duminică, ianuarie 16, 2022

Oamenii subteranei și oamenii mahalalei

La finele anului 1987 apăreau la o editură americană memoriile fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa, memorii tipărite sub titlul Orizonturi roșii.
Dezvăluirile fostului principal responsabil al spionajului extern dintr-o bună parte a regimului lui Nicolae Ceaușescu au provocat o furie fără seamăn în Capitala României. Comparabilă doar cu aceea determinată de primirea veștii defectării lui Pacepa în august 1978. Tocmai de aceea poliția secretă comunistă a primit ordine categorice ca nici măcar un exemplar din carte să nu treacă frontiera de stat a României. De aici și eforturile disperate de a opri difuzarea pe undele Europei Libere a unor ample fragmente de carte. De aici amenințările cu moartea de care au avut parte nu doar directorul Departamentului, istoricul Vlad Georgescu, jurnalistul Emil Hurezeanu în sarcina căruia a căzut serializarea și pregătirea spre difuzare a cărții, crainicii care le-au citit la microfoane, ci și reprezentanții managementului american al complexului Europa Liberă-Libertatea. În august 1988, la aproape șase luni de la încheierea difuzării fragmentelor din cartea lui Pacepa, Vlad Georgescu era diagnosticat cu o tumoare la creier, iar decesul  a intervenit pe data de 13 noiembrie.
Martorii vremii spun că cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu era mai puțin marcaț de faptul că în volumul său Pacepa dezvăluia felul în care agenții Securității furau din Occident tehnologie, făceau, fără scrupule, spionaj economic, vindeau către terți planuri secrete ori că regimul de la București întreținea legături dintre cele mai primejdioase și condamnabile cu reprezentanți și promotori de prim rang ai terorismului internațional. Furia Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu fusese provocată în primul rând de faptul că în economia cărții generalului Pacepa se găseau zeci de pagini care îi facilitau cititorului pătrunderea în intimitatea vieții de curte a comuniștilor români. Găseam în Orizonturi roșii o lume care dimineața vorbea despre morala proletară, propăvăduia virtuțile codului eticii și echității socialiste, iar seara lua parte la petreceri deocheate, care se încheiau cu beții atroce ale căror campioni erau nu doar Nicu Ceaușescu, ci și ministrul de Externe, Ștefan Andrei.
Ceaușescu însuși bea vinuri selecționate, în vremea ce Elena prefera șampania franțuzească, licori al căror rost era să dreagă degustarea platourilor cu brânză și ceapă care reprezentau meniul preferat al respectivilor. Devorate fără tacâmuri, ci cu mâna, așa ca în satele lor de proveniență, în vreme ce erau savurate un nou episod din Kojak, achiziționat pe valută forte pentru uzul exclusiv al familiei conducătoare, o înregistrare secretă făcută la ordin violând intimitatea Violetei Andrei ori un buchet de romanțe, genul muzical preferat al mult mai romanticei și simțitoarei savante de renume mondial.
Mi-am reamintit de toate acestea zilele trecute, atunci când am văzut imagini și am citit ample relatări de la ceea ce presa mondenă a numit “nunta anului”. Faraonica nuntă a lui Valentin Dragnea, fiul președintelui social-democratilor români. La care au luat parte toți liderii de marcă ai partidului, de la Centru și din teritoriu, membrii guvernului condus de Viorica Vasilica Dăncila și o parte dintre conducătorii ALDE.
Am văzut fotografii și imagini cu mașini luxoase, achiziționate cu precomandă. Doamne supraponderale purtând fără nici cea mai elementară urmă de distincție toalete opulente, însoțite de baroni locali burduhănoși și cu multe dosare penale în lucru ori în curs de finalizare. Bijuterii de lux pe care cei care le achiziționasera contra a zeci sau sute de mii de euro habar nu aveau cum să le poarte ori să le pună în valoare și aceasta fiindcă respectivii nu sunt altceva decât niște îmbogățiți peste noapte care nu au nici cea mai elementară educație, nefiind decât niște dubioși absolvenți de studii superioare aproximative și posesori de diplome universitare dobândite contra-cost și aranjamente frauduloase de la unele dintre cele mai compromise universități din țară. Am văzut filmate mișcări dizgrațioase care aspirau la statutul de dansuri prilejuite, între altele, de manelele lui Florin Salam. Din câte se pare la mare preț printre invitații la selecta nuntă a unuia dintre principalii porcari ai țării și fiu al unui bandit cu condicuță și acte în regulă. Care se teme că venirea toamnei îi va aduce trimiterea pentru câțiva ani buni la pușcărie.
Inși și insele acestea care au reprezentat crema invitaților la nunta lui Dragnea jr. înseamnă ceea ce se cheamă elita politică de azi a României. O elită cu nimic diferită de mizeria aceleia din Orizonturile roșii ale lui Pacepa. I-am văzut în imaginile de la grotesca nuntă a odraslei penalului Dragnea Liviu Nicolae pe cei care decid prezentul și viitorul țării și a 18 milioane de români. Unora dintre ei le va reveni de la 1 ianuarie 2018 misiunea de a îndeplini sarcinile pe care le incumbă preluarea de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene. Și, vorba cronicarului, se sparie gândul la felul în care indivizii aceștia manelizați și fără nici cea mai mică urmă de educație, salamizați din cap până în picioare, vor face atribuțiilor de miniștri ai guvernului european.
Comuniștii lui Ceaușescu ale căror năravuri le-a dezvăluit fostul general Pacepa erau oameni ai subteranei. Nomenclatura pesedistă a lui Dragnea se dovedește a fi una a mahalalei.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Mmm, nu. Printre curtenii lui Ceausescu, mai erau unii gen Stefan Andrei – cititi si cu creierul la ei. Prizonieri si detestabili pentru achiesare, da, dar nu lumpeni ajunsi. Dati-mi unul de la nunta mileniului. Deci nu, nu e la fel, e chiar mai rau.

 2. ” Comuniștii lui Ceaușescu ale căror năravuri le-a dezvăluit fostul general Pacepa erau oameni ai subteranei. Nomenclatura pesedistă a lui Dragnea se dovedește a fi una a mahalalei.”

  Nimeni nu poate contesta acest diagnostic socio-politic evident pentru toata lumea si poate ca nu era nevoie de un intreg articol pentru a ajunge la aceasta concluzie simpla , dar dupa trei decenii care au trecut deja ( dupa cum reiese din articol , degeaba , pentru ca ne-am reintors de unde am plecat sau poate chiar mai jos ) ne-am fi asteptat sa aflam cum am ajuns aici, care sunt adevaratele cauze si ( eventual ) ce se mai poate face in urmatoarele trei decenii ( daca Romania va mai exista pana atunci ca stat de drept si stat democratic ) care trebuie recuperate pentru a incepe cu adevarat un proiect de reconstructie sociala.

 3. Salamul este mult mai popular decat vita kobe. Asadar, intotdeauna salamistii vor fi majoritari fata de kobesisti. Uneori unii sunt pacaliti ca salamul e vita kobe si pentru perioade scurte de timp chiar se cred kobesisti si schimba majoritatea. Insa, acea schimbare fiind bazata pe date falese, in final si aceia isi dau seama ca in realitate sunt salamisti si vor fi salamisti pana la moarte.

  Pentru fiecare kobesist se nasc 10 salamisti.

  Daca tinerii frumosi si liberi cred ca Romania e un cartieri de lux al Europei atunci de ce se vede din sloganurile lor ca comporta ca niste mahalagii?

  Nomenclatura psd e similara nomenclaturei antipsd, avem o singura mare mahala.

  • @ Paul, ma tem ca faceti o mare confuzie, din care nu poate rezulta decat o idee gresita. Unde ati vazut dv ca tinerii cred ca Romania e cartier de lux? In plus, de aproape doi ani incoace s-a vazut ce fel de oameni participa la proteste; majoritatea o reprezinta tineri educati si inteligenti. Doar ca lumea constienta si decenta si-a pierdut rabdarea. Daca a aparut un slogan (si nu mai multe) de mahala, e tocmai pentru ca Puterea nu intelege sa dialogheze, si s-a vazut: cum i s-a adresat pe limba ei, cum a reactionat mitocaneste (gaz pentru toti, fara deosebire).
   Ca atare, nu toti suntem la fel, iar nomenclatura psd n-o sa fie niciodata la fel cu reprezentantii majoritatii protestatarilor.

   • in plus de asta, eu vreau decenta, buna crestere, educatie, sanatate, infrastructura, simt civic, cultura, meritocratie pentru Romania. Luxul vad ca este majoritar la nomenclatura fsn/securitate, pana una-alta.

  • @Paul, multi tineri nu cred in „cartiere de lux”, ci efectiv au ajuns in mahala. Familia mea e deja acolo, afara din oras, intr-o casa mica si nitel pamant unde pentru copil, crestem niste gaini, cultivam niste legume, am plantat si niste pomi fructiferi, pentru ca stiti, nu-i asa, ca in tarile cu coruptie este aproape imposibil sa ai siguranta ca alimentele… sunt sigure.
   Cum scria cineva “Pentru cei care pretind că sunt satisfăcuţi de standardul de viaţă îmbunătăţit – nu sunt ei preocupaţi în principal de stabilitatea proprie? Care este factorul cel mai important care asigură stabilitatea socială? Moralitatea. O societate cu o moralitate degenerată nu poate asigura nici un fel de securitate.”
   So, “avem o singura mare mahala” ?!? neah, avem “puscaria care conduce Romania”, avem grup infractional organizat si cum cei care guverneaza cu mijloace necinstite, au esential nevoie de o societate corupta, un mediu in care sa poata supravietui, vedem, adica de aia si urlam de rasuna mahalaua si ne comportam , precum spuneti, ca” niste mahalagii”, ca astia incearca tot posibilul ca ne traga in jos, catre nivelul lor, ba chiar mai jos, intrun abis al coruptiei si degenerarii.

   Si de unde asemanarea intre “niste mahalagii” si carmen dan, sau cucos, samd, adica “moralii”, dulcii ca mierea, ochii galesi si inlacrimati pe sticla, icoanele, samd.,.. prestatia respectivilor e de neegalat.
   Adica ce vrednici sunt ei… probabil ca urmeaza sa li se si cante, precum conducatorului lor iubit, “vrednic este” si ce “mahalale” si “tarani” suntem noi.

   Noi ramanem pe baricade, dar astia se indreapta clar catre eliminarea completa… „pulverizare” cum o numea ilici. A dracu’ cucuvaie a vazut-o si pe asta si sa nu crapi pana nu-ti dai si cu maturica tot praful jos de pe pervaz. Cand pentru a detine puterea totala, silesti ca sa amutesti opinia publica şi cu distrugerea tuturor mecanismelor posibile de monitorizare, cand n-a mai rămas nici o forţă care să-ti oprească alunecarea spre dezintegrare, pai te duci de tot, praf te faci.

 4. Din pacate aceasta imagine a chiolhanului si manelelor se reflecta si in caracterul celor care alcatuiesc societatea. Politicienii ar trebui sa reprezinte interfata Romaniei cu intreaga lume. Ori acesti politicieni au fost preferati tot de o mare parte a societatii, cu care impartasesc aceleasi sentimente si valori. Acesti oameni au stat ascunsi inainte de 89, iar noi nu am stiut ca exista pentru ca nimeni nu misca in front si nimeni nu se dadea in stamba. Toata lumea trebuia sa fie la fel si sa se comporte la fel. Dupa fenomenele din ’89, vălul cenusiu care acoperea societatea romaneasca s-a ridicat si a revelat o societate urata care s-a multumit de-a lungul timpului doar cu ciolanele aruncate de la mesele si chiolhanurile ghirtoilor politicieni imbogatiti peste noapte. Aceasta societate nu si-a mai dorit nimic altceva decat sa aiba salam, atat in frigidere, cat si in difuzoare. Acesta era orizontul asteptarilor lor. Iar acesti oameni din 4 in 4 ani trebuie sa voteze… Restul e tacere.

 5. Parintii si bunicii si-au vandut copiii si nepotii pentru o suta de lei la pensie si 5 sure la salariu.

  Daca ar fi permis canibalismul probabil can i-ar vinde pe copii si nepotii la kilogram eventual dupa o usoara lovitura in ceafa sa nu se zbata la transport.

  Credenti ca e o metafora ? Ma ten can nu e.

  Intr- o societate liberal sansa copiilor la o viata Mai buna primeaza. Nu 5 paini proaste in plus pe luna.

  Copiii sunt iertatori. Din fericire.

  Dar copii pleaca in alte tari pentru o viata mai buna. Si atunci cand parintii lor batrani si bolnavi si la fel de saraci cu suta aia in plus ca SI fara ea au nevoie de ei, copii isi lasa din not rostul lor si see intorc in Tara sa aiba grija de parintii lor care le-au vandut tineretea si sansele pee suta de lei.

  Romanii nu-si iubesc copii.

  • Am retinut cateva fragmente din „Influenta regimului comunist asupra familiei” de Mihaela Ghiţiu:
   „Studiul biografiilor mărturisitorilor care au suferit în temniţele din ţara noastră ne îndreptăţesc să afirmăm că o mare parte din problemele contemporane ale familiei sunt rezultatul subminării sistematice a valorilor ei, al imixtiunii statului impersonal, comunist, în căminele şi comunităţile străvechi…” scrie Mihaela Ghitiu.
   „Lipsa de respect faţă de sentimentul matern este elementul care poate caracteriza cel mai bine comunismul. Omenia începe cu respectul şi ocrotirea mamei şi a copilului, şi sfârşeşte cu orice act săvârşit împotriva acestora… În tradiţia creştină, s-a păstrat amintirea unei scene de tragică duioşie: pe drumul Golgotei, Maica Domnului se întâlneşte şi îmbrăţişează pe Dumnezeiescul său Fiu. Aşadar, severii ostaşi romani, păgâni din punct de vedere religios, au permis acest lucru. …Ce recul gigantic pe calea evoluţiei morale! Aceşti satrapi moderni au abandonat mila creştină şi sunt împotriva religiei iubirii. Ei nu sunt nici măcar păgâni.”
   „Sistemul reeducării practicat în comunism, a adus modificări substanţiale asupra familiei. Chiar dacă fenomenul Piteşti a fost oprit în forma sa dură, sub alte forme a fost multiplicat în societate. Acest fenomen reprezintă chintesenţa alterărilor persoanei umane şi a familiei.”

   Familia este ultimul mecanism de protecţie a culturii tradiţionale împotriva culturii de partid si vedem cat de intens se lucreaza si la distrugerea culturii traditionale romanesti.
   La chinezi, de exemplu, cultura tradiţională pune accent pe „pietatea filială”, dar partidul aruncă oamenii în puşcărie dacă n-au grijă de părinţii lor si asta doar pentru că aceşti părinţi ar deveni o „povară” pentru guvern, iar când este vorba de satisfacerea nevoilor partidului, copiilor li se cere să tragă o linie clară pentru a se separa de pǎrinţii lor.
   Comunistii au distrus familia (manifestul comunist promoveaza deschis abolirea familiei), au îndepărtat moralitatea (moralitatea unei societăţi este deseori întrupată în cultura sa), gândirea independentă, libertatea de acţiune, toleranţa şi demnitatea.

 6. Domnule Mircea Morariu,scrieti despre „diplome universitare obtinute contra-cost”.
  Am aflat ca acestor diplome li se spune „chitante”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro