luni, septembrie 21, 2020

OUG 13, out. A treia Marți Neagră, in?

1.

Acum, că ordonanțele sunt moarte de tot (ca să citez din cel mai agramat clasic al limbii române contemporane, dl Tăriceanu), e cazul să ne înspăimântăm împreună de un alt balaur legislativ care pare că tocmai și-a scos cornițele.

Așa cum știm, Liviu Dragnea tocmai le-a promis primarilor că, împotriva oricăror presiuni viitoare, va trece prin Parlament legea care distinge între legalitate și oportunitate.

2.

Cum dl Dragnea nu a dat deocamdată prea multe amănunte, nu rămâne decât să ghicim ce vrea să spună distincția aceasta. Cel mai probabil, oportunitatea ar trebui să fie un fel de supralegalitate – care să dea voie oricărui ordonator de credite să facă ce vrea cu fondurile publice, fiindcă așa consideră el oportun – fără să mai răspundă în fața vreunei instanțe.

Dacă așa vor sta lucrurile, atunci oportunitatea decisă de primar/președinte de CJ îl absolvă de orice control legal. De fapt, îl plasează deasupra lui. Deasupra oricărei legi imaginabile.

Poate nu e inutil să ne reamintim că toate recomandările instanțelor internaționale sunt de acord că orice decident asupra fondurilor publice trebuie să răspundă în fața unei instanțe.

Orice persoană (privată, publică, juridică) trebuie să poată fi supusă controlului unei instanțe de judecată. E însuși principiul statului de drept.

3.

Dacă lucrurile stau într-adevăr astfel, ne vom lămuri atunci când dl Dragnea va explica mai limpede ce înțelege prin această distincție între legalitate și oportunitate.

Iar dacă se va dovedi, așa cum e plauzibil, că așa-numita oportunitate primează asupra legalității – atunci vom avea certitudinea că e un atac la fel de devastator (dacă nu și mai și) asupra statului de drept ca și defuncta OUG13.

De data aceasta, nu va mai avea misia de a îl scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare – ci doar de a legaliza jaful general al PSD-ului asupra bugetului, și de a-i consolida astfel dlui Dragnea definitiv statutul dominant în partid.

Însă, pentru România, va fi o debilizare totală a statului de drept. În fapt, o anulare a lui.

4.

Având în vedere gravitatea acestor consecințe, dl Dragnea e obligat să explice public, cât mai lămuritor și nuanțat, ce înțelege prin distincția dintre oportunitate și legalitate.

Iar dacă se va dovedi (cum avem motive întemeiate să ne temem) că e exact drăcovenia malefică descrisă mai sus – atunci va trebui să-i arătăm din nou cât de frumos știm să ne fotografiem, cu sutele de mii, prin piețele României.

În fond, abia acum două-trei săptămâni declara ritos, în conferințe de presă televizate, că nu va retrage OUG13 oricâte presiuni ar fi.

Iar azi nu mai știe cum s-o ascundă sub preșuri succesive.

Domnule Dragnea, dacă distincția asta între legalitate și oportunitate e ce ne putem teme că e, adică o a treia Marți Neagră, zic să pregătiți de pe acum legea de respingere a ei.

Și un nou Iordache, firește.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Un clasic in viata a zis: ” Dragnea a cerut, Şerban Nicolae a propus iar Senatul a executat.”
  Cind Senatul a adoptat prin lege OUG 14/2017 prin care celebra OUG 13/2017 era abrogată.
  Asta intr-adevar trebuie sa dea de gindit asupra actiunilor viitoare ale lui Liviu ot Teleorman: s-a aprobat o lege de abrogare a unei ordonante care fusese deja abrogata.
  Constitutionalistii o sa aiba de lucru.

 2. Nu am nici o motiv sa cred ca se vor opri. Nici unul macar. Vor gasi ei o noapte in care vor trece Ordonanta de Urgenta sau Ordonantele de Urgenta care le trebuie!

 3. Asta-i o gaselnita, cu ordonantele noaptea; nu era noapte.
  Daca era o ordonanta rezonabila, ar fi fost contestata? pe motiv de „noaptea ca hotii”?
  Pur si simplu se grabeau, neprevazind urmarile

  • „Pur si simplu se grabeau”
   Se grabeau sa ce? Sa rezolve o problema veche de 3 ani?
   O scuza mai lamentabila nu putea sa produca nici macar Iordache.

   • Dupa opinia mea, pentru ca OUG a fost adoptata la ora 21, este ca putem admite ca era seara. Dar, intrucat publicarea ei in Monitorul Oficial s-a facut la ora 1.20, trebuie sa fiti de acord ca era dimineata. Prin urmare, demersul guvernamental nu s-a petrecut in niciun caz noaptea.

    • Ba a fost NOAPTE de la inceput si NOAPTE a ramas. Nu mai incercati sa ametiti lumea cu viclenii de Teleorman. Guvernul Grindeanu ar face bine sa-si asum raspunderea pe o Lege de abrogare irevocabila a Ordonantei 13 , iar dupa indeplinirea acelei poceduri sa-si dea demisia si sa plee. La sefii lor din Rusia.

  • Asta cam miroase a postaceala pesedista. Ia auzi. Nu era noapte. Se grabeau.
   E pacat ca postacii de partid trec de modereare, dar uneori e bine sa-i vedem totusi la „treaba”, macar vedem cu cine avem de-a face.
   #rezist

   • @ Cineva,
    sinteti trei, din cei 42%
    Atit ati inteles, ca am scris ca se grabeau.
    Da, se grabeau sa-si puna planurile in aplicare.

 4. Daca se va intampla asta acest regim puiet de comunist va deveni de-a dreptul mafiot . As insulta fascismul daca i-as mai numi pe acesti banditi ca find doar fascisti. Fascismul era totusi si ideologie. Borfasii nu au ideologie sau au ideologie dau cum sa fure fara sa ajunga in catuse sau in zeghe si asta trebuie cu totii sa le-o spunem, clar si de cate ori ajungem in fata lor si exista riscul sa ne intinda mana. Cred ca cu un borfas nu trebuie sa dai mana.
  Dar cine stie poate si eu si autorul exageram. As vrea sa fie asa dar vom vedea. :)

 5. @ Gabriel I.,
  da, se grabeau sa-si puna in aplicare planurile nereusite in vara lui 2012; e chiar atit de greu de inteles?
  Unde ai vazut tu ca eu ii scuzam? lamentabila intelegere a citorva cuvinte.
  @ Gabriel Deliu,
  bine, daca tu zici ca era noapte, asa sa ramina, n-o sa incerc o contradictie cu tine..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.