luni, septembrie 25, 2023

Oglinda politică a României. 2087 deputați și 911 senatori între 1990 – 2016 – prezent* și lanțul amintirilor

Ipocrizia și cinismul exultă astăzi în jurul nostru. Nu cred că există vreo activitate, instituție, relație, respectiv raporturi interumane care să nu fie alterate de atitudini ipocrite și cinice.

Dar pentru o imagine mai clară avem nevoie tot timpul de o plajă mai largă și întinsă de analiză, atât ca timp, cât și ca și spațiu și actori implicați.

Ideea de a evalua primar imaginea vieții politice din România (nivel parlamentar), respectiv prin prisma politicianului român și a comportamentului „profesional” al acestuia în ultimele trei decenii (1990 – 2016 – prezent ) m-a mobilizat să fac într-un final o incursiune și să creez o bază de date cu valențe statistice dintre cele mai convingătoare.

Aveam o vagă idee privind unele fenomene de pe eșichierul politic românesc, dar demersul întreprins mi-a clarificat aproape în întregime complexitatea situației și motivele structurale din cauza cărora dezvoltarea societății românești a ajuns să fie fără un orizont clar și predictibil în sens constructiv și pozitiv bineînțeles.

Nu prea aveam date generale și statistice privind tranzacțiile efectuate de-a lungul timpului la tarabele târgurilor naționale, regionale, județene, chiar și locale ale politicii românești. Erau doar cunoscutele exemple individuale, întoarse pe față și pe dos de mass media românească, cu efectele scontate sau nu, dar cu toate acestea „călătoria a continuat”, tranzacțiile cele mai absurde se-ntâmplă și în aceste zile, sub privirile absorbite de efectele COVID – 19.

Ca și metodologie am recurs la crearea unor tabele care să-mi prezinte clar imaginea generală, dar și cea individuală fie că e reprezentată de un partid sau un parlamentar (deputat/senator).

M-am oprit din a calcula procentele și a stabili ponderile traseismului politic între mandatele parlamentarilor, respectiv de la un an electoral la altul sau la nivel de partide. Am preferat să extrag o serie de „excentricități” ale parlamentarilor, politicienilor din Parlamentul României.

Am constat că avem dinastii parlamentare (familii de parlamentari, din tată-n fiu și fiică, mamă, unchi, mătușă, …), avem adevărate afaceri politice și preferințe dezvoltate în timp pentru demnitățile de deputat și senator. Sigur toate cu avantajele și costurile aferente.

De fiecare dată îmi puneam întrebarea dacă o analiză la nivel județean a parlamentarilor n-ar fi la fel o activitate utilă pentru comunități și viitorul acestora, căci avem parlamentari pe viață și tare mi-ar fi plăcut să citesc și despre un număr cel puțin echivalent de proiecte consistente, de lungă durată tutelate de aceștia, în rest doar trecerea anilor pare să fie elementul care le dovedește statornicia parlamentară.

Avem și categorii de parlamentari mai speciali, gen independenți sau mai nou fără adeziune. Calitatea dobândită de independent este comparabilă cu simularea redobândirii virginității primare, oferind o deschidere mai mare pentru noi tentații, respectiv afișarea unei disponibilități oficiale și publice.

Cei fără adeziune, ca și cei independenți sunt cei corecți, cei care doreau binele și ceilalți n-au vrut, sunt cei dați afară, răzgândiți, neînțeleși, atrași, reconfigurați, cei care au (re)descoperit noi valori, conform informațiilor publice.

O altă haină îmbrăcată de traseismul politic este cel al înființării propriului partid (începând de la rupturile din FSN – FDSN, PDSR, PD, PD-L, PSD, aripile PNL, creștin-democratizările țărăniste, la uniuni contra naturii – USL, la alianțe infidele Alianța DA, la structuri salvatoare sau chiar aducătoare de plus valoare cu răspundere limitată, etc.). Ideea este să „ne facem propriul partid, propria echipă, căci ne-am supărat și ca să fim șefi … ideologia politică puțin contează.”

Avem deputați și senatori care într-un singur mandat și-au schimbat de 5 ori statutul, apartenența politică. Sunt cei care sunt alintați gratuit pe diferite canale de comunicare ca neadaptați, neînțeleși, oportuniști, abili, iresponsabili, prearesponsabili, fripturiști, doritori de bine „pe unde trec fac bine, ce ating se înmulțește”, etc.

De-a lungul timpului se organizau miuțe și campionate de cartier cu transferuri în masă la jumătatea sau la finalul sezonului (UNPR spre PP-DD și invers). Avem și mișcări aparent extreme și ciudate de la PNȚCD la PRM sau de la UNPR-PNȚCD.

Sunt prea vizibili parlamentarii cu 4-5-6-7-8 mandate, demonstrând că perseverența și continuitatea își au (re)sursele în alte sfere. Sunt mulți reactivați, întârziați, ajunși rezerve, dar reveniți la câte 2-3 sau 4 mandate distanță. Transpare existența unei scări a merituoșilor, pe principiul “toți trebuie să ajungă la rând și pentru bună purtare și în caz de docilitate dovedită se reintră în calcule ulterioare„.

Am coroborat datele statistice din tabel și cu rezultatele incursiunilor în presa vremurilor și am redescoperit o lume a distracției de-a dreptul macabre pentru generațiile ce vor urma. Calitatea politicianului de a recita azi un crez și mâine altul, a devenit demonstrabilă pe youtube, facebook, presa online. Exemplele sunt atemporale. Politica cu obrajii groși se ține, citeam într-un ziar central. De politicienii certați cu legea aleși și susținuți pe liste și deveniți parlamentari, mandat după mandat nici nu cred că mai trebuie să amintesc, sunt toți în tabel, iar dovezile se găsesc online sau în sertare.

Deci unii sunt aleși pe vecie, alții pe alese.

Analiza migrației/candidaturilor parlamentarilor dintr-un județ sau altul susține algoritmul importanței negocierii pe liste. Dacă, candidaturile ar rămâne în propriul județ, poate calculele ar fi tot mai greu de făcut, concurența ar duce la o mai bună transparență, albirea cu ariel ar fi mai dificilă, iar îmbunătățirea imaginii unui partid într-un județ sau altul cu infuzie de sânge tânăr și capabil din exterior ar părea mai ostentativă. Dar să nu uităm de lucrurile infailibile, cum să limitezi chiar libertatea de mișcare a politicianului ?!

O astfel de analiză a migrației parlamentarilor dintr-un județ, în cadrul aceluiași partid sau de la un partid la altul cred că ar oferi o imagine utilă pentru concetățenii acestora, și ar ușura urmărirea grijii cu care aceștia își (re)asigură veniturile substanțiale lăsând (con)cetățenii cu buzele umflate și cu regretul înșelării pentru încă 4 ani. Sunt hazlii situațiile locale, unele cunoscute public, altele cunoscute în cercuri concentrice de partid când la diferite evenimente publice unul sau mai mulți parlamentari reacționează întârziat sau nostalgic la anunțarea delegației unui partid sau altul, uitând că sunt (din nou) „proaspăta” achiziție a unui alt partid.

Dacă un politician dintr-un județ corupe comportamental (financiar, economic, instituțional) imaginea politicianului în general, acesta pentru binele partidului/partidelor este ofertat – pentru susținerea consistentă permanentă – pentru a candida în alt județ unde presa poate să se mobilizeze mai greu și nu în timp util pentru a expune public personalitatea omului politic candidat X.

Tot în acest cadru avem și așa zisele strategii politice ascunse, când un parlamentar de Prahova devine într-un alt mandat parlamentar de Covasna, sigur din aceeași categorie avem și cazul celor câteva sute spre mii de voturi pentru UDMR în județe cu etnici maghiari care numără sub 100 de persoane în total, care cu siguranță pot fi catalogați cel mult fani înrăiți ai platformelor politice exclusiviste și puternic centralizate.

La fel par să existe foarte multe situații când contrar unei continuități de apartenență politică însăși principiile de bază și evoluția ideologiei și platformei partidului politic gazdă rămân necunoscute (la nivel individual) și după multe multe mandate.

Un alt curent regretabil pare să se permanentizeze și anume că tot pe cei vechi se construiesc lucrurile, speranțele noi (partide noi), exemplele sonore mai recente fiind ProRomania, PMP, ALDE …..

Să fie România sleită de resursele umane necesare pentru o clasă politică competentă, căci cel puțin maturitatea și-a arătat toate fațetele până în prezent? Unde este noutatea, perspectiva ? Același aluat poate avea doar o altă formă, spoleită, dar gustul rămâne tot același …..

Prezentul material este doar o constatare cetățenească, prin alocare de timp pentru a revedea într-un orizont mai larg (30 de ani) contexte și strategii politico-sociale care anulează voința de mai bine a cetățeanului votant, amețit de variațiunile comportamentale și de reveriile politicienilor care se îndreaptă sau (re)găsesc calea dreaptă sau și mai dreaptă la fiecare patru (cinci) ani.

A fost un exercițiu pe cât de solicitant, pe atât de șocant și de crud, demonstrând faptul că exercițiul votării de cele mai multe ori este și se exercită în necunoștință de cauză și senzația plăcută a puterii votului nu durează nici măcar cât ar fi necesar pentru a consuma o acadea primită în dar pentru următorii patru ani.

Politica românească a creat un virus social extrem de nociv care lent și sigur a ucis/ucide, a distrus/distruge și a pervertit/pervertește definitiv viitorul multor generații de până acum și de acum încolo.

GRAV este că acest virus s-a multiplicat în toate segmentele societății. În toate domeniile de activitate cunoscute până în prezent, regăsim persoane, personaje în diferite ipostaze în decursul a cel puțin 3-4 decenii de exemplu, care răzbat, rezistă tratamentelor publice, colective, devin imune și chiar contaminează și transformă treptat grupuri aparent sănătoase, dar dovedite ulterior ca fiind foarte vulnerabile, respectiv cu un sistem imunitar maltratat sau insuficient dezvoltat și întărit până la primul contact.

Tehnologia actuală și noile metode de comunicare, printre altele, ne ajută și ne oferă permanent și gratuit astfel de exemple, dar noi nu mai vrem nimic concret și documentabil, pentru că nu mai credem decât în vorbe ale cunoscuților necunoscuți (social media), în atitudini episodice ale unor vedete de carton și în simțuri trecătoare, iar imaginile/fotografiile/înregistrările, textele, documentele sunt doar …. trecute cu vederea la printre altele.

Nu e nevoie neapărat de politicieni geniali (a căror costuri de “întreținere” depășesc bunul simț dacă ne raportăm la cost/beneficii pentru societate, comunități) și de super specialiști (mai ales prin tarifele și contractele acestora) în teorie, în ceea ce privește dezvoltarea comunităților, fie ele chiar și smart, e nevoie doar de politicieni și specialiști care să cunoască responsabilitățile asumate și să depună toate eforturile necesare pentru dezvoltarea, respectiv elaborarea, adaptarea și implementarea unor concepte și idei, unele verificate și aplicate cu succes și în alte comunități – devenite în timp și smart – în mod operațional și nu doar declarativ, formal (periodic, mai ales în timpul campaniilor electorale).

Avem un posibil exemplu, chiar recent – în contextul fenomenului generat de COVID-19 în lume – care spune totul, și este cea mai bună formulă de încheiere pentru demersul nostru.

Un om și o echipă cu viziune și o strategie, toate dezvoltate la timp pe realități locale, pe nevoi, oportunități și perspective de progres a conturat la nivel micro (unitatea administrativ teritorială cea mai mică din România – comuna), respectiv în comuna Ciugud, județul Alba, un model de dezvoltare comunitară care datorită modului organic și continuu de acțiune a oferit astăzi 10 martie 2020 un alt rezultat și efect al activităților derulate în ultimele două decenii. Școala SMART „de la țară” din Ciugud se regăsește în secolul XXI și este pregătită pentru un învățământ de calitate și este racordată la realitățile și nevoile vremurilor în care trăim: https://alba24.ro/live-video-cum-vor-preda-cursurile-profesorii-de-la-scoala-smart-din-ciugud-in-ciuda-restrictiilor-legate-de-coronavirus-758291.html

*SURSE:

Structuri parlamentare 1990 – 1992

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=1990&idl=1

Structuri parlamentare 1992 – 1996

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=1992&idl=1

Structuri parlamentare 1996 – 2000

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=1996&idl=1

Structuri parlamentare 2000 – 2004

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=2000&idl=1

Structuri parlamentare 2004 – 2008

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=2004&idl=1

Structuri parlamentare 2008 – 2012

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=2008&idl=1

Structuri parlamentare 2012 – 2016

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=2012&idl=1

Structuri parlamentare 2016 – 2020

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.home?leg=2016&idl=1

Istoric electoral România – Autoritatea Electorală Permanentă

http://www.roaep.ro/istoric/

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Da, e-adevarat, Romania pare sleita de cadre politice competente ! Este un adevar; poate fi analizat-explicat dar nu eu ma voi ocupa de asta. Avem (?) sociologi, istorici, filozofi …
    Poporul simte asta; este explicatia „exploziei” pro-USR la alegerile din 2016. „Nu mai aveam alta alternativa” am spus multi dintre noi. Speranta ramane ! „Disfunctiile” aparute intr-o formatiune politica noua, neomogena – un singur „fir comun” nefiind suficient pentru a lega atatea personalitati si tendinte – si in curs de „decantare” sunt explicabile. Exagerarea neintelegerilor/divergentelor de opinie, ampliflificarea lor de catre o presa amatoare de senzational si adesea in slujba adversarilor politici nu trebuie sa ne sperie.
    Probleme sunt, desigur. Eliminarea – ca asta a fost – lui Nicusor Dan cu scopul de a impinge in prim-plan personalitatea beneficiarul de notorietate Ciolos a fost o mare greseala. Reparabila ! Acuzele, adesea gratuite, aduse Dlui Barna, personalitate necunoscuta pentru cei mai multi dar care, zic eu, a actionat inteligent si coherent, nu trebuie sa-l descurajeze !
    Si-om mai vedea …

  2. O analiză interesantă, plină de bune intenții și care ascunde speranța unei evoluții spre un tablou politic mai responsabil față de electorat. După părerea mea, strict cetățenește, mai simplu de clasificat și mai ușor de înțeles avem următoarele categorii;
    – fetele de pe centură (PSD-ul lui Dragnea & UNPR-ul lui Oprea) și cele care au mai multe ifose și prestează în parcări (PMP-ul lui Băsescu). Se înțeleg rapid la preț, nu fac mofturi, au planuri pe termen scurt (să pună o pîine pe masă azi și ceva pe lîngă pentru mîine, dacă se poate)
    – damele de stabiliment, care lucrează organizat, au tarif,condicuță, un istoric cu trasabilitate și ceva povești pentru clienți despre cum au fost abuzate, au fost nevoite să abandoneze facultatea și silite de dezamăgiri și de viața grea,să presteze (PNL și ALDE). Speră să agățe și să prostească un client care să le scoată de acolo, au planuri de viitor și ceva posibilități de economisire pentru mai tîrziu. Costă mai mult, eventual poți să ieși cu una mai dichisită și în lume pentru perioade de timp limitate, uneori reușesc să înșele aparențele pe termen scurt, invariabil sfîrșesc prin a-și da în petic.
    – domnișoarele free lancer din cluburi și discoteci. Au ceva școală, arată impecabil, își selectează atent clienții și sînt doldora de povești frumoase, drame și alte abureli pentru fraierii naivi (USR & Plus). Au conexiuni în lumea bună, de multe ori beneficiază de protecție din umbră, solicită tarife exorbitante și au planuri de viitor mărețe legate de high society sau Bruxelles. Uneori le ia valul și cred și ele sincer că sînt altceva decît ceea ce sînt de fapt.
    – escorte profesioniste serioase care lucrează pe contract, au oferta detaliată, tarife funcție de complexitatea prestației, livrează conform înțelegerii, nimic în plus, nimic în minus (UDMR). Planurile de viitor sînt legate de obținerea independenței materiale și a posibilității de a lucra pe cont propriu în limba maternă, fără nevoia de a plăti anumite taxe de protecție și a accepta subvenții umilitoare de la alții din branșă.
    Se înțelege că și aici există trădări, evadări din pluton, reușite spectaculoase (Geoană) și prăbușiri rușinoase (Băsescu & Udrea), dar asta este! E o piață liberă care încurajează concurența, spiritul antreprenorial prin care fiecare își înființează un partid pe care îl aruncă în business, ce să mai vorbim discuții, the show must go on!

  3. Chiar nu stiti de ce este vitregita politica romaneasca de oameni valorosi, care au ceva de spus, care au realizat ceva la viata lor, care au experienta manageriatului? sau va faceti ca nu stiti?, in mod sigur si discutand cu membri de partid , am vazut cu ochii mei, cum in partide sunt asa zisi admisi , exact cei mai slab profesional, fara experienta, cu bube in cap, oameni care stiu sa linga clanta usii si sa pupe condurul sau fac servicii sexuale de calitate…..da, sunt admisi uneori si oameni cu carte, valorosi, insa nu stiu cum se face ca acestia sunt tinuti jos, ideile nu le sunt admise, asa incat pana la urma pleaca singuri, nemaisuportand atata pupincurism, incompetenta, servilism, atitudini din care nu are cum sa iasa ceva bun pe termen lung pt ac tara. Deci asta este situatia, in toate partidele, ele apartin unuia din umbra care are o gasca de trepadusi care aplauda si atat. Ala din umbra selecteaza mimozele, incompetentii, nepotii, finii si amantele care vor aparea pe lista

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vasile Zsolt Grigorut
Licențiat în istorie (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca). Domenii de interes: istoria ideilor şi mentalităţilor, demografia și antropologia istorică, istoria recentă și comunicare & marketing. În trecut (2005-2012) coordonator al Biroului Adunării Regiunilor Europene pentru România și Sud-Estul Europei (www.aer.eu). Activ în proiecte de cercetare, conservare, valorificare și promovare a patrimoniul cultural tradițional local (material și imaterial) și în proiecte de dezvoltare culturală a comunităților locale. În prezent bibliotecar la Filiala Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia / Biblioteca Națională a României (www.bibnat.ro, https://batthyaneum.blog/)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro