joi, septembrie 21, 2023

Onoarea D-lui Goe

„Nu știu să fi întâlnit, în această lume plină de ambiții egoiste, în mijlocul căreia am trăit, un spirit mai lipsit de gândirea binelui public decât al său. Am văzut o sumedenie de oameni care au tulburat lumea doar ca să-și sporească prestigiul: e corupția timpului; însă el este singurul, cred, care mi s-a părut oricând gata să schimbe lumea doar ca să se distreze. De asemenea, n-am cunoscut un spirit mai puțin sincer, care să fi nutrit un dispreț mai total pentru adevăr.”

Nu, citatul de mai sus nu e scris de un comentator uluit de evoluțiile recente din țară și nu se referă  la un politician autohton. E caracterizarea pe care i-o face Alexis de Tocqueville lui Lamartine, în volumul său de Amintiri. Și totuși, e imposibil să nu simți că rândurile astea se potrivesc de minune unui alt personaj, acuzat de plagiat.

Cu aparența sa bonom-infantilă, de Dl. Goe ajuns în fruntea bucatelor, și cu amestecul de agresivitate și miștocărie cu care tratează în general problemele, domnul cu pricina ar fi avut în față, într-un mediu ceva mai normal, o strălucită carieră de procuror corupt sau, cel mult, de șef de direcție abuziv într-un minister secundar.

Crescut într-un mediu în care bășcălia era tratată  drept vorbă de duh, iar lipsa de caracter era considerată  semnul unei personalități puternice, Dl. Goe a deprins repede curajul propriilor convingeri. Din păcate, a rămas puțin în urmă cu formarea acestora (Groucho Marx a spus-o cel mai bine: acestea sunt convingerile mele; dacă nu îți plac, am și altele). Format în mediul intelectual rafinat al D-lui Năstase, Dl. Goe a deprins constrângerile muncii intelectuale, a învățat să-și argumenteze opiniile și, mai ales, să urmărească obsesiv binele public. Anume, a învățat că e acceptabil să preiei integral și fără modificări zeci de pagini din lucrări care nu apar în bibliografie și că e ok să răspunzi la acuzații argumentate cu atacuri la persoană, modificări legislative sau intervenții administrative arbitrare. (Dl. Rus tocmai ne-a liniștit, amintindu-ne că de două mii și ceva de ani încoace toți au copiat, „de la Platon la Aristotel”).

Însă Dl. Goe nu e singur în această încercare disperată de apărare a onoarei sale nereperate. O mulțime de oameni de bună credință au sărit în sprijinul lui. Cine ar fi crezut că România are atâția experți în probleme de redactare academică, referențiere sau proprietate intelectuală? Cine ar fi crezut că la noi s-a dezvoltat cea mai strălucită școală sofistică din Europa de Sud-Est? Și că există posturi tv, publicații și persoane a căror îndeletnicire full time este negarea sau relativizarea unor adevăruri simple?

Pus în fața din ce în ce mai numeroaselor exemple de mizerie umană, m-am trezit uneori întrebându-mă cum sunt oamenii ăștia dincolo de masca lor publică. Sunt generoși cu familia și cu prietenii, citesc literatură în vacanțe, urcă pe munte, găsesc lucruri care să-i emoționeze până la lacrimi? Cum reușesc să-și privească în ochi copiii după un turneu de câteva ore prin toate studiourile tv care le acceptă (sau le caută) discursul delirant? Chiar au impresia că și-au făcut datoria?

De obicei, tindem să vedem în astfel de personaje doar ticăloșia, reaua credință de care vorbește Mircea Cărtărescu aici, cinismul celui care știe foarte bine cum stau lucrurile, însă le distorsionează în mod sistematic. Cred că realitatea e puțin mai sinistră. Mulți oameni de genul acesta chiar au reușit, în diferite moduri, să se convingă de justețea cauzei lor. În micul lor fantasy, la care participă împreună cu alți combatanți curajoși din platou, diferența dintre realitate și ficțiune a fost estompată până la identificare. Cred că unii (nu toți) au ajuns să creadă sincer în propria dezinformare. Într-un spațiu în care moralitatea celor mai mulți se reduce la asumarea unei datorii față de familie și tovarăși, nicidecum față de un imperativ impersonal de dreptate, nu trebuie să ne mire că fiecare pleacă acasă mulțumit că și-a făcut datoria față de propriul trib.

Nu pot decât să sper că tribul lor e mai puțin puternic și susținut public decât pare.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. TRIBALISM SI FEUDALISM… MINORITATEA TRIBALA !
    80% poate 90% dintre șefii diferitelor instituții din România sunt membri de partid (PDL?). Și din această disproporție se naște ruptura.
    Câtă vreme 10% dintre componenții un grup profesional sau social sunt membri de partid, dar 90% dintre funcțiile de conducere și decizie ale acelui grup sunt ocupate de cei care sunt membri de partid, avem o mare problemă. Ăsta e tribalism și feudalism. Cu tot ce presupune acest lucru: ocuparea și controlul tuturor resurselor nu pe bază de competență, ci pe principiul forței și al loialității față de trib.
    Ce mă întristează însă cu adevărat nu sunt capetele sparte cu care se lasă orice schimbare de Putere în România, ci faptul că, cei aflați pe margine, dar direcți afectați de luptele tribale, reprezintă majoritatea românilor. Marea lor majoritate. Și, cu toate acestea, se lasă conduși de minoritatea tribală.

    • iata cum se naste dezinformarea: A. vorbim despre institutiile academice (adica acelea care au de aface cu onoarea dlui Goe)? B. in care judet galben sunt sefii de instiutii membri PDL? C. exista sefi de institutii PDL in judetul Constanta? PS. Dezinformare este echivalentul in lb.romana a termenului de „maskirovka”, manual de manipulare KGB pp. 39-86, editia in lb.romana, tradusa si adaugita de Ion Iliescu. Mai vrei si alte detalii sau inytrebi pe instructorul tau de parid, mai cunoscator decat tine?

    • @Lucreţiu
      Amice, ai luat cu „copy” sfarsitul articolului de pe un alt site (vezi mai jos) si l-ai pus cu „paste” pe Contributors, ca si cum ar fi comentariul dumitale. Mi se pare ceva ireal ca, in contextul articolului de mai sus, d-ta taman s-o pui de un mic plagiat, asa…
      Sursa (ultimele trei paragrafe):
      http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/batalia-plagiatului-si-romania-tribala-80895.html
      PS: daca esti Mihai Goţiu si scrii sub pseudonim pe Contributors, la comentarii, atunci iti cer scuze!

  2. Excelent articol.
    Descrie perfect si gandurile mele, dar pe care eu nu asi fi reusit sa le exprim asa cum o face autorul.
    Tot timpul ma intreb cum sunt in viata privata ? Cum este viata lor de familie ? Au prieteni adevarati ? Sau se aplica la majoritatea dictonul „cine se aseamana se aduna” ?

  3. Excelent articol, domnule Popa …… si as spune ca si imprumutul de imagine a d-lui Goe ar veni turnat unui asemenea personaj, daca personajul in cauza n-ar fi sinistru …….

    Din pacate, in lumea lui Caragiale personajele, oricat de ridicole ar fi fost, nu lasau in urma actiunilor lor decat un efect de Tom si Jerry (datul cu tigaia in cap nu pare sa-l trimita pe Tom la spital).

    Actualul Goe a inlocuit lopatica si nisipul cu o tara ….. Romania. Si daca nu iesim in strada sa ne exprimam indignarea, s-ar putea ca tigaia in cap sa ne bage pe toti la spital (democratic vorbind).

    Felicitari pentru articol in ca o data!

  4. „Nu pot decât să sper că tribul lor e mai puțin puternic și susținut public decât pare.”
    Speranta ar trebui sa fie alta: ca NOI (de discutat si cine suntem noi) ceilalti suntem mai multi si mauternic sustinuti decat se pare. Pentru ca tot ce e necesar pentru ca EI sa reuseasca este ca NOI sa nu facem nimic!

  5. Articolul dvs.este corect si punctual dar are un minus ,lipseste numele celui caracterizat atat de bine,recte Ponta,care cu nerusinarea caracteristica USL-istilor refuza sa-si dea demisia ,in ciuda evidentelor de netagaduit a furtului intelectual. Fara aceasta demisie santem condamnati de opinia publica nationala cat si de cea internationala ca toleram in fruntea guvernului Romaniei asemenea specimen obraznic si hot.Aceste exemplare de golani politici ne fac de rusine si ne tarasc dupa ei in mlastina in care se balacesc,riscand astfel ca tara noastra sa intre intr-un con de umbra in fata tarilor din UE din care inca(pentru cat timp?) mai facem parte.

  6. Un articol extraordinar: fara patima sau ura, lucid, plin de intelesuri. Felicitari!

  7. Daca i-ar fi pus presedintelui dulceata in galosi, abia atunci ar fi putut fi asemanat Victor Ponta cu domnul Goe.

    Mai exista si alte argumente. Domnul Goe avea nevoie de o vorba buna ca sa obtina nota 7 la latina, si sa treaca clasa. Ori domnul Victor Nastase a obtinut deja doctoratul !!! Ce asemanare exista aici ?! Domnul Goe ramasese repetent de citeva ori. Ori domnul Ponta n-a ramas repetent niciodata.

    Domnule Florin Popa, pentru insinuarile dumneavoastra jignitoare, pentru calomnie, veti fi acuzat de avocatii domnului Ponta. De asemenea, va fi acuzat oricine mai indrazneste sa acuze plagiatul Ponta fara dovezi. Cele 85 de pagini copiate cuvint cu cuvint NU SINT PLAGIAT. E vorba de niste chestii stiintifice, cunoscute doar de juristii cu studii inalte, imposibil de inteles de catre cei prosti.

    Sintagma „plagiator ordinar” este o deformare grava a concluziilor specialistilor in drept. Acestia au introdus recent in practica judiciara sintagma de „plagiator extraordinar”, pe care prostii n-o vor intelege niciodata.

  8. Discutiile asupra plagiatului au lasat in umbra un alt aspect important, anume nivelul stiintific precar al tezei lui V.P. Tinand seama de nivel, teza aceasta ar putea fi intitulata „CPI for dummies” (CPI = Curtea Penala Internaționala)

  9. Toata lumea trebuie sa ceara demisia Derbedeului plagiator incompetent si impertinent, inainte de a compromite total imaginea tarii, inainte de a duce tara in faliment, inainte de a distruge tot ce s-a realizat in lupta impotriva coruptiei. Partidele politice, Societatea civila, presa, comunitatea stiintifica trebuie sa faca in fiecare zi presiuni pentru ca Derbedeul plagiator incompetent si impertinent sa-si dea demisia sau sa fie demis de parlament. Parchetul trebuie oricum sa-l aresteze pe Derbedeul plagiator incompetent si impertinent pentru abuz in serviciu, uzurparea unor calitati oficiale, impiedicarea Presedintelui, cu rea credinta, in indeplinirea atibutiilor constitutionale, refuzul de a se supune unei decizii a Curtii Constitutionale, incercarea de distrugere a statului de drept, ingerinta in actul de justitie, favorizarea infractorilor din usl.
    Plagiatul se vede si din avion, nu trebuie decit sa stii sa citesti, ca sa vezi ca este un plagiat grosolan, copy – paste. Poti nici sa nu-i citesti, asa-zisa, teza, vazind ca este un Derbedeu, un neispravit, o nulitate obraznica, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, vazind ca nu este prieten cu cartea, cu studiul, cu cercetarea, cu munca, vazind ca nu-i respecta pe cei care au facut ceva in viata, ca sa-ti dai seama ca nu este in stare sa scrie ceva original si util din capul lui sec. Poti nici sa nu-i citesti, asa-zisa, teza, vazind ca s-a inhaitat doar cu alti derbedei, cu repetenti, cu plagiatori, cu proxeneti, cu corupti, cu infractori si cu lichele, ca sa-ti dai seama ca nu este in stare sa scrie ceva original si util din capul lui sec.

  10. Analiza aceasta este foarte departe de adevar!!

    Un personaj mult mai mare si mai malefic este Basescu!!! Cateva exemple:

    1. Palma….Dupa analiza specialistilor s-a dovedit a fi o mangaiere….Presupun ca aceiasi specialisti o sa analizeze acum lucrarea lui Ponta (si o sa zica NU este un plagiat – ceea ce mi se pare normal. O opinie personala: dc printr-o minune am putea sa analizam sa vedem dc toti romani au plagiat cel putin odata in viata sunt absolut sigur ca toti am plagiat!!!!! …poate domnia voastra mai putin :))))) asa cum se autodenunta Udrea..=> nu am mai putea desemna pe nimeni prim-ministru)

    2. „Mafiotul mafiei personale al lui Adrian Nastase…” pe care l-a reconsiderat…

    3. Este clar pt toata lumea ca a fost un mare SECURIST si comunist…dar el deodata a devenit impotriva….A fost in FSN (care era un parid de comunisti :)))) dar mai conteaza asta )

    Cred ca Ponta = 1% * Basescu (si asta cred ca este chiar o exagerare, probabil un 0.001% e mai aproape de adevar)

    Din punctul meu de vedere ..primul care ar trebui sa plece este Basescu (el conduce prin dezbinare de 8 ani). Ponta poate sa mai ramana pana in Noiembrie..si apoi, putem sa mai analizam derapajele!
    So, PDL este la putere din 2004. Cred ca este absolut sanatos pentru democartie sa mai vina si altii…apoi si altii…si apoi poate printr-o mare greseala sa nimerim unii buni. Nici mar marele hulit FSN nu a fost atatia ani la putere!!!

    • Si in logica asta a dv. daca Traian Basescu e malefic atunci plagiatul lui Ponta Victor este mai putin plagiat iar nesimtirea cu care neaga realitatea si incrancenarea cu care isi arunca in lupta clientela sunt brusc ceva mai confortabile? Nu, nu este asa!

      Va dau dreptul sa il considerati pe Train Basescu un nesimtit si tot ce vreti. Scrieti un articol pe tema asta cu argumente. Il voi citi sau nu dupa cum voi crede de cuviinta. Dar nu aveti dreptul sa relativizati un caz de furt care arunca in rodicol pe toti cei care au muncit onest si au invatat silitor in tara asta. Dar probabi ca aceasta situatie va este straina.

    • „el conduce prin dezbinare de 8 ani”

      tara e plina de hoti, nu e nici un secret. toti vrem sa scapam de coruptie si sa fie si la noi ca la altii. dar cumva vrem ca in acelasi timp sa fie liniste si pace in tara, intr-o atmosfera de deplina armonie si intelegere. din cauza asta basescu nu e bun. basescu „dezbina”.

      nu cred ca le putem avea pe amandoua. singurul mod in care poti sa ai armonie si intelegere intr-o tara cum e Romania e daca lasi „greii” sa fure linistiti, asa cum au facut nastase si iliescu. ei n-au deranjat pe nimeni. din contra, i-au si aparat vitejeste cand a avut justitia curaj sa se ia de vreunul de-al lor. asa au devenit lideri si simboluri ale psd, ca daca s-ar fi luat la harta cu hotii din spatele lor, erau debarcati de mult.

      nu cred ca era prea greu ca basescu sa aiba antenele de partea lui, ca voiculescu e om de inteles. ii dai ce vrea si te lasa in pace. era si asta o posibilitate.

    • nu vorbeam de un plagiat? scuzi pe unul care se ocupa de dat in cap pe motiv ca la Iasi e un gang care jefueiste locuinte? Ce-ar fi sa primesti TU una in cap pe strada, iar faptasul sa se scuze ca el e doar 1% din Nutu Camataru? Daca crezi ca e scuzabil, pune un anunt in ziar si vei fi servit….

    • Ce vorbesti, domnule?

      „Mafiotul mafiei personale al lui Adrian Nastase” – pe care l-a reconsiderat. De acord. De acord ca l-a acceptat si pe Voiculescu la guverbare („solutia imorala”)

      Dar hai sa vedem si din cealalta „parte”:

      – Victor Ponta in decembrie 2011: „Parlamentul este unul ilegitim” si in iunie 2012: „Parlamentul este cea mai legitima institutie”

      – Ponta despre declaratia lui Basescu, referitoare la contestarea la CCR a legii privind inghetarea pensiilor si a salariilor, ca „indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista:

      „Un semnal foarte clar si, daca domnul Basescu nu-l intelege si nu-l receptioneaza, nu vom ezita absolut deloc sa introducem o actiune de suspendare a domniei sale. Un presedinte nu are voie sa spuna ce-i vine lui la gura sau prin cap in acel moment. Este o dovada de iresponsabilitate. Un presedinte al Romaniei, cand face o declaratie publica, trebuie sa inteleaga care este mesajul. Daca el transmite populatiei: ‘dom’le, Curtea Constitutionala sau instantele spun ceva, eu nu le respect’, ce va intelege cetateanul? Ca nici el nu trebuie sa respecte nicio decizie a instantei. Asta inseamna un stat anarhic. Nu poti sa fii presedinte daca esti iresponsabil”

      Cea declarat Ponta despre CCR si decizia CCR cu privire la cine trebuie sa mearga sa reprezinte Romania, o stim cu totii.

      – „O opinie personala: dc printr-o minune am putea sa analizam sa vedem dc toti romani au plagiat cel putin odata in viata sunt absolut sigur ca toti am plagiat!!!!!”

      Poate ca ai dreptate, dar diferenta e ca nu toti suntem Prim Ministri. Logica asta „a la Rus” poate fi extinsa la ceva de genul: „pai daca am putea sa analizam sa vedem daca toti romanii au furat cel putin o data in viata („o data” aici se scrie impreunat, dar pentru a stii astfel de fineturi, trebuie ceva scoala, asa cu plagiat, dar scoala sa fie), sunt absolut sigur ca toti am furat (macar la gradinita si tot am facut-o)”. Concluzia: ce ne mai muncim sa solutionam furturile din tara asta?…

      – „Este clar pt toata lumea ca a fost un mare SECURIST si comunist…dar el deodata a devenit impotriva”

      Impotriva a ce? Sa inteleg ca tu esti suparat ca este „impotriva” si ca nu „merge impreuna cu”? Majoritatea din politica actuala au fost comunisti. Cele cateva raritati care nu au fost comunisti, au sfarsit prin a incheia alinate cu cei care sunt comunisti (vezi cazul Antenescu). Toate aceste mizerii din politica noastra, inclusiv „fenomenul Basescu”, i se datoreaza marelui roman care este Iliescu. Trebuie ca ii esti vesnic recunoscator.

      – Si da, Ponta, prin ce a facut in aceste doua luni, depaseste faptele lui Basescu facute in 8 ani de zile. Ponta = 0.001% *Basescu + 1.000.000*Basescu.

  11. Superba caracterizare,felicitari autorului!…Bine surprinsa si pletora trambitzasilor…

  12. Chiar credeti ca acest personaj este inteligent? Un om cu adevarat inteligent stie cand sa se opreasca, nu merge cu greselile la infinit. Mi se pare ca o persoana trasa permanent de maneca si care persista in greseala ar trebui sa treaca pe la un control psihiatric, mai ales daca este o persoana publica

    • Corect! Lipsa de discernamant. Poate ne face domnul prof. Tudose o fisa a acestui pacient.
      Felicitari autorului.

  13. Nu trăiţi în minciună ! Dacă încrederea este începutul tuturor lucrurilor atunci MINCIUNA GENERALIZATĂ aduce neîncrederea şi sfîrşitul.

    Din punct de vedere conceptual, putem numi adevăr ceea ce nu putem schimba; din punct de vedere metaforic, el este pămîntul pe care stăm şi cerul ce se întinde deasupra noastră. (tot Hannah Arendt, pag.274). Este ÎNCREDEREA că la pasul următor nu ne vom prăbuşi în abis.

    Aceeaşi autoare (nota bene – evreică poloneză de cultură germană) mai spune că numai pe un astfel de pămînt şi numai sub un astfel de cer putem trăi bucuria şi satisfacţia ce apar din faptul de a fi în compania semenilor noştri, din a acţiona împreună şi de a apărea în public, din a ne integra în lume prin cuvînt şi faptă, dobîndindu-ne astfel identitatea personală.

    A contrario: dominaţi de sumbra bănuială că nimic nu este adevărat vom vieţui într-un cinism total, într-un vast pustiu spiritual pîrjolit de otrava minciunii.

  14. Daca ne gindim mai bine, parca prind sens vorbele acad. Theodorescu… Adevarul e ca in mocirla asta creata de politicieni, unde totul e posibil, unde nu mai exista dezbatere adevarata, unde injuratura si sfidarea tin loc de argumente… pare cu totul absurd sa demisionezi doar pentru asa un mizilic de furaciunea… Sint altii care au vindut PETROM si rezervele petroliere ale tarii pe nimic, sau au semnat pt becjtel, sau au privatuzat pe un pret de nimic institutul ala de cercetari alimentare si se chinuie justitia cu ei. Asta nu a apucat sa fure si el precum mentorii sai , cum sa credem ca isi va da deimisia…?
    Cum sa se incheie o intreaga cariera politica asa de timpuriu?
    Plus, nu e vorba doar de el si onoarea lui. Ramine partidu total descoperit, pentru asa un mizilic?
    Sa stiti, mai degraba de demisia d-lui Goe… o sa se intimple o ordonanta de urgenta in care denumirea de Romania se schimba in Ciordistan. Ori Absurdistan. Eventual facem un referendum pentru a alege dinrtre cele doua…

    • cadem intr-o capcana de GROAZA. Scuzam faptele prin comparatie. Un crimnal nu trebuie pedespit pt. ca a existat Stalin sau Hitler. Un hot de buzunare e scuzabil pt. ca exista clanul Camatarilor. Un talhar e de iertat pt.ca Petrom a fost vandut fraudulos. Vecinul care nu plateste intretinerea de cinci ani poate fi iertat de cand a intrat Hidroelectrica in inslventa. EROARE PROFUNDA!!! putem compara pedepsele DUPA condamnare, dar condamnarea trebuie sa existe! Si cum bine zicea careva, daca un popa de tzara fura din cutia milelor si e pedepsit se mai uita… pana in momentul in care acel popa vrea sa devina mitropolit si sa ne dea si lectii de onoare….

  15. Ingrijorare si speranta, acribie si satira, amaraciune si revolta, onestitate si consecventa, textul acesta are de toate.
    Dupa mine, e cel mai miscator articol pe care l-am citit pe aceasta tema.

  16. Un portret reusit, fara patima. Si eu cred ca oamenii astia pentru care adevarul este un amanunt au invatat de-a lungul timpului sa se amageasca singuri: ginditi-va, ei nici n-ar putea supravietui altfel decit mintindu-se eficient – un om se minte eficient doar atunci cind mintea sa e complet ideologica.
    Deranjant este totusi ca societatea noastra nu e inca in stare sa ii aseze pe acesti oameni la locul lor marginal. Inspaimintator este insa ca oamenii ca ei ocupa totusi locuri centrale care influenteaza enorm nu doar felul in care evolueaza democratia la noi, dar ca pe acestia ii vedem acum si in invatamint, aproape peste tot unde se iau decizii – un personaj suprarealist ca Liviu Pop a fost acum, printr-un concurs de imprejurari foarte vizibil, ginditi-va insa la cei care au invatat sa faca la fel la locul lor de munca si unde nu exista presa care sa-i arate asa cum sint.
    Mai cred ceva: raul a fost facut deja, incit acum sint necesare masuri reparatorii, dar noi asteptam aceste masuri de la aceiasi oameni.

  17. Si ultima surpriza, alaturarea la cei descrisi atat de plastic mai sus a rectorului UBB, Ioan Aurel Pop, care, auzi tu?, nu se poate pronunta neavand studii juridice !!!

  18. Apropo de viata pesonala a acestor indivizi… Imediat dupa ce Ponta a ajuns premier, am vazut-o pe mama lui la tv spunand ca l-a atentionat sa nu o faca de ras. Ori omul acesta nu are nimic sfant, ori nu stim la ce s-a referit mama lui.
    Dupa cinismul si lipsa de caracter pe care le arata, cred ca, daca nu am fi fost in curtea UE, Ponta ne-ar fi dus cu „viziunea” lui politica la o dictatura de toata frumusetea. Pare genul care trimite oameni la parnaie cu zambetul pe buze si o bataie prieteneasca pe umar.

Comments are closed.

Autor

Florin Popa
Florin Popa este cercetator postdoctoral la Universitatea Catolica din Louvain (Belgia). Temele sale de interes sunt teoria deciziei (la nivelul grupurilor si organizatiilor), procesele de consolidare democratica, sursele si rolul ideologiilor in societatile moderne.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro