marți, iulie 16, 2024

Omul Nou Victor Ponta si doctoratele sale zburatoare (Updated)

Victor Ponta este Omul Nou visat de Ceausescu si ideologul sau, Iliescu. Am vazut si eu filmul cu intalnirea dintre presedintele Traian Basescu, premierul plagiator Victor Ponta si profesoara de economie de la University of Maryland (on leave), actual ministru de finante in Romania, Ioana Petrescu. Este limpede ca a fost un spectacol colosal, deopotriva tragic si comic, electrizant si dezolant. Pe scurt, vorba unui prieten, cutremurator. Pusi la colt, premierul si absolventa de doctorat la Harvard, abia mai legau cateva cuvinte. Erau insa fuduli, nu smeriti. Presedintele incerca sa obtina de la ei informatii in fond banale, cifre pe care un bun contabil de la Finante le-ar fi putut oferi intr-o secunda. Daca ar fi existat. Cei doi, fara indoiala, venisera cu lectiile nefacute. Scena va intra in antologia imposturii cu patalama. Dar si in aceea a peronismului de tip balcanic. Pentru ca, trebuie spus, Ponta este un urmas local al ultra-populistului demagog, aventurierul politic Juan Domingo Peron.

Nu inteleg de ce trebuia presedintele sa ceara permisiunea lui Victor Ponta pentru a difuza acea inregistrare. Era cumva clandestina? Nu a fost difuzata de o terta persoana, care se baga ca musca-n lapte, ci de gazda intalnirii. Dar chestiunea cheie aici este non-profesionalismul abisal al celor doi reprezentanti ai guvernului. Se comportau ca niste scolari inapti sa priceapa cum de-au ajuns in aceasta penibila situatie. Ma rog, plagiatorul nu cunoaste rusinea, s-a scufundat infuriat in fotoliu si a mormait cateva fraze. Dar merita oare ca doamna Ioana Petrescu sa-si sacrifice urma de autoritate ce-i mai ramasese in Romania pentru a servi si a garanta un sarlatan politic? Cum vede Ioana Petrescu relatia dintre etic si politic?

Iata motivele pentru care impartasesc, nu fara o mare mahnire, cele scrise de bunul meu prieten Dragos Aligica pe Facebook. Sunt mahnit pentru ca nu era nevoie ca un onorabil doctorat la Harvard, sub conducerea stiintifica a unui mare economist, Martin Feldstein, sa devina miza propagandistica pentru aparatul ideologic pesedist. Pot accepta ca, la inceput, doamna ministru nu stia in ce joc intra. Toti putem fi putin naivi. „Toti suntem melodramatici”, vorba lui Mircea Cartarescu in „Levantul”. Dar exista obligatii ale responsabilitatii. Nu te joci cu taxele unei economii, nu patinezi nonsalant in chestiuni care afecteaza destinele a milioane de familii.

Scrie asadar Dragos Aligica:

” 1. Bun. Rezolvaram si asta. Romanii mai credeau inca intr-un mit: mitul tinerilor educati la “universitati/scoli de prestigiu” care vin si fac si dreg. S-a ales praful si de asta.

2. Nu trebuia sa fie o surpriza. Personal am spus-o aici pe facebook in momentul zero: NU e in regula. In 20 de ani de cand sunt in lumea asta academica NU am cunoscut un singur absolvent de universitate occidentala –persoana de calitate umana sau intelectuala- care sa vina sa-si puna competentele sau reputatia de pe hartia aia de diploma ”prestigioasa” in slujba organizatiei infecte si anti-nationale patronate in traditia Iliescu-Nastase-Ponta. Niciodata. Nimeni. Cunosc zeci, sute de oameni in emigratia academica si intelectuala in nenumarate universitati si centre in Occident. Au opinii diferite, ideologii diferite dar au comun acest lucru: nu reticent,a ci scarba absoluta la a avea de a face cu astia. Sa li se alature dupa lovitura de stat??? Inimaginabil.

3. Cand cineva vine cu argumentul ca “are in CV” “universitati de prestigiu”, “liceul de matematica fizica Cutare” sau “gradinita cu orar prelungit 27”, drept unica indicatie si garantie a bonitatii intelectuale sau profesionale sau de caracter, sa stiti ca acolo e o problema. Oamenii se judeca dupa competenta si caracter, punct. Alti factori (familie, gen, etnie, educatie, status social etc.), pot ajuta sau submina judecata dar niciodata nu o pot substitui in esenta ei.

Nu exista nimic mai trist si mai penibil decat specia asta de facatura umana care traieste toata viata din parazitarea faptului ca a facut “gradinita cu orar prelungit 27” intr-o faza a vietii. Semn clar de impostura.

4. Raul facut comunitatii de studenti, cercetatori, profesori si profesionisti in general, romani din Occident este enorm, incomensurabil. Impostura, arivismul si iresponsabilitatea catorva persoane (care obisnuiesc sa se bata in piept cu sistemul de status academic sau ca in cazul de fata sa-l paraziteze mercantil) sunt decontate colectiv. Beneficiile personale vor ramne insa.

Vorbim aici de un tip uman care va vinde toata viata imagine si CV, marketing uman fara continut, o poleliala fara substanta. Si spoiala a fost desavarsita sub ochii nostri. Repet: in detrimentul public si al specialistilor si oamenilor de bun simt. Asta e.”

Recomandari:

http://www.gandul.info/puterea-gandului/ca-la-mto-12935294

http://blog.itmorar.ro/papagalul-cotofana-si-codobatura-o-fabula-cu-ponta/

http://www.ziare.com/basescu/victor-ponta/suntem-la-mila-domnului-1311142

https://www.contributors.ro/global-europa/scrisoare-catre-doamna-ioana-petrescu-ministru-de-finante-din-partea-lui-aurelian-craiutu-si-vladimir-tismaneanu/

Update, 16 iulie 2014. Citez din scrisoarea deschisa adresata de dl Mihai-Razvan Ungureanu, fost premier al Romaniei, doamnei ministru de finante Ioana Petrescu:„E un moment dificil şi neplăcut. E cazul să acceptaţi că este inadmisibil să nu îţi poţi susţine propriul proiect. Chiar dacă am convingerea că sunteţi mai degrabă o victimă a lui Victor Ponta, care s-a folosit de dumneavoastră, acest lucru nu vă scuteşte de responsabilitatea propriilor alegeri. Astăzi, sunteţi pusă în faţa uneia dintre cele mai dificile alegeri din cariera dumneavoastră: să giraţi un Guvern incompetent si compromis, prin a continua să ocupaţi funcţia de ministru de Finanţe sau de a demisiona onorabil. Sper ca veţi face alegerea corectă!”

http://adevarul.ro/news/politica/ioana-petrescu-trebuie-demisioneze-1_53c4dd7b0d133766a871c6ac/index.html

Inrucat articolul este despre Omul Nou Victor Ponta, iata ce are de spus politicianul mega-plagiator despre situatia atat de jenanta de luni: „Premierul Victor Ponta le-a transmis miercuri ministrilor ca regreta ca a mers luni la Cotroceni pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu despre reducerea CAS, adaugand ca acum a invatat ca atunci ‘cand te bagi in cocina, te mananca porcii’. Seful Guvernului a aratat ca ii pare rau si pentru ministrul Finantelor Ioana Petrescu, care l-a insotit in vizita la Cotroceni, adaugand ca, din punctul sau de vedere a facut bine ca ‘s-a intors in tara in care doamna EBA si doamna Udrea se pricep mai bine la economie decat cei de la Harvard'”.

Nu stiu ce legatura au doamnele amintite cu vadita, invederata incompetenta a celor doi reprezentanti ai guvernului in legatura cu subiectul intalnirii. Apoi, doamna ministru Petrescu se reprezinta pe sine, nu universitatea Maryland sau Universitatea Harvard. Sunt convins ca este de acord cu mine in aceasta privinta. Cine sunt „cei de la Harvard”? Dupa stiinta mea, doamna Petrescu a fost doctoranda acolo, nu profesoara. Lipsa de eleganta in exprimare („cocina”, „porci” etc) nu mai trebuie comentata. Un premier, in urma cu doar cateva luni, care se adresa unei femei, membra a guvernului, cu apelativul „Fa”, este, oricum am privi lucrurile, un badaran (in cel mai fericit caz). Victor Ponta este exponentul mahalalei pesediste si nu pierde nicio ocazie sa ne-o reaminteasca.

Nou update: Doamna ministru Ioana Petrescu a fost amuzata de ceea ce ea priveste drept atacurile care au urmat intalnirii de pomina de la Cotroceni. Dar, mai ales, ea considera ca nu avea nevoie sa-si justifice credibilitatea academica: „Chiar nu am simtit nevoia sa imi dovedesc diploma de la Harvard intr-o intalnire la Cotroceni”. Problema este ca doamna ministru nu pare sa fi fost stanjenita ca se afla langa un plagiator dovedit, un om care a mintit in ce priveste propriul doctorat, un infractor academic. Nu este nimic, dar absolut nimic „politicianist” in a nota aceasta situatie. Absolventa de la Harvard pare sa fie total indiferenta la faptul ca este parte a unei echipe condusa de un plagiator care, intr-o tara normala, si-ar fi dat demult demisia. Ca, volens nolens, participa la perpetuarea starii de ne-rusine in Romania. Exista, trebuie spus, ceea ce numim proximitati maculante.

Distribuie acest articol

125 COMENTARII

 1. Domnule Profesor, sper ca aceasta memomarabila pelicula, sa fie vizionata si de colegii si profesorii dumneaei, si de la Maryland si de la Harvard! (Sa o judece colegii dumneaei, academicienii :-) ) O asemena prestatie e o palma grea , data prestigiului ambelor universitati! Desigur, oamenii instruiti inteleg ca doamna e cel mult un accident, si de regula un PHD la Harvard, inseamna cu totul si cu totul altceva, dar ma tem ca admiratorii de PSD, in marea lor majoritate absolventi de „particulara romaneasca” (desigur ma refer la „ïntelectuali”) ce si-or fi zicind: dom’le pai nu-i nici o diferenta intre ce „stim” noi „alumnii” de la Cantemir or Spiru, cu ce stie doamna de la Harvard…suntem cam tot pe acolo, si nu i-as blama sa creada asta…
  Chiar daca plagiatorul i-a impus sa taca (ceea ce e mai mult decit probabil), un intelectual (presupus de elita) are prestanta si personalitate, pe linga etica si cunostinte (vaste, pe baza de brain, si nu pe baza de suflet’), si chiar si in aceste conditii, ar fi putut, motiva printr-un discurs fluid si academic (cu referente la teorii, modele matematice, teoria systemelor economice etc) masura, ocolind abil intrebarile directe ale presedintelui! In contrast cu un asemenea exposeu academic (se poate, fara sa bati apa in piua evident), presedintele ar fi parut marunt si depasit. Macar pe asta ar fi putut miza sa iasa onorabil din clinci, cel putin ar fi putut da vina pe cunostintile rudimentare ale presedintului (rudimentare in sens de nespecialist, desigur), si pe faptul ca nu intelege jocul variabilor intr-un system macro-economic…Doua nulitati masive (hai ca poate doamna o fi avind orisice baza academica solida, poate ca si stie…ar fi chiar un dezastru la CV-ul dumneaeie, hai sa admitem ca nu-i o nulitate academica, dar fara doar si poate e o nulitate morala si etica…marile universitati nu te invata numai stiinta, te invata si cea ce inseamna onorabilitate, valori etice, etc…cu alte cuvinte nu iti modeleaza numai sttinta, ci si constiinta…ceea ce doamnei ministru se pare ca ii lipseste cu desavirsire….da’ ce sa mai demonstram noi, cind n-ar fi trebuit sa accepte un asemenea sef in the first place…)…
  Totusi cita batjocura si superfecialitate la dom’ doctor…

  • De acord cu comentariul dvs.

   Vad doua ipoteze distincte ce se impun a fi analizate:

   1. Dna MINISTRU DE FINANTE „a venit cu lectia nefacuta”;

   2. Masura reducerii CAS-ului, nu se doreste a fi implementata ci doar folosita de Ponta printre multele minciuni/inselaciuni cu scopuri electorale.

   In prima ipoteza, ca Ministru de Finante, avea datoria, indiferent ca venea sau nu venea la Presedinte sa dea socoteala, sa execute o simulare pentru estimarea impactului acestei masuri prin prisma Guvernului cat si a FMI, cu care ocazie fie sa stabileasca masuri de contracarare a efectelor negative fie, pur si simplu, sa renunte la aplicarea ei.

   A doua ipoteza, ce implica o mare doza de fariseism, lipsa eticii, un cras servilism oportunistic specific unui pur sange dambovitean, este chiar mai degradanta decat prima.

   Si ca un capac perfect in tonul celor doi, darea ochilor peste cap, sentimentul de agasare la care sunt supusi de intrebarile Presedintelui, teatrul nedisimulat destinat audientei pentru intelegerea nimicniciei interlocutorului care nu merita nici macar un tratament pseudo-profesional necum un dialog riguros, responsabil asa cum s-ar cuveni ocaziei al carei cadru era, indiscutabil, grija pentru treburile tarii.

   • Punctul 2, lipsa dorinței reale de a implementa măsura reducerii CAS, este un risc cât se poate de real din partea unuia ca Ponta. Altfel, orice reducere de taxe și impozite este binevenită într-o țară ca România. Nu contează că o face un clovn ca Ponta, nu contează că n-are susținere în previziunile economice, important e să fie făcută.

    Numai că, așa cum atenționează foarte bine comentariul dvs., e posibil ca din partea lui Ponta să nu existe nicio intenție reală de implementare a măsurii, ci să fie doar un teatru electoral ieftin: ”uite, eu am încercat, dar Băsescu nu m-a lăsat să fac un lucru bun pentru economie”.

    Însă pentru că orice succes la public ”backfires”, acum Băsescu va trebui să explice EL sustenabilitatea măsurii, pentru că respingerea ei este greșită. În ciuda micii victorii obținute prin difuzarea înregistrării și expunerea publică a incompetenței prim-ministrului și a ministrului său de finanțe, reducerea CAS este realmente necesară, iar președintele trebuie să o accepte.

    • Aveti dreptate. Presedintele trebuie sa promoveze aplicarea reducerii CAS-ului, nu numai ca lectie pentru Ponta ci si ca o masura cauzatoare de reducerea deficitului bugetar pe care guvernul va fi obligat sa o ia in vedere pentru a evita dezastrul evident ce va urma aplicarii reducerii CAS.

  • Fără nici o umbră de naționalism tip Vadim-Jirinovski iată un exemplu despre lipsa totală de legătură între academism (diplome, doctorate, etc.) și CARACTER.

   Joseph Needham (1900-1995).

   Individul a fost – o vreme – un veritabil savant (biochimist, doctorat la Cambridge). Prin 1937, căsătorit fiind, s-a îndrăgostit de China și, simultan, de asistenta lui (chinezoaică). A urmat un mariaj triunghiular pînă la moartea soției en titre (1987). Asemenea detalii, ușor sordide, s-ar dovedi lipsite de relevanță dacă nu ar reflecta similarul concubinaj cu regimul comunist chinez. Astfel, britanicul profesor și-a prostituat profesiunea, certificînd cîteva măgării propagandistice: mai întîi că USA ar fi aruncat niscai balegi infestate cu antrax în sudul Chinei la finele războiului mondial; apoi, bine înregimentat-gîdilat de sovietici prin ciracul lor Zhou Enlai, a confirmat imaginarul război bacteriologic purtat de aceeași americani în Coreea. Dragoste oarbă, ce mai !

 2. Da, cel mai corect si onorabil pentru doamna Petrescu acum ar fi sa-si dea demisia. Macar iese dintr-o gasca de sobolani si isi salveaza cit de cit onoarea.
  Si nu numai ca nu stia cifre, dar cind Base a intrebat-o „Roubini a terminat acolo, mă aşteptam la argumente de genul lui” credeam ca o sa percuteze, sa raspunda macar cu parerile ei. Iar in treaba cu MTO putea sa intrebe „cind vorbiti de MTO la ce va referiti?” Nu sa stea ca „deer in the headlights”.

  • Dacă ar fi avut onoare, nu ar fi acceptat de la început un post în guvernul Ponta, după cum s-a și comentat pe-aici la vremea respectivă. Unele femei știu să fie ”pragmatice” :) Față de Carly Fiorina, de exemplu, doamna ministru de finanțe e un copil nevinovat la capitolul ăsta.

 3. Doctoratul la o universitate de renume (Harvard, Stanford, …) nu garanteaza ca absolventul are si o pregatire intelectuala solida. Bazele viitorului intelectual se pun in gimnaziu si in liceu; diploma de doctor, oricat de lunga si lata ar fi, nu poate acoperi lipsuri educationale (si comportamentale!) de baza. Cand te afisezi cu un discurs de tip aspirant bacalaureat la Liceul Metaloglobus, nu mai ai nici o scuza; ar promova Ioana Petrescu „bac”-ul in forma lui actuala?

  Studiile sub „conducerea stiintifica a unui mare economist” pot garanta patalamaua, dar mult mai greu calitatea. I s-a intamplat Profesorului Tismaneanu sa aiba un student asa si asa, care trebuie impins de la spate ca sa promoveze?

  Ca veni vorba, ce liceu a urmat si absolvit Vladimir Tismaneanu?

 4. Se stie ca hotul nu este interesat de efectul pe care furtul sau il are asupra victimei. Hotul este gata oricand sa spuna minciuni.
  Se confirma ca guvernul Ponta nu este interesat de efectele pe care actiunile sale le au asupra poporului. De ce ar mai munci sa faca si anumite calcule? In schimbul certitudinilor, guvernul face presupuneri si spune lozinci.

 5. Domnule Profesor,

  Evenimentele de ieri arata manifestâri tipice clasei securisto-comuniste ce dominâ aceastâ tarâ din ’46 fârâ întrerupere; cinism,superficialitate,mediocritate;

  Nu as fi mirat sâ aflâm câ si acestâ doamnâ ministru ar proveni dintr-o familie sacrâ securistâ sau comunistâ.

  Sunt sceptic câ se poate schimba ceva în Romania

  Mâ înfioarâ gândul câ deja progeniturile lor conduc Romania post ceausistâ.

 6. dle profesor. Nu cred ca i se potriveste lui VVP „walks like a duck”.. Inafara de palavrele publice nimic nu-l aseamana cu JD Peron [care avea -intre altele- si un stagiu militar real]. Ar fi fost ceva JD Peron fara Evita? probabil nu, iar Daciana nu e Evita sub niciun aspect.
  Numai populismul desantat [nu mai e acceptabila „demagogia”?] ii aseamana pe cei doi.
  UE il va impiedica pe VVP sa distruga finantele tarii la fel ca PEron asa ca si „puterea de cumparare” electorala a lui Ponta e evident inferioara.

 7. Cred, domnule Profesor, ca motivul difuzarii inregistrarii este exact declaratia plagiatorului dupa terminarea consultarii. Am ajuns in aceeasi situatie cu cea de dinainte de ’89 cand tot ce se declara sau venea ca apreciere sau evaluare dinspre regim trebuiau interpretate exact invers. Plagiatorul a mintit (deja suna „al dracului” a pleonasm) ca de obicei, senin dar si cu putina mina actoriceasca, ca „s-au certat” cu Basescu insinuiand ca acesta e pus pe scandal si nu dialogheaza. In prostia lui (suna din nou pleonastic – sunt in complet dezacord cu cei ce sustin ca Ponta e inteligent), plagiatorul nu realizeaza sau nu-i pasa de prestatia ce tocmai o avusese impreuna cu Petrescu si mizeaza din nou pe secretizarea convorbirilor si ca ce conteaza e ce zice el sau/si fartatii lui de ocazie de la televiziunea turnatorului.
  Referitor la imaginea reala a lui Petrescu revelata de inregistrare, situatia e absolut tragica insa nu neasteptata. Ca si DPA, si eu am spus ca „ce se-aseamana se-aduna,” acest lucru aratand calitatea umana a individei ce transcende orice diploma si grad academic. Aceasta mod de evaluare a individului este o problema generala ce-si are radacinile in viziunea pozitivist-behaviorista (nu stiu daca e corect termenul in romana) ce domina stiintele sociale. Latura umanista, ca sa-i spun asa, este scoasa complet din calcul contand in general numai inregistrarile digitale ale articolelor si publicatiilor (cantitativ si nu calitativ) si rangul universitatii absolvite. In conditiile in care astazi mediul academic nu educa ci instruieste (echivalentul lui training), atunci, teoretic vorbind, orice individ cat de cat inteligent si cu o memorie pe masura poate absolvi cele mai prestigioase universitati.

 8. Atâta vreme cât, de exemplu, Janet Yellen are 68 de ani iar Christine Lagarde 58, înseamnă că la noi nu e vorba de vreun mit ci, a câta oară, de înţelegerea greşită a unor realităţi, de unde şi nesfârşita cruciadă a copiilor mai mult sau mai puţin dotaţi la care suntem martori cu toţii.

 9. Nu prea inteleg: exista un profesor la College Park in domeniul meu pe care-l admir enorm. Am si colegi formati acolo care sunt excelenti profesional. Nu stiu insa cat de buna este scoala de stiinte economice, desi nu as prea avea motive sa ma indoiesc de ea. Incep sa ma gandesc ce-a manat-o in lupta pe Dr. Petrescu, adica sa-si ia un an liber (presupun) pre-tenure. Vrea sa se intoarca? O va ajuta in cariera academica? Va avea vreun rasunet nivelul performantei ei ca demnitar in cariera academica? I s-a oferit ceva mai bun?

  • Predau acolo incepand din august 1990. Este o universitate exceptionala. In domeniul meu, ne situam printre primele 25 de departamente pe plan national. Departamentul de economie este admirabil. La fel si scoala de politici publice unde preda doamana assistant professor (echivalent cu lector universitar) Ioana Petrescu. Ma abtin de la orice fel de speculatii privind motivatiile colegei mele de universitate. Regret ca nu a gasit timpul sa raspunda scrisorii deschise pe care i-am trimis-o impreuna cu profesorul Aurelian Craiutu de la Indiana University. Ar fi fost, zic eu, un gest colegial.

   http://www.contributors.ro/global-europa/scrisoare-catre-doamna-ioana-petrescu-ministru-de-finante-din-partea-lui-aurelian-craiutu-si-vladimir-tismaneanu/

   • De unde timp domnule Tismaneanu? Doamna era ocupata cu fundamentarea legii CAS-ului…dupa cum bine s-a vazut! Ce atitea framintari etice, care oricum sunt insignificante in raport cu sacrificiul suprem „servim patria”, mai cu seama cind suntem si mindri ca suntem romani! Leave-ul doamnei o sa fie permanent, e usor de predict…se inscrie in PDSR (ca si alti mari savanti de prin guvern, asa numitii tehnocrati, in perioada pre-PDSR) and the sky is the limit…ce UoM, ce America…acolo nu te poti afirma…

   • Domnule Tismaneanu,

    Daca Departamentul de Economie de la UMCP este admirabil precum spuneti incep sa-mi fac griji pentru doamna ministru pentru tenure. La angajare conteaza enorm faptul ca vii de la Harvard, dar la tenure conteaza publicatiile si vad ca din 2008 de cand a terminat doctoratul doamna ministru nu afiseaza nici o publicatie. Articolele ei sunt undeva la sfirsitul CV-ului, chiar dupa ce prezinta jurnalele pentru care a fost referee. Macar sa fi scris si ea in ce stadiu sunt…ceva de genul, revised and resubmitted (third round) at American Economic Review or so. :)

     • Multumesc pentru clarificare. Mi se pare insa foarte greu de crezut ca poate obtine tenure-ul fara nici un articol publicat la un astfel de departament prestigios, desi probabil mai are inca 2 ani pina sa aplice. Cum spunea cineva mai sus, poate o ajuta jobul de prim-ministru cine stie. Sper ca macar i-au prelungit perioada de leave ca ar fi pacat sa piarda o astfel de pozitie.

      • Dupa doi ani (ori poate trei) in guvern, Henry Kissinger a trebuit sa renunte la job-ul de la Harvard (era full professor). Zbigniew Brzezinski, consilier pentru securitatea nationala in timpul lui Jimmy Carter, zbura in fiecare luni (de la Washington la NY) ptr a-si tine cursul la universitatea Columbia. Ma rog, fiecare isi negociaza aceste aranjamente, dar in genere universitatile cer profesorilor sa predea. Semestrul sabatic se acorda celor cu tenure. Sigur, exista si cazuri mai lungi, de pilda Michael McFaul de la Stanford (NSC, apoi ambasador la Moscova). Dar toate cele amintite sunt functii americane, cum se spune service to the American people, nu intr-un alt guvern.

     • Multumesc din nou pentru exemple. Banuiesc ca regulile cu leave of absence depind de la caz la caz. Inainte de tenure nu am auzit de perioade de leave mai mari de un an dar avand in vedere functia probabil ca ea a obtinut o prelungire. Oarecum eu am o situatie similara, numai ca la mine e vb tot de un job academic dar dupa tenure :)

      Am vazut si raspunsul ei de astazi si nu mi se pare amuzant deloc. Este cel putin bizara asocierea ei cu plagiatorul Ponta. Personal nu m-as fi coborat niciodata la un asemenea nivel pentru o astfel de oportunitate, daca o putem numi asa.

    • Nu stiu daca e in sensul dvs, dar as indrazni sa remarc enciclopedismul Dr. Mungiu-Pippidi. Astazi, in domeniul finantelor.
     S-ar putea spune: Dr. Petrescu este acum salvata, nu are decat sa urmeze salutarele sfaturi primite. Pfui, ce noroc, era cat pe-aci!
     Spre exemplu, primul sfat: ar putea incepe cu un plan…
     :-)

     • Ma tem ca Dr. Mungiu-Pippide s-a grabit, eu as fi ales chiar o granularitate si mai fina: sa se inceapa cu trei puncte (A,B,C), care dupa cum bine se stie din geometria axiomatica, definesc un plan :-)…da ce vorbesc eu, chiar cu un punct („dati-mi un punct in spatiu si voi rasturana Universul”, ca sa nu mai amintesc de Big Bang theory)..desi poate nici ala n-ar trebui, nu-mi dau seama :-)…eu cred ca a inceput bine doamana ministru, a inceput cu void-ul…caci zice-se ca tot din void s-au nascut si Universul, daramite o biata lege de micsorare a CAS-ului :-)
      PS. De regula nu citesc „analizele” respectivei doamne, (va cred pe dv. pe cuvint), care pe linga lauda de sine (intr-una dintre rarele mele incursiunile printr-un articol de-al dumneaei -ma mai pedepsesc din cind in cind! – am aflat cum s-ar fi prabusit economia Germaniei, fara analizele priceless ale profesorei de pe la universitatea ne-omologata pe unde-si preda cursul de „guvernanta” (t-ul a se citi „tz” :-) ) ….dom’le ce bafta si pe nemtii astia…te pomenesti ca au cistigat si campionatul mondial de fotbal tot cu ajutorul lui AMP…e posibil) doar obisnueste sa prezinte common-sense ca si super-teorie (de regula doar de dumneaei inteleasa!)…

 10. Perfect de acord cu totul, mai putin primul rand al articolului „Victor Ponta este Omul Nou visat de Ceausescu si ideologul sau, Iliescu.”
  Asa cum l-am studiat eu pe N. Ceausescu, mi s-a parut a fi un tip extrem (excesiv!) de exigent cu cei din jurul sau (evident, la nivelul reperelor sale in materie!), mai mult decat precaut, avar chiar, in acordarea increderii sau in promovarea in functie a oricui altcineva decat cei foarte apropiati lui. Cu alte cuvinte, ma indoiesc ca un Ponta ar fi ajuns altceva decat un procuror de provincie pe vremea „de trista amintire”, sau ca Ceausescu, cu toate lacunele si defectele pe care le avea, s-ar fi mandrit cu un asemenea urmas.
  Cat despre Iliescu, cred ca-l detesta cordial pe Ponta, dar din alte motive: un pic de invidie fata de varsta la care premierul se pregateste sa devina presedinte, un pic de dispret fata de un tradator de care s-a folosit dar care va continua sa tradeze, sa zic: pentru ansamblul „operei sale”, cat se poate de autentice, de aceasta data.
  Cred ca salvarea Ro, daca salvare va fi, poate veni mai de graba de la Iliescu (muuuult mai mare specialist, decat Ponta, in lucrari pe la spate!), decat de la opozitie…!?

 11. Comentariul este profund fals si nedrept pentru cei care fac eforturi sa scoata tara din marasmul in care a aruncat-o dl. Basescu, impreuna cu clica sa de acoliti.
  Este clar ca dl. presedinte are cunostinte economice mai usoare decat un presedinte de CAP, dar are o gura bogata si un tupeu neintrecut in a clama ca pe el il intereseaza tara si nu un partid sau altul. Il intereseaza tara dupa ce a saracit-o ingrozitor prin masurile „economice” pe care le-au promovat, el si celalalt mare „economist”, dl. Boc? Il intereseaza tara dupa ce a taiat salarii si ajutoare sociale, pensii si tot ce se mai putea taia doar cu scopul de a-si imbogati oamenii plasati in tot felul de functii oneroase? Il intereseaza tara dupa ce s-a inhaitat, el si familia sa mai apropiata sau mai ignorata astazi, cu clanurile mafiote de tigani care spoliaza de ani buni judete intregi?
  Sunt profesor la o universitate bine cotata din Bucuresti si am predat ani de zile macroeconomia si politicile macroeconomice. Stiu si pot argumenta stiintific faptul ca o economie este stimulata prin reducerea CAS si nu impinsa in recesiune. Recesiunea economica a fost provocata chiar de dl. Basescu prin masurile absurde de reducere a salariilor si altor castiguri salariale ale angajatilor care si-au redus automat consumul, ducand astfel la reducerea cererii de bunuri pe piata. Recesiunea in prezent, daca se va intoarce, este determinata de sumele imense de bani imprumutate de regimul Basescu, pe care tara cu greu a reusit sa le inapoieze.
  Managemetul macroeconomic promovat de d-lui Basescu si de apropiatii sai a devenit in universitati un adevarat studiu de caz al proastei guvernari economice si al modului in care decizii macroeconomice gresite pot impinge un popor intreg la disperare. Acest lucru va ramane fara nici o tagada in istoria economiei romanesti ca si alte „fapte” ale acestei guvernari de rau augur pentru poprul pe care dl. Basescu incearca cu disperare sa-l fereasca de a-si recapata speranta in mai bine.
  Lasati pe cei tineri si scoliti, indiferent unde, sa conduca si nu mai aruncati cu noroi in oamenii care se straduiesc sa mai repare ceea ce a distrus in cei zece ani de guvernare intr-adevar catastrofala, bazata numai pe criterii politice si pe nestiinta, dl. presedinte Basescu.

  • De guvernul Tariceanu si populismul sau desantat chiar nu aveti nimic de spus? Recesiunea a fost un fenomen global, in niciun caz unul limitat la Romania. Conditiile cerute de IMF nu au fost inventate de Traian Basescu. Iar balbaielile jenante din acea intalnire despre care vorbesc in articol nu pot fi puse pe seama unui exces de competenta :)

   • Cu un presedinte ostil si o majoritate potrivnica in Parlament, populismul era ultima eschiva a guvernului Tariceanu. Cea mai corecta solutie dpdv al moralitatii ar fi fost, Desigur, demisia, insa ar fi insemnat sfarsitul partidului. Nu plang eu de dragul PNL, dar alternativa cu doua partide cu metode comuniste in primplanul politicii romanesti, Psd si PDL, a impus totusi populismul ca raul cel mai mic. Va dati seama ce ghinion ar fi fost pe tara asta sa fi administrat Partidul lui Basescu inca din 2007?

     • Asa cum am constatat de mult, „Mary is the same, the hat differ”.
      Sunt actuali, fost sau viitori colegi de partid sau alianta toti cu toti, rude, cumetri, asociati in business etc..

      In exemplul de aseara, unul a plecat gandindu-se la „meteo”, al 2-lea a ramas bucuros ca i-a dovedit dupa ce a fost penibil intelegand din mers ca nu sunt 5 puncte procentuale din PIB. A cazut repede si bine in picioare – are o mare experienta in asta.

      Fata a plecat probabil singura si trista regretand (poate nu prima oara) decizia de a se alatura conglomeratului de pe Dambovita.

      Ei inca ne conduc.

     • Nu sunt naiv sa cred asta. Maimarii fiecarei formatiuni politice de la noi avusera deja Tangente cu politicul antedecembrist si n-au lepadat naravul dupa Revolutie. Turnatoriile, de la Fundatia Aslan de ex, oricat de abominabile au fost ele, erau pana la urma compromisul necesar pentru a se aproba o functie si a fi recunoscute anumite merite. Ca seniorii turnatoriilor au fost divulgati a fi fiind prin pnl e de mai mica importanta: erau oameni de care sistemul se putea dispensa. Cei nedezvaluiti inca, adica cei care sunt inca activi si cei care primeau rapoartele acestora, oare unde or fi sau pe cine sprijina? Vreun partid vestic, desigur.

     • domnule Profesor,
      sa dam cezarului ce i se cuvine si, in consecinta,
      permiteti-mi sa-l inghesui in capul listei pe il capo di tutti capi,
      cu voia dvs, Daaaaaaaaaaan Raaaaaaaaaadu Ruuuuuuuuuusanuuuuuuuuuuuuu !!!
      actualmente in functia de mitic la mititica.

  • Domnu Scarlat
   și eu sînt laureat la premiul Nobel pe economie dar cu toate acestea pot observa topica de Antena3 din comentariul dvs. Aveți nevoie de argumente?

  • De ” la o universitate bine cotata din Bucuresti” si-a luat si Ponta doctoratul; se pot intimpla si asemenea accidente.
   Daca sinteti profesor ” la o universitate bine cotata din Bucuresti” si nu va oripileaza ce s-a intimplat ieri la Cotroceni, ce poti ca sa mai zici?
   Presedintele a repetat, chiar si pentru o baba surda, ca nu este impotriva micsorarii CAS-ului, ci a cerut sa afle sursele de unde vor fi atrasi alti bani necesari bugetului.

   „cei care fac eforturi sa scoata tara din marasmul in care a aruncat-o dl. Basescu, impreuna cu clica sa de acoliti”
   Ei bine, daca asta a priceput un profesor „la o universitate bine cotata din Bucuresti”, atunci trebuia sa ne explicati masurile ” macroeconomia si politicile macroeconomice” prin care umpleati gaurile in bugetul de pensii.
   Ati procedat la fel ca cei doi gustiuci: „ne descurcam noi, dle presedinte”. Dati-ne nota sa trecem clasa
   „poftiti?”

  • as vrea sa stiu ce datorii a inapoiat guvernarea dr. tonta.
   poate ne luminati. daca va referiti la imprumutul de la fmi, ala a stat, in cea mai mare parte, in bnr. numai o transa a fost folosita pt. plati interne. ba, „stand” in bnr, a mai si produs.

   guvernul dr.tonta se imprumuta in continuare. din fericire, cu o dobanda mai mica, taman datorata guvernarii boc.

   dottore a incercat o invaluire, anume ca basescu nu ar avea niciun drept sa stie cum se „acopera gaura”, ca toate explicatiile au fost prezentate la palavrament, unde s’a votat cu doua maini.

   legiuitorul care a scris constitutia tzarii, impreuna cu boboru’ care a aprobat’o, prin referendum,
   a prevazut ca legile trebuiesc promulgate, adica sa aiba ultima semnatura, cea a presedintelui.
   oare dece ? daca nu era nevoie de ultima citire, cea a sefului statului, legiuitorul ar fi scris legea fundamentala, altfel. adica, semnaturile celor doi sefi de camera din palavrament si publicarea in monitorul official sa fie suficiente pentru intrarea in operativitate a unei legi.

   rezulta ca, cel care pune ultima semnatura, are niscai obligatii.
   si base uzeaza de prerogativele sale constitutionale.

   teama mea este ca cine’i va urma, la cotrocesti, va semna ca primarul din cucuietii din vale.
   pentru linistea, acea liniste vestita din timpul guvernarii ilici/bonbon.

  • Complet orbit, dl Emil Scarlat nu-si pune problema nici o secunda sa cedeze in fata faptelor. Ce este surprinzator in interventia sa este acribia demonstratiei: in pofida celei mai elementare evidente, il scoate basma curata pe un prim ministru absolut caraghios !

   Om matur, cu experienta si studii (dupa cum semnatarul se prezinta el insusi), reproduce un rationament care nu pare sa vina din examinarea datelor, ci din convingeri de neclintit. Postarea pe care o face nu este decat o variatie pe tema „tineretului”. Iata de ex. ce spunea dupa 2012 scriitorul Augustin Buzura: « Eu trag nădejde că tinerii care sunt acum la conducerea ţării vor înţelege că trebuie să înceapă să schimbe lucrurile în învăţământ, în sănătate, în cultură şi în sport. Căci numai aşa vor reuşi să pună ţara pe picioare».

   Oare oamenii astia nu inteleg sa filtreze si prin propria minte promisiunile politice care s-au tesut in jurul imaturului de Ponta ?

   • Ceea ce este cu adevarat oribil e ca dl Scarlat baga aproape zilnic in mintile crude ale unor copii tot soiul de tampenii ca cele scrise pe aici. Noi il mai huiduim, dar aia mici ce sa faca saracii, le iau de bune, ca, de, asa le-a spus lor dom profesor la curs… Si ne mai miram…

    • „Norocul” e ca la cata pofta de carte au marea majoritate, nu conteaza; cei care au cap stiu sa-si selecteze dintre dascali.

  • Lasati pe cei tineri si scoliti, indiferent unde, sa conduca si nu mai aruncati cu noroi in oamenii care se straduiesc sa mai repare ceea ce a distrus in cei zece ani de guvernare intr-adevar catastrofala, bazata numai pe criterii politice si pe nestiinta, dl. presedinte Basescu.

   Doamne, mare e gradina ta! Cu asa calitati la capitolul prezentare, d-na Petrescu sau tineri din acelasi club din care face parte d-na ministru, nu ar face fata unui interviu serios in mediul privat occidental. Nu stiu ce predati dvs. la catedra universitatii care va angajeaza dar cu astfel de lozinci va faceti de ras. Nu va puteti detasa o clipa de preferintele politice si constata crasa incompetenta a administratiei Ponta. Crasa! Cateva cifre prezentate articulat ar fi raspuns intrebarilor presedintelui Basescu – care a mentionat ca ar fi interesat sa semneze propunerea de lege. Nu s-a opus. Tonul discutiei a fost relaxat, nicidecum „ne-am certat” conform declaratiei prim-ministrului. Acest guvern socheaza si prin incompetenta combinata cu o mare doza de confidenta prosteasca si aroganta. Tabieturile vechi mor greu.

  • Domnule profesor, unii din tinerii la care faceti referire platesc taxele si impozitele pe care le risipesc intr-o veselie un plagiator, consilierii sai de doi lei si clica lor de ciorditori.
   Dumneavoastra aveti de gand sa cereti public acestui guvern sa inceapa odata a investi in infrastructura si educatie? Ca daca orice discutie o motivam ideologic, atunci albul devine negru, gri sau rosu in functie de o multime de variabile.

  • @Emil Scarlat
   in momentul in care un profesor care preda „macroeconomie si politici macroeconomice la o universitate bine cotata” sustine ca „Recesiunea economica a fost provocata chiar de dl. Basescu” nu pot decat sa le plang de mila studentilor sai.

   Ca sa traducem pe intelesul nespecialistior, domnul expert de renume mondial in macroeconomie ne spune ca Romania ar fi putut sta asa, izolata intr-o bula de cristal de criza economica mondiala, conditia necesara si suficienta fiind ca presedintele (ale carui atributii in economie sunt limitate, in cel mai fericit caz) sa nu fie Basescu ci Geoana, sa zicem.

   strainii ar fi continuat sa investeasca miliarde, bula imobiliara nu s-ar fi spart, si un apartament de 2 camere confort 2 ar fi constat 1 milion de dolari in Bucuresti acum, cu conditia ca pe presedinte sa nu-l cheme Basescu.

   Dom’ profesor ar fi putut spune ca deciziile economice ar fi putut fi mai bune, ca poate n-au fost cele mai inspirate (si nu l-as fi contrazis), dar in momentul in care scrie, negru pe alb, ca „Basescu a provocat criza”, se expune riscului de a i se raspunde, tot negru pe alb „Domnule profesor, bateti campii, si nici macar cu gratie.”

   comenteaza un inginer, nu in expert in macroeconomie.

  • de Constitutie o fi auzit dl Scarlat?
   ART.138
   (5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

   e clar mr.Scarlat? in fond, e atat de simplu.
   desigur, micsorarea contributiilor nu e cheltuiala bugetara directa.
   e una indirecta: nu cheltui mai mult, ci primesti mai putin.
   rezultatul e acelasi.
   ei, sa nu-mi spuneti ca stai, ca exista efecte benefice care vor face sa …
   sigur, si la cheltuielile cu investitii exista,
   ba chiar si la cele cu salarii, creste consumul etc…
   nu, nu poti pur si simplu sa bagi mana in bugetul de pensii,
   sa iei niste bani pe care-i arunci firmelor,
   si apoi sa vii sa spui precum Ponta, las c-o dregem noi din buget,
   mai luam din stanga-dreapta si acoperim gaura.
   ca asta-i ca si cum ai muta banii dintr-un buzunar in altul.
   gaura nu mai e una mare, ci cateva mai mici prin alte parti.

   • ” micsorarea contributiilor nu e cheltuiala bugetara directa.
    e una indirecta: nu cheltui mai mult, ci primesti mai putin”
    Aceasta e definitia cheltuielilor indirecte?

 12. Domnule profesor, aveti dreptate, Ponta este penibil si neserios. Constat insa ca – asa cum justitia de azi nu condamna corupti, ci corupti din tabara anti-Basescu – asa si dvs. nu condamnati incompetenta ci incompetenta din tabara amintita. Doar pentru curiozitatea mea, ati fost confortabil cu Udrea ministrul dezvoltarii, cu Eba europarlamentar, cu Roberta Anastase presedintele Camerei, cu Blejnar sef la Fisc, cu Zegrean presedintele CCR, etc etc? Va intreb pentru ca nu am vazut niciodata vreun articol scris de dvs. care sa trateze „competenta” si onestitatea persoanelor sus-mentionate, promovate si protejate de… cine altul?
  Dar – nu-i asa ? – toate astea nu au legatura cu subiectul articolului : incompetenta lui Ponta si numai a lui :)

 13. Minunat! At fi fost pacat sa avem ub alt premier si sa fi ratat un asemenea moment. Basescu se pricepe si la atac si la Jocul la off-side. :-)

 14. Domnilor, am vazut aseara filmul, de doua ori, am adormit ingretosat si nauc si m-am trezit azi la fel. Cum sta treaba, schematic, din punctul meu de vedere? Totul este simplu, dar si interogativ :D , deci… mult mai complicat. Ia sa-ncerc cu numerotare:
  1. Cine conduce tara asta, de fapt? Astia?
  2. Ponta o sa-mi vorbeasca mie de la Cotroceni despre geo-strategii, incepand din iarna?
  3. Ponta va numi procurori-sefi, judecatori CCR, alti magistrati? El o sa gratieze, decoreze etc?

  4. Ministrului de Finante ii lipseste orice referinta biografica pana la varsta de 19 ani, din orice CV imaginabil. Zici ca suntem in Misterele Parisului 1980-2000. De unde le putem obtine si cum? Va asigur ca e ceva putred in toata treaba cu CV-ul domnisoarei.
  si, in fine, una mai lunga si fara intrebare aparenta :)
  5. Ministrul Finantelor are un blog. Cei care se asteptau ca fata sa vina in Romania sa faca si sa dreaga, vor avea o mare dezamagire: fata nu a venit pentru Romania aici, nu a dat fuga pentru tara, pentru popor, din patriotism, ci, si acum citez de la „About” al blogului, (majusculele imi apartin mie, Doxa): „Am venit in Romania pentru un an pe un post de consilier de stat CA SA IL AJUT PE PREMIER cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relatia cu mediul de afaceri si cu investitiile” (blogul e aici: http://ioanapetrescublog.wordpress.com). Fata asta a venit aici direct la Ponta. Ea singura o zice. Ea a „spart” scarba despre care vorbeste d-l Aligica. Ea singura, cu mintea ei, a devenit, si nu dintr-o eroare, miza propangandistica a bolsevicilor etcsamdscl. Ea e un om … mai nou, ca sa zic asa, decat Viorel Ponta. Ala macar si-a inceput studiile de baza prin boschetii din Paris; si mai si stim asta. De la el.

  • Ceva nu este in regula! Unde ati mai vazut in ultimii 25 ani ca un tanar necunoscut, fara relatii in politica, fara rudenii in politica (as preciza ca se confirma o continuitate cu clica politica comunista), sa devina deodata ministru si nu unul oarecare, ci chiar al Finantelor? Chiar asa sa-i fi apucat deodata dragostea pe neo- si vechiocomunistii de la PSD de competentele de Harvard ale unei necunoscute?
   Cu teama o spun, poate s-ar impune o analiza biografica a d-rei Petrescu. De fapt, a carui pesedist, cu strafunduri comuniste, ruda este? Nu o fi doar o alta copie a tinerei sperante liberale Bogdan Olteanu, nepot al Ghizelei Vas?
   Oare ce surprize ar aduce de fapt niste sapaturi bine facute in directia asta?
   Mea culpa daca gresesc.

 15. Oameni buni, nu dati cu pietre in Ioana. S-a comportat asa pentru ca nu avea ce face.
  A decis sa participe in acest guvern si acuma trebuie sa joace asa cum joc si ceilalti sau cum joaca mai ales seful. A ales sa nu spuna mare lucru pentru ca asa a vrut seful ei Ponta.
  Eu sunt convins ca ea s-a pregatit insa Ponta a insistat ca nu trebuie ei sa-i dea nici o explicatie lui Basescu. Pur si simplu nu avea ce sa faca.
  Oricine a lucrat intr-o organizatie stie ca de multe ori trebuie sa inghiti situatii de acest gen.
  Nu poti sa-ti iei jucariile si sa pleci cand vrei din moment ce ti-ai dat cuvantul ca participi.
  Amintiti-va cate mizerii a inghitit si Daniel, si cate inca mai inghite …
  Bine insa ar fi daca in zilele urmatoare Ioana ar veni cu niste prezentari, argumente etc.
  Cei doi mai au inca un dezavantaj, nu au access la materialul video sa-l poata edita cum doresc ei … ceea ce deja partea cealalta evident ca a facut …

  • – Doamna poate oricand sa se delimiteze, prin plecare, de tot ceea ce nu-i place sau de ceea ce considera nedrept sau ilegal. E doctor in economie, nu moare ea de foame. Desi, dupa ziua de ieri, parca n-as mai baga mana in foc.
   – Guvernul Romaniei nu este o organizatie din alea despre care vorbiti dvs, ci este slujitorul meu, al cetateanului si contribuabilului care sunt. Daca dvs vorbiti despre faptul ca Grupul Infractional Organizat a ajuns la Guvern, aia e alta treaba.
   – Cei doi au dezavantajul fundamental, primul dintre ele, cel care le face pe celelalte absolut lipsite de relevanta, ca sunt doi impostori lipsiti pana si de inteligenta. Aia sunt doi prostanaci, domnule. Si rau-intentionati, aici aveti dreptate.

 16. Mai exista si alte explicatii:

  1. unii dintre cei care fac doctorate „prestigioase” devin socialisti si chiar comunisti cu sau fara sa voia lor. Asta pentru simplu motiv ca unii dintre profesorii lor, as spune majoritatea, in special in stiintele sociale (litere, istorie, sociologie, filosofie, psihologie, economie), din Occident sunt comunisti. Mia draguti, mai stilati, dar cu aceeasi ideologie. Daca un roman isi face doctoratul cu unul dintre acestia si ajunge sa le impartasesca ideologia, mi se pare logic sa ajunga chiar si in guvernul lui Ponta cata vreme fratia intru ideologie e mai importanta decat morala, cel putin pentru socialisti. Din acest motiv Ponta nu a fost in realitate criticat de socialistii europeni cum ar fi trebuit. Pe scurt, doctoratul „in afara” sau „inauntru” nu e totdeauna independent de ideologie si nu totdeauna cei care fac doctoratul sunt/raman ideologic inocenti.

  2. Cu cat mai comunist/socialist e directorul de doctorat cu atat mai usor e sa fie cineva acceptat cata vreme accepta sa fie inseminat ideologic. Si cum orice cretin e vesel daca face doctoratul cu un „mare nume” si de dragul numelui conducatorului+ job, va fi vesel sa repete ce a spus marele nume.

  3. Pe unii ii doare in cursul saptamanii de morala. Fac un doctorat pentru un post asa cum un sofer accepta sa conduca un camion. Este o iluzie sa credem ca doctoratele vin cu o anumita morala iar in anumite cazuri cu competenta reala.

  In concluzie, mitul doctoratului in afara nu a cazut, a cazut mitul asocierii intre comptenta reala-doctorat-morala. A se vedea premiul Nobel obtinut de Barack Obama pentru ceva care nimeni va afla niciodata..Sau cum spunea Kant, cu cat mai putin competenta in mod real este o persona, cu atat mai putin morala devine.

 17. Indraznesc o intrebare simpla pentru autorul articolului de aici , Dr. V. Tismaneanu. Nu e vorba de continutul materialului sau de interpretari si contraexemple – ca de ar fi asa, cred ca autorul
  isi inchipuie ca as avea de spus multe– s-a obisnuit , cred, cu prezenta mea pe aici. Ma refer doar la titlul articolului. Marturisesc ca am citit de cateva ori (in sus, in jos, in diagonala) , am intrebat amici (oameni care de multe ori m-au sfatuit sa renunt la aceasta adictie) , ba chiar si inamici – dar nici unul nu m-a putut lamuri. Cu sentimentul neputiintei totale, intreb : Dr. Tismaneanu , despre care ” DOCTORATELE ” (zburatoare sau terestre) faceti vorbire in titlu ? E un plural pe careva rog sa binevoiti a-l explica . Multumesc.

  • Este doar un titlu, domnule Lecter, nu merita sa-l supuneti unei deconstructii care sa va provoace migrene :) E o aluzie la „Acesti oameni minunati si masinile lor zburatoare”. Deci, va indemn sa nu cadem in hiper-interpretare. O intrebare: mai interveniti si pe alte forumuri, ori ma bucur de atenta Dvs cvasi-exclusiva?

   • 1) mai intai multumesc pt. lamurire. Desi cunosteam expresia (titlul) la care faceti referire si am luat-o in calcul, n-am vazut nici o asociere cu ea si de asta am abandonat neputincios. Dar , daca Dvs. spuneti ca este o aluzie, asa o fi …
    2) consider nivelul discursului pe diferitele forumuri ce discuta aspecte ale vietii politice actuale din RO sau istorie politica sau istoria ideilor, etc.– destul de scazut (ma refer la cele in lb. romana). Apoi viata si interesul meu profesional se afla intr-un domeniu complet diferit – nanoscience (atentie, diferit de nanotehnologie, care e doar aspectul aplicativ). Acolo da, mai intervin, mai public, sigur nu sub acest nickname. Dvs. aveti impresia ca „am pus pleoapa pe Tismaneanu ” :lol: Va asigur ca nu e cazul si ca nu sint animat de intentii malefice – the world is much more interesting with V.T. in . Exista insa, recunosc , o motivatie de ordin personal . Facem parte din aceeasi generatie , ba chiar aproape aceeasi promotie. Ba mai mult – inca din anii ’50 imi petreceam vacantele in zona Dvs (Herastrau , ulterior Primaverii). Chiar daca part-time, am putut sa-mi fac o idee despre „lumea secreta” si deci sa compar cu perceptiile Dvs. Iar ca bonus :lol: acolo unde ma aflam part-time mi s-a spus (tangential :lol: ) in early ’60s ca „nepotul lui Bimbi e baiat destept si studios”. Si , credeti-ma , cei care mi-au spus erau f.f.f. bine informati. :wink: Si cu asta am ramas – explicabil deci sa-i urmaresc gindurile exprimate in spatiul public.

    In domeniul meu sint obisnuit cu polemici la cutit , insa ele sint guvernate de rigurozitate stiintifica si de aceea uneori comentariile mele aici imprumuta acest caracter care poate nu e la locul potrivit in stiintele social-politice. Uneori ma abtin , alteori un comentariu ramane in draft cateva zile , apoi „se raceste” si il abandonez. De-ati vedea ce am inca in draft cu referire la Vardan, Crescent, Marin Ceausescu , etc :lol: Am sa incerc sa limitez interventiile mele aici – desi a ramas un topic la care as fi dorit sa contribui cind va fi venit vremea (e vorba de managementul financiar la fosta echipa IICMER sub un aspect ocolit chiar de CCPM si deocamdata neadresat de procurori). Daca credeti ca absenta unor comentarii dinspre mine face atmosfera mai destinsa , voi rari comentariile dar , fiti convins, nu voi renunta la lectura. Care este aproape o adictie :lol:

    • @LH
     Este absolut induiosator comentariul dvs. Nu numai autoportretul angelic studios imbie la duiosie dar in mod special momeala gnoseologica ce o aruncati la final lui VT.

     • Comentariul meu era in fapt un raspuns la intrebarea adresata de Dl. Tismaneanu – raspuns ce am incercat sa-l sustin cu citeva argumente de ordin personal. M-am limitat la citeva doar, altfel as fi mentionat ca am plecat din RO aprox. in aceeasi perioada cu Domnia Sa , ca intamplator parcursul meu a inclus aproape simultan cu al sau Parisul , ca stiu si eu ce inseamna COJASOR, OFPRA , ca sa nu mai vorbim de HIAS/Joint , WCC, IRC, Tolstoy F. etcsamd. Plus ca multi ani am fost (si continui sa fiu) in vecinatatea sa , dar si a Dvs. :wink: Adica sa explic ca am motivatii pt. aceasta curiozitate care pt. Domnia Sa apare neobisnuita.

      Daca imi permiteti , ce intelegeti prin „angelic studios” ?!? Mi-ati citit publicatiile , ati participat la vreo intamplare stiintifica pe domeniu ?!?

    • Pentru preciziune, o corectie de forma, venita din lumea noastra :), a celor „f.f.f. informati” care fac dosare de urmarire, nu-i asa, „informativa”: corect, in original, expresia este „a pune geana” pe cineva, si nu a „a pune pleoapa”. Mai interesant insa ar fi sa ne lasati sa „punem geana” pe cei din draft-urile „Vardan (Varan?), Crescent, Marin Ceausescu”. Haideti, nu ne fierbeti!…

     • @ Clarice Starling Clarice sweetheart , tu nu ai facut parte dintre cei care intocmeau dosare la FBI. Tu ai fost „special agent” ce se ocupa de actiuni operative , nu birocratice. Despre expresia amintita : e corect si „pleoapa” si „geana” – depinde din ce satra se trage autorul . Uite aici un exemplu : http://glurl.co/exp Precum observi : „am pus pleoapa pă tine”. b) draftul era pt. articolul din 10.7 si s-a cam „racit” acum, dar nu va faceti griji, Dr. Tismaneanu va reveni la topic, ca doar vara e lunga ….

      @ Petre Opris As fi bucuros daca administratorul platformei ar fi de acord sa-mi lase macar comentariile , to start with . Iar Dvs. , pana a citi articole de-ale mele, poate binevoiti a raspunde atunci cind vi se adreseaza o rugaminte de clarificare. Va reamintesc respectuos ca nu mai devreme de ieri v-am intrebat care este natura responsabilitatii unui Min.al Justitiei de care faceti vorbire , ba chiar v-am oferit si optiunile posibile. Si la fel de respectuos va reamintesc ca v-am rugat , mai demult , sa indicati sursa pentru o AFIRMATIE (statement, certitudine) pe care ati facut-o in una din publicatiile Dvs., la care faceati trimitere
      (o anumita abordare a Anei Toma). In sfarsit, cu acelasi respect va reamintesc ca subiectii acestui articol sint Ponta , Basescu, Petrescu si eventual altii, dar in nici
      un caz eu ! :lol:

    • H. L.,
     ‘’Care este aproape o adictie ‘‘ – este o fixatie, o compulsie de repetitie – un atasament. ‘’Un sah al dorintei pornit din profunde resentimente si refulari, acest joc malefic lasa dare si interfereaza perfect cu vulnerabilitatile gazdei care permite ambivalenta, o dinamitare a relatiei, un scenariu inconstient, o defulare pentru cel care orchestreaza’’ ca sa citez in HHH sau, ca sa folosesc un ‘’scarpism’’, ‘’dansam in oglinda dusmanului’’. Admir fluiditatea sentimentelor si reducerea rezistentelor – seducator comportament cameleonic ;)
     Dr Zen

     PS
     Sper sa treaca de cenzura – un mecanism clasic de aparare – comentariul meu.

     • Doar aparent este o reducere a rezistentelor – voi continua sa am o perceptie critica a textelor Dlui Tismaneanu , atunci cind va fi cazul. Numai ca ma voi manifesta mai rar , tocmai pentru a evita „dinamitarea relatiei” (apud HHH ). Asta daca am inteles bine comentariul Dvs. Oricum , e o placere sa va revad aici – comentariile Dvs. sint pentru mine un adevarat puzzle , si ma stimuleaza in exercitiul citirii printre rinduri si in spatele cuvintelor.

      • @ HL, prof. Tismaneanu, Zen
       Sfantul Augustin – Mortii sunt persoane invizibile, nu absente.

     • Am fost, din pacate, prea des cenzurat aici. Incisivitatea (?) cu care am scris comentariile dupa ce HHH a murit si am stiut ca din acel moment a inceput restul existentei mele a fost taxata – de ce? M-am gandit foarte mult la Dvs in acest ultim an, am incercat sa inteleg de ce aveti aceasta atitudine, de ce acest atasament, de ce acele intrebari http://www.contributors.ro/cultura/inaltimile-suverane-hannah-arendt-amor-mundi-si-catastrofele-secolului-xx/#comment-143249 , http://www.contributors.ro/cultura/inaltimile-suverane-hannah-arendt-amor-mundi-si-catastrofele-secolului-xx/#comment-143418, de ce dintr-un anumit punct aproape tot ce ea a scris a fost in oglinda cu observatiile si tensiunea din comentariile Dvs, o sincronizare seducatoare cu umbra, o tradare cum am scris – de ce? Acest travaliu de doliu mi-a reactivat cauzele ce au dus la ‘’cincinalul Tismaneanu’’ cum il numea ea. Toate cate au fost in acesti doi ani sunt piese dintr-un puzzle pe care acum, cand grele cripte psihice au fost puse peste rani ce inca sangerau, il pot numi Obsesia adoptiei in perioada comunista sau Exorcizarea nevrozelor transgenerationale (‘’sentimentul de a fi tot si certitudinea de a nu fi nimic’’).

 18. Greu de inteles ce ar putea avea in comun Victor Ponta cu Nicolae Ceausescu. Asta pentru ca tot ii observati pe cei care fac legaturi imposibile intre subiecte. In mod cert insa, aveti ceva cu evolutiile culturale ale noilor generatii, care, tot mai evident, se sustrag din ce in ce mai mult calapoadelor de gandire ale unei generatii expirate. Si aici il am in vedere in primul rand pe Traian Basescu, marinaria si economia rimeaza, dar nicicum nu se acomodeaza. Chiar credeti ca cineva fara expertiza pe domeniu, redusa la numararea banilor de salariu sau planificarea bugetului familial, poate emite judecati de valoare despre un premier si un ministru de finante, prin comentarea unui filmulet, in care doar mimica si gestica sunt liber interpretabile?! Ceea ce poate insa intelege oricine va citeste este ca dati liber la critica fara limite, fara teama de a fi etichetat ca anti-, anti- si anti-… Sper ca si Dvs sa retineti si sa fiti indulgent cu cei care va critica. Multumesc!

  • Nu am spus ca au ceva in comun ca personaje politice. Am spus ca Victor Ponta este Omul Nou visat de Ceausescu si al sau ideolog (cititi cuvantarile acestuia de pe vremea cand era seful UTC-ului si apoi secretar al CC cu propaganda). Omul Nou, constructor al socialismului, era incompetent, abulic etic, las, mincinos, servil cu sefii, arogant cu subalternii („Ce faci, fa?”) Imi veti ingadui sa va raspund citandu-l pe Dan Tapalaga. Zic si eu impreuna cu el si cu atatia altii: Pentru ca Ponta si pentru ca Petrescu :)

   „Spectacolul incompetentei oferit luni seara de un asa zis premier si un asa zis ministru de finante vorbeste pe muteste. Ponta mai mult tace rasturnat cu ochii in tavan iar Petrescu mai mult clipeste des si se balbaie. Cand deschid totusi gura scot panglici, lozinci, rumegus. (…)S-au gasit cativa isteti prin presa sa faca pe prostii. Ca toti trei s-au facut de ras, ca nu se pricepe niciunul la economie, ca pe Basescu nu-l apasa grija pe vremea lui Boc sa ceara cifre si nici nu-l facea de ras cu inregistrari. Ceata si fum. Avem doua mostre de prostie cristalina. Pentru ca Ponta si pentru ca Petrescu.

   Oricat se muncesc televiziunile de stiri sa ingroape dezbaterile pe subiecte esentiale, oricat se straduiesc sa-i spele imaginea, iata ca vine un moment cand adevarul sparge barajul mediatic. In inregistrarile date publicitatii de seful statului vedem pur si simplu doi incompetenti in pielea goala. Basescu i-a ajutat doar sa se priveasca putin intr-o oglinda nefardata de moguli. Daca Ponta nu-l scotea din minti cu minciunile lui, daca Ghita nu se pregatea sa-i faca atmosfera, poate nu se ajungea aici. Habar n-am daca scaderea CAS cu 5% se sustine economic sau nu, daca Guvernul dispune sau nu de resurse sa acopere gaura bugetara. Ce pot spune sigur e ca am vazut doi diletanti, doi superficiali manuind periculos si cam iresponsabil butoanele puterii. Pentru ca Ponta si pentru ca Petrescu.

   PS: Vrem mai multe inregistrari. Si cu Tariceanu, Boc, MRU. Sa vedem cum se luau marile decizii. Pentru ca, uite, se poate si ne mai si distram in tara asta trista.”

   http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17679703-pentru-ponta-pentru-petrescu.htm

   • Multumesc pentru precizari, dar, desi utila, recunoasterea ca v-ati scris articolul in siajul unor autori de la fata locului (am vazut si update-ul) ma surprinde, oarecum. Dupa cum bine stiti, oricine trage o tusa neagra peste o alta tusa neagra pe un tablou virtual nu schimba nici tabloul, nici semnatura autorului. Sincer, m-as fi asteptat la ceva original, probabil insa ca distanta chiar este un inconvenient in perceperea nuantelor…

   • Cred ca , daca vox populi (prin vox Tapalaga) cere mai multe inregistrari video , ar fi nimerit sa se inceapa cu cele facute in timpul intalnirilor din vara 2012 de catre Gordon cu Basescu si Ponta (separat). Si, de ce nu, cele mai recente facute la convorbirile Dnei Neuland cu Basescu. La fel de interesante ar fi inregistrarile video ale intalnirilor, tete-a-tete , ale fostului Ambasador Gittenstin cu Basescu, dar si cele ( neoficiale)cu Dna Monica Macovei (la ambasada USA pe vremea cind ea era demnitar al statului roman).

    De ce sint importante si prioritare a fi vizionate ? Pentru ca numai asa se va putea intelege situatia RO , tot ce e in curs si mai ales, tot ce va fi in aceasta vara fierbinte . Adica , la intrebarea de ce e asa ? se poate raspunde foarte simplu : pentru ca Gordon si pentru ca Neuland si pentru ca Gittenstin :!:

    • Asta e axa aia, Londra – Washington. O stie lumea din 2004. La cat de performant sunteti dvs, in general, sigur gaseati ceva mai bun, daca va straduiati :) …

 19. Pentru d-nii Tismaneanu si Aligica in special, dar si pentru restul Contributorilor, fireste.
  Domnilor,
  Exista grade si-n prostie, ca-n toate, desi pare ca nu ar fi nevoie. Cititi articolul aiuritor din linkul de mai jos si observati si data aparitiei, va rog. Incepe sa mi se para mai mult decat incredibil, daca se poate asa ceva… Asta doar daca nu avem, cumva, un Ministru de Finante guevarist sau chiar trotkist.
  http://www.zf.ro/profesii/cine-este-ioana-petrescu-personajul-principal-al-ultimelor-24-de-ore-cum-l-a-intalnit-pe-victor-ponta-si-cum-a-ajuns-ministrul-finantelor-12936605

 20. D-na Petrescu are dreptate din pvd teoretic

  din lipsa de timp prezint in engleza informatia de la sursa!

  sunt 3 aspecte importante! taxe reduse ajuta firmele sa produca cu profit care il pot reinvesti in dezvoltare ! personal as prefera scutirea de taxe pe o perioada de 10! dar sa asigure unui numar cat mai mare de populati elocuri de munca

  SI NU IN ULTIMUL RAND ETICA FIRMEI IN CEEA CE PRIVESTE ANGAJATII !

  SA LE LUAM PE RAND! DAR IN ENGLEZA CU PERMISIUNEA DVS

  1. Ideea Dna Petrescu …sustinuta si de ..http://www.muslimheritage.com/article/ibn-khaldun%E2%80%99s-theory-taxation-and-its-relevance-today

  By these economic insights, Ibn Khaldun has been considered as the forerunner of modern recommendations that high tax rates shrink the tax base because they reduce the economic activity. The present paper aims at an analytical study of this theory by presenting empirical evidence that may support and strengthen the Khaldunian theory of taxation and examines its practicality and relevance today.

  personal imi place mai mult Adam Smith scotian

  It shows Smith’s belief that when an individual pursues his self-interest, he indirectly promotes the good of society. Self-interested competition in the free market, he argued, would tend to benefit society as a whole by keeping prices low, while still building in an incentive for a wide variety of goods and services. Nevertheless, he was wary of businessmen and warned of their „conspiracy against the public or in some other contrivance to raise prices”.[81] Again and again, Smith warned of the collusive nature of business interests, which may form cabals or monopolies, fixing the highest price „which can be squeezed out of the buyers”.[82]

  Smith also warned that a business-dominated political system would allow a conspiracy of businesses and industry against consumers, with the former scheming to influence politics and legislation. Smith states that the interest of manufacturers and merchants „…in any particular branch of trade or manufactures, is always in some respects different from, and even opposite to, that of the public…The proposal of any new law or regulation of commerce which comes from this order, ought always to be listened to with great precaution, and ought never be adopted till after having been long and carefully examined, not only with the most scrupulous, but with the most suspicious attention.”[83]
  http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith

  iar cartea lui Jan Van Helsing SECRET SOCIETY S AND THEY RE POWER I explica puterea globala dezvoltata agresiv in lume! cap 2 explica Londra autor moral al aceluiasi model:

  criza economica indusa fed Reserves si The City Londra cu ajutorul firmelor mari si corporatiilor internationale de la Trilateral Commission la Memelgebiet de ex…sau grupul G8 creat de Mary and William van Orange in una din multele lor universitati infiintate in America unde apar suspect multe fraternitati cuy litere grecesti! si ma tem ca si practicile sodomice satanice sunt urmate sub o umbrela cortporationala politica si religioasa atat de vasta incat

  DA etica corporatiei trebuie respectata fata de muncitori !

  politica Tavistock regizata si experimentata de Londra inca din 1921 e teribila !

  BECHTEL a intrat la noi din 2001 exclusivitate Nastase ca si Rosia Montana fara licitatie via Ponta!

  Problema este ca unde intra Bechtel International in 10 ani au ca rezultate:

  lucrari de proasta calitate
  coruptie la nivel de guvern
  razboi!
  vezi Kosovo Iraq iar la noi din 2001 ploua cu Ordonante de Urgenta a la Nastase!

  care dealtfel nu si poate justifica banii nici macar cu matusa Tamara

  ce pericol este POLITICA TAVISTOCK SI CINE URMARESTE ETICA CORPORATIILOR IN ROMANIA? PE RESURSE UMANE! FLUCTUATIA DE PERSONAL RATA DECESELOR ” SINUCIDERI SUSPECTE” DIVORTURI ! de curiozitate !

  A single common denominator identifies the common Tavistock strategy–the use of drugs. The infamous MK Ultra program of the CIA, in which unsuspecting CIA officials were given LSD, and their reaction studied like „guinea pigs”, resulted in several deaths.

  The U.S. Government had to pay millions in damages to the families of the victims, but the culprits were never indicted. The program originated when Sandoz AG, a Swiss drug firm, owned by S.G. Warburg Co. of London, developed Lysergic Acid [LSD]. Roosevelt’s advisor, James Paul Warburg, son of Paul Warburg who wrote the Federal Reserve Act, and nephew of Max Warburg who had financed Hitler, set up the Institute for Policy Studies to promote the drug. The result was the LSD „counter-culture” of the 1960s, the „student revolution”, which was financed by $25 million from the CIA.

  One part of MK Ultra was the Human Ecology Fund; the CIA also paid Dr. Herbert Kelman of Harvard to carry out further experiments on mind control. In the 1950s, the CIA financed extensive LSD experiments in Canada. Dr. D. Ewen Cameron, president of the Canadian Psychological Association, and director of Royal Victorian Hospital, Montreal, received large payments from the CIA to give 53 patients large doses of LSD and record their reactions; the patients were drugged into weeks of sleep and then given electric shock treatments.

  One victim, the wife of a member of the Canadian Parliament, is now suing the U.S. companies who provided the drug for the CIA. All the records of the CIA’s drug testing program were ordered destroyed by the head of MK Ultra. Because all efforts of the Tavistock Institute are directed toward producing cyclical collapse, the effect of the CIA programs are tragically apparent. R. Emmett Tyrell Jr., writing in the Washington Post August 20, 1984, cites the „squalid consequences of the 60s radicals in SDS” as resulting in „the growing rate of illegitimacy, petty lawlessness, drug addiction, welfare, VD, and mental illness”.

  This is the legacy of the Warburgs and the CIA. Their principal agency, the Institute for Policy Studies, was funded by James Paul Warburg; its co-founder was Marcus Raskin, protege of McGeorge Bundy, president of the Ford Foundation. Bundy had Raskin appointed to the post of President Kennedy’s personal representative on the National Security Council, and in 1963 funded Students for Democratic Society, through which the CIA operated the drug culture.

  Today the Tavistock Institute operates a $6 Billion a year network of Foundations in the U.S., all of it funded by U.S. taxpayers’ money. Ten major institutions are under its direct control, with 400 subsidiaries, and 3000 other study groups and think tanks which originate many types of programs to increase the control of the World Order over the American people. The Stanford Research Institute, adjoining the Hoover Institution, is a $150 million a year operation with 3300 employees. It carries on program surveillance for BECHTEL, Kaiser, and 400 other companies, and extensive intelligence operations for the CIA. It is the largest institution on the West Coast promoting mind control and the behavioral sciences.

  DUPA CUM VEDETI TOPUL 500 DE FIRME SE ALINIAZA LA CERINTELE TAVISTOCK DECI PROBABIL VA PUTETI IMAGINA GENIUL DISCRIMINATILOR SAU FAVORITELOR DE A FACE VIATA MULTORA UN IAD!?

  SEWS ORASTIE TINE CA MUNCITORI PESTE 6 ANI INGINERI DAR LA UN ROM II PLATESTE SI TERMINAREA LICEULUI SI UNIVERSITATE SI FUNCTIE! STIM TIRANI CATE CLASE AU IN GENERAL SI IN CATE PUNCTE CHEIE DE AI LOR? DE LA NASTASE LA CLANUL CARPACI CRED CA E DOAR UN PAS! CARE SE REPETA IN MULTE JUDETE!

  Outsourcing
  This is the most common practice in relation to international businesses. American companies often outsource their manufacturing to emerging and developing countries, where labor and parts are cheaper. China was once the factory capital of the world, but due to rising wages, companies have shifted their focus to poorer nations, such as Indonesia, Vietnam and South American countries.

  In the 1990s, Nike was harshly criticized by human rights groups for appalling work conditions in its Chinese factories. Author Naomi Klein reported that Nike’s factory workers in China were forced to work 12-15 hour work days for minimal pay and forced to sleep at filthy, dangerous factory dorms. Klein’s best selling book, No Logo, prompted such a public outcry that Nike was forced to issue a point-blank response to Klein in order to contain the pubic relations damage.

  In 2010, Taiwan-based Foxconn, the manufacturer of Apple’s iPhones and iPads, experienced a PR nightmare following a string of suicides at its Chinese plant. 18 employees committed suicide in a single year, decrying the factories as a “labor camp” with atrocious work conditions. These suicides not only tarnished Foxconn’s image, but Apple’s as well.

  When outsourcing to another country, make sure the wages are fair and the employees are well treated. Local subsidiaries have to be monitored carefully for abuses

  http://www.businessdictionary.com/article/558/corporate-code-of-ethics-for-international-business/

  CAZUL ROSIA MONTANA SUB MANA DINASTIEI PONTA SI SOTIA CU SOCIAL DEMOCRATII IN SPATE E TERIBILA! SI SE ALINIAZA LA POLITICA AGRESIVA TAVISTOC! LUAM TOT SI NU DAM NIMIC INAPOI NICI MACAR LINISTE! DAR FOARTE DES RAZBOI!

 21. Deficitul de 11 miliarde ar trebui recuperati din activitatile Dlui Ponta!

  de exemplu : Rompetrol iertată de jumătate de miliard de dolari
  Incredibil: Ce tun uriaș a dat guvernul Ponta când poporul era cu ochii la tragedia aviatică!

  http://stareanatiunii.com/guvernul-sterge-datorii-de-500-milioane-ale-unei-companii-private.html

  sau reintroducerea banilor publici din conturile familiei Ponta in conturile publice!

  http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/traseul-banilor-publici-spre-conturile-familiei-ponta–grafic-interactiv-276583

  sau revizuirea ilegalitatilor de la Rosia Montana! negociate de Dl Ponta!
  si acolo se promite cateva mii de locuri de munca ptr cativa ani dar Statul Roman va avea pierderi uriase!

  La Rosia Montana se vor utiliza 13 000 de Tone de cianuri pe an, pe cand in toata industria miniera din Europa se utilizeaza 1000 de tone.

  Acidul cianhidric are temperatura de fierbere-evaporare la 26,8 grade Celsius, rezista in aer timp indelungat iar deasupra iazurilor se formeaza nori de ioni de cianura, care sunt transportati de vant, oamenii fiind expusi la cianuri respirand aerul, band apa, atingand solul care contine cianuri sau consumand alimente din zonele afectate cu cianuri.

  La Rosia Montana se vor utilizeaza 10000 de tone de dinamita pe zi si patru munti vor disparea, cu sate, biserici, monumente istorice si cu peisajele extraordinare cu tot, lasand in loc 500 milioane de tone de steril

  Un baraj din arocamente va trebui sa sustina 215 milioane metri cubi de cianuri si metale grele pentru eternitate

  La Rosia Montana va fi cel mai mare proiect de acest gen din lume, neexistand un precedent.

  Rosia Montana a fost declarata zona monoindustriala de minerit, apoi au fost inchise minele, fortand oamenii sa devina someri, pentru asi vinde proprietatiile catre RMGC

  Metale identificate la Rosia Montana de un amplu studiu facut inca din 1985: AUR– 1,5 grame pe tona, ARGINT– 11, 7 grame pe tona,ARSENIU – 5000 grame pe tona,TITAN – 1000 grame pe tona, MOLIBDEN – 10 grame pe tona, VANADIU – 2500 grame pe tona, NICHEL – 30 de grame pe tona, CROM – 50 grame pe tona, COBALT– 30 grame pe tona, GALIU – 300 grame pe tona. Aceste probe si rezultate se afla în documentatia pe care RMCG-ul a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale.

  (În aceasta listă de mai sus, nu figurează elementul chimic TELUR . El sa descoperit pentru prima data în lume în localitatea Săcărâmb, comuna Certejul de Sus, Jud.Hunedoara în 1782.https://sites.google.com/site/nestiintifice/sacaramb http://ro.wikipedia.org/wiki/Telurhttp://www.descopera.ro/povestea-aurului/8137378-povestea-aurului-romanesc La Roşia Montană se ştie că se găseşte TELUR acest element semiconductor foarte rar in lume. TELUR-ul este considerat ca fiind “AURUL ROMÂNESC” un element rar şi valoros, folosit în multe industrii).
  Galeriile Romane, unice in Lume, o posibila sursa de venit din turism vor fi distruse in totalitate

  Toate documentele referitoare la Proiectul Rosia Montana sunt tinute secrete la cererea RMGC. Statul tine populatia in intuneric la cererea unei corporatii.

  Proiectul trimis de Guvern catre Parlament este o lege speciala, gândita cu scopul de a excepta acest proiect, declarat de utilitate publica, punct cu punct de la toate elementele de legislatie care l-au tinut în loc de-a lungul timpului.

  Diverselor firme straine le este concesionata nu numai Rosia Montana, ci si întregul patrulaterul aurifer din Muntii Apuseni, precum si parti întinse din Muntii Maramuresului si ai Banatului. Rosia Montana este precedentul asteptat de catre acestea.

  România nu are si nu poate avea nici un fel de responsabilitate materiala pentru neînceperea unui proiect datorata incapacitatii propunatorului de a respecta legea, deci toata povestea cu daunele uriase este propaganda.

  Cateva mii de locuri de munca pentru cativa ani, cu asta se lauda guvernul dupa ce au inchis zeci de fabrici care ofereau zeci de mii de locuri de munca.

  Unul dintre motivele pentru care actuala putere a castigat alegerile a fost ca se va opune Proiectului Rosia Montana

  Comisiei Nationala de Arheologie si altor institutii le-a fost luata puterea de decizie, si li sa dat rol consultativ,pentru ca proiectul sa mearga mai departe

  Statul Roman nu castiga 6 %, ci pierde 94 %. 6% se poate extrage si prin vechile metode de minerit, mediul nu va fi afectat, iar celelalte 94 de procente vor ramane in pamant, ale Romaniei.

  Televiziunile din Romania si presa scrisa ignora sau denatureaza informatiile cu privire la acest proiect, majoritatea semnand contracte de publicitate exclusiva cu RMGC.

  Statul Roman a cedat gratis ?! fara licitatie licenta catre compania Gabriel Resources, infintata special pentru exploatarea de la Rosia Montana ???!!!

  Chiar daca „ecologizarile” vor fi facute de catre RMGC, costurile acestora vor fi deduse din profiturile (si asa teoretice) ale statului român. În conditiile în care aceste lucrari vor fi efectuate de catre RMGC nu va exista niciun control asupra costurilor reale (cu riscul umflarii facturii finale – o situatie similara avem si în cazul privatizarii Petrom, OMV evaluând factura la trei sferturi din pretul platit la privatizare

  RMGC va fi reprezentantul desemnat al Statului român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatarii miniere. Cu alte cuvinte: toti locuitorii Rosiei Montane care vor refuza sa-si vânda proprietatile vor fi dati afara de pe pamânturile lor, care vor reveni, dupa plata unei compensatii aflate propriu-zis la bunul plac al Companiei, în concesiune spre exploatare unei alte entitati private – Gold Corporation .

 22. experienta Criza Congo
  ei au redevente de 18 %
  dar care este pretul real platit de acea tara fata de intereselor canadiene?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Congo_Crisis

  There are many factors which contributed to the Democratic Republic of the Congo’s severe socio-economic hardships, and not all resource extraction operations have had an entirely negative impact on Congolese society at large. That said, the negative consequences brought about by some forms of resource extraction, such as coltan mining, are devastating. For example, worldwide, as demand for goods has increased, so has the demand for tantalum, or coltan (DCA 2006) and reportedly, „much of the finance sustaining the civil wars in Africa, especially in the Democratic Republic of the Congo, is directly connected to Coltan profits” (DCA 2006, pp 1).

  Child labour is common in DRC, and the mining industry is no exception.[61] Children in the region are also being forced and coerced to become soldiers.

  The resulting labor shift from farming to mining has been linked to food shortages and insecurity.[59] The DRC has some of the richest soils and favorable climatic conditions for food production on the African continent. Before Mobutu’s reign, the DRC was one of the major exporters of food to the rest of Africa. „The richly fertile soil (especially that in the eastern highlands which is volcanic in origin) could produce enough food to feed half of Africa, but the country is so poor that at present its people do not produce enough food to feed themselves”.[62]

  Canada[edit source | editbeta]
  Main article: Canadian mining in the Democratic Republic of the Congo

  According to the Congolese government, Canadian companies in 2009 held US$4.5 billion in mining-related investments in the DR Congo.[24] The DRC ranked either first or second-largest among African countries for Canadian mining at the end of the 2000s.[25]

  The Government of Canada reported 28 Canadian mining and exploration companies operating in the D.R. Congo between 2001 and 2009, with four carrying out commercial-scale extraction; collectively, these companies’ assets in the DRC ranged between Cdn.$161 mill. in 2003 and $5.2 bill. in 2008.[25]

  The Government of Canada’s mining ministry, Natural Resources Canada estimated that in 2009, Canadian-owned mining assets in the D.R. Congo were valued at Cdn.$3.3 billion, ten times more than in 2001, making them the second-highest African share after Madagascar, and representing a sixth of total Canadian mining assets in Africa.[25] Natural Resources Canada valued Canadian mining assets in the DRC at Cdn.$2.6 bn. in 2011.[26]

 23. Ponta e mai degaraba sobolanul din ultimul articol al dlui Liiceanu (cel cu gastele lui Lorentz).
  iar dna Petrescu a clacat, nu era la examan, era cu seful si dusmanul lui de moarte, s-a pierdut incercand o solutie cum sa impace si capra si varza (ea fiind varza), mai rateaza si Messi la penalty si nu-l da nimeni afara.

 24. Nu mai renunt la TV cablu. cum vroiam.

  Daca da Basescu in serial intilnirile pe care le-a avut si le va avea, voi sta cuminte in fata televizorului, pentru ca se pare ca buna-dispozitie face bine la sanatate.

  Cat priveste semnificatia acestei povesti – dovada vie a marasmului in care ne-a dus un invatamant prabusit combinat cu traiul dulce din imprumuturi pe termen lung – nu ma mai obosesc sa o comentez, ca prea e evidenta.

  Dar vorba faimosilor vulturi presuvi dintr-un film celebru de desene animate: „Si acum ce facem?” :-))).

  Asta, pentru ca a tot alege dintre doua rele pe cel mai putin rau conduce („indubitabil”- cum spunea un banc superb cu un cioban filosof) la din ce in ce mai rau,

  Propunerea mea ar fi ca doamna Petrescu sa iasa la televizor si sa explice tarii de unde ia banii pentru reducerea CAS. Sau, sa recunoasca public ca vor fi crescute taxele si sa explice de ce crede ca e bine asa.

  Cred ca e cazul ca politica sa se faca intr-adevar la televizor, dar nu pe calea talk -show-urilor si a povestilor despre nemurirea sufletului (nu e o aluzie, desi ar putea fi…) ci pe calea bunului-simt.

  Adica- e nevoie de confruntari directe pe teme concrete cum e asta a CAS-ului. Nu e adevarat ca populatia nu pricepe. Am ajuns la un grad catastrofal de cultura, ca natie, asta e adevarat. Dar nici chiar asa de pietrosi la cap nu suntem sa nu intelegem o dezbatere de acest gen.

 25. Stimate domnule profesor Tismăneanu, nu cumva numele tatălui domnişoarei Ioana Petrescu este Andrei şi, la sfârşitul anilor ’60, acesta era elev la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi locuia într-o casă de pe strada Londra (la nr. 8), împreună cu tatăl său, Petre Petrescu? Acelaşi Petre Petrescu despre care aţi menţionat în mai multe rânduri în studiile dumneavoastră şi care, iniţial s-a numit Piotr Gonciaruk (până în 1950) – agent al NKVD de naţionalitate rusă paraşutat în România, în timpul celui de-al doilea război mondial şi arestat de autorităţile de la Bucureşti. Eliberat din detenţie imediat după lovitura de stat de la 23 august 1944, acesta a ajuns reprezentantul agenturii NKVD din România şi „a făcut parte din grupa de informaţii sovietice care acţiona în România sub conducerea fostului colonel sovietic Nicolai Petrovici Zudov”.
  În felul acesta s-ar putea explica legătura dintre domnişoara Ioana Petrescu şi neocomuniştii care există încă în Partidul Social Democrat, al cărui lider momentan este Victor Viorel Ponta.

  • Nu incercati sa-l atrageti pe dl Tismaneanu in aceasta capacana! Dlui s-a pronuntat deja in trecut cu privire la integritatea prezumtiva a progeniturilor unor idealisti sau politicieni de stanga.
   Tocmai in aceste zile exista o disputa in Stuttgart privind numele ce-l va purta in viitor aeroportul orasului. S-a decis sa fie „Manfred Rommel”, un foarte stimat primar al metropolei, chiar de catre mai multe partide. Controversa se purta in jurul numelui tatalui sau, Erwin Rommel, cel supranumit „Vulpea Desertului”, dar uite ca a putut fi depasit momentul. Indiferent ce Genealogie o fi avand actualul sinistru de finante, eu zic ca merita sa-l depasim si noi.

   • Vă rog să mă scuzaţi dacă se înţelege faptul că încerc să-l atrag pe domnul profesor într-o capcană. Pe mine m-a mirat faptul că CV-ul domnişoarei ministru este foarte scurt, de parcă s-ar fi născut din spuma mării direct în Statele Unite, în momentul în care a împlinit 19 ani. Nimic despre originile sale, eludăm complet trecutul şi privim doar spre viitor. Un CV pentru dragii pionieri, care strigă la unison: Tot înainte! :)

    • De obicei intr-un CV academic informatiile legate de scoala generala si liceu sunt total irelevante si se ignora. Se incepe de la studiile de bac. De asemenea numele parintilor nu are absolut nici o importanta…

  • Adica Dvs. sugerati ca invitatia inspre si acceptul dinspre I. Petrescu s-ar datora presupusei afinitati a unui presupus bunic cu alti bunici ? Interesanta abordare , mai ales cind vine din partea unui istoric militar. Eu unul stiam ca francezii spun „cherchez la femme” si nu
   „cherchez le grand-pere ” :lol:

    • @ L.H. Da, aţi înţeles foarte bine sensul comentariului meu. Deoarece primii 19 ani din CV-ul domnişoarei ministru lipsesc, m-am întrebat dacă nu cumva pot avea o ipoteză de lucru în această chestiune.
     @ Gore’ Nu ştiu cum aş putea scrie într-un alt mod despre cineva care îşi ascunde propriul trecut şi originile. Am încercat să găsesc o explicaţie pentru omisiunea din CV-ul domnişoarei, fără a cădea în paranoie :) Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum.

     • Ciudata ipoteza de lucru! Ati fi putut sa suspectati o legatura de rudenie cu Cezar Petrescu, cu Camil Petrescu sau cu Dan Petrescu. La cât e de raspandit acest nume, toate variantele au aceeasi probabilitate.
      In vest se practica tot mai des cv-ul inversat, incepand cu ultimii ani, iar in josul paginii cele mai indepartate realizari. Nimeni nu este obligat, ba chiar se evita expres orice aluzie la inaintasi.

      • Povestea este un pic mai complicată.
       Studiez de doi ani cazul Petre Petrescu, plecând de la un document pe care l-am găsit întâmplător la College Park (arhivele SUA) în primăvara anului 2012. Astfel, în februarie 1963, şeful Legaţiei SUA în România a menţionat despre existenţa unui Petre Petrescu pe o funcţie de director la „TAROM”. Am încercat să confirm informaţia şi am aflat că, în perioada respectivă, TAROM avea un alt director (colonelul Vasile Cosma).
       De doi ani trag de firul acesta, precum câinele de pantalonii vecinului şi pun lucrurile cap la cap, deşi este foarte greu. Aşa am aflat că, după 23 august 1944, Piotr Gonciaruk s-a căsătorit cu Emilia Milco, însă căsnicia lor a rezistat doar până în 1947. Începând din august 1948, Emilia Milco a lucrat ca şefă de serviciu la cabinetul Anei Toma (soţia lui Gheorghe Pintilie, zis Pantiuşa) – care îndeplinea în acel moment funcţia de secretar general la Ministerul Afacerilor Externe.
       Piotr Gonciaruk şi Emilia Milco au avut împreună o fată, Svetlana – care a emigrat în S.U.A. în anul 1977, cu scopul de a se căsători cu avocatul american Christopher Gales Hoge, cu care avea deja un copil din 1974.
       Este posibil ca Emilia să fi divorţat de Piotr din cauza escapadelor amoroase ale acestuia şi, în septembrie 1949, s-a căsătorit cu Corneliu Bogdan, viitor ambasador al României la Washington.
       Ultima funcţie îndeplinită de Piotr Gonciaruk în serviciile secrete a fost cea de locţiitor al şefului Direcţiei Informaţii a Marelui Stat Major, generalul-locotenent Serghei Nikonov (aka Sergiu Nicolau). A fost trecut în rezervă în iulie 1962, cu gradul de general-maior, iar în 1968 avea un băiat, Andrei, care mergea la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti (băiat din a doua căsătorie, probabil tatăl Ioanei Petrescu).
       La rândul său, Corneliu Bogdan nu era la prima căsnicie şi din relaţia sa cu Emilia Milco (oficializată în septembrie 1949) a avut două fete: Ileana şi Olga. În decembrie 1977, Olga a dorit să emigreze în Canada pentru a se mărita cu un bărbat de origine română, Vladi Novack, însă a renunţat la această idee şase luni mai târziu, după ce tatăl său a fost numit director al Direcţiei V Relaţii (America de Nord şi Sud) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1 mai 1978).
       Revin acum la domnişoara ministru pentru a spune că mi s-a părut ciudată omisiunea din CV-ul său şi, astăzi, la prânz, probabil din cauza caniculei de la Varşovia, am avut întâmplător ideea de a face legătura dintre Ioana Petrescu şi Petre Petrescu (Piotr Gonciaruk). Evident, este doar o ipoteză de lucru şi am fost încurajat în acest demers de trecutul „roşu” al PSD, de tratatul de prietenie semnat de Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov (aprilie 1991), precum şi de celebrul experiment „Bogdan Olteanu” (nepotul Ghizelei Vass).
       Sper ca în cercetările ulterioare să pot confirma ori să infirm această ipoteză de lucru.

      • Nu am nici cea mai vaga idee cine sunt parintii doamnei ministru Ioana Petrescu. Sigur, acceptand pozitia proeminenta in domeniul public pe care o detine in Romania, doamna Petrescu se intalneste si se va intalni in continuare cu legitima, cred, dorinta a cetatenilor (jurnalisti, istorici, politologi ori just laypeople) sa afle mai mult despre background-ul ei social (de familie etc). In clipa numirii mele ca presedinte al Comisiei Prezidentiale ptr analiza dictaturii comuniste (in martie 2006), s-a declansat un torent de analize ale biografiei mele, ale rudelor mele samd S-au scris lucruri adecvate si inadecvate, agreabile si dezagreabile, oneste si mincinoase. Despre Andrei Petrescu, parca a scris dl Dragos Riscanu pe un forum aici, pe contributors, la unul din articolele mele. (parca la acela despre Pantiusa Bodnarenko) Cred ca se poate regasi usor.

       Emilia (Mila) Bogdan a murit aici, la Washington, in urma cu cativa ani. A avut trei fiice: Svetlana (cu Piotr Goncearuk), adoptata de Corneliu Bogdan, maritata cu un cetatean american inca din anii 70, lucru care a provocat, daca nu ma insel rechemarea lui C. Bogdan in tara, nu insa si pensionarea sa; Ileana (am fost coleg de clasa cu ea la Liceul „Petru Groza”, in primii ani de scoala, nascuta in 1951) si Olga, nascuta cred in 1954, ambele fiicele lui CB. Ileana e(sau era) maritata cu Gelu, fiul lui Gh. Apostol cu a doua sa sotie, Melita, locuiau in Canada. Olga este maritata cu Gh. Campeanu, absolvent de sociologie, fiul politologului si sociologului neo-marxist Pavel Campeanu, autorul unei dintre cele mai profunde carti despre Ceausescu („Anii numaratorii inverse”). Locuiesc in Statele Unite. Pe Corneliu Bogdan l-am intalnit la Phladelphia, in primavara anului 1989. A acceptat sa facem un interviu adancit Era in vizita la fiice, a venit cu trenul de la Washington, am stat de vorba ceasuri indelungate, mai am notele de la acea discutie. Am pretuit deschiderea sa intelectuala si probitatea raspunsurilor sale. Mi-a vorbit f. frumos despre el dl Mircea Raceanu.

       Dar, cum spunea cineva mai devreme, numele Petrescu este destul de frecvent, deci nu-as grabi sa speculez pe acest subiect.

      • @ Dl. Opris Desi comentariul Dvs. este f. bine documentat, va rog sa-mi permiteti 2 mici (si minore , in context) corecturi (erate, modificari, name it).

       a) Emilia Milco a intrat in centrala MAE nu in august ci in Martie 1948. Dvs. probabil ati lucrat cu
       Monitorul Oficial nr. 178 din 4 august 1948, partea I-a, p. 6401 unde in fapt se confirma numirea pe post. Dar numirea initiala (originala) este anuntata inca din Martie, in Monitorul Oficial nr. 50 din 1 martie 1948, partea I-a, p. 1869 .

       b) cu referire la Olga , desi sint aspecte de viata personala (si nu obisnuiesc – dar daca Dr. Tismaneanu a lasat textul Dvs. cred ca pot sa-mi permit) – din cate stiu in 1977 era deja casatorita Banulescu pt. ca ulterior sa devina , printr-un nou mariaj, Dna Campeanu.
       –––––––––-

       Din cate stiu , parintii Dnei Min. Finante sint amandoi ingineri si nu au avut treaba cu viata politica dupa 1989. Daca ar fi vorba de niscaiva „nepotisme” pe linia Gonceariuk , cum sugerati , probabil ca ar fi fost beneficiari , cumva, inaintea fiicei. Dar din cate stiu nu a fost cazul……

      • @Dl. Opris Pana la Cezar, Camil sau Dan, exista linia Petrescu de Dambovita. Asta daca persista canicula la Varsovia :)
       @Dl. Tismaneanu Coplesitor (sincer) modul in care „desenati” arborii genealogici. Mai in gluma mai in serios, folositi un software sau foarte multe note de documentare bine arhivate/clasificate?

  • Colosala perspectiva! Pana sa intre in actiune ai nostri, ar fi fost normal ca primii care sa se sesizeze sa fie agentii FBI.

 26. Uitati un exemplu, mic, de nebunie care poatefi generalizat oricand si oriunde in ROMANIA si care arata ca profii univ. din Romania sunt mai bine platiti chiardecat aia de la HARVARD:

  Uitati cat castiga un rector pe baza informatiilor publice, oficiale :

  http://www.ulbsibiu.ro/ro/universitate/declaratii_avere/documente/2013/ioan_bondrea.pdf

  349.000 lei pe an!!!!!!!!!

  Uitati CV-ul lui, public, oficial:

  http://www.ulbsibiu.ro/ro/universitate/consiliul_administratie/ioan.bondrea/ioan.bondrea_cv.pdf

  Apreciati singuri valoarea publicatiilor lui stiintifice.

  Pe 2013 nu a mai facut publica declaratia cf. http://www.ulbsibiu.ro/ro/universitate/declaratii_avere/index.php (12.07.2014, ora 13:22)

  Cum sa nu innebunesti cand traiesti intr-un asemenea climat?

 27. Fara nici o urma de ironie dar cu reala surprindere, ma intreb care este nivelul universitarilor recrutati la aceasta universitate din Maryland, daca de unul dintre ei ( Ioana Petrescu) a ajuns sa rada si Eba, simbol national al ignorantei sau simbol al ignorantei nationale, cum doriti.
  Ce poate sa creada cetateanul oarecare care citeste cum Ioana Petrescu , doctorat la Harvard si post de universitar la Maryland, a ajuns de risul Ebei?
  Rideti si voi oameni buni, dar situatia e dramatica: de acum se va spune ca nu mai e nici o diferenta intre doctorate si pozitii universitare, fie ca sunt obtinute la universitati de prestigiu, fie la universitatea din Suceava oricum nu conteaza: am vazut noi cum sta treaba si cit valoareaza asa o diploma sau o pozitie. Nu gasiti grav o astfel de situatie?

  • Foarte grav. Morala e ca degeaba ai terminat la Harvard daca esti slab pregatit, incompetent, precum fatuca asta. Dai banu si la Harvard si iei diploma, nu e mare scofala asta. In schimb e grozav sa fii competent. Important e cat de capabil esti. PUNCT. Fara diplome si alte abureli. Daca esti capabil, castigi banu gros oriunde. Daca nu, te asunzi dupa diplome si te angajezi la guvern, la bugetari, ca acolo merge.

   • „…facut prin propriile puteri …” ?!? Eu de obicei nu ma leg de genealogie , dar e bine de stiut ca e fiul celebrului Aurelian Bondrea , seful cadrelor la Min. Invatamantului in anii 70-80. (numiri, aprobari doctorate, dosare, si multe alte cele) . Zoe Dumitrescu Busulenga spunea dupa ’90 ca fusese general Secu sub acoperire , inca din anii 50′ cind pusese umarul (umerii) la colectivizare. AU fost tineri cercetatori care au avut viata distrusa de Bondrea (vorbea Busulenga de o sinucidere la Inst.Studii Lingvistice , plus alte tragedii )

    Dar relevant e altceva . Cind TCM-istul de care vorbiti a terminat facultatea , exista decretul 54/1975 cu cei 3 ani de productie obligatorii.Sigur se putea ocoli prin detasari succesive, dar Bondrea Jr. a fost numit cercetator din primul an de stagiu .Numit, nu detasat. Tin minte ca presa (RL) a protestat, chiar in acei ani (80’s) cind nu prea ridicai capul la ditamai seful cadrelor , dar tot degeaba. Exact in acea perioada , Aurelian Bondrea Sr. m-a tinut „in aer” vreme de 21 de luni , adica aproape 2 ani. Stiti ce inseamna sa fii absolvent in stagiu (nu mai zic media) , sa nu te poti duce decit la locul repartitiei , sa nu te lase , dar nici altundeva nu te poti duce ? Stiti ce inseamna sa fii in moarte profesionala , dar si civica (sociala) si Bondrea sa-ti spuna zimbind : „Draga, ai dreptate, in 2 saptamani ma ocup ” 21 de luni , si daca nu plecam din RO ar fi fost inca vreo 6 ani. Chiar si azi de ma duc la el, asa senil cum e, tot isi aminteste. Asa incat nu dau 2 bani pe Bondrea Jr. – cind incepi cariera cu un fals, tot ce urmeaza e tot fals.

 28. Desi e off-topic, am o intrebare referitoare la articolul despre Emil Bobu. Ce anume insemna ca erai facut „pe puncte”? Erau puncte in productie care la un anumit numar iti permiteau sa fii trimis la facultate? Am avut si eu in familie un tamplar ajuns maior de armata. Bunicul meu radea mereu de el ca l-a facut Partidul maior „pe puncte”. Din pacate bunicul meu a murit si nu-l mai pot intreba. Imi puteri raspunde dumneavoastra va rog? Multumesc.

  • Îmi cer scuze domnului Tismăneanu pentru faptul că răspund la o întrebare care îi este adresată.
   Expresiile „general/ofiţer făcut pe puncte” şi „general/ofiţer făcut la apelul bocancilor” datează de la sfârşitul anilor ’40. Acestea au apărut în contextul epurării corpului de cadre al Armatei Române şi impunerii de către liderii comunişti din România a unor comandanţi noi, care au urmat cursuri foarte scurte de pregătire militară şi aveau „origine politică sănătoasă”.
   Pentru expresia „pe puncte” trebuie să cunoaşteţi faptul că, în perioada respectivă, mai multe bunuri de consum se vindeau raţionalizat, pe baza de punctaj. Dacă erai muncitor, punctajul de pe cartela personală era mai mare şi aveai posibilitatea să achiziţionezi o cantitate mai mare de stofă sau bocanci (de exemplu), la un preţ subvenţionat de stat.
   Pentru expresia „la apelul bocancilor”, situaţia este la fel de simplă. În momentul în care se sună „Stingerea” în armată, sergentul de serviciu predă primului planton (militar care păzeşte un anumit loc, obiect etc.) toţi bocancii militarilor aflaţi pe hol sau la uscătoria subunităţii. Expresia „general făcut la apelul bocancilor” se referă astfel la un recrut care a ajuns general după semnalul „Stingerea”, peste rând, pe timp de noapte.

   • Va multumesc pentru raspuns, dar esenta intrebarii mele ramane: deci tamplarul respectiv a fost facut maior pentru zelul comunist aratat in fabrica sau pentru productivitatea in munca? Asta nu imi este mie clar, cum stabilea Partidul astfel de promovari.

    • Dacă ar fi fost foarte bun la locul de muncă, superiorii săi nu l-ar fi lăsat să plece din uzină cu una, cu două. Specialiştii erau rara avis în perioada respectivă şi fiecare şef dorea să aibă subordonaţi model, care să lucreze foarte mult pentru salarii modeste şi care să nu protesteze pentru condiţiile de muncă precare de atunci.
     În cazul în care muncitorul era un pic mai dezgheţat, înţelegea faptul că salariul unui ofiţer era de două-trei ori mai mare decât al unui lucrător din uzină. De aici a apărut migrarea muncitorilor către sectorul de propagandă al partidului – iniţial, în timpul lor liber, apoi în mod organizat şi, evident, plătiţi pentru acea activitate.
     Deoarece armata şi Ministerul de Interne aveau nevoie de cadre noi, cu dosare „muncitoreşti”, apărea tot felul de recrutări, mai ales în timpul efectuării stagiului militar. Uneori se mergea şi în uzine şi se analizau anumite recomandări făcute de liderii locali de partid.

     • E clar. Unchiul meu se inscria in categoria a II-a. Era un tamplar stralucit dar in egala masura un mare smecher care simtea cum bate vantul. Va multumesc mult pentru raspuns, domnule Opris.

   • Din armata stiam ca „facut la apelul bocancilor” insemna, cum spuneti, peste rand sau, cum spuneam noi, pe ascuns in timp ce toti sunt in pat si dorm, cam in aceeasi maniera in care s-a elaborat OUG cand cu Martea Neagra.

 29. Desigur că difuzarea înregistrării video a flagrantului de impostură a fost mai mult decât necesară.

  ”Scena va intra in antologia imposturii cu patalama”

  Domnule Tismăneanu, această virtuală antologie va avea un tiraj minuscul pentru că prima uriașă minciună apărută în Decembrie 1989 a fost ”Televiziunea Română Liberă”.
  Gradele de Libertate ale Mass-Media românești post-decembriste au fost anemice. Sunt și astăzi, mai mult ca oricând.
  Lustrația nu a fost posibilă atunci când ar fi avut efect benefic atât asupra noastră – ca indivizi abia evadați din lagărul mistificărilor propagandei staliniste – cât și României, un stat fără datorii grele, cu o forță de muncă bine calificată, cu resurse la care alte națiuni nu au acces.

  Singura lustrație posibilă astăzi este oferită românilor de tratatul dumitale ”Stalinism pentru eternitate – O istorie politică a comunismului românesc”.

  Toate manevrele partidului care-l are ”în frunte” pe acest impostor sunt copia celor pe care USL-ul anului 1946 (atunci se numea Blocul Partidelor Democrate – BPD) le-a administrat societății românești devastate de război, reușind să impună României – cu sprijinul comisarilor sovietici – un regim ilegitim și criminal.
  Dacă, astăzi, românii ar putea primi, pe scară largă, paginile acestei istorii atunci ei ar avea șansa de a înțelege uriașa cacealma care le este servită de Clica de Restauratori, o adunătură de indivizi inculți manipulată de un Comitet Central aflat în ilegalitate și care își exercită loviturile subversive strecurând în Legile Lor paragrafe anti-constituționale și anti-democratice la fel cum lovea Securitatea: noaptea la ora trei, atunci când ”oamenii” nu se pot apăra.

  Poate că românii, adunându-se cu zecile. cu sutele, în fața porților casei nefericitului care urma să fie răpit din sânul familiei de către Securitatea Stalinistă nu ar fi reușit să oprească fărădelegea.
  Astăzi putem însă veni cu sutele de mii, cu milioanele, la secțiile de votare unde, cu un gest simplu, putem elimina din istorie atât marionetele plagiatoare cât și păpușarii criminali care le trag sforile.

 30. @ Dl. L.H.
  1. Mulţumesc foarte mult pentru cele două informaţii importante. Nu le comentez aici deoarece subiectul articolului de mai sus este cu totul altul.
  2. Am încercat să răspund ieri la comentariul dvs. despre Ministerul de Justiţie şi vina Mariei Bobu, dar nu am reuşit să-l postez din motive tehnice. Cred că administratorul site-ului a închis comentariile la acel articol.
  3. Nu mai ţin minte ce anume discutam în contradictoriu despre Ana Toma.
  4. Sunt interesat să vă citesc articolele şi studiile pe care le realizaţi. O opinie în plus nu strică niciodată.
  Anumite subiecte au fost sau sunt pe care să ajungă în articolele trimise în România pentru publicare. Încerc să scriu tot ceea ce ştiu, în funcţie de informaţiile pe care le-am găsit prin arhive şi biblioteci, însă evident pot să apară omisiuni involuntare sau greşeli în interpretare.
  Cât priveşte pe domnişoara ministru, îi doresc numai bine dintr-un motiv pragmatic: domnia sa deţine în acest moment o funcţie în guvern şi poate să influenţeze în mod pozitiv economia românească, pe cale de consecinţă şi nivelul meu de trai. Nu contează ce culoare are pisica, atâta vreme cât prinde şoareci.
  Modul cum a „aterizat” domnişoara fix într-o poziţie-cheie din guvern poate fi comentat în fel şi chip deoarece liderii partidelor politice din România nu au reuşit în ultimii 24 de ani să renunţe la metodele fanariote, utilizate atât înaintea comuniştilor, cât şi în perioadele lui Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu. Meritocraţia funcţionează arareori pe malurile Dâmboviţei.

  • 3) era vorba de un material scris de Dvs. la care ati facut referire intr-un comentariu . Articolul este aici : http://glurl.co/eyf In nota de subsol 11 ati scris : ” Astfel, complexul de inferioritate, răutatea şi atitudinea xenofobă a Anei Toma s-au combinat cu ….” Ori , articolul nu discuta aspecte de natura etnica si nici din alte surse nu rezulta vreo atitudine xenofoba in activitatea Anei Toma de-a lungul anilor . Din cate stiu Ana Toma (Anutza Grossman) era de origine evreiasca deci nu va refereati probabil la antisemitism. De aceea va rugasem sa oferiti sursa pentru afirmatia Dvs.

   5) Cu referire la Ioana Petrescu. Cred ca nu s-a inteles (din ce vad in media din RO) ca dumneaei este singurul tehnocrat in guvernul actual. Poate s-a inscris formal in PSD dar prezenta sa , in fapt, nu are culoare politica. Cu alte cuvinte: incolor, inodor, insipid, apolitic, amoral si TEHNOCRAT. Ea este in RO pentru a ramane si ii prevad un viitor (tehnocrat) de succes pe termen mediu si lung. Nu este exclus sa o vedem , dupa alegerile din iarna, in fruntea unui guvern TEHNOCRAT in RO . Pe scurt, in opinia mea, ea nu ” a aterizat” la guvern, nu a venit in RO, ci s-a reintors dupa perioada de studii pentru a-si oferi expertiza. . Ioana Petrescu nu ” a venit” in RO in maniera unei Lia Roberts sau mai recent unui Nati Meir . Daca potentialul in administratia de stat nu se va concretiza in pozitii de raspundere mai mari , e posibil sa mearga la BNR , in umbra Guvernatorului ,initial , pentru a-l inlocui ulterior.Oricum, despre Ioana Petrescu se va mai vorbi – ea este aici pt. a ramane.

   In privinta clipului video de la Cotroceni, toate trei personajele jucau teatru . Si Ponta si Petrescu stiau f. bine cum va fi compensat deficitul adus de scaderea CAS. La fel de bine stia si Basescu de unde vor veni banii – dar la fel de bine stiau toti trei ca nu se poate discuta pe moment. Problema trebuie pusa invers : ce le-a venit sa reduca CAS ? Pt. ca stiau ca vor veni bani si trebuiau sa faca ceva cu ei, o masura populista, ceva acolo, in anul electoral. CInd a fost FMI recent s-a impus RO sa mai scoata la mezat niscaiva obiective strategice , din putinele ramase – majoritatea sint la energetic. Recenta listare a Transelectrica la LSE (adica scoaterea la mezat , ca asta e listarea la bursa) nu e intamplatoare. Nu s-au pus de acord care anume vor fi vandute, dar s-a stiut ca vor fi cateva– de asta revine FMI in Noiembrie , oricum inainte de intrarea in vigoare a noului CAS. Deci se stie ca vor fi bani , se stie ca vor fi vanzari de obiective (ca doar nu credeti in gargara cu reducerea economiei la negru) dar nu s-a stabilit inca , precis, nominal, care vor fi obiectivele . Si atunci nu ai ce sa arati precis, cu sume, banii suplimentari ce vor veni la buget. Mai este o chestie : e o lupta intre cateva grupari in RO (si serviciile aferente :wink:
   ) care vor sa fie pe faza la vanzari , pt. comisioane, binenteles. Ori grupul Ponta (adica cei din spatele sau) nu vor ca ceilalti sa stie care vor fi nominal obiectivele ce vor fi vandute. E putin dificil de explicat in cateva cuvinte , Dvs. sinteti militar de profesie , cu rigurozitate si precizie, dar in chestii de genul asta legea e doar cea a junglei – de asta nu pot sa detaliez pt. o minte riguroasa ca a Dvs. Puteti fi insa sigur ca pina in Noiembrie, cind revine FMI, se va sti ce obiective se vor vinde , si vor mai si ramane bani in plus, neprinsi in noul buget , pentru cel care-nparte (si parte-si face :lol: )

   • @ L.H.
    Este foarte bine când verific până la sfârşit toate comentariile. Acum am văzut ce anume aţi scris şi vă răspund îndată:
    1. Ana Toma – Afirmaţia respectivă este o interpretare personală a evenimentelor, bazată pe critica făcută lui Gheorghe Gaston Marin de către Ana Toma, în timpul reuniunii cu membrii C.C. al P.M.R., activul C.C. şi primii secretari regionali ai P.M.R. (Bucureşti, 17-19 martie 1952). Ana Toma se referea atunci, în mod critic, la trimiterea de aur românesc în Elveţia, cu avionul, în perioada 1947-1948. Aurul respectiv a fost depus în Elveţia de Gheorghe Gaston Marin. Informaţia a fost publicată pentru prima dată în „Stenogramele şedinţelor Biroului Politic şi ale Secretariatului Comitetului Central al P.M.R. – 1952”, vol. IV (partea I), Arhivele Naţionale ale României, Bucureşti, 2006, p. 465. Pentru întreaga declaraţie, ibidem, p. 465-466.
    Ar fi ciudat să spun că Ana Toma era antisemită faţă de Gheorghe Gaston Marin (ambii fiind de religie mozaică), însă xenofobie a existat deoarece, în opinia mea, Ana Toma critica trimiterea în străinătate a aurului românesc. Probabil dacă aurul respectiv ar fi ajuns la Moscova, Ana Toma nu ar mai fi spus nimic despre subiectul respectiv. Însă aceasta este doar o supoziţie. Cert este că nu doar Ana Toma se exprima într-un mod critic la adresa Occidentului „decadent”, ci şi alţi lideri ai P.M.R. Toţi erau, într-un fel sau altul, xenofobi antioccidentali.
    2. Nu ştiu cine este Lia Roberts. Despre Nati Meir ştiu că a ajuns la închisoare pentru falsificare de bancnote sau înşelătorie. Subiectul nu m-a interesat.
    3. În privinţa Ioanei Petrescu, am ajuns astăzi la aceeaşi concluzie pe care o exprimaţi direct: ea a venit pentru a rămâne în ţară. După difuzarea filmuleţului de luni, nu ştiu cine ar mai dori să o angajeze în SUA, într-o poziţie de conducere şi de mare răspundere. Cariera sa peste ocean s-a încheiat pentru moment. Ce va face mai departe nu este treaba mea. Sper că a învăţat ceva din lecţia primită luni de la Traian Băsescu. Am văzut că el o „mângâia pe creştet” miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, fapt ce poate fi interpretat exact în sensul concluziei dvs.
    Uneori, am avut dureri de cap (la figurat) cu analizele care trebuiau efectuate la un moment dat, deoarece existau interferenţe grave ale lumii politice de la Bucureşti cu sistemele de protecţie şi siguranţă naţională. Nu este locul şi nici momentul să detaliez aici. Citesc „printre rânduri” şi vă asigur de respectul meu. Analizele respective nu mai sunt de mult timp domeniul meu de activitate, dar vă mulţumesc foarte mult pentru toate lămuririle dvs. şi informaţiile preţioase de ieri.
    Cu deosebită consideraţie, P.O.

 31. O opinie seacadespre scaderea CAS, emisa de un inginer fara pretentii de economist:

  1. Salariile nu vor creste (si ca atare, nici cheltuielile populatiei). Motivul este simplu: marea majoritate a angajatilor din sectorul privat si-au negociat salariile NETE – o metoda de protectie fata de aberatiile fiscale ale statului – si prin urmare angajatorii nu au motive sa le transfere o parte din beneficii. N.B. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul plafonarii contributiilor la fondul de pensii.

  2. Angajarile nu vor creste (si ca atare, nici baza de impozitare). Cu rarele exceptii ale celor care duc lipsa acuta de personal, niciun administrator de firma nu va angaja personal suplimentar doar pentru ca „il costa mai ieftin”.

  3. Vor creste, in schimb, alte taxe si impozite care vor viza (desigur) tot clasa de mijloc, ceea ce va duce la cresterea evaziunii fiscale si implicit la cresterea coruptiei, a numarului de functionari din „organele” de control si, in ultima instanta, a criminalitatii organizate.

  Dar stati putin, oare nu asta urmareste guvernul Ponta? Ca doar economia subterana inseamna bani pentru partid?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro