luni, septembrie 25, 2023

Obsesia epistolară şi opoziţia

O obsesie epistolară pare să fi pus stăpânire pe opoziţia autohtonă. Se scrie mult,cu sau fără talent, se strecoară acuze şi se dau certificate de bună-purtare propriului comportament. Scrisorile politice sunt un ecou, ţâfnos şi vehement, al procesului de unificare al dreptei, acolo unde discuţiile despre numele partidului şi numărul de membri ai organelor de conducere sunt cu mult mai importante decât anodinele referiri la statul de drept sau criteriile de integritate aplicabile intern.

Oricât de remarcabile şi lăudabile, preocupările dreptei par să excludă prioritatea de a–şi asuma, până la capăt, rolul de opoziţie efectivă. Luptele fratricide şi planurile de mărire individuală pot fi interesante ca generatoare de ştiri tabloide, dar potenţialul lor de a submina edificiul cabinetului Ponta este limitat. Ridicolul şi oportunismul nu pot fi temeliile alternativei pe care o putem opune PSD.

Şi nu este nevoie de un complicat exerciţiu de imaginaţie spre a întrevedea profilul României de după alegerile prezidenţiale, sub înţeleapta şi curajoasa conducere a lui Victor Ponta. Metodele de administrare vor fi cele cu care USL şi succesorul său ne–au familiarizat, timp de doi ani. Impostura şi exerciţiile de imagine, suprapuse peste rapacitatea cu care statul va fi parazitat de reţelele clientelare. Cât despre exigenţele legate de domnia legii, acestea vor avea aceeaşi însemnătate ca şi în era ministeriatului Stănoiu. O preşedinţie PSD nu va avea altă ambiţie decât aceea de a înlătura, metodic, toate obstacolele pe care o justiţie independentă le poate ridica în faţa samavolniciei. Suveranitatea naţională va fi berbecele cu care această citadelă juridică va fi lichidată, treptat.

Şi poate că de abia atunci, în clipele în care Victor Ponta va fi capabil să graţieze pe cei nedreptăţiţi de justiţia “ băsistă”, opoziţia va avea răgazul de a-şi rafina strategiile epistolare. O Românie dominată de liniştea de plumb a corupţiei, o Românie cu un peisaj mediatic tern şi domesticit, peste care tronează eterna Laura Georgescu de la CNA, o Românie în care studenţii de anul întâi vor avea vreme să îşi ia şi examenul de bacalaureat, iată o perspectivă ce poate contribui, previzibil, la creşterea vervei şi energiei scriitoriceşti.

Anul 2014 este, inutil să o repetăm, un an în care proiectele de viitor se confruntă, iar miza alegerilor este supravieţuirea pilonilor statului de drept însuşi. Victoria PSD la alegerile prezidenţiale ar fi începutul unei noi ere de glaciaţiune politică. Divizările şi ambiţiile bovarice trebuie să lase locul lucidităţii şi acţiunii de durată lungă. Timpul terapiei epistolare a trecut.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. cu burtile lipite de spinare, cu adevaratele elite omorite si schingiuite in temnite, atmosfera era destinsa de bancurile cu bula, nea nicu si ileana.
  acelasi neverosimil comportament si astazi : dupa ce progeniturile calailor de ieri au adus romania in colaps economic, social si moral, asistam la „rezistenta” prin pamflete si epistole. secatura se lafaie n parlament acoperit de aur si arginti iar desteptul caruia nu i a mai ramas nimic filosofeaza si l ironizeaza in fituicile tabloide. cine i hotul cine i prostul ? cine i care ?

  • Acesta este paradoxul normalitatii: daca nu vrem sa ajungem ca „ei” trebuie sa aplicam legile… facute de ei. Iar daca eludam legea in favoarea DREPTATII suntem, desigur, acuzati ca nu suntem mai buni ca „ei”.

   Poti explica celor de rea-credinta ca dreptatea nu este relativa ci absoluta, si ca atunci cand legile contravin dreptatii trebuiesc schimbate legile, si nu pervertita notiunea de dreptate?
   Din pacate legea a ajuns – si nu de azi, de ieri, si nu numai la noi ci si la altii – doar o metoda sofisticata de a NU se face dreptate. Si asta pentru ca si-au bagat coada toti umanistii de biblioteca, cu cohortele lor de egalitarieni, relativisti si „corecti politic” axati pe inlocuirea ratiunii cu sentimente (primare, in majoritatea cazurilor) si sofisme fara sustinere logica sau valoare sociala pe termen lung. Deci resemnati-va: acestia conduc lumea si nu cred ca exista cale de intoarcere – in scurt timp omenirea va urma, incet dar sigur, „the way of the Dodo”.

 2. Când Papahagi pleacă…nu e bai…
  Dar când, un Baconschi încă-l ai
  Nu îl întrebi :
  Cum, nu mai stai?

  Când a uimit, fiind păstorit …
  Și-nalt școlit…în șapte limbi,
  Un filozof , nu dintre …strâmbi,
  Un gânditor…chiar între limbi.

  Și nu îi faci calea…beton…
  Îl lași a mâna lui…ANTON…?
  Și vii acum, plin cu fason
  Cu fraze gen…jafoonești,
  Pe cine vrei să amăgești?

  Și în trecut,
  Acum
  Și-n viitor
  Pentru pârjolul care arde-n…dreapta…via
  Voi, însetați, de vin…după plecare …
  Chemați Femeia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro