sâmbătă, aprilie 10, 2021

Omagiul lui Varsanufie

Prin rivna ostenitorilor Agentiei de Presa Basilica aflam ca ziua de vineri, 30 septembrie, a fost o zi de “aleasă bucurie” pentru “întregul cler, cinul monahal şi dreptmăritorii creştini”. Vinerea trecuta s-au implinit nu mai putin de patru ani de cind “Arhipăstorul” isi slujeste “cu timp şi fără timp” turma, iar un astfel de moment trebuia marcat corespunzator.

Liturghie, Te Deum, cuvintari omagiale, rapoarte de activitate cu maretele realizari din cei “patru ani de rugă şi muncăi. Mesaje de felicitare din partea Presedintelui si a Guvernuluiii. Daruri pentru sarbatorit; evident sfintite.

Printre vorbitori s-a aflat si Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, una din tinerele sperante ale BOR si cotat cu sanse mari la tronul arhiepiscopal al Râmniculuiiii. Omagiuliv sau cu ocazia acestui “popas aniversar” reuseste sa-l zugraveasca in culori vibrante pe Întîistătător.

Varsanufie ne dezvaluie o personalitate multilaterala, demna de un Print al Bisericii din Renastere. Preafericirea Sa e atotprezenta; cu aceeasi usurinta indrumind si tiparirea de pliante si restaurarea unei gropnite de la un schit si deschiderea noului magazin “Lumânări şi Iconiţe”.

Dragostea plină de râvnă pentru Biserica lui Hristos manifestată de arhipăstorul nostru” este determinantul “bogatei activitati” din ultimul an. Sub “supravegherea” Preafericitului Parinte Patriarh la Cancelaria Eparhiei “s-au primit 13.756 de lucrări“, s-au întocmit 51 de procese-verbale de şedinţă si “au fost eliberate […] 879 de adeverinţe […].”; tot el “s-a îngrijit îndeaproape” de diferite lucrari de constructie si a “îndrumat cu atenţie” sectoarele Juridic si Bunuri imobile bisericesti.

Dar toate acestea palesc in fata realizarilor din domeniul “economic-gospodăresc”, iar Varsanufie le acorda, pe buna-dreptate, cea mai mare pondere in alocutiunea sa. Aflam astfel ca “Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a coordonat şi supravegheat cu responsabilitate activitatea specifică a Sectorului Economic […], precum şi a Sectorului Agricol, viticol şi silvic”. S-a extins activitatea noii fabrici de luminari “Făclia Sfinţilor Români”, s-a demarat constructia unei Sectii de vinificatie si s-a pus in functiune linia de imbuteliere automata a vinului de la Minastirea Sfinta Maria – Urlati.

De asemeni, a fost largita “plaja de fructe” prin infiintarea unei “culturi cu arbuşti fructiferi (zmeur, mur şi coacăz)” in Centrul Eparhial din Popesti-Leordeni si “au fost recoltaţi struguri de foarte bună calitate” din “soiurile de masă Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria şi Italia”. In fine, se sta bine si cu “situaţia legumicolă”, doar sint cultivate “în două cicluri de cultură, […] în culturi succesive sau în culturi intercalate” “tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveţi, morcovi, ţelină, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdeţuri”!

Nici viata monahala nu a fost neglijata, in cele 40 de “unităţi” fiind “închinoviaţi un număr de 14 vieţuitori, au fost săvârşite 8 rasoforii, 11 tunderi în monahism, o hirotonie întru ierodiacon şi trei întru ieromonah”.

Ce mai aflam din “Cuvintul” lui Varsanufie?

 • Arhiepiscopia Bucurestilor este printre cei mai mari angajatori din tara; cu cei 3.100 de angajati fiind la paritate cu Auchan Romaniav
 • in ultimul an s-au infiintat 112 posturi noi
 • tot in ultimul an “au fost binecuvântate lucrările de construire pentru 21 de noi lăcaşuri de cult şi […] s-au înaintat 123 de dosare reprezentând solicitări de dotaţii către SSC [Secretariatul de Stat pentru Culte; n.n.] şi către alte instituţii ale Statului”; de asemeni, s-au infiintat 5 noi parohii
 • s-a demarat colecta pentru Catedrala, “cu rezultate bune până în prezent”. Din pacate, suma strinsa continua sa fie un mister…

In incheiere, sa-i dam din nou cuvintul Preasfîntului Episcop-vicar:

Îi suntem recunoscători Preasfintei Treimi pentru darul pe care ni l-a făcut prin chemarea Preafericirii Voastre la această slujire sfântă. Vă aducem, pe această cale, şi noi prinosul recunoştinţei şi al dragostei noastre, rugând pe Bunul Dumnezeu să dăruiască Arhipăstorului nostru sănătate deplină, ani mulţi de slujire şi dăruire jertfelnică, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră.

Ce mai putem spune? Amin!

i http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/patru_ani_de_patriarhat_ai_preafericitului_parinte_daniel_sarbatoriti_la_patriarhie_5674.html

ii http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/sarbatoare_la_palatul_patriarhiei_7728.html

iii http://www.indiscret.ro/205/actualitate/7056/varsanufie-prahoveanul-viitor-arhiepiscop-al-ramnicului.html

iv http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/bdedicatie_si_responsabilitateb_5624.html

v http://www.doingbusiness.ro/financiar/top/nrsalariati/

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Pe cind prea sfintul va trudi si pentru deschiderea unui cazinou sau mai stiu eu daca se va legaliza …….Au inceput sa ne faca sila activitatile economice ale BOR.Despre ajutorarea saracilor si napastuitilor soartei nica ,nica ?Despre smerenie si credita .Vom avea in curind mii de biserici si doar citiva credinciosi.Halal sa le fie.

 2. 194!!! de donatii inregistrate pt catedrala pana acum
  http://www.construimcatedrala.ro/
  Undeva am citit ca pana in septembrie au donat pentru catedrala 36.000 de persoane fizice si JURIDICE. Deci 0.16%(1,6 la mia de locuitori) din populatia tarii. Se pare ca nici macar multi dintre angajatii BOR n-au donat.

  Cum pot guvernantii si politicienii sustine un asemenea proiect cu bani de la buget?!

 3. Atacurile pe care le intreprindeti prin acest gen de articol nu fac bine nimanui. Ar fi mai sanatos sa va indreptati energiile spre ceva constructiv. Scrieti-ne despre ce ati construit ca alternativa la ceea ce atacati.

 4. Tot respectul pentru aceste realizari. Numai acele fapte menite sa imbunatateasca si mantuiasca sufletele (Maria) sunt
  covarsite de acele fapte aplecate spre cele lumesti (Marta). Ceea ce inseamna ca este un bun manager?

 5. Urit text, domnule Patrascu :( Mai toate ale dvs. da’ asta le cam depaseste.
  Chiar nu v-a atins niciodata vreo predica ori contemporana ori mai veche de-ale lui Constantin Galeriu etc ca sunt, slava Domnului, vreun teolog cu vreo conferinta (Vasile Mihoc?) hai, nu teolog (Dan Puric?)
  Ati vazut Ostrov (film rusesc, 2006 parca)?

  • Ce e urat in prezentarea Domnului Patrascu? Faptul ca a spicuit din „inaltatoarea cuvantare” intru vesnica prezenta si activitate a „Preaeconomului si „Preaintreprinzatorului”? Sau ca a incercat un rezumat al activitatii economice a Bisericii, institutie publica de altfel, finantata cu spor de la Bugetul de stat, a carei venituri si cheltuieli reale sunt intotdeauna stiute numai de „Bunul Dumnezeu” ?
   Credinta in Dumnezeu n-are a face cu ce se intampla in Biserica. Astazi BOR este doar o mare masina de facut bani si ma tot intreb de ani de zile…pentru ce? Popii oarecum sunt de inteles ca au familii…da „sfintii preafericiti” pentru cine si ce? Ca sunt monahi din cate stiu eu, n-au familii, nu pleaca in excursii exotice in Bora Bora… De unde atata foame de arginti? Au vre-un canal special pe unde trimit truda si sudoarea lor direct la Dumnezeu? Sau noi ceilalti cand murim ne ducem in tarana da ei au vre-o gaura de vierme de-i poarta intr-o alta dimensiune unde nu-i maorte si le trebuie finante sa supravietuiasca vesniciei :).

  • Ostrov? Ostrov e povestea unui calugar care incearca sa arate colegilor sai ca ar trebui sa renunte la bunuri materiale, comfort si lux si sa traiasca ca el, in saracie si frig. Ar fi frumos sa faca si Biserica Ortodoxa asa ceva, si sa dea bunurile la saraci, dar dupa cum se vede din articol, ei merg pe principiul diametral opus.

   Pe de alta parte, tu Dan din Canada, cand ti-ai impartit ultima oara toata averea cu saracii? Te-ai mutat in Canada pentru o viata mai comfortabila?

   …Tare amuzanti sunt acesti crestini care nu respecta ce le cere eroul lor mitologic preferat.

 6. Nu sunteti obisnuit cu acest tip de Dare de Seama asupra activitatilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Ce ati fi vrut, sa ne plangem unii altora de mila? Foarte bine ca au ce raporta. Cinste lor!

 7. Decât sa provoace credinciosii la obscurantism organizat, mai bine le-ar veni gând bun la intelectualii publici, care au publicat carti, sa treaca cu patriotism si corectitudine politica peste unele resentimente si sa monitorizeze atent rezolvarea legala, democratica, a crizei constitutionale create prin sabordajul organelor partidului dr. Corneliu Vadim Tudor, punându-se în locul dumnealui, ca sa vaza cum ar fi daca s-ar da lovituri informatice si la site-urile pe care posteaza ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.