marți, noiembrie 30, 2021

Pa, Corina Drăgotescu!

Dacă  presa ducea lipsă de subiecte noi, după ce s-a lăsat monopolizată săptămâni întregi de campania lui Diaconescu-OTV, iată că i se oferă acum un subiecțel de inimă albastră, numai bun de stors o lacrimă publicului obosit: Corina Drăgotescu, o veterană a baricadei media iliesciene, pleacă de tot în SUA. Definitiv. Green card-ul oferit prin Loteria vizelor o va scoate pe combatanta RTV (fostă Realitatea TV) din mocirla intolerantă a patriei, devenită irespirabilă: ”Plec pentru un viitor mai bun pentru fata mea. M-am dus în America foarte des, de 12 ani merg de două ori pe an, cel puţin. Am văzut cum este să trăieşti într-o ţară în care vin oameni din toate locurile şi în care toleranţa înseamnă ceva…Ceea ce e cel mai dureros pentru mine însă, este intoleranţa socială care a degenerat într-un limbaj incalificabil. Am văzut multă ură şi incapacitate de a-l respecta pe cel de alături”, și-a motivat jurnalista plecarea, într-un editorial publicat pe ImpactNews, precum și în confesiunile înlăcrimate din emisiunea cu Striblea.

Dreptul oricui să dorească o țară ”ca afară”, să  o caute, mai ales după experiența unei grave boli, să își găsească locul pe pământ. Problema e cum se decupează o generație de jurnaliști cu antecedente în comunism, dar afirmată după 1989, ce conștiință de sine au aceste personaje devenite voci publice, care au contribuit din plin la intoleranța din societate și la degradarea profesiei prin concubinajul la vedere cu Puterea. Într-un acces de sinceritate, Corina Drăgotescu recunoște că ”ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 22 de ani reprezintă şi un eşec personal”. În 2006 Centrul pentru Jurnalism de Investigație difuza o anchetă intitulată ”Dinozaurii Media”, unde figurile permanente ale spațiului mediatic sunt analizate critic: zig-zag-urile, salturile și jocurile făcute de Dumitru Tinu, Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, C.T.Popescu etc. care au amestecat cu iscusință propaganda cu managementul, politica și publicitatea, le-au adus notorietate și beneficii inimaginabile. Acestei categorii îi aparține și Corina Drăgotescu. Unii s-au îmbogățit și au trecut ”în liga mare”, alături de moguli ca Voiculescu, Patriciu, Vântu, dar și de politicieni, alții au sărit ulterior pârleazul înspre politică. Paradoxal, cu cât au devenit mai bogați, n-au devenit și mai autonomi. Dimpotrivă, și-au pus influența în slujba unor politicieni, cu vehemență, contribuind la degradarea discursului public și la intoleranța invocată de jurnalista pe picior de emigrare.

”Dinozaurii media nu dispar din viața publică. Unii se ceartă între ei, alții intră într-un con de umbră, dar revin de fiecare dată în forță, leagă noi alianțe, apar ca analiști sau comentatori pentru orice tip de eveniment. Aceștia sunt cei care au clădit presa în România. Fiecare în parte declară că a format cel puțin 100 de jurnaliști, dintre cei care acum au început să ocupe funcții de conducere în media. Au făcut școli de presă în interiorul redacțiilor, dar au transmis propriul model viciat. Pe structura încropită de ei s-au clădit radiourile și televiziunile, fiindcă în primii ani s-a dezvoltat presa scrisă care a exportat masiv forța de lucru către audio-vizual. Dinozaurii au format și consumatorii de media. Ei au format și modul în care reacționează politicienii, oamenii de afaceri, publicitarii și chiar interlopii vis-a-vis de jurnaliști: totul este de vânzare, orice este negociabil”, spune în concluzie raportul CRJI. Cel mai grav este afectat fundamentul pe care se clădește presa, libertatea de exprimare, tranzacționată și nesocotită adesea de breasla însăși, fenomen vizibil cu ochiul liber în vremuri de criză.

Generația căreia îi apărține și jurnalista redacției ”Adevărul”  a defunctului Dumitru Tinu păstrează însă, față de cei veniți în urma lor, o minimală decență. Încă mai rămâne reflexul de a argumenta și de a nu cădea în absurd, încă nu digeră circul total gen OTV și sesiunile de execuție inchizitorială din studiorile Antenei 3 (analizate comparativ de Mircea Valeriu Deaca pe contributors.ro). Nici Nistorescu, nici CTP, nici alții, chiar aliați fiind cu ignobilii descendenți, nu-i egalează pe Gâdea, Ciutacu, Badea, Oana Stancu sau Dana Grecu, în isteria, cinismul și ticăloșia cu care otrăvesc presa românească. Ce s-a întâmplat recent la ”Sinteza zilei” când Narcisa Iorga, membru CNA, a fost masacrată mârșav, dincolo de orice regulă a dialogului și de respect pentru interlocutor, în tradiția ședințelor de înfierare, este doar exemplul cel mai apropiat. Dar, dominați de individualism, jurnaliștii primului desant postdecembrist nici nu s-ar zice că simt responsabilitate pentru acest parcurs nefericit al unei prese în degringoladă. Filosofia pielii mai aproape decât cămașa a biruit, ca în întrega societate. Așadar, bye, bye, Corina!

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Aceasta tanara inginera, fiica unui ofiter comunist, a marturisit candva ca a intrat in jurnalism, la Adevarul luiDarie Novaceanu (il mai tineti minte pe finul literat, traducatorul din spaniola, exegetul lui Gongora?) cu scopul de a combate pe taranistii care voiau sa vanda tara, pe Coposu si pe Ratiu, etc. Si-a tinut-o asa ani de zie,injurandu-i pe „golani”, aplaudand minerii si pe Iliescu, obtinand notorietate, putere, bani(multi). In ultimii ani, dupa ce a trecut printr-o boala grava care (se pare) a maturizat-o a lasat-o mai moale, fara ca sa-si manifeste vre-odata regretul pentru tot raul pe care l-a facut.Dupa ce-a facut „o caruta de bani” se poate retrage linistita in putreda America a capitalistilor.
  Si ne lasa pe noi in rahatul la care a contribuit din plin. N-o sa te regretam !!!

  • cam asta e traseul urmat de multzi.au pus un umar si ei la emigrarea politica si la constructzia romanicai.au evoluat intre timp?la partea materiala,neindoios.
   deie i Dumnezo atita sanatate cit bine a facut!

 2. Ipoteza 1: USL castiga alegerile. Ce rol mai are Corina -pe bani multi- ??? Niciunul, caci laudatori sunt multi si pe bani mai putini. Ipoteza 2: USL nu castiga alegerile. Ce rol mai are Corina, caci cu tot efortul sau curent nu a reusit sa obtina rezultate? Niciunul, caci alde Oana zbiara mai tare si castiga mai putin. Ergo, nu mai sunt bani pt. Corina indiferent de 09 Dec.

  • Curatenie, pe bune?! Pleaca si Udrea? Si Ponta cu Antonescu? Si Boureanu? Poate chiar si Turcescu si TRU au de gand. Dar Chireac nimic-nimic?! Sau mincinoasa aia din PE?

 3. „Paradoxal, cu cât au devenit mai bogați, n-au devenit și mai autonomi”

  Eh, ati spus niste vorbe mari. Asta ar fi subiect de dezbatere, cum jurnalistul roman pe masura ce capata notorietate si bunastare materiala devine nu tot mai independent ci tot mai subordonat.

 4. Daca are asa multi bani poate lanseaza acolo „CORINA TV ” . Cu Gadea , Ciutacu , Ciuvica , Badea , Grecu , Stancu , Striblea , Tudor , Chireac , invitati permanenti , va imbolnavi de invidie intreaga industrie TV americana . Succes Corina ! Vantu stie de ce .

 5. Nu pot sa nu ma gandesc ce urata trebuie sa fi fost viata profesionala a Corinei Dragotescu (si in general a jurnalistilor). Pai dupa ani buni de stat in lumina reflectoarelor, cu expunere publica, cu salariu mult superior majoritatii romanilor, cand ai zice ca ar trebui sa fie la apogeul carierei, sa abandonezi totul si sa fugi in SUA pentru ca ai castigat la Loteria Vizelor mi se pare jenant.

  Nu gasesc alta explicatie decat mizeria vietii profesionale. Pai daca jurnalistii de prim-plan sunt gata sa o stearga imediat ce prind o viza, ce sa mai zic de aialalti, bietii.

  • A castigat la loterie pentru ca a jucat. Si a jucat pentru ca voia sa plece. Si voia sa plece pentru ca se acumulasera nemultumiri. Si nemultumirile, care sa te convinga sa faci un astfel de pas, nu se acumuleaza brusc, tocmai la apogeul carierei.
   Vezi ce simpu e?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro