joi, iulie 9, 2020

Pacea liberală de la Vila Lac și problemele nerezolvate ale PNL

Nu am la dispoziție nici un fel de surse. Nici prin partide, nici prin instituții mai mult sau mai puțin secrete ale Statului român, nici prin ONG-uri. Nici măcar în TVR, așa cum bănuiește distinsa, subtila și super-intelectuala doamnă pdg Doinița Gradea. Dovedit mare specialistă în domeniul niveluri de limbaj.
Drept care nu știu, așa cum pretinde a ști dl. Ion Cristoiu, în comentariul publicat joi pe cristoiublog, ce a discutat președintele Klaus Iohannis cu cei din conducerea PNL, atunci când le-a dat rendez-vous la Vila Lac. Însă în mod sigur nu a făcut-o doar spre a-i felicita cu ocazia împlinirii a 145 de ani de liberalism. Or, fiindcă au administrat ca nimeni alții criza medicală provocată de COVID 19.
E adevărat, nu au făcut-o prost, însă au fost și miniștri care nu au performat, au fost și din aceia care s-au făcut de râs de-a dreptul, care au vorbit doar ca să vorbească și să dea astfel impresia că lucrează. S-au adunat în acest timp în PNL prea multe schelete în dulap care mai mult ca sigur că vor fi taxate de electorat. Gen cazul binomului Flutur- Rîmbu de la Suceava sau cel al amiralului super-bolnav care s-a făcut instantaneu bine, atunci când nu a mai fost nevoie să joace teatru, la Constanța. Să nu mai vorbim despre afacerea Sparanghelul. Ori despre multiplele afaceri, cu sau fără mască, oricum pe sub mână, vădit ilegale ale unor peneliști ce au profitat de criză ca să se îmbogățească. Or, despre numirea în dregătorii bine plătite ale unor rude, prieteni, amice, amante ori tovarăși de afaceri ale feluritelor căpetenii mari și mici, de ambe sexe ale partidului.
Nu exclud ca de astă dată să fie bine informat domnul Cristoiu, zis Coroiu. Adică să aibă dreptate atunci când susține că dl. Iohannis s-a dus să facă pace. Între gruparea Orban și gruparea Rareș Bogdan. Care evoluează după principiul unul hăis și altul cea.
Dacă e adevărat că această pace sau, mă rog, echilibru fragil, cum sună titlul unei piese de Edward Albee, are drept preț stoparea oricărei remanieri guvernamentale, atunci e foarte grav. Punerea batistei pe țambal, păstrarea în posturi a unor miniștri figuranți va fi mai mult ca sigur decontată la alegerile viitoare.
PNL mai are de rezolvat multe alte probleme. Între altele conservatorismul profund neliberal al unui june politician pe nume Robert Sighiartău, din câte am aflat materialicește foarte bine situat. Un fel de Alfred Simonis al liberalilor. După ce acum aproape doi ani, domnul Robi s-a aflat în fruntea celor care au votat pentru la Referendumul în vederea familiei tradiționale, acela cu puternic strat politic și tocmai de aceea respins de populație, chiar a făcut propagandă în favoarea lui, acum același domn Robi nici nu vrea să audă despre introducerea lecțiilor de educație sexuală în școala românească. Dovedindu-se complet desprins de realitate, adică de faptul că deținem un loc fruntaș în topul european al mamelor minore.
În spectacol, s-a dat zilele acestea și europarlamentarul cu mari probleme de exprimare în limba română (oare vreo limbă străină știe?) pe nume Gheorghe Falcă. Fostul primar al Aradului visează la nu știu ce card super-performant care să înglobeze toate informațiile posibile și imposibile despre fiecare dintre noi. Or, numai de aceasta nu e nevoie în această perioadă care mustește de dezinformare, de zvonuri și de fake-news-uri. Despre atacuri la intimitatea noastră și violarea a drepturilor omului. Și-o fi propus dl. Ghiță Falcă să îi dea de lucru doamnei Renate Weber. Nu e cazul. De asta are grijă dl. Tăriceanu. Se pare însă că dl. Falcă trece printr-o perioadă de maximă creativitate. După ce a scris (a scris sau doar a semnat?) un text la moartea lui Paul Goma (de unde aceste competențe nebănuite până mai deunăzi în domeniul disidenți, litere și arte?), acum dl. Falcă se exersează în propuneri științifico-fantastice.
Or, toate acestea ca și altele numai bine nu fac PNL. Și șanselor lui la viitoarele alegeri.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „Nu exclud ca de astă dată să fie bine informat domnul Cristoiu…”

  Domnia-sa are dreptate aproape întotdeauna, fiind excelent informat și având un fler gazetăresc remarcabil. Problemele domniei-sale sunt de moralitate, dar acesta este un alt subiect…

  Da, este foarte probabil ca dl Iohannis să fi dorit „să facă pace”, dar nu din motive de „hăis și cea”, ci pentru că dl Rareș Bogdan susține (nu discut acum motivele), asemenea majorității românilor, reformarea clasei politice, un PNL în care să nu se regăsească scursurile PSD-ului, care să amintească de vechiul USL.

  Or, dl L Orban se pare că dorește, la îndemnul celro „din teritoriu”, puțin altfel… https://romania.europalibera.org/a/psd-se-destructureaz%C4%83-pe-plan-local-transferuri-masive-la-pnl/30447912.html

 2. Nu cred ca cineva din aceasta tara ar putea vreodata sa creada ca presedintele este mediatorul vreunui -mini razboi -sau a unei vreo neintelegeri intre grupuri ce ar fi aparut – vezi doamne – din neant in PNL , cum nu cred ca exista cineva care sa mai se lase pacalit de false trimiteri -ici -colo – prin partile esentiale – de aceste , evident nereusite spuse ale unor vechi ziaristi (ca perioada in care si-au exprimat diverse opinii , nu ca vechi cetateni ). Chiar daca or mai exista si oameni (cetateni )ce isi hranesc angoasele cu astfel de ziceri ,este clar ca numarul lor este din ce in ce mai mic .Realitatea la zi ne arata cum ca dupa ce se vor fi stabilit datele alegerilor locale si parlamentare (vezi si decizia ce urmeaza a fi data de CCR) ,partidul de guvernamint, va actiona decisiv prin maririrea pensiilor mici ,cu 40 de procente ,posibil in doua etape , prin micsorarea salariilor parlamentarilor si a celor din administratia prezidentiala , printr-o modalitate ce va permite eliminarea pensiilor duble , triple si a celor artificial umflate , prin cererea de modificare a constitutiei (poate un nou referendum pe aceasta tema ), prin aducerea in fata ochilor cetatenilor a unor nereguli ce tin de guvernarea trecuta , prin obtinerea unor mari sume de bani de la UE urmare a unor proiecte deja aflate in faza de finalizare , prin cresterea sumelor alocate persoanelor cu dezabilitati si a copiilor ce prezinta astfel de probleme medicale , prin sumele de bani puse la dispozitia fermierilor ca urmare a inundatiilor , prin deja vizibila crestere , masurata in km, a unor importante parti din drumurile nationale (autostrazi sau drumuri de importanta nationala ), prin propunerea unei noi legi a pensiilor si o restructurare si reorganizare a invatamintului si sanatatii actiune posibil si imediat facubila prin alocarea de mari sume de bani provenite de la UE , toate la un loc pozitionind partidul de guvernamint (si in urma unor intelegeri cu UE )in fruntea sondajelor cu un procent obtinut ca final in urma redistribuirilor undeva spre 60 % din sufragiul electoratului . In acesta noua Europa ,ce ne ajunge si ca -vrem si ca nu vrem -pe toti din urma , presedintele va avea un rol esential , altul decit acela de a fi vreun marunt mediator intre presupuse – parti , gasti sau alte alea – din PNL.

 3. Daca inteleg bine domnule Morariu, incercati sa identificati cateva vulnerabilitati ale PNL inainte de alegeri si sa sugerati niste solutii.
  Ar fi fost util atunci sa ii enumerati in clar, cu exemple, pe acei „miniștri care nu au performat”. Si pentru public, care poate a ratat niste gafe, cat si pentru cei din PNL.
  Ar fi fost de asemenea util de scris despre alte domenii de activitate cum ar fi justitia, unde guvernarea a esuat complet. Ceea ce era de asteptat cu un ministru de profil care a facut blat cu psd-ul la alegerile locale din capitala.
  Pe de alta parte, ar trebui sa ne intrebam mai intai daca PNL-ul vrea sa fie ajutat cu analize si sfaturi. Vorbim de jumatate din USL, nu de adevarati liberali, de partea mai spalata din mafia politica de la noi. Batista pe tambal si praful sub pres sunt la ordinea zilei.
  Decat sa incercam sa ajutam PNL-ul sa-si pastreze alegatorii, haide mai bine sa ne asiguram ca ce pierde nu se duce inapoi la PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)