sâmbătă, martie 22, 2025

Omagiul lui Varsanufie

Prin rivna ostenitorilor Agentiei de Presa Basilica aflam ca ziua de vineri, 30 septembrie, a fost o zi de “aleasă bucurie” pentru “întregul cler, cinul monahal şi dreptmăritorii creştini”. Vinerea trecuta s-au implinit nu mai putin de patru ani de cind “Arhipăstorul” isi slujeste “cu timp şi fără timp” turma, iar un astfel de moment trebuia marcat corespunzator.

Liturghie, Te Deum, cuvintari omagiale, rapoarte de activitate cu maretele realizari din cei “patru ani de rugă şi muncăi. Mesaje de felicitare din partea Presedintelui si a Guvernuluiii. Daruri pentru sarbatorit; evident sfintite.

Printre vorbitori s-a aflat si Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, una din tinerele sperante ale BOR si cotat cu sanse mari la tronul arhiepiscopal al Râmniculuiiii. Omagiuliv sau cu ocazia acestui “popas aniversar” reuseste sa-l zugraveasca in culori vibrante pe Întîistătător.

Varsanufie ne dezvaluie o personalitate multilaterala, demna de un Print al Bisericii din Renastere. Preafericirea Sa e atotprezenta; cu aceeasi usurinta indrumind si tiparirea de pliante si restaurarea unei gropnite de la un schit si deschiderea noului magazin “Lumânări şi Iconiţe”.

Dragostea plină de râvnă pentru Biserica lui Hristos manifestată de arhipăstorul nostru” este determinantul “bogatei activitati” din ultimul an. Sub “supravegherea” Preafericitului Parinte Patriarh la Cancelaria Eparhiei “s-au primit 13.756 de lucrări“, s-au întocmit 51 de procese-verbale de şedinţă si “au fost eliberate […] 879 de adeverinţe […].”; tot el “s-a îngrijit îndeaproape” de diferite lucrari de constructie si a “îndrumat cu atenţie” sectoarele Juridic si Bunuri imobile bisericesti.

Dar toate acestea palesc in fata realizarilor din domeniul “economic-gospodăresc”, iar Varsanufie le acorda, pe buna-dreptate, cea mai mare pondere in alocutiunea sa. Aflam astfel ca “Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a coordonat şi supravegheat cu responsabilitate activitatea specifică a Sectorului Economic […], precum şi a Sectorului Agricol, viticol şi silvic”. S-a extins activitatea noii fabrici de luminari “Făclia Sfinţilor Români”, s-a demarat constructia unei Sectii de vinificatie si s-a pus in functiune linia de imbuteliere automata a vinului de la Minastirea Sfinta Maria – Urlati.

De asemeni, a fost largita “plaja de fructe” prin infiintarea unei “culturi cu arbuşti fructiferi (zmeur, mur şi coacăz)” in Centrul Eparhial din Popesti-Leordeni si “au fost recoltaţi struguri de foarte bună calitate” din “soiurile de masă Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria şi Italia”. In fine, se sta bine si cu “situaţia legumicolă”, doar sint cultivate “în două cicluri de cultură, […] în culturi succesive sau în culturi intercalate” “tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveţi, morcovi, ţelină, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdeţuri”!

Nici viata monahala nu a fost neglijata, in cele 40 de “unităţi” fiind “închinoviaţi un număr de 14 vieţuitori, au fost săvârşite 8 rasoforii, 11 tunderi în monahism, o hirotonie întru ierodiacon şi trei întru ieromonah”.

Ce mai aflam din “Cuvintul” lui Varsanufie?

  • Arhiepiscopia Bucurestilor este printre cei mai mari angajatori din tara; cu cei 3.100 de angajati fiind la paritate cu Auchan Romaniav
  • in ultimul an s-au infiintat 112 posturi noi
  • tot in ultimul an “au fost binecuvântate lucrările de construire pentru 21 de noi lăcaşuri de cult şi […] s-au înaintat 123 de dosare reprezentând solicitări de dotaţii către SSC [Secretariatul de Stat pentru Culte; n.n.] şi către alte instituţii ale Statului”; de asemeni, s-au infiintat 5 noi parohii
  • s-a demarat colecta pentru Catedrala, “cu rezultate bune până în prezent”. Din pacate, suma strinsa continua sa fie un mister…

In incheiere, sa-i dam din nou cuvintul Preasfîntului Episcop-vicar:

Îi suntem recunoscători Preasfintei Treimi pentru darul pe care ni l-a făcut prin chemarea Preafericirii Voastre la această slujire sfântă. Vă aducem, pe această cale, şi noi prinosul recunoştinţei şi al dragostei noastre, rugând pe Bunul Dumnezeu să dăruiască Arhipăstorului nostru sănătate deplină, ani mulţi de slujire şi dăruire jertfelnică, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră.

Ce mai putem spune? Amin!

i http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/patru_ani_de_patriarhat_ai_preafericitului_parinte_daniel_sarbatoriti_la_patriarhie_5674.html

ii http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/sarbatoare_la_palatul_patriarhiei_7728.html

iii http://www.indiscret.ro/205/actualitate/7056/varsanufie-prahoveanul-viitor-arhiepiscop-al-ramnicului.html

iv http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/bdedicatie_si_responsabilitateb_5624.html

v http://www.doingbusiness.ro/financiar/top/nrsalariati/

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Pe cind prea sfintul va trudi si pentru deschiderea unui cazinou sau mai stiu eu daca se va legaliza …….Au inceput sa ne faca sila activitatile economice ale BOR.Despre ajutorarea saracilor si napastuitilor soartei nica ,nica ?Despre smerenie si credita .Vom avea in curind mii de biserici si doar citiva credinciosi.Halal sa le fie.

  2. 194!!! de donatii inregistrate pt catedrala pana acum
    http://www.construimcatedrala.ro/
    Undeva am citit ca pana in septembrie au donat pentru catedrala 36.000 de persoane fizice si JURIDICE. Deci 0.16%(1,6 la mia de locuitori) din populatia tarii. Se pare ca nici macar multi dintre angajatii BOR n-au donat.

    Cum pot guvernantii si politicienii sustine un asemenea proiect cu bani de la buget?!

  3. Atacurile pe care le intreprindeti prin acest gen de articol nu fac bine nimanui. Ar fi mai sanatos sa va indreptati energiile spre ceva constructiv. Scrieti-ne despre ce ati construit ca alternativa la ceea ce atacati.

  4. Tot respectul pentru aceste realizari. Numai acele fapte menite sa imbunatateasca si mantuiasca sufletele (Maria) sunt
    covarsite de acele fapte aplecate spre cele lumesti (Marta). Ceea ce inseamna ca este un bun manager?

  5. Urit text, domnule Patrascu :( Mai toate ale dvs. da’ asta le cam depaseste.
    Chiar nu v-a atins niciodata vreo predica ori contemporana ori mai veche de-ale lui Constantin Galeriu etc ca sunt, slava Domnului, vreun teolog cu vreo conferinta (Vasile Mihoc?) hai, nu teolog (Dan Puric?)
    Ati vazut Ostrov (film rusesc, 2006 parca)?

    • Ce e urat in prezentarea Domnului Patrascu? Faptul ca a spicuit din „inaltatoarea cuvantare” intru vesnica prezenta si activitate a „Preaeconomului si „Preaintreprinzatorului”? Sau ca a incercat un rezumat al activitatii economice a Bisericii, institutie publica de altfel, finantata cu spor de la Bugetul de stat, a carei venituri si cheltuieli reale sunt intotdeauna stiute numai de „Bunul Dumnezeu” ?
      Credinta in Dumnezeu n-are a face cu ce se intampla in Biserica. Astazi BOR este doar o mare masina de facut bani si ma tot intreb de ani de zile…pentru ce? Popii oarecum sunt de inteles ca au familii…da „sfintii preafericiti” pentru cine si ce? Ca sunt monahi din cate stiu eu, n-au familii, nu pleaca in excursii exotice in Bora Bora… De unde atata foame de arginti? Au vre-un canal special pe unde trimit truda si sudoarea lor direct la Dumnezeu? Sau noi ceilalti cand murim ne ducem in tarana da ei au vre-o gaura de vierme de-i poarta intr-o alta dimensiune unde nu-i maorte si le trebuie finante sa supravietuiasca vesniciei :).

    • Ostrov? Ostrov e povestea unui calugar care incearca sa arate colegilor sai ca ar trebui sa renunte la bunuri materiale, comfort si lux si sa traiasca ca el, in saracie si frig. Ar fi frumos sa faca si Biserica Ortodoxa asa ceva, si sa dea bunurile la saraci, dar dupa cum se vede din articol, ei merg pe principiul diametral opus.

      Pe de alta parte, tu Dan din Canada, cand ti-ai impartit ultima oara toata averea cu saracii? Te-ai mutat in Canada pentru o viata mai comfortabila?

      …Tare amuzanti sunt acesti crestini care nu respecta ce le cere eroul lor mitologic preferat.

  6. Nu sunteti obisnuit cu acest tip de Dare de Seama asupra activitatilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Ce ati fi vrut, sa ne plangem unii altora de mila? Foarte bine ca au ce raporta. Cinste lor!

  7. Decât sa provoace credinciosii la obscurantism organizat, mai bine le-ar veni gând bun la intelectualii publici, care au publicat carti, sa treaca cu patriotism si corectitudine politica peste unele resentimente si sa monitorizeze atent rezolvarea legala, democratica, a crizei constitutionale create prin sabordajul organelor partidului dr. Corneliu Vadim Tudor, punându-se în locul dumnealui, ca sa vaza cum ar fi daca s-ar da lovituri informatice si la site-urile pe care posteaza ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro