sâmbătă, septembrie 25, 2021

Omagiul lui Varsanufie

Prin rivna ostenitorilor Agentiei de Presa Basilica aflam ca ziua de vineri, 30 septembrie, a fost o zi de “aleasă bucurie” pentru “întregul cler, cinul monahal şi dreptmăritorii creştini”. Vinerea trecuta s-au implinit nu mai putin de patru ani de cind “Arhipăstorul” isi slujeste “cu timp şi fără timp” turma, iar un astfel de moment trebuia marcat corespunzator.

Liturghie, Te Deum, cuvintari omagiale, rapoarte de activitate cu maretele realizari din cei “patru ani de rugă şi muncăi. Mesaje de felicitare din partea Presedintelui si a Guvernuluiii. Daruri pentru sarbatorit; evident sfintite.

Printre vorbitori s-a aflat si Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, una din tinerele sperante ale BOR si cotat cu sanse mari la tronul arhiepiscopal al Râmniculuiiii. Omagiuliv sau cu ocazia acestui “popas aniversar” reuseste sa-l zugraveasca in culori vibrante pe Întîistătător.

Varsanufie ne dezvaluie o personalitate multilaterala, demna de un Print al Bisericii din Renastere. Preafericirea Sa e atotprezenta; cu aceeasi usurinta indrumind si tiparirea de pliante si restaurarea unei gropnite de la un schit si deschiderea noului magazin “Lumânări şi Iconiţe”.

Dragostea plină de râvnă pentru Biserica lui Hristos manifestată de arhipăstorul nostru” este determinantul “bogatei activitati” din ultimul an. Sub “supravegherea” Preafericitului Parinte Patriarh la Cancelaria Eparhiei “s-au primit 13.756 de lucrări“, s-au întocmit 51 de procese-verbale de şedinţă si “au fost eliberate […] 879 de adeverinţe […].”; tot el “s-a îngrijit îndeaproape” de diferite lucrari de constructie si a “îndrumat cu atenţie” sectoarele Juridic si Bunuri imobile bisericesti.

Dar toate acestea palesc in fata realizarilor din domeniul “economic-gospodăresc”, iar Varsanufie le acorda, pe buna-dreptate, cea mai mare pondere in alocutiunea sa. Aflam astfel ca “Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a coordonat şi supravegheat cu responsabilitate activitatea specifică a Sectorului Economic […], precum şi a Sectorului Agricol, viticol şi silvic”. S-a extins activitatea noii fabrici de luminari “Făclia Sfinţilor Români”, s-a demarat constructia unei Sectii de vinificatie si s-a pus in functiune linia de imbuteliere automata a vinului de la Minastirea Sfinta Maria – Urlati.

De asemeni, a fost largita “plaja de fructe” prin infiintarea unei “culturi cu arbuşti fructiferi (zmeur, mur şi coacăz)” in Centrul Eparhial din Popesti-Leordeni si “au fost recoltaţi struguri de foarte bună calitate” din “soiurile de masă Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria şi Italia”. In fine, se sta bine si cu “situaţia legumicolă”, doar sint cultivate “în două cicluri de cultură, […] în culturi succesive sau în culturi intercalate” “tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveţi, morcovi, ţelină, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdeţuri”!

Nici viata monahala nu a fost neglijata, in cele 40 de “unităţi” fiind “închinoviaţi un număr de 14 vieţuitori, au fost săvârşite 8 rasoforii, 11 tunderi în monahism, o hirotonie întru ierodiacon şi trei întru ieromonah”.

Ce mai aflam din “Cuvintul” lui Varsanufie?

 • Arhiepiscopia Bucurestilor este printre cei mai mari angajatori din tara; cu cei 3.100 de angajati fiind la paritate cu Auchan Romaniav
 • in ultimul an s-au infiintat 112 posturi noi
 • tot in ultimul an “au fost binecuvântate lucrările de construire pentru 21 de noi lăcaşuri de cult şi […] s-au înaintat 123 de dosare reprezentând solicitări de dotaţii către SSC [Secretariatul de Stat pentru Culte; n.n.] şi către alte instituţii ale Statului”; de asemeni, s-au infiintat 5 noi parohii
 • s-a demarat colecta pentru Catedrala, “cu rezultate bune până în prezent”. Din pacate, suma strinsa continua sa fie un mister…

In incheiere, sa-i dam din nou cuvintul Preasfîntului Episcop-vicar:

Îi suntem recunoscători Preasfintei Treimi pentru darul pe care ni l-a făcut prin chemarea Preafericirii Voastre la această slujire sfântă. Vă aducem, pe această cale, şi noi prinosul recunoştinţei şi al dragostei noastre, rugând pe Bunul Dumnezeu să dăruiască Arhipăstorului nostru sănătate deplină, ani mulţi de slujire şi dăruire jertfelnică, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră.

Ce mai putem spune? Amin!

i http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/patru_ani_de_patriarhat_ai_preafericitului_parinte_daniel_sarbatoriti_la_patriarhie_5674.html

ii http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/sarbatoare_la_palatul_patriarhiei_7728.html

iii http://www.indiscret.ro/205/actualitate/7056/varsanufie-prahoveanul-viitor-arhiepiscop-al-ramnicului.html

iv http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/bdedicatie_si_responsabilitateb_5624.html

v http://www.doingbusiness.ro/financiar/top/nrsalariati/

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Pe cind prea sfintul va trudi si pentru deschiderea unui cazinou sau mai stiu eu daca se va legaliza …….Au inceput sa ne faca sila activitatile economice ale BOR.Despre ajutorarea saracilor si napastuitilor soartei nica ,nica ?Despre smerenie si credita .Vom avea in curind mii de biserici si doar citiva credinciosi.Halal sa le fie.

 2. 194!!! de donatii inregistrate pt catedrala pana acum
  http://www.construimcatedrala.ro/
  Undeva am citit ca pana in septembrie au donat pentru catedrala 36.000 de persoane fizice si JURIDICE. Deci 0.16%(1,6 la mia de locuitori) din populatia tarii. Se pare ca nici macar multi dintre angajatii BOR n-au donat.

  Cum pot guvernantii si politicienii sustine un asemenea proiect cu bani de la buget?!

 3. Atacurile pe care le intreprindeti prin acest gen de articol nu fac bine nimanui. Ar fi mai sanatos sa va indreptati energiile spre ceva constructiv. Scrieti-ne despre ce ati construit ca alternativa la ceea ce atacati.

 4. Tot respectul pentru aceste realizari. Numai acele fapte menite sa imbunatateasca si mantuiasca sufletele (Maria) sunt
  covarsite de acele fapte aplecate spre cele lumesti (Marta). Ceea ce inseamna ca este un bun manager?

 5. Urit text, domnule Patrascu :( Mai toate ale dvs. da’ asta le cam depaseste.
  Chiar nu v-a atins niciodata vreo predica ori contemporana ori mai veche de-ale lui Constantin Galeriu etc ca sunt, slava Domnului, vreun teolog cu vreo conferinta (Vasile Mihoc?) hai, nu teolog (Dan Puric?)
  Ati vazut Ostrov (film rusesc, 2006 parca)?

  • Ce e urat in prezentarea Domnului Patrascu? Faptul ca a spicuit din „inaltatoarea cuvantare” intru vesnica prezenta si activitate a „Preaeconomului si „Preaintreprinzatorului”? Sau ca a incercat un rezumat al activitatii economice a Bisericii, institutie publica de altfel, finantata cu spor de la Bugetul de stat, a carei venituri si cheltuieli reale sunt intotdeauna stiute numai de „Bunul Dumnezeu” ?
   Credinta in Dumnezeu n-are a face cu ce se intampla in Biserica. Astazi BOR este doar o mare masina de facut bani si ma tot intreb de ani de zile…pentru ce? Popii oarecum sunt de inteles ca au familii…da „sfintii preafericiti” pentru cine si ce? Ca sunt monahi din cate stiu eu, n-au familii, nu pleaca in excursii exotice in Bora Bora… De unde atata foame de arginti? Au vre-un canal special pe unde trimit truda si sudoarea lor direct la Dumnezeu? Sau noi ceilalti cand murim ne ducem in tarana da ei au vre-o gaura de vierme de-i poarta intr-o alta dimensiune unde nu-i maorte si le trebuie finante sa supravietuiasca vesniciei :).

  • Ostrov? Ostrov e povestea unui calugar care incearca sa arate colegilor sai ca ar trebui sa renunte la bunuri materiale, comfort si lux si sa traiasca ca el, in saracie si frig. Ar fi frumos sa faca si Biserica Ortodoxa asa ceva, si sa dea bunurile la saraci, dar dupa cum se vede din articol, ei merg pe principiul diametral opus.

   Pe de alta parte, tu Dan din Canada, cand ti-ai impartit ultima oara toata averea cu saracii? Te-ai mutat in Canada pentru o viata mai comfortabila?

   …Tare amuzanti sunt acesti crestini care nu respecta ce le cere eroul lor mitologic preferat.

 6. Nu sunteti obisnuit cu acest tip de Dare de Seama asupra activitatilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Ce ati fi vrut, sa ne plangem unii altora de mila? Foarte bine ca au ce raporta. Cinste lor!

 7. Decât sa provoace credinciosii la obscurantism organizat, mai bine le-ar veni gând bun la intelectualii publici, care au publicat carti, sa treaca cu patriotism si corectitudine politica peste unele resentimente si sa monitorizeze atent rezolvarea legala, democratica, a crizei constitutionale create prin sabordajul organelor partidului dr. Corneliu Vadim Tudor, punându-se în locul dumnealui, ca sa vaza cum ar fi daca s-ar da lovituri informatice si la site-urile pe care posteaza ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

“Efectul Nataşa” şi isterizarea cu agendă în Republica Moldova

Dacă întrebi lumea la Chişinău zilele astea “tu ai ştiut, sau n-ai ştiut?” nimeni nu va avea dubii la ce te referi...

… cum moare intelepciunea?

… iar aceasta intrebare ar trebui sa-i linisteasca pe cei care-mi reproseaza ca-n ultima vreme m-as fi catarat in turnul de fildes...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.