marți, noiembrie 28, 2023

Observații rapide după alegerile europarlamentare

În ordinea locurilor:

1. Campania PNL a avut nuanțe emoțional-punitive (Rareș Bogdan) dar și rațional-aspiraționale (promovarea administrațiilor liberale din Transilvania).

Și în plan socio-demografic PNL a fost moderat: locul 2 la toate categoriile de vârstă, locul 1 sau 3 la niciuna.

PNL obține o victorie majoră, adică primește peste 40% din voturi, în doar două județe, Alba și Sibiu.
Nicăieri, cu excepția HarCov și Bucureștiului, nu este sub 20%.

În planul regiunilor, doar în Transilvania partidul trece de 30%.

PNL ia peste 40% în doar 5 din cele 103 de municipii ale României: Alba-Iulia, Blaj, Mediaș, Sebeș și Sibiu.

În paradigma societate deschisă vs. societate închisă, care este axa ideologică a deceniului, votanții PNL nu sunt nici fani hotărâți ai schimbării, modernizării, sincronizării (ar fi devenit votanți USRPLUS) și nici susținători sau beneficiari ai sistemului de patronaj feudal cu nuanțe naționalist-anti-europene (pentru că atunci ar fi votat PSD).

Pe această axă, PNL e centrul și moderația.

Într-o epocă tumultoasă, a fi centrul e periculos. Din fericire România nu se confruntă cu o criză gigantică non-politică (economică, de imigrație, etc) care să despice lucrurile în două.

Un lucru vital pentru înțelegerea scorului PNL: mobilizarea filialelor a fost considerabilă, la cote fără egal de la unificare. Mobilizarea electoratului potențial sau maximal al PNL a fost de un neverosimil 87% (da, optzeci și șapte). Fiecare primar PSD a adus în medie 1214 voturi partidului său. Fiecare primar PNL a adus în medie 2253 voturi PNL, adică dublu.

Ca ipoteză, intuiesc că PNL beneficiază de o susținere majoră din partea decrețeilor, în sensul extins al termenului (adică cei născuți între 1967 și 1977 inclusiv, adică cei care au între 42 și 55 de ani acum). În continuarea acestei ipoteze, românii mai tineri au votat în majoritate USRPLUS.

2. Vacanța Mare avea în anii ’90 un scheci la care poanta era: „Haiducul avea vestă anti-glonț, dar ce să vezi, boierul avea gloanțe anti-vestă.”

PSD s-a mobilizat în mod serios. Nu ca la parlamentare sau prezidențiale, dar serios. Cele 2,0 milioane voturi reprezintă o performanță autentică, fiind vorba de repetarea numărului de voturi obținut la europarlamentarele din 2014 în contextul în care Pro România, UNPR și PRU le-au ciugulit voturi.

Dacă prezența la europarlamentare ar fi fost normală, numărul de voturi al PSD ar fi asigurat un scor liniștitor. Idem la ALDE.

Concret, chiar și la o prezență cu 2% mai mare decât la europarlamentarele precedente, scorul PSD ar fi fost 33,5% iar al ALDE 6,2%!

Însă, și e un gigantic „însă”, pentru restul societății aceste alegeri nu au fost parlamentare, ci un fel de prezidențiale:

PNL și USRPLUS au luat mai multe voturi (4,4 milioane) decât Iohannis și Macovei cumulat în primul tur de la prezidențiale (3,3 milioane).

De asemenea PMP a luat mai multe voturi decât Udrea în primul tur din 2014.

Discursul lui Dragnea a divizat societatea și a produs aceleași efecte ca cel cvasi-identic al lui Ponta din 2014: pentru fiecare om mobilizat de respectivul discurs în sensul votului pentru PSD, opoziția a câștigat doi.

Ca exemplu, faimoasele mitinguri din Iași și Galați au împins PSD în aceste municipii sub 22%.
La parlamentare luase în fiecare din ele cel puțin 40%…

3. Aproximativ 400 de mii de oameni aflați în țară au optat pentru USRPLUS deși nu apăreau în estimările maximale cu privire la electoratul Alianței.

Acum o săptămână scriam: „Deseori – nu atât de des pe cât s-ar crede – [sondajele] dau eșecuri evidente, ratând în special valuri de emoție negativă și demobilizări bruște. E loc de o surpriză sau două și acum.”
Pe românește, USRPLUS părea să aibă 15 votanți din care la vot urmau să vină 11, 13 sau poate 14.
Și au venit la vot 19.

Cei 4, dacă ar fi să continuăm metafora cu o analiză a datelor, sunt… cele 4, fiind vorba de femei tinere sau foarte tinere; există de asemenea o probabilitate majoră ca 2 dintre ele să locuiască într-o reședință de județ din Muntenia sau într-un oraș (indiferent de mărime) din Moldova iar 1 sau 2 dintre ele să locuiască într-unul din marile orașe ale României, mă refer în special la București, Cluj , Timișoara sau Iași.
După cum bine observa Andrei Lupu, Alianța s-a extins mult dincolo de corporatiștii din București și Cluj. Ea a ocupat locul unu în fiecare din primele 9 orașe ca populație din această țară, precum și în anumite localități din Moldova (Bârlad, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț), din Transilvania (Baia Mare, Zalău) și mai ales municipii reședință de județ din Muntenia (Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Târgoviște).

USRPLUS va termina, probabil, la doar 10 mii de voturi în spatele unei organizații gigantice (PSD) care, după cum am arătat mai sus, a fost mobilizată de pocneau toți cilindrii.

(Poza aparține Hotnews)

4. Te rog să ignori hărțile care colorează județele României pe baza identității ocupantului locului unu. Lucrurile trebuie privite altfel:

La parlamentare puterea (suma PSD+ALDE) a câștigat 36 de județe și București, adică acolo a depășit suma PNL+USR.

Acum a câștigat 7: Giurgiu, Buzău și Oltenia (dar nu Vâlcea). Niciunul din aceste județe nu este în Moldova…

La nivel național, scena s-a rotit.
Coaliția obținuse 52%, acum s-a înjumătățit.
Opoziția obținuse 29%, acum 49%.

5. Fiecare al cincilea votant din spațiul PSD+Pro România a optat pentru partidul condus de Victor Ponta. Situația este încurcată, nefiind vorba nici de un eșec răsunător și nici de o pătrundere gigantică în electoratul PSD.

6. Am atras atenția cu privire la Moldova înainte de alegeri. Dacă facem abstracție în continuare de votanții UDMR:

– situația PNL în Moldova și Muntenia e cvasi-identică (între 20% și 25% din voturi)

– cea a USR Moldova (24%) e mai degrabă similară cu cea a USR în Transilvania (26,7%) decât cu cea a USR în Muntenia (17%)

– situația PSD în Moldova (26%) seamănă cu cea a PSD în Transilvania (19,7%, diferență 7,3%) mai degrabă decât cu dominația PSD în Muntenia (38%, diferență 12%).

Moldova e în schimbare. Mare grijă la formulări precum „Vechiul Regat” sau „Moldova și Muntenia”, nu numai în politică ci și în alte domenii ele pot fi perimate.

Mulțumesc lui Cristian Andrei pentru datele privind votul pe localități/județe.
De apreciat faptul că datele defalcate ale exit-poll-ului CURS & Avangarde au fost făcute publice, nu-i obliga nimeni.
La mulți ani, Radu Hossu!

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. prietene, buna observatie, bravo!

  Ma gandeam totusi asa: la o adica vine borfasu’ (alminteri „fruntas” PSD) fura de la cei mai vai de mama lor (auu! n-au) copii, apoi bocetele s-aud numa’ de „drama” borfasului! Nimeni, chiar nimeni nu intreaba PSD daca nu se simte un pic partas & dator cu ceva fata de copii aceia? adica nimic despre asta?!

  • Marog, Decretul a fost abrogat pe 26 Decembrie 1989, nu de CUTREMUR, iar toti cei aparuti sub semnul lui formeaza o singura generatie – vezi, pasul generatiei – insumand si azi peste 9 milioane de cetateni romani, probabil doar 5-6 azi prin ROmania!
   Imediat dupa Rev, sociologii lui peshte i-au numit DECRETEI doar pe cei nascuti pana in 1972, unii bagandu-i in aceeasi oala si pe cei din 1966! deoarece reprezentau o amenintare directa in lupta pentru PUTERE cu cei aparuti din 1948-1958 in urma violurilor in masa ale sovieticilor si restrictionarii avorturilor prin LEGE – vezi, Piata Universitatii, golanii, minerii…
   Orban, Barna și cu Cioloș. Într-o zi s-au apucat. De pe mal în iaz s-aducă. Un sac cu grâu încărcat. Și la el toți se înhamă: …
   (viitoarea guvernare pe placul marelui iohannis, bugetarul liberal, dar intreprinzator ca tot romanul, care a prins gustul PUTERII in STAT)

 2. Nicio tema europeana.

  Niciun program politic.

  O singura firava exceptie.

  Acum nu mai e Dragnea. Despre ce vor vorbi partidele la urmatoarele alegeri?

  • Modernizarea societatii initiata de membrii miscarii USRPLUS+ se afla la inceput!

   Valorile si tintele miscarii raman neschimbate:

   „Democratie moderna – statul de drept, respectarea demnitatii umane, meritocratie, competitivitate si prosperitate vs. stat corupt, nepotism, mediocratie si abureala societatii practicata de oligarhia postdecembrista a ultimilor 30 ani.”

 3. Puterea de adaptare a PSD, este mare. Deja finalizeaza o agenda comuna cu ALDE si dl. Teodorovici, privind : amnistia fiscala in 3-4 etape, liberalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei, fiindca asta se cere sa fii „trendy”.

 4. Din punctul meu de vedere marele castigator al alegerilor este USR. De ce? Pt ca PNL are tot cam atat cat avea si intrecut.. PSD si ALDE marii perdanti… PMP au acelasi procent, Pro ROmania a castigat pt ca sunt un PSD mai mic care ii va lua locul actualului PSD cu baroni si alti tantalai PSD-isti. Asa ca sper ca politicienii sa-si dea seama ca trebuie sa se apuce de treaba si ca nu mai este loc de smechrii… vrem AUTOSTRAZI, vrem STRAZI ASFALTATE, vrem conditii mult mai bune de trai.

  • Autostrazi si strazi asfaltate n-ajuta. Alea, acolo unde sunt, in occident, sunt un efect, nu o cauza.

   Ce vreau io, cel putin, e educatie. Educatie civica, sa mearga lumea la vot. Educatie economica, sa priceapa si al mai necalificat muncitor ca daca lucreaza la negru isi fura singur caciula. Un minim de educatie in privinta sanatatii, sa stie toata lumea ca daca bei ca porcu’ sigur faci ciroza, daca mananci ca porcu’ mori de infarct la 40 de ani, ca daca te duci la medic abia cand esti pe moarte te duci degeaba. Un minim de disciplina, sa nu mai arunci pet-uri in garla din spatele casei sau sa golesti scrumiera de la masina din mers pe geam. Un minim de judecata logica, sa pricepi ca daca mergi cu trenu’ si nu platesti bilet sansele sa ai un tren decent sunt nule.

   Daca astea le invatam, autostrazile si strazile asfaltate si curate vin singure.

 5. intrebare: avand in vedere ca la parlamentare si locale studentii nu mai pot vota pe liste suplimentare, ci pentru parlamentarii/primarii din localitatea de pe buletin (asa e normal , legal si logic), asta nu afecteaza scorul usr din cluj sau timisoara? cred ca scorul mare de acolo se datoreaza si studentilor care au votat la cluj si nu in maramures, bistrita, salaj etc. la fel in bucuresti. sa nu uitam ca 13% din votanti au votat pe liste suplimentare. un numar imens, care s-ar fi redistribuit dinspre orasele universitare spre mai multe judete , ducand la pierderea acolo a locului 1 in favorea pnl sau psd.

 6. singura intrebare care ne poate da idee ce va fi pe viitor este daca votantii USR+ au ales aceasta formatiune pentru ca a avut ca principala motivatie faptul ca USR+ a dus o cmapanie mult mai radicala fata de coruptie si intentia PSD de a-si scapa penalii, sau acesti oameni (in cea mai mare aprte) se idneitifca ideologic cu mesajele neomarxiste sustinute de USR+: sustinerea idelogiei de gen, adica a ideii ca sexul nu este detemrinat biologic ci mental (cati dintre votanti sunt pregatiti sa accepte ca la 9-10 ani copilul lor se pretinde de gen opus si se gaseste un judecator care sa ii oblige pe parinti sa ii faca tratamente hormonale), sustinerea casatoriilor LGBT m, sustinerea unei imigratii non europene fara limite, indiferent de riscul de a disparea ca popor si a fi inlcouii cu acesti imigranti, sustinerea unei birocratii opace la nivel eruopean care sa ia decizii pentru ei in locul guvernului national (o intoarcere la 180 de grade fata d eproiectul pasoptist) sia runcarea la cos a ideii de stat romanesc, sustinerea ideii de a fi discirminat negativ daca esti majoritar (cum se intmapla in Occident), sustinerea limitarii dreptului la libera exprimare sub pretextul corectitudinii politice, sustinerea reprimarii manifestarilor crestine si libertate totala pentru cele islamice (in Occident risti sa iti pierzi jobul daca ai o cruciulita la gat, mananci sandvis cu porc, te rogi in prezenta unor musulmani), sustinerea distrugerii notiunii de familie biologica si inlocuirea ei cu definita data de ideologii neomarxisti (familia-o suma de concepte sociale-traiul in grupuri nu in cupluri), lucru care imlica poractic si pierdrea de catre parinti a rolului principal in educatie si inlocuirea lor de catre stat si diverse ong-uri care fac educatia pe criterii ideologice si nu morale; daca majoritatea celor care au ales USR+ si adera la aceste principii ideologice (neomarxiste sau progresiste), atunci urmeaza o adevarta revolutie sociala care ne va transforma din popor in populatie, ne vom pierde memoria istorica, traditiile si valorile crestine si in timp vom fi chiar inlocuiti d epopulatii de import care sunt mai rezistente la aceasta propaganda si isi vor impune propria ideologie d eorgaizare a soceitatii

  • Cred ca e evident ca multi dintre votantii USR+ s-au prezentat la sectie doar pentru ca-s exasperati de imbecilitatea aroganta a PSD-ului ( care se rasfrange asupra a tot ce controleaza PSD-ul).
   Probabil jumatate din ei nici nu-s interesati de politica.
   Daca banda de infractori din Guvern/Parlament nu exagera cu porcariile, multi din oamenii care au votat USR+ probabil nici nu ieseau la vot. Asta e pericolul mare la parlamentare. Sa stea acasa(/la bere) cum au stat in 2016.

   In Romania nu poti face politica calarind ideologia de gen, LGBT-ul, imigratia etc. Electoratul nu e interesat de astfel de subiecte. Referendumul „pentru familia traditionala” a picat din cauza prostiei Bisericii si a PSD-ului. Oamenii au refuzat sa vina la vot nu pentru ca-s de acord cu soti de acelasi sex ci pentru ca ii scarbeau „donatiile” primariilor catre Catedrala prostirii neamului, printre altele.

  • @Charles Martel _ „…acești oameni (în cea mai mare parte) se idneitifcă ideologic cu mesajele neomarxiste susținute de USR+…”

   Din cele aflate de mine de la votanții USR+ opțiunea pentru aceată alianță le-a fost determinată de faptul că circulă informația conform căreia „în cea mai mare parte” membrii USR+ sunt vegetarieni și, în consecință, nu mănâncă „sandviș cu porc”. Astfel, le este mult mai ușor să se purifice înaintea viitorului „Referendum pentru familia tradițională” pe care îl va organiza dl Dragnea când se va libera. Și nici nu riscă astfel să iși piardă jobul în cazul în care vreo multinațională sorosistă antiromânească din Occident i-ar angaja.

   Despre orientarea lor sexuală nu am mai întrebat pentru că este ușor de presupus că „cea mai mare parte” a vontanților USR+, care nu susțin curentul dughinist și interesele Rusiei în România, sunt neomarxiști homosexuali și lesbiene plătiți de G Soros.

  • Da, Charles, mii de sexomarxisti au stat la cozile de 10 ore la ambasade pentru ca se identificau ideologic cu mesajele neomarxiste sustinute de USR+… Nu va suparati, sunteti intreg la cap?

   • Pentru Dl. Ion Popescu : Ma iertati , dar ati interpretat eronat postarea lui Charles Martel . Omul nu face decat sa puna o intrebare referitoare la motivatia care a determinat votul pentru USR+ , ca apoi sa prezinte pericolele neomarxismului . Personal , am convingerea ca cei mai multi dintre semenii nostri au votat astfel , fiind antiPSD in primul rand , apoi pentru ca – trebuie sa recunoastem – PNL de astazi este un soi de ” cioara revopsita” cu plusuri dar si minusuri pe care este greu sa nu le intrevezi .Ramane de vazut cum va evolua USR+ si daca nu cumva este necesara aparitia unei alternative de mijloc intre cele doua partide de centru dreapta , pentru a nu lasa loc de o dreapta extremista .

    • USR +PLUS este o miscare pornita la firul ierbii, obiectivele principale fiind debalcanizarea /modernizarea societatii postdecembriste si, bineinteles, alegatorii acestei miscari subscriu in prim plan la eliminarea coruptiei, a nepotismului si a mediocratiei in favoarea meritocratiei, a prosperitatii si a valorilor UE la care au aderat. Asadar, motivatia alegatorului USR PLUS este foarte clara, nu este un mister – pentru mai multe informatii va recomand sa vizitati paginile corespunzatoare web si facebook. De asemenea, va recomand sa luati in considerare si faptul ca alegatorii acestei miscarri prefera sa-si culeaga informatiile direct de la sursa (in mediul online), realmente au renuntat la ajutorul oferit de interpretii /angajatii trusturilor media patronate de moguli si semimoguli postdecembristi /controversati gen Ghita, Voiculescu, Cozmin Gusa, Gigi Muschi, Dan Andronic, fam. Adamescu, et al.

  • Cred că tinerii (și nu numai ei) au ales între USR și FSN (Frontul Salvării Naționale, din care s-au desprins toți ceilalți). Sau între modelul unei organizații politice similare unui ONG care activează în societatea civilă și cel clasic, de tip „grup infracțional organizat” (tip PSD, PNL, PDL, UDMR…).

 7. Cum poate fi estimat efectul listelor suplimentare?
  La locale si parlamentare, toti cei care nu au domiciliul din buletin in orasele de resedinta vor trebui sa se duca sa voteze „acasa” si stim deja ca foarte multi nu o sa faca asta. Cum va influenta asta scorul USR PLUS si PNL?

 8. Ca părere, votarea progresiştilor neo-marxişti din A2020 este conjuncturală, a fost un vot emoţional. PNL mai poate creşte, la aceste alegeri nu au realizat decât propriul bazin electoral de 2,5 milioane de votanţi. PNL are de lucru în oraşele mari, Bucureşti şi Oltenia (Moldova este aproape pierdută pentru PSD).

 9. Și totuși, ce anume s-a schimbat esențial în Moldova și nu s-a schimbat în Muntenia în plan social și politic? De unde diferența?

 10. Rezultatele PSD-ului se datoreaza in primul rand politicii proaste si unilaterale a leaderului lor LD, a fost si un anti vot PSD care exprima ura la adresa LD si Guvernului (incompetent) cat si un vot la o alternative foarte serioasa USR-PLUS, formata din profesionisti din toate domeniile !

  PSD-ul este in moarte clinica, doar un miracol il mai poate salva/resuscita, in schimb Victor Ponta demonstreaza ca este capabil sa reconstruiasca un nou partid de stanga !

  PNL-ul vrea sa renasca ca pasarea din propria-i cenusa, dar sanse slabe daca inca pe prim plan apar dinozaurii vechi din PNL si PDL, totusi varianta rares Bogdan s-a dovedit a fi una castigatoare !

  Apreciez articoulul care este foarte bine explicat si documentat. Felicitari !

 11. o analiza rapida arata ca in vechiul regat in orasele resedinta de judet a avut loc o migrare de la psd la usr, votantii evitand pnl pentru ca liberalii gen boc, blaga, falca , turcan, au fost vazuti ca fiind politicienii care le-au taiat pensiile si salariile

 12. Am postat un comentariu, aici, încă de alaltăieri, dar n-a apărut. Îl mai (re)dau o dată:

  Bună analiză, cu unele mici „retușuri”:

  1. ”Ca ipoteză, intuiesc că PNL beneficiază de o susținere majoră din partea decrețeilor, în sensul extins al termenului (adică cei născuți între 1967 și 1977 inclusiv, adică cei care au între 42 și 55 de ani acum). În continuarea acestei ipoteze, românii mai tineri au votat în majoritate USRPLUS.”

  Eu, ca „decrețel”, născut în 1970, NU am mai votat cu pnl din 2004, de la vremea când se chema „Alianța (m)DA PNL-PD!”

  2. Mai lăsați-o dracului (Doamne, iartă-mă!) cu formularea asta rom-glezistă, insultătoare, „HarCov” E așa de greu să se scrie „Estul Transilvaniei”, sau, măcar, „Harghita și Covasna”??? Nu e nici Harkovul, azi Harkiv, prima „capitală” a Ucrainei „sovietice”, în perioada interbelică! Toate astea, din RESPECT, față de cea mai oropsită minoritate din România post-decembristă, ROMÂNII DIN ESTUL TRANSILVANIEI!
  Dovada că aceasta e cea mai oropsită minoritate din Țară?
  https://paganelis.wordpress.com/2019/05/26/despre-cum-istoria-se-repeta-doamne-fereste-si-ipocrizia-unor-unguri/

  Ca să nu mai spun că, până în interbelic, numele corect al (munților) „Harghita”, de origine ROMÂNEASCĂ!, a fost ARCHITA și așa ar fi trebuit să se cheme, corect și județul creat de comuniști, în 1968!…

  • Marog, 2019 minus 55 nu dau 1967 orice-ai face!
   Asta ne arata ca rapiditatea a fost mult prea mare si ca principalul a fost punctarea unei schimbari evidente in partea de Est – trecand peste aberatiile INSULTATOARE cu DECRETEI, regiuni istorice, provincii, vechi regate, imperii si imperiali, ori mai noii harcovi – pe care unii inca o neaga din inertie sau urmarind un interes vagaunar de fundatura, dar IMPERIAL!

   • @imperiaLu
    Nu vă supărați, este vorba doar despre RESPECT și de ATITUDINE! Respectul altuia față de tine și neamul din care faci parte se câștigă, nu se cerșește, iar de câștigat se câștigă prin ATITUDINEA pe care o vede celălalt că o manifești față de elementele ce te caracterizează (sau se presupune că te caracterizează)! Mai scriu și eu diverse texte – de la studii, cursuri, articole, până la simple postări pe net, dar, întotdeauna am urmărit să mă exprim cu respect față de interlocutori, față de opiniile lor (chiar dacă nu eram de acord cu ele), cu bună-credință și bun-simț! Tonul pe care vă exprimați (ironic, din câte observ) nu arată nici o brumă de RESPECT, prin ATITUDINE!…

 13. Spunea cineva mai sus “ cum se vor repozitiona cele 2 partide de centru-dreapta”….presupun ca se referea la PNL si USR+?Dintre astea doua,doar PNL este de centeu-dreapta,adica partid capitalist.USR+ este partid socialist-progresist,de stinga.Sau,mai din topor spus,partid neomarxist liberal,al corectitudinii politice.Alianta cladita dupa exact chipul si asemanarea partidului lui Macron-En Marche.Cu care,de altfel,a intrat imediat in negocieri pentru constituirea unui grup progresist la care vor adera,probabil si verzii-ecologisti,alta miscare neomarxista,chiar mai radicala decit progresistii.E doar o chestiune de timp pina ce USR va intra in competie cu PNL,competetia fireasca intre stinga si dreapta.S-ar parea ca deja a inceput,ei pot fi aliati de conjunctura pentru dezintegrarea PSD si repunerea tarii in normaliate,dar nu pot fi decit adversari in viitor.Inca ceva important-dintre cele 2 partide,PNL este singurul care contine si element patriotic,national(eventual nationalist),USR nu are vreun mesaj autohton,doar unul european sau globalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro