miercuri, iulie 17, 2024

Cum a pierdut Putin Olimpiada Maidan

Doar o zi a durat blatul intermediat de UE, care îl lăsa pe Ianukovici la butoane şi prevedea alegeri “cel mai târziu în decembrie”. L-am tot lăudat zilele trecute pe ministrul polonez de externe Sikorsky, pe bună dreptate, dar cum s-a putut gândi că Ianukovici mai poate sta preşedinte dupa ce a tras în oameni şi a omorât câtea zeci, în mijlocul capitalei? Adevarat, blatul a fost agreat şi de o parte din opoziţie (Klitschko), dar asta arată tocmai că piaţa auto-organizată e mai puternică decât partidele şi va proiecta ţara spre viitor mai repede decât îndrăznesc politicienii – inclusiv cei occidentali. Cu talentul ei emoţional-populist, de Evita Peron II, Iulia Timosenko a simţit de unde bate vântul şi le-a spus oamenilor să rămână in piaţă.

Alegerile au fost stabilite pe 25 mai, ultra-simbolic, simultan cu Euro-parlamentarele în cele 28 state membre: când vom vota noi pentru Daciana sau EBA, ucrainienii îşi vor alege noul preşedinte. Aşa stând lucrurile, sincer, o să mă intereseze mai mult alegerile lor decât ale noastre.

De cealalta parte, sunt înduioşătoare încercările frenetice de a vopsi Maidanul drept adunatură de “nazişti si pogromişti”, ventilate de Moscova în faţa presei internaţionale, cu ajutorul anti-occidentalilor voluntari de peste tot. A, şi al lui Ion Iliescu, desigur, care iată, încă are (aici) coşmaruri că “anarhia” din Piaţa Universităţii ne putea duce în Europa prea repede pentru gustul său, scurtând tranziţia cu zece ani. In Maidan e o adunatură pestriţă cu de toate, ca la orice mişcare mare şi spontană (ex Uniţisalvăm), mai ales la o revoluţie ce schimbă o ţară. Dar nimic din acţiunile de până acum ale demonstranţilor nu justifică acuzele. Dimpotrivă, nivelul de disciplină, civism şi urbanitate a Maidanului a surprins şi a cam ruşinat calomniatorii. Când Maidanul va face legi anti-presa, anti-ONG, anti-internet şi anti-minorităţi, mai discutăm; până atunci, fasciştii pe fapte, nu pe vorbe sunt Putin si Ianukovici. Da, Ucraina are şi tradiţii negre pare care ar face bine să nu le reînvie. Insă miliţii căzăceşti care să facă ce ştiu ele mai bine, adică să bată cu nagaica femei (în lipsă de evrei, probabil) n-am văzut la Kiev, ci la Olimpiada lui Putin de la Soci: aici.

Desigur, situaţia la Kiev rămâne complicată, nu va fi simplu de intrat în UE iar multe speranţe sincere vor fi fatalmente înşelate în perioada următoare. Din ce am văzut ieri, adică un congres-fulger la Harkov al regiunilor separatiste proruse, cu mineri aduşi cu autobuzele şi tot ce trebuie, ca “să combată fascismul”, e clar că Moscova le pregătise de mult ucrainienilor o Transnistrie, just in case. Chiar şi aşa, şocul pentru Putin este major iar cele 50 miliarde dolari investiţi în PR-ul “noii Rusii moderne” s-au dus pe apa sâmbetei.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Pledez pentru moderarea optimismului.
  Pentru a înţelege care-s actorii şi situaţia reală din Ucraina, poate servi următoarea comparaţie: „alungarea“ preşedintelui Ianukovici şi revenirea din puşcărie a d-nei Timoşenko promiţând Europa s-ar traduce în România printr-o situaţie în care preşedintele României dl. Dan Voiculescu este alungat de popor, în fruntea revoluţiei revenind din puşcărie dl. Adrian Năstase.

  Utilă mi se pare analiza recentă a d-lui Tapalagă („Ucraina noastră“), atunci când subliniază asemănările structurale şi de substanţă dintre România şi Ucraina, două ţări răsăritene captive oligarhiei securiste, cu o cultură politică primitivă, mase critice de manevră, magnaţi de presă, etc.

  În acest spirit, locul efuziunilor ar trebui lăsat unor concluzii lucide despre cât de puţin ne-a lipsit şi încă ne lipseşte pentru a ne reîntoarce în stepele oligarhiilor răsăritene, alături de Rusia, Bielorusia, Ucraina si statele caucaziene, acolo unde ne-ar fi aşezat cultura politică dominantă, de n-ar fi existat întâmplările norocoase (şi nemeritate) numite NATO şi EU.

  • Întâmplările cu NATO și UE au fost meritate :) Din țară așa mi se pare. Mai nasc și pe la români oameni :)

   cu bine,

 2. N-am inteles prea bine de ce a fost laudat Sikorski. In fine, occidentalii au stranii intelegeri privind partea noastra de lume…Si Rusia… ( stranii e un eufemism, cel mai delicat care mi-a venit).

  Gelu Trandafir de exemplu ( cu experienta lui lunga de informat si comentat politica dobandita in anii de BBC Londra, unde dincolo de orientare ideologica la fel de stranie ca mai sus, totusi, se invata meserie jurnalistica) amintea ( si bine facea) zilele trecute:

  „Dupa „negocierea” echipei UE, mi-am adus aminte ieri seara de un articol pe care l-am scris in 2010, legat de o uriasa manipulare care-l prezenta pe Președintele Lech Kaczyński un soi de „spaimă a piloților” – de fapt, îmi spunea un prieten, Lech avea spaimă de avion.

  Vă amintiți povestea… a apărut la câteva ore după Smolensk (aprilie 2010), președintele „iresponsabil” i-ar mai fi cerut altădată pilotului să aterizeze, iar acesta refuzase etc. Întărea puternic imaginea polonezului încăpățânat și dădea argumente manipulării privind cele trei sau chiar patru tentative de aterizare (o minciună care persistă și astăzi). Nimeni nu dădea contextul evenimentului Lech și pilotul, unde s-a intâmplat, a fost ori nu ceață, s-a rupt vreo aripă sau s-a stricat trenul de aterizare, iar Kaczynski voia musai să zboare și să aterizeze în orice condiții…

  De fapt, era în toiul războului din Georgia (august 2008), cu trupele lui Putin la marginea orașului Tbilisi. Kaczyski, Iușcenco -președintele Ucrainei-, și liderii de atunci ai celor 3 state baltice, doreau să zboare la Tbilisi pentru a fi alături de victimele agresiunii ruse și de președintele Șakașvili. Ar fi fost prima descidenere a unor lideri UE acolo.

  Deși militar, pilotul a refuzat să asculte de ordinele superiorilor din armată, și, preocupat de siguranța liderilor, i-a lăsat pe cei cinci lideri pe o pistă în Azerbaidjan. De aici, aceștia au mers, în mare siguranță desigur, într-un convoi auto până la Tbilisi.

  Între timp, la Tbilisi, ateriza în aceleași condiții meteo și de război Nicolas Sarkozy care a mediat ulterior încetarea ostilităților cu Putin. Georgia a fost așadar reprezentată în timpul negocierilor de cel ales de Putin, ajuns primul la Tbilisi, nu de „banda celor cinci”, toți vorbitori de rusă și cunscători ai moravurilor sovietice.

  Alături de cei cinci, era și Sikorski, fost ministru al apărării din partea PiS – partidul fraților Kaczynski – trecut la liberalii lui Tusk și ajuns ministru de externe.

  Intr-un interviu care era pe site-ul Președinției Poloniei, Lech glumea pe seama temerilor pilotului și îi făcea un portret deloc măgulitor lui Sikorski.

  „Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radoslaw Sikorski, ce zbura cu noi.”

  Interviul integral acordat Newsweek oferă detalii interesante despre acel eveniment, dar și despre relația dintre Lech Kaczynski și Radoslaw Sikorski.

  – In Georgia ati zburat cu aventuri. Pilotul militar al avionului guvernamental nu a vrut sa zboare la Tbilisi, si a trebuit sa aterizati in Azerbaidzan si sa mergeti in convoi de masini pana la granita Georgiei.
  – Nu au existat motive de teama in privinta aterizarii la Tbilisi.

  – E adevarat ca dumneavoastra i-ati ordonat pilotului militar al avionului guvernamental sa zboare la Tbilisi?
  – Prin generalii Armatei Poloneze, in scris. A refuzat.

  – De aceea ati pierdut cateva ore si la Tbilisi a aparut primul presedintele Frantei Nicolas Sarkozy?
  – Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radoslaw Sikorski, ce zbura cu noi (râsete).

  – Simpatia dumneavoastra reciproca este cunoscuta de toata lumea. In conversatiile private se pare ca il numiti agent rus?
  – Acestea sunt povesti raspândite pentru a ațîța situatia.

  – Sugerati totusi ca Sikorski in multe privinte adopta punctul de vedere rusesc.
  – Asta e cu totul altceva. Cred ca Sikorski adesea adopta optica impusa de rusi. Imi trezesc obiectii si anumite numiri facute de el. Directorul departamentului de politica estica din Ministerul Afacerilor Externe a devenit domnul Bratkiewicz, absolvent MGIMO [Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova, NT]. Aprecierile lui sunt uneori ciudate, tocmai pregatite din punctul de vedere rusesc. E in stare, de exemplu, sa scrie intr-o depesa despre „politicile progruzine” cu prescurtarea in paranteza “Kaczynski, Adamkus” (Valdas Adamkus – presedintele Lituaniei pana în 2009, nu le placea rusilor, NT).”

  Atentie la referintele despre Sikorski. Ei, in conditiile date, nu-i de mirare cum a „negociat” Sikorski in numele UE:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10654239/Polish-foreign-minister-warns-Ukraine-protest-leaders-Sign-deal-or-you-will-all-die.html

  Sign deal or you all die. Absolut consistent cu ce spunea despre el raposatul presedinte Kaczynski.

 3. Excelent articol, este evident o infrangere de proportii a tiranului din Kremlin;iar daca va incerca sa sprijine secesiuni in Est si Crimeea, va avea razboi!Ucrainienii-dupa cum s-a vazut deja in lunile acestea-sunt imuni la santajul „fratelui mai mare”,au curajul si forta sa controleze miscarile secesioniste dirijate de Moscova.Si sa noteze ca totusi Ucraina nu-i Georgia!Acest popor a sustinut -cu imense sacrificii-singura rezistenta armata serioasa din Europa de Est si Centrala contra URSS,luptand cu KGB si Armata Rosie pana in 1954!

 4. UE face doar ce stie mai bine si ce a tot repetat din 1938 incoace: ridica steagul alb si spera ca lupii sa se intoarca singuri din drum (imi vine-n minte imaginea lui Chamberlain langa avion, fluturand hartia cu acordul: Peace in our times!). Si asta pentru ca, cel putin in ultimii 15-20 de ani la butoane in tot occidentul s-au aflat verisorii de ideologie ai neo-bolsevicilor lui Putin, copiii lui 1968. Verisori de sange sau adoptati pe drum, tot verisori raman. Am observat totusi jena si demoralizarea de pe fata lui Klitscho cand a prezentat Maidanului rezultatul „negocierilor”, si hotararea cu care l-a denuntat un reprezentant al dreptacilor maidanezi. Nu-i putin lucru sa lupti pentru libertate iar cei care ar trebui s-o reprezinte si la care vrei sa ajungi sa te trimita direct in bratele adversarului. Numai Dumnezeu stie ce-a fost in sufletul lor cand l-au auzit pe Sikorski. Deocamdata au castigat batalia. Dar s-a terminat oare razboiul?

 5. „cum s-a putut gândi că Ianukovici mai poate sta preşedinte dupa ce a tras în oameni şi a omorât câtea zeci, în mijlocul capitalei?”

  Eheei, pai in Romania Iliescu a stat presedinte 3 mandate dupa ce a chemat minerii care au omorat oameni in mijlocul capitalei. Si pana si acum urmasii lui sunt la putere. Deci, iata, se poate.

 6. Nu stim ce urmeaza cu asa negociatori si politica regionala a UE ( las ca niciodata n-au fost liderii europei continentale, ba nici ai Europei insulare, cu exceptii epocale gen Thatcher, fermi si ofensivi, nu defensivi, in relatia cu Rusia). Dar sper, cumva ( God is great, se mai intampla si minuni, ca doar nu pe liderii europeni ne bazam, nu?) ca expansiunea si planurile Rusiei in Europa sa nu iasa. Orice om intreg la minte si cu elementara perspectiva istorica a influentei rusesti spera asta. Nu e clar totusi cata minte si perspectiva din asta ( care sa depaseasca ziua de maine sau luna urmatoare) au liderii europeni… Aici, da, avem o problema, si nu e mica.

  PS: e un ratacit si obnubilat fan proeuropean, care scrie, vad, si pe aici, director de programe la un ONG de-al nostru care chipurile se ocupa cu politici europene, care considera exceptionala interventia UE si considera ca puterile europei nu au nicio responsabilitate pt ce se intampla in Ucraina, e treaba ucrainienilor, si daca Rusia isi bate joc ( cu succes in ultimii ani) de occident, asta nu e vina liderilor europeni in raporturile cu Putin. Nu.

  Desigur, directorul de programe de politici europene ( specialist, nu?) nu avea in fisierul lui de memorie personala, de exemplu, criza gazelor din 2009, cand presedintele lui ( si al tau, si al meu, numitul Basescu) a fost singurul ( daca nu ma insel) lider de tara UE care a indemnat la schimbarea doctrinei politice energetice de dependenta fata de Rusia ( solutii exista). A fost aspru criticat. Ba mai mult, Germania a preferat sa sustina Norstream, nu Nabucco. Ba aflu mai nou ca Rusia suplimenteaza Nordstream cu doua gazoducte (care traverseaza Germania) astfel incat soon Ucraina nu va mai fi o problema pt tranzitul gazelor rusesti catre Europa. Piretenii nemti au rezolvat prieteneste, cu dl Putin, problema.

  In fine, acelasi directoras/scriitor/comentator de politici europene, habar n-avea de slabiciunile liderilor europeni din razboiul rece ( ca sa nu merg mai departe in timp) si habar n-avea a daca nu erau Thathcer si Reagan care in anii 80 au schimbat radical doctrina politica fata de Rusia din una defensiva, de compromis, intr-una ofensiva ( we win they loose – Reagan), el tot in lagarul sovietic ( cu centralism democratic) traia, si ma indoiesc ca lucra si perora liber la un ONG confortabil alimentat cu bani europeni.

  Hm… daca astia, formatorii- specialisti de opinie publica habar n-au si nu inteleg… ce sa inteleaga populatia noastra, din a carei constiinta problema ruseasca si ucrainiana ori lipseste cu desavarsire, ori nu conteaza prea mult. Ai nostri sunt mai degraba antiamericani si filorusi fara sa-si dea macar seama ( vezi Pungesti si alte optiuni).

  • Neobosita, Ioana Hancu tot cara galeata cu laturi pe care incearca sa o verse peste Ciprian Ciucu. Funny, ha? God is great.

   • Mimisor 007 (d-soara Hincu) nu greseste niciodata. Ea nu are pareri, ea emite adevarul cu A mare. Ea, ca avocata, este o mare experta in economie, o stratega de politica globala de mare anvergura – si in general, experta in toate domeniile care nu prea au legatura cu avocatura. Este un pacat ca printre liderii Europei nu regasim acest nume; pina si nemtii ar fi putut beneficia de clarviziunea dinsei.

    Cei anatemizati de dinsa (inclusiv eu!) si-o merita. Va rog sa-i aratati respectul cuvenit acestei Atalante moderne.

  • Depinde ce intelegeti D-voastra prin ofensiva. O ofensiva a UE pentru semnare a Acordurilor de Asociere (intr-o forma diferita de cea din 2013 care nu prevedeau nimic despre posibilitatea de a aderea la UE), pentru un ajutor financiar international si pentru o certitudine europeana, atunci da, sunt de acord cu ce spuneti D-voastra. Avand in vedere ca data alegerilor ucrainene coincide cu cele europene, unde tema principala este libertatea de miscare, imigratia si ‘invazia est-europenilor’ (inclusiv a polonezilor reprezentati de R Sikorski) si o tema potentiala ar putea fi ‘invazia ucraineana’ (totusi este o tara de 47 de milioane de locuitori), atunci, poate intelegem de ce Europa are o asemenea reactie si, spre deosebire de D-l Ionita, as fi atent si la alegerile europene.
   Trebuie sa recunosc ca este ironic ca cei care sunt dezamagiti ca UE nu este mai agresiva nu vad ca, prin obiectivele sale, nu are cum sa fie: stabilitatea economica, unitate nationala, stat de drept si justitie, libera concurenta (i.e. eliminarea oligarhiei si cartelurilor); de drepturile minoritatilor nu mai vorbesc (Scotia, Catalonia, Flandra, etc). Cu aceasta ocazie, deja putem vorbi de o lege anti-minoritati (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26312008).

   Cat priveste ofensiva, atunci trebuie subliniat un aspect. Putin nu va forta niciodata ofensiva dinspre Est (Ucraina de Est), decat la momentul oportun (si de aici tacerea). Aici tine de abilitatea sa de infiltrare a fortelor nationaliste si de a provoca ofensiva (deja vedem exemplul legii anti-minoritati, care, in opinia mea, este dirijat de Kremlin). Va reamintesc ca in timpul Razboiului Rece (perioada de aur si de argint a spionajului), Ceka intotdeauna a inflitrat cartite si a platit agenti infiltrati in componentele de dreapta si extrema dreapta (in partea de stanga nici nu era nevoie intrucat alinierea ideologica era fireasca si, de ce nu, cea financiara – Moscova sponsorizand puternic); de Iugoslavia nici nu mai vorbesc. Daca ofensiva ar fi pornita pe o asemenea latura nationala (a se vedea si apelul liderilor europeni), Putin a castigat.
   De aceea si liderii europeni se indreapta spre indreapta spre I Timosenko. Nu este persoana potrivita, dar macar stii cu cine negociezi si ea este perfect constienta de situatie (de aici si regia de ieri cu aparitia pe scena pentru sensibilizare); daca ea pierde controlul pietei, iarasi Putin castiga.

   PS Sunt de acord cu ce afirmati referitor la politica energetica. Din pacate, Romania nici nu prea are cum sa fie auzita la Bruxelles, in conditiile unei dependente moderate de gazul rusesc. Vocea altor tari cu un grad de dependenta mai ridicat este mai puternica si, din pacate, asta e.

    • Probleme cu intelegerea unor texte, adriene ? Sau poate o versiune super-simplificata a vietii, lipsita de nuante, aceea a d-soarei Hincu, te satisface intelectual? Un pic de alb-negru, un mic ingredient de teorie a conspiratiei, demonizarea adversarului, totul usor de inteles. Ah, si bineinteles anti-europenism din prea mult fals europenism (liderii UE ce ar trebui sa faca? sa cedeze unui santaj? Ucraina e o problema care nu se rezolva cu bani – UE nu are banii astia- si nici cu arma in mina. Nemtii ce vrei sa faca? sa prefere solutii mai costisitoare pentru ei numai ca sa-i arate domnisoarei Hincu ca sint „fermi si ofensivi”?).

     Cred ca toata brambureala asta cu Ucraina trebuie privita intr-un context mai larg, al destructurarii URSS-ului, proces care in cele din urma va atinge, inevitabil, Rusia. Ceea ce putem face noi, ca romani, este sa ne intrebam cum sa profitam de pe urma acestei circumstante, sa recunoastem, favorabile pentru noi.

     Dar, deh. Eu sint dresat, nu ca tine.

 7. Am putea trage linie dupa doua Olimpiade:
  Beijind- Sochi 1-1 pentru Putin ;)
  Cam exagerat: ” Aşa stând lucrurile, sincer, o să mă intereseze mai mult alegerile lor decât ale noastre.”
  Pentru Ucraina interesul nostru este doar din tribune, si sintem separati in galerii diferite; pe teren sint altii :P

 8. Să nu zicem hop pînă n-am sărit pîrleazul bucurîndu-ne că crapă capra vecinului
  cînd „noi” sîntem în fundul hăului şi mai deştepţi şi mai grozavi decît niciodată
  şi decît nimeni, folosind molipsiţi ideontologic exact aceiaşi termeni, fie şi ironic,
  „fasciştii pe fapte”, dovedind imposibilitatea ieşirii din tiparele limbajelor propagandistice
  şi chiar naivitatea dat-ului cu presupusul analitic în ale meandrelor tăvălugului ISTORIEI.
  Pînă acum mai toate analizele specialiştilor s-au dovedit praf în ochi, vorbe goale şi cuvinte-n vînt.
  Amăgitoare intelectualisme pentru spectatorii-n delir şi întreţinerea amalgamurilor patologiilor
  generalizante. Popoarele n-au făcut niciodată ISTORIA, cu cîteva răsunătoare excepţii, pe ici şi pe colo, din cînd în cînd, RAR, şi „întîmplător”.
  Ce bine ar fi de-am fi mai cumpătaţi, FĂCÎND CURAT măturînd în faţa casei şi-n propria ogradă.
  Oricît de amuzant ni se par jocurile previziunilor istorice-istorioare pe care le jucăm cu atîta nonşalanţă imberbă şi rîvnă efervescentă, omul n-a făcut pînă astăzi decît să fie „sub vremi” nici măcar cunoscînd semnificaţiile lor, prezente şi nici trecute, nereuşind niciodată să-nveţe din ele şi nici măcar din propriile lui erori. Aviz amatorilor !

  • @vorbe goale.Corect,concis si la obiect.Inteligent,documentat si adevarat fata de aceasta ,,Hancu…”care dovedeste cu prisosinta ca noi Romanii suntem experti in batut campii si apa-n piua.

 9. Cind sa pun mouse-ul pe Like, vad asta: In Maidan e o adunatură pestriţă cu de toate, ca la orice mişcare mare şi spontană (ex Uniţisalvăm).
  In conditiile astea, Like-ul ramine la mine.

 10. Klitschko si-a cerut iertare … a pus botu` cam prea usor, adevarat. Cat o priveste pe IT , n-am incredere in ea (nu cred ca au nici ucrainenii, motivele revoltei au fost altele, nu eliberarea ei), e prea teatrala. Si oportunista, ca orice oligarh care se respecta. Acum vine in carucior cu rotile (cica o durea spatele, biata victima chinuita) si face pe mama Ukraina, fiind una dintre cele mai bogate persoane din tara, cu averi facute in vremuri tulburi. Presedinte un oligarh? Cam prea mult pentru Euro Maidan, dar cine stie!
  Cat il priveste pe Putin , Ukraina e un os cam tare, chiar si pentru el. Poate face insa mult rau, capul lui de KGB-ist nu poate intelege ca URSS s-a dus, gata, kaputt. Gloria mamei Russia si a despotilor luminati, nu? Asa ceva nu moare cu una cu doua…
  De aceea UE trebuie sa joace altfel, cinstit cu Ukraina si fara frica de Putin. Sa produca solutii europene la probleme rusesti. Cam greu, inceputul a fost varza, lipseste ceva, un zvac…

 11. Felul in care majoritatea comentatorilor vorbesc aici (in Statele Unite) este rezumat de Andrew Higgins intr-o analiza publicata ieri in NYT:

  With protesters now in control of the presidential compound in Mezhgorye and the government district of Kiev, the deal lies in ruins. It is now Mr. Yanukovych who risks being killed if he shows his face in Kiev. But the economic mess that drove much of the anger against him remains, only now it is Europe and America that must help Ukraine…

  To this point, however, neither Washington nor Brussels has figured out how exactly to come to the aid of one of the most corrupt and inefficient economies in the world without being dragged into the sinkhole with it.

 12. De acord.

  Un singur comentariu, caci vad ca scapa: dupa semnarea acordului intermediat de Sikorski nu a curs totusi nicio picatura de sange. Practic, privat fiind de forta armelor, lipsa de legitimitate a regimului Ianukovici a actionat de la sine, imediat si aproape peste tot, inclusiv in Estul Ucrainei.

  Si o intrebare: care este pozitia Romaniei? Se pare ca autoritatile sunt mai degraba suparate ca a avut loc schimbarea, desi logica spune ca Romaniei i-ar fi mult mai bine cu o Ucraina puternica, prospera, democrata si membra UE.

 13. Vorbiti de blat,pai blat a facut Merkel cu Timosenko,daca nu a putut sa o scoata din inchisoare democratic au facut o revolutie.
  Acum Timosenco anunta ca sa va intalni cu Merkel,pai e normal trebuie sa-i multumeasca,pucistii intre ei se inteleg.

 14. D-le Sorin Ionita va atrag respectuos atentia ca daca la alegerile viitoare PSD-ul va obtine ,,totul,, atunci se va pune problema unui nou maidan, important va fi votul populatiei!
  Daca va fi in Romania un nou maidan, Roamania membra UE va fi extrem de grav…
  Sper ca sunt inteles.
  Sincer ma mir ca nu se intelg niste lucruri extrem de simple. Va aduc aminte ca nici Ceausecu nu a inteles!

  • Se vede ca nu este suficient sa fii cetatean al unei tari din UE,trebuie sa mai intelegi si mecanismele democratiei.Pai daca din votul poporului va rezulta ca optiunea acestuia va fi ca un partid anume fie si PSD va castga totul atunci ce facem respectam sau nu respectam aceasta optiune?!.Sau o minoritate care va putea fi manipulata prin diferite metode… va initia ,,un maidan”in Bucuresti.Este extrem de periculos acest mod de gandire ce vine din ideologia comunista fara discutie.Acesta este rezultatul ca de douazeci si ceva de ani suntem condusi doar de incompetenti si oameni cu mentalitate ca a d-voastra comunista.De aceea nu trebuie sa ne mire ca presedintele in functie al unei tari democratice….cheama la revolta in strada pt.orice prostioara.Toate cancelariile occidentale au fost siderate de aceasta stire.

 15. „In prezent, guvernul şi economia ucraineană sunt dominate de un grup de oameni de afaceri tineri, prieteni ai lui Alexandru Ianukovici, fiul cel mare al preşedintelui şi una dintre cele mai bogate persoane din Ucraina. Aceştia sunt cunoscuţi drept „familia” Ianukovici. Este greu de spus cine deţine ce, însă este posibil ca mare parte din averea şi afacerile lor să aparţină familiei reale a lui Ianukovici. Preşedintele deţine palatul Mezhihirya, a cărui valoare este estimată la până la 100 de milioane de dolari, şi 75.000 de hectare de terenuri de vânătoare prin intermediul a două companii britanice, Blythe, respectiv Astute Partners Limited, potrivit PEPWatch. Ianukovici s-a folosit de controlul asupra parlamentului, judecătorilor şi poliţiei pentru a rupe din averea altora în propriul beneficiu.”
  „Familia” controlează sistemul judiciar şi pe cel fiscal şi şi-a extins influenţa în industria grea şi în sectorul bancar, precum şi în mass-media. Puţini dintre magnaţii ucraineni mai îndrăznesc acum să stea în calea preşedintelui, iar mulţi dintre ei adoptă o poziţie neutră. Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, şi Dmytro Firtaş sunt singurii dintre vechii oligarhi care au rămas în cercul preşedintelui. System Capital Management, holding deţinut de Akhmetov, şi-a dublat numărul de angajaţi la 300.000 din 2010, în principal prin cumpărarea companiilor de utilităţi de la stat. Puterea lui Ianukovici era susţinută de trei piloni, apatia publică, sponsorii deosebit de bogaţi şi frica, potrivit revistei americane Slate. Toţi cei trei piloni au început să se clatine.”
  http://www.zf.ro/business-international/lupta-pentru-putere-in-ucraina-cine-ce-are-de-pierdut-sau-de-castigat-12121849
  Seamana cumva cu reteta Putin?
  „In interviews with The Guardian, Die Welt and other overseas media, Russian political analyst Stanislav Belkovsky estimated Putin’s wealth at more than $40 billion. He said Putin has shares in three oil and gas companies, including Surgutneftegas and Gazprom, through offshore trusts.”
  http://www.cnbc.com/id/101029569

 16. O țară ruptă de fricțiuni naționaliste, de xenofobie, de interesele oligarhiei și mediei aservite, etc. Iulia Timoșenko face parte din oligarhia ce s-a ridicat în perioada care a urmat declarației de independență a Ucrainei, i se spune și Prințesa Gazului, aluzie la afacerile cu gaz rusesc pe care le-a orchestrat alături de soțul ei, Alexandru (fiul unui demnitar sovietic metamorfozat in om de afaceri, aflat în exil în Republica Cehă). Cei care au protestat in piață au diverse opțiuni politice, de la moderate până la foarte radicale. Situația nu este roză, vremurile sunt tulburi și cum este specific zonei, politicienii se vor pierde in scandaluri si jocuri de interese și vor uita de cei din piață în scurt timp. Fără îndoială, Ianukovici este dus pentru totdeauna… mingea este acum în curtea lui Putin.

 17. Sa inteleg ca pe tine soarta Romaniei nu te intereseaza, sau te intereseaza prea putin, daca spui ca alegerile din alte tari sunt mai importante decat alegerile din Romania. Atunci nu inteleg nene de ce te mai plangi? Dece mai criticati pe unii si pe ceilanti cand nu faceti nimic ca sa convingeti oamenii ca lucrurile nu functioneaza cum trebuie? Sincer… nu mai am cuvinte. Un singur lucru, crezi ca daca ucrainienii care au iesit in strada gandeau ca tine, mai avea loc aceasta miscare revolutionara???????????????

 18. Una dintre primele realizari ale „noului regim democratic” de la Kiev:

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Parlamentul+ucrainean+a+abolit+legea+pentru+limbile+regionale

  Daca acesta nu e nationalism si extremism atunci nu stiu ce e. Ei sunt cu economia in pragul falimentului dar le arde buza de limbile regionale ……….. deci cum e treaba cu valoriile europene in Ucraina?
  Pe noi ne intereseaza sa dam din coada si sa tinem isonul „genialei” diplomatii europene in timp ce romanii din Bucovia de Nord, Tinutul Herta si sudul Basarabiei devin victime ale „euromaidanului” …. ce popor de de nevertebrate putem fi …

 19. Nu cred ca lucrurile sunt deja transate acolo….inca nu e clar cine controleaza cu adevarat situatia. Opozitia nu are un lider recunoscut…sunt mai multi asa zisi lideri(Klichko, Iatseniuc, Teahniboc) dar care nu se bucura de sprijinul major al populatiei. Decisiv in inlaturarea presedintelui Ianukovici l-au avut fortele de extrema dreapta, bine inarmate, care nu au tinut cont de nici o intelegere politica. In prezent, aceste forte paramilitare patruleaza pe strazi, verifica masini, oameni, etc…in locul Militiei, care a disparut de pe strazi. Cert este ca aceasta schimbare rapida de situatie a luat prin surprindere pe toti – Rusia, UE si SUA. INsa se pune intrebarea: cum de au reusit sa se inarmeze si sa se organizeze intr-un timp asa scurt aceste forte, cine ii finanteaza si cum de au reusit inlaturarea unui presedinte care a fost sprijinit masiv de dl Putin?Ce se va intampla cu armele pe care acestia le detin? In opinia mea, este foarte posibil ca aceasta situatie sa duca la scindarea Ucrainei. Si nu se intrezareste nimic pozitiv nici in ceea ce priveste situatia romanilor de acolo, dimpotriva… De asemenea nici relatiile Romaniei nu cred ca se vor „dezgheta” in viitorul apropiat….Cred ca putina lume stie ca pe 14.03.2010 Romania a inchis „provizoriu” 6 puncte vamale cu Ucraina pentru modernizare….care nici pana azi nu s-au redeschis si nici nu cred ca se vor redeschide prea curand! In asemenea situatie, cum sa se dezvolte relatiile Ro-UA daca nu sunt vami deschise? Pe o lungime de peste 1000 km de frontiera sunt deschise doar 3 vami , unde timpii de asteptare sunt ingrozitor de mari!

 20. Cine citeste in Romania Libera de azi, cele scrise de doamna Alina Mungiu Pipidi va putea constata inversul celor sustinute de D-na Ioana Hancu cu privire la „marele prieten ” al distinsei doamne profesor la Romania curata, actualul ministru de externe polonez, dl. Sikorski.D-l Tismaneanu are si dansul mari rezerve in privinta discutiilor conduse de dl Sikorski la Kiiv. Care va sa zica, ce sa cred/credem noi acum despre distinsul personaj ministerial polonez?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro