miercuri, decembrie 4, 2024

Oltchim, combinatul muribund. Si despre cum a inceput falimentul judetului Valcea pe vremea lui Nastase

Râmnicu Vâlcea număra în anii 60, o populaţie de maxim 35.000 de mii de locuitori, fiind un orăşel din regiunea Argeş. Împărţirea administrativ teritorială a României din 1968, face să reapară pe hartă judeţul Vâlcea, cu reşedinţa la Râmnic. Odată cu această împărţire teritorială începe şi industrializarea judeţului, a municpiului, anulându-i în timp eticheta de oraş al pensionarilor. Aşa au apărut Uzinele de Sodă, Uzina de apă grea, dar cea mai importantă investiţiei a comunismului a fost Combinatul Chimic Govora, actualul OLTCHIM. Asta se întâmplă în anii 70. Combinatul Chimic a fost gândit de guvernanţii de atunci să funcţioneze în sistem integrat cu fratele mai mare de la Piteşti – Combinatul petrochimic. Şi anume, în sensul că, la Piteşti, platforma industrială de acolo avea o rafinărie care în urma procesului de rafinare a petrolului, compuşii colaterali erau trecuţi printr-o instalaţie de priolozia din care ulterior se fabrica propilenă şi etilenă.

Cele două substanţe organice printr-un sistem de două conducte subterane ajungeau la platforma Râureni din Râmnicu Vâlcea, la Combinatul Chimic Govora. Un proces industrial ingenios pentru acea perioadă şi care a dat roade până la finele anilor 90. Astfel un şir lung de agenţi economici s-au dezvoltat adiacenţi Combinatului vâlcean. Termocentrala(CET) Govora care produicea pentru OLTCHIM abur industrial, Exploatarea Sării de la Ocnele Mari care oferea saramură aceluiaşi combinat. Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu, Cuceşti etc, cei care furnizau cărbune pentru CET.

Astfel între 1980 – 1990, s-a dezvoltat o întreagă reţea de agenţi economici în zona Râureni din Râmnicu Vâlcea, toţi însă interdependenţi. Populaţia Râmnicului a crescut într-o progresie geometrică, depăşind la finele lui 1989, cifra de 100.000, intrând în categoria oraşelor mijlocii, cartiere de blocuri noi, infrastructură, peste jumătate din acea populaţie fâcând naveta în zona respectivă sitaută la 10 km sud de oraş. S-a dezvoltat şi sportul, echipa de fotbal Chima Râmnicu Vâlcea sau handbal fete – Chimistul. Au apărut noi licee, pentru un timp chiar şi o facultate de subinginerie chimică în municipiu. Totul gravitând în jurul…celor două conducte care veneau de la Piteşti. Nimeni nu s-a gândit la o alternativă în caz de „secarea” acestora.

Şi dezastrul a început în anul 2004! Citesc azi că managerul Oltchim, Constantin Roibu şi alţi 16 directori şi-au dat demisia…Ce au făcut oare aceşti directori în 20 de ani pentru a gândi alternativa la dacă se întâmplă ceva…Pentru că s-a întâmplat.

În 2004, statul român a privatizat PETROM. O privatizare gândită prost şi care ar putea duce azi la falimentul unui judeţ. Simplu.

Combinatul petrochimic Piteşti a devenit în timpul lui Văcăroiu activ al PETROM: Mă întreb dacă Adrian Năstase sau Dan Ioan Popescu atunci când au negociat privatizarea PETROM au avut în vedere cele enunţate mai sus. Dacă ştiau că rafinăria de la Piteşti este vitală pentru judeţul vecin. Ori au ştiut, dar scoatere acestui activ din calcul ar fi însemnat un preţ mai mic pentru PETROM, ori chiar nu au avut nici un specialist care să le spună adevărul. Unde era atunci domnul Roibu şi cei 16 directori din subordine, sau ceilalţi directori de la CET Govora, de la Sarea din Ocnele Mari, de la SNLO. Sau preşdintele CJ Vâlcea sau primarul din Râmnicu Vâlcea de atunci. Ei trebuia să vină la guvern şi să contribuie la negocierile cu OMV. Dar nu a fost nimeni interesat, deşi nimeni nu ar fi garantat că OMV este obligat să nu renunţe la rafinăria de la Piteşti. Aici trebuia fie scos activul respectiv din privatizare fie o clauză cu privire la funcţionarea pe viitor a acestei rafinării. Nu a existat nici una nici alta, în anul 2004, OMV a devenit proprietarul ARPECHIM (fostul combinat petrochimic piteştean). Şi apoi linişte. Nu vreau să mă înscriu în jocul celor care demonizează PCC (un acţionar minoritar de la OLTCHIM), dar au fost singurii care au propus o alternativă în cazul în care la un moment dat ceva se va produce cu rafinăria de la Piteşti. Nimeni nu i-a ascultat, ba dimpotrivă au fost puşi la zid şi acuzaţi de alte interese obscure. Poate că aşa e, nu ştim.

Partea proastă este că în anul 2010 au apărut deja vorbe despre închiderea rafinăriei de la Piteşti, fapt care s-a şi produs. Şoc pe piaţa economică vâlceană. A început cutremurul şi abia acum începe agitaţia, parlamentari, europarlamentari, primari, şefi de judeţe toată lumea se panichează. Nimeni nu poate acuza OMV de rea credinţă, probabil că austriecii au dorit să-şi eficientizeze afacerea şi s-au mulţumit cu ce au pe Valea Parhovei. Dar ce face Vâlcea…Dă din picioare, credite neplătite la combinat, datorii către stat, scade producţia, materia primă trebuie adusă pe alte căi, evident creşte preţul. Dar putea statul român să sancţioneze OLTCHIM. Evident că nu, pentru că s-ar fi produs dominoul cu restul agenţilor economici vâlceni tot de stat de care am pomenit mai sus….Şi uite cum scade producţia de la lună la lună. OMV-ul face un gest statului român, dar eu zic că e o mare farsă. La finele lui 2011 îi vinde OLTCHIM (statului) secţia de piroliză. Este considerată tranzacţia anului dar este un mare fâs. Piroliza fără rafinăria nu avea ce să proceseze…decât vânt. Vreo 400 de angajaţi de la piroliză nu au făcut un an decât vopsitorie, au zugrăvit ţevile de acolo şi atât.

Şi aşa s-a ajuns ca azi OLTCHIM să aibă datorii de peste 600 de milioane de euro, cu mult peste valoarea lui de piaţă. Din păcate în ultimii zece ani, jumătate din secţii au fost externalizate, iar printre acţionari găsim mare parte din cei 16+1 directori ai actualului combinat. Bani negri? Aşa spun unii ca şi cu echipa de handbal care paradoxal cu cât mergea mai prost combinatul cu atât aceasta făcea performanţe şi-şi rotunjea bugetul.

Azi ne aflăm aşadar în situaţia privatizării unui combinat muribund. Nu mai produce nimic de 3 săptămâni, are curent doar cât să meargă becurile prin birouri. Politicienii aşteaptă investitorul strategic care să ia combinatul de la Vâlcea, să-i plătească datoriile dar să cumpere şi rafinăria de la Piteşti a OMV-ului. Româneşte spus, am de vânzare un telefon (eu ca stat), dar încărcătorul e la alt proprietar (OMV).  Sau mai ştii, o fi vreun investitor care ar găsi soluţia miraculoasă a unui proces tehnologic independent de Piteşti, anulând schema care a funcţionat mai bine de 40 de ani.

Unii analişti de pe piaţă au altă variantă…În luna martie se zvonea pe pieţele internaţionale că GAZPROM cumpără masiv acţiuni OMW. De atunci nu se mai ştie nimic. S-ar putea ca azi, gigantul rus să deţină pachetul majoritar de la OMW şi atunci rafinăria piteşteană are deja miros de kremlin pe ea. Unul dintre curtezanii OLTCHIM este Tisse, o divizie a GAZPROM…deci lucrurile ar fi într-u fel simplificate.

Dacă însă pe 18 septembrie nu va fi nici un plic…judeţul Vâlcea va cădea economic şi implicit social. CET Govora, Sarea, Miniera Berbeşti, firmele de transport şi alte zeci de societăţi îşi vor înjumătăţi personalul sau vor dispărea de pe faţa pământului…

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

  1. S-a stiut draga domnule. S-a stiut despre legatura intre ARPECHIM si OLTCHIM. Si i-a durut in c… Din cite imi aduc aminte, s-a incercat din 2005 achizitionarea instalatiei…

    Sintem condusi de tradatori de tara de 20 de ani. Iar DIP este unul dintre ei.

      • ieri i am vazut postul acestui laurentiu si m am gindit ca nu are rost sa incerc sa l abordez.
        intimplator azi pe adevarul un articol despre un ciine vagabond din zarnesti adoptat de niste englezi.sa vedeti ce comentarii.
        romanica inca nu a ajuns la dezintoxicare

  2. poate off-topic, dar nu as zice ca judetul e in faliment daca ar fi sa judecam dupa numarul de masini de lux pe strazile Valcei. O asa concentrare de bolizi de zeci mii de euro si chiar sute de mii de euro nu se vede des in orase normale din Vestul Europei.

  3. Cum pana mea sa spui ca OMV nu a avut rea-credinta? Nu mi-a venit sa cred ochilor cand am citit. Pai asta a pus capac Oltchimului, compania mergea nici bine nici rau, pana sa se inchida Arpechim. Cum poti sa spui ca OMV, bineinteles, cu acordul clasei politice tradatoare, au realizat practic un genocid social. TOTI trebuie sa plateasca, incepand de la nastase, cu n mic, pana la roibu, cu r mic. Nu se mai poate, pentru o gaina faci 10 ani de inchisoare iar pentru un genocid social te plimbi pe Coasta de Azur.

  4. Ciudat. Se vorbeste doar despre Nastase. Ati auzit de un domn Boureanu? Era doar o intrebare ca sa intelegem mai bine cum naiba de jaful s-a facut pe vremea lui Nastase, dar datoriile dezastruoase apar in perioada lui basescu.

  5. OMV-ul n-a vrut niciodata Arpechimul. Le-a fost bagat pe gat. Si nu pentru a creste pretul ci in ideea ca „prostul de privat” o sa sponsorizeze hotiile oamenilor de bine de la Oltchimul de stat, facand ei investitii, pastrand activitati nerentabile, preturi subevaluate, etc, ca de, daca vrei sa faci afaceri in Romania trebuie sa hranesti si gura tovarasilor plus cele mai multe, dar mai putin pretentioase, ale „oamenilor muncii din judet”. Cu miscarea asta Nastase s-a descotorosit de o problema sociala si de ajutor de stat in vederea aderarii la EU.

    OMV-ul a inghit galusca atat cat a trebuit (asa cum a inghitit-o si p-aia cu pretul reglementat la gaze) si cand a simtit ca merge i-a spus maretului manager numit stat roman ca el nu ii mai sustine hotii si pomanagii, si, daca ii iubeste asa mult, sa isi cumpere Arpechimul inapoi. Lucru pe care statul nu l-a facut, sperand ca o sa il ia gratis. OMV-ul l-a scos la vanzare, nu s-a prezentat nimeni, asa ca l-a inchis.

    Anul trecut Boc anunta ca vrea sa cumpere Arpechimul, probabil ca „o masura reformatoare de dreapta”. Merita si domnul Roibu, capusele si pilele lui, precum si cetatenii traitori de pe urma combinatului cateva zeci sau sute de milioane euro pomana, ca doar nu dadea din buzunarul propriu, ci din cel al fraierilor ce platesc impozite. Noroc cu FMI-ul ce ii reprezinta pe bancherii mai putin fraieri ce finanteaza statul roman, ce i-au taiat micutului avantul de investitor pe banii altora.

    Si asa s-a ajuns acum la finalul trist in care domnul Roibu si armata de traitori pe banii altora din jurul lui nu mai au de la cine sa suga. Sa varsam o lacrima…am pierdut o gaura din buzunarul propriu. Din fericire mai avem destule.

  6. Articolul este plin de date eronate. OMV-ul a oprit instalatia de piroliza in anul 2008, nu in 2010.Directorul general Roibu a incercat sa preia Piroliza inca din 1996 dar nu a fost ascultat de nici un ministru al economiei.
    Principalu vinovat este Dan Ioan Popescu care stia foarte bine situatia de la Oltchim atunci cand a integrat Arpechim-ul in Pertom inainte de privatizarea acestuia. Guvernantii din acea perioada au decapitalizat cu buna stiinta Oltchim-ul pentru ca acesta sa genereze pierderi si sa-l vanda pe doi lei, urmand ca dupa privatizare sa-i stearga datoriile si, la revanzare sa-si incaseze comisioanele de zeci de milioane de euro din profitul noilor proprietari. Le-a dat planul peste cap intrarea in UE si interdictia de a mai sterge datorii societatilor aflate in portofoliul statului.
    Roibu are o mare parte de vina pentru situatia in care a ajuns acum combinatul, dar cea mai mare vina o au ministrii care au girat politica manageriala a lui Roibu si care, probabil i-au impus capusarea societatii de stat pentru a finanta campaniile electorale pentru partidele lor.

  7. ” Nimeni nu poate acuza OMV de rea credinţă” yeah, right!
    Mai era pe aici un articol despre cat de nevinovati sunt de triplarea pretului combustibililor in doar patru ani! S-a dat consemn la divizia de PR?
    Hai sa nu ne ascundem dupa deget OMV-ul se poarta ca intr-un bantustan, cu largul concurs al statului. Fac profituri absolut nesimtite si nejustificate pe seama petrolului ieftin romanesc! Ar trebui impozitati cu 95% din tot ce depaseste un profit decent, dar aici e sat fara caini…

  8. Gurile rele spun ca partea lui nastase a fost de 800 milioane de euro spaga de la privatizarea Petrom. La banii astia, ce mai conteaza doua conducte, in sus sau in jos.

    Oricum, este o lipsa de viziune totala, inclusiv a prefectului, a primarului, care nu au reusit sa atraga investitori si in alte domenii.

  9. Cine naiba cumpara o societate comerciala cu un pret mai mare decat valaore ei?!!

    Pentru ca daca in pachet intra si datoriile Oltchim, asta se intimpla.

    Dupa prabusirea zonelor miniere, va urma prabusirea celor dependente de petrol.

    De ce insa asemenea lucruri, previzibile chiar si pentru un elev de-a noua care face un referet la educatie antrepenoriala (v-ati prins…), nu au fost luate i nconsiderare de nici un factor de decizie?

    OK, asa a fost sa fie.

    Dar acum, acum- Statul roman ce are de gand? Ce planuri are, in afara de bazaconia „asteptam un investitor strategic” = tampit de-a binelea sau rocket?

  10. Ceea ce s-a intamplat la Oltchim se cheama subminarea economiei nationale. Roibu si acolitii lui trebuiau de mult arestati, trimisi in judecata, confiscate averile, etc. La Oltchim a fost mafie in toata regula, achizitiile s-au facut la suprapret prin firmele rudelor si prietenilor, produsele nu se vindeau decat prin Comchim (deci nu direct de Oltchim!!), firma unui prieten de-al lui Roibu care avea super discount, multe firme din holdingul Oltchim care au fost externalizate ca fiind neprofitabile, brusc au inceput apoi sa aiba profit iar actionari sunt rude, prieteni ai lui Roibu iar faptele de natura penala nu se opresc aici…Nu stiu insa de ce nimeni pana acum nu a miscat nimic, nu stiu de ce DNA -ul nu a cercetat aceste aspecte desi sunt de notorietate in Valcea si din cate stiu au si fost sesizati in acest sens…In plus, in jud. Valcea, in afara de cateva societati de stat care au mai ramas, mai sunt cateva firme private dar nu de anvergura, nu pot asigura un nr. mare de locuri de munca. Iar la aceasta situatie au contribuit toti care au fot la conducerea judetului si anume presedintele Cons. Judetean Calea, si fostii primari ai mun. Rm. Valcea, care nu au avut initiative sa atraga investitori ci au urmarit tot timpul sa tina sub control judetul.Pot spune ca si la nivel politic, administrativ, in Valcea este o mafie, fiecare se cunoaste cu fiecare, o mana spala pe alta indiferent de la ce partid provine respectivul, in administratie totul e politizat pana la cel mai mic nivel, astfel ca nu se misca nimic in sens pozitiv. Nu am vazut sa se construiasca un parc industrial, sa se ofere scutiri de taxe pt. investitori sau alte asemenea masuri pt. incurajarea investitiilor. Dimpotriva, toti fura cat pot, la orice nivel ar fi, vezi si fostul primar Gutau arestat pt. coruptie…Iar Roibu stati linistiti, si-a pus de-o parte cat pentru trei vieti din banii furati de la Oltchim. Sper ca cineva sa-l traga de manaca intr-un final…

  11. In primul rand, la Oltchim trebuie facuta conversia datoriilor de stat in capital social. Adica majorare de capital social cu respectarea DREPTULUI DE SUBSCRIERE pentru actionarii minoritari, altfel majorarea e nula.

    In al doilea rand, de fapt in primul dpdv cronologic, desi e prea tarziu, in anii 1990 trebuia creat un holding in care sa intre Olchim, Arpechim, Uzinele Sodice Govora, salina Ocnele Mari si toate microhidrocentralele alea de pe Olt. Fiindca tot ansamblul ala a fost gandit ca un intreg, asa functioneaza companile alea la productivitate maxima si e o tampenie ca s-au dezbinat (iar unele s-au vandut separat). Interesul unor grupuri mari din industriile petroliera, chimica sau petro-chimica pentru un asemenea holding era probabil mult mai mare. Faptul ca nu s-a facut asa seamana a subminarea economiei nationale. Ar fi fost un mega-holding integrat pe verticala, asa cum sunt marile grupuri americane, rusesti sau aievea.

  12. Vedeti ca denumirea era Combinatul Chimic Ramnicu Valcea si nu Govora. Plus numeroasele erori de date din text si ilogica unora dintre afirmatii. Articolul a fost scris in zece minute?

  13. Cominatul este dorit , cu siguranta, de Gazprom , care , cu siguranta , este si actionar majoritar la OMW Austria, sub cine naiba mai stie , de offshore. Si apoi ne vor dicta preturi nu numai la benzina, ci si la detergenti, solventi etc…

  14. Domnul Sebastian Vladescu ce legatura are cu PCC -ul .
    Cat despre creanta de la AVAS de unde provine , si de ce se calculeaza dobanzi penalizatoare ?? Stie cineva sa spuna .Sunt taxe vamale de imort neplatite ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Ionescu
Mihai Ionescu
Jurnalist si scriitor. Editor al Revistei regionale de analize politice "Criterii"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro