marți, decembrie 7, 2021

„Ordin de sus să fie exterminat”: 30 de ani de la asasinarea lui Gheorghe Ursu

Acum 30 de ani, pe 15 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu primea de la maiorul de Securitate Marin Pîrvulescu ‒ după cele mai multe mărturii ‒ lovitura de graţie care i-a perforat intestinul subțire, în beciurile Direcției a VI-a a Securităţii din Calea Rahovei. Două zile mai tîrziu, avea să fie operat de peritonită. Era prea tîrziu, întrucît perforarea internă îi produsese deja septicemie şi imediat după operaţie avea să moară. Au trecut 30 de ani de atunci şi nici acum nu putem contempla decît o dreptate parţială în acest caz. În fapt, alături de reprimarea muncitorilor care au protestat împotriva regimului la Braşov, în 1987, uciderea dizidentului Ursu a fost unul din exemplele de represiune în stilul anilor ’50, în plină epocă „tolerantă” a „comunismului triumfător” din anii ’80.

Comemorarea morţii lui Gheorghe Ursu în jurul datei de 17 noiembrie, prin cîteva spectacole şi proiecţii de filme şi o masă rotundă la GDS, a fost relativ atipică în peisajul autohton. Sîntem destul de neobişnuiţi cu o cultură a memoriei victimelor sistemelor totalitare. Confiscaţi aproape total de tragediile prezentului, am devenit amnezici în privinţa victimelor nedreptăților din istoria noastră recentă. Statul comunist a practicat, în fapt, terorismul de stat şi e cel puţin bizar că autorii fizici şi morali ai crimelor comunismului sînt astăzi, de prea multe ori, reabilitaţi și onoraţi. Ei apar la evenimente publice şi sînt invitaţi la lansări de carte. Situaţia aceasta este la fel de grotescă ca un toast în infern schițat cu umor de scriitorul irlandez C.S.Lewis, prin care Sfredelin, un diavol fruntaș, evocă vinul pe care îl gustau cu satisfacţie „împieliţaţii” de pe urma ispitelor şi capcanelor pe care le întinseseră (cu succes) în calea diferitelor victime. Într-un limbaj mai voalat, foştii ofiţeri de la vîrful Securităţii îi onorează astăzi public pe foştii lor subalterni, „combatanţii nevăzuţi în lupta pentru păstrarea unităţii şi integrităţii” neamului, şi pe tovarășii lor de nădejde, „combatanţii indirecţi” (i.e. informatorii). În limbajul plin de culoare al lui C.S. Lewis, Sfredelin se adresa „distinselor Scîrboşenii” şi dragilor săi „Împieliţaţi şi Necuraţi”.

Uciderea lui Gheorghe Ursu în 1985 se dovedeşte tot mai mult o parte a unui plan al Securităţii, conturat încă din 1982, de a preveni eventuale acţiuni de protest ale scriitorilor. Astfel, în 1982, gl. Iulian Vlad le cerea subalternilor săi din Securitate, cu privire la scriitori și oameni de cultură, „un caracter mult mai ofensiv de cunoaştere, realizîndu-se un volum însemnat de intervenţii preventive.” Era vorba nu doar de supravegherea scriitorilor prin „tehnică operativă” (microfoane), ci şi de descoperirea unor „reţele conspirative” în cadrul acestei bresle.

Gheorghe Ursu a fost asasinat pentru că a refuzat să-şi trădeze sub tortură prietenii care l-au pus în contact cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca de la Radio ”Europa Liberă”, i-au împrumutat cărţi subversive şi au dovedit în general „concepţii duşmănoase faţă de stat şi partid”. Proiectul său (pe care l-a discutat cu prieteni scriitori) de a se da citire în plenul Congresului PCR și Marea Adunare Națională manifestelor afișate ani de zile la biroul său, decizia sa de a-și prelucra literar jurnalul și de a-l publica (după ce solicitase Securității să i-l restituie, la încheierea anchetei în stare de libertate) și, probabil, dorința de răzbunare a lui Ceaușescu însuși, după ce Ursu îl acuzase de crimă într-una din scrisorile trimise la ”Europa Liberă” (era vorba de ordinul dictatorului de oprire a lucrărilor de consolidare după cutremurul din 1977) explică, de asemenea, anxietatea Securității și a ”conducerii de partid și de stat” în privința lui. Uciderea lui Gheorghe Ursu a fost una din acele „intervenţii preventive” ale Departamentului Securităţii de Stat ordonate de gl. Iulian Vlad încă din 1982.

În cuvintele gl. Dan Voinea din intervenţia sa la masa rotundă de la GDS de pe 17 noiembrie, data cînd s-au împlinit 30 de ani de la moartea lui Gheorghe Ursu, „comportamentul torţionarilor” precum Tudor Stănică şi Marin Pîrvulescu „era dirijat”. În 2002, un martor declara în instanţă, în timpul procesului intentat lui Tudor Stănică, că şi-a dat seama că exista „ordin de sus să fie exterminat”. Cît de sus erau însă plasați autorii acestor ordine? După 30 de ani, nu se ştie încă exact, deşi unele documente arată că studierea cazului Ursu ar fi ajuns pînă la Cabinetul 2 (al Elenei Ceauşescu). Este însă imposibil că ordinele să îi fi fost transmise nemijlocit torționarului Pîrvulescu de către Elena Ceauşescu. Scara ierarhică dintre ei impunea şi implicarea altor ofiţeri din aparatul de conducere al Securităţii, dintre care unii sînt încă în viaţă şi închină toasturi în stilul personajului Sfredelin…

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. De oricat de sus ar fi fost dat ordinul orice om normal la cap s-ar fi eschivat sa il execute.
  Stiu ca era greu in aceea vreme de a spune si a face altceva decat iti fusese recomandat…

  Umanitatea o pierzi pentru totdeauna când te transformi intr-o sluga prea plecata a unui sistem.

  Si astazi sunt oameni -automat.
  Nu gândesc cu capul lor, executa ceea ce li se spune si nu au reactii.
  Gh. Ursu a murit si pentru ca noi sa avem libertate, dar sa stim ce sa facem cu ea.

  Un gand si un moment de reculegere in memoria celui care a fost Gh. Ursu!

 2. Ce sa ne miram cand un fost colonel de securitate, tortureaza azi pentru placerea sa bolnava boschetari dupa ce mai intai ii imbata?

 3. „Sîntem destul de neobişnuiţi cu o cultură a memoriei victimelor sistemelor totalitare. Confiscaţi aproape total de tragediile prezentului, am devenit amnezici în privinţa victimelor nedreptăților din istoria noastră recentă.”
  credeti oare ce spuneti? sau de dragul literaturii?
  asa e :” Statul comunist a practicat, în fapt, terorismul de stat şi e cel puţin bizar că autorii fizici şi morali ai crimelor comunismului sînt astăzi, de prea multe ori, reabilitaţi și onoraţi.” aci nu e vorba de nici o amnezie sau prea preocupare ptr prezent
  sint 4 milioane si jumatate de comunisti,fiecare participant cu particica lui in lupta pentru păstrarea unităţii şi integrităţii” neamului, ”
  poporu romin e blind si ospitalier

  • In teorie si la nivel de concept mai mult decat sa spui ca „regimul comunist a fost ilegitim si criminal ” ce poti spune? Dupa stiinta mea revolutie clar anticomunista ca la noi in 89 nu a prea fost pe nicaieri(poate de aceea a cazut si URSS) ca si asta de acum pasnica antisistem corupt. Si nici o condamnare clara si fara ambiguitati a comunismului nu stiu sa se fi facut caci peste tot in europa unde s-a incercat a fost blocata.
   Din pacate la noi consecventa si „putirintza” ulterioara este de tot …. :)

   • nu inteleg unde si in ce fel faceti legatura intre „revolutie ca la noi” si „de aceea a cazut urss” ?
    sper ca ” Dupa stiinta mea revolutie clar anticomunista ca la noi in 89 nu a prea fost pe nicaieri” o spuneti in batjocura !
    in legatura cu ” peste tot in europa”; la dvs nu a ajuns probabil informatia ca cinci state foste comuniste au hotarit la Tallin sa formeze un tribunal ce sa judece comunisti;patria dvs a fost prezenta,dar nu a dorit sa semneze documentul
    probabil ca mai intotdeauna,romini e cu un pas inaintea celorlalti si ei i au condamnat pe Marx si Engels.un domn imediat mai jos si argumenteaza: ideologia e di vina ! ba mai mult,tovarasul comentator face comparatie cu jihadisti de ieri,ha ha si indeamna la unitatea de nezdruncinat a poporului mindru

 4. A fost un ordin ilegal si criminal, izvorat dintr-o ideologie venetica, ilegala si criminala. Ironia sortii a facut ca cel care s-a aflat in varful acelei ideologii sa sfarseasca odata cu ideologia si prin metodele acelei ideologii. O ideologie drog, care si-a dezumanizat uneltele la fel ca amfetamina captagon, folosita de catre jihadisti si de catre atacatorii din Paris. Din nefericire, nu suntem suficient de uniti si de solidari nici in zilele noastre, pentru ca sa nu mai vina de sus ordine de exterminare si nici sa mai existe cineva care sa le execute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro