miercuri, septembrie 27, 2023

Păcatele presei apud Papa Francisc

Mesajul papal de la sfârșitul acestui an și-a fixat ca subiect ravagiile pe care știrile false și  dezinformarea le produc în societate. Anunțul a fost transmis în 16 decembrie de presa  Vaticanului după ce Papa Francisc s-a exprimat la o întâlnire cu jurnaliștii italieni, membri ai Uniunii Presei Periodice Italiene (USPI) și ai Federației Revistelor Catolice Italiene (FISC). Suveranul pontif s-a arătat îngrijorat de derapajele mass-media, de lipsa unui echilibru necesar pentru îndeplinirea misiunii sale „extrem de importante” în societatea democratică. Fiindcă în prezent, observa Papa Francisc, presa se lasă dominată de emoții, de senzaționalism, producând știri care uimesc și ațâță, într-o cursă de mare viteză care eludează reflecția, informația exactă, corectă, verificată, stimulatoare pentru dezvoltarea „spiritului critic sănătos”. Oamenii au nevoie să priceapă pentru a ajunge la concluzii juste.„E important ca opiniile și informațiile să fie oferite cu paciență și metodic astfel încât opinia publică să fie în stare să înțeleagă și să discearnă, iar nu să fie buimacă și dezorientată”, a explicat suveranul pontif.

Papa Francisc are propriile experiențe cu presa grăbită și avidă de senzațional. În februarie anul acesta cuvintele sale au fost răstălmăcite grav de mass-media din toată lumea. The Guardian, Reuters, CNN au titrat pe prima pagină și au deschis emisiunile cu afirmația uluitoare atribuită Papei că „e mai bine să fii ateu decât catolic ipocrit”. Ce spusese de fapt, suveranul pontif? Exact inversul: că oamenii care duc o viață duplicitară își acoperă faptele cu acest argument. „Și atât de mulți creștini sunt astfel, și asemenea oameni îi scandalizează pe alții. De câte ori nu auzim – toți, printre vecini sau pe aiurea – <dar decât să fii un astfel de catolic, mai bine să fii un ateu>. Acesta este scandalul. Distrugi. Ai o influență foarte proastă. Și asta se întâmplă zilnic, este de ajuns să te uiți la știri la TV sau să citești ziarele. În ziare sunt atât demulte scandaluri și se face atât de multă publicitate scandalurilor. Și din scandaluri vine distrugerea”.

Nu s-a vorbit până acum apăsat despre „păcatul comunicării”, iar fake news nu a mai fost tema principală a vreunui mesaj papal. Fenomenul e serios iar jurnaliștii sunt îndemnați să se gândească la asta. Jurnaliștii sunt implicați, cu sau fără voia lor, în ceea ce doctrina strategică rusă a definit ca „război informațional”. Lipsa de acuratețe, setea de click-uri și de audiență, accelerate de rețelele sociale, distrug credibilitatea presei. În aceste zile Sputnik, ediția sârbească, a pus în circulație o știre contrafăcută de interes larg pentru public despre un presupus„genocid gastronomic”: că Parlamentul European și Comisia Europeană pun la cale interzicerea kebabului și a gyrosului în Uniunea Europeană. Dincolo de mesajul direcționat către sârbi pentru a insufla antieuropenism în perioada preaderării, falsa informație s-a învârtit în cerc în presa de pe continent, stârnind indignare mai ales în țările cu tradiții balcanice, fiind interpretată ca un atac mascat împotriva musulmanilor. În fapt, Comisia pentru sănătate a Parlamentului European discutase despre riscul fosfaților utilizați ca aditivi în alimente. Nimic mai mult. Însă, se știe, dezmințirile nu au aceeași forță, iar pe asta se bazează dezinformarea.

O imagine recentă devenită virală a produs un alt caz de amplă manipulare: un urs muribund lihnit de foame din cauza încălzirii globale, își trăiește ulimele clipe. Clipul video transmis de activistul ecologic Paul Nicklen a rupt inimile, a creat o adevărată isterie și a făcut credibilă cauza, adică topirea calotei glaciare din cauza emisiilor de gaze. Statisticile și cercetarea științifică contrazic fenomenul dispariției urșilor polari, așa cum arată și Constantin Crânganu întrun articol publicat pe contributors.ro.  Există studii serioase făcute de canadieni care nu neagă poluarea, dar demonstrează că urșii polari sunt„supraviețuitori remarcabili ai schimbărilor climatice”, cum arăta prof. Susan J. Crockford de la Universitatea dinToronto.

Presa „păcătuiește” zilnic, mustrările suveranului pontif fiind nu doar justificate, ci și un semnal de alarmă puternic. „Nu ar trebui să cădeți în păcatele comunicării”: dezinformare, părtinire, calomnie, știri vechi servite ca știri noi, defăimare. Acestea se răsfrâng asupra tuturor, fiindcă „sunt păcare foarte grave care rănesc sufletul jurnaliștilor și produc daune oamenilor”, a transmis Papa Francisc jurnaliștilor de pe mapamond.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Pope Francis’s encyclical, called Laudato Si’, warned of an “unprecedented destruction of ecosystems” if climate change continues unchecked and cited the scientific consensus that human activity is behind global warming.

  Suveranul pontif participa cu sirg la compania presei. Odata ce citeaza din oamenii de stiinta probabil ca urmeaza dovedirea stiintifica a existentei lui Dumnezeu.

  P.S Desi s-ar parea ca as fi ateu nu sunt de loc, din contra as zice, dar ma irita amestecul bisericii in cele lumesti.

  • Stimate domn, pentru cineva care ar zice din contra, as zice ca aveti o notiune a bisericii cel putin hemiplegica. Dar (pe filiatia pacat-psihanaliza – bai) as zice ca asta nu-i bai, bai ii cind iti moare porcu… Gind inspirat, desigur, de indragitele promisiuni tragice ale Ignatului.

 2. Interesant !
  Papa Francis, primul papa marxist, cel care poate va fi autorul unei uriase schisme in biserica catolica si ultimul ei papa , se intilneste in aceeasi viziune cu Donald Trump asupra rolului nefast oecare il joaca mass media purtatoare de ‘ fake news ‘ .

 3. Porunca este „Sa nu minti!”. Cu alte cuvinte, daca printr-o stire senzationalista spui adevarul esti un bun crestin, indiferent de religia ta. Daca ataci stirile senzationaliste care spun adevarul esti un anti-crestin (hai sa nu zicem antihrist), chiar daca iti atarna crucea de gat. Minciuna de azi e cea mai periculoasa din toata creatia, caci se minte vorbindu-se mult. E ca si cum raul a devenit atat de rafinat incat a invatat cum sa intre in orice suflet fara sa declanseze alarma, uneori nici a lui Dumnezeu. Iar papa tine cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro