marți, noiembrie 30, 2021

Octombrie 2014- DNA şi reforma statului

“Reforma statului”. Iată una dintre acele sintagme evocate obsesiv şi devenite parte a noii limbi de lemn pe care o practică, cu entuziasm mimetic, politicienii noştri-o operaţiune aseptică de schimbare a etichetelor instituţionale, dar şi ocazia de creştere, exponenţială, a sinecurilor şi posturilor repartizabile clientelei lor. Epopeea regionalizării domnului Dragnea este un exemplu clasic în materie.

Există, însă, şi o altă reformă a statului, care începe să se deseneze, pregnant, o dată cu această serie de dosare instrumentate de DNA. O reformă a statului care nu mizează decât pe aplicarea, riguroasă şi implacabilă,a principiului ignorat timp de decenii de cei care au avut ambiţia de a guverna această ţară: egalitatea în faţa legii. De această dată, reforma statului nu mai vizează cosmetizări demagogice, ci se apleacă asupra cangrenei care a dat României subdezvoltarea ei democratică şi paralizia ei economică.Lupta împotriva corupţiei este,acum, mai mult ca niciodată, autentica reformare a statului nostru.

Căci nimic nu se poate gândi în absenţa eliberării spaţiului public de această elită politico-economică a cărei raţiune de a fi este parazitarea şi devalizarea. Nimic nu se poate construi pe un teren dominat de complicităţi şi de legături care paralizează şi îmbogăţesc. Nici un viitor nu are sens în măsura în care politica rămâne ceea ce este acum.O operaţiune de extorcare a resurselor publice, coordonate de partidele noastre.

Acţiunea DNA nu se reduce, aşadar,la o serie de arestări şi de investigaţii .Punctul de cotitură a venit, în cele din urmă. Regimul edificat de FSN şi de succesorii săi este atacat, frontal. Ordinea inegalităţilor, a privilegiilor şi a corupţiei este minată, fatal. Întoarcerea la trecutul imunităţii nu mai este posibilă.

DNA devine, în această toamnă a unei campanii prezidenţiale terne, instrumentul care separă, chirurgical, România de povara ei fesenistă şi cleptocratică.Egalitatea în faţa legii este temelia non- negociabilă a libertăţii noastre. Octombrie 2014 este un prag pe care suntem chemaţi să îl trecem,definitiv.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Doua transformari simple:

  Cele doua mari dosare de coruptie care s-au declansat saptamanile acestea, aduc in discutie pagube fabuloase aduse statului roman. Va atrag atentia ca oamenii de rand nu au dimensiunea pagubelor (sunt prea mari pentru a fi percepute corect).

  M-au fascinat cele 43000 de hectare din dosarul Hrebenciuc – Paltin Sturdza, pentru ca stiam cat este un hectar (am prasit vreo 10 ani cele 1.5 hectare din mostenirea familiei). 43000 hectare=430 kilometri patrati. APROAPE DE DOUA ORI CAT MUNICIPIUL BUCURESTI.

  Dosarul Microsoft, mita vehiculata intre 20 milioane euro si sute de milioane de euro. Din 20 de milioane de euro se puteau cumpara 40000 de calculatoare (patruzeci de mii), la un pret mediu de 500 euro.

  Sa nu uitam ca dosarul Hrebenciuc se refera la fapte de coruptie incepute in 2013. In plina guvernare DOAR PONTA.

  • Foarte adevarat ce spuneti si impresionant la ce cote a ajuns tupeul mafiei din interiorul clasei politice. Sa ajungi sa incerci sa trafichezi sute de km2 din teritoriul Romaniei profitand fara ruine de guvernarea PSD-Ponta !!
   Hrebenciuc, Sova sau Sarbu se credeau (poate inca e cazul) de neatins, deasupra legilor si „prostimii” (inclusiv de partid). Fusesera martori la arestarea si condamnarea unora chiarmai influenti decat ei, ca Voiculescu, si tot nu i-a oprit de la a pune la cale ilegalitati.

   In Romania, DNA-ul a devenit, alaturi de servicii de informatii si armata (foarte apreciate de catre profesionistii UE/USA din aceste domenii), o institutie de exceptie, care curata si reformeaza fortat statul, schimba niste mentalitati, deparaziteaza clasa politica.

   Voi vota cu DNA inca din primul tur, cu Monica Macovei, pentru ca e singurul candidat credibil care propune sa fie verificate faimoasele dosare ale „privatizarilor” din anii ’90 si ‘2000, privatizari care au fost adesea operatiuni de jaf, de furt calificat din ceea ce era avutia publica a statului.

 2. Din nefericire a inceput, catalizata de alegeri sau nu, inca o reforma, mai bine zis o contrareforma, in care statul este predat bisericii. Mult mai grava decat confiscarea de catre cativa politicieni a catorva sute de hectare de padure sau a spalarii catorva milioane de euro, confiscarea libertatii spiritului, a educatiei liberale, este noul atac inconstient al politicienilor romani asupra statului pe care vor sa si-l aserveasca.
  Reforma statului prin readucerea bisericii intr-o pozitie determinanta in educatia tinerilor va genera un popor cu o minoritate coplesita si o majoritate incorsetata de prejudecati si constrangeri morale care o vor face mai usor de manipulat si condus. Ora de fotbal obligatorie din ciclul gimnazial nu va ajuta la recuperarea tineretului in sfera stiintei, ci doar va adauga un element de presiune impotriva liberului arbitru.
  De ce nu studiul artei umanitatii in loc de religia obligatorie, de ce nu tenis de masa in loc de fotbal sunt intrebari la care opinia publica trebuia sa fi raspuns in cadrul unei dezbateri publice inainte ca deciziile in forta ale guvernului Ponta sa demoleze ani de reforma reala in educatie. Aceste raspunsuri insa nu ar fi fost pe placul guvernantilor, indiferent de culoare, pentru ca asa cum au inteles inca din vechime cei care au vrut sa stapaneasca, religia si stadioanele sunt ingrediente indispensabile supunerii populatiei.

 3. Voi vota cu Monica Macovei in turul I. Pentru DNA, ANI, legea confiscarii exinse. Pentru sinceritatea si darzenia cu care a luptat impotriva coruptiei. Si pentru dorinta sincera, pe care nu o regasesc la ceilalti candidati de a duce Romania mai departe cu orice pret. Si pentru ca o sa lase DNA sa isi faca treaba, lucru esential pentru aducerea tarii la normalitate si starpirea mafiei care ne jefuieste tara.
  Presedintele are atributii in mentinerea independentei hustitiei si in politica externa. Si a dovedit cu fapte ca chiar e impotriva coruptiei si are o orientare clara spre Vest.
  Cred ca Romania o sa faca un mare pas inainte, spre a deveni o tara civilizata, daca iese ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro