duminică, aprilie 18, 2021

Onoarea pierdută a “băiatului tânăr” sau Cine plătește

Motto:eu sper ca un băiat tânăr să vină în această funcţie de şef al statului, de preşedinte al României” (Ion Iliescu)

N-a fost să fie! “Băiatul tânăr” va mai îmbătrâni oleacă. Ascensiunea lui, îngâmfarea și ambiția l-au izbit de zidul românilor. Acesta nu a cedat. Pentru că ei și ele sunt mândri că sunt români. Nu gargara patriotardă, mita electorală și motivele populare de pe afișele electorale i-au făcut pe românii din străinătate să vină la vot și să înfrunte un guvern antidemocratic. Un guvern care nu a fost în stare să organizeze decent alegerile. Cei și cele care nu au votat au fost umiliți. De cine? De cei conduși de “băiatul tânăr”. Cine plătește?

În mod normal, acest guvern ar trebui să demisioneze în bloc. El a pus în văzul lumii la loc de cinste necinstea, incompetența și aroganța. Nici cel mai deștept consilier, sub acoperire, nu ar fi putut pune la cale un plan al dezastrului electoral mai evident ca acesta. Oricum, au reușit. Oamenii “băiatului tânăr” au reușit ce nici opoziția, nici societatea civilă (deși amândouă au avut contribuția lor, depășite doar de internet și de rețelele de socializare): să “deștepte” românul din somnul cel de moarte. Și pentru asta trebuie să îi mulțumim “băiatului tânăr” și celor care l-au mentorat: fără efortul lui zilnic de a-i uni pe români, aceștia nu s-ar fi unit la cozi, în ploaie, în luptă cu jandarmii ca să dea democrației chipul ei românesc: dreptul de a vota îngrădit de stat și de guvern. Cred că noua conducere a Uniunii Europene și a Comisiei Europene pot privi ceea ce s-a întâmplat în 16 noiembrie în marile capitale și orașe ale Europei, dar și în Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, Australia drept ceva exemplar și reconfortant pentru credința în valorile europene, în apartenența la o civilizație și o cultură pe care le vrem și acasă, alături de bunele noastre tradiții și cultura acestei națiuni. Cred că umilirea miilor de români care lucrează sau studiază în străinătate ca și răspunsul lor copleșitor la această umilință, răspuns care a întărit democrația în România, ar trebui povestite copiilor și urmașilor lor.

Nu m-a durut mai mult ceva decât acest cinism al autorităților noastre de a terfeli dorința compatrioților noștri de a vota. Este o lecție unică. Am mai avut unele: mineriadele. Când tătucul, mentorul “băiatului tânăr” mulțumea românilor care i-au snopit în bătaie pe români. Ce a făcut acela atunci, când românii care voiau altceva au fost snopiți, s-a întâmplat, altfel, și acum când li s-a refuzat dreptul de a vota.

“Băiatul tânăr “ nu va fi șef al statului. De ce rămâne șef al guvernului? Când este singurul responsabil de organizarea dezastrului la votarea în afara țării. Încă nu știm. Asumați-vă, băieți, asumați-vă, ca să folosesc verbul domnului Dragnea.

Doamne, și câți bani au cheltuit! Doamne, chiar și pentru Tine au cheltuit. Și i-au chemat la vot, și i-au adus la vot, pe jos, pe sus, cu vorba blândă, dar clară din amvon, de la instituții ale statului, de la autorități locale și i-au atacat pe români cu cei doi P (primarul și părintele sau popa cum i se mai spune popular) și cu televiziuni și România era plină de ei și ele. Și România a dat pe-afară. Unde? În Franța, în Anglia, În Spania, în Italia, în Germania. Dar și în România aceea care nu e a “băieților tineri”, ci numai a tinerilor.

Poate “băiatul tânăr”, care nu își dă demisia, să treacă peste, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Poate. Așa a făcut în văzul lumii cu doctoratul plagiat, așa va face și acum. Probabil.

Cine plătește? Vreun ministru-doi. Precum irealul domn Meleșcanu care îi trimitea pe românii din Paris să voteze la Nancy, că și acela e un oraș frumos! Halal ministru de externe care spune că a trimis la BEC solicitarea de prelungire a votului și BEC zice că nu a primit așa ceva. Poate vice-priministrul Dragnea? Care s-a ocupat îndeaproape de dezastrul propriului partid? Cum spuneau cei vechi, ba chiar și unii noi, apropos de demisie: e o chestiune de onoare, domnule! Problema e că acest cuvânt nu mai e activ în limba română. Noi nu îl mai folosim. Abia ne mai chinuim să ținem activ cuvântul “cinste”, dar “onoare” e ca o pălărie care nu mai e la modă: pare frumoasă, și chiar e, dar acume mai cool e o bandană. Pe care “băiatul tânăr” a purtat-o mereu ca insemn al apartenenței la clubul celor care, atinși de nanism politic, se văd deodată giganții pustiului.

O actriță zicea deunăzi că e “senzitivă”(!) și simte “aura” (!) oamenilor. Ceea ce i s-a întâmplat când i-a dat mâna “băiatului tânăr”. “Aura”, alt cuvânt care ne face feste. Actrița i-a mai transmis felicitări mamei “băiatului tânăr” pentru că l-a adus pe lume. Ceea ce e ok. Ce nu e ok e că acesta voia să ajungă acolo sus. Adică e ok să vrei asta, dar să crezi că țara e numai a ta, asta nu mai e ok. Problema e că nu de astfel de “băieți tineri” are nevoie România, ci de tineri care, nu știu cum, mai cunosc ceva din sensurile cuvintelor alea vechi pe cale de dispariție. Dar și mai bine știu ei și ele cum virtualul devine real: de pe internet în stradă și la vot. Pentru România care se poate dezvolta.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. ”Un baiat tanar” si cu mentalitate veche comunista ar fi vrut ”bunicuta” sa conduca Romania. Sa se mai stearga pe bot caci nu va mai apuca sa vada asa ceva.

 2. Cred ca nu-si permit sa-l trimita pe Ponta la plimbare, pai daca-i trimiti la plimbare pe Ponta si Dragnea cine mai conduce PSDul ?!
  PSD nu are acum un lider care sa preia franele, asta l-ar distruge ca partid, oricum lovitura primita de Ponta in primul rand si apoi de PSD prin pierderea alegerilor este uriasa!!
  Sper oricum sa plateasca !

 3. Aura.. tanar..
  Hmmm, parca aducem aminte acum despre o fetita ce murea inghetata in timp ce un desemnat la o inalta functie comanda intr-un restaurant in loc sa stea la un centru de comanda interministerial.
  In alta tara si in alta lume s-ar spala pe jos cu slugile astea!

  • Asa este: ‘bunicutza’ bolsevica inca are tupeu dar masurat nu ca al ‘baiatului(carlanului) tanar’, desi agasata clar de reporteri cu intrebari retorice la intrarea in sediul lor, nu si-a mai permis un ‘ba animalule’ , dar cu fata pamantie a intrat acolo sa frece cu ei pe jos, sa-i puna cu botul pe labe, ca de aroganti prosti ce sint au trezit poporul din somnul mortiu si uite ce s-a intimplat.
   Cit va trai acest mos capos si fara inima (caci altfel ar vedea ca a nenorocit o generatie si a alungat o alta de acasa) care merge neabatut pe drumul lui criminal, va exista si creatia lui care iata a devenit prea monstroasa ca sa mai pacaleasca pe asa de multi (psd-ul). Noroc ca am intrat in UE si noroc cu noua tehnologie. Atentie mare insa! sa nu ne lasam inselati de ‘schimbarea la fata’ a ‘baiatului tanar’ si a celorlalti: ei doar joaca acum dupa cum le cinta batranul bolsevic in speranta ca vor renaste iarasi. Dar vorba lor, ‘sa nu uiti,Darie!”

 4. Problema „carlanului” este ca n-a inteles prea mult din cele ce i s-au intamplat. A crezut ca este suficienta propaganda de la posturile Tv asociate, cu precadere A3, pentru a se instala la Cotroceni. Astfel se face ca domnului Gadea si echipei Domniei Sale, intreaga tara ii datoreaza enorm. Cat timp acestia s-au rezumat la o atitudine consecvent anti-basista, dar neutra cu privire la formatiunile din interiorul USL, telespectatorii acestui post (foarte numerosi, capabili sa modifice orice balanta electorala) erau, totodata, in consonanta de opinii cu A3. Inclusiv in cazul disputele incipiente din 2012 – 2013 dintre PNL si PSD, atitudinea postului A3 a fost echilibrata (vezi interventiile corecte ale domnilor Mircea Badea, Radu Tudor s.a. din clipul https://www.youtube.com/watch?v=7RBv9Vb-TIY ). In ultimele 8…10 luni, pozitia celor mai vocali dintre realizatori s-a modificat radical. Ca postul a devenit principala tribuna PSD-ista, este o problema interna A3. Dar V.V.P. ar fi trebuit sa intuiasca efectele acestei modificari de atitudine asupra „nehotaratilor” pe care ar fi avut tot interesul sa-i atraga in randul sustinatorilor sai. Atacurile nedemne si limbajul licentios la adresa liderilor si candidatului PNL (vezi serialul cu vanzarea copiilor, cu cele 6 case pandurite etc.) a avut un efect major asupra telespectatorilor A3 – care reprezentau nucleul dur al electoratului „carlanului”. Fara a pierde multi telespectatori, postul A3 nu a sesizat ca o parte importanta a audientei a devenit adversar al ideilor si stilului extrem de agresiv adoptat, generand un puternic nucleu de electorat in egala masura anti-basist, dar si anti-pontist, ulterior principalul sprijinitor al Presedintelui ales. Interpretand eronat feed-back – ul (in conditiile in care audienta s-a mentinut la cote foarte ridicate), A3 a indus si candidatului PSD ideea ca o atitudine extrem de agresiva si aroganta este calea castigatoare pentru mentinerea si cresterea numerica a sustinatorilor. De aici rezulta atacurile stranii ale lui V. Ponta cu privire la atitudinea cuminte si umila a contra-candidatului in biroul sau, cu stapanii de sclavi, atacuri complet nejustificate si fara a fi generate de vreo replica a Presedintelui ales (atitudine agresiva care, intre noi fie, nici nu prea i se potrivea „carlanului”). Aceasta atitudine agresiva si aroganta a lui V.V.P. l-a dus pe calea pierzaniei. Dumnezeu sa-i bine-cuvinteze pa cei de la A3!, ne-a trecut un glont pe langa ureche… Poate ca pe viitor „carlanul” va fi mai atent la selectia asociatilor. Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani….

 5. Romanii nu ar trebui sa se multumeasca doar cu victoria lui Iohanis, atata timp cat stim de cat rau este capabil Ponta din postura de prim ministru.
  Copii, nu faceti si voi greseala inpardonabila pe care am facut-o noi in 1990 cand, dupa caderea lui Ceausescu, ne-am retras in intimitatea familiilor noastre si am asteptat, cuminti, sa se produca minunea.
  Minunea a lipsit, iar Iliescu, si comunistii lui nenorociti ne-au dus in gaura de azi.
  Jos Ponta!
  Puie Ponta!
  Sa vina un prim ministru competent si bine intentionat.
  Sa vina un prim ministru cu care sa se poata lucra,, cu care sa se poata vorbi, aadept al statului de drept si al respectului fata de cetatean.
  Acest Mikey Mouse al scarnaviei trebuie sa dispara.
  Urgent!

 6. De ce va tot legati de Ponta ca nu demisioneaza? Vreti sa demisioneze de vacanta? Pai, cred ca scrie si in Constitutie ca fiecare om are dreptul la odihna si ponta chiar a muncit in ultimii doi ani si jumatate:
  1) Nu cred ca exista vreun post de televiziune romanesc in care baschetbalistul viorel victorel sa nu-l fi „onorat” cu prezenta sa
  2) Nu cred ca mai exista alt politician(atentie, nu om politic, ca asa e la noi) care sa fi fost seara de seara la aceleasi posturi tv
  3)Nu cred sa fi fost alt „roman mandru ca e ortodox” care sa fi pupat atea icoane, moaste ori sa viziteze in aceeasi zi de Sf. Maria, toate manastirile importante din Romania, desi dupa cum spunea Isus, ar fi fost suficient sa te rogi doar la o singura manastire
  4) Nu stiu alt sef de guvern atat de habarnist care sa mearga in zonele afectate de inundatii cu pantofi de gala si la costum Armani, incat sa le fie mila de el jandarmilor, care l-au tracatat intr-o barcuta, de teama sa nu se inece „luceafarul” psd, chit ca apa nu depasea 30 de cm adancime
  5) Nu cred ca a mai existat alt sef de guvern care sa faca praf bugetul tarii, aruncand cu pomeni in stanga si dreapta, exact cum faceau pe vremuri taranii cand semanau ovaz
  6) Nu-mi amintesc alt premier ahtiat dupa aplauze si onoruri, sau dupa poze cu personalitati politice straine, sportivi in voga ori scriitori aflati pe lista lunga pentru premiul Nobel
  7) Nu am mai intalnit masochisti de genul lui Ponta care sa plagieze, sa fie descoperit, blamat de societatea academica, societatea civila si sa prefere sa fie mereu criticat pentru lipsa onoarei, a bunului simt, care i-ar fi cerut sa demisioneze rapid. Masochist fiind, Ponta nu va demisiona din proprie initiativa nici pentru esecul drastic suferit la alegeri. El este disciplinat: asteapta sa fie dat afara cu un picior in fund, ceea ce, cu alte cuvinte, inseamna un pas inainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marian Popescu
Marian Popescu
Marian Popescu este profesor al Universității din București, expert independent în comunicare, artele spectacolului și politici culturale.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Dexit și Frexit priveau criza cum crește și puneau țara la cale (dramatizare)

Vin și eu, vin și eu!, a strigat Dexit bucuros, fluturând programul electoral tocmai adoptat de partid. Uite, am pus aici de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro