei si sa platesti EURO. (eu personal am mai scris de citeva ori si contrele primite au fost hilare). Domnia ta, ca traitor atitia ani intr-o alta tara sigur acolo nu te-ai lovit de acest absurd. SI de aceea ti-a sarit imediat in ochi. Celor traitori de acolo li se pare normal ca sa platesti nu numai impozite, dar si servicii in alta moneda decit cea nationala.
  Al doilea ilustreaza inca o data hotia acestui guvern (dar nu numai). Acciza suplimentara a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, fapt interzis de Constitutie, care Ordonanta a fost ulterior adoptata ca lege.
  Dar Avocatul poporului, singurul ce o poate ataca la Curtea Constitutionala n-o face. SI n-au facut-o, dupa adoptarea in parlament nici partidele din opozitie.
  Iar o absurditate. O lege adoptata de parlament trebuie promulgata de presedinte, care o poate returna o data si/sau o poate ataca la CCR.
  O ordonanta de urgenta este o supra lege. Pentru ca e data de guvern fara dezbatere parlamentara, este votata dupa un timp (daca este votata si nu se adopta tacit) si devine lege, fara a mai fi nevoie sa fie promulgata. In felul asta ocoleste controlul parlamentar, prezidential si al CCR.
  Si sunt convins ca mai exista astfel de „taxe la puterea a 3-a”.

 7. Porcaria consta in faptul ca au indexat acciza in Euro folosind rata inflatiei la Ron.
  Poate pentru anul viitor ministruta de la finante decide sa ia rata inflatiei din Botswana, pentru ca e mai mare.
  Dar intr-adevar, problema principala este modul in care se folosesc banii respectivi. Din acciza la benzina promiteau solemn ca fac autostrazi, dar in realitate nu se mai lucreaza la nimic. S-au terminat santierele incepute de Boc si gata.

 8. […] O taxa la puterea trei pentru populatia Romaniei Si, in al treilea rand, este un grav abuz faptul ca nivelul accizei pe bunurile de baza este stabilita in euro, dar acciza este platita in lei, in timp ce populatia are castiguri in lei, nu in euro. Practic populatia este taxata tot mai mult pe masura ce leul se depreciaza (si leul s-a tot depreciat, de la aproximativ 1.5 lei per euro la inceputul anilor 2000 la cursul mediu actual de 4.5). Si, ca si cum aceasta practica nu este suficient de aberanta, acum avem si rata inflatiei aruncata in formula. Iata deci un trio de taxe care ar face un expert fiscal sa se simta precum un om de stiinta care descopera o noua specie de broasca cu cinci ochi si trei picioare. Acciza in sine este o taxa. Legarea accizei la cursul valutar care s-a tot depreciat este alta taxa, o taxa care creste tot mai mult. Si legarea cursului valutar aplicabil in calculul accizei la rata inflatiei este si aceasta o taxa. Iata deci, o taxa la puterea trei, pentru populatia Romaniei. […]

 9. Nu sunt eu economist dar inteleg ca rata de inflatie se calculeaza pentru RON. Se ia cosul de consum si se vede: in anul 2012 a avut in RON pretul x, in 2013 a avut in RON pretul x+r%*x, deci r% este rata de inflatie pentru RON.
  Raportul RON – EUR este dat de schimburile interbancare, are legatura cu pietele de capital, nu mai stiu eu ce. Nu are legatura cu ardeiul vandut la piata sau cu painea cu TVA-ul scazut. Sau are?

  Probabil „cosul de consum” al guvernului (care este strans din aceste accize) are nevoie si el sa fie indexat. Acciza in 2012 este y si in 2013 este y+r%*y. In EUR de data aceasta. Ar parea normal daca Guvernul ar fi un consumator si ar trebui protejat de inflatie? Sau este?

  Daca inflatia a crescut, dar raportul RON-EUR s-a mentinut …. hmm…! Deja e economie prea complicata!

 10. Masa monetara in sens restrans (M1) are in Romania rate de crestere anuala de peste 10% pe an. Aceasta inflatie de hartie si electroni este patronata de stat prin MF, BNR si sistemul bancar.
  Cum decurg lucrurile:
  a.
  1. statul are un deficit bugetar
  2. statul emite niste hartii cu dobanda de la 4% la 10% pe an prin care atrage bani din piata
  3. banii acestia nu pot fi rambursati niciodata pt. ca statul este in deficit continuu, prin urmare creditele se rostogolesc periodic.
  4. deoarece statul este unul din cei mai importanti cheltuitori din piata, deficitul enorm si dobanzile pe care le plateste la credite influenteaza valoarea banilor din piata, intr-o economie care creste cu mult mai putin decat sunt dobanzile la credite.
  5. prin urmare valoarea hartiilor fara valoare numite bani scade permanent, iar situatia se vede cel mai bine in bunurile pe care le cumparam cu totii – o numim inflatie (crestere de preturi adica scadere de valoare a banilor).

  b.
  1. cetatenii isi depun banii la banci
  2. bancile dau credite, iar banii revin imediat in sistemul bancar sub forma de depozit
  3. bancile dau din nou credite
  4. banii revin imediat in sistemul bancar sub forma de depozit
  5. avem o crestere de masa monetara in sens larg care influenteaza major valoarea urmatoarelor: bijuterii, tablouri, terenuri, imobile etc.
  6. cresterea de masa monetara in sens larg ii imbogateste pe cei care sunt cel mai aproape de sursa banilor (statul, proprietarii bancilor, proprietarii mari de imobile, oligarhii etc.) si ajunge sub forma de inflatie la fraieri.
  7. inflatia este considerata de stat ca fiind cauzata de „speculanti” sau agenturi straine, prin urmare este taxata. Amuzant, nu?
  8. dobanzile la depozite, care nu acopera nici macar inflatia oficiala, sunt vazute ca un profit, desi sunt o slaba acoperire pt. inflatia cauzata de institutiile statului sau patronate de stat. Prin urmare sunt impozitate cu 16%.

  Referinta pt. indicatorii de masa monetara: http://bnr.ro/page.aspx?prid=9337.

  • O excelenta explicatie a efectului Cantillon, de care romanul mediu este arareori constient!
   Dar ce rost are sa comentam atunci cand unii care par a fi culti considera ca retragerea banilor din anci ar fi in defavoarea noastra, desi s-au facut publice calcule care arata ca un depozit la termen (ce sa mai vorbim de cele „la vedere”) este nerentabil?
   Romanul vrea stabilitate – „un presedinte pentru linistea noastra” – si nu ii pasa de ce pierde, pentru simplul motiv ca NU VEDE ceea ce pierde – au avut grija guvernantii si bancherii sa camufleze aceste lucruri!
   Iar cand le spui „oameni buni, bancile traiesc din banii vostri si nu va dau nimic in schimb, guvernul traieste din imprumuturi la aceleasi banci (adica tot din banii vostri) si nu va da nimic in schimb” majoritatea se uita ca gaina-n lemne, dau din cap precum cateiii pusi in luneta vechilor Dacia si merg ca turma la taiere. Sincer sa fiu, mi se face aproape sila sa insist: n-au inteles, nu inteleg si presupun ca nici nu vor intelege vreodata!

 11. Dar de unde cursul de 4.5223 publicat de BCE? In 2013, euro a „sarit” de 4.5 lei doar in luna iunie, cand au fost doua salturi majore si de scurta durata. Cursul maxim in 2013 a fost 4.5535, iar cursul mediu a fost 4.4186. Deci de unde e acest 4.5223? In 10 iunie a fost cel mai apropiat de aceasta valoare, la 4.5224.

 12. Pana la urma, care e relevanta? De maine pot sa inceapa sa calculeze acciza la 4,3 si sa majoreze alte taxe in asa fel incat per total sa se ajunga la acelasi total. Clasicele si cea mai facila metoda de colectare a banilor la buget: taxe pe spinarea celor care muncesc si produc!.Are „statul” apoi grija cum si la cine ii imparte in asa fel incat sa te simti ca in banc: si … si cu banii luati.
  Iubesc perioadele prelectorale in care curg minciunile si promisiunile pe banda rulanta. In jurul meu (pe strada, la TV, in media, online) sunt numai Feti Frumosi si Ilene Cosanzene. O feerie!

  • Oare esti multumit daca in autobuz iti baga unu mana in buzunar si-ti taxeaza portofelul de 50 de lei? Nu cred ca ai motive de nemultumire, ca oricum te fura altii mai mult.

   • Exemplul nu este potrivit. Cel care imi baga mana in buzunar nu e un oarecare – e statul roman. Ceea ce spun eu este ca atunci cand statul are nevoie de 100 de lei de la mine, degeaba ma plang eu si ii aduc motive pertinente pentru a renunta la 10 din cei 100 – va identifica alte metode pentru a lua de la mine in total tot 10 lei. Mai ales atunci cand statul e incapabil sa genereze venituri altfel decat jumulind la nesfarsit aceleasi gaini (noi ca persoane fizice si firmele noastre).
    Nu spun ca statul nu trebuie criticat atunci cand greseste – e bine sa o facem. Depinde ce obiective ti-ai stabilit si la ce bun un consum de energie/resurse/timp.
    Povestea cu acciza care se stabileste anual, la un un curs dintr-o anumita data (evident ca in fiecare an, in jurul acelei date, euro are grija sa ajunga la un curs maximal!) este dupa stiinta mea destul de veche.

 13. Cand am aflat ca v-ati intors din Japonia, m-am gandit ca atunci cand Japonia isi va reveni dupa un cutremur de 9 grade, noi tot in aceeasi mizerie ne vom balaci in Romania si ca s-ar putea sa va para rau pentru ca v-ati intors. In acesti 3 ani care au trecut, v-ati dorit vreodata sa nu fi revenit in Romania? Bucuria intoarcerii acasa poate acoperi dezamagirea trecerii de la traiul intr-o tara civilizata la traiul intr-o tara ruinata de niste inconstienti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Liiceanu
Nascut in 1974, București. Studii: Tokyo University of Foreign Studies (limba japoneză, 1994); Yokohama National University (economie, 1995-1999). Master la University of Tokyo (1999-2001), cu specializare în budism și istorie culturală niponă. Burse: bursier al Ministerului de Educație al Japoniei (1994-1999). Bursier al Fundației Itouen (2000-2001). Experiență profesională: Analist principal în domeniul piețelor japoneze la banca Barclays Capital, Tokyo (2001-2011). Grupul Humanitas (2011-prezent).

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro