marți, mai 21, 2024

Opriți dezbaterile! Chiar nu ne-am săturat sa fim luati de proști?

Jucăm cu toții, de luni bune, într-o farsă monumentală, pusă la cale de un grup infracțional caracteristic, care ne prostește pe față, aruncând false teme cu iz tehnic pe post de os de ronțăit în piața publică. Dizertații demne de cursuri universitare la ASE ori la Facutatea de Drept se revarsă peste noi din televizoare, ziare, forumuri ori dezbateri publice. Oameni cu evidentă pregătire tehnică și cu ținută impecabilă desființează, pe puncte, inepțiile din proiectele de legi fiscale ori juridice. Am devenit vrând-nevrând cu toții experți contabili și experți în drept constituțional, uitându-ne meseria, familia, prietenii și tot ce ne e drag în viața de zi cu zi. Suntem însă obligați să constatăm că rezultatele gesticulațiilor noastre sunt nule și fără obiect, o risipă fenomenală de energie și inteligență aruncate în vânt. În nici o țara democratică din lumea civilizată nu se trăiește așa. Nici americanii, nici francezii, nici nemții, nici italienii nu se trezesc cu noaptea în cap să își citească Constituția și să dezbată subtilitățile jocului între puterile dintr-un stat înainte de a-și bea cafeaua și a pleca la munca. Nici o țara din Uniunea Europeana nu trăiește în febra în care o duce România, din 2012 încoace. Suntem într-o isterie generalizată, un teatru al absurdului. Bunul simț ar trebui să ne îndemne să ne oprim din cursa contraproductivă a argumentelor tehnice, să tragem aer în piept și să vedem ce e cu adevarat de făcut?

Pentru o dezbatere contradictorie care să ne dirijeze spre un compromis acceptabil pentru toate părtile (căci așa-i cu nenorocita asta de democrație) e nevoie de un gram de bună credintă în ambele tabere. Ați avut la un moment dat impresia că inițiatorii ultimelor proiecte de legi ar dori cu bună credință, amelioareara sistemului fiscal sau juridic?! Ați crezut o clipă măcar că suntem într-o dezbatere stânga-dreapta într-un cadru democratic normal, cu proceduri limpezi? Urmăriti-le agenda (noaptea ca hoții ori în prag de sărbători când țara e la cârnați), ascultați-le tehnica argumentelor (jumatăți de adevar, cifre scoase din context, minciuni pe față, bâlbe, amendamente de sertar, alba-neagra), studiați-le mimica fețelor si gesturile, priviți-i atent în ochi când dau interviuri și veți avea confirmarea a ceea ce conștiința vă va fi spus deja fiecaruia: îsi bat joc de noi, ne prostesc și ne râd în fața. Cu cât înainteaza mai voios spre țintă, cu atât le cresc aroganța și agresivitatea, trimițându-ne la citit mai bine proiectele de lege ori la respectarea mandatului poporului.

Așadar, să oprim, pentru numele lui Dumnezeu, dezbaterea!

Minima igienă morală ne îndeamnă să nu mai dialogăm cu borfașii de rea credință. Le facem jocul și primim la schimb doar rânjete autosuficiente. Exercițiul democratic în Romania ajunge astfel la limită. Un grup infracțional s-a așezat în vârful puterii legislative și (parțial) al celei executive încercând într-o luptă finală să își asigure controlul total al Statului, folosind instrumentele democrației. Mandatul legitm al poporului e un argument irefutabil atâta timp cât rămân în jocul democratic, cât timp nu dau foc la casa comuna. Or atentatul la puterea judecătorească ce se petrece sub ochii nostri nu mai poate fi acoperit de mandatul poporului. El este profund anti-democratic în insăși esența lui. Dezbaterile au sens atâta timp cât toți membrii respectă regulile jocului. Când se sare calul democrației, nu mai dezbatem. Combatem! O putere legislativă nu e instalată pentru 4 ani și gata, poate face ce vrea. Ea trebuie să dialogheze pe bune cu toți cei care i se opun. La noi dialogul se reduce la: voi sunteți statul paralel iar noi facem ce vrea mușchiul coaliției legitime. Există un proces standard de fabricat legi, patentat în toate țările normale la cap. Urmăriți cum îl nesocotesc la fiecare pas!

Formele procedurale de opoziție (moțiuni, avize negative, comisii de specialitate, întoarceri de legi, referendumuri etc.) functionează exclusiv în cadrul democratic de control reciproc al puterilor, ele nu sunt concepute pentru a crea blocaj perpetuu. În consecintă, ele sunt nule și total ineficiente în cazul de fața, în care un grup infracțional a confiscat puterea legislativă și a plasat-o în afara regulilor democratice. Ele contribuie din păcate la perdeaua de fum și la simulacrul de dezbatere democratică în care ne scăldăm. Salvarea nu vine nici de la opoziție, nici de la grupurile de experți, nici de la Președinte și, foarte puțin probabil, din exterior.

Odată înlăturată iluzia dezbaterii tehnice și epuizate toate formele procedurale de opoziție ajungem la adevărul gol-goluț al sărbătorilor de iarnă în strada și la testul suprem pentru democrația din România: oamenii de bună credintă din țara asta au de dus o luptă directă cu un grup infractional care a acaparat puterea.

Opriți dezbaterile sterile. Infractorii trebuie combătuți, altfel ne încalecă pentru ani buni…

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Excelent aticolul! Excelent!!!

  Haideti sa combatem!! Fiecare cum putem!! Poate ajungem mai repede la anticipate!!

 2. A vrea o corectura sa fac: nu este un „grup infracțional caracteristic”, ci „Grup Infractional Organizat”, mai pe scurt GIO.

 3. Corect! Prima ocazie de a impleti dezbatutul cu combatutul este duminica de la ora 18, in Piata Victoriei, dar si in alte multe piete din orasele Romaniei. Si de ce nu si pe la sate. Avand in vedere ca a venit din nou vremea rece, putem sa reinnodam traditia de a combate cu totii ceea ce a devenit evident intolerabil.

 4. f bun articolul. este sentimentul pe care orice om de bun simt il are in acest moment. insa „combaterea” trebuie sa vina cu punerea bazelor pt un nou inceput. Si acesta nu poate fi facut decat printr o lege ca NICI UN fost demnitar sa nu mai aiba dreptul sa candideze la viit alegeri. in plus, averile care nu pot fi justificate sa poata fi confiscate de stat.

 5. Bun, asa este !
  ” Când se sare calul democrației, nu mai dezbatem. Combatem ! ”
  Dar cine este in stare sa combata eficient, in parlament, in strada , in rindurile armatei ?
  Paridele politice , toaie mizerabile in comportament ?
  Intelectaalii vorbareti si hamesiti de onorariul pe care il primesc dela televiziunie si ziarele xare gazduiesc aceste dezbateri sterile ?
  Presedintele prizonier al propriei atitudini auto impuse de respectaabilitate si de garant al unei constitutii otravite in tot cintinutul ei ?
  Justitia, deja ingenunchiata prin coruoerea POLITICA A CURTII CONSTITUTIONALE ?
  Armata in care un derbedeu ca Gabriel Oprea a ajuns doctor in stiinte si general cu patru stele,iar alti derbedei si analfabeti ca Iordanecu sau Nastase sint generali ai armatei romane ?

  Poate oare intreaga speranta a unui popor de 20 de milioane sa stea pe umerii a doua persoane, proocurorul general Pop si procurorul sef al DNA Dna Kovesi ?
  Sau sa asteptam pomana dela o actiune neregica a Uniunii Europen si USA ?

  Rusine si iar rusine pentrul intreaga populatie care is asuma pe nedrept calitatea de popor roman., pentru cei care auvotat PSD pentru o pomana , pentru cei care nu au venit la vot, cu totii exponenti ai omului de tip nou creat de comunism: lenes, mincinos, hot si delator
  RUSINE !
  Imi are rau ca trebui sa spun, dar luati din nou exemplu dela modul in care actioneaza Ungurii si Polonezii ! Nu dela ideile in numele carora o fac, asta este treba lor, dar modul in care stiu sa se ridice ca un popor, nu ca o gloata, este un exemplu/

  • domnule Nicolescu, aveți dreptate aproape in totalitate. Greșiți doar când puneți toate partidele in aceeșsi oală. Există un partid formati din oameni onești și competenți. Este USR. Sunt unicii care fac cu adevărat opoziție în parlament. Pe când PNL și PMP a părăsit ieri ședința comisiei pentru justiție, parlamentarii USR au rămas și au combătut până seara tărziu. PSD ar fi intrunit cvorumul și fără USR deci cine spune că au rămas să susțină PSD minte doar cu scopul de a denigra.

 6. Mi se pare o eroare catastrofala. Fara dezbatere nu mai vorbim de democratie ci de alunecari autoritare. Atunci cand nu mai dialogam unii cu altii – fie si printr-un dialog ce pare dezlanat sau „de-a surda” – atunci flacara plapanda a democratiei romanesti se va stinge. Iar drumul alternativ se cunoaste , filiera este Orban-Putin.

  • Razvan, n-ai inteles nimic se pare din firul articolului.
   Se pun reflectoarele pe FARSA in care suntem prinsi.
   Se trage doar semanlul de alarma ca fara strada si proteste viguroase suntem morti.
   Nu cere nimeni oprirea dezbaterilor in general, stai linistit.
   Ce facem aici pe forum daca nu dezbatem?!:)

   Sunt insa momente in care subtilitatile de salon nu ajuta.

  • Nu este nici o eroare !
   Eroarea majora a fost atunci cind s-a crezul in implementarea democratiei parlamentare de tio vestic in Romania , complect distrusa din punct de vedere al elementului uman in cei peste 5o de ani de comunism . Rezultatele din Romania ale acestei actiuni inspirata de adeptii ” societatii deschise ” si ai ” societatii civile „, sint cele pe care le vedem de loc diferite de cele ale implementarii esuate din lumea araba ( irak, Egipt, Tunisia ).
   Presedintele Johannis a avut solutia in mina de a provoca alegeri anticipate in doua cauri. S-a ferit ca dracul de tamiie
   Autorii acesui dezastru si-au incasat de mult onorariile dela generosii lor sponsori si , acum , fie participa la infinite dezbateri inutile , sporifice si anestezice, , fie tac, fie s-au inscris in corul PSD.
   Mai exista vreo solutie ? Nu cred.
   Nimeni in Romania, nu este in stare sa combata eficient, in parlament, in strada sau in rindurile armatei si sa acceada la puterea politica. Cine sa o faca ?
   Partidele politice , toate mizerabile in comportament ?
   Intelectualii vorbareti si hamesiti de onorariul pe care il primesc dela televiziunile si ziarele care gazduiesc aceste dezbateri sterile ?
   Presedintele prizonier al propriei atitudini auto impuse de respectaabilitate si de garant al unei constitutii otravite in tot continutul ei si care nu a fost nicidata in stare sa ia taurul de coarne ?
   Justitia, deja ingenunchiata prin coruoerea POLITICA A CURTII CONSTITUTIONALE ?
   Armata in care un derbedeu ca Gabriel Oprea a ajuns doctor in stiinte si general cu patru stele,iar alti derbedei si analfabeti ca Iordanecu sau Nastase sint generali ai armatei romane ?

   Poate oare intreaga speranta a unui popor de 20 de milioane sa stea pe umerii a doua persoane, proocurorul general Pop si procurorul sef al DNA Dna Kovesi ?
   Sau sa asteptam pomana dela o actiune energica a Uniunii Europene si USA ?

   Rusine si iar rusine pentrul intreaga populatie care is asuma pe nedrept calitatea de popor roman., pentru cei care au votat PSD pentru o pomana , pentru cei care nu au venit la vot, cu totii exponenti ai omului de tip nou creat de comunism: lenes, mincinos, hot si delator
   RUSINE !

  • Tutea a spus : cu comunistii nu trebuie discutat decat cu catusele pe masa. Asta trebuie sa spuia cum si dta dle Orasanu.

   • Adica vom lua un citat dintr-un alt context al lui Tutea si vom trimite pe cineva care are si putere politica de negociere cu „comunistii” si are si puterea simultan (din justitie) de a le pune catusele. Eu nu vreau sa traiesc intr-o astfel de tara, punct. Chiar daca ma asigura cineva ca „sunt oameni de bine” si sunt „de partea buna a lucrurilor”. Solutiile trebuie sa fie democratice, sau nu merita aplicate ca darama si fragilul ecosistem pe care il avem, asa copiat de la vestici cum este…..

  • Poate ar trebui făcută precizarea că da, nu trebuie să ne trezim cu noaptea în cap să citim Constituția, ci măcar o dată pe săptămână să citim ce achiziții directe a mai făcut primăria noastră sau cea de la (rudele de la) „țară”, primării care sunt în mic (sau nu) copii fidele ale Belinei, de pildă. Și să protestăm (de exemplu conform legilor achizițiilor publice). Desigur că în acel caz vom obtine mai greu (poate deloc) vreo adeverință locală necesară în alte părți.

   Revenind la „big picture” citirea Constituției, s-a protestat la momentul respectiv (de pildă 2003 când s-a votat cu urna mobilă prin parcuri sau mari magazine, asta după ce s-a „băgat din mers” încă o zi de votare) inclusiv la CCR care a constatat că totul a fost regulamentar. Cât privește discuția „pe fond” ,de pildă zăcămintele subsolului să redevină ale proprietarilor de la suprafață, canci rezultate concrete.

  • Și eu cred la fel.

   Spre exemplu, atunci când prim-ministrul Tudose spune că acesta este primul an în care toate manualele au ajuns la elevi la timp (deși manualele pentru clasa a V-a au fost distribuite la mai bine de două luni de la începerea cursurilor), sau când declară că a fost făcută rectificare bugetară pozitivă, ori că au crescut investițiile (deși datele de pe site-ul Ministerului de finanțe artă că investițiile au fost anul acesta la jumătate față de anul trecut, iar rectificarea bugetară a fost negativă) șamd., cel mai EFICIENT mod de a recționa din partea noastră este să spunem democratic „ba nu”.

   În felul acesta consider că respectăm deschiderea generoasă spre dialog a actualilor guvernanți și principiile dialogului democratic ( a se vedea și disponibilitatea pentru dialogul cu privire la modificarea legilor fiscale, ori cele ale justiției). Pentru maximizarea eficienței dialogului cred, de asemenea, că nu trebuie să rostim „ba nu” cu voce prea ridicată, ca să nu deranjăm, ci să lăsăm în mod respectuos pe reprezentnții noștri din organele de partid și de stat să lucreze în liniște și cu spor pentru țară. Adică, pentru noi, oamenii muncii, cum s-ar zice.

 7. Nu vedeti ca de-abia mai ies sa combata cateva mii la nivelul intregii tari. Cine sa combata? Pe ceilalti fie nu ii intereseaza, fie sunt de-acord. Obisnuiti-va cu ideea! Vreti o tara ca afara? Plecati afara!

 8. Pentru cei care stau în fața grupului infracțional, la masa dezbaterilor (parlament, comisii etc.) este o dilemă: dacă se ridică și pleacă, abdică de la datorie, dacă stau, participă. Plus că o lege strâmbă greu se anulează.
  Din afară, într-adevăr, nu are rost să sperăm ajutor. Pentru americani suntem cumpărători de armament, deci clienți buni platnici, deci good guys, deci young democracy in progress, strategic partner, and friends. De la Bruxelles, tot ce putem aștepta este data trecerii la Europa cu două viteze.
  Dar dinăuntru, slabe speranțe @Dan Nicolescu are dreptate. Ce s-așteptăm de la sindicatele politizate? De la președintele inert? De la Băsescu, cel care-a pornit hora tratării selective a dosarelor la DNA? De la PNL (Orban și Turcan, prin aparițiile lor publice mai mult induc scârbă de mers la manifestații)? De la USR? De la SRI, care tace ca porcu’n cucuruz deși este invocat într-o mulțime de chestiuni? (politețea și blazonul de adunare de inteligenți ar solicita câte-un comunicat de presă ne-ambiguu la unele interpelări). De la Cioloș, care s-a refugiat pe Facebook și conduce acolo, probabil, o mini-Românie virtuală? De la oamenii tineri, cu energie și minte, care lucrează pe bani și au aderat la principiile selecției sociale după venit?
  Dacă un grup infracțional impune șmenul (asta e ce fac distinsul profesor Toader, distinsa țață Olguța, distinsul glumeț Tudose, distinsul șmecher Șerban etc.), înseamnă că au găsit teren propice. Proștii, în limbaj frust.
  Tot ce pot face oamenii care vă împărtășesc ideile acestea este să suprviețuiască, să interacționeze și să aibă răbdare. Mămăliga are foarte sus punctul de fierbere și poate să fiarbă așa decenii înainte de a exploda (ultima explozie a avut loc în mileniul trecut și nici nu se știe dacă n-a fost cumva indusă și artificială).

 9. Excelent! E singura solutie (inc-o revolutie). La un comportament banditesc nu se poate raspunde cu reverente de salon.
  La mult blamata intilnire de marti de la GDS (de catre Dragnea si Tariceanu – semn ca au luat-o in seama si ca i-a deranjat profund), printre multe vorbarii tehnice si fara perspective de revela o cale de actiune (se punea intrebarea cu privire la motivul grabei adoptarii legilor, la care toata lumea stia raspunsul dar nimeni nu indraznea sa-l spuna), au fost doua luari de cuvint lucide (ghici cine? – care au cam si taiat cheful de sporovaiala ulterioara si au dus la finalizarea brusca a discutiilor) care, sub forma identificarii realiste a situatiei si a unor intrebari retorice (ce-i de facut si cine poate actiona?), au lasat sa se inteleaga ca numai actiunile ferme (nu neaparat violente, dar cu o asprime care sa se apropie de cea a grupului infractional care a confiscat Romania) mai pot indrepta lucrurile.
  PS. Observ ca ieri au mai aparut semne ingrozitor de alarmante privitor la instituirea oficila a delictului de opinie (propunere Cataniciu), ceea ce, daca se legifereaza, nu ne mai desparte cu nimic de cenzura securistica a exprimarii; ca sa nu mai vorbim de sesizarea slugarnica a CSM (nu stiu de catre care asa-zisa judecatoare obscura) in privinta participarii Laurei Codruta Kovesi, careia nu i s-ar putea permite sa aiba opinii politice sau profesionale (evident cu exceptia cauzelor pe rol) si sa le exprime argumentat in public.
  Parca niciodata nu a trait Romania vremuri mai triste. S-ar putea replica cu referiri la perioada interbelica (cind au existat si crime politice – nu ca acum n-ar mai exista, dar se fac cu alte mijloace), dar sa nu uitam ca atunci au existat si oameni politici adevarati, patrioti dispusi sa-si dea chiar viata pentru ideile lor si pentru acest popor (din pacate lipsit, in ansamblul sau, atunci ca si acum, de meritele esentiale care sa-l plaseze pe orbita luminoasa a istoriei).

 10. Sunt evident de acord sa combatem, desi nu prea avem mijloacele institutionale si democratice sa o facem, mi se pare ca protestul a fost singura modalitate de a ii determina sa ezite, dar este o resursa limitata. In plus, s-a apelat la partenerii externi pentru a chema partile la masa tratativelor.

  Dar altfel nu pot fi de acord cu modul cum a inceput articolul. Nu reprezinta „dezbatere” ce fac acei oameni care explica de ce sunt problematice schimbarile, ca sa ai dezbatere trebuie sa existe 2 parti interesate, macar. Tot este necesare. Combatem, dar trebuie sa stim ce combatem. Sunt foarte importante aceste luari de pozitii atat de la independenti cat si de la opozitie. Sa ramana informatia disponibila pentru cine vrea sa se informeze mai in detaliu si pentru istorie, sa fie clar ca a existat informatia despre efectele negative ale masurilor luate. Nu trebuie sa fie posibila relativizarea evenimente, ca au fost 2 curente politice si fiecare ii considera pe ceilalti rai. Trebuie sa avem aceste argumente disponibile la nevoie.

  Avem de-a face cu un grup infractional organizat, o parte dintre ei demonstrati prin sentinte definitive care au compromis niste instrumente democratice. Vedem noi cum facem sa fie mai bine, momentan sper sa ajungem la alegeri anticipate pentru ca este singura metoda de a combate aceasta problema.

 11. We blew it

  Am încurcat-o de mult timp. Cred că autorul are motive să fie îngrijorat și revoltat. Autorul repezintă ca parlamentar UE (Der Spiegel se referă la S.M) acea parte a societății civice care preia responsabilitatea de cetățean. Ii doresc succes.

  We rise

  Din nou pe stradă…

  … „… În nici o țara democratică din lumea civilizată nu se trăiește așa…. Nici o țara din Uniunea Europeana nu trăiește în febra în care o duce România…. priviți-i atent în ochi când dau interviuri și veți avea confirmarea a ceea ce conștiința vă va fi spus deja fiecaruia: îsi bat joc de noi, ne prostesc și ne râd în fața…. Un grup infracțional s-a așezat în vârful puterii legislative și (parțial) al celei executive încercând într-o luptă finală să își asigure controlul total al Statului …. oamenii de bună credintă din țara asta au de dus o luptă directă cu un grup infractional care a acaparat puterea…. „….

  Contrastul dintre situația reală din țară în raport cu celalalte state partenere UE din occident e izbitor. Autorul scrie din când în când bine documentat în publicația contributors cu spirit civic care merită admirație și sprijin.

  Occidentul a reușit după 1945 să se despartă de trecutul violent, de catastrofa WW.2 prin crearea NATO, UE și ONU. După 72 de ani de pace vestul continentului e prosper, are o dinamică excelentă în știință, cercetare, tehnologie, economie (China alocă 4,26 % BIP pentru educație, învățământ, cercetare). Nu are importanță în România?

  Occidentul NU a reusit pâna azi să repare și să rezolve unele urmări ale dezastrului din catastrofa WW.1. Participarea reprezentanților înalți occidentali în anul 2017 la mormintele victimelor e un îndemn la pace.

  Estul Europei pare că nu s-a despărțit până azi de catastrofele 19112-1914-1916- 1918-1939-1945-1989-1994 care au amputat și deformat societăăile civice în estul- sudestul continentului.

  Cum se ajunge în estul continentului la acea dinamică multiplă a societăților occidentale 1945-2017 care nu a ajuns în România până azi?

  Cred că autorul e un izvor de speranță și încredere în țară și în UE.
  Cu stimă.

 12. nici nu stiu daca ar trebui sa imi dau cu parerea…dar totusi am sa o fac.
  in primul rind este nevoie de un nucleu in jurul caruia sa se faca scut. nucleul este imperios necesar sa respecte statul de drept si democratia. in cazul in care uitam, cei alesi ,,poporul” nedorit de minoritate a iesit. au fost alegeri libere rezultatele se vad si se cunost. nu trecem prima data prin asta. am avut f multe ocazii…incepind cu ’89 sa fim pe o anumita traiectorie sau pe o traiectorie predictibila. am ratat cam toate momentele importante. intrebarea care se pune: sunteti siguri ca in urma anticipatelor schimbam balanta puteriilor in stat??? vor/vom merge acceasi oameni la vot si se va vota probali la fel. daca cistiga puterea tot cei aflati la putere acum, va dati seama ca absolut nimic nu ii mai opreste. acuma suntem exact in punctul ultimelor alegeri…ce sa facut atunci? sa stat in case…ce se va face acum? se vor da ,,lik-uri”.
  marea problema este ca nu exista cineva capabil si nepatat sa ia puterea, griul ii plin de mac. am tot cernut de aproape 28de ani dar macul are inca griu. (sper sa fiu inteles)
  la ,,anticipate” vor merge exact cei care sunt in strada + inca citiva. una dintre putinele portite pe care le vad este accelerarea dosarelor pe rol si judecarea lor. cine este vinovat sa plateasca. cind capul cade se va ridica altul…dar este mai greu. in 2016 am platit in contul unora niste multe mil de e..si pina acum nu sa intimplat nimic…cum naiba ii posibil? iti bate ue la poarta si iti spune ca esti furat in casa…si tu ce faci? platesti ca prostu de 2x.
  voi credeti ca cei care sunt scutiti de impozit cu diferite legi, raminindu-le salarul la fel…sincer, chiar credeti ca vor iesi in strada? o societate nu poate functiona cind o buna parte din categoriile ,,speciale” nu platesc impozit si ramin ,,speciali”. tocmai categoriile speciale se multumesc cu caldura si nu vro schimba nimic. eu doresc cu toata sinceritatea sa ma insel ca in cazul anticipatelor se va schimba ceva…
  o zi buna

  • Că la anticipate vor merge cei care ies duminică în stradă, vă înșelați: alegerile sunt un eveniment monden pentru toate babele din cătunele României, pentru toți moșii lor și pentru toți primarii satelor care au o singură stradă fără noroi. Pentru babe e o ocazie să probeze hainele de înmormântare, pentru primari e o ocazie să-și arate fidelitatea față de cel mai recent partid în care s-au înscris.
   Metafora cu macul (roșu – comunism?) și grîul nu prea merge: macul de câmp e o plantă frumoasă, o minune a naturii, iar sensul articolului, din ce înțeleg eu, este tocmai ăsta: că n-am cernut!
   O soluție pentru noi poate ar fi chiar asta – românii din afară să se întoarcă și să candideze. Dar asta ar ridica o uriașă problemă serviciilor (române, sau mai bine zis din România, că române nu prea par după ce fac).

   • Eu zic ca problema este de reprezentativitate. Un segment destul de redus dintre alegatori se simte reprezentat de candidate (adica de acei care se propun candidate, nu cei care se asteapta rugati la nesfarsit), drept care se prezinta la vot – ma rog, intr-o proportie suficienta. Ceilalti sunt si prea putini numeric – sau proportional – si prea putin reprezentati de cei dispusi sa se antreneze in viata politica (intelegand prin asta sa se angajeze in lupta politica pentru a prelua puterea si a guverna).
    Oamenii „subtiri” nu se lasa manjiti de politica: scriu, comenteaza, critica, fac teorii cat se poate de bine argumentate, stiu totul despre cum ar trebui facut dar nu, nu se murdaresc sa faca politica. Pentru ca stim cu totii ca politica … este o c***.
    De la Piata Universitatii si pana acum nu prea s-a facut cine stie ce pas inainte.
    Da, mi-aduc aminte ce scandal a fost in randul intelectualitatii cand N. Manolescu a candidat la presedintie si cat scandal a fost ca sa se transforme AC in formatiune politica. Pana la urma s-a infiintat un partid fara vlaga, care la randul sau a fost asimilat de un alt partid fara vlaga dar, macar mai tenace.
    Cred ca si USR sufera de aceeasi boala, doar pare mai hotarat desi mai e mult pana departe.

   • pai … si eu ce am spus?
    ca la anticipate vor vor merge cei care ies in strada + inca citiva.
    cei din strada care sunt acum ,,speciali” (care sunt scutiti de anumite taxe si impozite sau primesc ceva ajutoare) iar guvernul le-a taiat anumite benefici in cazul in care guvernul remediaza aceasta ,,eroare” probabil nu vor renunta la confortul personal si nu vor vota. pt mine este clar ce ai scris de (toate babele din cătunele României, pentru toți moșii lor și pentru toți primarii satelor…) vor merge la vot si vor vota la fel ca pina acum. asta am incercat sa spun, ca nu este un nucleu si daca vor veni anticipatele tot asa se va vota. dar in urma votului guvernul va avea si mai multa incredere sa dea legi strimbe. suntem in acceasi situatie ca la ultimile alegeri…nimic schimbat.

    in legatura cu ,,macul” sincer, nu m-am gindit la culoarea rosie m-am gindit doar cit de greu este de cernut (la culoarea lui neagra intre boabele aurii), citi mizerabili se afla in guvern si cum nu putem scapa de ei, iar dupa 28 de ani parca sunt mai multi, asta incercam sa spun. in loc sa se imputineze hoti tot cresc ca si numar.

    iar despre romanii de afara sa se ntoarca acasa nu stiu ce sa iti spun…nu te poti juca chiar asa cu destinele oameniilor. plecati ca nu avem nevoie de voi iar acum haideti ca parca totusi avem, dupa care iara…parca ne-am inselat, nu mai avem nevoie dar mai luati o portie de taxe si impozite ca nu ati stat in tara in ultimii citiva ani lucruri care te fac sa pleci iara. iti dai seama ca noi ce vb este despre maxim de 2 generatii. oamenii trecuti de o anumita virsta cu copii mari nu cred ca se mai intorc vin doar in vizita. poate cei plecati de curind si cu copii mici …probabil se mai gindesc…dar cind te uiti la sanatate…zici pas.
    o zi buna

 13. Problema este ca starea rea de spirit si tensiunile se resimt si aici, in alte tari unde traim si muncim. De ce? Pentru ca ne pasa si noua, chiar daca aici avem bunastare si liniste. Sper sa le pese si romanilor din Romania si sa iasa in strada cateva milioane.

 14. Asa este, cu o singura observatie. Pentru Romania „isteria generalizata” a inceput in ianuarie 1990, a cunoscut momente de aparenta acalmie si nu se va sfarsi decat atunci cand raul sadit la inceput de FSN-ul lui Iliescu va fi eliminat.

 15. Bună ziua. Toate bune, sunt perfect de acord cu tot ce s-a spus. DAR:
  1. atenție mare la șmecheria cu „statul paralel”, care nu este nici pe departe o petardă. este de inspirație Erdogan și o manipulare profesional gândită, astfel: toți dependenții de Antena 3 vor fi ridicați la lupta cea mare cu statul paralel și pt a apăra PSD de distrugere. Ei sunt manipulați să privească toată tărășenia (!) ca pe o luptă între două galerii de fotbal sau două găști de cartier (noi împotriva lor) fără legătură cu justiția, democrația șa.
  2. Cu cât mai mulți și mai vocali vom ieși în stradă cu atât mai înverșunați vor fi manipulatorii și manipulații Antena3, RTV etc. Ei nu vor ieși în stradă, nu au „cojones”, dar se vor simți frustrați și primejduiți la ajutorul social, deci mai abitir vor vota data viitoare PSD! Și mai este ceva: șă nu uităm de tâmpeniile naționaliste trâmbițate în ultima vreme, gen să arătăm noi străinilor cine suntem!
  DECI, nu zic să nu ieșim în stradă, dar ar trebui s-o lăsăm mai moale cu miștoul la adresa votanților PSD (și al PSD în general), să încercăm cât se poate să le explicăm pe limba lor de ce este toxic ce se îmtâmplă inclusiv pentru ei (sau mai ales pentru ei!).
  În concluzie, să fim mai atenți la nuanțe și ami concentrați pe strategie pentru că politica nu se face cu inima ci cu capul! Asta dacă vrem să câștigăm data viitoare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Muresan
Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro