sâmbătă, februarie 4, 2023

Occidentul ca ostatec al terorii – Bruxelles, 22 martie 2016

La doar câteva zile după scenele terifiante ocazionate de capturarea jihadistului Abdeslam, 22 martie 2016 marchează o escaladare a terorii. Atacurile de la aeroport şi de la metrou, atentatorii sinucigaşi, panica,oroarea, sângele, pustiirea unui întreg oraş, starea de blocaj mental care urmează revelaţiei barbariei, toate acestea sunt, deja, familiare. Sunt scene care sunt parte din acel cotidian al violenţei islamiste, sunt scenele care ilustrează progresiva alunecare în haos şi nesiguranţă a universului de care ţinem, a propriei noastre civilizaţii.

Probabil, ca şi după carnagiul de la Paris, se vor găsi nu doar explicaţii, ci şi alibiuri. Se va invoca, spre a justifica radicalismul islamic,vina istorică a Europei .Ca şi atunci, după momente traumatice, va urma acceptarea tacită, marasmul, băltirea politică. Discursurile publice şi mediatice sunt incapabile să mai trezească acea emoţie civică pe care o asociam, de demult, cu libertatea occidentală.

22 martie 2016, cu asediul la care este supus un întreg oraş, se situează în prelungirea acestei derive continentale care pare de neoprit. Un sentiment de orbire suicidară a cuprins Occidentul european. Deşi semnele unei ostilităţi implacabile cu care ne confruntăm sunt vizibile, negarea, tăgăduirea, izolarea , auto-amăgirea rămân neafectate, ca temelii ale unei viziuni ce mizează pe acomodare, pe capitulare, pe imobilism. Este ca şi cum nimeni şi nimic nu ar mai avea energia de a debloca un mecanism de apărare. Este ca şi cum sistemul de apărare al valorilor care ne definesc ar fi fost înlăturat, iar inamicii noştri sunt într-o ofensivă de neoprit.

Masacrul de astăzi este însuşi viitorul Europei, în pofida a ceea ce ideologii de serviciu ai optimismului vor afirma, cu siguranţa utopică care îi caracterizează. Statul belgian, incapabil să neutralize reţeau de teroare care operează în cartierele sale, este imaginea, memorabilă şi neliniştitoare, a unei mutaţii cu care suntem contemporani. O armată mobilizată spre a lupta cu duşmanii invizibili, care nu sunt altceva decât proprii ei cetăţeni renegaţi- iată staţia terminus a unei curs de decenii,urmat cu iresponsabilitate.

Islamismul care prinde rădăcini în societăţile europene nu este un accident pasager, ci o provocare la fel de formidabilă ca şi totalitarismul de veac XX, în avatarurile sale clasice. De această dată, însă, inamicii noştri par să aibă în faţa lor state slăbite şi societăţi paralizate de frică şi de conformism. Fibra curajului democratic este slăbită, dacă nu eliminată definitiv de-a dreptul.

Atacurile de astăzi ţin de această zodie a barbariei şi a crimei care a coborât deasupra Occidentului. Ca şi în vechea legendă a fluieraşului demonic din Hameln, din urmă cu veacuri, Europa se îndreaptă, asemeni unui somnambul, spre propria distrugere. Libertatea şi demnitatea umană sunt în pericol. Dar la porţile cetăţii nu se mai află nici un apărator. Teroarea îşi continuă avansul ei sanguinar.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. barbarians at the gate
  rata natalitatii autohtonilor este negativa, si n romania si n restul europei se stie prea bine cine se inmulteste, si ca respectivii nu muncesc, traiesc din ajutoare sociale.
  este limpede, un aparat birocratic inept, nerusinat si supradimensionat, ca n orice schema ponzi are nevoie de crestere permanenta. or lucrul asta nu se mai poate cu o populatie bastinasa in declin accelerat (imbatrinita si n descrestere), a carei locuri de munca au fost relocate in tarile cu forta de munca ieftina si numeroasa (cita frunza si iarba). pentru ca statele asistentiale sa nu sucombe, evident, imigratia a devenit laxa si necontrolata. cum apa si uleiul nu se omogenizeaza (culturi, religi, mentalitati etc diferite) s a ajuns la ghetoizare si radicalizare, fenomene ce au loc acum sub ochii europenilor.

 2. Sau vom disparea sau se va ajunge la o solutie radicala. Alta alternativa nu prea este, deoarece, deja politicienii acestia iresponsabili le-au oferit statuturi aproape privilegiate acestor barbari. Nu ai ce deporta fiindca iti sar in cap ONU, N ong-uri cu drepturile Omului, Drepturile, Minoritatilor, Drepturile Refugiatilor etc, nu ai ce preveni si pedepsi deoarece esti acuzat de discrimineare si culmea tocmai cetateni europeni aerieni sar in apararea lor cu mitinguri de sustinere.

 3. Conditia fundamentala pentru supravietuirea Europei civilizate este restabilirea libertatii de expresie. Daca aceasta va invinge toate aberatiile legate de „corectitudine politica” si „suprimarea discursului urii” atunci Europa e salvata, indiferent cat de mult sange nevinovat va mai curge.

  Daca nu, vae victis!

 4. Toti acesti formatori de opinie precum autorul acestui articol nu fac decat sa ne faca ne uitam cu pesimism la viitor. Da, destinul sta in propriile maini, iar in momente de acest gen ar trebui poate sa ne abtinem de la a profita sa jucam de-a clarvazatorii de dragul faimei personale.
  Ca atunci cand esti bolnav grav, in loc sa te gandesti ca o sa mori, poate te ajuta sa te gandesti ca te vei insanatosi.

  Ne este si ne va fi greu, dar lucrurile trubuie tratate cu mai multa darzenie si cu mesaje de incurajare si nu cu o astfel de gandire prapastioasa.

  • @ victor,
   tizule, incurajarile tale suna a bla bla bla „nu trebuie sa ne descurajam, ca probleme se rezolva, stati linistiti la locurili voastre, nu disperati” :P
   Si daca altii vad mai in profunzime problemele? tu ai rabdare, pentru ca nu esti afectat si nici cineva apropiat tie.

  • Nu zau, sa stam sa asteptam? Cand esti bolnav iei medicamente care omoara microbii, nu astepti gandindu-te ca o sa te faci bine…

 5. europa da din coada impaciuitoare si e tinuta numai in suturi. pana cand ineptitudinea germano-franceza va fi acceptata de facto de restul.

 6. Sintem martori in fapt la falimentul societatii Occidentale. Sistemul economic ce are la baza „piata libera” nu exista si nu rezista. O vreme capitalistii s-au imbatat cu apa rece si au tot aminat rezolvarea problemei avind la dispozitie noi piete de cucerit. Acum, odata cu globalizarea s-a ajuns la limita. Sint inca multe tari ce traiesc la limita saraciei si care ar putea constitui noi piete, numai ca de acolo s-a supt aproape totul; nu mai sint interesante. Si productia s-a mutat dintr-o mare eroare in Asia. Occidentul a gindit ca poate trai f bine din taxe, dividente, speculatii bancare, etc.
  Toata lumea vorbeste de sporul negativ al populatiei Europene. Consider ca este un fenomen firesc ce apare odata cu cresterea niveluli de viata. Cresterea nivelului de viata are si efecte perverse. De asemenea aglomeratiile induc, prin feromoni, reducerea numarului de urmasi la majoritatea speciilor de mamifere. Inca se pot face o multime de lucruri pt a favoriza natalitatea si a asigura conservarea/dezvoltarea respectului de sine si a demnitatii sociale a femeilor – care in acest moment, in urma activismului feminist, contesta insasi natura si refuza sa fie considerate „fabrici de copii” – ceea ce nu e cazul dar majoritatea femeilor cu facultate pun cariera inaintea familiei. Mai mulr,multe din tinerele corporatiste incep viata de familie foarte tirziu, din nefericire pt ele.
  Adaugati peste toate astea „corectitudinea politica” ce face ca intreaga clasa politica occidentala sa traiasca intr-o lume paralela si sa ne impinga pe toti spre dezastru.
  Bineinteles, societatile primitive ce au cucerit spatiul european nu traiesc toate aceste sminteli. Profita de libertate completa, de beneficii nemeritate si se inmultesc fara fasoane si fara jena. Putem vorbi deja de natiuni inlocuitoare.
  Problema e ca nu e permis a face nimic, si nici macar sa discuti vreunul din aceste aspecte. In momentul in care indraznesti exista o multitudine de epitete ce iti vor fi asociate pentru a demonstra cit de antisocial, retrograd, etc poti fi. Unele din aceste epitete pot aduce incadrari in codul penal.
  Momente ca acesta ar trebui sa ne trezeasca – nu se intimpla asta. Nu ne-am trezit dupa Paris. In Germania se intimpla de foarte multa vreme o multime de conflicte intre germani si tot felul de imigranti de inspiratie islamica (inca dinainte de anul 2000!) Toate au fost musamalizate sau rezolvate blamind neonazismul, vinovatul de serviciu cel mai comod. Si azi esti foarte rapid categorisit drept nazi daca ai curajul sa ai o parere contrarie main stream-ului political correct!. Si e bine ca poate fi aplicat pe orice pare discriminare.
  Capacitatea noastra de reactie e blocata si de interesele unora ce isi cistiga banii prin relatii cu tarile de unde vin imigrantii.
  Toate aceste motive ne ajuta apoi sa ne ascundem lasitatea si comoditatea – lasa ca are cine sa se ocupe, eu sint prea mic….. Daca nu reactionam, daca nu iesim in strada si nu cerem politicienilor sa ne recunoasca si noua drepturile, o sa fim inlocuiti de alte populatii si asta din ce in ce mai violent

 7. Bun. Am vazut zeci de articole de acest gen, care inventariau relativ corect problemele care au dus la aceasta situatie. Totusi, dincolo de blamarea clasei politice europene pentru status quo, care sunt solutiile acestor autori? Ca pana acum nu am vazut nici una.
  Daca se intaresc masurile de control si securitate, suntem adversarii libertatii. Daca se solicita implementarea unui sistem mai strict de acces in UE, in special al imigrantilor, suntem inumani si apar pozele cu oameni in noroaie si corturi in Grecia si Turcia.
  Si totusi, un curs al actiunii trebuie implementat. Care cred toti acesti editorialisti si cronicari ai decaderii sistemului occidental actual ca ar fi solutiile?
  Sigur, o sa primim un raspuns de genul „nu e rostul meu sa vin cu solutii, eu nu fac decat sa descriu niste probleme evidente sau mai putin evidente, iar factorii de decizie trebuie sa vina cu masurile”. Insa acei factori de decizie ne reprezinta pe noi, noi i-am pus acolo si acestia sunt raspunzatori in fata noastra. Deci e si responsabilitatea noastra.

  • Solutia incepe prin a intelege adversarul, si nu ma refer doar la mine sau la tine, ci la noi toti. Este absolut imperativ sa intelegem adversarul ca sa putem iesi cu bine din problema asta. Incep sa fie tot mai multi care inteleg ce se intampla dincolo de imaginea roz-debila pe care conducatorii si-ar dori sa ne-o impuna, dar cred ca inca sunt putini cei care inteleg exact ce gandesc cei care se detoneaza, si cei care ii conving sa faca asta, si cei din isis care omoara si violeaza.

   Pentru ca noi vedem in ce se intampla barbarie si carnagiu, dar ei vad cu totul altceva. Pentru ca ceea ce se intampla este jihad. Pentru ei, jihadul este culmea implinirii spirituale si sociale, este lucrul pe care si-l doresc cel mai mult si care ii face fericiti. Dar de ce? Mi-e greu sa explic scurt si concis, mai bine ii las pe altii care o fac mai bine:

   https://youtu.be/3OfAJABOhxI
   https://youtu.be/C48FArTKtJA

   Daca vreti sa rezolvam cu bine urgia asta, ajutati-i si pe altii sa inteleaga.

 8. Asa cum s-a adaptat la siguranta si liniste, Europa se va adapta si la atentatele ca cele de azi, dovedind ca anarhismul tribal si religios, nu are efecte profunde asupra istoriei europene.Treptat ne vom obisnui cu exploziile si impuscaturile, asa cum s-a intimplat in Irlanda razboiului civil.Singura intrebare este de ce Europa si lumea civilizata lasa in asa lincezeala razboiul cu statul Islamic.

 9. @Victor, cand esti bolnav, a te gandi la moarte si a te pregati pentru ea inseamna a fi responsabil fata de urmasi – a nu pune pe umerii lor problemele tale din momentul mortii. Dar, cand esti bolnav si te gandesti la insanatosire inseamna ca vrei sa faci ceva, inseamna sa actionezi. Actiune inseamna sa iei masuri impotriva factorilor care declanseaza boala. Scoti pietrele de la bila sau apendicul daca acestea iti provoaca stari de greata, renunti sa introduci in organism toxine care iti provoaca raul, te departezi de factorii nocivi de stres care induc ulcer si/sau diabet samd. In cazul cancerului, ori tai si devii vegan, ori adios! E nevoie sa faci ceva, sa actionezi! Dar, sa iei un pumn de pastile, sa nu faci nimic si sa revii iar si iar pe patul de spital, nu inseamna decat moarte sigura. Nu exista alta directie decat moartea daca nu actionezi si nu faci nimic atunci cand esti bolnav. Rugaciunile, gandurile bune, holistica si zenul nu ajuta in cazurile grave. Doar actiunea! Actiunea dura, hotarata. Si o banala raceala lasa sechele si duce la moarte daca o ignori si nu faci nimic, doar ierburi si holistica.

 10. Divide et impera!
  Strategia exprimata concis prin aceasta ‘reteta’ militara, este folosita si in activitati ‘civile’, fiind dat, ca exemplu al eficientei acesteia: ‘daca nu poti sa rupi un manunchi de nuiele (pe toate deodata), rupele bucata-cu-bucata (una cate una, pe rand, dezbina-le, rupele unirea care le tine impreuna), astfel sigur ai sa reusesti sa le dezintegrezi pe toate.
  In tentativa de a invinge Europa, dusmanii acesteia (cel mai incrancerat fiind, in prezent, ISIS), sunt invitati, la masa pusa (pregatita) deja, de catre statele care compun ‘Batranul Continent’.
  Isis nu trebue sa treaca prin ‘faza pregatitoare – ‘Divide et impera’ -, statele europene sunt deja pregatite sa fie invinse, prin ele insele, fiind ‘impietrite’ (preluat de la maestrul Liiceanu) in proiectul secular al „suveranitatii nationale”.
  Statele europene, unite azi birocratic, de catre functionarii birocrati, sub denumirea bombastica, de efect propagandistic, practica ‘ersatz’-uri de unire, in spatele carora ‘se lucreaza’, prin reprezentatii statali ai fiecaruia-emisari ai prtidelor din tarile lor, acestia avand, in gandul lor predominant, viitoarele alegeri politice ‘de acasa’, pe care vor sa le castige fiind pe placul ‘popular’, al concetatenilor lor.
  In cadrul ‘uniunii’ statelor, unele sunt ‘mai egale’ decat altele, sunt de ranguri diferite, cele puternice le sfideaza pe cele din urma, le invita sa mai stea la coada si sa cotizeze. Statele decidente intarzie deliberat sa institue un sistem fiscal unic, al UE, nu isi pun problema infiintarii unor ‘servicii de informatii’, interne si externe, unice pe intreaga uniune, nu exista o armata comuna, cu inzestrare comuna, cu pregatire militara unica. Cuvantul cel mai reprezentativ, pe toate planurile importante ale uniunii, este ‘coordonare’, ca substituent al unei uniri efective.
  Dusmani ca ISIS, si ca altii, care se afla in ‘block-starturi’, vor intra in fiecare stat al Europei, ca-n branza. Ei dusmanii, au si vor avea ‘o conceptie unica’.
  In aceasta privinta, UE este ‘vraiste’.
  Cei ce conduc UE ar trebui sa aiba curajul de a decide elaborarea unui studiu de impact, cu titlul : ‘Oportunitatea crearii SUE – Statele Unite ale Europei -, stat federal, dupa modelul SUA’.

 11. 1.atita vreme cit va exista conflictul dintre evrei si musulmani in OM nu cred ca vreun avans de vreun fel s-ar putea face caci ramine in fundal ca temelie a ceea ce se intimpla ca terorism in
  lume
  2. in Orientul Mijlociu nu exista democratie (poate un pic in Tunisia de citiva ani) deci iarasi atita vreme cit aceasta zona ramina prada autocratilor & regilor tirani va ramine generatoare de acte violente.(iar instaurarea democratiei cere sute de ani si violenta, nu uitati Revo Franceza cit de cruda a fost, etc)
  3.interventiile neinspirate ale marilor puteri (URSS si SUA in afganistan) sau in Iraq ce a lasat un mediu propice dupa plecarea lor pt organizatii ca SI(Saddam H si Khaddafi erau ca Ceasca ii tinea in friu pe toti)
  4.politica de imigrare defectuoasa cu generatii intregii ghetoizate si lasate in plata Domnuluiin statele europene esuate dpdv economic & politic (gen FR, BE etc fara nici o sansa la o viata mai buna.Sa nu uitam ca nu e o intimplare ca tiganii nostrii isi fac de cap de zeci de ani tocmai in aceste state in care autoritatile locale & federale contempleaza de zeci de ani fenomene de mica crima (hotii, droguri) ori aceste persoane vor fi terorisiti de miine (de ce nu in Ge sau Elvetia) In afara ca au ajuns ilegal si ca pina la urma au avut acte, in rest mai nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro