luni, iulie 4, 2022

O zi mare pentru România

Poporul român s-a pronunţat, respingând demiterea preşedintelui republicii. Din peste 16 milioane de alegători, 9 milioane au declinat oferta politică făcută de cei 258 de parlamentari.

Înţelepciunea colectivă s-a manifestat azi încă o dată, într-un moment de mare cumpănă, când a prevalat prudenţa şi moderaţia majorităţii. Neparticiparea la vot nu reprezintă vreo victorie pentru preşedintele republicii, ci expresia neîncrederii populare faţă de ura şi violenţa revărsate în spaţiul public de către detaşamentele de asalt care au perpetrat o lovitură de stat plebiscitară. Nu neapărat dezavuarea practicilor anticonstituţionale sau ataşamentul faţă de ideea de stat de drept au ţinut astazi majoritatea departe de urne, ci revărsarea deşănţată de ură a puciştilor, senzaţia majorităţii, că ţara riscă să intre pe mâna unor zurbagii iresponsabili.

Din rezultatele de azi, caracatiţa penalo-securistă ar trebui să înţeleagă că propaganda urii, deşi se poate dovedi eficientă în fanatizarea unor părţi din populaţie, deşi poate duce chiar şi la mobilizarea unor categorii mai largi, nu va ajunge niciodată pentru captarea majorităţii. În plus, atunci când este prea intensă şi de durată, propaganda urii va toci reactivitatea, sfârşind prin a agasa publicul ţintă.

Milioanele de români exasperaţi de criză, cărora li s-a aruncat efigia „Băsescu“ în chip de simbol expiator, nu reprezintă un electorat politic coerent, ci o masă de oameni în căutarea unei izbăviri sacrificiale, or, o asemenea stare de spirit nu-i de durată. Aceeaşi care l-au dorit azi demis pe preşedinte, în câteva luni îşi vor răcori nemulţumirile vituperând împotriva altora, cel mai probabil în contra celor care i-au chemat azi la demitere. De când există istorie, surferii valurilor populare au fost înghiţiţi de acestea. Este mai mult decât improbabil că puciştii vor găsi în următoarele luni un închegat sprijin popular pentru continuarea planurilor lor antistatale.

Aşa cum s-a mai observat, această lovitură de stat, oprită de popor în ultima clipă, a produs rău tuturor. Din încleştare, preşedintele iese instituţional teafăr, dar politiceşte slăbit, cel puţin până la alegeri. Ca preşedinte recondus în funcţie prin neprezentarea electoratului, mandatul său va consta deocamdată în salvgardarea instituţiilor esenţiale ale statului de drept, îm primul rând a justiţiei, mai puţin însă în continuarea sistematică a agendei politice pentru care s-a angajat.

Cât priveşte spectrul de aşa-zis „centru-dreapta“, iluziile nu sunt permise. El arată jalnic, fără structuri închegate, fără lideri credibili, cu un PDL la fel de letargic şi ambiguu ca întotdeauna. A deconta marea abţinere de la vot ca pe o victorie a „dreptei“ ar fi arogant şi ridicol: situaţia politică, organizatorică şi doctrinară a acesteia este la fel de precară ca înainte de declanşarea loviturii de stat. Acţiunile antistatale ale USL, care au declanşat o stare de extremă urgenţă naţională, nu pot însă face trecută cu vederea inconsistenţa actualei opoziţii.

Marele câştig al zilei de azi este evitarea prăbuşirii. Ar trebui ca fiecare să devină conştient de dezastrul naţional pe lângă care am trecut: o conducere scelerată asigurată de două marionete comandate de cea mai întunecată alianţă a infractorilor organizaţi şi conduşi în stil sovietic şi securist. Consecinţele: un dezastru valutar, financiar, economic, structural, social şi geo-politic. De acest pericol au fost perfect conştiente marile state euroatlantice, atunci când au intervenit cu o energie fără precedent pentru impunerea quorumului referendar, acordând astfel o ultimă şansă României. Să mulţumim poporului care a folosit-o, evitându-ne catastrofa.

Prin lipsa unei majorităţi calificate care să cauţioneze lovitura de stat, România a arătat că este tocmai acea democraţie a cărei maturitate şi stabilitate a fost pusă la îndoială. Un „nu“ majoritar dat loviturii de stat ar fi fost desigur mult mai convingător, dar şi o abţinere de la vot este o expresie a voinţei populare suficient de grăitoare pentru a ne recredibiliza. În ultimă instanţă, majoritatea poporului român a transmis un mesaj de seriozitate şi stabilitate, dovedind că suntem un partener euroatlantic fiabil – o circumstanţă care nu se va uita şi care va avea consecinţe pozitive pe termen mediu şi lung.

Pe termen scurt, este greu de imaginat dacă şi cât de grav mai sunt hotărâte să atace detaşamentele de asalt ale puciştilor. Ei sunt prinşi acum într-o fugă bezmetică înainte, specifică acţiunilor scăpate de sub control. Poate că USL-ul dispune la această oră şi de forţe capabile să tempereze aventurismul clicii penal-securiste, ce pare că l-a hipnotizat. Continuarea ofensivei antistatale, noi atentate la statul de drept, noi abuzuri şi forţări ale legalităţii perpetrate în speranţa înşelătoare a unei susţineri populare, pe fondul unei isterii propagandistice paroxistice, ar fi fatale pentru USL, în perspectiva alegerilor.

De cealaltă parte, considerentele de stabilitate şi reconstrucţie a credibilităţii internaţionale trebuie să domine orice strategie prezidenţială. Fermităţii în apărarea statului de drept împotriva oricărui viitor atac al unor pucişti deja ajunşi la disperare trebuie să-i secondeze eforturile serioase pentru coabitare. La urma urmei nota de plată pentru lovitura de stat, se va primi democratic, la urne.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. nu v-ati grabit ? eu una nu stiu ce sa cred…uslasii declara ca au facut cvorum…n-as vrea sa ne bucuram inainte de a sti exact.

 2. Eu as astepta putin pentru felicitari pentru ca mecanismul pus in miscare de USL inca functioneaza.
  Toti oamenii astia nu accepta un NU drept raspuns. Ei stiu ca lupta e pe viata si pe moarte.
  Nu cred ca trebuie sa fim pacaliti de aparentul mesaj civilizat al interimarului.
  Ma tem ca in sinea lui isi spunea ca cine rade la urma rade mai bine… si cred ca nu sunt doar sperante ci cunoasterea exacta a mecanismului pornit.
  La adapostul noptii multe rele se pot intampla… din nefericire.

 3. Este dezonorant , to say the least, a face aprecieri si trage concluzii cind nu a fost dat public nici comunicatul BEC ,basca decizia CCR re. acest plebiscit. Ceea ce scrieti aici este wishful
  thinking . Daca asta se cheama obiectivitate si impartialitate la un analist ce publica pe „contributors” , then something is terrible wrong, and not there and then ,in the Kingdom of Denmark ,but right here and now !

  • Nu e nimic dezonorant, tovarase! Daca ai trai in America sau in Europa de Vest, nu in Asia, ai sti ca, exceptind situatiile rare in care rezultatul e pe muchie de cutit, la citeva zeci de minute dupa inchiderea sectiilor de votare marile posturi de televiziune isi asuma raspunderea sa anunte cistigatorul (au armate de oameni care string si centralizeaza date), iar analistii incep sa turuie prin studiourile tv sau sa isi scrie articolele. Nu asteapta nimeni doua-trei zile rezultatele oficiale daca lucrurile sint clare la 5 minute dupa terminarea votarii.

   In cazul referendumului de ieri, impus de complotistii comunisti, al carui rezultat vad ca te-a indurerat rau de tot, era clar inca de la ora 14 ca nu vor veni la vot mai mult de 35%. Singura intrebare era daca comunistii vor reusi sa fure mai mult de 10% dupa ce, din cei 35% prezenti la vot, alti 10% s-au prezentat fortati/santajati de sefi, sindicate, primari. Restul de 25% – zevzeci si/sau paraziti – sint pensionari, bugetari si alti asistati social.

   Ati pierdut, tovarasi. Obisnuiti-va cu ideea.

   P.S. Voi, fara tancuri rusesti in spate, nu sinteti in stare de nimic mai mult decit sa furati. Cind nu mai puteti nici sa furati, crapati. Sau vorbiti prostii pe forumuri si insultati lumea cu obraznicia caracteristica.

   • Hannibal Lecter , MD a avut un comentariu decent despre articol, acuzele tale, T. St., sunt total deplasate. Mi se pare normal ca autorul sa-fi formeze si sa-si sustina opinia, dar cand se eprima public cred ca ar trebui sa dea dovada de „impartialitate”. Din pacate in presa noastra nu se mai gaseste asa ceva.

 4. Rasvan,
  1. cum i-ai numarat pe cei 9 milioane care nu s-au prezentat? Stii bine ca populatia Romaniei a scazut semnificativ si ca recensamantul de acum 9 luni spune altceva.
  2. Stii bine ca macar 30% din cei care nu au venit nu au participat niciodata la alegeri in ultimii 10-15 ani.
  Nu simti nicio rusine in a afirma ca 9 milioane au declinat o oferta politica?
  Ma sperii de-a dreptul cand mai afirmi ca esti si cercetator.
  Pacat de tine ca te-ai inregimentat in halul asta.

  • Subscriu !!!
   Domnule Lalu, daca va mai respectati titlurile stiintifice si daca mai vreti ca eu sa va mai citesc vreodata, va rog sa faceti cuvenitele clarificari. Stiti foarte bine ca in cea mai optimista varianta de chestiunea in cauza ar fi fost interesati intre 10 si 11 mil. de alegatori. Da, a fost o situatie limita prin care s-a evitat prabusirea, dar a juca in continuare in stilul care ne-a adus pe marginea prapastiei, este maxima iresponsabilitate. A sustine in continuare tot felul de aberatii care ne-au exasperat atatia ani (ma referr la T.B. si la PDL care spun aceleasi bazaconii cu autorul – 10,5 mil de sustinatori) este cea mai sigura metoda pentru ca sinuciderea sa reuseasca. Atentie, nu suntem pe forumul Antenei 3!

   • Aşa cum s-a scris aici, demiterea preşedintelui poate fi comparată cu un divorţ: într-o căsnicie apar neînţelegeri, te mai şi cerţi, pot fi conflicte, chiar rupturi, dar divorţul este situaţia extremă şi ultimă. Demiterea unui preşedinte de republică ales prin sufragiu universal este un evenimet poltic şi instituţional excepţional, de maximă gravitate şi raritate. Tocmai de aceea există filtre speciale (avizul CCR, pragul de participare la referendum) care trebuie să prevină demiterea presedintelui de a deveni intrument politic la cheremul majorităţilor parlamentare sau al toanelor populare. Democraţia reprezentativă de tip occidental nu înseamnă dictatura poporului sau a politicienilor, ci o exprimare a voinţei populare în cadre legale foarte precis şi strict determinate, evitând arbitrariul maselor şi bunul plac al politicienilor. Este diferenţa dintre bălăceala în gârla satului şi înotul pe culoarele unui bazin.

    Având în vedere caracterul de mare excepţie al referendumului de demitere prezidenţială, acesta se supune unor regului speciale, mai exigente, pentru ca instituţiile statului să se asigure că voinţa populară de demitere a fost autentică şi puternică, o adevărată expresie a voinţei naţionale. Acesta este rolul pragului de participare.

    Rezultatele din 29.07 arată că 9 milioane de cetăţeni români nu au dat curs apelului la demitere. Motivele le aparţin: unii din lipsă de interes, alţii din calcule electorale, din opoziţie explicită faţă de demitere. Faptul rămâne că indiferent de motivele avute, 9 milioane de alegători au declinat oferta politică făcută de cei 258 de parlamentari. (O ofertă poate fi declinată şi prin ignorare, nu doar prin refuz explicit).

    Am raportat cele 9 milioane de declinări (nu doar refuzuri explicite) ale demiterii la 16-17 milioane, ultimele reprezentând o estimare a populaţiei cu drept de vot rezidente în România. (Oficial, calculele se fac în funcţie de totalitatea cetăţenilor români cu drept de vot, indiferent de locul de rezidenţă, aşadar vreo 18 milioane. Am dorit însă să iau în calcul doar masa electorală efectivă, ştiut fiind că românii din străinătate vor cântări prea puţin la acest scrutin: de-aici, raportarea la 16 milioane).

    Nici un moment nu am afirmat că rezultatele referendumului reprezintă vreo victorie pentru preşedinte, pentru PDL, pentru drepata, aşa cum n-am afirmat niciunde că cele 9 milioane ar fi voturi împotriva demiterii. Am scris clar că: “Neparticiparea la vot nu reprezintă vreo victorie pentru preşedintele republicii…” şi că “A deconta marea abţinere de la vot ca pe o victorie a „dreptei“ ar fi arogant şi ridicol …”

    • Chestiunea caracterului exceptional al demiterii presedintelui este perfect adevarata. Si eu asa am inteles prevederile constitutionale si sensul democratiei moderne, liberale. Incerc, cu greu, sa explic si altora. Asta este pozitia corecta: datorita caracterului exceptional al demiterii, la limita, cei ce au propus demiterea nu au reusit sa convinga suficienti alegatori care sa le valideze optiunea. Mai trebuie spus ceva. datorita imposibilitatii obiective a cetatenilor romani aflati definitiv sau temporar in strainatate, de a vota, in marea lor majoritate, pragul de 50% din total cetateni cu drept de vot, este in realitate de cca. 3/5 din totalul cetatenilor cu posibilitati reale de a-si exercita dreptul de vot (considerand ca cca. 15 mil. de alegatori sunt in tara).

  • Subscriu!

   Nu poti spune ca ” 9 milioane au declinat oferta politică făcută de cei 258 de parlamentari”.
   Daca nu au mers la vot nu inseamna ca au sustinut presedintele, de ce sa contabilizezi asa, daca esti sau vrei sa fii impartial?

   Motivele pentru care acei 9 milioane, sau cati or fi nu s-au prezentat la vot sunt diverse, nu acelasi – au declinat oferta. Unora, multora le vine sa vomite cand vad ce se intampla, dar nu puteti spune ca nu au mers la vot in semn de sustinere a presedintelui.

   Ati spus „poporul roman s-a pronuntat” ca si cum ar fi clar. S-au pronuntat clar cei care au fost la vot, nu cei care au stat acasa. Cu siguranta daca ar fi votat toti cei interesati si cu o opinie formata, scorul ar fi stat altfel, dar nu in favoarea presedintelui.

   In concluzie, as vrea doar sa ridic cartonasul galben, poate recititi articolul.

   Trist! Trist! Trist!

   • Draga Mihai,

    Sunt intru-totul de acord cu autorul articolului: cei care nu au participat la vot au declinat oferta politica a celor 256 de parlamentari! Si fac aceasta afirmatie in deplina cunostinta de cauza: eu sunt unul dintre cetatenii romani care am refuzat sa votez pentru a nu legitima o lovitura de stat declansata de o majoritate parlamentara NELEGITIMA, iar neparticiparea mea la vot a fost modalitatea prin care am spus NU demiterii Presedintelui Romaniei… Cine vroia ca Presedintele Romaniei sa fie demis avea doar o singura posibilitate: sa mearga la vot si sa voteze DA… Cine NU vroia ca Presedintele Romaniei sa fie demis avea la dispozitie doua optiuni: fie sa voteze NU, fie sa nu mearga sa voteze… Simplu, nu?

 5. Mie mi-e inca teama sa clamez victoria…

  Pana cand CCR nu invalideaza oficial si definitiv mascarada, inca ma tem de fraudele nerusinat-pe fata si de ingineriile doct-chitibusare ale camarilei.

  Pana atunci, imi tin rasuflarea si sper sa am in continuare nervii tari.

 6. Daca asta numiti dumneavoastra democratie inseamna ca in Romania sunt mai mari decat lasa sa se intrevada. Si mai lasati prostia aia scrisa de Dl Vladimir cu lovitura de stat parlamentara ca ati pica cel mai simplu examen in domeniul politic cu astfel de gugumania. Lovitura de stat a fost in decembrrie 89 iar conducatorii dinainte au ajuns in fata gloantelor. Chiar si 45% din cati au votat au arata popularitatea si sprijinul pe care il are Traian basescu . cu 25% sprijin inseamna un pic mai mult decat nimic

  • @ Virgil,
   canadianule stai blind si mai uitate in jur. printre artari.
   Basescu a fost ales cu o majoritate pentru o perioada de 5 ani.
   Sondajele de opinie nu au rostul ca sa provoce un referendum de demitere chiar daca popularitatea, dupa 2 ani, ajunge la 20%. Asta e mersul vietii politice.
   Iti garantez ca nici nevasta nu te mai gaseste ca in luna de miere, dar nu cere divortul.
   Sau daca il cere se va face dupa niste regului legiferate.

   • ” Iti garantez ca nici nevasta nu te mai gaseste ca in luna de miere, dar nu cere divortul.
    Sau daca il cere se va face dupa niste regului legiferate. ”

    O atfel de replica destinde instantaneu, pentru ca nimic nu este mai benefic la romani , pentru „pentru minte, inimă şi literatură” decat simtul umorului decent :)). Totusi, ca sa-l mentinem pana la capat , noi care nu avem acces decat in lumea sublunara a aparentelor cotidiene, de putem intreba retoric de unde stie de exemplu domnul ” victor L” ( anonim ) ca domnul ” Virgil ” ( anonim ) este canadian ?
    Sa intelegem de aici ca de fapt anonimii …se cunosc intre ei ( desi nu recunosc oficial acest lucru !) iar cei care semneaza manu propria …habar nu au cu cine discuta in realitate ( desi oficial se pot identifica imediat sau cred ca se stiu de multa vreme ! ) ? :))

    Este adevarat , prefer in mod categoric un dialog de aceasta factura torentului visceral de ura, insulte , invective si trivialitati intalnit atat de des in media romaneasca…

 7. Ar mai putea fi un castig in urma zilei de azi (poate singurul, daca USL reuseste cumva sa scoata diferenta din joben): acum stim exact care sunt limitele propagandei desantate practicata de o parte din presa. Si stim exact cati romani nu mai marseaza la asa ceva. De fapt, sunt doar niste date. S-ar putea transfoma intr-un castig daca cineva reuseste sa capitalizeze de pe urma lor.

 8. Domnule Lalu, nu e rau sa mai aflati o istorie. Afla omul …cat traieste.
  Din copilaria mea, de la vremea cand asteptam , fiecare pe al sau „navetist”, sa vina de la
  oras, cu covrigi,( cu atat de necesarii si asteptatii covrigi pentru colinde), stiu ca parintii
  nostri aveau de traversat, din „centru” pana la „gara” (vreo 2 km) printr-un rau famat cartier
  al municipiului, un cartier unde mai cu seama tiganii erau la ei acasa.
  „Puradeii” atacau din spate, lovind cu un batz in sirul de covrigi.
  Pana sa-si lase „trecatorul” papornitele jos, ca sa se ia dupa ei, rapitoarele insfacau prada si ..
  se imprastiau in mai mult de o directie lasandu-l pe bietul om „fara raspuns”.
  Usl-ul se bazeaza in actiunea lui ( una singura, numita „lovitura de stat”) pe iuteala de mana,
  pe nebagarea de seama si pe uitare.
  Indiferent cat ar fi fost de clar sutul in fund pe care electoratul li l-a dat, ei nu vor renunta la
  tziganeala lor cea definitorie, stiind ei bine ca oricat ar recupera „constitutionalii”, oaresce
  scame, ca unei pisici ce se agata de covor, tot ii va ramane in gheare.
  Romanul nu merita inca „presedinte”, romanul inca nu e in stare democratie, inca nu e in
  stare de Europa. Romanul nu stie sa fie „actionar” ci, ori „angajat” ori „angajator” ( adica, ori
  sluga, ori stapan)

 9. „Din peste 16 milioane de alegători, 9 milioane au declinat oferta politică făcută de cei 258 de parlamentari”.
  Daca am fost doar 16 milioane de alegatori pe liste, inseamna ca referendumul trebuie validat. Cred ca trebuie avuta mare grija la informatiile pe care le furnizam. Am asistat in seara/noaptea aceasta la o intoxicare groaznica efectuata din studioul Realitatea TV, unde 8 analisti sau politicieni pro USL (Herebenciuc, Vosganian, Dinescu, Stelian Tanase, Adrian Cioroianu, Cristian Teodorescu+moderatorii) au fosti pusi fata in fata cu un singur politician PDL, Traian Igas (ce alegere din partea PDL). A rezultat o tirada de acuzatii nefondate impotriva lui Basescu. La aceste dezinformari, noi aici trebuie sa raspundem cu date reale si argumente fondate. Altfel populatia va trai intr-o confuzie permanenta din care nu dreapta si nu dreptatea va triumfa. Din acest moment, cu Basescu intors la Cotroceni, noi ar trebui sa reluam argumentele care ne-au determinat sa ne coalizam si sa nu mergem la referendum (pentru ca nu Traian Basescu a fost motivul).
  Asa ca sa nu uitam ca:
  -guvernul si parlamentul au fortat Constitutia pentru a dobandi o putere excesiva;
  -avem un prim ministru plagiator, eu as fi dat afara de pe umilul meu post de asistent universitar pentru asta. Primul ministru nu demisioneaza, nu recunoaste plagiatul si, mai mult, desfiinteaza comisia care de verdictul de plagiat;
  -am avut un presedinte interimar, un senator care este printre fruntasii la numarul de absente din Parlament;

  Daca PDL-ul doreste credibilitate, ar trebui sa aduca in fata insantei pe toti cei care azi au incalcat legea. Indiferent din ce partid sunt.

 10. din care se înțelege în primul rând că perspectivele profesionale ale dlui Lalu sunt tot mai fragile; o frază ca asta, „Milioanele de români exasperaţi de criză, cărora li s-a aruncat efigia „Băsescu“ în chip de simbol expiator, nu reprezintă un electorat politic coerent, ci o masă de oameni în căutarea unei izbăviri sacrificiale”, pare în acest moment mult mai lucrativă…

  „Prin lipsa unei majorităţi calificate care să cauţioneze lovitura de stat, România a arătat că este tocmai acea democraţie a cărei maturitate şi stabilitate a fost pusă la îndoială. Un „nu“ majoritar dat loviturii de stat ar fi fost desigur mult mai convingător, dar şi o abţinere de la vot este o expresie a voinţei populare suficient de grăitoare pentru a ne recredibiliza.” Pentru că nimeni nu se mai jenează să vorbeasca de „lovitură de stat” – ceea ce decalifică intelectual, dar califică în altă ordine – acum ne consolăm cu revelație ca Uebermenschii împreună cu cei care din diverse motive nu și-au pus niciodată problema în termenii valabili colectiv ai politicii, adesea beți criță și leșinați în vreun șanț, sau defilând în mașină toată ziulica cu muzica dată la maxim, ei bine toți aceștia, minune, ne reabilitează statul de drept…

  din salată se desprind figuri legionaroide ca Neamțu… viitorul acum ne este sigur!

  • Figuri legionaroide ca Neamtu, antisemiti ca Sova… cu o deosebire. Nu stiu daca tinarul asta are nostalgii legionare (miscare care combina incitarea la ura rasiala cu religia crestina fara a sesiza vreo contradictie, miscare care s-a bazat, ca si imensa parte din strategia publica a USL pe capitalizarea urii si indreptarea ei catre un target) dar cel putin, pina acum, a avut o optiune pro europeana, spre deosebire de restul.

 11. De acord aproape in totalitate – exceptand prima propozitie. N-a prevalat moderatia majoritatii. Daca e sa urmam firul luciditatii si al realismului din articol, cel mult putem spune ca au ramas suficient de multi oameni cumpatati ca contrapondere celor ticalosi, celor care au votat de mai multe ori si mai ales celor isterizati/manipulati/revoltati ce n-au inteles si nici n-au incercat sa inteleaga ca nu e un vot politic despre persona sau prestatia presedintelui ci daca el a incalcat sau nu constitutia. O intrebare la care orice om onest, rational si informat ar raspunde negativ. Cred ca ne-au salvat, paradoxal, cei care nu se implica niciodata si asta nu pentru ca au ajuns rational la concluzia ca nu trebuie sa voteze ci pur si simplu ca nu-i intereseaza, au alte treburi. Ma tem ca acestia sunt mai numerosi decat cei care au spus nu prin absenta sau prin stampila care nu sunt o majoritate ci abia ating un sfert in cel mai fericit caz, lucru care l-am opinat si d-lui Tisamaneanu.

 12. Foarte buna analiza, Rasvan. Obiectiva si relaxata. Este prima data cand comentez aici desi ti-am urmarit opiniile de ceva vreme. Perfect punctat, victoria de duminica este aceea a evitarii prabusirii. Numai bine.

 13. „Înţelepciunea colectivă” ?!!
  Pana acum i se zicea lehamitea romanilor fata de clasa politica romaneasca !!
  Acum i se zice „ntelepciune” ?! DE unde ati scos-o si p-asta?
  Mai adaugati voturile lipsa alr maghiarilor care au votat la semnal clar sa NU participe la vot(locuiesc in Secuime si vecina mi-a spus clar ca nu voteaza ca asa „o spus Primarul de Sfantu Gheorghe la Radio si preotul la biserica” iar presa maghiar locala a scris ca acest Referendum nu intereseaza pe maghiari, este lupta partidelor romanesti de la Bucuresti!!
  Cata „intelepciune” vedeti in asta?
  Numai milionul de maghiari daca ar fi votat si azi rezultatul votului era altul!!!
  Pe de alta parte, in 2007 numai 44% dintre romani au votat PENTRU intoarcerea lui Traian Basescu, azi ~46% au votat iar majoritatea covarsitoare au votat PENTRU demiterea lui!
  Adica vreo 8 milioane de romani, Dvs astea 8 milioane de romani nu va spun nimic, ei nu conteaza cat conteaza cei care NU s-au prezentat, desi stiti bine ca nu toti cei care nu s-au prezentat inseamna ca doresc ca Traian Basescu sa raman Presedinte!
  Astfel de interpretari nu ma fac decat sa nu mai cred deloc in astfel de analize…..

 14. Cred ca calculati gresit. 47% se calculeaza din 18 milioane si ceva. Pragul de 9,2 milioane se referea la listele electorale conform referendului de prin 2000 cred.

  La referendul au participat cam 8,6 milioane. Oricum este nedemocratic sa ii adunati pe cei care nu au participat in tabara d. Basescu pentru simplu motiv ca nu s-au dus la vot.

  Toate sondajele de acum 2-3 saptamani dadeau o intentie de participare de maxim 70%. Daca se calculeaza in ipoteza asta ar rezulta:
  – au fost de acord cu demiterea: 7,4 milioane (86% din 8,6 milioane).
  – nu au fost de acord cu demiterea dar au votat 1,2 milioane (14% din 8,6 milioane).
  – nu au fost de acord cu demiterea dar nu au votat 3,8 milioane.
  – nu intentionau oricum sa mearga la vot 4,8 miloane

  PS: In cei 3,8 milioane care nu au participat la vot cam 1/3 sunt votantii UDMR-ului.

 15. Daca rezultatele Recensamantului din 2011 erau VALIDATE si publicate, azi alta era interpretarea, Romania mai are vreo 19 milioane de locuitori(vom vedea cifrele dupa publicarea cifrelor OFICIALE ale recensamantului) iar numarul celor PREZENTI efectiv ieri la vot a fost PSTE jumatate din populatia REALA a Romaniei.
  Numai ca intr-o tara anapoda ca Romania unde la apropae 2 ani NU se cunosc rezultatele oficiale ale Recensamantului(de ce l-or fi facut autoritatile, sa dea rezultatele peste 10 ani??!!) nu ma mai mira nimic… o sa ne tot lalaim cu politicienii astia si cu copiii lor care ne voor conduce… alde EBA &company orange …..

 16. Articol de colectie. Clar si limpede. Scris fara patima „vrajbei noastre”. Exercitiul votului, indiferent de rezultatul acestuia, este forma civilizata propusa de sistemul democratic pentru dezamorsarea acumularilor reactiilor extreme, salvand edificiul de a ne printre pe toti sub daramaturile lui. Am trecut „la mustata” de ejectarea din clubul european si „baldabacul” primitor din baltoaca politica a Estului salbatic.

 17. Oh d-le Lalu,

  Va rog nu va entuziasmati. Nu va asteptati ca electoratul sa sanctioneze la urne USL-ul in toamna. Ia-ti vazut si la locale si acum. Electoratul lor e undeva in jur de 6 milioane, poate un pic sub. Si ce e rau e ca acel electorat se mobilizeaza si iese la urne nu ca electoratul de dreapta mai comod, mai pasiv, mai neimplicat. De aceea eu ma astept ca si in toamna USL-ul sa ia foarte multe voturi. Totul se va juca insa la procent pt ca eu nu cred ca vor mai luat 50% + 1 ca sa aiba justificare sa ceara prim-ministrul.

  Pe de alta parte Dan Tapalaga spunea un lucru foarte importanta aseara la B1. In campania pentru acest referendum dar chiar si inainte USL-ul a transformat o serie de masuri economice luate de PDL si asumate de presedintele Basescu in arme politice – vezi celebrele panouri cu „ti-a taiat pensia, hai la referendum si demite-l”. Ce uita USL-ul, liderii si consilierii sai e ca la un moment dat aceasta arma se va intoarce impotriva lor. Daca in septembrie asa cum se aude lucrurile se vor inrautati si mai tare si cu leul romanesc devalorizat deja excesiv plus seceta in aricultura, USL-ul s-ar putea trezi si in situatia in care va trebui sa faca taieri de fonduri. Si atunci sa te tii. Ca atunci toti cei carora le-ai spus acum ca Basescu si PDL le-au micsorat salariile, pensiile si ajutoarele sociale, sa-i vezi cum vor reactiona fata de tine USL. Eu pe asta mizez cel mai mult pentru un scor bun al dreptei in toamna la parlamentare.

 18. democratie inseamna sa-ti spui parerea intr-o privinta sau alta.asta ar fi in spiritul ei sau sa-ti anulezi votul daca nu ai niciuna,ptr ca nu numai litera conteaza. nu e corect sa anulezi cu lipsa ta de participare la vot, votul majoritatii populatiei. vorbim de populatie reala, nu liste neactualizate. tu si ceilalti ca tine ,printr-o smecherie ati fraudat bunul simt democratic si cautati tot felul de scuze acum. prin neparticiparea voastra la referendum incercati sa impuneti o dictatura a minoritatii,fapt ce contravine esentei democratiei. e problema ta personala sa nu votezi atata timp cat legea nu prevede obilgativitatea acestuia si nu-mi influentezi mie si altora ca mine votul, printr-o actiune indirecta,incorecta si neconform cu practica democratica.

 19. „Marele câştig al zilei de azi este evitarea prăbuşirii. Ar trebui ca fiecare să devină conştient de dezastrul naţional pe lângă care am trecut” – sper ca o sa spuneti la fel si dupa alegerile din iarna, si dupa alea din 2014, si in general ori de cate ori se va mai vota ceva in Romania care sa-l implice pe Basescu sau pe copiii lui politici. Fiti constant in fanatismul dumneavoastra.
  Mie unuia mi se pare ca am ratat o buna ocazie de a scapa de Basescu. Si in viata, ca si in fotbal, ocaziile ratate se razbuna. Fara Basescu, ar fi existat o sansa sa apara un partid onest de dreapta. Acum, orice initiativa decenta de o asemenea orientare va fi imbratisata strans de Basescu, fara sanse de scapare. Si asa adio Dreapta romaneasca.

 20. Nu e înțelepciune colectivă, nu mai creditați poporul cu ce n-are: așa-zisa înțelepciune populară. Mă uit peste tot în țara asta și văd maneliști peste tot. Dacă ăștia reprezintă înțelepciunea populară – și o reprezintă – ne-am ars. E durere în cot colectivă sau imbecilitate colectivă, asta e, îmi pare rău… Dacă am avea minima decență de a ne duce la vot – și a vota cum ne taie capul (că, în final, asta facem oricum, dar măcar s-o facem) – atunci măcar am ști care e situația reală. Momentan avem vreo 7.500.000 de voturi contra Băsescu, vreo 1.000.000 pro Băsescu și atât – restul sunt speculații, nicidecum întruchiparea – prin absență – a înțelepciunii populare… Nu carecumva să-mi zvârle vreunul în față chestii cum că aș fi USL-ist, că nu-s. Dar nici PDL-ist nu sunt, ca să fie clar…

 21. D-le Lalu de la inceput vreau sa va spun ca nu sunt simpatizant al vreunui partid politic, din contra le detest pe toate,dar rationamentul Dv cu privire la respingerea destituirii presedintelui, in opinia mea nu sta in picioare.Sa ma explic:lareferendum au votat un numar de persoane care si-au manifestat optiunea unii au votat pentru demitere cam 90%altii impotriva demiterii cam10% restul au ramas acasa sau au plecat pe unde au dorit si nu s-au prezentat la vot.Gestul lor poate ficatalogat ca abtinere ca raspuns la solicitarea D-lui Basescu sau Orban sau pur si simplu dezinteres fata de tema supusa referendumului.A trage cncluziaca acesti absenti nu au fost de acord cu asazisa lovitura de stat sau ca nu au fost de acord cu demiterea presedintelui este pur si simplu ilogic chiar absurd.Daca asa arfi stat treaba ar fi venit la vot(oricum sunt mai multi decat cei care au votat)si-ar fi exprimat optiunea si totul ar fi fost limpede.Asa fiecarepartid le interpreteaza gestul cum le este interesul darniciunul nu are dreptate.Cunsiderati ca gresesc?

  • Luaţi vă rog în considerare răspunsul dat mai sus unui cititor. Arăt acolo că nu am susţinut teza după care abţinerea de la vot poate fi echivalată cu dezacordul explicit faţă de propunerea de demitere, ci doar cu declinarea acestei propuineri, din varii motive: dezinteres, respingere, ignorare, etc.

   Observ însă că am primit foarte multe critici care-mi reproşează interpretarea fortata a neparticiparii la vot ca respingere explicita a demiterii. Înseamnă că nu am reuşit să-mi transmit clar mesajul, dând naştere la neînţelegeri.
   Cred că fraza de debut “Poporul român s-a pronunţat, respingând demiterea preşedintelui republicii” este la originea acestei neînţelegeri. Trebuia să folosesc alt termen decât cel de “respingere”, care presupune o atitudine explicită. În fraza următoare am folosit termenul de “declinare”, mult mai adecvat. Pe parcursul articolului mi-am explicitat punctul de vedere, arătând că neparticiparea la vot nu poate fi interpretată ca o manifestare de solidaritate cu preşedintele, ci mai curând ca o lipsă de interes pentru oferta politică a celor 258 de parlamentari.
   Mesajul general al textului a rămas însă acela transmis de prima sa frază. De-aici neînţelegerea. Am scris textul pe 29 iulie la ora 22, fără a-l mai revizui în detaliu: riscurile “reacţiilor rapide”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro