joi, septembrie 21, 2023

Opoziția, după moțiune

Revin în comentariul meu de astăzi asupra moțiunii de cenzură de miercurea trecută, reamintind că a fost respinsă cu o diferență de 66 de voturi.
Și numai această cifră arată că ea a fost prost superficial pregătită, că PNL și președintele său, dl. Ludovic Orban, și-au calculat greșit șansele și că au negociat ineficient, în cheie minoră și fără rezultate concrete cu cei din partea cărora sperau să primească sprijin.
Oricâte critici s-ar putea formula la adresa cameleonismului UDMR care a făcut ce a făcut de când există, adică nu a fost preocupată decât de interesul său electoral propriu negociind la sânge cu PSD care i-a făcut promisiuni cu ghiotura, promisiuni pe care e mai mult ca sigur că liderii Uniunii vor avea grijă să le vadă transpuse la literă și virgulă în practică, nu în sarcina principalului partid al maghiarimii se cuvine pus eșecul moțiunii.
PNL și dl. Ludovic Orban au sperat nerealist până în ultima clipă că vor avea parte de sprijinul nemulțumiților din PSD numai că și aici și-au calculat eronat șansele, nu au ținut defel seama de caracterul profund anti-democratic al principalului partid aflat azi la guvernare, partid a cărui conducere și-a luat toate măsurile de siguranță posibile pentru a preveni orice defecțiune din partea parlamentarilor săi care ar fi încercat să voteze conform propriilor dorințe.
Atât reprezentanții conducerii UDMR cât și cei ai partidului Pro România, recte dl. Victor Viorel Ponta, au subliniat că PNL nu a reușit să le facă o ofertă clară, să răspundă la întrebări punctuale legate de ceea ce se va întâmpla a doua zi, în cazul în care, prin cine știe ce minune, moțiunea ar fi fost adoptată. Liberalii au pierdut cu numai câteva zile înainte de dezbaterea moțiunii cel puțin doi parlamentari, indiciu limpede că lucurile în partid, la baza dar și la nivelul structurilor de conducere ale acestuia nu stau deloc bine, că dl. Orban nu controlează formațiunea, că în interiorul ei sunt mulți nemulțumiți pregătiți oricând să treacă fie la ALDE, fie chiar la PSD.
Conducerea de astăzi a PNL a preferat să minimalizeze dezertările dar și semnalele îngrijorătoare venite din teritoriu, iar această neglijență s-a decontat cu vârf și îndesat miercuri. Cele 66 de voturi în minus înseamnă mult, victoria coaliției PSD-ALDE a fost una mai mult decât comodă și, pe deasupra, îngrijorătoare căci astfel acțiunile domnilor Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, oricât de anti-democratice și oricât de în defavoarea României, sunt pe mai departe legitimate de aritmetica parlamentară.
Dacă cea mai consistentă parte a vinei pentru eșecul moțiunii cade indubitabil în sarcina PNL care continuă să se auto-intituleze vârful de lance al Opoziției, nici USR, nici PMP nu sunt, în opinia mea, tocmai nevinovate. E adevărat, USR-ul în frunte cu dl. Dan Barna, este activ în protestele de sub cupola Parlamentului ( din câte se pare, foarte curând majoritatea va găsi soluția să le stopeze și pe acestea, antidemocratul congenital Eugen Nicolicea pregătind o bizară inițiativă în această privință), are cea mai proeminentă, pertinentă și mai combativă prezență în talk-show-urile televizate, comunicatorii săi, în marea lor majoritate tineri, sunt bine pregătiți și reușesc frecvent să înfrângă ostilitatea moderatorilor de la televiziuni, preponderent aservite intereselor puterii, însă toate acestea acțiuni s-au dovedit insuficiente.
Numai că sondajele de opinie care par să indice creșterea masivă a simpatiei populației pentru USR sunt contracarate de altele care indică exact contrariul. Sondajele în sine sunt din ce în ce mai puțin credibile, dau tot mai evident expresie mai curând aspirațiilor celor care le comandă și le plătesc decât realităților din teritoriu. Acelor sondaje care susțin că, dacă alegerile viitoare ar avea loc duminică, PSD ar obține cel mult 34% din voturi, li se opune, iată, sondajul Sociopol (rămâne de văzut dacă e serios și dacă nu cumva au dreptate cei care susțin că ar fi fost comandant de dl. Dragnea pentru a mai reduce din elanul d-lui Tăriceanu) care arată slabul interes al electoratului pentru ceea ce se întâmplă pe scena politică a țării, dar și detaliul înspăimântător de-a dreptul că PSD și-ar pune în propria-i tolbă nici mai mult, nici mai puțin decât 41% din voturi.
Dl. Traian Băsescu face spectacol sub cupola Parlamentul, are postări șfichiuitoare la adresa PNL și la aceea a d-lui Ludovic Orban, o face șah-mat pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă (nici nu e greu având în vedere IO-ul doamnei), înregistrează like– uri pe facebook, aplauze, ovații, însă intențiile de vot cu care pare a fi creditat partidul domniei-sale sunt din ce în ce mai anemice. Rămâne de văzut cum vor evolua ele după ce fostul președinte al României a părăsit conducerea formațiunii, aceasta fiind preluată de dl. Eugen Tomac, extrem de puțin cunoscut în rândul electoratului și nu tocmai înzestrat la capitolul charismă.
Puterea, alegerile se câștigă la urne. Este, însă, de domeniul evidenței că nici una dintre formațiunile politice ale Opoziției nu poate face face față astăzi PSD și nici nu cred să aibă un potențial de creștere care să facă astfel încât peste doi ani situația să arate substanțial diferit. Unica șansă este aceea a alianțelor, a coalițiilor. Pentru moment, atât PNL, PMP și USR cât și Partidul România Împreună al d-lui Dacian Cioloș arată, deocamdată, un apetit redus pentru o astfel de soluție. Ce să mai spunem despre Pro România a d-lor Ponta, Constantin, Câmpeanu? Nici o nădejde fiindcă e cunoscut că ce naște din pisică șoareci mănâncă.
Vor urma încă patru ani cu PSD? Doamne ferește!
Deșteaptă-te, Române!


Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Ehhmmm … istoria acestei motiuni, ar trebui sa poarte titlul romanului scris de Gabriel Garcia Marquez (Cronica….). Fara ai cauta scuze dlui LO, nu aveau nici o sansa, cum de altfel se subliniaza si in articol „oricât de anti-democratice și oricât de în defavoarea României, sunt pe mai departe legitimate de aritmetica parlamentară.” Cat de mult sa impingi stacheta negocierilor ? Probabil, ar fi reusit, daca ar fi semnat planul ala pt 100 de ani ( lol realism din partea psd …sau..modestie ? Altii..nu cu mult timp in urma, vehiculau ideea de ..milenar ), si daca ar fi continuat modificarile din justitie, fireste la sugestia psd (In timpul guvernarii Ciolos, au fost diverse sugestii psd- alde, marire salarii, investitii(cpt), cel putin asa reiese din declaratiile liderilor psd-alde, ca..au spus, sau au dat telefon.Exemplu zilele astea CPT, a spus Comisiei Europene….dar nimic concretizat in scris ..).In fine, si motiunea face parte din jocul democratiei.Greu de apreciat, daca respectiva motiune a..intarit monolitul.

 2. Cred că autorul articolului se înșeală, da la fel se întâmplă cu numeroși analiști politici care critică acum PNL. Este evident, după opinia mea, că motivul plecării din PNL a unor parlamentari suntem NOI, cetățenii care considerăm argumentat că pentru a deveni credibil și pentru a avea șanse de a reprezenta electoratul de dreapta la viitoarele alegeri PNL trebuie să se debaraseze de membrii săi care au probleme cu justiția.

  Or, pentru a atrage cetățenii dezamăgiți, care nu participă la alegeri, PNL transmite semnale (mai credibile, ori mai puțin) că promovează curățenia internă și principiile democrației ți statului de drept. În acest context, este cât se poate de firesc ca parlamentarii săi să reacționeze, migrând spre ALDE, spre exemplu, ori către PSD, fostul partener din USL.

  PNL are neîmplinirile sale, iar dl Orban trece cu greu peste ele, însă nu cred că i se poate imputa inabilitatea negocierii cu tâlharii. Ce ar fi putut negocia cu ei, rămânând totuși credibil în fața propriului electorat?! Ca va acorda autonomie teritorială maghiarilor? Că va promova legile care siluiesc Justiția? PSD-ALDE-UDMR asta negociază între ei și cu partenerii lor externi, plus livrarea de resurse din averea publică, în mod ilegal, spre proprietatea privată a lor și a oligarhilor ale căror interese le reprezintă.

 3. Daca aduni USR+PNL obtii tot PNL. Si nu pentru ca USR e zero, ci ca USR o sa piarda rapid sustinatorii dupa niste pupaturi apasate pe gingii cu Orban, Blaga sau Busoi.

  Eu zic sa ne mai linistim, ca mai sunt doi ani si jumatate pana la alegerile parlamentare. Sa vedem ce se intampla la europene si prezidentiale, inainte.

 4. 1.Analiza este corecta, P.N.Liberal initiind doar o actiune de imagine, asa cum sta bine acestui partid incapabil de actiuni politice de fond.Fara indoiala ca exista multi nemultumiti in rindurile parlamentarilor P.S.D., redusi ca marionete de vot si interesati la o schimbare majora in viata partidului. ,,Virful de lance” al acestora – V.Ponta a aratat clar ca P.N.L. nu a putut raspunde la întrebarea ce va fi in Romania sub raport politic, economic si social – ,,a doua zi dupa adoptarea motiunii”.Asa ca motiunea era condamnata din start la cadere.
  Raspunsul la aceasta intrebare (la care n-a putut sa raspunda presedintele Orban si P.N.L.), este CHEIA succesului la motiunea viitoare, acesta constind intr-un ,,proiect de tara” cu care maine Ponta sa poata convinge parlamentarii puterii, ca pot iesi din starea de azi.
  2.P.S.D. a realizat si pus in opera un ,,proiect de tara”, care consta in:
  a) cresterea PLANIFICATA a salariului minim in economie, care spune investitorilor straini ca Romania a incetat de a mai fi tara profitului pe salarii mici.Asa ca investitorii minori n-au ce cauta in Romania!
  b.Cresterea salariilor si drepturilor sociale va aduce ,,in tolba” P.S.D. cei 41 la suta din votanti;
  c.Cresterea nelimitata a salariilor la primarii, va face din ele motoare de dezvoltare industriala si agricola, salariatii lor fiind constrinsi sa sustina afacerile industriale si agricole noi, care le aduc noi impozite, sustinind cresterile lor salariale;
  Pina cind cresterile afacerilor vor echilibra cresterle salariale va dura mult imp si va exista dezechilibrul bugetar si crestere de datorie externa.Acestea sint de fapt firesti si constituie ,,investitie in dezvoltare” recuperabila treptat.
  Aceasta intirziere se datoreaza lipsei unui adevarat proiect de dezvoltare industriala si agricola, cu tehnici si instrumentar capabil sa creasca imediat afacerile si incasarile BUGETARE!Avem de a face deci, cu o jumatate de reforma si (oarecum) ,,inversa” de stinga, care pune caruta inaintea cailor, cu efect pozitiv, dar numai in timp!
  Dar ea este mai mult decit nimic, asa ca sondajul cu acel 41 la suta de voturi pentru stinga politica este mai mult decit plauzibil, cita vreme PNL si Dreapta politica n-au nimic ca reforma…
  3.Revenind la constatarea lui V. Ponta ca P.N.L. ca partid reprezentativ si Opozitia in ansamblu n-au putut spune ce va fi dupa caderea guvernului si alegerile anticipate, iata ca P.S.D. se afla bine infipt in toate cele ce tin de interesul electoratului si parlamentarilor sai!
  Pentru ca o noua Motiune sa aiba succes in a dizloca actuala putere, bine monopolizata de cine stim, Opozitia trebuie sa puna in palma lui Ponta (sau a altui virf de lance cu ascultare de catre parlamentarii puterii), un ,,proiect de tara” cu obiectivul reindustrializarii Romaniei, capabil de a sustine tehnic si operational majorarile de salarii si drepturi sociale, cresterile de salarii la primarii si mai presus de toate sa constituie un BRAND de tara care sa aduca in tara migrantii economici si investitorii industriali, care au disparut de 10 ani de la noi!
  4.Fara un proiect si BRAND NOU de tara, migrantii nu se intorc acasa, plecarea celor 212 romani pe zi va continua la nesfirsit, investitorii nu vin fiindca nu au forta de munca necesara, iar PARLAMENTARII puterii care vad cum se dezintegreaza economic si ce a mai ramas din Romania, stau de nevoie la cheremul unui tatuc atotputernic, datorita nimicniciei PROGRAMATICE a Opozitiei (in general) si a P.N.L. si presedintelui Orban (in special), care au refuzat evaluarea si promovarea proiectului de reindustrializare pe care l-am propus personal acestuia.(Aici putem adauga si situatia presedintelui invins prin caderea Motiunii, care la fel ca d-l Orban a refuzat evaluarea si promovarea aceluiasi proiect de reindustrializare…)

  Caliman I. Eugen-consultant independent-dezvoltare economica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro