vineri, septembrie 22, 2023

Omagiu pentru 161.504 români. Efortul civic al diasporei nu trebuie uitat

Acesta este numărul celor care au votat în diaspora la aceste alegeri: 161.504. Şi aş vrea să vă rog ca, după ce trece 16 noiembrie, să nu-i uităm. Cred eu, cu mult subiectivism, că ei au fost eroii primului tur al prezidenţialelor: cetăţenii români care au votat în străinătate. S-au deplasat sute de kilometri şi au înfruntat, stând ore întregi la coadă, birocraţia ostilă a regimului Ponta. Iar când vă rog să nu-i uităm, am în minte un singur lucru: să menţinem presiunea asupra parlamentarilor pentru a introduce votul prin corespondenţă. De ani întregi se discută despre acest sistem. De fiecare dată, cum trec alegerile, cum se abandonează subiectul.

Am citit, în România Liberă, o evaluare a costului acestui tip de vot, precum şi modalitatea tehnică de punere în practică: “Cu o lună înainte de vot, alegătorul înștiințează personal ori trimite un document la primărie sau la consulat (în cazul în care este plecat cu forme legale din țară) în care arată că în ziua votului nu se află pe raza localității respective, oi se află în străinătate. Autoritatea în cauză ia act de această cerere și cu o săptămână înainte de vot, indiferent unde se află – la Londra, Paris, în SUA – trimite un plic cu un buletin de vot și alături de un plic retur. Respectiva persoană votează, împachetează votul  și îl trimite  autorităților, fie că e vorba de ambasadă, primărie sau o entitate special creată pentru colectarea acestor voturi” (România liberă, 3 noiembrie, “Alegeri prin corespondență. Votul fiecărui român din diaspora ar costa 33 de cenți”). Adrian Moraru, directorul IPP, susţine că sistemul ar costa doar un milion de euro!

Dar, ştiu, “nu se doreşte” – folosesc impersonalul activiştilor PCR din anii 70. Adevărul este că urmaşii fostului PCR, grupaţi fie în FSN, fie în PDSR, iar acum în PSD, nu i-au suportat niciodată pe românii de peste hotare. În anii 90 ne spuneau că nu am mâncat salam cu soia. În 2009, Adrian Năstase, îndrumătorul de plagiat al lui Victor Ponta, sugera să ni se ia dreptul de vot. “Votul românilor din străinătate ar trebui să aibă o greutate mai mică”, spunea acest ilustru diplomat şi puşcăriaş, prin decembrie 2009.

Sigur că nu îmi fac nici o iluzie că ceea ce s-a întâmplat la 2 noiembrie 2014 la secţiile de vot de la ambasade nu ar fi fost premeditat. A fost! S-au creat nişte piedici birocratice uriaşe, pentru ca un număr cât mai mic de cetăţeni să poată vota. PSD ştia că majoritatea acestor voturi urma să se ducă la opoziţia de dreapta. Când a izbucnit scandalul, premierul Ponta a anunţat că va corecta situaţia, însă răul făcut a rămas. Mii de români nu au putut vota, iar statul român a chemat poliţia din Franţa sau Germania ca să-i alunge pe cei nemulţumiţi că li s-a furat acest drept. Ruşinos.

Un pic de organizare şi un pic de bunăvoinţă din partea ambasadelor nu vor rezolva mare lucru, nici în turul doi al prezidenţialelor, nici altă dată. Problema trebuie rezolvată în complet alţi termeni: vot prin corespondenţă şi/sau vot electronic. Nu aştept de la PSD să aibă iniţiativa, ea trebuie să vină, evident, de la parlamentarii de dreapta. Trebuie ca noi, cei din diaspora, să menţinem presiunea pe parlamentari şi pe Executiv pentru elaborarea unui proiect, adoptarea sa şi punerea în practică. Să nu uităm, imediat ce trec alegerile, de acest angajament. Să sperăm că, după 16 noiembrie, la Cotroceni vom avea un preşedinte care să ne sprijine, nu pe elevul lui Ion Iliescu.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. De acord cu votul prin corespondenta, nu si cu votul electronic, care ar fi prea usor de fraudat si/sau prea costisitor. Problema este ca cei care intra pe acest site si citesc articolele sunt tot cei pro-occidentali. Alegatorii pro-PSD (Partidul Sovietic Dezvoltat), la fel ca si reprezentatii lor din Parlament si Guvern, nu au nici un interes sa puna asta în practica, si nu cred ca vom vedea asa ceva în urmatorul deceniu.
  Remarc, totusi, ca în ciuda tuturor piedicililor s-au prezentat în diaspora la turul 1 mai multi alegatori decât în turul 2 din 2009 (147.000). E un semn bun, cred ca românii de peste hotare (în care ma includ) si-au dat seama la scrutinul prezidential de acum cinci ani ca pot avea o adevarata importanta, ca voturile lor CHIAR CONTEAZA.
  Indiferent de rezultatul din 17 noiembrie dimineata, voi fi multumit: (1) fie Iohannis va pune japca pe ei asigurând continuitatea DNA, si voi fi bucuros sa ia PSD-ul o palma; (2) fie îsi va face de cap copy/paste, si voi jubila ca, în sfârsit, România are ceea ce merita, ca doar românii din interiorul granitelor îl vor fi ales, si tot ei se vor plânge într-un an sau doi, numai ca de data asta nu va mai fi nici un Basescu pe care sa dea vina.
  Somn usor, române!

  • Atata timp cat ai Internet Banking fara sa se planga nimeni de fraudare sau de costuri, poti linistit sa ai si vot electronic.
   Hai sa nu mai bagam bete in roate la niste lucruri perfect normale!

   • CORECT!
    Sigur ca si in domeniul Internet Banking se POT face fraude, de aceea eu il folosesc in mod limitat, insa cu siguranta ca au fost puse la punct tehnici de securizare! Si da, nici costurile nu sunt exorbitante, in acest mod ar putea sa voteze mult mai multi din cei 3 milioane de romani aflati peste granite!
    Atata vreme cat este necesara prezenta fizica, si asteptatul muuulte ore la cozi, nu ne mairam ca doar 160 sau 200.000 reusesc sa voiteze, iar pedesereul jubileaza !

 2. „ Acesta este numărul celor care au votat în diaspora la aceste alegeri: 161.504. Şi aş vrea să vă rog ca, după ce trece 16 noiembrie, să nu-i uităm. Cred eu, cu mult subiectivism, că ei au fost eroii primului tur al prezidenţialelor: cetăţenii români care au votat în străinătate. S-au deplasat sute de kilometri şi au înfruntat, stând ore întregi la coadă, birocraţia ostilă a regimului Ponta. Iar când vă rog să nu-i uităm, am în minte un singur lucru: să menţinem presiunea asupra parlamentarilor pentru a introduce votul prin corespondenţă. De ani întregi se discută despre acest sistem. De fiecare dată, cum trec alegerile, cum se abandonează subiectul.”

  Cred ca toti romanii onesti si sinceri gandesc la fel ca dvs . Pe de alta parte , dupa ce am privit uluit scenele difuzate pe mapamond cu miile de romani din diaspora care practic erau impiedicati sa voteze, consider ca in realitate am avut de-a face cu un fel de mineriada a M.A.E. impotriva celor care au avut indrazneala de a rupe lanturile de aici si de-si lua lumea in cap ( http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/11/mineriada-mae-impotriva-romanilor-din.html
  ) pentru ca dupa ce vedem aceste scene , ne vin in minte in mod reflex mineriadele anilor `90 .
  Din fericire, spiritul civic al diasporei este , dupa cum se poate lesne constata, mult mai dezvoltat decat spiritul (ne)civic al unor institutii platite din bani publici care trateaza membrii acesteia exact ca pe vitele dintr-un staul ( este singura concluzie rationala atunci cand vezi cum mii de oameni civilizati si educati sunt tinuti in picioare ore in sir in fata unor usi care dupa aceea li se inchid in nas cu cinism ).
  Pe de alta parte , am o nedumerire personala. Dupa ce am privit cu tristete chipurile frumoase ale tinerilor si romanilor din diaspora umiliti in acest mod incalificabil de catre o tara intrata in Uniunea Europeana, m-am intrebat , si de multi ani , de ce toate aceste energii si competente nu se unesc intr-o organizatie civica puternica, transparenta, si independenta de statul roman , care sa ia pozitie cu tarie fata de derapajele puterii de la Bucuresti, pentru ca pana la acceptarea votului prin corespondenta sau acceptarea votului electronic de catre a Parlament ( in actuala lui configuratie) va mai curge multa apa pe Dunare.
  Intrebarea va este adresata de fapt si dvs ca membru al diasporei , dar nu numai. Mai exact sunteti „ antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries) , inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology si stabilit in SUA in 1976” (http://www.contributors.ro/author/george-mioc/?bio ), dar in acelasi timp sunteti si Prim Vice Presedinte al Partidului Noua Republica.
  Este absolut admirabil faptul ca reusiti performanta uluitoare de a merge in acelasi timp si calare si pe jos si de a fi in acelasi timp in mai multe locuri , dar acest cumul de statute si identitati sociale creeaza in mod inevitabil si conflicte de rol . Logic vorbind, nu este de loc clar cum un inginer care lucreaza in SUA poate conduce ca vicepresedinte un partid politic din Romania ( intr-un alt articol al dvs afirmati doar ca „sustineti” ) , dar e foarte bine ca o faceti . Politica romaneasca nu mai uimeste de mult , si pe nimeni .
  Sa intelegem totusi ca sustineti mai bine interesele diasporei de acolo ca vicepresedinte al PNR de aici, si ca va indepliniti mai bine functia de vicepresedinte al PNR de aici fiind un membru activ al diasporei de acolo („Trebuie ca noi, cei din diaspora, să menţinem presiunea pe parlamentari şi pe Executiv pentru elaborarea unui proiect, adoptarea sa şi punerea în practică.” ) ?

 3. Constitutia permite initiativa legislativa a cetatenilor:

  ART. 74
  Initiativa legislativă
  (1) Initiativa legislativă apartine, după caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui număr de cel putin 100.000 de cetăteni cu drept de vot. Cetătenii care isi manifestă dreptul la initiativă legislativă trebuie să provină din cel putin un sfert din judetele tării, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie să fie inregistrate cel putin 5.000 de semnături in sprijinul acestei initiative.

  Pentru legigerarea votului uninominal Asociatia Prodemocratia strins mai mult de 200,000 de semnaturi.

  Haideti sa formulam propunerea legislativa pentru votul prin corespondenta si votul electronic si sa o semnam. Este timp destul pentru ca propunerea sa devina lege pina in 2016. Daca propunerea nu va trece de Parlament va izbucni un scandal de proportii internationale.

   • Am transmis Monicai Macovei propunerea (avind in vedere ca are deja o retea de sustinatori in toata tzara care se pot ocupa de stringerea de semnaturi). Le voi reaminti si celor de la ProDemocratia.

    Constitutia nu pare a limita expres domeniul de aplicare a legilor pe care cetatenii le pot propune prin initiativa legislativa; trebuie sa existe totusi niste limitari, altminteri am putea promova chiar modificarea Constitutiei! De aceea este nevoie ca demersul sa fie facut de specialisti.

    Iulian

 4. Pentru ca pesedistii continua sa insiste ca la Paris in 2009 nu se putea vota in 13 secunde, eu, care am votat acolo, va spun ca s-a votat in 10 secunde sau chiar mai putin. Iata cum:
  1. De la coada se intra in grupuri mari in curtea interioara a Ambasadei, unde fiecare alegator primea o declaratie pe proprie raspundere, pe care o completa.
  2. Se intra apoi in cladirea Ambasadei, unde la o masa lunga erau cca 10-12 persoane care legitimau si inregistrau alegatorii, le inmanau buletinele de vot, dupa care acestia se prezentau la cabinele de vot, unde asteptau cateva minute. Erau 6 cabine de vot. Langa cele 6 cabine era o doamna care gestiona folosirea stampilelor. In momentul in care un alegator iesea din cabina, el preda stampila doamnei respective, iar aceasta o inmana imediat urmatorului alegator care era la rand.
  3. Primirea stampilei, intrarea in cabina, aplicarea stampilei pe buletin, iesirea din cabina si predarea stampilei catre doamna respectiva dura cel mult un minut. Eu am votat in cca 30 secunde. Un calcul simplu arata ca, daca votul intr-o cabina dura un minut, iar asta se intampla in fiecare din cele 6 cabine, inseamna ca intr-un minut votau 6 alegatori, adica un vot la fiecare 10 secunde.

 5. Si totusi.. 160k din 3 mil plecati + 500k in md, ua si sb .. e foarte putin, nu au de ce sa se umfle in pene expatzii sau sa se supere indigenii romani ca le furam votul. Majoritatea noastra nu votam ca e incomod sa merem zeci sute de km pana la centru de votare si sa stam 1-10 ore la coada. Nici macar nu furam votul, per total expatii au votat Ponta, doar 15% au votat Macovei.

  • Chicago: Ponta aproape 8%, Macovei 21% Iohannis peste50%. Doar 1% din romanii cu drept de vot din Chicago ar fi votat (conform presei locale). Daca se mobilizeaza romanii din diaspora pot deveni o forta. Sper ca asta sa fie doar inceputul. Ponta a luat mult in Rep Moldova dar se pare ca acolo s-ar fi furat..

 6. Dreptul la vot in diaspora este disputat de multi, cu argumente care ar merita poate dezbatute, dar atata vreme cat este prevazut in Constitutie ingradirea acestui drept este ilegala.

  Cineva comenta cam sus ca sunt cam putine voturi din diaspora, si am sa incerc sa explic de ce.

  Locuiesc in Calgary, Canada, si pentru a vota am de ales intre Vancouver (1000 km), Ottawa (3300 km), Toronto (3700 km), sau Montreal (4000 km). Comunitatea romaneasca din Calgary depaseste 10 mii de oameni, din care unii veniti temporar, cu viza de munca, dornici sa se intoarca in Romania ila un moment dat. La trei ore distanta, in Edmonton, aceeasi poveste- 10 mii de romani fara posibilitate reala de vot. La fel in Winnipeg, Saskatoon, Regina, si alte orase mai mici din centrul si vestul Canadei.

  Nu doar ca suntem efectiv exclusi de la vot prin neinfintarea niciunei sectii de votare intre Vancouver si Toronto, cale de vreo 4000 de km, in ciuda zecilor de mii de romani din zona, dar cei care se prezinta totusi la vot vor fi refuzati daca nu au pasaport romanesc valabil. Asta chiar daca ai buletin romanesc valabil. Stiu acest lucru de la un prieten in aceasta situatie care nu a putut vota pe 2 noiembrie in Vancouver.

  De cand oare expirarea unui pasaport echivaleaza cu pierderea calitatii de cetatean roman? De ce un certificat de nastere, insotit de un alt act oficial cu fotografie care sa confirme identitatea purtatorului nu este suficient? Este nevoie ca fiecare cetatean sa aiba pasaport valabil pentru a dovedi atasamentul fata de tara? Ciudata aceasta discriminare, cata vreme romanilor care voteaza in tara nu li se cere decat buletinul, chiar si celor care voteaza pe liste suplimentare si care pot fi, culmea, romani din diaspora aflati intamplator in vizita in Romania.

  Trebuie precizat totusi ca multi romani nu isi reinoiesc pasaportul romanesc odata ce primesc cetatenia canadiana (si dreptul la pasaport canadian) pentru ca obtinerea celui romanesc implica o procedura lunga si greoaie. Pentru un roman din Calgary, de exemplu, asta ar presupune un drum pana la unul din consulatele romanesti mentionate mai sus, adica mii de km de parcurs cu masina sau un zbor cu avionul de cateva ore si cateva sute de dolari. Daca totusi faci acest efort, taxa de pasaport e mult mai mare decat pentru un pasaport facut in tara, desi actele pentru pasaport se trimit tot in Romania. Iar pasaportul vine dupa cateva luni. Succes.

  Prin urmare, faptul ca multi romani nu mai au pasaport romanesc valabil nu e o dovada a lipsei lor de atasament, ci a lipsei de timp si costului prea mare pentru obtinerea unui pasaport. Chiar nu se poate eficientiza acest proces? Sau nu se vrea?

  Ce incerc sa demonstrez aici este ca dreptul de vot al romanilor aflati in strainatate din diverse motive este ingradit prin mai mult decat numarul insuficient de stampile in unele sectii de votare. Lipsa sectiilor de votare in unele tari sau regiuni cu comunitati romanesti substantiale, necesitatea unui pasaport valabil desi persoana respectiva, cetatean roman, poate are buletin valabil sau un pasaport abia expirat, sunt alte piedici, si poate mai sunt multe altele care imi scapa.

  La precedentele alegeri romanii din Calgary au cerut infiintarea unei sectii de votare aici si au fost refuzati. Poate in urma scandalului recent in privinta votului din diaspora cineva va avea curiozitatea sa cerceteze cate astfel de cereri au fost refuzate de MAE sau Biroul Electoral, de catre cine anume, cine stabileste ce acte sunt necesare pentru votul in strainatate, de ce un pasaport valabil este dovada suprema a cetateniei romane sau “atasamentului” fata de tara, si pana la urma cum se pot schimba lucrurile pentru ca pe viitor orice roman cu drept de vot sa poata vota.

 7. Dle Mioc, eu sunt unul dintre romanii din diaspora care au asteptat 6 ore la coada sa voteze * – mai precis de la 16 la 22 la Institutul Cultural Roman (ICR) Londra. Din pacate nu am reusit sa votez, pentru ca la 21 mi s-a inchis usa in nas, si nu doar mie. SUTE (unii zic mii) de romani au ramas pe dinafara, si asta doar la ICR Londra.

  Nu ne lasati pe dinafara… acel 161504 e de fapt un 170000, daca nu chiar mai multi – nu doar cei ramasi la coada carora li s-a inchis usa in nas, ci si cei care au fost intorsi din drum, in ideea ca oricum nu mai ajung sa voteze. Cozile au fost infernal de lungi, dar civilizate – oamenii au asteptat rabdatori sa voteze, razand, glumind, acordand prioritate celor cu copii sau celor cu dizabilitati, si asta fara a li se cere. Dupa ore in sir la coada, au rabufnit, in mod firesc. La toate cele trei sectii de votare din Londra a fost exact aceeasi situatie, si am vazut ca si la Paris, Munchen, etc.

  Mergem si in turul 2. Ne-am dat intalnire dis de dimineata si am convenit ca vom sta atat cat e nevoie. Nu vrem sa intram iar in bezna comunista, dupa 25 de ani. Speram ca am reusit sa-i trezim din apatie si pe prietenii nostri din tara.

 8. La modul cum sunt concepute sistemul de vot si sectiile de votare capacitatea lor fizica nu poate depasi 2000-2500 de persoane.
  In plus ginditi-va ca acei oameni din comisii scriu toata ziua la numere de pasaport si CNP.
  Diaspora cu sistemul actual nu poate depasi 200.000 de voturi.
  Cu un vot prin corespondenta s-ar putea schimba ceva, dar nu mai mult de jumatate de milion.
  Sunt niste proceduri de urmat de securizare a votului… Care pot deveni complicate in Ro.
  Ginditi-va ca daca ei nu au acceptat decit formularul trimis din Romania, daca ei nu accepta sa poti vota cu pasaportul expirat, imi imaginez ce proceduri complicate vor elabora.
  Pai trebuie sa se renunte la stampila de vot!!!!!
  Iar eu, mai ciudat din fire si obsedat de tot felul de conspiratii, va mai spun ca mai bine de jumatate din buletinele de vot vor ajunge la alegator in asa fel incit sa nu mai fie posibil ca buletinul sa ajunga unde trebui pina la inchiderea urnelor. Nu-mi inchipui pe nimeni ca va plati DHL sau FEDEX pentru a ajunge votul urgent.
  (Procedura aici unde sunt prevede ca votul sa ajunga pina la ora inchiderii votului in circumscriptia unde esti arondat. SI asta e raspunderea ta, ca alegator)
  In schimb se neglijeaza aspectul ca 1 din 2 alegatori a stat linga soba acasa sau la paharul de tulburel.
  S-a batut atita moneda cu diaspora incit o banuiesc scoasa din manualele de manipulare clasice – abaterea atentiei in alta parte, ca sa se fure aici.
  IN opinia mea la turul II in fiecare sectie de votare din tara trebuie sa fie un observator. Dar unul serios, nu unul vopsit, de la PSD. Care observator sa aiba apa, mincare si aparat foto pentru fotografii edificatoare. Hirtie si pix sa numere citi alegatori au fost. Si apoi datele transmise periodic si centralizate.
  Din pacate, am vazut niste rezultate ce imi amintesc de 1990. COmune cu peste 80% POnta.
  INformatia nu a ajuns pina jos…
  DIn analiza asta, Ponta ajunge la Cotroceni cu peste 55%, daca numarul celor ce vor vota va ramine in aceasta zona de 9.700.000.
  La cele 14,8 milioane din 1990 nu se poate visa, dar, totusi…
  Asta e problema, convins alegatorii sa iasa la vot.
  Iar cealalta sunt cei 1200.000 de pe listele speciale. Unii se justifica. SUnt destui in Bucuresti si in marile orase ce au inchiriat un apartament fara acte, evident si deci nu pot avea mutatie sau flotant.
  Dar parca e un pic cam mult.
  Cam astea le vad eu importante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro