vineri, ianuarie 27, 2023

OUG 13, out. A treia Marți Neagră, in?

1.

Acum, că ordonanțele sunt moarte de tot (ca să citez din cel mai agramat clasic al limbii române contemporane, dl Tăriceanu), e cazul să ne înspăimântăm împreună de un alt balaur legislativ care pare că tocmai și-a scos cornițele.

Așa cum știm, Liviu Dragnea tocmai le-a promis primarilor că, împotriva oricăror presiuni viitoare, va trece prin Parlament legea care distinge între legalitate și oportunitate.

2.

Cum dl Dragnea nu a dat deocamdată prea multe amănunte, nu rămâne decât să ghicim ce vrea să spună distincția aceasta. Cel mai probabil, oportunitatea ar trebui să fie un fel de supralegalitate – care să dea voie oricărui ordonator de credite să facă ce vrea cu fondurile publice, fiindcă așa consideră el oportun – fără să mai răspundă în fața vreunei instanțe.

Dacă așa vor sta lucrurile, atunci oportunitatea decisă de primar/președinte de CJ îl absolvă de orice control legal. De fapt, îl plasează deasupra lui. Deasupra oricărei legi imaginabile.

Poate nu e inutil să ne reamintim că toate recomandările instanțelor internaționale sunt de acord că orice decident asupra fondurilor publice trebuie să răspundă în fața unei instanțe.

Orice persoană (privată, publică, juridică) trebuie să poată fi supusă controlului unei instanțe de judecată. E însuși principiul statului de drept.

3.

Dacă lucrurile stau într-adevăr astfel, ne vom lămuri atunci când dl Dragnea va explica mai limpede ce înțelege prin această distincție între legalitate și oportunitate.

Iar dacă se va dovedi, așa cum e plauzibil, că așa-numita oportunitate primează asupra legalității – atunci vom avea certitudinea că e un atac la fel de devastator (dacă nu și mai și) asupra statului de drept ca și defuncta OUG13.

De data aceasta, nu va mai avea misia de a îl scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare – ci doar de a legaliza jaful general al PSD-ului asupra bugetului, și de a-i consolida astfel dlui Dragnea definitiv statutul dominant în partid.

Însă, pentru România, va fi o debilizare totală a statului de drept. În fapt, o anulare a lui.

4.

Având în vedere gravitatea acestor consecințe, dl Dragnea e obligat să explice public, cât mai lămuritor și nuanțat, ce înțelege prin distincția dintre oportunitate și legalitate.

Iar dacă se va dovedi (cum avem motive întemeiate să ne temem) că e exact drăcovenia malefică descrisă mai sus – atunci va trebui să-i arătăm din nou cât de frumos știm să ne fotografiem, cu sutele de mii, prin piețele României.

În fond, abia acum două-trei săptămâni declara ritos, în conferințe de presă televizate, că nu va retrage OUG13 oricâte presiuni ar fi.

Iar azi nu mai știe cum s-o ascundă sub preșuri succesive.

Domnule Dragnea, dacă distincția asta între legalitate și oportunitate e ce ne putem teme că e, adică o a treia Marți Neagră, zic să pregătiți de pe acum legea de respingere a ei.

Și un nou Iordache, firește.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Un clasic in viata a zis: ” Dragnea a cerut, Şerban Nicolae a propus iar Senatul a executat.”
  Cind Senatul a adoptat prin lege OUG 14/2017 prin care celebra OUG 13/2017 era abrogată.
  Asta intr-adevar trebuie sa dea de gindit asupra actiunilor viitoare ale lui Liviu ot Teleorman: s-a aprobat o lege de abrogare a unei ordonante care fusese deja abrogata.
  Constitutionalistii o sa aiba de lucru.

 2. Nu am nici o motiv sa cred ca se vor opri. Nici unul macar. Vor gasi ei o noapte in care vor trece Ordonanta de Urgenta sau Ordonantele de Urgenta care le trebuie!

 3. Asta-i o gaselnita, cu ordonantele noaptea; nu era noapte.
  Daca era o ordonanta rezonabila, ar fi fost contestata? pe motiv de „noaptea ca hotii”?
  Pur si simplu se grabeau, neprevazind urmarile

  • „Pur si simplu se grabeau”
   Se grabeau sa ce? Sa rezolve o problema veche de 3 ani?
   O scuza mai lamentabila nu putea sa produca nici macar Iordache.

   • Dupa opinia mea, pentru ca OUG a fost adoptata la ora 21, este ca putem admite ca era seara. Dar, intrucat publicarea ei in Monitorul Oficial s-a facut la ora 1.20, trebuie sa fiti de acord ca era dimineata. Prin urmare, demersul guvernamental nu s-a petrecut in niciun caz noaptea.

    • Ba a fost NOAPTE de la inceput si NOAPTE a ramas. Nu mai incercati sa ametiti lumea cu viclenii de Teleorman. Guvernul Grindeanu ar face bine sa-si asum raspunderea pe o Lege de abrogare irevocabila a Ordonantei 13 , iar dupa indeplinirea acelei poceduri sa-si dea demisia si sa plee. La sefii lor din Rusia.

  • Asta cam miroase a postaceala pesedista. Ia auzi. Nu era noapte. Se grabeau.
   E pacat ca postacii de partid trec de modereare, dar uneori e bine sa-i vedem totusi la „treaba”, macar vedem cu cine avem de-a face.
   #rezist

   • @ Cineva,
    sinteti trei, din cei 42%
    Atit ati inteles, ca am scris ca se grabeau.
    Da, se grabeau sa-si puna planurile in aplicare.

 4. Daca se va intampla asta acest regim puiet de comunist va deveni de-a dreptul mafiot . As insulta fascismul daca i-as mai numi pe acesti banditi ca find doar fascisti. Fascismul era totusi si ideologie. Borfasii nu au ideologie sau au ideologie dau cum sa fure fara sa ajunga in catuse sau in zeghe si asta trebuie cu totii sa le-o spunem, clar si de cate ori ajungem in fata lor si exista riscul sa ne intinda mana. Cred ca cu un borfas nu trebuie sa dai mana.
  Dar cine stie poate si eu si autorul exageram. As vrea sa fie asa dar vom vedea. :)

 5. @ Gabriel I.,
  da, se grabeau sa-si puna in aplicare planurile nereusite in vara lui 2012; e chiar atit de greu de inteles?
  Unde ai vazut tu ca eu ii scuzam? lamentabila intelegere a citorva cuvinte.
  @ Gabriel Deliu,
  bine, daca tu zici ca era noapte, asa sa ramina, n-o sa incerc o contradictie cu tine..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro