marți, decembrie 3, 2024

Păcatele presei românești. Inventar 2013 (1)

Anul trecut a început cu ghinion pentru presa românească și avea s-o țină tot așa: raportul MCV din ianuarie 2013 denunța presiunile mediatice asupra sistemului judiciar, raportul OSCE consemna că mass-media a devenit un instrument la îndemâna partidelor, iar The Economist caracteriza presa noastră ca ”lipsită de decență”. Notele mici la etică și profesionalism au fost puse în loc de floare la butonieră de unele trusturi ca Intact sau Realitatea Media, care tocmai câștigaseră alegerile pentru USL și erau pe cai mari. Manipularea a continuat cu succes, producând rating, intoxicând publicul și distorsionând piața. Antena 1 şi-a dat măsura pe parcurs cu o amplă operaţiune de şantaj dezvăluită de RCS-RDS şi intrată în atenţia justiţiei, care i-a luat în cercetare penală pe directorul Alexandrescu, dar şi pe tata Voiculescu şi mezina, Camelia Voiculescu.

Canalele de ştiri au alergat după subiecte de senzaţie, făcând de gardă ba pe treptele Înaltei Curţi, ba pe la spitale şi morgi, sau cu ochii pe nunţi şi divorţuri. Dar și restul presei a preferat a seduce în loc să educe, inducând lacrimi, jale și dor, emoții nenumărate culese fie de pe șoselele însângerate ale patriei, din cimitire și celule de penitenciar, din culisele mizere ale politicii sau din budoarele starletelor, fie direct de pe Youtube. Astfel cel mai mediatizat personaj în anul 2013, conform monitorizărilor Media Trust, a fost Gigi Becali cu 4680 de apariții numai în presa scrisă, urmat de Andreea Marin și Bianca Drăgușanu. Nu marile realizări profesionale au acaparat interesul presei, ci dramoletele personale, scandalul sau, maxim, întâmplări din sport, dacă e vorba de alte personaje mediaizate intens ca Reghecampf sau Mitică Dragomir.

Au lipsit dezbaterile consistente în mass-media în 2013, cum, dealtfel, au lipsit şi din viaţa politică. Televiziunile au excelat în vorbărie politică cu adresă: Antena 3 cu invitații gen Ciuvică, Chireac, Pieleanu ș.a. asmuțiți pe Băsescu și pe opoziție, dimpreună cu ceva politicieni ai USL invitați una-ntr-una să dea de pământ cu ”foștii”: Ecaterina Andronescu și Liviu Pop (care n-au lipsit nici de pe alte posturi), Gabriela Vranceanu-Firea, Codrin Ștefănescu sau Renate Weber. Jocurile Antenelor au fost străvezii, când cu Ponta, când cu Antonescu, în funcţie de interesele negre ale Voiculescului. Cel puţin la Romania TV, aflată în conflict deschis cu siameza ei, Realitatea TV, poziţionarea a fost clară: cu Ponta, până la… contracte. Una peste alta, unii jurnalişti au dat dovadă de un servilism „asfixiant şi sordid”, ca şi numeroşi oameni publici, calificaţi astfel de Tismăneanu. Dincolo, la B1 TV, canal mai analitic, apariţiile politice frecvente, calculate de Media Trust în noiembrie 2013 după numărul de ore petrecute în studioul TV, îi scot pe primele locuri pe Aurelian Pavelescu, Mihai Nemţu şi Remus Cernea, iar la prezenţe feminine pe Monica Tatoiu, inevitabilă la toate tipurile de emisiune şi pe orice post.

Cu un canal de dejecţii televizate lipsă – vorbim despre OTV căruia CNA i-a retras licenţa pentru neplata amenzilor primite între 2009 şi 2012 în sumă de aproape 1.200.000 lei – audiovizualul s-a grăbit să ocupe repede nişa cu subiecte de extracţie OTV în emisiuni ca Acces direct pe Antena 1, Agentul VIP pe Antena 2, la Măruţă pe Pro TV sau Wow biz şi Paparazzi pe Kanal D. Sigur, cu diferenţele de rigoare, dar din aceeaşi familie. Odată cu acordarea în 18 decembrie a licenţei pentru canalul Antena Stars „s-a dat undă verde tabloidizării şi perpetuării mizeriei televizate”. Este opinia a doi dintre membrii CNA care au refuzat să participe, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan. Publicul nostru de televiziune s-a lăsat cucerit fără excepţie de show-urile sclipitoare oferite de francizele sau licenţele internaţionale gen Vocea Românei, Master Chef, X Factor. Divertismentul a făcut audienţe uriaşe, ţinând în faţa micilor ecrane milioane de telespectatori, la concurenţă cu meciurile importante de fotbal. Finala Vocii României de pe Pro TV din ziua de Craciun a ţinut în faţa televizorului 2,5 milioane de români între 18 şi 49 de ani, înregistrând o cotă de piaţă de 22,8%, după datele Kantar Media.

Este confirmat şi în anul precedent fenomenul imitaţiei, incapacitatea funciară a mass-media de a scotoci şi de a găsi subiecte originale de interes public, în mod creativ. Aşa se explică în parte sărăcia investigaţiilor, lipsa marilor anchete şi a analizelor pertinente. Adevărat că evoluţia presei sub apăsarea crizei şi a intereselor explicite ale patronilor, investigaţia de presă n-a fost stimulată. Convergenţa mediilor a încurajat trecerea subiectelor din presa scrisă (tipărită şi online) în audio-vizual, ceea ce uneori a intensificat efectul anchetei, alteori a bagatelizat subiectul. Emisiuni originale de anchetă, produse la standard înalt, ca „România, te iubesc” de la PRO TV , „Cu ochii-n patru” de pe TVR sau „În premieră cu Carmen Avram” de pe Antene  sunt o raritate.

(va urma)

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Desi oarecum out of topic, eu sint surprins de desele aparitii ale Ecaterinei Andronescu. Chiar daca este parlamentar, este si profesor universitar. Nu vreau sa comentez prestatiile ei caracterizate de o voce „plingareata”, fals indignata (vezi paga de la scoala 10).

    Cind mai studiaza, cind mai scrie articole in reviste de prestigiu?
    Cei de la Ad-Astra au demonstrat ca „sefii” universitatilor sint niste N.U.L.I.T.A.T.I.

    q.e.d.

  2. Faptul ca romanii sunt interesati in mare parte de mizeriile din presa si televiziuni arata esecul dezastruos al sistemului de educatie din Romania. Scoala nu numai ca nu dezvolta pasiuni sanatoase copiilor, dar le distruge orice motivatie pentru a face ceva normal.

    Astfel, nu este de mirare ca oamenii se gandesc numai la distractii de prost gust, la bianca dragusanu, maruta care isi promoveaza toata familia in emisiune, si la alti jegosi.

    Oamenii au nevoie disperata sa isi tina mintea ocupata cu ceva. Daca scoala nu reuseste sa le cultive interesul pentru activitati de nivel superior, ba mai mult le ucide si interesul pe care si-l dezvoltase ei singuri, atunci oamenii isi vor ocupa mintea cu mizerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro