duminică, iulie 14, 2024

O (noua) veste proasta pentru Victor Ponta: Despre democratie si incredere

Motto: „Ce-i lipseste culturii romanesti: cei sapte sute de ani de acasa.”--Cornel Regman

Hotarat lucru, la capitolul plagiat, cel mai rusinos din cariera sa, Victor Ponta nu are noroc. Iata ca ministrul educatiei si cercetarii din Germania, Anette Schavan, a demisionat dupa ce Universitatea din Dusseldorf i-a retras titlul de doctor. In Romania, Victor Ponta prospera, chiar daca, o stie o tara intreaga, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, institutia care i-a acordat acest titlu, s-a pronuntat fara urma de echivoc. Din ratiuni birocratice, Senatul nu poate face acelasi lucru precum universitatea germana, dar decizia este limpede. Din pacate, nu si pentru Victor Ponta.

Toata lumea stie ca Victor Ponta a plagiat. O stie si el, o stie si al sau Doktorvater, Adrian Nastase, o stie si doamna Ecaterina Andronescu, o stie si Remus Pricopie, actualul ministru al educatiei. O stiu, cred, si copiii de gradinita. Problema nu este una tehnica, ci de credibilitate a actului guvernarii. Nu poti avea incredere intr-un om politic care minte in ceea ce priveste propria sa formatie profesionala, care isi falsifica titlurile obtinute. Nu poti avea incredere nici intr-un falsificator de bani, nici intr-unul de lucrari de doctorat ori de diplome. Sunt cu totii escroci, hoti, pungasi. In teza sa de doctorat, Victor Ponta a furat zeci de pagini din lucrarile altor autori. Nu si-a cerut pana in prezent scuze, a adoptat strategia eschivei si eludarii subiectului. A ignorat revista „Nature”, platforma integru.org , presa internationala, mesajele venite din partea societatii civile, a vazut peste tot o conspiratie „beasesciana”.

Increderea este o conditie a libertatii. Nu poate exista o ordine democratica bazata pe suspiciune. Chiar si cei care au intervenit in dezbaterile pe tema plagiatului lui Ponta (ma refer la unii cunoscuti politologi) stiu acest lucru care tine de abc-ul teoriei democratiei. Minimalizarea subiectului este contra-productiva pentru o cultura politica intemeiata pe respect pentru lege, genereaza o atmosfera viciata moral.

Cum actualul presedinte al ICR, profesorul Andrei Marga, pe vremea cand era rectorul UBB, a avut un rol important in acordarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Angela Merkel, poate ca va reflecta la semnificatiile internationale, dar mai cu seama la acelea nationale, proprii Romaniei, ale acestei stiri:

http://www.hotnews.ro/stiri-international-14189378-ministrul-german-educatiei-demisionat-urma-acuzatiilor-plagiat.htm

http://integru.org/news/integru-org-featured-again-in-nature-editorial

PS Iata un alt aforism al regretatului Cornel Regman, nu mai putin actual:

„Originalitatea opozitiei romanilor: ei rezista … suportind”

Cornel Regman „Reflexii si reflexe”, Curtea Veche, Bucuresti, 2011, p. 43.

Distribuie acest articol

88 COMENTARII

 1. Stimate domnule Tismăneanu,

  Atâta vreme cât doctoratul luat sau plagiat al dlui. Ponta n-a fost un factor care să contribuie la alegerea domniei sale ca prim-ministru sau la victoria USL nu văd de ce acest element ar putea conduce la demisia domniei sale. Doamna demisionară din guvernul Germaniei probabil că a ajuns ministru al educației și datorită faptului că era doctor. Evident că doctoratul în Germania înseamnă cu totul altceva decât doctoratul în România. Pe de altă parte, ar trebui să fim foarte circumspecți apropo de dorința sinceră a cuiva care dorește să-și câștige- prin muncă proprie- un astfel de titlu- vs. părerea oamenilor politici de la noi și aiurea (în România cel puțin 75%) că printre altele, li se cuvine așa ceva (dacă n-am trăi în timpurile moderne sau am avea o tradiție ca în Anglia probabil că s-ar aștepta la niște titluri onorifice de gen Preastimatul sau Onorabilul…Onorabilul Mazăre, de exemplu). Dacă e să dăm pe goarnă anumite mici mișelii sau măgării referitoare la mașinile de făcut doctori am arăta spre Universitatea din Petroșani- unul din punctele nodale de dat titluri de doctor pe mese la restaurant plus banii necesari. Și așa a devenit dna. Ridzi, cu calificări anterioare la alimentara unde era contabilă,doctor în inginerie…

   • Zau ca ma faceti sa rad… Tocmai la dl Ponta sperati sa gasiti bunul simt?! Pai daca ar fi avut macar vreo urma de asa ceva, n-ar fi ajuns unde a ajuns…

   • Stimate domnule Tismăneanu,

    Există foarte multe elemente care mă fac să consider toată această poveste- ca și scandalul iscat în jur- ca urât mirositoare și extrem de dubioase. Faptul că cei vizați de plagiatul dlui. Ponta- deci autorii plagiați- precum și comisia care i-a dat doctoratul și Facultatea de Drept n-au făcut nici un fel de plângere, eventual penală, mă fac să fiu extrem de precaut. Faptul că acest ”scandal” apare la 10 ani după -vreme în care dl.Ponta a fost o persoană publică- mă pune în gardă. Modul în care a apărut scandalul- cu revista Nature- pentru care am cel mai adânc respect- dar care totuși n-are dreptul printre obiectele sale de studiu- care semnala acest ”plagiat” via prietenii dlui. Băsescu din Germania- mi se pare cam mult.

    • S-a scris destul pe acest portal, in revista „22”, in marile ziare pe subiectul plagiatului. Nu acesta este subiectul articolului si ii rog pe cititorii care vor sa intervina sa tina cont de acest lucru. Tema este ca un plagiat dovedit duce, intr-o tara a UE, la demisia ministrului plagiator. Este irelevant daca furtul a avut loc acum zece, douazeci ori patruzeci de ani. Important este ca a avut loc si ca persoana in cauza si-a construit cariera academica pe o hotie. Victor Ponta a predat drept pretinzand ca are doctorat. A primit salariu pentru cursurile predate, nu a facut munca voluntara. Dar si ca munca voluntara, tot nu avea dreptul sa minta, sa insele. Ni plus, ni moins.

    • Stimate domnule George ,

     Cunoasteti un singur exemplu, in the history of mankind , cind „negrii ” au facut plingere , fie si penala ?!? :wink:

    • Stimate domnule George ,

     Cunoasteti un singur exemplu, in the history of mankind , cind „negrii ” au facut plingere , si mai ales penala ?!? :wink:

     • In cel mai faimos caz de plagiat al Romaniei comuniste, Nicolae P. M., „negrul” lui Eugen Barbu, nu a facut niciun fel de plangere. Si totusi „patronul” a primit blamul cuvenit. Este de presupus ca „negrul” nu a fost nici strain de demascare, nici nemultumit. Oricum, Konstantin Paustovski era mort :)

      • Domnule profesor, mi-ati luat vorba din gura (adica de pe claviatura) . Am vrut sa exemplific cu acel caz si cu celebra explicatie de „cine-roman” si colaje …Dar m-am gindit ca majoritatea celor ce viziteaza acest spatiu sint din generatia mai tanara, si nu cunosc dedesupturile subiectului . Sigur, Barbu era atunci mare stab (era in CC) dar tot a fost lucrat , de cine altcineva… :wink: Si a ramas dator pentru eternitate , si a platit „cinstit” , in cazul „jurnalului lui Arthur (Caraion)” , apoi cu pseudo -pamfletele vs. Monica Lovinescu, apoi gazduind in octombrie ’80 celebrul „Idealuri” (o treaba f. subtila a lui Secu , pt. a cistiga pt. RO simpatia cercurilor financiare afectate , ca veneau datoriile la scadenta) , etcsamd.

       Nici cu celebrul absolvent de la scoala muncitoreasca de poezie , Ion Gheorghe , nu mi-e rusine , dar macar ala a luat de la chinezi , nu de la rusi . Dar azi lumea a uitat …

      • Cred ca este foarte bine ca reamintiti aceste lucruri. Nu m-am gandit pana acum ca in spatele imundului pamflet „Idealuri” erau acele motive. Dar mi-ati dat o tema de reflectie si va multumesc. Pe Ion Gheorghe l-a demascat Dorin Tudoran. Partidul s-a sesizat, si-a aparat omul (adica pe poetul daco-traco-maoist) si stim ce-a urmat…

       Spre amuzament nocturn:

       http://www.gandul.info/news/cum-a-publicat-icr-o-carte-semnata-de-andrei-marga-nu-este-un-conflict-de-interese-volumul-este-unul-promotional-nu-o-sa-l-trec-in-cv-10544353

       S-ar putea rationa si astfel, gandind ca exista si o parte penala: si anume, declaratia privitoare la “valoarea contabila” a cartii. Daca serviciul de presa al ICR spune ca s-au investit in carte 2499 lei pentru 500 de exemplare, de ce pretul “contabil” al unui exemplar e de 10 lei? Ar trebui sa fie sub 5 lei. Prin urmare, e clara intentia de a comercializa cartea, punandu-se in calcul si adaosul comercial si munca redactionala. Daca era un simplu document intern, nu trebuia adaugat niciun pret suplimentar. Deci, intentia de frauda clara. Abuz in serviciu, conflict de interese si minciuna. Ma insel? Poate ne explica dl Stelian Tanase :) Ori RCC sub unul dintre nick-urile pe care foloseste spre a-si ridica in slavi productiunea abjecta din OC (cel mai mult imi place „una donna romana”) :) Despre RCC circula povesti absolut fabuloase, inclusiv despre cum isi sporea astronomic numarul de vizitatori la articolele din „Cotidianul ” (perioada Buscu) apasand in nestire pe aceeasi clapa, neintelegand ca toate vor veni de la aceeasi adresa. More to come :)

      • 1) dvs. scrieti : „Partidul s-a sesizat, si-a aparat omul … si stim ce-a urmat……”

       Well, eu stiu bine ce a urmat dar se pare ca dvs. nu stiti , sau ati uitat . Altfel cum se explica cavalcada de neologisme si epitete de asta -vara ?!? Acuma cred ca v-ati amintit ce a urmat atunci , mai ales cind cititi trilogii prin OC , rapoarte ale CC la IICCMER si ICR , contracte facute publice pe blogul Tanase , si stati ca e doar inceputul .Sigur , sint alte vremuri , nu e vorba de agresiuni fizice , dar mentalitatea razbunatoare a ramas , adica „la vremuri noi , tot noroi !

       2) nu numai prin editorialul „Idealuri” din 15.10.80 „Saptamana” , dar si in anul urmator , in vol. „Saturnalii” parca , cu celebra „aschimoze-s” , „giulgiu violet” etc. s-a urmarit creearea unei situatii care sa duca la proteste (MR a fost stimulat deseori sa mearga ‘sus de tot” ) si apoi la masuri „drastice de corijare” prin care sa se cistige simpatia –la ou il faut ! Adica action–reaction –reaction. Asta in limbajul Secu se numea „combinatie complexa” . Si a reusit , iar paguba ca lui CVT i s-a retras semnatura temporar a fost stiuta dinainte . Doamne, domnule profesor, nu e complicat deloc. „Saptamana” era gazeta de perete a lui Secu , cu protocronism cu tot, nu stiati ?

     • Negrii de care vorbiți dvs. dle. Hanibal erau la vremea susținerii doctoratului dlui. Ponta- dacă vă referiți la cei de la care a copiat- în poziții mult mai bune decât dl. Ponta. N-are rost să comparăm cu scandalul lui Incognito- a lui Barbu pentru că în ierarhia de putere a PCR Barbu era jupânul. Scandal se face în mod frecvent- problema este că nu sunt rezultate.Iar ignobila mea persoană este doar un mic exemplu de ”negrișor” involuntar. Să presupunem că o anumită fostă obține de la colegi binevoitori o lucrare de cercetare dezvoltată de mine pentru Ministerul Educației- fără ca eu să-mi fi dat acceptul sau fără ca să știu. Fosta își trage din ea o teză de doctorat- neluând doar fragmente ci și lucrarea în extenso- și pentru că Universitatea din Petroșani e Curtea Miracolelor și pentru că soțul a fost și este mare în Petroșani- ia doctoratul cu flying colors. Sunt curios unde aș putea să fac plângere , ce aș obține prin plângerea respectivă și ce i s-ar întâmpla fostei. Precizez de la început faptul că plângere doar de dragul de a o vedea pe fostă fără doctorat nu fac pentru că mi se pare jenant și inutil. La câte doctorate fictive a dat Universitatea din Petroșani e doar o picătură într-un ocean și nu va contribui cu nimic la asanarea mediului universitar. Dl.Adrian Năstase cu toate afacerile sale e mic copil pe lângă ce se face la Universitatea din Petroșani.

      • Aveti la dispozitie site-ul http://integru.org/ , despre care s-a mai discutat aici . Le puteti trimite materialul la [email protected] sau direct upload la site-ul lor. S-au ocupat de cazuri din RO , inclusiv Andronescu si daca e bine documentat sint sigur ca vor da atentie (inclusiv initiere de petitii , etc.) . Sigur, si daca discutati pe bloguri sau forumuri e ceva, dar ei au alte means and tools of pressure . Si cum persoana de care vorbiti e „doar ” baron local, nu cred ca sint probleme. You will never walk alone !

    • REFERITOR LA COMENTARIILE celor care nu cred in vinovatia d-lui PONTA si in argumentele care se aduc pentru dovedirea acestui act PENAL: STIMATI DOMNI, TOVARASI, sau cum vreti sa vi se spuna, un plagiat dovedit, cu argumente in regula, chiar daca nerecunoscut de cel in cauza si cei asemenea lui, tot HOTIE ramane, si in Tarile Civilizate, se pedepseste. Ia nu mai luati atata apararea hotilor de tot felul! Sa intram si noi o data in randul lumii, ca ti se face greata de atatia mascarici si nemernici DOVEDITI SI RAMASI NEPEDEPSITI.

    • @andrei george. Interesanta opinie: daca pagubasul nu reclama nuj a existat furt??? Ergo, daca mortul nu reclama, nu a fost crima??? Felicitari pt. logica, puteti deveni ministru in orice guvern al USL.

  • Ok sa nu-si dea demisia dar sa se prezinte la Antena 3 in direct si sa strige tare si raspicat „AM PLAGIAT SI VOI ATI VOTAT UN HOT ORDINAR DE MUNCA INTELECTUALA. EU O SA VA CONDUC DESTINELE SI O SA VA REPREZINT IN LUME URMATORII 4 ANI”.

  • Domnule Andrei George, miza recunoasterii plagiatului lui VP are o oarecare tenta penala: furt si uz de fals intelectual. Nu uitati ca in perioada respectiva in Romania exista o lege (abrogata in 2010) care dadea un spor de 25% la salariu pentru titlul de doctor. Domnul VP a lucrat prin ministere in perioada de dupa doctorat, ceea ce inseamna ca acei bani care i-a luat nemeritat, prin furt si uzul furtului, vin din taxele si impozitele celor care incearca sa munceasca cinstit.
   Sunt intr-un fel de acord cu dumneavoastra ca titlul de doctorat nu l-a facut prim-ministru, deci nu ar avea nici un motiv sa demisioneze din acea functie. Nici cuvantul lui ca ar demisiona nu ma intereseaza prea mult, dar mi-ar face o mare placere sa-l vad fara acel titlu pentru a se demonstra ca in tara asta mai exista o urma de speranta in ceea ce priveste calitatea invatamantului.
   Mentionez ca sunt cu atat mai afectat de acest vesnic plagiat cu cat sunt eu insusi doctor in cibernetică și sunt implementatorul primului sistem de antiplagiat la nivelul universitatilor din Romania sistem pe care-l aplicam lucrarilor de disertatie si doctorat inca din anul 2010.

   Dupa plagiatele lui Mang si Ponta nu mai da nimeni 2 bani pe cercetarea din Romania. Credeti ca este corect? Eu spun ca nu, dar unde bun simt nu e, nu ai ce cere.

   • Si pe mine ma afecteaza si ma irita cumplit acest plagiat, dar nu cred ca se mai poate face nimic in privinta asta. E strigator la cer, dar legal asa stau lucrurile: conform faimoasei OUG 28/2011 (http://legestart.ro/Ordonanta-28-2011-modificarea-completarea-Legii-206-2004-buna-conduita-cercetarea-stiintifica-dezvoltarea-tehnologica-inovare-%28NTkwOTQ1%29.htm) pentru demnitari numai CNE are dreptul sa se pronunte, iar CNE s-a pronuntat… UB nu are, legal, ce sa faca, chiar daca plagiatul sare in ochi. CNE a spus ca negrul e alb si gata… Asta vor politicienii romani, mijloace de a nega evidenta; lipsindu-le glanda care secreta bun-simt pot dormi linistiti daca legal „nu se produc efecte”…

   • Stimate domnule Greavu,

    Perfect de acord cu dvs. până la un punct. Să se demonstreze în mod indubitabil că a plagiat și să i se ia titlul. Am oarecare îndoieli- din mai multe motive:
    1. Au trecut 10 ani, timp în care dl.Ponta a fost oricum o persoană publică cunoscută- dacă nu l-ar fi deranjat pe dl.Băsescu credeți că ar fi aflat cineva ceva ?
    2. Cei care ar fi trebuit să se sesizeze la prima mână- cei de la care a copiat și comisia de doctorat- tac precum lebedele. Se sesizează prin filiera dlui. Funeriu o revistă de prestigiu- care are toate legăturile cu știința și cu cercetarea – dar nici o legătură cu domeniul dreptului- în care și-a susținut teza dl.Ponta- precum și diverse persoane în afara domeniului- dar cu puternice simpatii băsesciene și PD-Liste cum ar fi dl.Asparuh.
    3. Aș dori o confirmare oficială a faptului că dl.Ponta a avut de câștigat. Din câte știu eu- dar poate că nu știu bine- dl.Ponta n-a încasat nici măcar 1 leu la salariu pe baza acestui spor- din simplul motiv că în domeniul domniei sale nu se dădeau astfel de sporuri.

    • Domnule Andrei George multumesc pentru modul in care va sustineti punctul de vedere.
     Nu stiu de ce mai trebuie sa se demonstreze ca a plagiat, cand acest lucru a fost demonstrat de mai multe ori de multa lume in afara de acea comisie CNE. Sincer, ce au facut atunci este strigator la cer, dar incheiem subiectul. Legal e acoperit de acea decizie, in fapt e plin de penibil (ma refer strict la subiectul doctoratului).

     Personal nu incerc sa va conving de nimic, dar voi raspunde atat cat stiu la intrebarile dumneavoastra:
     ”1. Au trecut 10 ani, timp în care dl.Ponta a fost oricum o persoană publică cunoscută- dacă nu l-ar fi deranjat pe dl.Băsescu credeți că ar fi aflat cineva ceva ?”
     Cred ca nu. Dar conteaza metoda prin care a fost descoperit? Il disculpa faptul ca a fost descoperit peste 10 ani sau ca este anti-basist?
     Eu cred ca nu.

     ”2. Cei care ar fi trebuit să se sesizeze la prima mână…”
     Ati uitat cine facea parte din comisie? Ati uitat cine era PM in acea perioada? Ar fi avut curaj cineva sa spuna ceva?
     Vis-a-vis de cine s-a sesizat si cum, il disculpa de plagiat si de oprobiu? Eu spun ca nu.
     Vis-a-vis de seful de la CNATDU, ca ar fi fost basist sau nu, mie mi-a placut ca s-a pus contra curentului. A avut curajul, DA E DE SPERIAT sa spune in zilele noastre ca a avut curaj, sa spuna ce a descoperit.

     ”3. Aș dori o confirmare oficială a faptului că dl.Ponta ..”
     Cred ca putem obtine o dezmintire rapida din partea domnului Gadea de la A3 care poate demonstra cu acte in regula ca dl Ponta nu a luat nici un ban de la contribuabili, ci chiar a adus el de acasa :)

     Mai sunt multe de spus, dar astfel de subiecte imi provoaca o stare de disconfort.

     O zi mai buna!

  • Domnule Andrei George, de unde si pana unde aduceti teoria aceasta că ”doctoratul in Germania inseamna cu totul altceva decat in Romania”. Este adevarat ca putem face comparatii. Dar chiar daca este o diferenta serioasa de dezvoltare dintre Germania si Romania, aceasta nu face adevarat argumentul ca un doctor roman este altceva (sau cu pregatire mai proasta) decat un doctor din Germania. Cazurile particulare nu pot generaliza acest lucru. Si nici macar ”masinile de facut doctori” din Romania nu au nimic de a face cu tupeul unui roman (culmea, chiar prim-ministru !) care se ascunde, face slalom si incearca sa foloseasca orice portita pentru a scapa de adevarul plagiatului din teza proprie de doctorat. Nu mai vorbim de masteratul acela (parca) de la Catania. Da, cu siguranta, acest lucru face diferenta dintre Germania si Romania. Iar d-vs. faceti aceasta diferenta aparandu-l (chiar si asa, indirect) pe ”primul-hot” al Romaniei. Daca nu s-ar mai gasi nimeni sa-l apere, acest om ar fi obligat sa recunoasca adevarul si sa-si dea demisia de onoare. Si, in plus, cu ce scuza furtul primului ministru faptul ca doamna Ridzi, sau oricare alt roman, a obtinut doctoratul tot prin furt ? Aici vad eu unul din marile pacate ale unora din romani. Ce-ar fi daca ar ajunge toti romanii la concluzia ”Mi-e prieten (Ponta), dar mai prieten mi-e adevarul”. Cred ca s-ar face mai mica diferenta intre Germania si Romania. Nu credeti ?

   Domnule Tismaneanu, ma bucura lupta pe care o continuati de partea adevarului. Sa aveti spor in toate. Si fie ca toate aceste atentionari sa aduca mai bine in Romania !

   • Stimate domnule,

    E, din păcate, o diferență imensă, de la modul în care un doctorand abordează acest demers și până la modul în care universitatea acordă atenție demersului respectiv. Dacă ați fost atent la ce i se reproșează celor cărora li s-a retras titlul de doctor în Germania o să observați că sunt strict chestiuni de procedură- și în nici un caz ceea ce constituie obiectul acuzării în cazul Ponta- pentru că în Germania nu se poate așa ceva. Rezumând, de aici rezultă și calitatea intrinsecă precum și calitatea apreciată a unui doctorat la Heidelberg- să zicem – față de un doctorat la București. Nu aprobă nimeni plagiatorii sau hoții- deci dvs. aveți o concluzie de tip ”hearsay”. Eu mă așteptam- sincer- ca opinia publică – respectiv partea din Facultatea de Drept care se poate declara expertă în problemă- să-l oblige pe dl.Ponta să apară la o oră de maximă audiență la televiziune și să dea o explicație- logică- referitor la acuzele care îi sunt aduse. Încă mai aștept. Bănuiala mea- iarăși sincer- ținând seama de faptul că dl.Ponta nu și-a apărat așa cum trebuie propria activitate și rezultatul la care a ajuns- este că lucrarea de doctorat a fost făcută de altcineva- în principal de un subaltern care se poate să fi mers pe sistemul ”lasă-mă să te las” mai ales dacă nu a fost plătit corespunzător. Altfel, mi se pare o mare stupiditate- dacă domnia sa nu a avut formatul electronic al lucrărilor din care e acuzat că a plagiat- să se fi apucat să le copieze- când un minim efort ar fi condus la re-formularea corespunzătoare.

    • Stimate domnule George , dvs. scrieti :

     „…lucrarea de doctorat a fost făcută de altcineva- în principal de un subaltern care se poate să fi mers pe sistemul ”lasă-mă să te las” mai ales dacă nu a fost plătit corespunzător.”

     Ah, si ati fost atat de aproape .Sigur ca a fost facuta de altcineva , dar nu de un subaltern , cum sugerati , ci de catre unul din autorii plagiati. Adica „negrul” s-a plagiat pe el insusi , comitind ceea ce se cheama in domeniul „integrity in authorship” un self-plagiarism (exista si asa ceva –in anii 70-80 , cind era inca Iron Courtain si revistele din Est nu prea ajungeau in West , multi scientists veniti in America republicau din nou, de data asta in reviste din West, date si rezultate pe care le obtinusera deja, inainte .Adica reciclau ,pina se acomodau –si sefii erau bucurosi, ca doar ii puneau pe ei in capul listei , intelegeti dvs.)

     Cazul de fata e deoseebit de self-plagiarism in sensul ca, in a doua etapa , a intervenit si furt intelectual (adica pune numele lui Ponta in loc de Dumitru :oops: Se poate face un studiu f. interesant pornind de la acest caz, chiar o lucrare de doctorat pe subiect ! :lol: Dar intai sa fie schimbare la putere !

     Sigur ca s-a stiut inca de atunci,din 2003 ( „Un secret in doi nu mai e secret ” –Confucius , Opere Alese,vol.2 cartonat) , si s-a notat unde trebuie , just in case. SI binenteles ca anumite servicii au stiut (nu pt. ca ii intereseaza doctoratele , dar e vorba de politicieni in ascendenta , lupi tineri si credeti-ma , se stie LA TOTI de unde s-a copiat s-au cine le-a facut lucrarea –v. recentul caz al primaritei oltenilor , Vasilescu , fosta PRM, unde s-au platit niste polite) .Si cine INCA mai avea serviciile in aprilie-mai 2012 ? :wink: Restul (FAZ, Nature , „contributors” , Funeriu , etc. )sint doar detalii tehnice.

     Deci sinteti f. aproape , si sigur numele negrului va apare , dar deocamdata nu…

     2) o mica corectura, daca permiteti : numele fostului sef al comisiei cu plagiatele este ANDRUH , si nu cum ati scris dvs. , probabil din viteza. Marius e baiat bun , ma leaga de el amintiri frumoase de pe vremea cind ne bateam la olimpiade , dar nu stiu de ce s-a bagat in politica asta, si uite cum e luat in suturi . Dar a gresit la procedura, trebuia sa-l cheme pep Ponta la audieri , macar formal , inainte de decizie .Asa e corect.

     • Domnule H.L.,

      Comentariul dumneavoastra este foarte lucid si indica scenariul cel mai plauzibil. Dr. Viorel nu a plagiat in sensul strict al cuvantului pentru ca nu a contribuit decat cel mult cu propria-i semnatura la acel text, cel mai probabil insailat la comanda de catre unul dintre sclavii de serviciu.

      Un lucru foarte grav care s-a pierdut total din vedere este crima institutionala prin care CNATDCU a fost ‘reorganizat’ dupa episodul cu dr. Viorel. Sa aruncam o privire pe componenta actuala a Comisiei de Stiinte Juridice, cea care ar trebui sa vegheze ca sa nu mai apara alti Viorei.

      Trei nume sar imediat in evidenta: Corina Dumitrescu Standford pe de o parte, precum si Gabriel Boroi & Gheorghita Mateut, Inalbitorii Vanish pe de alta. Apoi ia sa vedem de la ce universitati de inalta clasa si tinuta sunt recrutati cei mai buni juristi ai tarii: ploua cu dimitrie cantemiri, nicolae titulesti si titu maioresti. Universitati majore ca de ex. Pitesti si Craiova sunt si ele reprezentate.

      Singurul lucru pe care-l mai putem face e sa le aratam pisica din cand in cand. Sa speram totusi ca restauratia va fi si ea restaurata intr-o buna zi.

     • Stimate domnule HL,

      Ceea ce spuneți dvs. e grav- nu numai pentru dl.Ponta dar și pentru dl.Dumitru- dacă am reținut bine. Nu știu- dacă i-ar fi dat materialul respectiv dlui. Ponta- dacă tot plagiat s-ar fi numit- pentru că nu sunt specialist în domeniul drepturilor de autor- care, în această eventualitate n-ar fi fost încălcate. Personal, în locul dlui. Ponta aș fi fost atent exact la ce spuneți dvs.- adică în ce troacă se poate băga. Un negrișor descoperit poate însemna o carieră distrusă- și nu cred că merită, mai ales atunci când îți faci meseria dacă îți realizezi singur doctoratul. Acuma fiecare poate avea alte păreri. DIn câte știu eu însă în domeniul procuraturii cred că dl.Ponta a fost una din foarte puținele persoane cu astfel de titlu.

  • Plagiat = FURT. Ma scuzati, eu nu fac deosebire intre hoti, nu am atita experienta. Dupa mine un hot e un hot si atit.

   Dupa dumneavoastra probabil e OK ca primul ministru sa fie orice, violator, criminal, atita timp cit acest lucru nu contribuie la alegerea respectivului ca prim ministru.

  • Domnule Andrei George, poate pe dumneavoastra nu va deranjeaza, insa pe mine, care am lucrat cu adevarat la un moment dat la o teza de doctorat, ma deranjeaza enorm sa stiu ca acest individ are titlul de doctor fara sa il merite. In plus, locuind in strainatate chiar nu doresc ca studiile mele sa nasca intrebari doar fiindca o persoana fara scrupule, ghidata de o alta persoana fara scrupule, si legitimata prin vot de persoane pentru care scrupulele / absenta lor nu conteaza, si-a insusit prin furt ceva ce nu-i apartine de drept.

   Si chiar asa, domnule George, ce calitati ale domnului Ponta v-au determinat sa ignorati plagiatul si sa il votati? Ce va face sa va ganditi ca un om care si-a insusit un titlu prin furt se va comporta cinstit in alte domenii ale vietii sale? Ce veti spune peste cativa ani cand poate fiul sau fiica dumneavoastra isi vor dori sa studieze in strainatate si diploma romaneasca le va fi pusa la indoiala? Eu una chiar nu doresc, asa cum spuneti dumneavoastra, ca doctoratul romanesc sa fie diferit de cel german. Ar insemna sa recunoastem ca suntem produsele unui sistem infrant, un sistem de mana a doua. Cu alte cuvinte, fiecare zi ce trece cu un VP ce persista in nesimtire si ramane nepedepsit, ne transforma pe toti in loseri! Va intreb asadar, va convine o atare ipostaza, domnule George?

   (il rog pe domnul Tismaneanu sa-mi scuze limbajul, dar subiectul ma enerveaza).

   • Stimată doamnă Amanda,

    Și eu am lucrat cu adevărat la teza mea de doctorat, pe care am susținut-o în 1996. Am avut o comisie extrem de distinsă, condusă de răposatul academician Cajal și din care au făcut parte dl. academician Stolnici, profesorul Restian precum și o serie de alte persoane.Mi-am făcut singur teza de doctorat și n-am plagiat- dintr-un motiv foarte simplu- mi-a plăcut și m-a interesat ceea ce am realizat. Dacă dvs. ați înțeles că îl apăr cu ceva pe dl.Ponta- ați înțeles total greșit. Nu pot însă să nu remarc faptul că tot acest scandal nu a fost decât o lucrătură politică- lansată din partea dlui. președinte Băsescu. Dacă chiar s-ar fi chinuit cineva cu onestitatea n-ar fi trebuit să aștepte 10 ANI ca să demaște infamul și mișelul. Al doilea argument doveditor apropo de mașinațiune este faptul că revista Nature- cu tot prestigiul ei- se bagă peste un doctorat care, cu tot respectul nu este un doctorat de cercetare așa cum probabil este doctoratul dvs. și în mod sigur este al meu. Nu știu exact cum pot fi clasificate doctoratele în domeniul juridic dar mărturisesc cu cea mai mare umilință că până acuma n-am auzit de cercetare în domeniul juridic ,nu există competiții pentru astfel de cercetare, etc.
    Logica dvs. mi-e totalmente străină- nu votam- și nu l-am votat pe dl.Ponta (nu stau în circumscripția în care a candidat domnia sa ci în București) și în plus nu am votat pe cel mai cinstit dintre daci ci pur și simplu o coaliție – USL-ul, în condițiile în care alternativa- ARD-ul- era și încă îmi mai e profund antipatică. Faimosul dicton ”Adame, alege-ți nevastă” se aplică perfect și aici- pentru că nu am avut alternativă.

    • Domnule George, o suta de ani sa fi trecut, furtul ramane furt. Traian Basescu nu l-a constrans pe VP sa plagieze, nici nu i-a girat teza, asa cum a facut-o Nastase. In plus, va mai amintiti cazul Sorin Antohi? Prin ce este diferit acest caz? Si unul si celalalt reprezinta un fals. Ah da, este diferit prin faptul ca indrumatorul de doctorat in acest caz si altii din jurul lui au inchis ochii la fals. Iar deciziile lor pun o pata pe intregul sistem de educatie romanesc.

     Oh, si nu sunt specialista in drept, insa orice doctorat reprezinta o teza originala. Daca ar fi sa ne ghidam pe principiul dumneavoastra, orice doctorat in istorie de pilda (o materie moarta nu? ca asa a zis Fukuyama), ar trebui sa nu se numeasca doctorat, ci referat, din moment ce istoria se refera la momente trecute la care nu este nevoie sa adaugi nimic. Imi pare rau, insa argumentul ca un doctorat in drept nu este unul de cercetare mi se pare de-a dreptul facil.

     • Stimată doamnă Amanda,

      Chestia cu închisul ochilor este extrem de gravă, sunt de acord cu dvs. Îmi aduc aminte de un citat celebru, al pastorului Nienmoller legat de acest prost obicei. Dacă închizi ochii și față de un individ socotit ”micul Titulescu” ajungi unde a ajuns dl.Năstase. Pe de altă parte, continui să am extrem de multe dubii apropo de momentul dezvăluirii, de rostul acestei dezvăluiri și de cine este sursa primară. Din câte știu eu la noi nu există încă obiceiul să pui on-line astfel de teze acum, și cu atât mai puțin în 2003.Dacă dl. Ponta nu și-a publicat teza ,lucrarea trebuie să fi fost extrem de bine localizată. Pentru un outsider care n-are acces la catedră Biblioteca Națională este singurul depozitar al unor astfel de lucrări. Se poate afla – cine a fost cel care a dat pe goarnă acest ”plagiat”. Opinia mea personală este că a fost un apropiat a lui Ponta sau cineva din comisia de doctorat- care juca în tabăra PD-Lului și care a dorit să rămână anonim. Ca să poți constata plagiatul- într-o primă fază, trebuie să fi de specialitate- altfel eu puteam să-i citesc de 100 de ori teza- fără să am și sursele de unde a plagiat.
      În ceea ce privește istoria cred că domeniul se pretează extrem de bine doctoratelor de cercetare- pentru că în istorie sunt încă multe de descoperit (vezi numai revoluția din 1989).

      • Domnule George, eu nu sunt atat de convinsa ca Traian Basescu este cel care a devoalat plagiatul lui Ponta dintr-un motiv foarte simplu: plagiatul a iesit la iveala aproape concomitent cu condamnarea (+dramoleta sinucigasului) lui Adrian Nastase. Daca este cu adevarat sa cautam un insider, de ce sa nu presupunem ca un individ incoltit, nu l-ar fi dat in vileag pe cel pe care il considera nerecunoscator?

       http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

       http://www.gandul.info/news/adrian-nastase-a-fost-condamnat-la-doi-ani-de-inchisoare-cu-executare-in-dosarul-trofeul-calitatii-fostul-premier-a-incercat-sa-se-sinucida-9764166

       E doar o presupunere… Va urez o seara frumoasa.

      • Stimate domn,

       Nu inteleg de ce va transformati in „avocatul diavolului”!
       1. Ce importanta are cand a fost scrisa teza de doctorat si cand a fost descoperit plagiatul si, mai ales, de catre cine? De ce in Germania un ministru isi da demisia pentru un plagiat de acum 30 de ani iar in Romania nu demisioneaza pentru unul de acum 10 ani? Nu intereseaza pe nimeni asta, cum nu intereseaza nici cine „l-a dat in gat”!
       2. De ce trebuie sa existe neaparat plangerea autorului lucrarii originale pentru a consfinti un plagiat? Daca tatal meu imi da sa copiez teza lui de doctorat de acum 20 de ani, trebuie sa existe neaparat plangerea lui oficiala pentru ca eu sa pot fi acuzat de plagiat?
       3. Lucrez intr-o multinationala alaturi de cativa specialisti occidentali detinatori ai titlului de doctor. Am fost de multe ori luat peste picior in legatura cu plagiatul lui Victor Ponta, acestia sustinand ca in Vest o astfel de acuzatie duce automat la demisia din functie. Colegii mei, desi nu cunosc limba romana, au comparat cele doua texte, originalul si copia lui Ponta, aparute pe internet, cuvant cu cuvant, litera cu litera, fotografic, iar plagiatul li s-a parut evident. Sute de pagini!
       4. Cand le-am aratat stirea cu plagiatul ministrului german, mi-au propus sa facem pariu ca intr-o saptamana demisioneaza. Acest lucru s-a intamplat chiar ieri. Maine dimineata, la birou, cred ca voi fi nevoit sa las capul in jos, sa-mi fie rusine ca sunt roman. Sau credeti ca daca le voi expune colegilor argumentele postate de dvs. pe acest blog le voi schimba impresiile?

       Lasam capul in jos din cauza hotilor, borfasilor, prostituatelor si a tiganilor care ne fac de ras in Europa si in lume. De ce trebuie sa lasam capul in jos si din cauza unui plagiator nesimtit? Doar pentru ca e prim ministru? Nu-l mai aparati, nu merita!

      • Ei, ca sa dau un hint trebuie sa va spun ca despre lucrarea lui Ponta plagiata se discuta – cu voce joasa – de mai muta vreme. Personal, nefiind jurist, m-am prins de asta prin 2009 – 2010, dar probabil ca se stia de mai mult timp…

       Ca sa elimin orice toerie a conspiratie trebuie sa spun ca nu este greu de vazut plagiatul daca e compari cartile publicate – asa ca degeaba cu teoriile SF…

       Ipocrizia maxima este ca nesimtitul a incercat permanent sa se arunce in fata – sau mai corect a fost aruncat in fata – desi se stie ff bine cati purici face.

       Acum ca PM in exercitiu isi arata si adevartul potential – asta ca povestea sa se incheie definitiv!

  • Interesant punct de vedere.

   Daca luam in considerare ca plagiatul s-a realizat de catre un jurist, ca la acest plagiat a existat un indrumator de doctorat, care iertare sa imi fie banuiala dar sincer cred ca a exercitat in stilul sau caracteristic presiuni pentru a isi sprijini odrasla – a se vedea ca aceasta odrasla a confirmat acum atasamentul ei de sluga in fata stapanului – pot spune simplu CA ESTE FOARTE GRAV!

   Este GRAV ca un PM greseste asa, si culmea ironiei este chiar jurist – adica stie toate implicatiile cand a purces la drum, mai ceva ca un Gogu marunt si fara carte!

   Este GRAV ca in fraudare a fost sprijinit de un alt PM!

   Este GRAV ca a sleahta intreaga din guvernul RO a incercat sa minimize povestea – vezi cum alerga Pop sa inlocuiasca comisia, vazi cu Abramburica a schimbat legile, doar, doar…

   Dar cel mai GRAV este ca Dvs. sustineti ca NU ESTE O PROBLEMA aceasta!

   In concluzie, ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat:
   RO este aici pentru simplul motiv ca repetatele incalcari ale legii au fost si sunt tolerate!

   Adios!

  • Nu sunt de acord. Faptul ca de fapt nu-si merita titlul de doctor in drept se reflecta in declaratiile publice care fac presiuni pe justitie. Este de fapt unicul lui alibi impotriva prezumtiei de rea-vointa: prin faptul ca nu este la nivel de PhD, inseamna ca de fapt este incompetent.

 2. Pe drum de seara, in fata unui ceai (pe bune!) imi aduc aminte despre o discutie avuta cu un partener de afaceri, om umblat prin cele patru zari: domnule, eu sunt taran, eu m-am nascut la tara, nu puteam sa ma fac de rusine, trebuia sa ies, sa vorbesc cu oamenii, cum sa o fac cu o astfel de povara?
  Si da, uite ca se poate. Se pare ca traim o vreme a lipsei de rusine, a unui lucru simplu care te impiedica sa poti ridica ochii din pamant si sa vorbesti dispretuitor si arogant celui caruia i-ai gresit. Aceasta lipsa s-ar putea sa fie doar inceputul celor ce vor urma…

 3. In epoca de aur a „societatii socialiste multilateral dezvoltate” am trecut prin scoala romaneasca fiind socotit un tip relativ mediocru. Ceea ce n-am inteles atunci incep sa inteleg doar acum: de ce niste profesori ipocriti, care nu voiau sa recunoasca minciunile comuniste (mimand ca le luau drept adevaruri), ma considerau pe mine un copil mediocru, cand defapt eu imi exprimam nedumeririle firesti de elv care nu intelege logica minciunii si ipocriziei? Explicatii de genul ”asa se face” sau ”asa trebuie spus, chiar dacă nu e chiar așa…” nu aveau darul sa lamureasca decat un lucru: ca ei, oamenii mari din acea epoca voiau sa ne invete sa fim duplicitari si ipocriti… Cei care nu intelegeau de ce trebuie sa fie mincinosi si ipocriti erau considerati niste prostalai… Defapt acesti profesori erau mai mediocri decat elevii lor. Ei nu intelegeau ca elevii le vedeau goliciunea ipocrita si îi judecau drept.
  Ce scoala sublima mai era si scoala asta comunista…
  Oare de ce ne miram astazi, ca elevii dresati de comunistii de ieri, deveniti adultii de azi, ne servesc aceeasi ciorba mizerabila a respectului si moralitatii? De la cine putem astepta intelepciune si bun simt, de la profesorii si doctorii in ipocrizia comunistoid-socialista, care astazi, ca si ieri, ne considera niste prosti pentru ca nu pricepem valorile si virtutile falsitatii?
  Si pentru prea inteleptii savanti ai universitatilor romanesti si pentru sublimii intelectuali ce se simt maguliti de acest titlu, oare de ce le turnam gogosi noilor generatii spunandu-le ca anii cei plini de minciuni si ipocrizie nu conteaza, ca si cand n-ar lasa urme in constiintele oamenilor?
  De ce romanii nu vor sa creada ca orice minciuna are o rasplata si o urmare?

 4. Domnule Andrei George, incercati sa priviti Romania din exterior. Imaginati-va ca sunteti un cetatean UE. Ce credeti ca spune unui strain faptul ca guvernul este condus de un impostor dovedit? Daca un strain va intreaba cum se face ca Ponta nu a fost obligat sa-si dea demisia, ce o sa-i spuneti? Ca furtul e irelevant, pentru ca a fost ales din alte motive? Ca e suspect faptul ca autorii plagiati nu se plang de faptul ca le-au fost copiate pana si greselile de ortografie? Sau ca e suspect ca scandalul a aparut numai acum? Limba romana suporta multe, din pacate, dar incercati sa traduceti ideile astea in limba engleza, de exemplu. Poate asa va dati seama mai usor cat de penibil suna.

  Singura aparare posibila a lui Victor Viorel era sa spuna ca niste basisti i-au inlocuit lucrarea cu un fals. Nu a spus asta. Din contra, prin scuzele pe care si le-a ales, s-a pus singur intr-o situatie de zece ori mai penibila. Ne-a aratat ca nu e doar plagiator. E si nesimtit. E rusine, domnule, sa minti cu nerusinare o tara intreaga despre „schimbarea regulilor citarii”.

  Pentru mine ca roman este o mare rusine sa ne afisam in lume cu un impostor si un mincinos ieftin. Nu am nici un respect pentru liderii USL pentru faptul ca nu au putut sa-l inlocuiasca cu cineva mai putin patat. Au ales sa puna tara noastra intr-o situatie umilitoare, probabil ca sa nu incurce prea tare jocurile si echilibrul puterilor in interiorul USL.

  Dar pana la urma asta e realitatea. Asta e oglinda. Intr-o tara in care majoritatea si-au furat bacalaureatul, pana la urma nu e de mirare ca prim ministru e unul care si-a furat doctoratul. In tara in care pana acum 20 de ani a fost slugarita profesionist savanta de renume mondial, nu e de mirare ca se gasesc slugi de incredere si pentru alti impostori.

  • Stimate domnule r2,

   Cred că dvs. aveți o impresie exagerată despre niște chestiuni totalmente periferice. Din 2009 îmi câștig pâinea din proiecte internaționale- din Programul Cadru 7 al UE- desfășurate în mediul academic. Mă puteți considera mincinos dar n-am auzit- până acuma – să vorbească cineva de scandalul Ponta. În mediul academic ești privit prin prisma activității tale proprii- și cam atât. Cel puțin, în cazul meu. Nimeni nu a subliniat vreodată faptul că aș proveni din România- pentru simplul motiv că acest lucru este irelevant. Era oare deținătorul premiului Nobel, fizicianul Kapița, vinovat pentru că trăia și își desfășura activitatea sub Stalin ? Dl.Ponta dacă a greșit trebuie să plătească. Aș vrea să fiu foarte bine înțeles- că nu apăr personajul și nici eventualul său plagiat. Îmi exprim doar niște dubii legitime- nu de alta dar n-a trecut foarte mult timp de când niște kangaroo courts condamnau cu mânie proletară prin niște asesori ai poporului, diverse elemente descompuse moral- și sincer, n-aș vrea să ne întoarcem la acele timpuri.

   • Domnule Andrei George,

    Aveti, se pare, timp berechet pentru a exprima aceste dubii in zeci de mesaje postate pe forumul articolului meu. Tema, cum am mai scris, este lipsa de decenta, de pudoare, de bun simt, a premierului plagiator. Motivul aparitiei articolului este demisia ministrului educatiei din Germania.

    Sa ma fac bine inteles: am propus o analogie, o comparatie, din care Ponta nu iese onorabil. Ipoteza mea, pe care ii rog pe cititori sa o comenteze, este ca nu are onoare. Moral vorbind, ii lipsesc cei sapte ani de-acasa. Cand, intr-o societate democratica, asemenea scandaluri sunt musamalizate, ignorate si negate, inseamna ca este o mare problema in structurile de rezistenta ale acelei comunitati.

   • ma puneti la incercare :) nu imi dau seama in ce masura va prefaceti ca nu intlegeti, domnule Andrei George. daca va prefaceti, cred ca o faceti destul de bine si meritati felicitari. e si asta un talent pe care nu il are toata lumea. motivele pentru care am astfel de banuieli sunt urmatoarele:

    1. spuneti ca dl ponta a gresit si trebuie sa plateasca. o observatie de bun simt. dar in alt loc spuneti ca nu sunteti convins in privinta plagiatului. iar in altul ca nu vedeti vreun motiv pentru care ponta trebuie sa-si dea demisia. va rog sa va hotarati pe una din variante. ori „ponta a gresit si trebuie sa plateasca” (comentariul de la 14:52) ori „Să se demonstreze în mod indubitabil că a plagiat” (comentariul de la 1:03).

    daca alegeti varianta cu „ponta a gresit si trebuie sa plateasca”, spuneti, va rog, cu ce a gresit si cum trebuie sa plateasca. si inca o intrebare – trebuie sa plateasca si pentru faptul ca ne-a mintit pe toti in fata in privinta plagiatului, si daca da, cum.

    2. spuneti ca plagiatul lui ponta nu va afecteaza pe dvs cu nimic dpv profesional. nu vad de ce mutati discutia in directia asta. nu s-a plans nimeni de asa ceva. este vorba de ideea de demnitate a unei natiuni, nu de cariera dvs sau a mea. sa zicem ca a fost o confuzie, desi aveati ocazia sa o clarificati in zeci de alte comentarii scrise aici, si probabil sute de alte articole si opinii exprimate pana acum.

    3. va exprimati ingrijorarea cu privire la intoarcerea la manie proletara si executii sumare. iarasi nu imi dau seama in ce masura chiar va preocupa lucrul asta sau doar il mimati. nu i s-a dat deptul lui Ponta la aparare? nu a beneficiat de cea mai intelegatoare presa posibila? el singur a ales sa se „apere” mintindu-ne pe toti cu privire la schimbarea regulilor citarii, in timp ce adrian nastase ne explica diferenta intre drept si matematica. doi penibili.

    tare ma tem ca discutam degeaba.

    • @r2. Eu banui ca exista o echipa de propagandisti USL care semneaza ca Andrei George ( a se remarca diferenta de stil, modul de adresare, ba si nivelul educational asumat).

     • Ha, ha, ha…din păcate s-a supărat dl. Tismăneanu și comentariile mele au dispărut. Păcat. Am dat un citat- zic eu destul de interesant- din New York Times – care ar fi bine de aprofundat pentru toți cei care se grăbesc să-și dovedească gena polițistă sau mai bine zis milițienească- pentru că trăim în România unde orice lucru este relativ
      ”Here in the homeland of schadenfreude, the zeal for unmasking academic frauds also reflects certain Teutonic traits, including a rigid adherence to principle and a know-it-all streak. “I just think that many Germans have a police gene in their genetic makeup,” Dr. Rieble said.”

      • N-ati dat Dvs un citat, ati tradus (selectiv) dintr-un text semnalat de mine, aici pe forum, la care am dat link. Credeti ca si maghiarii au „a police gene” in codul genetic? Nu a fost demascat fostul presedinte drept plagiator? Ori, de ce nu, chiar si romanii, de vreme ce Ioan Mang a fost schimbat din functia de Ministru al Educatiei cand au aparut acuzatiile (ulterior dovedite dincolo de orice indoiala) de plagiat? Nu vreau sa intru, a nu stiu cata oara, in istoria acestui caz penibil si scandalos care este mega-plagiatul comis de Victor Ponta. S-a pronuntat Comisia de Etica a Universitatii care i-a acordat doctoratul. Victor Ponta si-a construit cariera academica pe furt. Nu discut aici ce-a facut in politica. Desi ar merita spus ca si-a folosit influenta politica pentru a modifica structura Consiliului National de Etica din cadrul Ministerului Educatiei pentru a anula un vot care avusese loc si care nu-l favoriza.

 5. de ce i se acordă atenţie, bani şi chiar credibilitate acestui demn urmaş de activist bolşevic, specializat în ticăloşii chiar mai revoltătoare decât tatăl lui cel de tristă amintire?

  • IN CAZUL in care va referiti la dl Tismaneanu, un OM care si-a admis trecutul familial si a aratat ca a invatat din el, bunul simt nu va este superior cunoasterii acelor „debating fallacies” intre care ad hominem este numarul 1.

   Poate sinteti considerat de bun simt in cercul Funar-Vadim-Diaconescu, dar nu altiminteri.

 6. Domnule Andrei George,

  Ma scuzati, e o catastrofa ca dv. aveti un doctorat, daca veniti cu astfel de discurs de tip bodega/Antena3!

  Asta arata ca nu puteti judeca singur (ce treaba a avut Basescu cu copiatul facut de Ponta?) si nici habar nu aveti ce inseamna cercetare stiintifica (altfel nu mai aruncati prostii la adresa revistei Nature).

  ” cu tot respectul nu este un doctorat de cercetare „. HAHAHA, ce idiotenie! Nu e doctorat de cercetare, inseamna ca nu e doctorat! E referat, teza de licenta, carte, ce vreti dumneavoastra, dar nu doctorat! Ma astept totusi ca o astfel de justificare sa tina la nea Gheorghe care de-abia a terminat 8 clase, nu la o persoana care spune ca a obtinut un doctorat!

 7. Domnule Tismaneanu, prima data cind am citit articolul mi-am zis „pierdere de timp, m-am saturat de plagiatul evident al lui Ponta”. Citind insa comentariile facute de cel care semneaza Andrei George am inteles e ca e mare nevoie ca cineva sa repete iar si iar „plagiat = hotie, Victor Ponta = bandit”. Altfel vom ajunge absolut toti sa acceptam anormalul drept normal!

 8. In mod evident admiratorii – (directi sau indirecti, jocuri semantice nu ne intereseaza aici) dlui Victor Ponta – se plaseaza inca si mai jos pe scara moralitatii decit tilharul insusi.

  Pentru ca oricit de josnic ar fi banditul care s-a vrut prim-ministru, inca si mai josnici sint cei care creaza scuze siconfantic-speculative pentru a minimaliza dimensiunile actului de tilharie.

  Oameni atit de „toleranti” cu criminalul probabil au ei insisi – la nivelul doctoratului lor mai mult sau mai putin fictiv – suficiente furturi la activ incit sa spere ca facind zid de aparare in jurul tilharului sef propriile lor tilharii intelectuale (or otherwise) sa nu fie observate, descoperite, pedepsite.

  Spune-mi cu cin’te insotesti ca sa-ti spun cine esti.

  • @ Mariana

   Excelent comentariul dvs.!
   In postarea mea anterioara am evitat sa comentez acest foarte sensibil aspect.
   Dupa umila mea experienta universitara, din postura de simplu student, dupa mii de ore petrecute in biblioteci studiind doar pentru un banal examen de diploma sau de master, n-as putea niciodata sa tin partea unora care au „fentat” sistemul si si-au obtinut diplomele fara nici cel mai decent si de bun simt efort, indiferent de conjunctura.
   De aceea imi permit sa banuiesc ca dl. Andrei George, detinator al unui titlu de doctor, prin ardoarea cu care cauta circumstante atenuante plagiatului evident al lui Victor Ponta se plaseaza intr-una dintre urmatoarele trei situatii:
   – Fie este inregimentat politic, caz in care n-ar trebui sa se exprime pe acest forum pentru ca aici s-a pus in discutie strict o problema de etica si moralitate academica si stiintifica, fara nicio legatura cu posibila latura politica a propriei sale activitati profesionale;
   – Fie are un interes pecuniar, caz in care la fel ar trebui sa se abtina de la comentarii despre plagiatul lui Ponta, macar din consideratii morale si de bun simt elementar;
   – Fie are mari dubii in ceea ce priveste originalitatea propriei sale teze de doctorat, caz pe care il pot intelege, dar nu pot sa nu-l atentionez ca indiferent de ceea ce propovaduieste acum pe diverse forumuri, peste cativa ani s-ar putea sa nu-i mai folosesca la nimic. Dovada este ca in Germania plagiatul unui ministru a fost devoalat publicului abia dupa 30 de ani si si-a produs consecintele firesti. Eu sunt convins ca, mai devreme sau mai tarziu, lui Victor Ponta tot i se va retrage titlul de doctor! Poate peste cinci ani sau poate peste zece ani; cu cat mai tarziu cu atat mai rau pentru acesta! Asa ca: „aviz amatorilor”!!!
   Eu cu diplomele mele nu mi-as permite niciodata sa ma joc sau sa glumesc; asta pentru ca ele reprezinta 90% din munca si eforturile intregii mele vieti!

   Felicitari d-lui Tismaneanu pentru munca de „sisif” pe care o desfasoara!

 9. Plagiatul , in cazul Victor Ponta, si din pacate posibil in multe alte,se dovedeste in Romania,cum altfel,decat in justitie! Vi tu,autor de lucrare din care s-a plagiat pe rupte ,si depui plangere ca ti s-a furat din munca. Justitia va trebui sa demonstreze ca un hot ordinar,ti-a cauzat un prejudiciu.Dupa constatarea prejudiciului , sentinta,recurs,sentinta recurs,sentinta recurs. O sentinta definitiva la cea mai inalta instanta,definitiva si irevocabila de existenta a prejudiciului.Cu sentinta in mana te duci la ministerul inv. si soliciti retragerea titlului de la hot.Ministerul zice pas,ca-i vorba de „sefu”,te duci,normal,la justitie si solicitit pe baza unei sentinte definitive sa i se retraga titlul „bampirului”.Mai este varianta renuntarii adica hotul sa dea dovada de bun simt si sa renunte.Vedeti un politician roman dotat cu minim bun simt?Daca totusi,exista,imi cer scuze,prea plecat in fata lui.
  Probabil,ca la un moment dat,i se va retrage titlul ,prin decizii politice corecte,blamabile dar necesare pentru repararea onoarei unui sistem grav bolnav……..
  Va doresc o duminica linistita.

 10. Plagiatul pare o pozna comparativ cu reprezentarea fara mandat a Romaniei la Consiliul European. Iar aceasta e iarasi o pozna comparativ cu lovitura de constitutie din vara 2012.

  Principalele nume ale USL-ului trebuie sa raspunda penal pentru inlocuirea primelor 3 functii din stat, plus avocatul poporului, in patru zile. Nu exista notiunea juridica de „lovitura de constitutie”. Faradelegea asta pare a fi o contributie romaneasca originala in istoria dreptului.

  Lovitura de constitutie este mult prea grava pentru a nu fi cercetata penal in urmatorii ani. Cred ca cea mai potrivita instanta ar fi una internationala (CEDO).

 11. Plagiatul lui VP este o palma data intregului sistem academic din Romania. Nu numai ca nu a plecat din functie cum s-a intamplat inclusiv in Ungaria sau Germania, dar a si desfiintat comisii! Si mult mai reprobabila mi se pare atitudinea intelectualilor de Dambovita, care se intrebau daca este, sau nu este plagiat, puneau in discutie plagiatul. O fi bine, n-o fi bine? Este pur si simplu jenant ca Adrian CIoroianu – decan la facultatea de istorie si reprofilat in comentator TV de succes sa se intrebe daca asa o fi, sau liota de intelectuali arondati puterii. Si este si mai jenant si deprimant ca nu a existat pozitie de solidaritate institutionala a universitatilor sau centrelor de cercetare din Romania la cauza universitatii Bucuresti. Pana la urma in stiinta si viata academica in general mi se pare ca plagiatul este cel mai important lucru impotriva caruia merita si trebuie sa lupti!

  • lipsind pedeapsa (ca si la Mang, Andronescu, etc), de ce nu ar CONTINUA sistemul sa produca pungasi pe banda rulanta? au disparut cumva ofertele de lucrari de doctorat pe net? e chiar invers..

 12. Doresc sa punctez cateva din observatiile comentatorior: campania de demascare a plagiatului a reusit in ciuda neimplicarii celor in drept (speriati probabil de anvergura politica a „inculpatului”). Alt castig a venit din implicarea altor foruri academice care, chiar daca nu erau direct participante la administrarea titlurilor, au avut verticalitatea opiniei atat de mult ceruta de romani in ultimii 22 de ani. Ei, intelectualii din acele forumuri care au avut taria sa spuna „Da, e plagiat”, cred ca merita atentia dumneavoastra si a altor formatori de opinie. Sa nu-i abandonam in uitare, sa nu-i lasam prada razbunarii.
  Personal nu cred ca demisia ministrului german aduce vreun fior dlui Ponta. Nu am gasit , in toata prestatia publica a lui vreo asumare. Mereu e vina altuia. Dar, asa cum spunea un ante comentator asteptam o scuza, macar, din partea pantografului. Renumita toleranta romaneasca ar aprecia foarte mult un astfel de gest.
  Toate cele bune!

 13. Domnule Tismaneanu,
  La adreda sefului guvernului, Dr.Victor-Viorel Ponta, nu sunt nici un fel de suspiciuni, el este imaculat, este eroic, este chiar doctor, … problema este una oftalmologica, a anturajului domniei sale, care nu vede nici in ruptul sinecurelor , ca fostul doctorand a lui Adrian Nastase, intre timp ajuns in locul magistrului, are vesmintele unui imparat din povestea cu celebru imparat nudist.
  Sunt curios cum o sa reactioneze magistru, dupa previzibila sa liberare sau eliberare din saptamana cu Velentains dei!?!?!

  Deocamdata, peste plagiat nu s-a pus batista pe tambal, ci chiar o PARASUTA pe tambal! Ca e de matase si nu se rupe, doar lor li se rupe-n paishpe de moftul ala denumit pompos :ONESTITATE

 14. Domnule Tismaneanu, ca Victor Ponta a plagiat, cum spuneti dumneavoastra, o stie o tara intreaga. Iarasi, intr-o democratie stabila si consolidata, evident, singura solutie ar fi demisia. Din pacate, Romania nu este o democratie stabila si consolidata. Romania este un stat de drept de abia la limita. Vara trecuta, am crezut in mod ferm ca Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia. Acum nu mai sunt asa sigur. Cu o populatie saraca si care regreseaza intelectual, o populatie ale carei impulsuri sociale par a fi toate autodistructive, cu un peisaj media in care trustul Intact domneste atotputernic, Victor Ponta este, in acest moment, un rau necesar. De bine de rau, el este un proeuropean. De bine, de rau, este un om cu care se poate discuta. Poate dumneavoastra nu urmariti emisiunile de la antene. Eu ma uit din cand in cand ca la o lectie de istorie. O manipulare asa de profesionista eu nu am mai vazut niciodata. In absenta lui Victor Ponta, tara ar cadea in mainile lui Crin Antonescu, Dan Voiculescu si altii ca ei. Imi veti spune ca Ponta este unul dintre ei. Exista cateva diferente dupa cum, nu ma indoiesc, vom afla daca se intampla sa ajunga acesti indivizi la putere. Pana cand societatea nu va mai progresa, indivizi de felul lui Victor Ponta sunt un rau necesar. Daca societatea nu va progresa, ceea ce pare din ce in ce mai probabil, vom avea parte de lideri cu mult mai rai destul de repede.

  • Domnule draga,
   cu oameni ca dumneata si care gandesc la fel,ne putem lega toti o piatra de gat si sa ne aruncam in mare ! Ponta european ? Dupa ce este un HOT cu H mare si trenuie sa plateasca pentru asta dumitale mai vii si alte tampenii justificative ? Ai ochelari de cal , iti lipseste o doaga ?Ce se intampla de faci astfel de confuzii si ne imbrobodesti cu astfel de concesii de la elementarul bun simt??

 15. Stimate domnule Tismăneanu,

  Din păcate văd că ați deschis o adevărată cutie a Pandorei. Pe lângă cei care vin cu comentarii echilibrate- chiar și anti-Ponta- văd foarte multă lume care se grăbește să condamne cu sfânta mânie proletară (upgradată 2013) faptele plagiatorului Ponta. Nu ajută aici afirmațiile făcute de dvs. în text, de genul ”Toata lumea stie ca Victor Ponta a plagiat….” .Cine este toată lumea ? Doamna care vinde flori la colț, tânărul care servește cafeaua la Dunkin Donuts, profesorul de liceu care se întreabă de ce n-a ajuns el în locul dlui. Ponta ? Îmi scapă citatul exact și autorul dar sunt sigur că există unul pe tiparul ”Dacă știe toată lumea nu știe nimeni…” .Aș vrea să fiu foarte bine înțeles că:
  1. Nu-l apăr pe dl.Ponta care, ca personaj, nu-mi stârnește decât indiferență.
  2. În nici un caz nu apăr comportamentul real al domniei sale (faptul că nu clarifică situația) și nici gestul de care e acuzat.
  3. Nu apăr bâlbele colegilor de guvern- și jenanta complicitate- în condițiile în care Ministrul Educației trebuia să fie primul care să vină cu o poziție de necombătut.
  Pe de altă parte îmi repugnă Curțile Marțiale improvizate, gândite doar ca să-l înfunde pe presupusul condamnat și refuzând cu încăpățânare să ”auditur et altera pars”. .Ajungem astfel la ”Asta arata ca nu puteti judeca singur (ce treaba a avut Basescu cu copiatul facut de Ponta?) si nici habar nu aveti ce inseamna cercetare stiintifica (altfel nu mai aruncati prostii la adresa revistei Nature).” sau la ”Pentru ca oricit de josnic ar fi banditul care s-a vrut prim-ministru, inca si mai josnici sint cei care creaza scuze siconfantic-speculative pentru a minimaliza dimensiunile actului de tilharie.

  Oameni atit de “toleranti” cu criminalul probabil au ei insisi – la nivelul doctoratului lor mai mult sau mai putin fictiv – suficiente furturi la activ incit sa spere ca facind zid de aparare in jurul tilharului sef propriile lor tilharii intelectuale (or otherwise) sa nu fie observate, descoperite, pedepsite.

  Spune-mi cu cin’te insotesti ca sa-ti spun cine esti.” unde, ”înțelepciunea populară” a pus deja ștreangul nu numai la gâtul dlui. Ponta dar și la gâtul celor care îndrăznesc să spună altceva. Să fie aceasta societatea pe care o doriți ?

  • Cu acest mesaj se incheie dialogul nostru. Dvs aveti pozitia clara, nu e nevoie sa o descriu. Nimeni nu pune nimanui „streanguri”, va indemn sa nu dramatizati. Daca aveti ceva de spus pe tema incredere si democratie, este OK. Dar pentru a posta la infinit noi mesaje pentru a-l inocenta pe Ponta, mi-e teama ca ati gresit adresa.

  • Domnule,

   Puteti sa detaliati afirmatia:
   „nu apăr bâlbele colegilor de guvern- și jenanta lor complicitate”

   – Faceti parte din guvern?
   – Sunteti membru al unui partid aflat la guvernare?
   – Ce curte martiala s-a pronuntat in Romania pe tema plagiatului lui Ponta si care este curtea martiala care i-a retras titlul de doctor ministrului german al educatiei?
   – Care sunt balbele colegilor dvs. din guvernul Romaniei?
   – Care sunt „jenantele complicitati” ale colegilor dvs. din guvern si cine sunt acesti „colegi”?

   Nu credeti ca prin ultima dvs. postare ati dat „cu oistea-n gard”?

   Inca odata, felicitari d-lui Tismaneanu; am reusit sa identificam inca un „guvernant” cu probleme la diploma de „doctor”!!!

   • Îl parafrazez pe dl.Maci și vă spun și eu, stimate domnule, genial, de-a dreptul genial. Atâta doar că dacă era așa cum spuneți dvs. aș fi spus ”colegilor MEI din guvern”. Așa, până mai târziu, rămân colegii dlui. Ponta, iar bâlbâielile jenante sunt cele făcute de guvernul Ponta 1 la anunțul acestui ”plagiat”.
    În altă ordine de idei, mai primiți un genial, de-a dreptul genial pentru faptul că nu ați observat sau n-ați decelatfaptul că vorbeam de ”Curți Marțiale” evident la figurat. Apropo, și dvs. văd că sunteți strâns legat de o astfel de curte, citez ” am reusit sa identificam inca un “guvernant” cu probleme la diploma de “doctor”!!!” .Atâta doar că nu sunt guvernant și n-am probleme la diploma de doctor. Încă o dată, genial, sunteți radio Erevan,cumva ???

    • – Ambiguitatea exprimarii va apartine; corect ar fi trebuit sa scrieti „colegilor LUI din guvern”. Daca n-ati facut-o, va asumati intreaga raspundere pentru comentariul meu. Cand eu vorbesc despre „colegii din facultate” un ascultator presupune ca ma refer mai degraba la colegii MEI decat la colegii LUI.
     – Despre curtea martiala m-am referit si eu tot in sensul figurat al expresiei; daca dvs ati inteles altceva, nu este vina mea.
     – Nu inteleg de ce folositi termenul de plagiat intre ghilimele atunci cand va referiti la „opera” d-lui Ponta. Cumva pentru a consuma totusi cateva dintre ghilimelele ramase nefolosite in cuprinsul tezei de doctorat a acestuia?
     – Ce inseamna pentru dvs. „n-am probleme la diploma de doctor”? Pai ce, Ponta credeti ca are?
     Pot eu sa presupun ca daca aparati cu atata ardoare diploma lui Ponta, cea pe care o detineti a fost obtinuta in mod identic, „fara probleme”?

  • @AG alt rationament ciudat! In Italia mafia a fost [cat-de-cat] franta prin activitatea „pentiti”, care erau mafioti pana la momentul colaborarii cu justitia. In logica Dvs, (pt. ca acesti pentiti sunt mai jos ca seful mafiei), nu trebuie atacat si condamnat seful mafiei? Ce calificari mirobolante trebuie sa aiba careva ca sa-si permita sa vorbeasca despre plagiatul Ponta? Le atribuiti cumva Dvs?

  • Noi credem ca dovezile plagiatului Ponta sint clare. Chiar daca ar avea ghilimele zecile de pagini copiate, tot plagiat este, de tip copy-paste. Trebuia sa aduceti un argument extraordinar ca sa puneti plagiatul sub semnul intrebarii.

   De ce nu spuneti sincer ca nu dati doi bani pe dovezile super-analizate ale plagiatului Ponta?! Ar fi mai simplu. Din felul cum ocoliti exprimarea directa, sincera, reiese ca umblati cu cioara vopsita. Pare ca nici n-ati citit vreodata dovezile plagiatului.

   • Perfect adevărat, stimate domn. Recunosc că n-am citit niciodată nici materialul incriminat și nici sursele de așa-zis plagiat, dintr-un motiv foarte simplu: am cu totul altă formație și nu am timpul necesar pe care să-l pierd. Nu îmi pot da cu părerea, spre deosebire de toată lumea- așa cum spuneți dvs.- asupra unui subiect pe care nu-l știu. Atrag atenția însă că atât impricinatul cât și una din victime spun că domeniul juridic are particularitățile sale. Pe care nici dvs. și nici eu- cu alte cuvinte nimeni fără o pregătire juridică de specialitate- nu le cunoaște. S-ar putea să existe o porțiune- cam cât e acuzat dl. Ponta de plagiat- de locuri comune, cum ar fi în inginerie legile fizicii. Trebuie să caut autori pentru legile fizicii- dacă construcția tezei mele de doctorat îmi cere să le citez ? Păi aaa…unele au fost descoperite prin antichitate și cele mai recente pe la 1800 și ceva…ce-ați spune dacă același lucru s-ar aplica și în domeniul dreptului ??? Aveți certitudinea că pasajele ”copiate” din autorii victimizați aparțin 100% acestora- sau sunt și ele exact o porțiune de locuri comune din domeniu ??? Îmi place că nu s-a sesizat absolut nici o revistă prestigioasă din domeniul juridic- deși SUA are o groază de astfel de reviste- dar s-a sesizat Nature.

    • Da domnule!

     – Legile fizicii, in oricare manual de specialitate, se enunta incadrate intre ghilimele sau cu font diferit de cel al textului si cu mentionarea autorului. Altfel, un neavenit care citeste textul dvs. ar putea crede ca descoperirea acelor legi va apartine in totalitate. Puteti verifica asta frunzarind oricare manual de fizica din clasa a sasea! Asa trebuie procedat si cand enuntati legea lui Newton si cand citati teorema lui Pitagora!

     – Spre deosebire de matematica, fizica, chimie, informatica sau astronomie, toate textele din domenii ca si literatura, istoria, dreptul, sociologia, geografia, psihologia sau filozofia, adica acelea care nu sunt impanate de formule si calcule matematice, pot fi analizate extrem de usor, comparand strict cuvintele, literele, adica strict fotografic. Asta o poate face oricine, chiar daca are doar patru clase si chiar daca nu stie romaneste! Iar daca aceste semne, caractere grafice sunt identice pe cateva zeci de pagini si nu sunt cuprinse intre ghilimele, atunci este PLAGIAT in proportie de 100%! Nu trebuie sa intelegi nimic din textul respectiv! Nici macar nu conteaza daca cineva de specialitate s-a sesizat sau nu, simpla comparare a textelor poate dovedi un plagiat!

     – Faceti afirmatii care pe mine ma ingrozesc; regulile citarii mi-au fost predate acum 40 de ani cand eram in clasa a opta si ma pregateam pentru admiterea in liceu; de atunci mie mi-au intrat in sange pentru tot parcursul celor aproape 20 de ani de studii. Ma asteptam ca un impostor intelectual ca si Ponta, ajuns PM, sa-si nege plagiatul, pentru ca asta este caracterul si practica politicienilor romani postdecembristi, indiferent de partidele politice in care activeaza. Niciodata insa nu as fi banuit ca un specialist apartinand societatii civile, absolvent al unui examen de doctorat, poate sa-si bata joc de propria sa munca intelectuala doar pentru a acoperi nemunca unui impostor si pentru a justifica plagiatul acestuia!

     – Domnule, mi-ati luat o piatra de pe inima! Zeci de ani am trait cu regretul ca in tinerete am renuntat prea usor la definitivarea studiilor mele de doctorat. Acum, cu ajutorul dvs., nu mai regret deloc acest lucru. Nu mi-as fi facut probleme prea mari ca as fi detinut acelasi titlu ca si cel al Ponta. El este cunoscut in lumea lui doar ca politician si plagiator, eu sunt cunoscut in lumea mea doar ca specialist in domeniul meu, deci nu ne-am fi intersectat in viata. Dar daca eventualul meu titlu de doctor s-ar fi intersectat cu cel detinut de dvs., eu as fi fost cel direct afectat, nu dvs! Decat doctorat ca cel al dvs., mai bine fara! Sau mai bine zis, decat doctor ca dvs., mai bine ne-doctor ca mine!

     – Sunteti genial in tot ceea ce declarati; ma intreb insa la ce va foloseste „geniul” asta, dormiti noaptea mai bine decat mine? Ceva ma face sa cred ca NU! Ma multumesc doar cu ideea ca doctoratele plagiate vor fi devoalate chiar si peste 30 de ani; exemplul din Germania se va repeta cu siguranta si in Romania, chiar daca va trebui sa mai avem rabdare inca multi ani de-acum incolo!

     • Stimate ticbis,

      Chiar merită să credeți ce vreți, dacă sunteți fericit în credința dvs. Pot eu să spun mai multe ? L-ați condamnat deja pe premierul Ponta și văd că aveți ceva cu toți aceia care au altă părere decât a dvs. Iarăși vă urez fericire. Vă bucurați că nu ați dat doctoratul. Mai pot să spun ceva ?

      • NU!

       Oare ce-ati mai putea spune?

       Nu ati fost in stare sa raspundeti la absolut NIMIC din ceea ce am comentat eu!
       Ma asteptam la ceva mai mult din partea unui „doctor”!

       PS: Pe Ponta nu l-am condamnat eu, l-a condamnat deja istoria, la fel ca si pe cei ca Nastase, Iliescu, Petre Roman, Voiculescu, Antonescu, Vacaroiu… Sa mai continui?

      • Multi banuim de fraude multimea de doctorate obtinute „democratic”. Ar fi trebuit sa puneti sub semnul intrebarii sistemul, asa cum facem majoritatea.

       Dupa cum va exprimati, vi se pare normal copierea a zeci de pagini, cuvint cu cuvint. Trebuie sa recunoasteti ca o astfel de regula originala, ar trebui chipurile aplicata tuturor disciplinelor. Nu poate fi domeniul juridic mai cu mot decit alte discipline.

       De ce nu vi se pare mai normal ca ideile altora sa fie exprimate cu propriile cuvinte? Se pot explica original citeva idei, dar e cu totul altceva reproducerea integrala a unor texte si teorii. Nici macar ghilimelele nu mai pot salva textele lungi copiate.

       Nu sintem nebuni domnule Andrei. Ceea ce am scris reprezinta reguli elementare, de bun simt. Incercarea de a „moderniza” regulile de bun simt, mi se pare sortita esecului.

 16. Vorbiti de incredere, dar am impresia ca e mult mai mult. Ponta e, dincolo de calitatea lui intelectuala, morala etc, o reteta de succes. Or, cu o asemenea formula esti din capul locului descurajat sa joci cinstit. Ce altceva sunt esecurile cuiva daca nu dovezi ale faptului ca n-a fost suficient de corupt? Ii compatimesc pe cei care au ratat bacul anul trecut. N-au de ce sa se simta vinovati ca n-au stiut nici macar de trecere, in lumea lui Ponta asta nu conteaza. In lumea asta, sau ai fentat, sau ai fost fentat. Doar primii reusesc de regula, oricum Ponta e garantia acestui tip de succes. Cred ca generatiile astea de perdanti de dupa Legea Funeriu, ca sa raman doar la ei, au de ce sa-si muste degetele: in termenii lui Ponta, sunt doar niste fraieri

 17. Ma intreb, poate doar retoric, cum se face ca nimeni nu a cerut pana acum in justitie anularea titlului de doctor al lui Ponta.

  Chestia cu numai CNE putand lua o decizie pentru demnitari nu tine din multe puncte de vedere.

  ICCJ poate impune anularea doctoratului lui Ponta, devreme ce Ponta este demnitar.

  Numai cineva trebuie sa porneasca actiunea judecatoreasca, pentru ca e un caz destul de clar pentru un complet judecatoresc, care ar putea sa ceara propria expertize tehnica.

  Atacul in justitie se paote face asupra Ministerului Educatiei, caruia i se cere constatarea incetarii titlului de doctor a lui Ponta, in virtutea raportului dat de Universitatea Bucuresti.

  Dupa atatea luni de la raportul respectiv, devreme ce Ministerul Educatiei nu a hotarat nimic, o actiune judecatoreasca se impune.

 18. Este revoltator sa vezi cum premierul Ponta,dovedit de furt intelectual,isi scoata nasul in lume si sa ne priveasca in ochi.Poate face acest lucru intr-un mediu populat de indivizi te teapa lui si care nu sunt putini.Din pacate mediul academic romanesc a produs in ultimii ani „doctori”pe banda rulanta,complicitatea multor universitari in acest tip de furt fiind evidenta.Prin scoli au aparut „doctori ” in ed.fizica, religie…,profesori care nu stiu bine sa scrie romaneste,fara sa cunoasca o limba straina.Integritatea morala ,cinstea,gasesc tot mai putini adepti in mediul academic.De ce nu se revolta mediul academic romanesc?Cite demonstratii,in fata guvernului au facut universitarii din romania scandand: Vrem demisia ministrului plagiator !.Adevarul,D-le Tismaneanu,este ca sunt minoritari cei care ar putea face asemenea acte si ca este mult mai comod sa scri pe internet comentarii pe marginea articolului scris de d-voastra.Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita !

 19. Oameni buni, uitati-va la ce emite acest Andrei George. Acesta este simbolul „intelectualului” de Dambovita. Nu are nici un fel de apasare ca cineva a furat si si-a arogat niste merite inexistente. Nu are nici cea mai mica tresarire ca TOATE DIPLOMELE eliberate de scolile romanesti sunt considerate in lumea normala niste bucati de hartie bune de sters geamurile. El e fericit ca e „doctor” si ca lucrarea lui de doctorat a fost – cum altfel ? – facuta „pe bune”. Se face luntre si punte sa se dea bine cu puternicii zilei. Coloana vertebrala ca ugerul de vaca. Dar si mai uluitoare e tacerea asurzitoare a eventualilor posesori de diplome adevarate, care stiu ca au tras ani de zile ca sa le obtina si pe merite reale. Cum se explica asta ? E si asta motivul pentru care „societatea civila” de la noi e un vis ?

  • Domnule,

   Aveti mare dreptate in tot ceea ce sustineti in postarea dvs. Comentariile d-lui Andrei George il descalifica din postura de posesor al titlului de „doctor”. Il aseaza in randul celor ca si Mang, Ponta si compania. Mie mi-este greu sa afirm daca acesta se va plasa in viitor in randul impostorilor politici de tipul lui Ponta sau in randul mult mai numeros al „beneficiarilor fericiti” ai invatamantului romanesc postdecembrist, patronat de „genii” ca si Marga sau Andronescu.

   Este fascinant cum un detinator al titlului de doctor se simte dator sa intre pe forumuri si sa sustina, impotriva tuturor dovezilor, evidentelor stiintifice, etice si de bun simt elementar, un plagiat care se vede si din avion!
   Ceva este „putred” in legatura cu acest domn! Un tilu de doctor se obtine doar dupa multi ani de munca silnica, sudoare si efort intelectual dus pana la epuizare fizica si psihica. Daca eu as fi fost in stare sa duc acest efort pana la capat, m-ar fi durut la basca de problema plagiatului lui Ponta; in cel mai rau caz l-as fi condamnat, dar in niciun caz nu l-as fi aparat!

   Omul are o problema personala legata de propriile sale studii; deci eu nu voi mai comenta postarile sale; sunt convins ca peste 30 de ani, asa cum se intampla acum in Germania, si domnul Andrei George se va confrunta cu propria lui teza de doctorat si mai ales cu propria lui constiinta! Sa nu mai vorbim despre cele cateva mii de titluuri de doctor obtinute de catre impostori intelectuali dupa 1989!

   Va sfatuiesc sa nu mai comentati postarile acestui domn, nu merita, oricat de „doctor” vrea el sa fie!

   PS: Acum cateva luni am incercat sa caut un meditator la limba romana pentru o nepotica din clasa a opta. Am apelat la internet si, printre alte oferte, am dat de o profesoara in varsta de 26 de ani care preda la o scoala generala din Chiajna, era in concediu de crestere a copilului de cca un an, dar avea titlul de DOCTOR in literatura romana!!! Va dati seama de ce am inchis telefonul in secunda imediat urmatoare??? Aviz d-lui Andrei George!!!

   • Iertati-ma , dar eu nu inteleg de ce ati inchis telefonul. E posibil sa fi avut PhD in domeniul respectiv , a terminat facultatea la 22 ani + 4 ani pt. doctorat. Si exist a, in adevar, doctorat in domeniu, doar stiti ….Eu cred ca e trist ca nu gasea o alta pozitie decit la sc. generala Chiajna , dar astea sint vremurile …

    Pe vremuri, cei ce veneau in North America si incercau sa gaseasca o pozitie cit de cit apropiata de calificarea lor, erau respinsi cu „you are overqualified”. Asta sa fie ratiunea pt. care ati inchis telefonul ?

    • Teoretic, aveti dreptate.
     Daca insa mai adaugati inca noua luni de sarcina si inca un an de cand statea acasa pentru cresterea copilului, s-ar putea sa nu va mai iasa anii la socoteala!
     Ca sa nu mai vorbim ca nu avea mai mult de un an experienta de predare la clasa, fie ea chiar si la Chiajna!
     Poate ca am actionat subiectiv, dar stiind cam cum se fac doctoratele la noi, am preferat sa nu risc.
     De multe ori, in astfel de cazuri este mai sigur sa alegi o persoana fara titlul de doctor. Iar pentru atitudinea asta trebuie sa multumim inca odata celor ca si Andronescu sau Ponta, care au reusit sa aduca titlurile universitare si academice in derizoriul cotidian.

     • „De multe ori, in astfel de cazuri este mai sigur sa alegi o persoana fara titlul de doctor”

      Aici sint total de acord cu dvs. –o persoana cu ceva ani de experienta la clasa , daca se poate cu gr. 2 , chiar si cu inst. pedagogic ca formal training , este de preferat , categoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro