De curând, am avut șansa de a vedea expoziția „Caravaggio 2025” de la Roma, deși pe aceea consacrată pictorului și contemporanilor lui, de la Timișoara, n-am apucat-o. Apreciat pentru coloritul pânzelor sale și pentru tehnica contrastului dintre umbră și lumină, neliniștitul artist italian de la cumpăna anului 1600, s-a făcut celebru mai ales prin realismul reprezentărilor. Personajele sale posedă o umanitate de netăgăduit, aspră, aproape violentă, dusă adeseori chiar la limita vulgarității și par să fie surprinse, nici mai mult, nici mai puțin, pe punctul de a săvârși acel ceva care le va marca inexorabil destinul. Cu o asemenea intensitate figurativă, în lucrările lui Caravaggio umanitatea lui Isus devine palpabilă și tulburătoare.
La Palatul Barberini, în penultima sală, admir îndeosebi versiunea Cinei de la Emaus aflată în colecția Pinacotecii Brera din Milano. Inspirată din evanghelia după Luca, scena reproduce aproape fotografic niște călători, după lăsarea serii – și după evenimente recente în care răul, aflăm, le-a bulversat existența –, sfârșiți de oboseală, la o masă dintr-un han. Energia interioară a compoziției, învestită de naturalismul rece și frust tipic pentru Caravaggio, se lasă descoperită și mai adânc prin vitalitatea pe care o degajă personajele în jocul dintre umbră și lumină. În centrul cadrului, înconjurat de cei doi ucenici, în prezența hangiului și a unei slujnice, figura lui Hristos pare, la prima vedere, cu totul banală. Pe fața sa, doar pe jumătate în lumina care bate din stânga, se răsfrânge gestul frângerii pâinii. Fără nici o teatralitate, solemnitatea binecuvântării lui Isus – pe punctul de a fi recunoscut de ai săi – și maiestatea lui discretă ajung să capteze vizual imponderabilitatea clipei. Este actul esențial al comuniunii pe care, de la Cina cea de taină, Liturghia îl reface de fiecare dată în chip sacramental.

Fascinat de mijloacele plastice ale lui Caravaggio, mă trezesc reflectând la micile lucruri care, nebăgate în seamă sau neîmplinite la vreme, pot să ne lipsească cursul vieții de măsura plenitudinii. Sunt acele lucruri în care chemarea de a trece dincolo de evenimente i se adresează tocmai credinciosului, ca să descopere amprenta dragostei Dumnezeului său în banalitatea cotidiană. Cugetând la prezentul nostru sfâșiat de conflicte, la nebunia declamării ostentative a credinței, la comportamentul contrar spiritului ei, la parada de senzație a unei apartenențe sărăcită de înțelepciunea Evangheliei, am senzația că până și istoria dramatică a credinței din perioada comunistă ne scapă în bună măsură.
„Toate lucrurile se zbuciumă mai mult decât poate omul să o spună:” – stă scris în cartea Ecclesiastului (1, 8) – „ochiul nu se satură de câte vede și urechea nu se umple de câte aude”. Obișnuiți să urmărim evenimente cruciale așa cum le recreează mediatizarea, nu ne mai sar în ochi lucrurile mici și nu mai avem discernământul precedențelor. Întemeiată pe un devotament discret și pe o perseverență zilnică, străduința cotidiană reprezintă adevărata performanță. În lumea palidă a „parastaselor” culturale și în universul umanioarelor strâmtorat de întâietatea virtualului, reuniunile scutite de pedanterie și de sentimentul bifării de program sunt tot mai puțin la îndemână. Gândindu-mă la universul marcat de o religiozitate ostentativă, câteva întrebări esențiale îmi apar dintr-odată și mai legitime. În amatorismul unei religiozități vag numită „tradițională”, un om de bună credință ar mai regăsi urmele spiritului creștin? În vâna de zădărnicie sfidătoare a unei identități religioase de fațadă, strivit de obtuzitatea ruperii de realitate a universului religios se va mai simți licărul proaspăt al mesajului pascal cu adevărat întremător? În asumarea realității mai e oare clară vocația credinței? Va fi reușit practica ei în ochii credinciosului să-l asigure că Dumnezeu nu tratează pe nimeni cu indiferență, că nu e nevoie de nici o strategie din partea celui care crede pentru a-i capta atenția și a-i păstra privirea asupră-i?
Sunt destul de mulți cei care cred că nu au nevoie de religie ca să fie morali. A căuta moralitatea înainte de toate pare mai important decât cultivarea unei apartenențe religioase, însă marginalizarea valorilor credinței nu dă înapoi. Bucuria pascală va continua să fie un privilegiu al credinței și nu o sfidare a universului contrar ei. Până una alta, ajungem să fim piese ale imensei mașinării care întreține procesul tehnologic planetar. Vrând să funcționăm la standarde prestabilite, vom păstra dreptul de a intra și de a rămâne în joc, numai dacă ne vom asuma răspunderea. În ochii omului strivit de oboseala veacului și de postulatele progresului, tot exemplul stabilității va conta. Reală, paradoxală, expusă, adesea în cădere liberă, umanitatea noastră – ilustrată formidabil în pictura artistului italian – ar mai putea să transfigureze viața celor care nu suportă ca retorica momentului să le insulte inteligența?
Am ieșit senin de la expoziția „Caravaggio 2025”. Mi-am zis în sinea mea că IA ar putea să-și ia câteva zile libere.
Insă, ”Ochiul meu s-a săturat de cite-a vazut !”
…dar in nici un caz din zona spiritualității descrise de dl. Fratila frumos spuse in ”…chemarea de a trece dincolo de evenimente și se adresează tocmai credinciosului, ca să descopere amprenta dragostei Dumnezeului său în banalitatea cotidiană…”
Caravaggio a avut o viață formidabilă și ca să scape de justiție după săvârșirea unei crime, a dispărut din Roma și a căutat refugiu în alte locuri: Neapole, Malta și Sicilia, printre altele. În Malta a fost primit în Ordinul maltez, fiind înnobilat cavaler al justiției, titlu de care a fost curând deposedat – după ce Ordinul a aflat de crima comisă. Deși era fugar, Caravaggio a continuat să lucreze. În Neapole a pictat Madona Rozariului pentru un alt pictor și, mai târziu, Cele șapte lucrări de caritate pentru Biserica Pio Monte della Misericordia.
În Malta a creat Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul pentru catedrala din Valletta:
https://youtu.be/VlTcARcC_A0?si=eJzOCG1HckP0eJ7I
https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2025/04/flori.html
Încă puțin și cât pe ce să-l cred pe Caravaggio un om pe deplin (moral) al Evului Mediu, aproape un sfânt, pe când, cât fusese viu, se înrobise pornirilor și emoțiilor omenești până-ntr-acolo încât să se bată în duel, să fie urmărit pentru crimă, să îndure umilințele și să facă toate compromisurile pentru a rămâne viu încât ideea de moralitate în umbra Bisericii (catolice), să mă scuze ”sfinția voastră”, rămâne o ipocrizie cu atât mai jegoasă cu cât durează, deja, de milenii. Dar, ca orice fenomen istoric, mă aștept ca și creștinismul să dispară, după un orizont de timp, nu și religia. Nu va dispărea, știu sigur, nici arta lui Caravaggio, Michelangelo, Leonardo – și alți păcătoși demni de Iadul veșnic, după canonul unor Papi (perverși și ei) care au putut plăti geniul, dar nu aveau cum absolvi păcatele atât de omenești. Creștinismul se va topi în alte credințe, cum alte credințe s-au convertit în creștinism pentru a salva viața unor păgâni, dar arta iscată de religie (indiferent de cultul în sine) se va perpetua iar eu, prin voia sorții – un ateu ortodox oarecare, o admir în spiritul ei, dincolo de ideea morală! A te bucura de arta unui pictor făr-ai cunoaște chinul vieții, e doar o iluzie a celui care își vede credința drept armură față de orice intemperie a istoriei.
Iată un inginer care percepe/ percepe lumea inginerește! Adevărul e că Arta in general include și elemente de inginerie în desfășurarea actului artistic către forma lui finala (nu întotdeauna finită); mai puțin credința în ceva sau cineva.
Artistul e doar un om, cu toate slăbiciunile inerente vieții in forma umană, nu e un sfânt sau altceva. Iar dacă rezultatele creației sale dăinuiesc și au valoare in ochii celor pentru care s-au realizat, e mare lucru!
(de ce exista indivizi care caută să lovească în creator fie folosind fapte reale, fie inventând lucruri, dacă nu pot să-i terfelească opera, tine de alte sfere – printre altele și sfera psi)