duminică, iulie 25, 2021

Păcatele presei apud Papa Francisc

Mesajul papal de la sfârșitul acestui an și-a fixat ca subiect ravagiile pe care știrile false și  dezinformarea le produc în societate. Anunțul a fost transmis în 16 decembrie de presa  Vaticanului după ce Papa Francisc s-a exprimat la o întâlnire cu jurnaliștii italieni, membri ai Uniunii Presei Periodice Italiene (USPI) și ai Federației Revistelor Catolice Italiene (FISC). Suveranul pontif s-a arătat îngrijorat de derapajele mass-media, de lipsa unui echilibru necesar pentru îndeplinirea misiunii sale „extrem de importante” în societatea democratică. Fiindcă în prezent, observa Papa Francisc, presa se lasă dominată de emoții, de senzaționalism, producând știri care uimesc și ațâță, într-o cursă de mare viteză care eludează reflecția, informația exactă, corectă, verificată, stimulatoare pentru dezvoltarea „spiritului critic sănătos”. Oamenii au nevoie să priceapă pentru a ajunge la concluzii juste.„E important ca opiniile și informațiile să fie oferite cu paciență și metodic astfel încât opinia publică să fie în stare să înțeleagă și să discearnă, iar nu să fie buimacă și dezorientată”, a explicat suveranul pontif.

Papa Francisc are propriile experiențe cu presa grăbită și avidă de senzațional. În februarie anul acesta cuvintele sale au fost răstălmăcite grav de mass-media din toată lumea. The Guardian, Reuters, CNN au titrat pe prima pagină și au deschis emisiunile cu afirmația uluitoare atribuită Papei că „e mai bine să fii ateu decât catolic ipocrit”. Ce spusese de fapt, suveranul pontif? Exact inversul: că oamenii care duc o viață duplicitară își acoperă faptele cu acest argument. „Și atât de mulți creștini sunt astfel, și asemenea oameni îi scandalizează pe alții. De câte ori nu auzim – toți, printre vecini sau pe aiurea – <dar decât să fii un astfel de catolic, mai bine să fii un ateu>. Acesta este scandalul. Distrugi. Ai o influență foarte proastă. Și asta se întâmplă zilnic, este de ajuns să te uiți la știri la TV sau să citești ziarele. În ziare sunt atât demulte scandaluri și se face atât de multă publicitate scandalurilor. Și din scandaluri vine distrugerea”.

Nu s-a vorbit până acum apăsat despre „păcatul comunicării”, iar fake news nu a mai fost tema principală a vreunui mesaj papal. Fenomenul e serios iar jurnaliștii sunt îndemnați să se gândească la asta. Jurnaliștii sunt implicați, cu sau fără voia lor, în ceea ce doctrina strategică rusă a definit ca „război informațional”. Lipsa de acuratețe, setea de click-uri și de audiență, accelerate de rețelele sociale, distrug credibilitatea presei. În aceste zile Sputnik, ediția sârbească, a pus în circulație o știre contrafăcută de interes larg pentru public despre un presupus„genocid gastronomic”: că Parlamentul European și Comisia Europeană pun la cale interzicerea kebabului și a gyrosului în Uniunea Europeană. Dincolo de mesajul direcționat către sârbi pentru a insufla antieuropenism în perioada preaderării, falsa informație s-a învârtit în cerc în presa de pe continent, stârnind indignare mai ales în țările cu tradiții balcanice, fiind interpretată ca un atac mascat împotriva musulmanilor. În fapt, Comisia pentru sănătate a Parlamentului European discutase despre riscul fosfaților utilizați ca aditivi în alimente. Nimic mai mult. Însă, se știe, dezmințirile nu au aceeași forță, iar pe asta se bazează dezinformarea.

O imagine recentă devenită virală a produs un alt caz de amplă manipulare: un urs muribund lihnit de foame din cauza încălzirii globale, își trăiește ulimele clipe. Clipul video transmis de activistul ecologic Paul Nicklen a rupt inimile, a creat o adevărată isterie și a făcut credibilă cauza, adică topirea calotei glaciare din cauza emisiilor de gaze. Statisticile și cercetarea științifică contrazic fenomenul dispariției urșilor polari, așa cum arată și Constantin Crânganu întrun articol publicat pe contributors.ro.  Există studii serioase făcute de canadieni care nu neagă poluarea, dar demonstrează că urșii polari sunt„supraviețuitori remarcabili ai schimbărilor climatice”, cum arăta prof. Susan J. Crockford de la Universitatea dinToronto.

Presa „păcătuiește” zilnic, mustrările suveranului pontif fiind nu doar justificate, ci și un semnal de alarmă puternic. „Nu ar trebui să cădeți în păcatele comunicării”: dezinformare, părtinire, calomnie, știri vechi servite ca știri noi, defăimare. Acestea se răsfrâng asupra tuturor, fiindcă „sunt păcare foarte grave care rănesc sufletul jurnaliștilor și produc daune oamenilor”, a transmis Papa Francisc jurnaliștilor de pe mapamond.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Pope Francis’s encyclical, called Laudato Si’, warned of an “unprecedented destruction of ecosystems” if climate change continues unchecked and cited the scientific consensus that human activity is behind global warming.

  Suveranul pontif participa cu sirg la compania presei. Odata ce citeaza din oamenii de stiinta probabil ca urmeaza dovedirea stiintifica a existentei lui Dumnezeu.

  P.S Desi s-ar parea ca as fi ateu nu sunt de loc, din contra as zice, dar ma irita amestecul bisericii in cele lumesti.

  • Stimate domn, pentru cineva care ar zice din contra, as zice ca aveti o notiune a bisericii cel putin hemiplegica. Dar (pe filiatia pacat-psihanaliza – bai) as zice ca asta nu-i bai, bai ii cind iti moare porcu… Gind inspirat, desigur, de indragitele promisiuni tragice ale Ignatului.

 2. Interesant !
  Papa Francis, primul papa marxist, cel care poate va fi autorul unei uriase schisme in biserica catolica si ultimul ei papa , se intilneste in aceeasi viziune cu Donald Trump asupra rolului nefast oecare il joaca mass media purtatoare de ‘ fake news ‘ .

 3. Porunca este „Sa nu minti!”. Cu alte cuvinte, daca printr-o stire senzationalista spui adevarul esti un bun crestin, indiferent de religia ta. Daca ataci stirile senzationaliste care spun adevarul esti un anti-crestin (hai sa nu zicem antihrist), chiar daca iti atarna crucea de gat. Minciuna de azi e cea mai periculoasa din toata creatia, caci se minte vorbindu-se mult. E ca si cum raul a devenit atat de rafinat incat a invatat cum sa intre in orice suflet fara sa declanseze alarma, uneori nici a lui Dumnezeu. Iar papa tine cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro