marți, iulie 16, 2024

Bitcoin si „Drumul Matasii”. Operatiunile ilegale scad valoarea bitcoin

Agențiile de presă ne anunță că pe 2 octombrie “Silk Road”, cel mai cunoscut site folosit pentru procurarea de droguri, a fost dezactivat iar fondatorul lui arestat sub acuzațiile de trafic de droguri, infracțiuni cibernetice si spălare de bani. 26 000 de bitcoin ( aproximativ 3.6 milioane de dolari) au fost confiscați.

Știrea mi-a atras atenția pentru că implică „bitcoin”, moneda „cibernetică” , asociind-o cu operații ilegale.

Bitcoin este o „monedă virtuală” bazată pe un concept al lui Satoshi Nakamoto. Despre Satoshi Nakamoto însă nu se știe nimic, el fiind un pseudonim în spatele căruia se poate ascunde o persoană sau un grup. Cert este doar că „moneda” a început să funcționeze de la lansarea primului Bitcoin client în 2009.

Bitcoin nu este supus vreunei autorități centrale, ba, mai mult, nu există nici servere centrale, funcționând pe principiul „peer to peer” într-o arhitectură distribuită, asemănătoare cunoscutelor „torente” de unde ne descărcăm noi de obicei muzica preferată în deplina „legalitate”.

„Punerea pe piață” a monedei se face prin operația de „mining” , numită așa pentru a evoca mineritul prin care se obține valoarea în cazul real; de fapt e vorba de efectuarea unor calcule matematice – asemănătoare cu cele din criptografie – care să determine apariția unei cantitați de monedă relativ constantă . Cantitatea de monedă „produsă” astfel este periodic înjumătățită din patru în patru ani ( la același numar de calcule) în așa fel încăt în anul 2140 să fie produși 20 000 000 bitcoins și procesul de mining să înceteze.

Evident, apariția acestei monede – și mai ales viabilitatea ei – este interesantă atât ca fenomen economic cât și social.  Ea a determinat chiar și apariția unui fenomen asemănător celebrei „goane după  aur” : se caută pe piață plăci de „mining” dedicate, care să calculeze mai repede decât un calculator standard. Momentan cererea e mai mare decât oferta.

Pentru cei mai modești, exista soluția GPU – a procesoarelor din placile grafice performanțe.

Există discuții cum că soluția nu ar fi economică, întrucât o placa video de calitate și consumul de electricitate aferent nu sunt acoperite de prețul bitcoins produși ( la cursul actual, pentru că există un curs de schimb și case de schimb care acceptă bitcoins) dar această discuție e oarecum inutilă, deoarece pasionații de computere de obicei îsi cumpară plăci video de calitate pentru jocuri sau pentru aplicații grafice, deci achiziția e oricum făcută.

Nu este prima dată când se pune în relație bitcoin cu infracționalitatea. Legătura e oarecum firească, deoarece o monedă care e în afara oricărui control al autorităților se potrivește ca o mânușă cu activitațile ilegale. Probabil dacă bitcoin n-ar fi existat, grupările infracționale ar fi trebuit să  inventeze o altă monedă.

E de presupus că autoritățile bancare naționale nu privesc cu ochi buni apariția unei monede nereglementate (și) pe teritoriul național. De-a lungul timpului au mai existat experimente de a introduce monede „neoficiale” , unul din ele, despre care am mai citit, fiind relativ recent,  acesta. Nefiind economist, nu sunt foarte la curent cu fenomenul, însă după știința mea, toate s-au finalizat prin intervenția poliției. Legătura bitcoin cu infracționalitatea este fortuită, dar nu ar fi de mirare ca într-un viitor apropiat această legătură să devină un bun pretext pentru interzicerea tuturor tranzacțiilor în unele țări.

Totuși, bitcoin este cumva „altfel”. Confiscarea despre care se vorbește sună oarecum amuzant dacă ne gândim că moneda respectivă nu are o formă materială de existență. Probabil s-au confiscat serverele și s-au preluat cheile de acces la conturile respective. Bitcoin este în realitate o monedă mult mai ușor de urmărit chiar decât banii oficiali, toate tranzacțiile se pot urmări pâna la momentul zero, al producerii respectivului bitcoins prin mining. Probabil, dacă punem faptele în legătură și cu penetrarea rețelei Tor de către federali, vor urma lucruri spectaculoase pe frontul anti-drog.

Ce se va întâmpla cu bitcoin în continuare e dificil de spus. În mod sigur nu va mai rămâne multă veme în afara oricarei reglementări. Băncile naționale vor trebui să ia o poziție oarecare; unele deja s-au pronunțat. Pe termen scurt, oprirea „Drumului Mătăsii” (Silk Road) va scădea probabil cererea și deci e de presupus ca va scădea cursul de schimb, însă probabil că alte site-uri, în țări mai puțin „cyber-active” îi vor lua locul. Cert este că pe termen lung probabil nu va mai putea fi ignorat.  Dilema este că avem o monedă globală, într-o lume globală, a Internetului, care va trebui cumva să coabiteze cumva cu existența, cu instituțiile și cu taxele noastre locale.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Un articol cu un ton balansat si o prezentare relativ neutra a Bitcoin, insuficient documentata insa. Daca sunteti specialist, ar trebui sa mai investigati un pic treaba asta cu cripto-monedele distribuite (si deci practic imposibil de interzis). Cativa comentatori au facut o comparatie graitoare: Bitcoin in acest moment seamana cu protocoalele TCP/IP in primii ani de existenta: foarte interesant, se poate dezvolta in multe directii, insa nimeni nu stie prea bine la ce exact poate fi folosit. Bitcoin (sau o criptomoneda mai buna care ii va urma) are potentialul de a revolutiona banii, comunicatiile si finalmente relatiile interumane intr-un grad poate chiar mai mare decat a facut-o Internetul.

  • Multumesc pentru aprecieri.
   Cand vorbesc de interzicere ma refer la interzicerea tranzactiilor care leaga moneda de lumea „fizica” : se poate interzice schimbul valutar si cumpararea/vanzarea de bunuri in bitcoin. Sigur ca tranzactiile „virtuale” nu pot fi interzise, sau mai bine zis pot fi interzise, dar nu si oprite…

 2. Bitcoin sau orice alta moneda locala/regionala/globala nu are legatura cu infractionalitatea ci cu libertatea. Altfel spus, existenta unor astfel de monede reprezinta dovada unei socetati libere. Nu e de mirare ca nu este acceptata, si nu e de mirare ca agentii bolsevizmului fac legatura intre orice moneda ce nu intra sub controlul statului si infractionalitate. Statul (comunist sau fascist, la alegere) vrea de fapt controlul total asupra individului (de ex. nu poti sa faci o partida de poker pe bani cu prietenii in legalitate). Atatea situatii absurde exista si toate ajung justificate de catre o societatea spalata pe creier, controlata cu pretextul impozitarii bogatiilor… de la articole de genul asta pana la asmutirea populatiei sub diferite pretexte de evaziune (facuta intotdeuna de bogati) e doar un pas marunt…. stiti cum e dupa ce esti sclav multi ani, tu sclavul care ti-ai dorti libertate toata viata esti primul care il da in gat pe cel care face ceva pentru liberate si schimba status quo-ul.

 3. Povestea privind „confiscarea” bitcoin este cel putin amuzanta: ma indoiesc ca cineva isi tine identificatorii pe servere, la „indelaba” politiei.
  Desigur, este o metoda de propaganda ieftina pentru a descuraja utilizarea monedei virtuale, care sperie statele intrucat nu este supusa procesului de devalorizare prin inflatie, principala forma prin care guvernele baga mana in buzunarele populatiei.

  Cred ca mai ramane un singur pas de facut pentru acceptarea generala a bitcoin: legarea acesteia de o moneda-marfa, caz in care cursul de schimb va deveni relativ stabil, la adapost de manevrele propagandiste ale statelor.

  Pana atunci insa, retineti: legislatia actuala stabileste obligativitatea acceptarii monedei nationale (nu poti refuza ca o datorie sa-ti fie platita in RON) dar nu interzice conventiile private care stabilesc schimburi efectuate in orice altceva (aur, nasturi sau bitcoin).

  P.S. Germania a acceptat existanta bitcoin ca moneda, in Romania exista deja firme care primesc bitcoin iar pe plan international am cumparat destule platind in BTC.

 4. Titlul şi ultimul paragraf nu sunt „la zi”: după o scădere rapidă faţă de USD, BTC şi-a revenit la valoarea dinaintea raidului FBI şi este stabil. Absolut fascinantă încăpăţânarea cu care această monedă îşi menţine cursul…

  Puteţi urmări cursul BTC/USD pe ultimele 30 zile la mtgox.com .

 5. Am o problema cu asocierea cuvantului `ilegalitate` cu SilkRoad. Vorbim de o piata de unde puteai sa-ti cumperi droguri, la fel cum te duci la magazin si-ti cumperi tigari si bere. Nu e nimic ilegal in asta.

 6. BTC a atins 1000+ USD in noiembrie, acum e stabilizat pe la 950.
  In Rusia si Ukraina o agentie imobiliara vinde case si proprietati pe Terracoin (TRC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Badici
Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro