duminică, noiembrie 27, 2022

O uvertură ce trebuie ascultată cu mare atenție până la capăt

La data de 8 august, publicam pe site-ul contributors.ro comentariul intitulat Dl.Ludovic Orban trebuie să facă și imposibilul pentru ca dl. Traian Băsescu să nu candideze la Primăria Capitalei. Din păcate, dl. Orban nu a făcut nimic, a preferat să dea cu tifla PMP-ului al cărui lider continuă să fie ctitorul lui, dl. Traian Băsescu, nu i-a chemat pe pemepiști la masa negocierilor, i-a ignorat atunci când s-au repartizat candidaturile pentru cele șase primării de sector ale Capitalei. Așa că  fostul președinte candidează.

S-au înșelat amarnic toți cei care și-au imaginat că ex-președintele  României va părăsi la un moment dat cursa și că va face mult așteptatul anunț prin care să își îndemne adepții să îl voteze pe dl. Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Ultimele sondaje de opinie arată ceea ce știe demult dl. Băsescu și anume că nu are nici o șansă de câștig, în schimb își va adjudeca cel puțin 10 % din voturile care altminteri i-ar fi revenit d-lui Nicușor Dan care ar fi trebuit să fie candidatul comun al întregii Drepte. În ultimele zile între dl. Băsescu și dl. Orban are loc un schimb de replici înveninate așa încât nici gând ca sâmbătă seara să avem parte de vreo lovitură de teatru. Dl. Băsescu va merge până la capăt amăgindu-se că astfel va avea parte de respectul bucureștenilor. Nici vorbă despre asta. În cel mai bun caz, dl. Băsescu se va bucura de gratitudinea celor din PSD și aceasta fiindcă încăpățânarea și orgoliul nemăsurat al fostului președinte vor facilita victoria d-nei Gabriela Firea. Au, după părerea mea dreptate, toți comentatorii care susțin că orice vot dat d-lui Băsescu ajunge, de fapt, în tolba d-nei Firea.

Pentru moment, toate sondajele de opinie arată că diferența de voturi dintre dl. Nicușor Dan și d-na Gabriela Firea se situează în marja de eroare. Or, asta înseamnă că  lupta dintre cei doi se va da până la capăt, până în ultimele minute de dinaintea închiderii urnelor, că se cuvine să privim cu mare reticență ce ne vor spune la ora 21 marile Case de sondare, că va trebui să avem răbdare până se va încheia numărătoarea  voturilor. Dar și că ceea ce va ieși la numărare va depinde de cel puțin  trei factori. Mai întâi de numărul bucureștenilor ce vor ieși la vot duminica viitoare. Dacă vor fi mulți, cel puțin la modul teoretic, faptul va fi în defavoarea d-nei Firea. Așa s-a întâmplat în 2014, atunci când dl. Victor Ponta a pierdut prezidențialele din cauza unei neașteptate mobilizări a electoratului. Așa s-a întâmplat în 2016 când d-na Firea a câștigat pe fondul unui absenteism accentuat.  Vorbesc despre modul teoretic pentru că mai intră în discuție și din ce categorii de populație se vor recruta votanții. E vorba despre  vârstă, profesii, educație. Trebuie să admitem că, dacă cei de vârsta a treia se vor încumeta să iasă din case și vor merge la votare spre a-și arăta în acest mod recunoștința pentru recentul vot din Parlament, vot ce le flutură iar șansa măririi cu 40 % a pensiilor, aceasta va fi în favoarea d-nei Firea. În al doilea rând, contează faptul că votul este unul profund politic. Adică pro sau anti-PSD. Și nu doar la Primăria Capitalei. Or, asta înseamnă că își va spune puternic cuvântul mobilizarea activelor de partid. În al treilea rând, un rol aparte le revine nehotărâților. Numai că și aici e loc de nuanțe. Depinde de ce fel de nehotărâți e vorba. De oameni care au dorit să își clarifice opțiunile, au citit cât de cât cu atenție programele candidaților (în măsura în care se poate vorbi cu adevărat despre programe),  care au urmărit emisiunile electorale sau de nehotărâți de profesie. Prima categorie ar trebui să treacă în tabăra d-lui Nicușor Dan. Care în ultima săptămână de campanie, în aparițiile lui televizate, a dovedit că deține o foarte bună cunoaștere a marilor probleme ale Capitalei și că are și soluții. L-am vîzut marți la b1tv, loc unde a spus clar ce a făcut și ce are de gând să facă.  În schimb, d-na Gabriela Firea a preferat să fugă de dezbateri, să se refugieze în studiourile Antenei 3 și să se folosească la maximum de cazanul de lături vărsate în capul d-lui Nicușor Dan de ea, de modista Dana Budeanu și de alte dudui la fel de manierate, de simbriașii lui Dan Voiculescu și de cei ai lui Sebastian Ghiță.  

Cum spuneam, rezultatul alegerilor pentru Primăria Capitalei se va stabili doar după încheierea numărării voturilor. Atunci când va fi sosit și procesat și ultimul proces verbal. Până atunci, orice surpriză rămâne posibilă. Sigur e azi un singur lucru. Că indiferent de rezultat, chiar de luni se va intra iar în campanie. Pentru simplul motiv că mai mult ca niciodată alegerile locale din acest an funcționează drept uvertura alegerilor parlamentare. Iată de ce această uvertură trebuie ascultată până la capăt. Acolo e un pasaj care spune că dacă d-na Firea pierde duminică Bucureștiul, în decembrie PSD pierde drastic alegerile parlamentare.  

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Nu sunt fan Băsescu și mi-aș dori ca Neicușor să câștige și s-o trimită pe Firea acasă, la Voluntari. Dar nu pot să nu remarc aroganța inchizitorială a afirmației că „orice vot dat d-lui Băsescu ajunge, de fapt, în tolba d-nei Firea”. Este o atitudine profund anti-democratică, deoarece esența democrației rezidă în libertatea de a alege candidatul preferat, nu pe cel „care trebuie” – asta era paradigma în comunism, văd că unora le lipsește.
  În plus, cei care fac astfel de afirmații ar trebui să le și susțină, arătând cu cifre, date și studii că TOȚI cei care intenționează să iasă la vot și să-l voteze pe Băsescu:
  – ar fi ieșit la vot și fără candidatura lui Băsescu
  ȘI
  – l-ar fi votat pe Neicușor
  De unde știți, domnule, că printre votanții lui Băsescu nu sunt pesediști dezamăgiți de Firea, dar care n-ar vota în ruptul capului cu cineva susținut de useriști și liberali ?! Sau pur și simplu fani necondiționați ai marinarului, care nici n-ar ieși din casă pentru nimeni altcineva ?…

  Dl. Mircea Morariu este un demn tovarăș de idei al lui Joe Bidon, cel cu „you ain’t black if you don’t vote for me”.

  • Ai scris atat ca sa inlocuiesti „orice vot” cu „aproape orice vot”? Da, exista probabil fani inraiti Basescu care n-ar vota decat cu el. Deci nu 100% din voturi sunt luate de la Nicusor Dan, ci or fi doar 4-050%.

   Eu sunt curios sa vad pesedistul dezamagit de Firea care ar vota Basescu. E un non-sens. Orice vot care e luat de Basescu, in afara fanilor neconditionati, provine de la Nicusor Dan. O stie si Basescu, o stie si Victor L, o stie toata lumea, a fost chiar arma lui Basescu la negocieri.

 2. „…votul este unul profund politic. Adică pro sau anti-PSD. Și nu doar la Primăria Capitalei.”

  Nope! A fost timp de decenii…

  Iertați-mă, d-le Mircea Morariu, dar opinia mea este alta. După 30 de ani de jaf din averea publică (adică, inclusiv din puținul meu și al copiilor mei), votul cetățenilor români este unul profund PENTRU sau ÎMPOTRIVĂ a mai fi furați. De-asta au început să se agite „șobolanii de pe corabie” (cunoscut termen marinăresc).

  Tot de-asta sunt mobilizate eforturile javrelor care slujesc porcii (în sens orwellian, desigur), inclusiv din mass-media, pentru că după 3 decenii, în mod natural, românii, cetățeni ai UE (care mai și lucrează în mare număr prin state civilizate din UE), doresc o schimbare fundamentală. Este o evoluție naturală a societății, ca urmare a creșterii accesului la informații și a nivelului veniturilor populației (chiar dacă sunt cele mai mici din UE)!

  Adică, nu politică partinică, așa cum „aburește” presa electoratul, ci restrângerea accesului la resursele publice pentru cleptocrație motivează cetățenii la vot. Căci, în iarna lui 2017 nu am înghețat în Piața Victoriei de dragul PNL sau USRPLUS, ci pentru independența justiției! Iar instituțiile internaționale sunt de aceeași părere: este momentul ca România să se întoarcă pe parcursul democratic de la care a fost deturnată de „grupurile” și „cercurile” de reflecție coordonate de Liviu Dragnea și de către cei care-l „coordonau” inclusiv pe domnia-sa.

  Dl Traian Băsescu simte apropierea sentințelor în dosarele penale în care familia domniei-sale este implicată. Și speră ca, PSD (exponentul cel mai de seamă al cleptocrației pe scena politică) să păstreze o parte din putere – prin persoanele numite în funcții importante ale statului -, suficient cât să-i protejeze pe cei mai apropiați domniei-sale.

  https://www.g4media.ro/elena-udrea-la-curtea-de-apel-bucuresti-in-dosarul-referitor-la-finantarea-campaniei-electorale-a-lui-traian-basescu-din-2009.html

  Dl Traian Băsescu ar fi făcut (și face) orice pentru ca d-na G Firea să câștige alegerile. Indiferent ce negocieri ar fi făcut PMP cu PNL și care ar fi fost rezultatul acestora. Domnia-sa este terminat din punct de vedere politic, iar cel mai decent ar fi fost să se retragă în Republica Dominicană, ori Maroc, precum Juan Carlos.

  Cei care și-au implicat rudele apropiate, mai ales proprii copii, în afacerile necurate au avut decența să-și asume în cele din urmă faptele. Cu toate motivele de acuzare, măcar pentru asta d-nii V Hrebenciuc, sau L Dragnea au răspuns personal pentru faptele lor penale și au mers în penitenciar!

  Josnicia și lașitatea d-lui Traian Băsescu este lipsa de minimă decență să nu-și trimită la pușcărie membrii familiei pentru faptele proprii.

  Ce altceva ar putea crede cetățenii, ori foștii interlocutori din străinătate ai d-lui t Băsescu, văzând candidatura domniei-sale… Că dorește menținerea în funcții publice înalte pentru a influența justiția în favoarea domniei-sale și a membrilor familiei sale implicați în dosare penale.

  D-na G Hosu a demisionat … Dl Traian Băsescu ar face bine să aibă, în lipsă oricărui scrupul, după cum se vede, să aibă luciditatea să vadă direcția în care se îndreaptă societatea. Inclusiv în Belarus, dacă amintirea personajului Petrov în ajută cu ceva. Oricum și-a asigurat pentru vecie disprețul cetățenilor, cel puțin al celor din București.

  • Erată.

   Rog cu respect pe cei care acordă atenție comentariului meu să-mi ierte greșeala și să citească în loc de „măcar pentru asta d-nii V Hrebenciuc, sau L Dragnea au răspuns personal pentru faptele lor penale…”, forma corectă a textului, „măcar pentru asta d-nii V Hrebenciuc, sau L Dragnea merită respect, întrucât au răspuns personal pentru faptele lor penale…”.

   PS1.Mă doare mâna să scriu asta despre cei menționați și despre cel care a clădit temelia independenței justiției în România. Nu credeam că se va întâmpla.
   PS2. Cer scuze cititorilor și pentru celelalte greșeli de scriere din text, dar nu le pot corecta pe toate.
   PS3. Când am scris despre cetățenii din București și sentimentele lor față de unii candidați, m-am referit la o majoritate care se conturează din concluziile sondajelor de opinie, nu la toți concetățenii.

   • Comentariile Dvs sunt sincere – dar sunt scrise la suparare.
    Geoana a fost batjocorit ca nimeni altul pe baza unui furtișag odios, dar si prin specularea unui numar real – mare de voturi obtinute de Traian Basescu de la cetateni care avusesera deja ocazia sa-l vada pe marinar si clanul sau de ce erau in stare. Geoana este azi mare si tare , pe baza de suport american , deci este de banuit ca ceva – ceva e de capul ui si ca nu merita acea umilinta.
    Dar dreptacii s-au dus si l-au mai cerut odata Presedinte pe Basescu . Si s-au dus in numar suficient de mare pentru a permite jonglerii de genul ”Ecranul lui Videanu” și ”Victoria obtinuta in Diaspora de Serviciul de Comunicatii Speciale”
    ***
    Iubirea de Basescu inca dainuie pentru ca satisface necesitatea de a castiga politic , chiar prin frauda , ba chiar mai bine prin frauda decat corect, caci mărul furat e mai dulce.
    Pentru ca odata ce bagam axioma cu ”cleptocratia” -devine legitima si orice arma – inclusiv – si mai ales – frauda / smekereala ostentativa electorala , ca doar trebuie sa ne aparam de hoti !
    ***
    Acum cand marele luptator anticoruptie , dupa ce s-a devoalat ca manager de mafie in chestii ca acelea cu frate-sau, nepotu-sau, Udrea, Bica, a trecut la varianta 2.0.
    sustinand-o tactic pe Firea , un integ castel de carti pare a se prabusi.
    Dar nu este asa. Va asigur ca iubirea de Basescu e mult mai profunda si ca
    – desi poate Dvs il injurati acum – marea majoritate anti-PSD ar iesi acum la luplta sa modifice Constitutia pentru ca omul sa poate prinde inca unul – doua mandate de Presedinte. Si pentru ca acea dragoste care are nuante divese ….de la ”Al dracu dom Basescu” pana la proclmatia ”BASESCU EEEEEESTE OM DE STAT” acea dragoste mioapa dainuie .
    PS. Oare realizati in ce stare de inghetare a ratiunii se afla cei mai indragostiti , care se vor duce sa si consume votul doar pentru exprimarea iubirii lor ?
    PS2. Dar macar Basescu a abandonat orice prefacatorie. Mai trista e prestatialui Iohannis care e jucator doa pentru PNL , dar nu a schitat un gest de solidaritate pt Nicusor. Eu cred ca la Cotroceni e acceptata o victorie a Gabitei pentru ca femeia a fost cartita lor pe langa Dragnea.
    PS3. Miopia care ii impiedica pe unii sa vada putregaiul si rautatea lui Basescu nu e totusi att de periculoasa cat va fi in perspectiva alegerea lui Firea. einstalata la Primarie individa va deveni clar cel mi tare cadidt la urmatoarele prezidentiale. Morisca de vorbe cu care s-a nascut si un foarte verosmi ordin de la UE ca e vremea unei femei in varf ne vor pecetlui soarta.

    • @Psihopatolog modest _ „Comentariile Dvs […] sunt scrise la suparare.”

     Ce să zic?! … Și eu, ca orice om care vede cum i se bagă mâna în buzunar.

     Dacă dl Geoană este susținut de partenerii noștri americani – poate încă de când a locuit prin SUA, alții zic că mai de mult – nu înseamnă neapărat că ei s-au îndrăgostit de președintele Partidului Social Românesc, că au devenit cu toții comuniști, ori că Institutul Aspen România este o organizație care se ocupă exclusiv de ameliorarea stării de sănătate [fizică] a românilor. Nu, cel mai probabil, numirea d-lui M. Geoană într-o funcție importantă NATO (fără vreun concurs) este o „operațiune strategică” și nu recunoașterea vreunui geniu militar.

     Dincolo de recentele derapaje ale d-lui T Băsescu de la discursul rațional privind statul de drept și independența justiției în România, sau unele aberații comportamentale, de neînțeles nici astăzi (scena „copilului”, „țigancă împuțită” șamd.), dl T Băsescu rămâne în istoria României cel care a fundamentat independența justiției și chiar statul de drept (în mod real). Prin urmare, românii (printre care mă număr) l-au susținut, iar unii îl susțin în continuare, pentru meritele domniei-sale, nu pentru defecte și erori, sau „din dragoste”. Desigur, componenta emoțională a deciziilor cetățenilor, inclusiv la vot, este incontestabilă.

     Cariera politică a d-lui Băsescu s-a încheiat. Deși scriu aceste lucruri după aflarea rezultatelor, opinia mea este aceeași. Dl T Băsescu a făcut un act nedemn candidând în sprijinul PSD, iar dosarele penale în care este implicat își urmează cursul.

 3. Autorul ocoleste cu buna stiinta faptul ca Basescu a fost primul care a sugerat o alianta a dreptei pentru candidatura lui Nicusor Dan. Chiar cind USR nu il voia pe Nicusor.
  Aroganta de a scoate din alianta PMP-ul ii poate costa.
  In orice caz, daca – puschea pe limba! – cistiga Firea, nu Basescu e vinovatul, ci liberalii si useristii.
  NB,
  te poti intreba: daca liberalii si useristii vor ca Firea sa nu mai cistige un mandat, dece nu voteaza cu Basescu?

 4. Chiar daca fostul presedinte Traian Basescu nu a spus explicit -Renunt – totusi a afirmat, cu subiect si predicat, ca stie foarte bine – ca nu are cum -sa cistige aceste alegeri si a introdus in ecuatia alegerilor si motivatia de natura personala a CANDIDATURII. Momentul respectiv a produs, instantaneu , o modificare a intentiei de vot a celor care au sperat , nefiind aliniati la PMP, cistigarea alegerilor de catre fostul presedinte . Asta ne readuce , ca situatie electorala , exact in momentul aparitiei candidaturii . Dupa aceste cuvinte , spuse cu evidenta intentie de renuntare , probabil si sustinatorii cei mai infocati au subinteles atitudinea fostului presedinte ce nu poate sub nici o forma (datorita si cerintelor celor mai apropiati )sa gireze cistigarea alegerilor de catre G.F.
  N.Dan va cistiga alegerile ,tinand seama si de pozitionarea celor doua partide aliate PNl-USRPLUS la nivelul de peste 45 de puncte electorale pe Bucuresti . Candidatul PMP nu depaseste 8 procente , ,restul de procente atasate partidului, se va duce catre consilierii PMP. Dar exista si posibilitatea ca inainte de alegeri ,undeva vineri sau simbata seara la o ora de maxima audienta, presdintele Basescu sa sugereze doar , fara sa faca o afirmatie concreta , o aliniere la vot atasata lui Nicusor Dan si presimt ca va face asa fortat fiind de ceea ce iubeste mai mult pe aceasta lume (nu ma refer la iubitele foste sau nu ale presedintelui ). Un tata pe care il putem numi cu adevarat tata cu T mare .

  • Nu, nu este de natura personala (marturisind de multe ori ca nu are sanse de cistig). Motivatia este pentru partid: daca nu esti acceptat intr-o alianta activezi singur. La mintea cocosului.

  • maretul om are profilul moral al slinosului care pipaie femei prin tramvaie profitand de inghesuiala. ceea ce nu inseamna ca electoratul fidel nu-l va vota orbeste, acoperindu-i faradelegile la nesfarsit.

  • @mafalda _ „Chiar daca fostul presedinte Traian Basescu […] a afirmat, cu subiect si predicat, ca stie foarte bine – ca nu are cum -sa cistige aceste alegeri…”

   Atât domnia-sa, cât și majoritatea analiștilor au afirmat că scopul acestei candidaturi aparent fără sens este creșterea preferinței electoratului pentru PMP în contextul apropiatelor alegeri parlamentare. Doar că, dacă la alte partide candidații-locomotivă apar în afișe, bannere, reclame etc. alături de președintele partidului respectiv, în cazul acesta dl E Tomac este total absent, ceea ce arată că nu PMP este motivul candidaturii d-lui T Băsescu.

   • Tomac va prelua , la modul faptic , partidul dupa esecul lui T.B. si va incerca sa intre , cu partid cu tot , in viitorul parlament .

 5. USR-PLUS a facut foarte bine ca nu a acceptat cumetria cu Traian Basescu, Cu orice risc, trebuia aparat vizibil, odata si odata, macar in Capitala unde este crema : intelighentiei” principiul renuntarii la CURVIE , in perspectiva alegerilor parlamentare, cind , sa dea Dumnezeu, Basescu si cei de teapa lui vor ramine in afara paralmentului. Si asta cu atiot mai mult, daca printr-o minune Nicusor Dan cistiga in Capitala.
  Ar trebui ca acest act, curajul USR PLUS si mirsavia lui Basescu, sa mobilizeze OBRAZELE SUBTIRI DIN BUCURESTI sa lase miriiala pe la colturi, articolele de presa subtile si neintelese, si SA IASA LA VOT.
  A propos, chiar si cu un nou mandat Firea, Consiliul Municipal va fi fara indoiala al coalitiei PNL – USR PLUS, deci cucoana va avea miinile legate.
  Si acum, o interpretare realista. Daca Nicusor Dan pierde, politica PNL din teritoriu de captare, recrutare a ‘ traseistilor ” se justifica si PNL ve primi vint bun in pinze pentru parlamnetare
  Daca Nicusor Dan cistiga, USR PLUS va creste semnificativ la parlamentare, dar nici PNL: nu vq pierde cine stie ce.
  deci sa nu ne alarmam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro