duminică, aprilie 18, 2021

Ordonanța 13 bis și inabilitățile de comunicare ale președintelui Iohannis

Preț de o săptămână o țară întreagă a trăit cu psihoza iminenței unei ordonanțe de urgență care să dea liber amnistiilor și grațierilor pe bandă rulantă. Cu dedicații evidente pentru oamenii Puterii și, îndeosebi, liderii acesteia.
Ordonanță a cărei pretinsă, inventată importanță pentru reconcilierea națională în anul centenarului Marii Uniri a fost teoretizată în direct și la o oră de maximă urgență, la un post de televiziune aflat în proprietatea unui mega-infractor și securist de viță veche, de un dregător guvernamental cu o cocoașă mai mare chiar decât palatul unui bulibașă. E vorba despre numitul Vâlcov Darius, consilier de stat, consilier personal al prim-ministrului Dăncilă Viorica Vasilica, și căruia i-a dat cu câteva luni în urmă ‘’o înaltă apreciere’’, cam tot la fel cum i se dădea și lui Nicolae Ceaușescu, cel care se crede reîntruchiparea acestuia. Un alt mare penal, Dragnea Nicolae Liviu, zis și 3,6. Care a opinat despre cetățeanul Vâlcov Darius că ar fi “un om de o valoare rară”. Să mai spună cineva că penalii, bandiții, mafioți nu ar avea simțul valorii și al respectului reciproc !
Se aștepta ca actul normativ cu pricina, un fel de Ordonanță 13 bis, să fie dat în sedința guvernului de marțea trecută, mai apoi în cea de joi. Nu s-a întâmplat nimic, iar megafoanele mediatice ale puterii au avut grijă să sublinieze că totul nu a fost decât o invenție ba a Opoziției, ba a ONG-urilor sorosiste, ba a presei TeFeListe, cum o numește, mândru de găselnița lui bătrânul campion al presei utecisto-comuniste Cristoiu Ion. Navetist notoriu și contra-cost, desigur, pe ruta Evenimentul zileiRomânia tvAntena 3TVR 1, cu haltă pentru alimentare pe cristoiublog.
Aceleași megafoane în asociere planificată cu vectorii de imagine și comunicatorii coaliției PSD-ALDE au mai avut grijă să sublinieze că lumea, populația, societatea civilă se concentrează mult prea din cale afară pe amnistie și grațiere, care ar fi false probleme, la fel cum ar fi și modificările la legile justiției, la Codurile penal și de procedură penală. Ca și cum nu ar fi obligatoriu pentru sănătatea națiunii ca legile țării să fie juste, corecte, echitabile și nu cu dedicație și nicidecum în folosul unor politicieni care au adunat prin furt, sperjur și afaceri dubioase averi incomensurabile. Politicieni care se vor acum scăpați de vini și de închisoare prin intermediul acțiunilor ticăloase de legiferare ale majorității parlamentare și care se simt ofensați, nevoie mare, atunci când li se spune ”penali’’ și li se cere să nu mai ocupe funcții publice.
Aceste acțiuni au fost puse la zid în apariția sa publică de ieri după-amiază de președintele Klaus Iohannis. Poate nu în cel mai inspirat mod cu putință, poate prea teatral, poate cu efecte retorice desuete. Dl. Iohannis nu este deloc bun la capitolul Comunicare publică și nici nu are la Cotroceni consilieri performanți în domeniu. Dar nici nu face nimic ca să îi găsească.
Mai inspirat, mai bine sfătuit, poate că președintele Iohannis ar fi izbutit să facă un pic mai digerabil anunțul că nu mai are ce face, că obligațiile de garant al Constituției, că însăși Legea fundamentală îl plasează în situația delicată de a mai ceda o redută, de a mai da o dată câștig de cauză coaliției PSD-ALDE și de a promulga Legea 304, cea referitoare la Organizarea judiciară.
Consilieri mai buni ar fi construit probabil altfel apariția de ieri după-amiază a președintelui Iohannis. Ar fi periat-o, poate, și de acel apel adresat majorității parlamentare de a reveni în sesiunea parlamentară din toamnă asupra Legii 304. Nici o nădejde, majoritatea nici nu îl va băga în seamă pe președinte, doar îi va mai da o dată cu tifla. Respectivii consilieri serioși și stăpâni pe meserie ar fi găsit, poate, o soluție ca anunțul acestei înfrângeri să nu fie neapărat pus în relație cu absența de pe ordinea de zi a ședintei de guvern de joi a obsedantei Ordonanțe 13 bis.
Nu avem nici cea mai mică certitudine că dl. Klaus Iohannis ar fi dorit să lase impresia că respectiva absență s-ar datora diligențelor domniei-sale făcute cu ocazia întâlnirii de miercuri cu doamna Viorica Vasilica Dăncilă. Așa cum a susținut ieri seară, la postul de televiziune Digi 24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Nu cred nici că d-lui Dragnea nu i-ar fi pe plac o astfel de Ordonanță și că nu i-ar fi impus doamnei Dăncilă emiterea ei cu maximă promptitudine din cine știe ce respect pentru “munca” unor inși precum Iordache sau Nicolicea. Dacă lucrurile ar sta astfel, cum s-ar explica bizara, mizera, scandaloasa apariție de la începutuul săptămânii, la postul de televiziune Antena 3, 6, a megapenalului Darius Vâlcov? Și toate alegațiile dezgustătoare ale persoanei cu pricina. Nu trebuite scos din calcul nici un moment faptul că Ordonanța 13 bis poate fi dată oricând în cursul lunii august. Ajunge o convocare formală a Parlamentului într-o nouă sesiune parlamentară extraordinară și gata. Nu este necesar cvorumul pentru ca ticăloșia să devină legală.
Sunt însă de acord cu dl. Cristian Tudor Popescu că președintele Iohannis nu își dorește suspendarea. Că nu vrea să își asume riscurile aferente acestei operațiuni care, cum bine spunea dl. Popescu, face parte din exercițiul democratic. Se poate ca d-lui Iohannis să îi lipsească vocația de erou, însă la fel de posibil este ca președintele să facă și alte raționamente care să îl îndemne la prudență. Nu este obligatoriu vorba despre confort personal și despre comoditatea proprie.
Cert e însă că anunțul domniei-sale de ieri a produs dezamăgire și că va avea și costuri în viitoarele sondaje de opinie publică. La fel de posibil este ca majoritatea parlamentară PSD-ALDE să îi pregătească d-lui Klaus Iohannis pentr viitor alte înfrângeri asemănătoare. Ca parte a planului de reducere a șanselor domniei-sale de a ajunge în turul al doilea și de a câștiga alegerile prezidențiale din toamna-iarna anului 2019.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Ser Mircea, pai haideti sa o luam la bani marunti. Cine e the great communication guru la Cotro? Pai dna – sau dsoara – Barsan. Ne uitam pe CV si vedem ca scoala la Hyperion. Ne uitam ce Uni rating are Hyperion? Nu ne uitam, merem mai departe la Curierul National (publicatie, cum stim, de elita jurnalistica, unde s-a ocupat de „colectarea informaţiilor din domeniul politic şi elaborarea de articole pentru paginile cu tematică politică ale ziarului. Daca asta nu te recomanda ca un candidat feroce, pai nu stiu ce ar fi. Inca sunt unpic confuz, cum pisici se ‘elaboreaza’ un articol, eu stiam ca un articol se scrie, dar sunt batarn, ce stiu eu. Mno, merem mai departe : ‘ în 2012 a fost numită director de cabinet al Secretarului general adjunct din Guvernul României, iar în perioada 2012-2014 a devenit consilier personal al Secretarului General adjunct’. Oi, astia plecatii, nu va umfla rasul numai cand cititi asta? Director de Cabinet, wait for it, al Secretarului General Adjunct, iarasi wait for it, al Guvernului Romaniei. Te doare mintea. Sa te astepti la o prestatie performanta e cel mult amuzant. Dar Yuhannis a numit-o. Penca PNL.

    • Off-topic. Ser Mircea, nu faceti un pustiu de bine sa scrieti ceva pe tema atacului asupra dnei Lancranjan si executia lui Razvan Radu? Ficusul va fi tot acolo la Cotroceni (sau Tenerife) si luna viitoare, tot asa de locvace si virulent, tot ingrijorat si urmarind cu atentie (ofertele all-inclusive). Hashtagimea o sa continue cu hipsterismul adaptat la ultima mustaceala dragneasca. Dar in timpul asta putinii oameni de valoare pe care ii mai avem cad, unul cate unul ca decembristii in careu. Cand ultimii vor fi dusi, abia atunci sa vedeti carnavalul ineptiei. In afara de ce vedem, va spun ca birocrat, sunt jdemii de decizii, domenii, sisteme, administrate de birocrati ca mine, si in mare masura invizibile punterului local. Am vazut vre-o doua minti lucide care au facut apel la administratorii publici, sa nu semneze sub presiune decizii ilegale. Nu le cerem cam mult? Este cumplit sa ajungi sa ceri asa ceva, este o recunoastere implicita a impotentei administratie in materie de etica decizionala, dar aici am ajuns. Cum maiestru spunea Kurt, intr-unul din putinele momente in care posta in romana contemporana: ‘Modelul francez de stat centralizat fără o elită franceză de 500 de ani în administrarea statului a dus într-un secol la teleormanizare’. Perfect spus, dar mai avem pe ici pe colo cate un om decent. Apararea acestor redute profesionale, in umila mea opinie, este aici si acum mai importanta decat ce face sau nu face unul sau mai multi dintre amuzantii care chipurile sunt varful de lance al opozitiei.

  2. Un ţînc avea in mina un pui de gaina, mic, frumusel si plapind. Voia sa-l curete de murdaria care i se parea ţîncului ca o vedea pe puful puiului, si il peria cu mina cealalta stringindu-l duios cu stinga. Cind a crezut ca e curat, puiul nu mai misca: il strinsese cu prea dragalasenie.
    Sa te tii plinsete si tavaleli pe jos :P
    Orice asemanare din realitate e pur intimplatoare.
    Dupa aproape 4 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro